Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Ισραηλινός στρατός: Θεωρεί πρόκληση την επιθετική στάση Ερντογάν



Για πρώτη φορά ο ισραηλινός στρατός στην ετήσια έκθεση με τις προβλέψεις του για το 2020, που παρουσιάζει στους Ισραηλινούς πολιτικούς, συμπεριλαμβάνει τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και τις πολιτικές που ακολουθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Times of Israel, το Τελ Αβίβ μπορεί να διατηρεί τους διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία ανοιχτούς αλλά ο ισραηλινός στρατός φαίνεται ότι ανησυχεί για την προκλητική στάση του Ταγίπ Ερντογάν στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. 

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση οι πολιτικές του Ερντογάν περιλαμβάνονται στην λίστα με τις «προκλήσεις» του ισραηλινού στρατού για το 2020. Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί δεν αναφέρονται με λεπτομέρειες σε κάποια συγκεκριμένη τουρκική απειλή εναντίον του Ισραήλ και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία το τρέχον έτος. 

Επισήμως το Τελ Αβίβ επιχειρεί να μετριάσει τις ενστάσεις της Άγκυρας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και δεν θα επιθυμούσε να έρθει σε μία ευθεία σύγκρουση με μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η έκθεση αποδεικνύει ότι το Ισραήλ ανησυχεί έντονα για τις επιθετικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου στην Ανατολική Μεσόγειο κόντρα στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθούν Ισραήλ και Αίγυπτος.


Πηγή: skai.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου