Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Προειδοποιούν οι επιστήμονες για τις συγκεντρώσεις


Οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεντρώσεις με αρκετό κόσμο τονίζοντας ότι μπορούν να αποβούν καταστροφικές.

Ειδικότερα, ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «η Ισπανία καταστράφηκε από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα». «Αν υπάρχει ένα κρούσμα, ένας άρρωστος και αυτός βρεθεί σε μία ομάδα 500 ατόμων, μπορεί μετά από δυο μέρες να έχουμε δυο κρούσματα. Τα 500 κρούσματα δεν ελέγχονται. Συνεπώς επειδή η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη, υπενθυμίζω ότι συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, οι μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη άυξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε», είπε ο κ. Βατόπουλος.

Σημείωσε ότι είναι κατανοητό η νεολαία να θέλει να διασκεδάσει, αλλά «δυστυχώς ακόμα αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε, ή πρέπει να το κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι αν δώσουμε την ευκαιρία στον κορωνοϊό να φύγει από έναν άρρωστο και να μολύνει συγχρόνως καμιά 20αριά άλλους, αυτοί οι 20 μετά δεν ελέγχονται». «Μία μεγάλη συγκέντρωση με ένα κρούσμα μέσα, μπορεί να είναι εκρηκτική μετά η κατάσταση», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι αυτό θα σημαίνε πισωγύρισμα στα μέτρα και ότι η οικονομία δεν αντέχει τέτοια βήματα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, ανέφερε ότι φαινόμενα σαν αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στις πλατείες με τη συγκέντρωση δεκάδων ανθρώπων, προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς για διασπορά του SARS-CoV-2, με κίνδυνο να χάσουμε ζωές και να επαναφέρουμε μέτρα επιζήμια για την οικονομία.

Τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες διότι συντηρούν και ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. «Επανερχόμαστε στον αρχικό κίνδυνο και στην εκτίμηση ότι αν υπάρχει και ένας που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του ενός μπορεί να έχουμε πάνω από 400 με 500 νέα κρούσματα. Με μια θνητότητα που περιγράφεται παγκοσμίως 1 με 2% μπορεί να έχουμε και 5-6 θανάτους», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λινού. Είναι επικίνδυνα φαινόμενα αυτά, κάναμε πολύ κόπο να φτάσουμε εδώ και τέτοιες συμπεριφορές μάς γυρίζουν πίσω, πρόσθεσε.

Τον κώδωνα του κινδύνου είχαν κρούσει νωρίτερα με αφορμή τα υπαίθρια πάρτι και τις συγκεντρώσεις σε πλατείες και άλλοι επιστήμονες.

Αναφερόμενος στις αρχικές συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν μετά την άρση των μέτρων, τα βράδια της Δευτέρας και της Τρίτης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκανε λόγο για «παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία».

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν», είπε μιλώντας στο Θέμα 104,6 υπογραμμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Ετσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σχολιάζοντας τη συγκέντρωση με τα 300 άτομα στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής εξέφρασε τον φόβο του. «Φυσικά το φοβάμαι, ήταν η δεύτερη ημέρα (άρσης των μέτρων). Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος.

«Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούματα δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πίσω από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», σημείωσε ο καθηγητής.

Τόνισε πως στην παρούσα κατάσταση ο στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση στα λίγα κρούσματα που θα υπάρχουν και η περιχαράκωση με ιχνηλάτηση. «Άντε να ιχνηλατήσει κανείς αυτό που έγινε στην Αγία Παρασκευή», σημείωσε.

Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανέφερε στο ΑΠ-ΜΠΕ, ότι οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού».

«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες», είπε και επανέλαβε με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση. «Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά». Ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτει ότι γεγονότα υπρμετάδοσης είδαμε στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα και τονίζει ότι στο συγκεκριμένο ιό… αρέσουν οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες».




Με πληροφορίες από το iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου