Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Απάντηση Μενδώνη στην οικογένεια Μικρούτσικου: Λυπάμαι, αν τον φόρο τιμής τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία



Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της θέλησε η υπουργός Πολιτισμού, και μάλιστα δημόσια, απέναντι στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, η οποία αρνήθηκε να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του συνθέτη με χρήματα του Δημοσίου, διαμαρτυρόμενη για το ενδεχόμενο ανάληψης της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από ιδιώτη.

«Η πρωτοβουλία  του Ελληνικού Δημοσίου να τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου ήταν η ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό. Λυπάμαι ειλικρινά, αν τον φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη, στον δικό σας πολυαγαπημένο Θάνο, τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία». Για να καταλήξει με την ετκίμηση πως «στους ανθρώπους που ένωσαν με τα τραγούδια τους αυτή τη χώρα, που απογείωσαν το λαό, μόνο σεβασμός, αγάπη και τιμή προσήκει».

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρει επίσης στην επιστολή της για τα πνευματικά δικαιώματα: «οι ίδιοι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται το θέμα των πνευματικών του δικαιωμάτων μέσα από έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Διαβεβαιώνει δε την οικογένεια Μικρούτσικού πως «ουδεμία πρόθεση υφίσται εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει ιδιώτης τη διαχείριση των δικαιωμάτων των συνθετών και των στιχουργών». Κάνει λόγο επίσης για «επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων, για πολιτικούς ή άλλους λόγους, από συγκεκριμένες πλευρές μέσω της μεταφοράς επιλεκτικών πληροφοριών μέσα σ' ένα γενικότερο κλίμα παραπληροφόρησης» .

Η επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού:





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου