Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

«Πεδίο μάχης» Λέσβος και Χίος – Γενική απεργία την Τετάρτη



Σκηνικό πολέμου επικρατεί σε Λέσβο και Χίο καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας .

Παράλληλα με τις αντιδράσεις των κατοίκων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και δήμοι των νησιών κάλεσαν σε γενική απεργία αύριο, Τετάρτη.

 Χημικά και νερό στους διαδηλωτές της Χίου

Δύο φορές σε μία μέρα επιχείρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ να διασπάσουν με βίαιο τρόπο το πλήθος που διαμαρτύρεται για τις επιτάξεις και τις νέες κλειστές Δομές που επιχειρεί να φτιάξει η κυβέρνηση σε Χίο και Λέσβο.

Όσον αφορά τη Χίο, η «μάχη» ανάμεσα στους πολίτες και στα ΜΑΤ μεταφέρθηκε σήμερα το απόγευμα στις πλαγιές του βουνού απέναντι από την επιταγμένη έκταση.

Οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς την επίμαχη περιοχή του «17» βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Η «μάχη» μάλιστα μεταφέρθηκε στις πλαγιές με τα ΜΑΤ να βρίσκονται στο βουνό ρίχνοντας παράλληλα χημικά και νερό στους συγκεντρωμένους.

Σημειώνεται πως το πρωί της Τρίτης οι κάτοικοι του Βροντάδου επιχείρησαν με οδοφράγματα και μπλόκα από κορμούς δέντρων να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έφτασαν στο νησί προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις των νησιωτών για τη δημιουργία νέας κλειστής Δομής.

Μάλιστα από τα ξημερώματα της Τρίτης εκκλησίες του Βροντάδου χτυπούσαν τις καμπάνες με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις.

Δύο άτομα στο νοσοκομείο

Εξαιτίας της ρίψης χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

 Συνεχίζονται οι οδομαχίες στη Λέσβο

Στη Λέσβο συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα της Τρίτης οι οδομαχίες στην Καράβα που είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί.

Μάλιστα το απόγευμα αρκετά άτομα πραγματοποιούσαν μια ειρηνική πορεία με τους κατοίκους να διαδηλώνουν κατά τη δημιουργία κλειστών δομών στον τόπο τους, ζητώντας να μην δημιουργηθεί «καμία φυλακή» στο σημείο.

Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, χωρίς κανέναν λόγο δέχτηκαν επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ εκείνοι βρίσκονταν μακριά από τα ΜΑΤ και φώναζαν τα συνθήματά τους.

Νωρίτερα το πρωί στην Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή σημειώθηκαν  οδομαχίες και συγκρούσεις.

Δεκάδες αστυνομικοί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr  επιτέθηκαν στους κατοίκους ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών.

Γενική απεργία κήρυξε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας καλούν για αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου σε γενική απεργία.

Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Με την ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών».

Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για τα επεισόδια σε Χίο και Λέσβο

Αντιπαράθεση για τα χθεσινά επεισόδια στη Χίο και τη Λέσβο σημειώθηκε στη Βουλή, λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

«Αποτελεί θράσος να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς, που με τις ιδεολογικές σας εμμονές, ανοίξατε τα σύνορα, αφήσατε ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ, δεν απορροφήσατε τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αφήσατε 70.000 αιτήσεις ασύλου «κάβα» στην επόμενη κυβέρνηση», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Λιβανός, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος έθεσε το παρεμπίπτον θέμα των επεισοδίων στα νησιά που αντιμετωπίζουν μεγάλες προσφυγικές ροές.

«Είχατε μιλήσει για αποσυμφόρηση και επιτελικό κράτος και όταν στα κλειστά κέντρα αντέδρασαν οι νησιώτες τούς κάνατε επίταξη στην περιουσία τους, κι όταν αντέδρασαν στην επίταξη της περιουσίας στείλατε ΜΑΤ και «δέρνετε τον κόσμο». Εμείς δεν βλέπουμε ούτε αποτελεσματικότητα ούτε δικαιώματα και, λιγότερο από όλα, ανθρωπισμό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας, ο κ. Λιβανός επέκρινε τον κ. Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και για προσπάθεια κάλυψης της ανυπαρξίας πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. «Προκαλείτε, με ένα θέμα που πυροδοτεί τον λαϊκισμό και από τις δύο άκρες του πολιτικού φάσματος», ανέφερε ο κ. Λιβανός.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της, εξάντλησε τον διάλογο επί 4 μήνες, και δημιουργεί κλειστά κέντρα, που θα βοηθήσουν τα νησιά και τους νησιώτες, θα διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, τόνισε ότι είναι επόμενο να βρεθούμε σε μία τέτοια κατάσταση όταν η ΝΔ καλλιεργούσε προεκλογικά στους νησιώτες τέτοιες φαντασιώσεις, ότι ως διά μαγείας θα εξαφανίσει το προσφυγικό σε μία εβδομάδα.

«Αν συνεχίσετε να δέρνετε τους νησιώτες, που είναι δικοί σας ψηφοφόροι, τότε θα γίνουν δικοί μας ψηφοφόροι», είπε σκωπτικά ο κ. Γρηγοριάδης.

Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει επιδόματα στους λαθρομετανάστες και ξύλο στους Έλληνες.

«Αντί να προστατεύσουμε τους κατοίκους από τους λαθρομετανάστες, εμείς τους προστατεύουμε και δέρνουμε τους Έλληνες, ενώ το ίδιο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν οι Έλληνες διαμαρτύρονταν για τις Πρέσπες», επισήμανε ο κ. Χήτας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζήτησε την απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά. «Επικρατεί κόλαση, με γυναίκες-νοικοκυρές να τρώνε βομβαρδισμό από χημικά και με ξυλοδαρμούς… Γίνονται επιχειρήσεις που θυμίζουν εποχές κατοχής», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρ. Λοβέρδος διαμαρτυρήθηκε ότι επετράπη να συμβούν στη Βουλή «θεσμικοί τραμπουκισμοί». Ακόμη, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει τόλμη να υποστηρίξει τα μέτρα της» και πως οι κυβερνώντες είναι ανέτοιμοι, πολυφωνικοί και δειλοί απέναντι στην αντιπολίτευση. «Να εγκαταλειφθούν οι ακραίες θέσεις από δεξιά και αριστερά και να υπάρξει μία κυβέρνηση που ξέρει τι θέλει να κάνει, και μία αντιπολίτευση που υποβάλλει προτάσεις», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου