Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Τα γενέθλια αναγκάζουν τους ανθρώπους να εξετάσουν την ταυτότητά τους. Αυτό το κάτι που περιμένεις


Κάθε χρόνο η ημέρα των γενεθλίων ξεκινούσε λίγο αμήχανα, με μια ελαφρά μελαγχολία.

Πάντα νιώθεις  άβολα στα γενέθλια σου, και αυτό μου μας κάνει να ξεχνιόμαστε είναι οι εκατοντάδες ευχές που λαμβάνουμε. Τα γενέθλια μας αναγκάζουν να κάνουν μια αναδρομή στις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, τα όποια επιτεύγματά μας, τις αμφιβολίες μας εάν έχουμε κάνει τα πάντα σωστά.

Τα γενέθλια προκαλούσαν πάντα ποικίλα συναισθήματα, περισυλλογής, λύπης, άγχους, ακόμα και  κατάθλιψη (ένα καταθλιπτικό επεισόδιο διαρκεί τουλάχιστον δυο βδομάδες και ο μέσος χρόνος διάρκειάς του είναι περίπου έξι μήνες). Τα γενέθλια σε κάνουν να αναπολείς γεγονότα να εξετάζεις την ταυτότητά σου.

Τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή μας επίσης ζωντανεύουν αναμνήσεις, προσδοκίες και απογοητεύσεις, πολλοί βιώσαμε μιας μορφής κατάθλιψη, η οποία πυροδοτήθηκε από την επέτειο του θανάτου κάποιου αγαπημένου προσώπου και των αναμνήσεων που συνοδεύουν εκείνη την ημερομηνία.

Τα γενέθλια, επίσης, φέρνουν μαζί τους προσδοκίες, καθώς περιμένεις αυτό το κάτι που θα σου κάνει την ημέρα τέλεια. Και εάν δεν συμβεί αυτό που περιμένεις, η αυτό που φαντάζεσαι ότι θα συμβεί η ημέρα των γενεθλίων σου κλείνει με στεναχώρια και εκεί βάζεις τελεία σε ότι νόμιζες και ήθελες  να συμβεί. Το να θυμούνται τα γενέθλια σου άνθρωποι που αγαπάς, και ας μην λαμβάνεις δώρα είναι χαρά και εάν δεν συμβεί είναι απογοητευτικό. 

Οι κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να υπαγορεύσουν τι «πρέπει» να σκεφτόμαστε, όταν η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Τα «πρέπει», όπως τα αποκαλεί, αποτελούν πρόκληση, καθώς εκτός από την αντιμετώπιση της ίδιας της κατάστασης, οι άνθρωποι δυσκολεύονται, επειδή δεν νιώθουν όπως έχει αποφασίσει η κοινωνία ότι θα έπρεπε να νιώθουν δηλαδή να νιώθουν χαρούμενοι και κοινωνικοί στα γενέθλιά τους). «Αν δεν ανταποκρίνεσαι σε αυτά τα “πρέπει”, είναι διπλό το κακό. Λες, τι πρόβλημα έχω; Γιατί δεν κάνω αυτά που πρέπει;».

Αλλά τα «πρέπει» είναι κοινωνική κατασκευή. Είναι φυσικό να έχεις διάφορα βιώματα και συναισθήματα και τίποτα από αυτά δεν είναι λάθος ή σωστό. Φυσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επιτείνουν τη σημασία του να κάνεις τέλεια γενέθλια και να περιμένεις ένα μήνυμα. «Ιδίως στις μέρες μας, με τη δημοτικότητα του να πλασάρεις τον εαυτό σου μέσω των social media, είναι ακόμη πιο αμήχανα τα πράγματα»,γιατί περιμένεις πολλά αλλά δεν παίρνεις αυτά που περιμένεις.

Η λύση είναι να σκέφτεσαι το γεγονός εκ των προτέρων και να καταγράφεις τις σκέψεις, τις προσδοκίες και τις ανησυχίες σου, να μην περιμένεις χωρίς να πρέπει να περιμένεις. Αν εκφράσεις αυτές τις σκέψεις με λέξεις, ίσως μπορέσεις να αλλάξεις το πώς βλέπεις το γεγονός και να το ξεπεράσεις, δεν κατάλαβε το. Μια δεύτερη είναι να αποφεύγεις να είσαι μόνος στα γενέθλιά σου, όσο αντικοινωνικός και αν νιώθεις και αυτό θα σε κάνει να περάσεις καλά. Αν περάσεις χρόνο με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι ή αγαπάς, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να περάσεις τη μέρα- ακόμη και να την απολαύσεις.

Αν ανησυχείς ότι συγγενείς σου και άνθρωποι που νομίζει ότι σε αγαπούν θα ξεχάσουν να σου τηλεφωνήσουν, να σου στείλουν ένα μήνυμα, τότε δεν σε αγαπούν και δεν χρειάζεται να ασχοληθείς μαζί τους, μην αναλώνεσαι σε δυσάρεστες σκέψεις δεν αξίζει.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου