Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πιο αυστηρούς περιορισμούς στη χορήγηση βίζας



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Σάββατο ότι πρόκειται να ανακοινώσει νέους περιορισμούς στη χορήγηση βίζας τις επόμενες δύο ημέρες προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο στις ΗΠΑ κάποιων αλλοδαπών εργαζόμενων και να προστατεύσει τους Αμερικανούς, καθώς η αγορά εργασίας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Θα ανακοινώσουμε κάτι αύριο ή μεθαύριο για τις βίζες», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News.

Όταν ρωτήθηκε αν θα ισχύουν εξαιρέσεις από τους νέους περιορισμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι αυτές θα είναι πολύ λίγες.

«Τις χρειαζόμαστε για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έρχονται εδώ και καιρό, αλλά πολύ λίγες εξαιρέσεις και θα είναι πολύ αυστηρές», τόνισε. «Και ίσως να παραμείνουν πολύ αυστηρές για ένα χρονικό διάστημα».

Η ανακοίνωση νέων περιορισμών στη χορήγηση βίζας αναμενόταν εδώ και καιρό. Οι επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία και τις επιπτώσεις της για να πετύχει τον στόχο του να μειώσει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ. Η σκληρή στάση του απέναντι στους μετανάστες αποτελεί κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους για την επανεκλογή του.

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, έχουν ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να μην εμποδίσει την είσοδο αλλοδαπών εργαζόμενων στις ΗΠΑ, καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα βλάψει την οικονομία.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη λάβει αρκετά μέτρα για να περιορίσει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ, επικαλούμενη την πανδημία: Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε η προσωρινή αναστολή παροχής άδειας μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ για κάποιους μετανάστες. Επίσης τον Μάρτιο είχαν επιβληθεί υγειονομικοί κανόνες που επιτρέπουν την άμεση απέλαση μεταναστών που συλλαμβάνονται χωρίς χαρτιά στα σύνορα και οι οποίο σχεδόν αποκλέιουν την πρόσβαση στο αμερικανικό σύστημα παροχής ασύλου.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό θα παραμείνουν κλειστά για τις μη αναγκαίες μετακινήσεις, ένα μέτρο το οποίο έχει παρατεθεί επανειλημμένα.

Ονειροπόλοι
Εξάλλου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει εκ νέου να τερματίσει το πρόγραμμα που προστατεύει τους λεγόμενους «Ονειροπόλους», τους μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ παράτυπα όταν ήταν ανήλικοι.

Μιλώντας στο Fox News επεσήμανε ότι κυβέρνησή του σκοπεύει να ακυρώσει το πρόγραμμα DACA, που τους προστατεύει από την απέλαση, πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Θέλουν να ξαναπροσφύγουμε, αν θέλουμε να κερδίσουμε. Οπότε θα ξαναπροσφύγω και όλα θα πάνε καλά με το DACA», είπε ο Τραμπ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη την Πέμπτη κατά της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου, εμποδίζοντας την προσπάθειά του να τερματίσει το πρόγραμμα αυτό που προστατεύει από την απέλαση περίπου 649.000 μετανάστες, τους επονομαζόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers).

Ωστόσο με την απόφασή του το Δικαστήριο δεν εμποδίζει τον Τραμπ να προσφύγει ξανά στη δικαιοσύνη κατά του DACA, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετός χρόνος να ακυρώσει το πρόγραμμα και να κερδίσει τη νομική μάχη πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ πάντως μιλώντας στο Fox News εκτίμησε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν αποτελεί ήττα της κυβέρνησής του.

«Αν διαβάσετε την απόφαση, κερδίσαμε. Όμως πρέπει να προσφύγουμε ξανά. Και όλα θα πάνε καλά με το DACA και τους νέους», δήλωσε, χωρίς ωστόσο να δώσει εξηγήσεις.

Όταν ρωτήθηκε πότε η κυβέρνησή του θα προσφύγει νομικά κατά του προγράμματος, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «μάλλον πολύ σύντομα».

Εξάλλου σε tweet του την Παρασκευή διαβεβαίωσε ότι «θέλω να φροντίσω τους δικαιούχους του DACA» και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι δεν διαπραγματεύονται μια μόνιμη λύση για τους «Ονειροπόλους».


Πηγή : cnn.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου