Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Άμεση προειδοποίηση Μόσχας στον Ερντογάν για τη νέα επιχείρηση στην Ιντλίμπ



Άμεσα απάντησε το Κρεμλίνο στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του AKP ότι μια νέα επιχείρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ της Συρία είναι «απλώς θέμα χρόνου». Η Τουρκία αναπτύσσει ήδη ενισχύσεις στη συριακή επαρχία. 

«Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Δημοκρατίας και των ενόπλων δυνάμεων της Συριακής Δημοκρατίας η οποία θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε εξάλλου ότι η Μόσχα και η Άγκυρα παραμένουν σε επαφή προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ.

«Ήμασταν ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο στο Σότσι (…) και σταματήσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι αφού αντάρτες και τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από την Ιντλίμπ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τακτικές επαφές με τους ομολόγους μας στην Τουρκία προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ιντλίμπ», υπογράμμισε.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τηλεφωνική επικοινωνία (μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ερντογάν). Ωστόσο οι πρόεδροι έχουν στενή επαφή και, αν χρειαστεί, μια τηλεφωνική επικοινωνία μπορεί να συμφωνηθεί κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες», τόνισε ο Πεσκόφ.

Καμία συμφωνία

Η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν το 2018 να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να εγκαταστήσουν σημεία παρατήρησης στην επαρχία αυτή της Συρίας. Όμως έκτοτε η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.

Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει πολλούς γύρους συνομιλιών στην Άγκυρα και τη Μόσχα για την Ιντλίμπ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας –Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ-- συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα για να συζητήσουν το θέμα, όμως δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.

Ο Λαβρόφ επισήμανε σήμερα ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στις τελευταίες συνομιλίες τους, αν και υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Ο Ρώσος υπουργός εξήγησε ότι ο συριακός στρατός τηρεί τις προηγούμενες συμφωνίες, αλλά απαντά και στις προκλήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον συριακών και ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται.


Πηγή: skai.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου