Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

«Πυρά» κατά Τραμπ από το CNN : Είναι μαριονέτα του Ερντογάν και του Πούτιν


Ως υποχείριο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίζει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δημοσίευμα του CNN.

«Σε εκατοντάδες, πολύ διαβαθμισμένες τηλεφωνικές κλήσεις με ξένους αρχηγούς κρατών, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν τόσο σταθερά απροετοίμαστος για συζήτηση σοβαρών ζητημάτων, και συχνά υποτιμήθηκε από ισχυρούς ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (…) με αποτέλεσμα ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι να πιστεύουν ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Τραμπ, άλλοτε άγεται και φέρεται από τον Ερντογάν και τον Ρώσο πρόεδρο, κι άλλοτε φτάνει σε σημείο να βρίζει ηγέτες χωρών συμμάχων της Αμερικής, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

«Έκανε τη χάρη στον Ερντογάν για τη Συρία»

Σύμφωνα με το CNN, η συχνότητα των συνομιλιών του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Αμερικής – στις οποίες ο Τούρκος ηγέτης πίεζε συνεχώς τον Τραμπ για πολιτικές παραχωρήσεις και άλλες εύνοιες – ήταν πηγή ανησυχίας για τους στενούς συνεργάτες του, όπως ο στρατηγός ΜακΜάστερ, ο Τζον Μπόλτον κι ο Τζον Κέλι.

Η συμπεριφορά του κ. Τραμπ χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη καθώς έφτασε στο σημείο να αποδέχεται ό,τι ζητούσε ο Τούρκος πρόεδρος, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία επέτρεψε στην Άγκυρα να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην απόφαση αυτή, που ωφέλησε την Τουρκία και τη Ρωσία, και μίλησαν ίσως για το πιο οδυνηρό παράδειγμα της επιρροής του Ερντογάν στον Τραμπ. «Του έδωσε και το κατάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, αναφερόμενος στη Συρία.

Δύο πηγές περιέγραψαν τον Τραμπ ως ανεπαρκή, σχετικά με την ιστορία της συριακής σύγκρουσης και της Μέσης Ανατολής γενικά, και ανέφεραν ότι συχνά ήταν απρόσεκτος και δεν είχε επαρκείς γνώσεις για να συμμετάσχει με ισότιμους όρους σε μια συζήτηση πολιτικής με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντα έκανε ό,τι ήθελε στις συζητήσεις του με τον Τραμπ.

Η αίσθηση που υπήρχε ανάμεσα στους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου ήταν ότι κάθε φορά που μιλούσε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «ο Ερντογάν του έπαιρνε και τα σώβρακα» (“Erdogan took him to the cleaners”).

Κάκιστη εντύπωση προκαλούσε η ευκολία με την οποία ο Ερντογάν παρέκαμπτε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για να μιλήσει με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να γνωρίζει πότε μπορούσε να επικοινωνεί απευθείας με τον Πρόεδρο Τραμπ, ώστε ορισμένοι βοηθοί του Λευκού Οίκου είχαν πειστεί ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσαν το καθημερινό πρόγραμμα του Τραμπ και παρείχαν πληροφορίες στον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με το πότε ο Πρόεδρος θα είναι διαθέσιμος για να δεχθεί το τηλεφώνημά του. Σε μερικές περιπτώσεις ο Ερντογάν του τηλεφώνησε όταν έπαιζε γκολφ και ο Τραμπ καθυστερούσε το παιχνίδι, ενώ οι δύο μιλούσαν με τις ώρες, αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα με το ίδιο το αμερικανικό δίκτυο, η εικόνα που προκύπτει από τις πηγές του CNN, για τις τηλεφωνικές κλήσεις του Τραμπ με ξένους ηγέτες,  είναι σύμφωνη με όσα περιγράφει στο βιβλίο του ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον «όμως, οι κλήσεις που περιγράφονται στο CNN καλύπτουν πολύ μεγαλύτερη περίοδο από τη θητεία του Μπόλτον, είναι πολύ πιο περιεκτικές – και φαινομενικά πιο επιζήμιες», αναφέρεται στο άρθρο.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου