Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Η Γαλλία στέλνει το Σαρλ ντε Γκολ στη Μέση Ανατολή



Η Γαλλία θα αναπτύξει το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ - τη ναυαρχίδας του στόλου της - και τη μάχιμη μονάδα του από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο για να υποστηρίξει τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Το αεροπλανοφόρο θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις Σαμάλ (στη Μέση Ανατολή) από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020 προτού αναπτυχθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό και στη Βόρεια Θάλασσα», δήλωσε ο Μακρόν κατά την ομιλία του για τη νέα χρονιά προς τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Η ανάπτυξη αυτή πραγματοποιείται εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και των ανησυχιών της Γαλλίας ότι η μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να ατονήσει σε αυτό το πλαίσιο.

Την ίδια ώρα, οι αρχές του Ιράκ διέψευσαν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν ξαναρχίσει οι κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις Αμερικανών και Ιρακινών οι οποίες διακόπηκαν μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη.

«Οι κοινές επιχειρήσεις δεν ξανάρχισαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού για στρατιωτικά ζητήματα, Αμπντουλκαρίμ Χάλαφ. Σύμφωνα με τον Χάλαφ, η Βαγδάτη δεν έχει δώσει την έγκρισή της για να ξαναρχίσουν οι κοινές επιχειρήσεις.

Ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις επιχειρήσεις του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, καθώς και τις αποστολές εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού, για λόγους ασφαλείας. 

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα New York Times ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι οι επιχειρήσεις αυτές ξανάρχισαν την Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν διέψευσε όμως αυτές τις πληροφορίες.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου