Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ελληνική Αστυνομία


Οι δραματικές εξελίξεις και το σκηνικό μεγάλης αντιπαράθεσης που διαμορφώθηκε στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής μετά τον φόνο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη προβληματίζουν εντόνως τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της σύγκρουσης και γειτνιάζει με ευθέως εμπλεκόμενες στην κρίση χώρες.

Επιπροσθέτως, μόνο αδιάφορο δεν είναι το γεγονός ότι τούτο τον καιρό η γειτονική Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία εθνικής έξαρσης και διέγερσης με αφορμή και τις παράλογες απαιτήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η επιδιωκόμενη εμπλοκή της στα εσωτερικά της Λιβύης με σκοπό την εξυπηρέτηση των διεκδικήσεών της στη Μεσόγειο, αλλά και η αμφισημία της σε σχέση με το Ιράν και τις ΗΠΑ, περιπλέκουν έτι περαιτέρω την κατάσταση. Πολύ δε περισσότερο όταν εκκρεμεί το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες ως γνωστόν αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με τις τουρκικές επιδιώξεις κάθε φορά.

Η εξίσωση της περιοχής έτσι κι αλλιώς είναι πολυπαραγοντική και μόνο εξ αυτού του λόγου ο κίνδυνος παραμονεύει.

Υπό αυτή την έννοια οι ελληνικές αρχές ασφαλείας έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και σπεύδουν, σύμφωνα με σχετικές αναφορές ανώτερων στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να λάβουν προληπτικά μέτρα αποτροπής της όποιας απειλής.

Ιδιαιτέρως απασχολεί το – έστω απίθανο – ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος προκειμένου να πληγούν αμερικανικοί στόχοι. Υπό αυτή την έννοια αξιολογούνται τα πάντα που σχετίζονται με μεταφορά προσώπων από τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου.

Με απλά λόγια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τελεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» θέλοντας να αποκλείσει το όποιο  ενδεχόμενο εκδήλωσης αντιποίνων ή τρομοκρατικής επιχείρησης εναντίον αμερικανικών στόχων στην Ελλάδα.


ΤΟ ΒΗΜΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου