Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Βιβλίο «καίει» τον Τραμπ: Κάνει «ρουσφέτια» και μπίζνες με τον Ερντογάν


Με αποκαλύψεις απειλεί τον Ντόναλντ Τραμπ  ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον στο βιβλίο που αναμένεται να εκδώσει. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ισχυρίζεται ότι ανησυχεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει προσωπικές χάρες τόσο στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. 

Η εφημερίδα New York Times επικαλείται τις πληροφορίες ανθρώπων που έχουν διαβάσει το προσχέδιο του βιβλίου και αναφέρουν ότι ο Μπόλτον έγραψε ότι μοιράστηκε αυτές τις ανησυχίες του με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ.      

Επισήμως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διαψεύδει την πληροφορία στο βιβλίο του Μπόλτον, ο οποίος σημειώνει ότι ο Ουίλιαμ Μπαρ του μίλησε για δύο παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου σε δύο δικαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ που συνδέονται άμεσα με την Τουρκία και την Κίνα. Η πρώτη είναι η έρευνα της αμερικανικής δικαιοσύνης για την τουρκική τράπεζα Halkbank και την απόφαση του Τραμπ να άρει τις κυρώσεις στον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών ZTE. 

Σύμφωνα με τους New York Times ο Ταγίπ Ερντογάν και τουρκική κυβέρνηση προσπαθούν εδώ και καιρό να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει την έρευνα για την τουρκική τράπεζα, η οποία κατηγορείται ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση έχει προσλάβει και αμερικανική εταιρεία άσκησης πίεσης (λόμπι), την οποία διαχειρίζεται προσωπικός φίλος του Τραμπ και υπεύθυνος για την συγκέντρωση χρημάτων στις πολιτικές εκστρατείες του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολήθηκαν με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τόσο από το πλευρό των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών εκφράζουν την ανησυχία τους για τον ρόλο που φέρεται να έχει διαδραματίσει ο Τραμπ σε τέτοιες εν ενεργεία δικαστικές έρευνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ στην Τουρκία αλλά και η πρόθεση του ομίλου να κατασκευάσει ουρανοξύστες στην Κίνα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το τοπίο. 

Η εμπλοκή του Τραμπ με την τουρκική τράπεζα ξεκίνησε από το 2017. Τότε ο προσωπικός φίλος του, Ρούντι Τζουλιάνι σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ζήτησε την βοήθεια του για την απελευθέρωση του Τούρκου εμπόρου χρυσού, Ρέζα Ζαράμπ. Ο έμπορος βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου της Halkbank και έχει προσλάβει ως συνήγορο του τον Τζουλιάνι προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωση. Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι είχε κεντρικό ρόλο για την προμήθεια περισσότερων από 10 δισ. δολαρίων σε χρυσό και δολάρια στην Τεχεράνη για τις ποσότητες ιρανικού πετρελαίου που εξάγονταν στην Τουρκία σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Τουρκία ανησυχεί εδώ και καιρό ότι ο έμπορος μπορεί να ανοίξει το στόμα του και να δώσει στοιχεία εναντίον Τούρκων στελεχών ή ακόμη και μελών της οικογένειας Ερντογάν. 


Πηγή: skai.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου