Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Χαράλαμπος Γώγος: Έτσι θα είναι η ζωή μας τις πρώτες ημέρες μετά τα μέτρα απαγόρευσης



Τα στάδια της άρσης των μέτρων περιέγραψε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας εχθές στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο πώς θα είναι η ζωή μας μετά στην άρση των μέτρων, στάθηκε στα σημεία-κλειδιά της όλης διαδικασίας:

1. Aπόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροη κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
2. Yγιεινή των χεριών
3. Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.
4. Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).

Υπενθύμισε ακόμη το σημαντικό ότι η υπερμετάδοση γίνεται όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους.

"Αρχικά θα ανοίξουν μικρά καταστήματα και ταυτόχρονα άρση περιορισμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, όχι ταξίδια, όχι μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο μέχρι να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση.

Το κράτος θα συνεχίσει να προστατεύει με άμεση διάγνωση σε οποιοδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι έτοιμα μέχρι και λεωφορειακά έτσι ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι έχουν ανοσία.
Έτσι αν αυτό το 14ήμερο τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι αυτά που θέλουμε, θα πάμε πιθανότατα τον Ιούνιο σε μεγαλύτερη άρση των μέτρων. Μέχρι τότε θα έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά μοντέλα και ακόμη και αν έχουμε κρούσματα θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Για τα σχολεία ο κ. Γώγος είπε ότι είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν για την Γ' Λυκείου και για τον τουρισμό είπε πως "θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις έξυπνες ιδέες ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα".


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου