Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

«Βατερλώ» Ερντογάν στη Λιβύη βλέπουν οι Ρώσοι: «Τα τουρκικά στρατεύματα θα ηττηθούν»



Xαμηλούς τόνους κρατάει προς το παρόν το Κρεμλίνο αναφορικά με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Ωστόσο σε επίπεδο στρατιωτικών αναλυτών υπάρχουν ισχυρές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για ήττα στην Αφρική και παράλληλα εμφανής στήριξη στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό, οι χαμηλοί τόνοι του Κρεμλίνου αφορούν και την επικείμενη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν μεθαύριο Τετάρτη.

Ο Ρώσος ακαδημαϊκός, Αντρέι Κόσκιν εκτιμά πως είναι αναπόφευκτη η τουρκική ήττα εάν τελικά κλιμακωθεί η αποστολή των στρατευμάτων στη Λιβύη, τόσο γιατί ο στρατός του Χάφταρ είναι καλά εξοπλισμένος και έχει το στρατηγικό προβάδισμα έναντι των εισβολέων, όσο και γιατί η Τουρκία δεν θα αποτολμήσει ποτέ μια απευθείας σύγκρουση με τα ρωσικά συμφέροντα εφόσον οξυνθούν εκεί τα πράγματα.

Στο ίδιο κλίμα και ο στρατιωτικός αναλυτής Βίκτορ Μπαρανιέτς ο οποίος εκτιμά ότι η Τουρκία υπερβάλλει τις δυνατότητές της και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εκμεταλλευόμενη κενά επιρροής και ασφάλειας, όμως γρήγορα θα χρειαστεί να αναθεωρήσει γιατί δεν υπάρχει καμία σύγκρουση μεταξύ Λιβύης και Συρίας.

Η Συρία για την Τουρκία ήταν και παραμένει ένα σχετικό γνώριμο έδαφος αρκετά μελετημένο επί δεκαετίες και εν μέρει κατοικούμενο από φιλικούς πληθυσμούς στο Βορρά προς την ίδια την Τουρκία. Στη Λιβύη θα χρειαστεί να δρα ως ανεπιθύμητη πλην ελαχίστων και σε εντελώς άγνωστο έδαφος.



Πηγή : newsbomb.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου