Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

«Έκρηξη» κρουσμάτων στις ΗΠΑ - Σε ποιες χώρες αναζωπυρώνεται η πανδημία


Με περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα μέσα σε μία μέρα χθες, οι ΗΠΑ καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση και βλέπουν το μέτωπο της πανδημίας να μετακινείται προς τα δυτικά και τα νότια της χώρας, με τη Φλόριντα και το Τέξας να παγώνουν τη χαλάρωση των μέτρων. Αν και ορισμένες χώρες βλέπουν τα κρούσματα και τους θανάτους να μειώνονται, σε άλλες χώρες παρατηρείται ανησυχητική αύξηση.

Η απότομη άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καταδείξει την αμερικανική ήπειρο ως το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Στη Βραζιλία, το Περού, τη Χιλή, το Μεξικό και τον Ισημερινό η εξάπλωση του ιού είναι ταχύτατη, ενώ ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η πανδημία δεν έχει ακόμα κορυφωθεί στην κεντρική και νότια Αμερική.

Στη Βραζιλία καταγράφονται σταθερά περισσότεροι από 1.000 θάνατοι την ημέρα, με το σύνολο να φτάνει περίπου τους 55.000. Είναι η μοναδική χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που έχουν αναφερθεί πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν αύξηση κατά 25% σε νέα κρούσματα COVID-19 την περασμένη εβδομάδα, με την Αριζόνα, τη Φλόριντα και το Τέξας να σημειώνουν θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων. 

Είκοσι πέντε πολιτείες των ΗΠΑ ανέφεραν περισσότερα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων δέκα πολιτειών που είδαν εβδομαδιαίες νέες λοιμώξεις να αυξάνονται περισσότερο από 50%.

Το Τέξας ανέφερε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις, φτάνοντας τα 24.000 κρούσματα -αύξηση 84% από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αντίστοιχος αριθμός στη Φλόριντα είναι σχεδόν 22.000 και στην Αριζόνα 17.000 και το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης 80-90%.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο επέκρινε σήμερα Πολιτείες που άνοιξαν τις οικονομίες τους προτού θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, λέγοντας ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα, αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» ότι αυτές οι Πολιτείες έκαναν λάθος.

Ο Κουόμο τόνισε ότι η Νέα Υόρκη κατάφερε να ελέγξει τον ιό ακολουθώντας μια επιστημονική και όχι πολιτική προσέγγιση. «Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα», ανέφερε ο κυβερνήτης. «Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα».

Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε σήμερα, την τελευταία στιγμή, την αναχώρησή του για το Νιου Τζέρσεϊ όπου επρόκειτο να περάσει το Σαββατοκύριακο, στο θέρετρο γκολφ του στο Μπέντμινστερ. Φυσικά, ο Λευκός Οίκος δεν συνέδεσε τα δύο γεγονότα.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές» παραδέχτηκε από την πλευρά του ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φαούτσι. Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα είναι Αμερικανοί κάτω των 35 ετών.

Αυξητικές τάσεις και στις άλλες ηπείρους

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η πανδημία και στην Ευρώπη, με τη Βρετανία να ανακοινώνει αυξημένο ημερήσιο αριθμό θανάτων για δεύτερη ημέρα, με το σύνολο να φτάνει επισήμως τους 43.414.

Στη Γερμανία, έξι κρατίδια επιβάλλουν πλέον περιορισμούς για τους προερχόμενους από τις περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, στις οποίες εντοπίζονται νέες εστίες κορονοϊού. Μετά τη Βαυαρία, την Κάτω Σαξονία και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, το Σλέσβιγκ-Χολστάιν και η Ρηνανία-Παλατινάτο αποκλείουν τους τουρίστες οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές Γκίτερσλοχ και Βάρεντορφ, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται έξαρση.

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, μια πρωτοφανής αύξηση από τις 30 Μαΐου, την ώρα που οι 26 θάνατοι από επιπλοκές του νέου κορονοϊού είναι η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων εδώ και 3 ημέρες,

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σε μια ανακοίνωση πως το σύνολο των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.588, ένας πολύ υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 498 τις τελευταίες επτά ημέρες και τον μέσο όρο των 430 κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου.

Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο αυξήθηκε κατά 26 και ανέρχεται πλέον σε 29.778, σε σύγκριση με 21 χθες, Πέμπτη, και 11 την Τετάρτη και έναν μέσο όρο 19 θανάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Στην Πορτογαλία οι κάτοικοι 19 συνοικιών των βόρειων προαστίων της Λισαβόνας όπου επιμένουν εστίες μόλυνσης του κορονοϊού θα περιοριστούν εκ νέου στο σπίτι τους από 1η Ιουλίου. Στη χώρα Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ημερησίως αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400, ενώ είχε πέσει σχεδόν στα 100 στις αρχές Μαΐου. 

Αύξηση των νέων κρουσμάτων σημειώνεται και στη Σερβία, αφού το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 193 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τη νόσο στους 13.565. Μέσα σε τέσσερις ημέρες τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση διπλασιάστηκαν.

Η Σουηδία έχει καταγράψει 5.230 θανάτους από τον ιό και αποδίδει την αύξηση του αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων στα περισσότερα διαγνωστικά τεστ. Εντούτοις, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι «η ταχεία μετάδοση έχει οδηγήσει σε πολύ σημαντική αναζωπύρωση, η οποία εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα ωθήσει ξανά τα συστήματα υγείας στα όρια».

Στην προειδοποίηση του ΠΟΥ περιλαμβάνονται επίσης η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία, το Κόσοβο, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας Κιργιζιστάν και Καζακστάν.

Εξάρσεις της επιδημίας παρατηρούνται επίσης στην Ινδία και στο Πακιστάν, ενώ φόβοι για δεύτερο πανδημικό κύμα υπάρχουν και στο Ιράν, όπου αριθμός θανάτων ανά ημέρα αυξήθηκε περίπου στους 100 για πρώτη φορά στους τελευταίους δύο μήνες. 

Guardian: 10 χώρες αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα κορονοϊού

Με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού να είναι ορατός, ύστερα από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ΗΠΑ Κίνα και Ευρώπη η εφημερίδα Guardian, ξεχωρίζει 10 χώρες οι οποίες βρίσκονται ενώπιον του παραπάνω ενδεχομένου.

Βάσει των δεδομένων που συλλέγει για τον κορονοϊό, σε συνδυασμό με το σύστημα ιχνηλάτισης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις ΗΠΑ οι οποίες σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό κρουσμάτων από τον περασμένο Απρίλιο. Ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι στις ΗΠΑ ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων είναι ίσως 10πλάσιος από αυτό που καταγράφεται. 

Ομοίως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Ινδονησία και το Μπαγκλαντές αντιμετωπίζουν την προοπτική ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, επιλέγοντας λιγότερο αυστηρή αντίδραση και κατά συνέπεια επιτρέποντας την αύξηση των κρουσμάτων κάθε εβδομάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται η Γερμανία και η Ελβετία, δύο χώρες όπου ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας Covid-19 (R 0) αυξήθηκε κατά έναν βαθμό αυτήν την εβδομάδα.

Στη Γερμανία, ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού άγγιξε σχεδόν το 3 την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νέα μεγάλη εστία σε ένα σφαγείο, που ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν εκ νέου lockdown σε δύο περιοχές στα δυτικά της χώρας. 

Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή της Βραζιλίας, με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο. Αν και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου εμφανίζεται αρκετά «χαλαρός», ο δείκτης αυστηρότητας παραμένει υψηλός. Τα κρούσματα όμως εξακολουθούν να αυξάνονται, περίπου κατά 17,5% ανά εβδομάδα.   

Τρεις ακόμα χώρες από τη Λατινική Αμερική προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς. Αυτές είναι οι Βολιβία, Αργεντινή και Κολομβία. Και οι τρεις χώρες βρίσκονται ακόμη στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η Αργεντινή επέβαλε lockdown και θεωρήθηκε το success story της Νότιας Αμερικής, καθώς τα κρούσματα παρέμειναν σταθερά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία μετά τη μερική άρση των μέτρων στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου.


Πηγή : liberal.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου