Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Βγάζουν από διαμερίσματα, δομές και ξενοδοχεία 11.237 πρόσφυγες και μετανάστες



Την έναρξη από 1η Ιουνίου επιχείρηση αποχώρησης από διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, από τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και από τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» συνολικά 11.237 μεταναστών και προσφύγων ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παράλληλα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.

Ανάμεσα στα 11.237 άτομα που αποχωρούν από δομές βρίσκονται και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αλλά και μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται χιλιάδες θέσεις διαμονής σε υφιστάμενους χώρους της ηπειρωτικής Ελλάδας για αιτούντες άσυλο, ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών».

Τη διαδικασία θα εποπτεύει η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ ως αρμόδια αρχή για να «τρέξει» το πρόγραμμα έχει οριστεί η Διεύθυνση Προστασίας Αιτούντων Άσυλο.

Συνολικά, από τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν:

- από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA» 4.000 άτομα,
- 1.200 αυτόνομα διαμένοντες
- από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, καθώς και από θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» επιπλέον 6.037 άτομα.

Προκειμένου οι πρόσφυγες και μετανάστες να προχωρήσουν στο επόμενο να ενταχθούν στην κοινωνία ομαλά υπάρχει:

α) Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό νέων ή την προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των δικαιούχων διεθνή προστασία σε αυτά
β) Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα,
γ) πρόσβαση όλων των αιτούντων διεθνή προστασία σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν εφεξής το οικονομικό τους βοήθημα (ESTIA II cash assistance),
δ) προσαρμογή του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και εξέταση βραχυπρόθεσμων λύσεων, όπως εφάπαξ χρηματικό βοήθημα πριν την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης στέγης από τον ωφελούμενο (με σκοπό τη δυνατότητα πληρωμής της προκαταβολής του ενοικίου και την κάλυψη βασικών αναγκών του νοικοκυριού) και επικέντρωση σε ομάδες πληθυσμού των αναγνωρισμένων προσφύγων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ευαλωτότητες, όπως ηλικιωμένοι χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο, άτομα με αναπηρίες, ψυχικά ασθενείς.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου