Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά για Novartis μετά τις αποκαλύψεις


Την κλήτευση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά ως μάρτυρα στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής αποφάσισε η πλειοψηφία.

Οι αποκαλύψεις από τον Σάμπι Μιωνής σάστισαν την Προανακριτική της Βουλής και διευρύνει την έρευνα και το κατηγορητήριο κατά του Παπαγγελόπουλου. Ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, φέρεται να κατήγγειλε ουσιαστικά πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον εκβίαζε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου (συγκεκριμένα στο γραφείο του Νίκου Παππά), ζητώντας του να καταβάλει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προκειμένου να λήξει η αντιδικία του με εκδότη.

Συγκεκριμένα, πάντα κατά τον κ. Μιωνή, ο Δ. Παπαγγελόπουλος σε εκείνη τη συνάντηση του ζήτησε 350.000 ευρώ προκειμένου «να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα» του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννη Φιλιππάκη, στο πλαίσιο της αντιδικίας που είχε με τον επιχειρηματία, μετά από σειρά δημοσιευμάτων που τον ενέπλεκαν με τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, στη συνάντηση εκείνη, που έλαβε χώρα στις 10 Μαρτίου 2016, «ο Ν. Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί και ανέφερε να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά (σ.σ.: συνεργάτης του Σ. Μιωνή) και για τον Φιλιππάκη πως πρέπει να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε “και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει”, εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αφτιά μου. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε», ανέφερε. Πρόσθεσε δε πως «ο Ν. Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα».

Ωστόσο, αυτό που καθιστά συγκλονιστικούς τους ισχυρισμούς του Σ. Μιωνή είναι πως κατέθεσε ένα έγγραφο στην Προανακριτική Επιτροπή, το οποίο φαίνεται όχι απλά να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του, αλλά μοιάζει να περιγράφει ένα πολυδαίδαλο παραδικαστικό κύκλωμα ΣΥΡΙΖΑ!

Το έγγραφο αυτό, κατά τον Σ. Μιωνή, του το παρέδωσε η πλευρά Φιλιππάκη (μαζί με το συνεργάτη του εκδότη, Αλέξανδρο Τάρκα) και περιγράφει τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ώστε να λήξει η αντιδικία τους. Όμως, εκτός από την εκατέρωθεν απόσυρση αγωγών και τα άρθρα που θα δημοσιεύονταν στην εφημερίδα για να «φτιάξουν το προφίλ» του Σ. Μιωνή, στο έγγραφο αναφέρεται και ο τρόπος με τον οποίο θα λήξουν οι δικαστικές… περιπέτειες του επιχειρηματία.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος πως εάν υπάρξει συμφωνία Φιλιππάκη – Μιωνή, «η ερευνούσα Εισαγγελική Αρχή εισηγείται ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία και κλείνει την προκαταρκτική έρευνα για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, βάζοντας την υπόθεση στο αρχείο. Στη συνέχεια, η απόφαση αρχειοθέτησης επικυρώνεται από την Εισαγγελία Εφετών». Τα παραπάνω αφορούν μήνυση κατά του Σ. Μιωνή για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, που στρεφόταν και κατά του δικηγόρου του και συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου.

Αντίστοιχα, για δίωξη που αφορά το αδίκημα της απάτης, το έγγραφο αναφέρει «η τέταρτη ειδική ανακρίτρια εισηγείται την αρχειοθέτηση και για τα δύο πρόσωπα και επιδίδει τυπική κλήση. Άλλος εισαγγελέας συμφωνεί στην αρχειοθέτηση και η απόφαση πάει στη συνέχεια προς επικύρωση».

Ο εκδότης και ο συνεργάτης του, δηλαδή, φαίνεται να λένε πως έχουν όλους τους τρόπους για να κατευθύνουν τη Δικαιοσύνη! Οι εισαγγελικές πράξεις αρχειοθέτησης αναφέρονται στο έγγραφο ως δεδομένες, αφού για αυτές μοιάζει να αρκεί… ένα απλό νεύμα του εκδότη! Ο Σ. Μιωνής, καταθέτοντας στην Προανακριτική, φέρεται να εκτίμησε πως «ήταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες».

«Ουσιαστικά μου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο που ελέγχει τις υποθέσεις. Ολα όσα συνέβησαν σε μένα χρησιμοποιώντας το όνομα Παπασταύρου ήταν οι πράξεις μιας εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τον πλουτισμό αλλά και το πολιτικό όφελος. Αυτό που έγινε από αυτή την εγκληματική οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους», φέρεται να σχολίασε ο κ. Μιωνής, παραφράζοντας την περίφημη φράση που είχε πει ο Δ. Παπαγγελόπουλος έξω από το Μαξίμου στις αρχές του ’18.

Σε αυτό το ιδιότυπο «παραδικαστικό κύκλωμα» μάλιστα, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο Σ. Μιωνής ενέταξε και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη: «Εξέδιδε εντάλματα σύλληψης εναντίον μου, ως το αγαπημένο παιδί του Παπαγγελόπουλου. Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία στην υπόθεσή μου και στη Novartis. Καταγγελία στην Αμερική και ψευδομάρτυρες».

Μάλιστα, ο κ. Μιωνής φέρεται να δήλωσε πως έχει αποδείξεις για τις χρηματικές απαιτήσεις Παπαγγελόπουλου, αναφέροντας «δεν υπάρχει λέξη που να σας έχω πει και να μην έχω αποδείξεις γι’ αυτό. Οποτε μου ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη θα τα καταθέσω». Σε ερώτηση μάλιστα του βουλευτή της Ν.Δ. Δ. Μαρκόπουλου εάν εννοεί πως έχει ηχητικό υλικό, ο επιχειρηματίας το υπονόησε: «Εκανα ό,τι ήταν απαραίτητο για να προστατευτώ. Αν χρειαστεί θα τα προσκομίσω στη Δικαιοσύνη. Εχω ό,τι χρειάζεται», επανέλαβε.

Η Τουλουπάκη δεν δέχτηκε να καταθέσει στην επιτροπή, και δεν θα εξεταστεί σήμερα η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στη γραμματεία της επιτροπής διαβιβάστηκε επιστολή της κ. Τουλουπάκη στην οποία διατυπώνει αντιρρήσεις για τον τρόπο κλήτευσής της.


με πληροφορίες από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου