Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Στρατό στη Λιβύη και το «Oruc Reis» στις περιοχές της συμφωνίας με την Τρίπολη στέλνει ο Ερντογάν



Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη, «προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα έχει ήδη αποστείλει στη χώρα της βόρειας Αφρικής στρατιωτικό προσωπικό, με στόχο να εκπαιδεύσει τις μονάδες που μάχονται για την κυβέρνηση Σάρατζ. 

Επίσης, ο Ερντογάν πρόσθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί διπλωματικές και στρατιωτικές οδούς για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στα νότια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως η Αγκυρα θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή. 

Με την συμφωνία αυτή, «δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από την ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου