Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Το «ΤΙΜΕ» αποθεώνει την Ελλάδα για την αποτελεσματικότητα της στην πανδημία


Στην αποτελεσματική στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του το περιοδικό Time.

Αυτό το άρθρο είναι συνέχεια πολλών θετικών δημοσιευμάτων του διεθνή Τύπου για τη χώρα μας και το πως αυτή έχει σταθεί απέναντι στην απειλή του Covid-19.

Το άρθρο τονίζει την αποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης με εύστοχα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, μέτρα τα οποία προηγήθηκαν από αυτά των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης και σύμφωνα με αναλυτές, συνιστούν το βασικό σημείο της ελληνικής επιτυχίας.

Αφού παρουσιάζει το διαφορετικό Πάσχα που έζησαν φέτος οι Έλληνες μακριά από τους αγαπημένους τους, φιλοξενόντας μάλιστα δηλώσεις των ίδιων των πολιτών, το δημοσίευμα εξηγεί ότι ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Ελλάδα θα βρισκόταν δυνητικά αντιμέτωπη με ένα σημαντικό κίνδυνο λόγω των διεθνών ταξιδιωτών που θα κατέφθαναν στη χώρα για την εορταστική περίοδο.

Το ρεπορτάζ του Time υπογραμμίζει πως ο κορωνοϊός θα μπορούσε δυνητικά να καταστρέψει τη χώρα, η οποία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός (27,2 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019), ο πληθυσμός της είναι ο δεύτερος σε ηλικία της ΕΕ (πίσω από την Ιταλία), ενώ ο τομέας της υγείας έχει καταστραφεί από τη λιτότητα και η παραλυμένη οικονομία της εξακολουθεί να είναι σχεδόν 40% πιο περιορισμένη από ό,τι ήταν το 2008, πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Το άρθρο αναφέρει δηλώσεις αναλυτών που τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, παρά το παραμελημένου δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας και το αναβάθμισε.

Ο αρθογράφος αναφέρεται στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, παρακολουθώντας την άσχημη τροπή των εξελίξεων στην Ιταλία, και τη θετική ανταπόκριση των πολιτών απέναντι στα μέτρα αυτά. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σε αυτό συνέβαλε η σημασία της υγείας στον ελληνικό πολιτισμό.

Το TIME κάνει επίσης εκτενή αναφορά και στα ΚΥΤ. «Αλλά όπως και αλλού, ο ιός και το lockdown συγκρούονται με μακροχρόνιες ανισότητες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν η Ελλάδα αποδίδει καλά σε σύγκριση με άλλες χώρες, πολλοί από τους κατοίκους της διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους», σημειώνει.

«Η παραγωγή της Ελλάδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως η διεθνής ναυτιλία και ο τουρισμός«, λέει στο TIME ο κ. Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικών. Και υπογραμμίζει ότι «ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα τόνωσης για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του lockdown, ο υψηλός λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να συνεχίσει να δανείζεται εάν η κρίση επεκταθεί σε μήνες ή χρόνια». “Ως αποτέλεσμα, τα διαθέσιμα φορολογικά μέτρα είναι σχετικά περιορισμένα”, λέει ο κ. Τσακλόγλου. Ωστόσο, τονίζει ότι η πιθανότητα της Ελλάδας να χρειαστεί ακόμη μια διάσωση παραμένει χαμηλή».







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου