Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Κέντρο επιχειρήσεων στη Συγγρού στήνει η ΕΛ.ΑΣ. για τις ταυτότητες



Στο κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού 288, πρόκειται να εγκατασταθεί το εργοστάσιο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και των διαβατηρίων. Πρόκειται για το κτίριο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών της ΕΛ.ΑΣ. στο οποίο σήμερα στεγάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες της, αλλά και το σούπερ μάρκετ των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και λοιπών δημοσίων φορέων. Παλαιότερα, το κτίριο αυτό χρησίμευε ως χώρος στάθμευσης των αυτοκινούμενων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα στους χώρους του στάθμευαν οι αύρες της αστυνομίας.

Παράλληλα με την κύρια εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) που θα βρίσκεται επί της οδού Συγγρού, αναμένεται να δημιουργηθεί μια δευτερεύουσα υποδομή (disaster recovery center) στο Μαρκόπουλο Αττικής. Πρόκειται για την εφεδρική υποδομή, η λειτουργία της οποίας θα ενεργοποιείται σε περίπτωση έκτακτης αδυναμίας (π.χ. σεισμός, πυρκαγιά κ.λπ.) να λειτουργήσει η κύρια υποδομή επί της Λ. Συγγρού 288.

Πηγές κοντά στον σχετικό διαγωνισμό της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι μόνον η διαμόρφωση των χώρων του κτιρίου που θα υποδεχθεί το ΟΠΣΕΑ, θα απαιτήσει περί τα 5 έως 10 εκατ. ευρώ. Αναφέρονται δε αποκλειστικά στα έργα πολιτικού μηχανικού και όχι στα έργα εγκατάστασης του εξοπλισμού πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ή του ειδικού εκτυπωτικού μηχανισμού στον οποίο θα τυπωθούν οι νέες ταυτότητες και τα διαβατήρια. Η εταιρεία που θα αναλάβει τη μελέτη του έργου της διαμόρφωσης του χώρου υποδοχής του ΟΠΣΕΑ, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, θα πρέπει να αποτελεί μελετητικό γραφείο με πτυχίο Δ΄ ή Ε΄ τάξης.

Η διαμόρφωση των χώρων που πρόκειται να γίνει θα προσφέρει υψηλή διασφάλιση από έκτακτα περιστατικά (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.), ενώ η πρόσβαση των ατόμων θα γίνεται μόνον μέσω υποδομής προσωποποίησης του επισκέπτη. Φυσικά ο ανάδοχος του έργου θα εγκαταστήσει μαγνητικές πύλες μετάλλων, συσκευές X-Rays, κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης κ.ά. Εν γένει αναμένεται να αλλάξει ριζικά ακόμη και η όψη του σημερινού γκρίζου κτιρίου της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών έχει ως αποστολή τη συντήρηση και επισκευή του οπλισμού, των κτιρίων, των μεταφορικών μέσων, του τηλεπικοινωνιακού υλικού και λοιπών τεχνικών μέσων και γενικών εφοδίων των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Στους σκοπούς της διεύθυνσης περιλαμβάνεται η εκτέλεση όλων των εργασιών εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας που επιτρέπει ο τεχνικός εξοπλισμός της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, η ίδια διεύθυνση είναι αρμόδια για τη διαχείριση των χαρακτηρισθέντων ως πέραν οικονομικής εκμετάλλευσης (ΠΟΕ) μεταφορικών μέσων και τη μεταφορά προσωπικού, υλικών και εφοδίων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα έργα πολιτικού μηχανικού αποτελούν μόνον ένα μικρό μέρος των έργων που θα υλοποιηθούν στο εσωτερικό του κτιρίου. Από το σύνολο της προϋπολογισθείσας δαπάνης των 415 εκατ. ευρώ (515 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ο εξοπλισμός πληροφορικής που θα υποστηρίξει το ΟΠΣΕΑ θα κοστίσει περί τα 20-30 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στα 70 έως 80 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος της εκτυπωτικής μηχανής, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 300 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) αφορούν το κόστος παροχής της υπηρεσίας εκτύπωσης των εντύπων ασφαλείας.

Προς παράταση η υποβολή των προσφορών

Ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου 2020. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι ήδη έχουν αποστείλει αιτήματα μετάθεσης της ημερομηνίας του έργου και δεν αποκλείεται η αναθέτουσα αρχή να δώσει την παράταση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση που προσανατολίζεται να δώσει η ΕΛ.ΑΣ. είναι περίπου ένας μήνας.

Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει στην αγορά η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τις αλλαγές που επέβαλε στην προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού με στόχο τον αποκλεισμό ενδιαφερομένων αλλά και την αύξηση του κόστους. Παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία του διαγωνισμού, αναφέρονται σε διαστροφή της πραγματικότητας.

Η προκήρυξη καθιστά αναφανδόν δυσμενέστερο για τους ενδιαφερόμενους το έργο, καθώς στο ίδιο τίμημα προστέθηκε η υποδομή της ηλεκτρονικής υπογραφής, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο eIDAS, για όσους εκδώσουν τη νέα ταυτότητα (σε βάθος χρόνου για όλους τους Ελληνες). Μάλιστα, η προσθήκη αυτή έγινε με τη μορφή παραρτήματος, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η αρχική προκήρυξη, η οποία παρέμεινε ατόφια όπως είχε επί των ημερών του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Επίσης άλλαξε η προδιαγραφή της φωτογραφίας, η οποία έγινε ευθύς εξαρχής έγχρωμη και όχι σε πέντε χρόνια, όπως προέβλεπε η αρχική προκήρυξη. Και οι δύο προαναφερόμενες αλλαγές, αναμφιβόλως, γίνονται επ’ ωφελεία του ελληνικού Δημοσίου και εις βάρος των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων να αναλάβουν το έργο. Με άλλα λόγια, η αρχική προκήρυξη του έργου επί των ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άφηνε υψηλότερα περιθώρια κέρδους στον ανάδοχο.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου