Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

5.330 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2021



Τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων για το 2021 υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με την απόφαση, εγκρίθηκαν συνολικά 5.330 προσλήψεις στο Δημόσιο εκ των οποίων: 4.015 για τακτικό προσωπικό, 145 προσλήψεις νομικών συμβούλων-δικηγόρων και 123 προσλήψεις ατόμων ως εποχικό προσωπικό. Επιπλέον, εγκρίθηκαν 1.047 προσλήψεις προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ μέσω Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 µε Πράξη Υπουργικού Συµβουλίου τέθηκε σε νέο πλαίσιο το καθεστώς έγκρισης συµβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου και µίσθωσης έργου στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθµού και προβλέφθηκε η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Οικονοµικών, µε την οποία θα καθοριζόταν µέγιστος αριθµός συµβασιούχων που θα µπορούν να προσληφθούν στους πρωτοβάθµιους και δευτεροβάθµιους ΟΤΑ, στο πλαίσιο ελέγχου των προσλήψεων από την κεντρική διοίκηση και της περιστολής των δαπανών των φορέων. Οι εγκρίσεις αυτές αφορούν συγκεκριµένη κατηγορία εποχικού προσωπικού, όσους δηλαδή µισθοδοτούνται µέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και απασχολούνται σε παιδικούς σταθµούς, ΚΑΠΗ, δηµοτικά ιατρεία, πολεοδοµίες, τεχνικές υπηρεσίες κ.λπ. Οι εν λόγω προσλήψεις πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ με τις διαδικασίες μοριοδότησης. Ωστόσο, στις παραπάνω εγκρίσεις για το εποχικό προσωπικό δεν περιλαμβάνονται το προσωπικό που προσλαμβάνεται στους ΟΤΑ μέσω ΕΣΠΑ, οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ Βαθμού και σε ΝΠΙΔ αυτών ή το προσωπικό που απασχολείται στους δήμους μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Παράλληλα από τον ετήσιο προγραμματισμό εξαιρούνται και οι έκτακτες προσλήψεις προσωπικού στους δήμους για τις οποίες απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, αλλά και οι προσλήψεις για την κάλυψη αμιγώς εποχικών αναγκών που έχουν εξαιρεθεί από την έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ και δεν εγκρίνονται από κανένα όργανο (π.χ. ναυαγοσώστες, προσωπικό πυροπροστασίας, προσωπικό για τη στελέχωση των δημοτικών κατασκηνώσεων, προσωπικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19). Εάν προστεθούν και οι παραπάνω εγκρίσεις εποχικού προσωπικού τότε τα αιτήματα των δήμων για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 60.000 θέσεις.

Μόνιμο προσωπικό

Με 4.015 μόνιμους αναμένεται να ενισχυθεί το Δημόσιο μέσα στο 2021. Ειδικότερα στον προγραμματισμό των προσλήψεων περιλαμβάνονται κυρίως ένστολοι από τις σχολές Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικού, φορείς που αφορούν στον τομέα της Υγείας, καθώς και προσλήψεις στους ΟΤΑ από οριστικά αποτελέσματα διαγωνισμών του ΑΣΕΠ προηγούμενων ετών. Κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αμυντική ενίσχυση της χώρας καθώς και η στελέχωση των μονάδων υγείας. Στα χνάρια λοιπόν του 2020, το 2021 θα είναι και αυτή χρονιά προσλήψεων για ένστολο προσωπικό, νοσηλευτές και γιατρούς. Ηδη το ΑΣΕΠ ετοιμάζει πυρετωδώς νέο αίτημα του υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη 1.209 μόνιμων νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Η προκήρυξη θα βγει πολύ σύντομα, ωστόσο οι επιτυχόντες αναμένεται να προσληφθούν στις αρχές του 2021.

Σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών τονίζουν: «Με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας συμβάλλουμε στην αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των σχεδίων δράσης των δημοσίων φορέων και στην πιο ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μας». «Σήμερα για πρώτη φορά κάνουμε πράξη τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας συμβάλλουμε στην αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των σχεδίων δράσης των δημοσίων φορέων και στην πιο ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μας», δήλωσαν μετά την υπογραφή της απόφασης οι δύο υπουργοί. Στην υπογραφή παρόντες ήταν η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου