Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Πέθανε ο θρυλικός αλιγάτορας Σάτουρν που είχε επιβιώσει του βομβαρδισμού του Βερολίνου το 1943


Ο θρυλικός αλιγάτορας Σάτουρν («Κρόνος»), διάσημος για το γεγονός ότι βγήκε αλώβητος από το βομβαρδισμένο Βερολίνο κατά τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πέθανε σε ηλικία 84 ετών στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας.

Γεννημένος στην πολιτεία του Μισισίπι το 1936, ο Σάτουρν δωρίστηκε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία λίγο μετά τη γέννηση του, και εγκατάσταθηκε σχεδόν αμέσως στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. Η θρυλική του υπόσταση έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε να επιβιώσει του σφοδρού συμμαχικού βομβαρδισμού της 23ης Νοεμβρίου 1943, ο οποίος έπληξε δριμύτατα την περιοχή της γερμανικής πρωτεύουσας που βρίσκεται το πάρκο άγριας ζωής, και προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων, καθώς και πλήθους ζώων του πάρκου.

Η θρυλική του υπόσταση έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από την τριετή εξαφάνιση του, καθώς αφού κατάφερε να ελευθερωθεί από τη «φυλακή» του στον απόηχο των βομβαρδισμών, παρέμεινε αγνοούμενος για σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια, με τη ζωή του αυτή την περίοδο να περικλείεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Το γεγονός ότι ένα άγριο ερπετό αυτού του μεγέθους κατάφερε να επιβιώσει για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα αστικό περιβάλλον που «έβρεχε» αδιάκοπα βόμβες, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αστικοί μύθοι γύρω από την περίπτωση του, όπως το ότι αποτελούσε μέρος της προσωπικής συλλογής του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο συγκεκριμένος αστικός μύθος άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα λίγο μετά τον ξαφνικό εντοπισμό του από Βρετανούς στρατιώτες το 1946 και τη μεταφορά του στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, στον οποίο έζησε για 74 ολόκληρα χρόνια.

«Για εμάς ο Σάτουρν υπήρξε μία ολόκληρη εποχή», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του ο ζωολογικός κήπος, τονίζοντας ότι η μεταφορά του στη Μόσχα λίγο μετά το τέλος του πολέμου, τον ταύτισε με τη νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας. «Ο Σάτουρν ενώθηκε μαζί μας μετά τη Νίκη (επί του Τρίτου Ράιχ και του Άξονα) και γιόρτασε μαζί μας την 75η επέτειο της», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου