Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Κάθετες μειώσεις στην βενζίνη και οι πρατηριούχοι θέλουν λέει 2 μήνες για να μειώσουν τις τιμές


Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση απ’ την εποχή του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο φθάνοντας το 30%. Ως αποτέλεσμα το brent κινείται στις διεθνείς αγορές στα επίπεδα των 32 δολ. το βαρέλι και το West Texas στα 29 δολ. περίπου! Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει η αγορά πετρελαίου απ’ το 2001.

Από την άλλη, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα κινείται προκλητικά στα επίπεδα του 1,53 ευρώ ανά λίτρο, όσο περίπου και τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακόμα και εάν παγιωθούν οι διεθνείς τιμές σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες εάν είναι δυνατόν για να αποτυπωθεί στην τελική τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής. Και τούτο καθώς με τις νέες τιμές αναμένεται να γίνουν οι νέες προμήθειες των διυλιστηρίων, τα οποία με τη σειρά τους θα προμηθεύσουν την εγχώρια αγορά καυσίμων.

Παράλληλα επικαλούνται και την αυξημένη φορολογία, που όπως λένε, απέτρεψε επίσης μία σημαντική υποχώρηση των τιμών στην αντλία όταν υπήρξε σημαντική διόρθωση το 2016, όταν τότε η διεθνής τιμή του αργού West Texas είχε υποχωρήσει στα 35 δολ. το βαρέλι περίπου. Εκείνη την εποχή η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας δεν είχε πέσει κάτω από 1,40 ευρώ το λίτρο καθώς διυλιστήρια αλλά και πρατηριούχοι φρόντισαν να διασφαλίσουν ότι θα διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους έπειτα από αρκετά χρόνια μεγάλης πίεσης.

Η  ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή έχει ήδη ξεκινήσει στοχευμένους ελέγχους στην αγορά ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε μήνυμα προς τους φορείς της αγοράς καυσίμων για αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής.

«Η ραγδαία μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επιβάλει και την προοδευτική μείωση στις λιανικές τιμές πώλησης καυσίμων στα πρατήρια. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκίνησε ήδη -μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή- άμεσο έλεγχο στα τιμολόγια αγοράς και θα επιβάλει πρόστιμα όπου υπάρχει παράβαση», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης με ανάρτησή του στο Twitter.

Στην ίδια γραμμή και ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος έγραψε: «Παρακολουθούμε με όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την εξέλιξη των καυσίμων στα πρατήρια της χώρας. Στόχος μας να δούμε περαιτέρω μείωση της τιμής στην αντλία, όπως αυτή αντιστοιχεί στο ποσοστό που επιβαρύνει το καύσιμο».


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου