Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Παγκόσμια πρωτιά για τη Σαντορίνη: Ρομπότ πήρε δείγμα από υποθαλάσσιο ηφαίστειο – Βίντεο



Η αποστολή στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος της Σαντορίνης χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), αποτελούνταν από 30 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Γερμανία.

Για πρώτη φορά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αυτόνομο ρομποτικό σκάφος πήρε δείγμα από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στην περιοχή της Σαντορίνης, όπως επιβεβαίωσε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (WHOI) των ΗΠΑ, το οποίο ήταν επικεφαλής στην πρόσφατη διεθνή αποστολή στο Αιγαίο με ελληνική συμμετοχή.

Το υβριδικό ρομπότ NUI (Nereid Under Ice) του WHOI πήρε δείγματα από τον πυθμένα του Κολούμπου, χρησιμοποιώντας τον ρομποτικό βραχίονα του. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Ριτς Καμίλι, «αποτελεί τεράστιο βήμα προόδου για ένα όχημα να πάρει δείγμα χωρίς ένας πιλότος να το καθοδηγεί. Ένας από τους στόχους μας ήταν να καταστήσουμε περιττό το τηλεχειριστήριο και το καταφέραμε».

Στο μέλλον τα αυτόνομα υποβρύχια σκάφη θα κληθούν να εξερευνήσουν μόνα τους αφιλόξενους εξωγήινους ωκεανούς στο μέλλον, όπως αυτοί που υπάρχουν στους δορυφόρους Ευρώπη του Δία και Εγκέλαδο του Κρόνου.

Στο τιμόνι του υποθαλάσσιο ρομπότ βρέθηκε ένας αλγόριθμος, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγούς στους δρόμους.


Πηγή : pentapostagma.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου