Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Όλο το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής έκδοσης όλων των συντάξεων έως το 2022



Το τέλος των ληξιπρόθεσμων αιτημάτων για συντάξεις, από το 2022, προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας την πλήρη λειτουργία του συστήματος ψηφιακής έκδοσης συντάξεων ("Άτλας”) στο Υπουργείο Εργασίας.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, αυτό σημαίνει πως από το 2022 θα σταματήσει να υπάρχει το φαινόμενο της αναμονής έκδοσης απόφασης σύνταξης πάνω από τρεις μήνες.

Και αυτό σε συνθήκες που με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, η αναμονή φτάνει ακόμα και τους 24 μήνες, ενώ το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων έχει φτάσει τις 200.000.

Από τη υφιστάμενη πολύμηνη αναμονή, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θα πάμε σε ένα "καθεστώς'' όπου η απόφαση για την έκδοση σύνταξης θα εκδίδεται σε "λίγη ώρα”

Όπως ο ίδιος σημείωσε το σύστημα "Άτλας” λειτουργεί ήδη πιλοτικά από τις 15 Απριλίου, έχοντας εντάξει δύο μεγάλες και κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και τις αποφάσεις σύνταξης  γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Από χθες, θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις γήρατος σε αγρότες του τέως ΟΓΑ ακόμα και με διαδοχική ασφάλιση. Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα συμβεί το ίδιο με τις συντάξεις αναπηρίας, ενώ από το 2021 θα εκδίδονται ψηφιακά και όλες οι συντάξεις μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και αργότερα οι συντάξεις των επαγγελματιών.

Η όλη διαδικασία δεν θα απαιτεί την προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού, σε αντίθεση με τα υφιστάμενα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία χρειάζονται 9 βεβαιώσεις. Δεν απαιτείται επίσης καμία εμπλοκή υπηρεσιών των ταμείων, καθώς θα υπάρχει μεταξύ τους ηλεκτρονική διασύνδεση. 

O Γ. Βρούτσης δήλωσε επίσης κατά την πρώτη φάση θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.  Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας στο τέλος του 2021 θα απονέμεται ψηφιακά το 80% με 85% των συντάξεων. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής του e- ΕΦΚΑ, δρ Χρήστος Χάλαρης, στο νέο (ψηφιακό) σύστημα ψηφιακής έκδοσης σύνταξης, ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης σε ειδική πλατφόρμα. Το σύστημα "Άτλας" θα κάνει τον έλεγχο των προϋποθέσεων και εφόσον αυτές πληρούνται θα εκδίδει την απόφαση συνταξιοδότησης. Ο ασφαλισμένος θα ειδοποιείται με e-mail. 

O ίδιος διευκρίνισε πως το Δεκέμβριο του 2020 θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η ψηφιακή διαδικασία έκδοσης συντάξεων αναπηρίας και των συντάξεων γήρατος των υγειονομικών. Το Μάρτιο του 2021 το σύστημα θα βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία για τις παραπάνω κατηγορίες. 

Τον Απρίλιο του 2021, θα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία το σύστημα για τις συντάξεις γήρατος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των μισθωτών γήρατος του δημοσίου και των συντάξεων γήρατος των μηχανικών. 

Όσον αφορά στις συντάξεις γήρατος ελευθέρων επαγγελματιών και των νομικών, θα εκδίδονται ψηφιακά, σε πιλοτικό επίπεδο, από τον Ιούλιο του 2021 και σε παραγωγικό επίπεδο το Νοέμβριο του 2021. 


Δημήτρης Κατσαγάνης
capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου