Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση -Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις εκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα λόγω κορωνοϊού.

Με τις διατάξεις εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 13% από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, το τσάι κ.λπ. καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων και τις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους. O μειωμένος ΦΠΑ θα εφαρμόζεται και στις επιτόπιες καταναλώσεις μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Στην τροπολογία περιλαμβάνεται και το πακέτο αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον 40% των μισθωμάτων που εισέπρατταν τους προηγούμενους μήνες.

Ορίζεται ότι εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων αυτών από φορολογικές οφειλές με καταληκτική ημερομηνία από 31 Ιουλίου 2020. Δεν συμψηφίζονται με ρυθμίσεις δόσεων τμηματικής καταβολής.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά προβλέπεται παράλληλα αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία.

Ειδικότερα:

Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Οκτωβρίου.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου