Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Καταδίκες για τους παραβάτες των μέτρων



Σε ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν δύο επαγγελματίες που παρά την απαγόρευση, λειτούργησαν την επιχείρησή τους, αδιαφορώντας για τη διασπορά του επικίνδυνου ιού. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τους επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 300 ευρώ στον καθένα. Η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 5 χρόνια.

Οι αρχές, ακολουθώντας και την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα, για πιστή τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για όποιον παραβιάζει τα μέτρα της Πολιτείας, έχουν προχωρήσει  σε δεκάδες συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 31 υποθέσεις που υπήρχαν χθες στο πινάκιο του Τριμελούς Αυτοφώρου της Αθήνας, οι 29 αφορούσαν συλληφθέντες για παράβαση των μέτρων της Πολιτείας για τον κορωνοϊό.

Πλην των δύο που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, οι υπόλοιποι 27 ζήτησαν ολιγοήμερη αναβολή και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο θα δικαστούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς βάσει των νέων αυστηρότερων προληπτικών μέτρων, τα Αυτόφωρα θα δικάζουν μόνο υποθέσεις με κατηγορουμενους που κρατούνται.

Την ίδια ώρα, και οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων απευθύνουν έκκληση σε δικηγόρους και πολίτες να μην προσέρχονται χωρίς σοβαρό και επείγοντα λόγο στους χώρους των δικαστηρίων.

Παραπέμπουν στην τελευταία ΚΥΑ βάσει της οποίας καμία προθεσμία δεν χάνεται και καμία αξίωση των πολιτών δεν παραγράφεται και ζητούν, αντί προσέλευσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τα δικαστήρια για όποιον χρειάζεται διευκρινίσεις.


Ιωάννα Μάνδρου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου