Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Τεχνολογία αναγνώρισης χαρακτηριστικών προσώπου αποκτά η αστυνομία του Λονδίνου



Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης χαρακτηριστικών προσώπου σε στοχευμένα μέρη για να ταυτοποιεί τους δράστες εγκλημάτων και σοβαρών αδικημάτων, παρά την αντιπαράθεση που προκαλεί αυτή η τεχνολογία.

Η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι θα αναπτύξει αυτή την τεχνολογία σε μέρη όπου «είναι το πιθανότερο να εντοπίζει» τους δράστες αυτών των παραπτωμάτων.

«Ως σύγχρονη αστυνομική δύναμη, νομίζω ότι είναι καθήκον μας να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να εγγυόμαστε την ασφάλεια των Λονδρέζων», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Για το σύστημα που θα αναπτυχθεί,  θα υπάρχει ένδειξη με πινακίδες και δεν θα συνδέεται με τα υπάρχοντα δίκτυα καμερών παρακολούθησης ή με εκείνα που φέρουν πάνω τους οι αστυνομικοί.

Η χρήση της τεχνολογίας αυτής - την οποία υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό το κοινό στις δημοσκοπήσεις - προκάλεσε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια στην Βρετανία, όπου δεν διέπεται από νομικό πλαίσιο.

Η αρμόδια αρχή φάνηκε πολύ επικριτική για την αυξανόμενη προσφυγή στην αναγνώριση χαρακτηριστικών προσώπου, που επιτρέπει να συγκριθούν τα πρόσωπα που καταγράφονται στις εικόνες του συστήματος βιντεοπαρακολούθησης με βάσεις δεδομένων.

Ορισμένες οργανώσεις βλέπουν σε αυτό μια υποχώρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η οργάνωση Big Brother Watch είχε εκφράσει πέρυσι την ανησυχία της για τη διάδοση αυτής της τεχνολογίας.

«Η τεχνολογία προσφέρει στους αστυνομικούς ένα επιπλέον εργαλείο για να τους βοηθήσει να κάνουν αυτό που πάντα έκαναν: τους βοηθά να εντοπίζουν πρόσωπα του καταζητούνται», αιτιολογεί η αστυνομία του Λονδίνου κάνοντας λόγο για «μια διαφανή και προσεκτική προσέγγιση».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου