Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Harvard Business Review: Παράδειγμα επιτυχημένης ηγεσίας στην κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης



Δημοσίευμα στο Harvard Business Review αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίστηκε υποδειγματικά την κρίση του κορωνοϊού.

Ως παράδειγμα επιτυχημένης ηγεσίας αναφέρει το περιοδικό Harvard Business Review τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε άρθρο του με τίτλο «Oι καλοί ηγέτες μπορούν να ξεπεράσουν τη θεσμική αδράνεια σε μια κρίση».

Ειδικότερα, ο Καθηγητής Μάικλ Τζ. Ιακωβίδης, που υπογράφει το άρθρο, υπογραμμίζει πως η πανδημία έδωσε ξεκάθαρα μαθήματα για τον ρόλο των ηγετών. «Παρότι η πανδημία του κορονοϊού είναι ξεκάθαρα μια καταστροφή, προσφέρει ένα "φυσικό πείραμα" που επιτρέπει τη σύγκριση των διαφορετικών αποκρίσεων σε παρόμοιες κρίσεις», αναφέρει στην εισαγωγή του. 

Στο πρώτο μέρος γίνεται μια σύγκριση μεταξύ δύο περιφερειών της Ιταλίας, του Βένετο και της Λομβαρδίας, που έφεραν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στην κρίση της πανδημίας, τα οποία το δημοσίευμα αποδίδει στη ξεκάθαρη διάφορα ηγεσίας.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντεν, της οποίας «η προσέγγιση μοιάζει να αποδίδει εντυπωσιακά», επισημαίνοντας όμως ότι «ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα ωστόσο ίσως είναι εκείνο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Εν αντιθέσει με τη Νέα Ζηλανδία», εξηγεί το άρθρο, «η Ελλάδα μαστίζεται από σειρά δομικών προβλημάτων» που είχε να διαχειριστεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο έλληνας πρωθυπουργός «είχε να λάβει υπόψη του τον ηλικιωμένο πληθυσμό, τους αδύναμους θεσμούς, την αναποτελεσματική πολιτική προστασία και ένα υποχρηματοδοτημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Επιπλέον, «κράτησε τον πληθυσμό σε επαγρύπνηση χωρίς να πανικοβάλει, δελεάζοντας τους φημισμένους για το ανεξάρτητο πνεύμα τους Έλληνες σε ένα εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με την κοινωνική αποστασιοποίηση, τα κλειστά μαγαζιά και άλλα μέτρα για τον ιό».

Ακόμη πιο εντυπωσιακή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρξε η διαχείριση της κυβέρνησης, που κέρδισε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και εκμεταλλεύτηκε την κρίση προκειμένου να ψηφιοποιήσει και να εκλογικεύσει την γραφειοκρατία σε χρόνο-ρεκόρ. Παρότι τα δύσκολα είναι μπροστά «για μια χώρα που βασίζεται τόσο έντονα στον τουρισμό, η αντίδρασή του (Κυριάκου Μητσοτάκη) υπήρξε αξιοσημείωτη».

Το περιοδικό κλείνει σημειώνοντας πως η πανδημία έγινε μια ευκαιρία να αναδειχθούν οι ηγέτες που όχι μόνο οδήγησαν τις χώρες τους μέσα από την κρίση, αλλά άδραξαν την ευκαιρία να αναμορφώσουν το κράτος, δίνοντας στα έθνη τους ισχυρότερες υποδομές μετά τον Covid-19, από ό, τι είχαν πριν.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου