Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Όταν δείτε τι κατέγραψε η κάμερα σε μια μάντρα σκύλων, θα παγώσετε!



Κάτι πολύ παράξενο τι κατέγραψε η κάμερα σε μια μάντρα σκύλων!

Μερικά χρόνια πριν, το προσωπικό και οι εθελοντές του Battersea Dogs & Cats Home του Λονδίνου έξυναν τα κεφάλια τους με απορία για μια παράξενη κατάσταση που συνέβαινε ξανά και ξανά. Το βράδυ κλείδωναν τα ζώα και γυρνούσαν σπίτι, αλλά όταν επέστρεφαν το επόμενο πρωινό έβρισκαν ανοιχτά τα κλουβιά και τους σκύλους να τρέχουν ελεύθεροι! Δείτε επίσης τι άλλο απίστευτο κατέγραψε μια κάμερα!

Με κάποιο τρόπο οι σκύλοι σε μια περιοχή είχαν καταφέρει να βγουν από τα κλειδωμένα κλουβιά τους, είχαν κάνει έφοδο στην κουζίνα και είχαν καταβροχθίσει τα νόστιμα φαγητά που υπήρχαν εκεί. Νομίζοντας ότι ήταν ανθρώπινο λάθος, το προσωπικό διπλοτσέκαρε τις κλειδαριές.

Ωστόσο, συνέχισε να συμβαίνει ακόμα και μετά τα νέα μέτρα που έλαβαν. Έτσι κατάλαβαν ότι είχαν ένα πραγματικό μυστήριο στα χέρια τους! Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τι συνέβαινε, τοποθέτησαν κάμερες ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας γύρω από την προβληματική περιοχή.

Η μία κάμερα έβλεπε τον διάδρομο, έτσι ώστε να ελέγχουν όλα τα κλουβιά, η δεύτερη ήταν στην κουζίνα και η τρίτη βρισκόταν πάνω από το κλουβί ενός συγκεκριμένου σκύλου. Το όνομα του ήταν Red και ήταν ράτσας lurcher, η οποία είναι πανέξυπνη και πάντα σκαρώνει κάτι.

Όταν τοποθετήθηκαν οι κάμερες, τίποτα δεν συνέβαινε για μερικά βράδια. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν την τρίτη βραδιά, όταν η κάμερα κατέγραψε έναν σκύλο να βγαίνει από το κλουβί του. Ήταν ο Red! Κατάφερε να ξεκλειδώσει το κλουβί με το στόμα του και αφού βγήκε, πήγε κατευθείαν στην κουζίνα όπου η κάμερα τον κατέγραψε να τρώει. Οι ιστορίες με σκύλους είναι κάτι που αγγίζει όλους, δείτε και αυτή την μαμά σκυλίτσα!

Αφού καταβρόχθισε σκυλοτροφή, προχώρησε στην επόμενη κίνηση του. Γύρισε πίσω στα κλουβιά και άρχισε να ελευθερώνει τους φίλους του! Τον έπιασαν στα πράσα να ξεκλειδώνει τα κλουβιά και να ελευθερώνει τα σκυλιά! Ο έξυπνος σκύλος και οι φίλοι του πέρασαν μια όμορφη βραδιά έξω από τα κλουβιά τους. Έφαγαν όλο το φαγητό στην κουζίνα και ο Red ελευθέρωσε την κοπέλα του για να κάνουν αγκαλιές.

Έχοντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονταν για να λύσουν το μυστήριο, το προσωπικό αποφάσισε να διπλοκλειδώνει τις κλειδαριές των κλουβιών. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξαναβγεί σκύλος από το κλουβί του. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Red υιοθετήθηκε δύο εβδομάδες μετά το περιστατικό!



Πηγή 


Ο ΕΦΚΑ διαγράφει μικροοφειλές ασφαλισμένων


Τη διαγραφή ξεχασμένων, αλλά και νέων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Στόχος της κίνησης αυτής  είναι η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου του Ε.Φ.Κ.Α. από ληξιπρόθεσμες οφειλές πολύ μικρού ύψους, οι οποίες απλά επιβαρύνουν τον εισπρακτικό μηχανισμό του ΚΕΑΟ, χωρίς να εισπράττονται.

Η διάταξη περιέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με θέμα «ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με τη συγκεκριμένη διάταξη καθιερώνεται μια πάγια διαδικασία διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα υλοποιείται κάθε χρόνο από την Κεντρική υπηρεσία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με στόχο την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Ε.Φ.Κ.Α.» από ληξιπρόθεσμες οφειλές πολύ μικρού ύψους.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, το κόστος της είσπραξης των ιδιαιτέρως χαμηλού ύψους οφειλών αφενός προκαλεί δυσανάλογο διοικητικό βάρος και αφετέρου υπερβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις το οφειλόμενο ποσό.

Ειδικότερα, προβλέπεται η διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτος από την πάροδο 20 χρόνων από το έτος βεβαίωσης, εφόσον:

α) το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον «Ε.Φ.Κ.Α» δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ ανά οφειλέτη, 
β) δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της διαγραφής.

Επίσης, προβλέπεται η κατ’ έτος διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνουν το ποσό των δέκα (10) ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να ελέγχεται ο χρόνος δημιουργίας της οφειλής ή ο χρόνος βεβαίωσής της στο ΚΕΑΟ.

Με την υλοποίηση των ανωτέρω διαγραφών αποτρέπεται η συσσώρευση μικρών οφειλών αμφιβόλου εισπραξιμότητας η οποία θέτει τροχοπέδη στο στρατηγικό προγραμματισμό, και την εκπλήρωση των σκοπών των υπηρεσιών είσπραξης του Φορέα.

Εκτιμάται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν θετικές επιπτώσεις και στη λειτουργία του «Ε.Φ.Κ.Α», οι οποίες συνίστανται στην εξοικονόμηση του κόστους για την έκδοση ειδοποιήσεων και την αποδέσμευση του προσωπικού από την επιδίωξη είσπραξης των εν λόγω οφειλών.

Το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου

Άρθρο 25 – Διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών για ποσά πολύ μικρού ύψους
1. Η Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ προβαίνει σε διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπέρ νομικών ή φυσικών προσώπων έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτος από την πάροδο 20 χρόνων από το έτος βεβαίωσης, εφόσον:
α) το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Ε.Φ.Κ.Α δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ ανά οφειλέτη,
β) δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της διαγραφής.
2. Η Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ προβαίνει σε διαγραφή ληξιπρόθεσμων κύριων οφειλών προς τον Ε.Φ.Κ.Α, οι οποίες στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, δεν υπερβαίνουν το ποσό των δέκα (10) ευρώ συνολικά ανά οφειλέτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από το χρόνο που γεννήθηκαν ή το χρόνο βεβαίωσης τους στο ΚΕΑΟ, μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Και η εφορία

Υπενθυμίζεται ότι στη διαγραφή χρεών προς την εφορία ύψους μέχρι 10 ευρώ θα προβεί και η ΑΑΔΕ, για τους ίδιους λόγους δηλαδή, για να μην επιβαρύνεται ο εισπρακτικός μηχανισμός και να φύγουν από τη λίστα των οφειλετών, περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν χρεωθεί με ποσά έως 10  ευρώ.


Πηγή


Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση μέχρι 15 Ιανουαρίου




Την παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου της προθεσμίας για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το Υπουργείο Οικονομικών.

«Το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρατείνει την προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020. Πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, κάθε πληρωμή θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρύνεται με πρόστιμο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Σάλος για το πρωτοσέλιδο κατά των αμβλώσεων της εφημερίδας Sportime



Σάλο στα social media και όχι μόνο προκαλεί ένα υπερσυντηρητικό και οπισθοδρομικό πρωτοσέλιδο της αθλητικής εφημερίδας Sportime κατά των εκτρώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το όλο δημοσίευμα περί 350.000 εκτρώσεων ετησίως βασίζεται σε μη πραγματικά στοιχεία, καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιούνται 1.000 τέτοιες επεμβάσεις την ημέρα στην Ελλάδα. 

Υπενθυμίζεται πως η «Ημέρα αγέννητου παιδιού» καθιερώθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.

Την καθιέρωση της ημέρας είχε ζητήσει το κίνημα κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να ζήσω» με την Ιερά Σύνοδο να εκδίδει σχετική εγκύκλιο στις 9 Ιουλίου.

Τα  σχόλια είναι αρνητικά απέναντι στο πρωτοσέλιδο, καθώς, όπως υποστηρίζεται από πολλούς χρήστες, επί της ουσίας ανοίγει η συζήτηση για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ελλάδα, ενώ επιπλέον καταπατάται και το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση.

Γι' αυτό και πολλοί χαρακτηρίζουν το εξώφυλλο και τη θέση της εφημερίδας ως αναχρονιστική. 



Πηγή : thetoc.gr


Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην παρουσίαση της Νέας Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.



Στην παρουσίαση της Νέας Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ. παρέστη σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσίαση έγινε στο εκπαιδευτικό κέντρο στο Μαρκόπουλο, όπου προετοιμάστηκαν για τα καθήκοντά τους 1.350 ειδικοί φρουροί που θα ενισχύσουν την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και την Ομάδα «Δράση», ενώ 150 συνάδελφοί τους θα ενταχθούν στις πεζές περιπολίες της Ελληνικής Αστυνομίας και στις δυνάμεις φύλαξης σημαντικών σημείων της Αθήνας.

Περίπου 920 ένστολοι θα αναλάβουν καθήκοντα στις 17 Ιανουαρίου, ενώ άλλοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις.

Η εκπαίδευση των νέων ένστολων ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δέσμευσης για ταχεία ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 1.500 στελέχη.

Η υλικοτεχνική υποδομή της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύθηκε παράλληλα με 450 νέα περιπολικά και μοτοσυκλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους, 3.000 νέες εξαρτήσεις και άλλο υλικό. Η τροφοδοσία των αστυνομικών με νέο υλικό θα συνεχιστεί, καθώς έχει δρομολογηθεί η απόκτηση 700 νέων οχημάτων, 11.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων, 3.500 ασυρμάτων, 1.200 στολών επιχειρήσεων και 12 drones.

Απευθυνόμενος στις γυναίκες και στους άνδρες της Αστυνομίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Αγαπητέ Υπουργέ, Κύριε αναπληρωτή Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ, Αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ, Αξιωματικοί και στελέχη της Αστυνομίας μας,

Χρόνια πολλά! Βρίσκομαι μαζί σας, τέτοιες μέρες, γνωρίζοντας πως εσείς -και πολλοί συνάδελφοί σας- δεν περνάτε τις γιορτές με τη χαλαρή θαλπωρή που γεύονται οι υπόλοιποι Έλληνες.

Γιατί είστε πάντα παρόντες -και πρέπει να είστε- όχι μόνο στον χρόνο και στον τόπο της εργασίας σας. Αλλά όποτε και όπου σας χρειάζεται ο πολίτης. Είναι ένα καθήκον που ήθελα να τιμήσω. Και δεν υπάρχει νομίζω καλύτερη αφορμή, από τη σημερινή συγκυρία: Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των 1.500 νέων ειδικών φρουρών. Ώστε, αρχές του 2020, οι ομάδες «ΔΙΑΣ» και «ΔΡΑΣΗ» να ενισχυθούν με 1.350 άνδρες.

Ενώ άλλοι 150 άνδρες και γυναίκες να διατεθούν για περιπολίες και για φρούρηση των Δικαστηρίων και της Διεύθυνσης Μεταγωγών. Όλοι τους, εξοπλισμένοι με σύγχρονα μέσα και έτοιμοι για δράση.

Αυτό σημαίνει, κύριε Υπουργέ και κύριε Αρχηγέ, ότι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα βλέπουν πια πολύ τακτικά και μία περίπολο στη γειτονιά τους. Δίπλα τους, να τους συνδράμει. Γιατί εκεί, στο δρόμο, πρέπει να βρίσκεται ο αστυνομικός, όχι στα γραφεία. Απέναντι στην καθημερινή ανομία, μικρής και μεγάλης έκτασης. Επαναφέροντας το αίσθημα της ασφάλειας στη γυναίκα που βγήκε για ψώνια. Στον έμπορο που μόλις άνοιξε το μαγαζί του. Ή στον περαστικό που απλά βαδίζει αμέριμνα.

Και καλλιεργώντας την πίστη ότι, επιτέλους, οικοδομούμε ένα κράτος που λειτουργεί. Και που εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών του.

Η σημερινή μέρα δεν προέκυψε τυχαία. Πριν από έξι μήνες, ο λαός μας ζήτησε τρία απλά πράγματα: Λιγότερους φόρους, νέες επενδύσεις και δουλειές και περισσότερη ασφάλεια. Και αυτόν το δρόμο ακολουθούμε: Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, τα βάρη και τις εισφορές. Με μέθοδο, αποκαθιστούμε την ομαλότητα στην καθημερινή ζωή.

Και, χωρίς να κρύβουμε αδυναμίες, δείχνουμε με ειλικρίνεια αλλά και τόλμη, την πορεία που αξίζει να πάρει η Ελλάδα, καθώς ξημερώνει η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Με λίγα λόγια, ό,τι είπαμε, το κάνουμε!

Μία από τις πρώτες προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των μέσων που έχει στη διάθεσή της για να επιτελεί σωστά την αποστολή της. Και, πράγματι, ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι υπερδεκαπλάσιες αιτήσεις αξιολογήθηκαν από το ΑΣΕΠ. Και η εκπαίδευση όσων προκρίθηκαν, ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Ενώ, με μεγάλη ταχύτητα, η ΕΛ.ΑΣ. απέκτησε 450 νέα περιπολικά και μοτοσυκλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους, 3.000 νέες εξαρτήσεις και άλλο υλικό.

Έτσι, σε λίγο καιρό, οι γειτονιές μας θα έχουν μεγαλύτερη προστασία. Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι -ειδικά η ομάδα ΔΙ.ΑΣ.- είναι αυτή που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Είναι το πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να είναι και οικείο, αλλά και ανθρώπινο. Αυστηρό όταν πρέπει. Και δυναμικό μόνον όταν το απαιτεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και το δίκιο του πιο αδύναμου. Γιατί μια πόλη ή μια συνοικία που φοβάται, δεν θα γνωρίσει ποτέ ούτε την ευημερία ούτε την πρόοδο. Ούτε την αληθινή ελευθερία.

Οι λίγοι εύποροι μπορούν πάντα να “αγοράσουν” ιδιωτική ασφάλεια αν το θελήσουν. Οι περισσότεροι, όμως, έχουν την απαίτηση να είναι η Πολιτεία εκείνη που θα προφυλάξει το δικαίωμά τους στη ζωή και στην περιουσία τους.

Δημοκρατία, άλλωστε, σημαίνει το κράτος του Δήμου. Δηλαδή, το κράτος των πολλών. Στο όνομα αυτών, λοιπόν, λειτουργείτε. Δεν είστε οι προστάτες των δυνατών, αλλά των αδυνάτων. Η αλήθεια είναι ότι αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μία δύσκολη περίοδο.

Από τη μία πλευρά, το έγκλημα αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους και γίνεται όλο και πιο σύνθετο. Το ποινικό συνεργάζεται με το δήθεν “πολιτικό”, ανταλλάσσοντας, μάλιστα, και μανδύες. Ενώ η εσωτερική του κλιμάκωση προχωρά με ταχύτητα, μεταβάλλοντας και τα είδη του: Η γροθιά γίνεται εύκολα ρόπαλο, το ρόπαλο μολότοφ και η μολότοφ καλάσνικοφ.

Και, με την ίδια ευκολία, η κλεψιά βαφτίζεται “απαλλοτρίωση”, η καταπάτηση ξένης περιουσίας “κατάληψη” και ο τραμπουκισμός “αντίσταση στο κράτος”.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Χρόνια, τώρα, η Αστυνομία δεν αφηνόταν να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Βαρυποινίτες αποφυλακίζονταν με χαριστικούς νόμους για να επιστρέψουν αμέσως στο έγκλημα. Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν μέχρι και στη Βουλή αλλά απελευθερώνονταν ως τάχα ακτιβιστές. Πανεπιστήμια είχαν μετατραπεί σε γιάφκες ανομίας και παρανομίας. Ενώ γειτονιές ολόκληρες ζούσαν με το φόβο των κακοποιών.

Την ίδια ώρα, οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας έβρισκαν κλειστές τις πόρτες του Υπουργείου. Έμειναν χωρίς απάντηση στα αιτήματά τους και χωρίς εξοπλισμό, συχνά τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, για τις ανάγκες τους. Ενώ έβλεπαν ανώτατους αξιωματικούς τους να χαριεντίζονται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι ίδιοι απαξιώνονταν και υβρίζονταν. Με επιχειρήματα μάλιστα, που δεν ταιριάζουν όχι μόνο στο ρόλο τους, αλλά ούτε καν στην εποχή μας.

Γιατί όλοι εσείς, γυναίκες και άνδρες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είστε παιδιά του ελληνικού λαού, κυρίως από τα λιγότερο εύπορα ή ευνοημένα κοινωνικά στρώματα. Κορίτσια και αγόρια της διπλανής πόρτας. Που από νεαρή ηλικία στερήθηκαν πολλά για να εκπαιδευτούν σκληρά. Που συχνά ζουν μακριά από τους δικούς τους. Και που κάθε μέρα βγαίνουν σε αποστολές χωρίς να ξέρουν τι κινδύνους θα αντιμετωπίσουν.

Είναι αυτοί, είστε εσείς αυτοί, στους οποίους εναποθέτουμε -αθόρυβα ίσως και ασυνείδητα- ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: Τη ζωή και την ασφάλεια, τη δική μας και των αγαπημένων μας. Και την προστασία των κόπων και της περιουσίας μας.

Ε, λοιπόν, αυτά τα Ελληνόπουλα με το εθνόσημο δεν είναι, πλέον, η χλεύη των βολεμένων. Και θα πάρουν τη θέση στην οποία τους θέλει η Δημοκρατία: Κάτω από τους νόμους και δίπλα στον πολίτη.

Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,

Έχοντας αυτό το φορτίο από το παρελθόν, αλλά και την εμπειρία πια ενός 6μήνου, με νέα αντίληψη και χειροπιαστά αποτελέσματα, σας καλώ να συγκρατήσετε δυο σκέψεις:
Πρώτον, ότι η ανάταξη της χώρας στο επίπεδο της Αστυνομίας είναι ίσως πιο δύσκολη αποστολή, πιο χρονοβόρα ακόμη και από εκείνη της ανάταξης της οικονομίας.

Γιατί αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τη νομοθέτηση μέτρων αλλά και από την αλλαγή νοοτροπίας. Τόσο από εκείνους που τα εφαρμόζουν, όσο κι από αυτούς υπέρ των οποίων λαμβάνονται. Ενώ τα πεδία όπου ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική είναι σύνθετα και δαιδαλώδη. Άρα απαιτούν χρόνο, την ίδια στιγμή που οι προσδοκίες των πολιτών είναι πολλές και επείγουσες.

Η κυβέρνηση έκανε την αρχή, δηλώνοντας εμφατικά την πολιτική της βούληση να κάνει την Ελλάδα μια χώρα ασφαλή, που προστατεύει τους πολίτες της. Το νομικό πλαίσιο ήδη διαμορφώνεται. Ο ποινικός κώδικας έχει ήδη αλλάξει. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τι σημαίνει οι Αρχές να κοπιάζουν για να συλλαμβάνουν τους παράνομους και ύστερα από λίγο να τους βλέπουν ελεύθερους να εγκληματούν ξανά.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο παρουσιάζεται επίσης μεγάλη πρόοδος. Θέλω να συγχαρώ προσωπικά την ηγεσία του Υπουργείου και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Προχωράμε σταθερά και με σχέδιο.

Η εμπιστοσύνη μας, τέλος, στο σώμα είναι δεδομένη και έμπρακτη. Μαζί με την οικονομική ανακούφιση που φέρνουν στον κλάδο οι νέες ρυθμίσεις για όλους τους μισθωτούς θα ενισχυθεί κι άλλο ο επαγγελματικός εξοπλισμός σας. Θα έχουμε σύντομα κοντά στα 700 νέα οχήματα, 11.000 νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, 3.500 ασυρμάτους, 1.200 στολές επιχειρήσεων, αλλά και 12 drones που θα υποστηρίξουν τις αποστολές τις οποίες καλείστε να αναλάβετε.

Ο δρόμος, όμως, επαναλαμβάνω θα είναι δύσκολος και μακρύς. Και μία τεράστια προσπάθεια σαν και αυτή που ξεκινάμε, αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι θα έχει και ταλαντεύσεις.

Αν, λοιπόν, από τους πολίτες ζητώ υπομονή και κατανόηση, από εσάς -από την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά- ζητώ πίστη στο καθήκον αλλά και στους κανόνες. Επαγγελματισμό, σύγχρονη εκπαίδευση, ανοιχτή σκέψη και δράση, με οδηγούς το αποτέλεσμα αλλά και το δημοκρατικό Σύνταγμα στο οποίο ορκίζεστε.

Το δεύτερο που θέλω να θυμάστε, είναι ότι μόνο εσείς απ’ όλους μας έχετε ένα διπλό χρέος: Να προστατεύετε τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και τα δικαιώματά του. Προσοχή, όμως: Και τα δικαιώματα εκείνου ο οποίος παράνομα αμφισβητεί τα δικαιώματα των άλλων.

Έχετε αυτό το δύσκολο καθήκον ακριβώς γιατί στις δημοκρατίες φορέας της νόμιμης βίας είναι μόνο το οργανωμένο κράτος. Και επειδή εσείς το εκπροσωπείτε, οφείλετε να την ασκείτε με ευθύνη, φειδώ και κυρίως δικαιοσύνη.

Αυτό σημαίνει μηδενική ανοχή στην παρανομία. Αλλά και μηδενική ανοχή στην αυθαιρεσία. Τότε, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

Σύντομα, άλλωστε, όπως είπα, θα διαθέτετε και τα τεχνικά μέσα ώστε να επιχειρείτε με διαφάνεια, αξιοποιώντας κάμερες και drones. Όπως συμβαίνει παντού. Το μέτρο αυτό είναι μέτρο εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικότητας. Γιατί έτσι θα πάψει, επιτέλους, η επιλεκτική πληροφόρηση που προκαλεί φτηνές εντυπώσεις.

Και μία αποσπασματική, στιγμιαία φωτογραφία δεν θα ακυρώνει, πλέον, τον κόπο και την κινητοποίηση εκατοντάδων αστυνομικών. Η εύκολη φημολογία κατά της Αστυνομίας θα εκλείψει.

Ενώ, ταυτόχρονα, θα αξιολογείται και η απόδοση των επιχειρήσεων και θα εντοπίζονται τυχόν ακραίες συμπεριφορές για να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Γιατί η δημοκρατία ξέρει να προστατεύει αλλά πρέπει και να αυτοπροστατεύεται. Και η νομιμότητα χρειάζεται πάντα για σύμμαχο την αλήθεια.

Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,

Σε λίγο, θα βρεθείτε στους δρόμους με το εθνόσημο στη στολή σας. Και οι συμπολίτες μας περιμένουν πολλά από εσάς. Σας καλώ, λοιπόν, να ισορροπήσετε ανάμεσα στην προστασία τους και στον σεβασμό τους.

Όπλο σας δεν είναι μόνο αυτό που βρίσκεται στη θήκη σας. Αλλά και ο νόμος, που στις δημοκρατίες είναι η πραγματική σκανδάλη του. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Και χωρίς δικαιώματα δεν υπάρχει δημοκρατία. Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή σταδιοδρομία και πολλές επιτυχίες.

Και το 2020 να είναι έτος υγείας, χαράς για εσάς, για τις οικογένειές σας, για όλους μας. Να είστε καλά, καλή δύναμη, καλή αρχή και χρόνια πολλά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με ένστολους και επιθεώρησε τα νέα δίκυκλα οχήματα που θα χρησιμοποιούν στο έργο τους οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης και καταπολέμησης του καθημερινού εγκλήματος.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και πολλοί ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.




Aρχίζει η μάχη για μικρότερα πλεονάσματα



Μια γεμάτη «ατζέντα» στην οποία κυριαρχούν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα δώσει ισχυρή, περαιτέρω ώθηση στην οικονομία, αλλά και κρίσιμες πολιτικές επιλογές, όπως η ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και ο νέος εκλογικός νόμος, έχει προετοιμάσει για το 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επισήμως στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% από το 2021, ήδη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ συζήτησε το θέμα και στη συνάντηση με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που είναι υποστηρικτική προς τις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα, δε, με ασφαλείς πληροφορίες, το αίτημα της Αθήνας θα τεθεί αρμοδίως στο Eurogroup το διάστημα μετά τις αρχές Απριλίου και σίγουρα πριν από τα τέλη Μαΐου, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διαμορφώσει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Βέλτιστος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια να μειωθούν στο 2% του ΑΕΠ. Ομως, με δεδομένο ότι στις Βρυξέλλες οι συμφωνίες αποτελούν προϊόντα διαπραγμάτευσης, πιθανότερος θεωρείται ένας συμβιβασμός σε ποσοστό λίγο υψηλότερο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5%, δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των δύο δισ. ευρώ περίπου ετησίως.

Βιωσιμότητα χρέους

Ενόψει των διεργασιών στις Βρυξέλλες, η Αθήνα θα προετοιμάσει, προκειμένου να ενισχύσει το δικό της «οπλοστάσιο», έκθεση βιωσιμότητας χρέους μέσω του ΟΔΔΗΧ, πέραν εκείνων της Κομισιόν και της ΤτΕ, ενώ παράλληλα επενδύει σε τέσσερα στοιχεία που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο για τις τελικές αποφάσεις. Πρώτον, στα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του επόμενου χρόνου. Εάν η οικονομία φαίνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους «τρέχει» με ρυθμούς της τάξεως του 2,8%, όπως εκτιμά η κυβέρνηση η επιχειρηματολογία της Αθήνας θα καταστεί ισχυρότερη. Δεύτερον, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί κρίσιμο να παραμείνουν στο υφιστάμενο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Τρίτον, τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται να γίνει νέα κίνηση αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Τέταρτον, θα έχει κλείσει σε ποια αναπτυξιακά πρότζεκτ θα οδηγηθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs - SNPs) που είναι βέβαιο ότι θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομία.

Οπως προαναφέρθηκε, τον Μάιο θα διαμορφωθεί το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, και σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης «επιθυμεί σε αυτό να συμπεριλαμβάνεται η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και τον νέο εκλογικό νόμο. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κρατάει «κλειστά χαρτιά», αλλά οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ενισχύουν το σενάριο περί επιλογής προσώπου με «πολιτικά χαρακτηριστικά».

Επίσης, οι αναφορές του Μεγάρου Μαξίμου ότι «η επιλογή του προσώπου θα καθορίσει και το κυβερνητικό στίγμα» ενισχύουν την αίσθηση πως θα αναζητηθεί ευρύτερη συναίνεση, καθώς και ότι η πρόταση θα εμπεριέχει το στοιχείο της «νεωτερικότητας».

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο γίνεται λόγος για σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που θα δίνει ισχυρό bonus στο πρώτο κόμμα, με στόχο να προκύπτει κυβερνητική λύση στις διπλές κάλπες που θα ακολουθήσουν, αφού είναι δεδομένο πως η αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί με σύστημα απλής αναλογικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους θα είναι κλιμακωτό, αλλά το πρώτο κόμμα θα διασφαλίζει την αυτοδυναμία με ποσοστό άνω του 37%.

Τα ελληνοτουρκικά

Ακόμη, δεδομένο είναι ότι πολύ ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα βρεθούν η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μία δέσμη μέτρων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο άπτονται της λεγόμενης «καθημερινότητας» των πολιτών. Στις 2 Ιανουαρίου υπογράφεται η συμφωνία για τον East Μed, ενώ πέντε ημέρες αργότερα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός θα έχει στο Παρίσι συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν που είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός στις ελληνικές θέσεις έναντι της Αγκυρας, ενώ την άνοιξη θα επισκεφθεί το Πεκίνο και ενδεχομένως τη Μόσχα.

Επίσης, στο πεδίο της καθημερινότητας, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για πρωτοβουλίες όπως η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις πορείες στο κέντρο, το ασφαλιστικό που θα αίρει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, το νέο πλαίσιο για τη δημόσια υγεία, το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που θα συνδέει τη χρηματοδότηση με την αξιολόγηση και οι νέες αντικειμενικές αξίες, σε συνδυσμό με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Τέλος, εντός του 2020 θα κριθεί πόσο αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πλήρως πως το 2020 θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για την ίδια την κυβέρνηση, αλλά και για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια


ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βίντεο-ντοκουμέντο με τον 21χρονο να πετά σε σακούλες το τεμαχισμένο πτώμα του νονού του



Ο 21χρονος τεμάχισε το… νονό του και μετά πέταξε τα κομμάτια από το άψυχο σώμα του στα σκουπίδια.

Όλα έγιναν, το Σάββατο, όταν ένας 21χρονος άνδρας που πάσχει από ψυχιατρική νόσο είπε στην Αστυνομία ότι σκότωσε τον 52χρονο πριν από δύο ημέρες και τον πέταξε σε κάδο σκουπιδιών. 

Όταν αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του, βρήκαν τον 21χρονο, που ζει στην ίδια πολυκατοικία, και ομολόγησε την δολοφονία. Μετά από έρευνες οι αστυνομικοί εντόπισαν αίμα σε τρία δωμάτια του σπιτιού όπου διέμενε ο φερόμενος ως δράστης και σε κουβέρτες στα υπνοδωμάτια. Ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς πως χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να τον τεμαχίσει, το οποίο τους είπε ότι δεν θα το βρουν γιατί το έχει εξαφανίσει. Οι αξιωματικοί της Ασφαλείας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν έρευνες ακόμη και σε κάδους σκουπιδιών στην ευρύτερη περιοχή των Πετραλώνων, τους οποίους υπέδειξε ο καθ’ ομολογίαν δράστης στις Αρχές, ωστόσο οι έρευνες παρέμεναν άκαρπες, τουλάχιστον μέχρι χθες αργά το βράδυ.

Σε βίντεο ντοκουμέντο που μετέδωσε η ΕΡΤ, φαίνεται ο 21χρονος που όπως υποστηρίζει σκότωσε και τεμάχισε τον νονό του στα Πετράλωνα να πετά σακούλες σε κάδο σκουπιδιών. 

Ωστόσο, η σορός ακόμα αγνοείται όπως και το μαχαίρι που όπως είπε ο δράστης διέπραξε την δολοφονία.




Βρέθηκε ο 55χρονος ψαροντουφεκάς που αγνοούνταν




Καλά στην υγεία του βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής στην παραλία που βρίσκεται ανάμεσα στην Απολακκιά και την περιοχή του Μονολίθου, ο 55χρονος καθηγητής από τη Ρόδο ο οποίος νωρίτερα το απόγευμα έκανε ψαροντούφεκο μαζί με έναν φίλο στη στην περιοχή και τα ίχνη του χάθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εφημερίδα Ροδιακή, ο 55χρονος έχασε τον προσανατολισμό του εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και αντί για την παραλία της Μονολίθου, βρέθηκε στην περιοχή της Απολακκιάς (Φούρνους) όπου και κατάφερε στη συνέχεια να βγει στη στεριά. 

Εκεί, παράμεινε έως και λίγο πριν τις 10 το βράδυ, όπου και εντοπίστηκε. Ο άνθρωπος είναι καλά στην υγεία του και ευχαρίστησε όλους όσους κινητοποιήθηκαν για τον εντοπίσουν. 




Η στιγμή που ο δράστης πυροβολεί και σκοτώνει εν ώρα λειτουργίας σε εκκλησία στο Τέξας



Ο δράστης άνοιξε πυρ μέσα σε εκκλησία στο Τέξας εν ώρα λειτουργίας.

Ο δράστης, ο οποίος ήταν εντός της εκκλησίας, άνοιξε πυρ και σκότωσε έναν άνθρωπο, ενώ ένας ακόμη είναι σε σοβαρή κατάσταση, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού ο οποίος βρισκόταν εντός της εκκλησίας.


NEW: Video shows man opening fire at Texas church before he is shot by a security guard; 2 dead, 1 critical (blurred to hide victims, viewer discretion is advised)


Ζηνοβία: Που υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας



Η κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει πιο έντονα σήμερα, με την Τροχαία να εφιστά την προσοχή των οδηγών για τα επόμενα 24ωρα.

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω χιονόπτωσης ή παγετού

Λεωφ. Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Δ.Α.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ)

Επ. Ο. Χανίων – Κισσού, από δ/ση του Χ/Κ ‘’Αγριόλευκες’’ Πηλίου, έως δ/ση με την Ε.Ο.
Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Δ.Α.ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

Επ. Ο. Χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου - Βυτίνας, (δασική οδός).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

Επ. Ο. Χανίων -Ομαλού από Λάκκους, τοποθεσία Κεφάλι, προς οροπέδιο Ομαλού.

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Πού χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ)

Π.Ε.Ο. Θεσ-νίκης - Βέροιας – Κοζάνης, από 89ο (μέσω Καστανιάς) έως 97, 3ο χλμ., όρια νομού Κοζάνης.

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Άρνισσας-Χ/Κ «Βόρας», από 17ο χλμ. έως Χ/Κ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Δ.Α.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ)

Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από 25ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

Δ.Α.ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ε. Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από 6ο έως 30ο χλμ.
Επ. Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο μέχρι 30ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Δ.Α.ΛΑΡΙΣΑΣ)

Επ. Ο. -Μεγαλοβρύσου –Ανατολής, από 4o έως 8ο χλμ.

Δ.Α.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Επ. Οδ. Βόλου – Χανίων, από Πορταριά έως Χάνια.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Δ.Α.ΕΥΒΟΙΑΣ)

Επ. Ο. Μετόχι- Βιτάλων.
Επ. Ο. Κοκκινομηλιάς-Κερασιάς.
Επ. Ο. Σέτας- Γυμνού.
Επ. Ο. Στενής – Στροπώνων.
Ε. Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από 16ο έως 47ο χλμ.

Δ.Α.ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από 45ο έως 30ο χλμ.
Επ. Ο. Αράχωβας – Επταλόφου, από 4 ο έως 16ο χλμ, έως Χ/Κ Παρνασσού.
Επ. Ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 28 έως 33 χ/θ.
Ορεινό Επ. Δίκτυο Ν. Βοιωτίας.

Δ.Α.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Επ. Ο. Καρπενησίου – Λαμίας, θέση ‘’Ράχη Τυμφρηστού’’, από 12ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνάς, - Καρδίτσας, θέση ‘’Βράχος, από 8ο– 40ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλου –Δομνίστας, από 8ο– 40ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου – Χ/Κ, από 3ο– 13ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου – Αγρινίου, από 35ο– 45ο χλμ, μέσω Προυσσού.

Δ.Α.ΦΩΚΙΔΑΣ

Επ. Ο. Άνω Πολύδροσου – Χ/Κ.
Επ. Ο. Επταλόφου – Χ/Κ.
Επ. Ο. Πυράς – Καστριώτισσας.
Επ. Ο. Καλοσκοπής – Στρόμνης.
Επ. Ο. Πενταγιών – Αρτοτίνας
Επ. Ο. Συκίας - Αθανασίου Διάκου.
Επ. Ο. Γραβιάς – Βάργιανης.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Δ.Α. ΑΧΑΪΑΣ)

Ε. Ο. Καλαβρύτων – Χ/Κ., από 5ο έως 16ο χλμ.
Ε. Ο. Καλαβρύτων - Κλειτορίας, από 5ο έως 11ο χλμ., μέσω ‘’Λουσών’’.
Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριολίθου.
Ε.Ο Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου).
Ε.Ο Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλάνδρίτσας).
Ε.Ο Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Φτέρης).
Εντός πόλεως Καλαβρύτων.
Ε.Ο Πούντας - Καλαβρύτων, από 10ο χλμ.
Ε.Ο. Ακράτας-Ζαρούχλας, 20ο χλμ. και άνω.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Δ.Α.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)

Επ. Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 19ο χλμ. έως Τρίκαλα.
Επ.Ο. Κιάτου – Γκούρας, από 10ο χλμ - Γκούρα.

Δ.Α.ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Επ. Ο. Καρδαρά – Χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου.
Επ. Ο. Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου από 15ο έως 35ο χλμ.
Επ. Ο. Λεωνιδίου – Πελετών – Αγίου Δημητρίου, από το 20ο έως 42ο χλμ.

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Πού έχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων ή ανέμων

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ (Δ.Α.ΡΟΔΟΠΗΣ)

Ισόπεδες διαβάσεις Ιρλανδικού τύπου: Μωσαϊκού, Αγίας Μαρίνας Ιμέρου (υπερχειλίσεις από παλαιότερες βροχοπτώσεις μηνός Νοεμβρίου 2019, λόγω αυξημένης στάθμης υδάτων). Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Δ.Α.ΚΑΒΑΛΑΣ

Τμήμα της οδού Χρυσ. Σμύρνης, στην πόλη της Καβάλας (καθίζηση οδού, από παλαιότερες βροχοπτώσεις μηνός Νοεμβρίου 2019). Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Δ.Α.ΠΕΛΛΑΣ)

Επ. Ο. Τ.Κ. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρα (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μέσω Εδέσσης.
Δ.Α.ΗΜΑΘΙΑΣ
Επ. Ο. Κορυφής – Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο οικισμού Κορυφής, λόγω καθίζησης οδοστρώματος. Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Δ.Α.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Π.Ο. Πολυγύρου - Ιερισσού, από 31ο χλμ., θέση «Πλατανόρεμα» (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Παραλιακή οδός οικισμού «Γαλήνη» Νέας Καλλικράτειας (καθίζηση χωμάτινης οδού). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Διασταύρωση Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, προς Ολυμπιάδα, από 8,1ο έως 11,7ο χλμ. (κατολίσθηση πρανών του οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Παραλιακή οδός Νικητής (ανώνυμη δημοτική), στο ύψος του συγκροτήματος «ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ», προ camping Αγίου Γεωργίου (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ (Δ.Α. ΗΛΕΙΑΣ)

Παραποτάμια οδός, από το ύψος της Παπαδούς έως τη γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια, (κατολίσθηση). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Επ.Ο. Λατζοϊου – Νεράιδας, από τη Γέφυρα Γραμματικού έως και την είσοδο της Τ.Κ. Νεράιδας, (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Επ.Ο. Πύργου-Βροχίτσας, Δ.Δ. Αμπελώνα, μεταξύ συνοικισμού Κουζούλι με Τ.Κ. Βροχίτσας (φθορές σε παλαιό γεφύρι). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Επ.Ο. Mουζάκι - Καράτουλα, (κατολίσθηση). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Δημοτική οδός Αλφειούσας - Χ.Α.Δ.Α. «Λίμνες», (κατολίσθηση). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Επ. Οδός 17 μεταξύ των Τ.Κ. Χελιδονίου και Τ.Κ. Κρυονερίου, (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς. Επί του τμήματος Λογγό- Βρεστό της Επ. Ο. Ζαχάρως –Αρήνης -Πλατιάνας από Ε.Ο. Πύργου-Κυππαρισσίας και δια Μακίστου και Κουμουθέκρα μέχρι Επ. Ο. 6. (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Δ.Α.ΛΑΡΙΣΑΣ)

Επ.Ο. Αμπελώνα – Δελερίων, στο 3ο χλμ. (αυξημένη στάθμη υδάτων). Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω: α) Επ. Οδό Αμπελώνα – Βρυοτόπου – Ροδιάς –Δελερίων και β) Ν.Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης - Δ/ση Επ. Οδού Δελερίων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Δ.Α.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)

Στο 3,6ο χλμ. Επ. Οδός Τρικάλων – Καρυάς, (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Επ. Ο. Δερβενίου – Τρικάλων.

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Πού είναι δυσχερείς οι συνθήκες λόγω υδάτων ή ανέμων

Δ.Α.ΗΜΑΘΙΑΣ

Επ. Ο. Κορυφής – Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου, έως την είσοδο οικισμού Κορυφής (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ (Δ.Α.ΧΙΟΥ)

Παραλιακή δημοτική οδός Κώμης – Βουνού, στη θέση ‘’Βίρι’’ (λόγω κατολισθήσεων). Η κυκλοφορία από και προς τον οικισμό Λιλικά διεξάγεται κανονικά μέσω Κώμης, καθώς και μέσω του οδικού δικτύου Πατρικών – Λιλικά.

Επίσης, έχει δοθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από το ΔΑ Εύβοιας στην Ε. Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από 16ο έως 47ο χλμ., για τα Ι.Χ.Φ. αυτ-τα άνω των 3,5 τόνων. Επίσης υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στην οδό που συνδέει την Τ.Κ. Περιστέρας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη



-Κύριε Πρωθυπουργέ, η δεκαετία της κρίσης τελειώνει και ξεκινά μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Ποιο είναι το σχέδιο σας για τη δεκαετία 2020 – 2030 που έρχεται;

«Το 2020 είναι, πράγματι, η πρώτη χρονιά της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Μια ευκαιρία να αναλογιστούμε γιατί η προηγούμενη περίοδος υπήρξε τόσο τραυματική για τη χώρα και τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε η επόμενη δεκαετία να σημάνει την αναγέννησή της. Να γίνει δεκαετία επανατοποθέτησης της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη με βάση τα πολλά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Και ακριβώς επειδή αυτές οι προτεραιότητες απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, πιστεύω ότι κι ο ορίζοντάς μας πρέπει να είναι ορίζοντας δεκαετίας. Σκεφτείτε μόνο τις προκλήσεις στα πεδία της κλιματικής αλλαγής και της τεχνολογικής επανάστασης. Εκεί διαμορφώνονται μοναδικές ευκαιρίες για να αναδειχθεί η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης. Η χώρα που, αξιοποιώντας και τη δύναμη του παγκόσμιου ελληνισμού, θα ξανασυστηθεί στον κόσμο με ένα τελείως διαφορετικό αφήγημα από εκείνο που τη συνόδευε τα χρόνια της κρίσης. Συνεπώς, για μένα το 2020 αποτελεί την χρονιά που θα σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της κρίσης. Και την αφετηρία μιας δεκαετίας συνεχούς προόδου».

-Η χώρα μας, πάντως, δεν είναι συνηθισμένη να υπηρετεί τόσο μακροπρόθεσμους στόχους.
«Θα έλεγα ότι δεν ήταν συνηθισμένη να κάνει αρκετά πράγματα που ήταν αναγκαία και ότι αναγκάστηκε να τα κάνει υπό την πίεση μιας αδυσώπητης πραγματικότητας. Όμως διδαχτήκαμε από τις λάθος συμπεριφορές και τις λάθος επιλογές του χθες. “Πάθαμε και μάθαμε”, όπως λέει ο λαός μας, από το ψέμα και τη δημαγωγία. Και πλέον εμπιστεύομαι απόλυτα την ωριμότητα των Ελλήνων. Όλοι μας θεωρώ ότι νιώθουμε το μέγεθος της πρόκλησης και αντιλαμβανόμαστε ότι η προσπάθεια της ανόρθωσης πρέπει να είναι συλλογική. Ο καθένας καλείται να γράψει την δική του προσωπική ιστορία και όλοι μαζί να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου και του έθνους. Επιμένω στην ανάγκη ενός νέου εθνικού οράματος. Και πιστεύω στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας γιατί τέτοιες προκλήσεις δεν αφορούν μόνον την ηγεσία. Πράγματι, μέχρι τώρα δεν ήμασταν εξοικειωμένοι να σχεδιάζουμε σε βάθος χρόνου. Όμως, θα πρέπει να αλλάξουμε και σε αυτό. Και αν έχει δείξει κάτι, από την πρώτη στιγμή, η δική μας κυβέρνηση είναι ότι μπορεί ταυτόχρονα να δίνει λύσεις σε άμεσα προβλήματα, αλλά και να σχεδιάζει ευρύτερες παρεμβάσεις, που θα φέρουν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου».

-Τέτοιες παρεμβάσεις συνεπάγονται πολιτικό κόστος. Μήπως βιάζεστε να το αναλάβετε; Είστε ακόμα στην αρχή της θητείας σας.
«Κάθε νέος πρωθυπουργός έχει την επιλογή είτε να δαπανήσει αλόγιστα το πολιτικό του κεφάλαιο, είτε να το επενδύσει με σύνεση. Επιλέγω το δεύτερο. Όταν, για παράδειγμα, λέμε ότι θα κλείσουν όλες οι ρυπογόνες και κοστοβόρες λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028 και οι περισσότερες μέχρι το 2023, αυτή είναι μια παρέμβαση δεκαετούς και σύνθετου σχεδιασμού. Γιατί αφενός μας επιβάλλει να περάσουμε γρήγορα σε ένα διαφορετικό ενεργειακό μείγμα χαμηλότερων εκπομπών ρύπων. Και αφετέρου μας υποχρεώνει να προσφέρουμε ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης σε μία περιφέρεια ή έναν δήμο, που ανέκαθεν είχαν εξάρτηση από την εξόρυξη του λιγνίτη. Αυτό προϋποθέτει μια τελείως διαφορετική ματιά. Αλλά και έναν σχεδιασμό ο οποίος δεν θα είναι ούτε μήνα, ούτε έτους, ούτε καν τετραετίας. Όμως επιβάλλεται να γίνει αν θέλουμε να κάνουμε ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Και χαίρομαι που ήδη αυτός ο προβληματισμός απλώνεται στην ελληνική κοινωνία. Δεν εξαντλείται, πλέον, σε άγονες συζητήσεις και σε σχέδια επί χάρτου που δεν ακουμπούν το μυαλό και την καρδιά των πολιτών».

-Όμως ένα κομμάτι της κοινωνίας αντιδρά. Και, μάλιστα, η αριστερή αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε να περιορίσετε κοινωνικά δικαιώματα, όπως αυτά της απεργίας και των διαδηλώσεων.
«Τα κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα. Και το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης στην πόλη. Το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι το καταπατούν βάναυσα ορισμένες μειοψηφίες που συχνά επιδιώκουν την αναστάτωση της πόλης και όχι κατ’ ανάγκην την έκφραση κάποιας διαμαρτυρίας. Θα μπει, λοιπόν, τάξη σε αυτό το πλαίσιο. Διότι πρώτο καθήκον της δημοκρατικής πολιτείας είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών: και του υπαλλήλου που θέλει να πάει στη δουλειά του, και του μαγαζάτορα που θέλει να πουλήσει τα προϊόντα του, και της μαμάς που θέλει να πάει βόλτα το παιδί της. Οι ελάχιστοι δεν μπορούν να ορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Γιατί αυτό είναι άδικο. Εξίσου, συνεπώς, θα υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα του ενός πολίτη να διαδηλώνει, αλλά και το δικαίωμα των άλλων να ζουν, να εργάζονται, να μετακινούνται. Με κανόνες. Γιατί η κανονικότητα συνεπάγεται κανόνες. Και κανόνες θα υπάρχουν και στο πλαίσιο των οργανωμένων διαμαρτυριών».

-Με τις απεργίες τι θα κάνετε;
«Ο νόμος περί απεργιών έρχεται από το 1982, είναι ο 1264. Θα εκσυγχρονιστεί, θα αλλάξει και πλέον θα προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας στο σύγχρονο πλαίσιο. Θεωρώ, όμως, ότι αυτές οι συζητήσεις και ο τρόπος που διεξάγονται ανήκουν στο παρελθόν. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να υπερασπίζεται μικρές οργανωμένες μειοψηφίες που βρίσκονται ανοιχτά εκτός πλαισίου δημοκρατικής νομιμότητας, τόσο θα δίνει χώρο στη Νέα Δημοκρατία να εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών. Το πώς θα πορευτεί η αντιπολίτευση είναι βέβαια δικό της θέμα. Εμείς θα κάνουμε ειλικρινή διάλογο με τα κόμματα. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να καθυστερήσουμε την αντιμετώπιση ζητημάτων που θα έπρεπε να είχαν τακτοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η χώρα θα ακολουθήσει, επιτέλους, τον δρόμο της Ευρώπης και ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου».

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναπτύξει μια θεωρία περί ενός «νέου παραγωγικού μοντέλου» σε αντιδιαστολή, όπως έλεγε, με το πελατειακό και κρατικοδίαιτο, που χρεοκόπησε τη χώρα. Και σας κατηγορεί ότι, παρά τις υποσχέσεις σας, εφαρμόζετε τις ίδιες παλαιές τακτικές. Τι απαντάτε;
«Ο λαός ο ίδιος απαντά: “Κοίτα ποιος μιλάει”… Οι κρατιστές δεν μπορεί να μιλούν για κρατισμό και αυτοί που καθήλωσαν την χώρα δεν μπορεί να μιλούν για παραγωγικότητα και για ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν είχε και δεν έχει κανένα παραγωγικό μοντέλο, αλλά ούτε και άποψη για το πώς η Ελλάδα θα βαδίσει στη νέα εποχή. Τολμώ να πω ότι παραμένει εκτός τόπου και χρόνου. Δέσμιος των ιδεοληψιών του και μιας εικονικής πραγματικότητας για τη διακυβέρνησή του. Αλλά και του πένθους του για την απώλεια της εξουσίας. Μοιάζει σαν να μην κατάλαβε ακόμη γιατί οι πολίτες του γύρισαν την πλάτη. Και γι’ αυτό συχνά τους υποτιμά, επικαλούμενος συνεχώς ένα πλαστό έργο που τάχα δεν κατάλαβαν οι Έλληνες. Εμείς δεν πρόκειται να αναπαραγάγουμε τις παθογένειες που έφεραν την κρίση. Θέλω μια οικονομία που θα βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις. Εξωστρεφή και καινοτόμα, που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας. Παράδειγμα; Όταν εμείς απαντάμε στην κλιματική αλλαγή με την μετάβαση στην οικονομία των χαμηλών ρύπων, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι… “καταστρέφετε τη Δυτική Μακεδονία”. Οι δήθεν αριστεροί της δήθεν οικολογίας δεν τολμούν να στηρίξουν μια τολμηρή πολιτική που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σωστή. Και αυτό για να μην χάσουν κανένα ψηφαλάκι στη Δυτική Μακεδονία, σαν τους παλαιοκομματικούς πολιτευτές του ’60. Αυτοί, λοιπόν, θα μιλήσουν για το μέλλον που έρχεται; Kαι αυτοί θα κατηγορήσουν εμάς ότι δεν έχουμε άποψη για το νέο παραγωγικό μοντέλο;».
-Και εσείς, ωστόσο, μιλούσατε προεκλογικά για αξιοκρατία και αριστεία. Πιστεύετε ότι επιλέξατε τους άριστους για την κυβέρνηση σας;
«Μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Κάναμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Όπου, όμως, εντοπίστηκαν λάθη ή αστοχίες διορθώθηκαν: με δική μου εντολή 13 διοικητές νοσοκομείων πέρασαν ήδη από δεύτερο επίπεδο κρίσης και αντικαταστάθηκαν. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ σε καμία περίπτωση ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει εκπτώσεις ως προς την καταλληλότητα των στελεχών του κρατικού μηχανισμού. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα πετύχουν. Κάποιοι στην πορεία ενδεχομένως να φανούν ανεπαρκείς -και τότε θα επαναξιολογηθούν και ίσως και να αλλάξουν. Δεν είδα, όμως, να ασχολείται κανείς με την ποιότητα των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της κυβέρνησης. Των γενικών γραμματέων, πρώτα απ’ όλα, που αποτελούν και τον βασικό μηχανισμό του κυβερνητικού έργου. Για την επάρκεια όσων στελεχώνουν τις Ανεξάρτητες Αρχές ή υπηρετούν τη Δικαιοσύνη. Μέχρι και τα νέα δεδομένα στην ΕΡΤ, για την οποία ασκήθηκε κριτική, αλλά πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση με το φερέφωνο κομματικής προπαγάνδας που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε, λοιπόν, τη μεγάλη εικόνα. Και, κυρίως, την ευαισθησία, την τόλμη και την ετοιμότητα αυτής της κυβέρνησης να εντοπίζει τυχόν αδυναμίες της και να τις υπερβαίνει χωρίς συμπλέγματα».

-Οι 13 διοικητές νοσοκομείων, πάντως, δεν αντικαταστάθηκαν γιατί απέτυχαν στην αξιολόγηση. Αλλά εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση.
«Είμαι πολύ ανεκτικός και ζητώ την καλόπιστη κριτική που βοηθά να διορθώνονται λάθη. Πράγματι, υπήρξαν επιλογές μόνο στις διοικήσεις των νοσοκομείων οι οποίες, σε δεύτερη φάση, δεν πέρασαν τα αυστηρά κριτήρια που έχω θέσει για στελέχη που παίρνουν σημαντικές δημόσιες θέσεις. Γι’ αυτό και δεν προχωρήσαμε σε διορισμούς. Εντοπίστηκε ένα πρόβλημα και λύθηκε. Άκουσα τους προβληματισμούς των πολιτών. Αυτό είναι το κέρδος. Δουλειά των μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης είναι να κάνουν κριτική. Δεκτόν. Όμως, δεν θα δεχτώ αυτή η κριτική να θολώσει την συνολική μας αντίληψη για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα πρόσωπα σε δημόσιες θέσεις. Ούτε, επαναλαμβάνω, και την ευαισθησία μας. Στη Βουλή, άλλωστε, είπα ότι εμείς μέσα σε 5 μήνες διορθώσαμε αμέσως τα λιγοστά μας λάθη, όταν οι αντίπαλοί μας έσφαλλαν επί 5 χρόνια και ακόμη παραμένουν αδιόρθωτοι».

-Από το κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο τοποθετήσατε περισσότερους τεχνοκράτες από κάθε προκάτοχό σας, είστε ικανοποιημένος;
«Είμαι ικανοποιημένος από το κυβερνητικό σχήμα και από την ώσμωση μεταξύ κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών στελεχών. Προφανώς κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι και όλοι θα αξιολογούνται διαρκώς. Θα δώσω σε όλους επαρκή χρόνο για να αποδείξουν τι μπορούν να προσφέρουν. Αλλά είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση και από την απόδοση της».

-Με αφορμή τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας. Η κυβέρνηση ακολουθεί «στρατηγική έντασης» μεταξύ της Αστυνομίας και παραβατικών χώρων;
«Είχα πει προεκλογικά ότι θα αφήσω την Αστυνομία ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Οι πολίτες το άκουσαν και μας εμπιστεύτηκαν γιατί ζητούν ασφάλεια στις γειτονιές τους. Και οι φοιτητές ζητούν να μην κάνουν κουμάντο οι τραμπούκοι στα πανεπιστήμια. Σε αυτό δεσμευτήκαμε ως αντιπολίτευση και αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση».

-Είναι δουλειά της Αστυνομίας να συμπεριφέρεται εξευτελιστικά σε συλληφθέντες;
«Δεν έχω τέτοια εικόνα. Και αν υπήρξαν μεμονωμένες συμπεριφορές που ξεπέρασαν τα όρια, αυτές θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Στηρίζω απόλυτα και τον αρμόδιο υπουργό και την Ελληνική Αστυνομία στο χρέος που ανέλαβαν να υπηρετήσουν. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε μια οργανωμένη πολιτεία το μονοπώλιο της νόμιμης βίας το έχει μόνο το κράτος. Μάλιστα, δεν ασκείται από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Και πάντα στο όνομα του κοινού καλού. Δεν χαίρεται κανείς όταν ασκείται βία, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Ούτε πανηγυρίζει. Όμως, πάνω σε αυτή τη βασική αρχή στηρίχθηκαν οι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες από τότε που, ακριβώς πριν από 100 χρόνια, ο Μαξ Βέμπερ μίλησε για το μονοπώλιο της βίας που ασκεί το κράτος. Έτσι λειτουργούν οι οργανωμένες πολιτείες και δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω την παραμικρή έκπτωση στην πολιτική μου για την εφαρμογή του νόμου. Λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να μη βλέπουν αυτή την απλή πραγματικότητα. Να πιάνονται από μεμονωμένα περιστατικά και να μην βλέπουν την συνολική εικόνα».

-Όταν ένας πολίτης κακοποιείται στα χέρια του κράτους είναι «μεμονωμένο περιστατικό» ή κάτι πιο σοβαρό;
«Αν αναφέρεστε στο τελευταίο περιστατικό στο Κουκάκι, θα σας απαντήσω ότι στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο κανόνας ήταν τα “άλλα” περιστατικά. Ο κανόνας ήταν να πετάνε μολότοφ στα παιδιά των ΜΑΤ κάθε Παρασκευή. Καλώς συζητάμε και για το Κουκάκι. Ήδη η υπόθεση ερευνάται και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει πόρισμα το οποίο θα δίνει στο θέμα τις αληθινές του διαστάσεις. Να μιλήσουμε, όμως, και για τα παιδιά που είναι στις κλούβες των ΜΑΤ; Για τους καταστηματάρχες που ύστερα από κάθε πορεία πρέπει να μαζέψουν τα σπασμένα και να κυνηγάνε την ασφαλιστική εταιρεία για να αποζημιωθούν μήνες μετά; Για τους φοιτητές που κάποιοι τους εμποδίζουν να πάνε στο μάθημα; Ή για όσους έχουν μια ιδιοκτησία την οποία έχουν καταλάβει ορισμένοι με το “έτσι θέλω”; Για όλους αυτούς ποιος θα μιλήσει; Αυτά τα περιστατικά τι είναι; Μεμονωμένα; Όχι. Είναι γενικευμένα και πρέπει να πάψουν. Μεμονωμένο είναι το επεισόδιο στο Κουκάκι και θα ερευνηθεί. Η δημοκρατία ξέρει να δρα και να αντιδρά, να προστατεύει αλλά και να αυτοπροστατεύεται».

-Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν ερεθίσει έναν χώρο που εφάπτεται με την τρομοκρατία. Σας προβληματίζει αυτό;
«Η τρομοκρατία θα τσακιστεί! Δεν θα παταχθεί. Θα τσακιστεί! Θα φοβηθώ, δηλαδή, επειδή κάποιοι από αυτούς τους χώρους μας απειλούν ότι θα εντείνουν την αντίδραση τους; Θα φοβηθεί το κράτος, η οργανωμένη πολιτεία με τα μέσα που διαθέτει; Ποτέ! Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Γιατί πιστεύουμε στη δημοκρατία και η τρομοκρατία είναι εχθρός της».

-Έχετε πει ότι θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Τι σκοπεύετε να κάνετε και πότε;
«Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος που θα επαναφέρει το μπόνους. ‘Όμως αυτό θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%. Το μεγαλύτερο μπόνους που θα δίνεται θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Γιατί, πραγματικά, ας αναλογιστούν οι πολίτες σε ποια κατάσταση θα ήταν τώρα η χώρα αν σε εκείνες τις εκλογές εφαρμοζόταν η απλή αναλογική. Και αν θα επιθυμούσαν μια συμμαχία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αφού μόνον αυτή θα εξασφάλιζε τότε πλειοψηφία στην Βουλή. Δεν θα επρόκειτο, άραγε, για αλλοίωση και παραμόρφωση της ψήφου που μόλις είχαν δώσει; Όπου πηγαίνω στην Ευρώπη ο ελληνικός εκλογικός νόμος, που είναι αναλογικός κατά 85% με μπόνους στο πρώτο κόμμα, αντιμετωπίζεται ως μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου. Η πολιτική σταθερότητα που προσφέρει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις είναι που διαφοροποιούν τη δική μας χώρα από πολλές άλλες οι οποίες δυσκολεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση. Δείτε τι γίνεται στην Ισπανία. Εμείς εδώ έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση η οποία έχει λάβει ισχυρή εντολή από τον λαό. Η ισχυρή εντολή πρέπει να οδηγεί σε ισχυρή κυβέρνηση».

-Δηλαδή θα ψηφίσετε τον εκλογικό νόμο πριν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα επιδιώξετε συνεννόηση με τα κόμματα ώστε να λάβει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές;
«Δεσμεύτηκα να αλλάξω τον εκλογικό νόμο και θα το κάνω στην αρχή της χρονιάς γιατί ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάζει στην αρχή μιας κυβερνητικής θητείας. Τώρα που ολοκληρώσαμε τις άμεσες προτεραιότητες της νομοθέτησης πριν από τα Χριστούγεννα, έχουμε την άνεση να φέρουμε τον εκλογικό νόμο. Το περιεχόμενο του αποτελεί την πάγια άποψή μου. Υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ -που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας- θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής. Κι αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών. Διότι αν ο εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές».

-Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα αποκαλύψετε το πρόσωπο που θα προτείνετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπορείτε να μας πείτε με τι κριτήρια θα το επιλέξετε;
«Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυστηρά καθορισμένες από το Σύνταγμα. Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

-Θα είναι άνδρας ή γυναίκα;
«Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση. Και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει και την ελληνική κοινωνία. Το κατάλληλο πρόσωπο ενδιαφέρει».

-Θεωρείτε ότι η ρητορική του κ. Τσίπρα, ο οποίος στη Βουλή σάς κατηγόρησε για εξαπάτηση του λαού, αφήνει περιθώρια συνεννόησης;
«Από την πρώτη στιγμή είπα ότι θέλω να είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και να ενώσω τον λαό μας σε ένα μεγάλο πρόταγμα εθνικής ανάταξης. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτήν την προσπάθεια, είναι δικό του θέμα. Ξέρω ότι ένα μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας. οι οποίοι δεν μας εμπιστεύτηκαν στις εκλογές και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνεί με αρκετές πτυχές της πολιτικής μας. Αυτό μου αρκεί προς το παρόν. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με την κλασική αντιπαράθεση, που συνοδεύεται από τους υψηλούς τόνους και τις σκληρές κόντρες στο Κοινοβούλιο. Θα επιδιώξω τη συναίνεση εκεί που μπορώ να την πετύχω. Τι θα κάνει η αντιπολίτευση είναι δική της δουλειά. Στο μεταξύ, όμως, δεν υπάρχει τίποτα πιο αστείο από το να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας αυτή την παράταξη για εξαπάτηση. Εύχομαι στον ΣΥΡΙΖΑ να βρει το δρόμο του διότι η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και μετρημένη αντιπολίτευση. Θέλω να πω, ωστόσο, ότι στα εθνικά θέματα έχει διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο και αυτό το καταγράφω ως θετικό».

-Στο Κοινοβούλιο η προκαταρκτική επιτροπή ερευνά την υπόθεση «Novartis». Αν προκύψουν νέα στοιχεία, μπορεί να επανέλθει το ζήτημα των ευθυνών του κ. Τσίπρα ή έχει κλείσει οριστικά;
«Δεν θέλω να πω τίποτα για την υπόθεση Novartis. Θα περιμένω να τελειώσει η προκαταρκτική επιτροπή το έργο της και τότε θα δούμε και θα αξιολογήσουμε τα συμπεράσματα της».

-Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία τραβάει το σχοινί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εσείς πού αποδίδετε αυτήν την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν έπειτα από τις δύο συναντήσεις που είχατε μαζί του;
«Δεν πρόκειται να ερμηνεύσω δημοσίως την στάση του τούρκου προέδρου, ούτε να χρησιμοποιήσω κάποιο επίθετο για να τη χαρακτηρίσω. Όταν συνάντησα τον κ. Ερντογάν, επιδίωξα σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και διαλόγου με την Τουρκία. Και επιμένω σε αυτή την προσέγγιση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της, ενεργοποιώντας ένα πολύ πυκνό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να αποκρούσει τις τελευταίες παράνομες και εκτός διεθνούς νομιμότητας και κοινής λογικής κινήσεις της τουρκικής πλευράς. Η Τουρκία είναι εξαιρετικά απομονωμένη στις πρόσφατες επιλογές της. Αντίθετα, οι θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες στηρίζονται πάντα στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, έχουν βρει καθολική αποδοχή και στήριξη από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τις περισσότερες χώρες του Κόλπου και από ένα μεγάλο κομμάτι της ίδιας της Λιβύης. Όπου, θυμίζω, διεξάγεται ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος και η άλλη πλευρά δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία με την Τουρκία ως νόμιμη. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ. Ολοκληρώσαμε πρόσφατα την συμφωνία για τα F-16 και για τα Μιράζ, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πανέτοιμες και αποτρεπτικά ισχυρές. Ενώ η πόρτα του διαλόγου με τους γείτονες θα είναι από εμένα πάντα ανοιχτή».

-Πώς σχεδιάζετε να κινηθείτε; Η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί μια επιλογή για εσάς;
«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτε, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί, αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο. Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα. Και πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη».

-Πιστεύετε ότι είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία να δεχθούν τον συμβιβασμό που θα επιβάλει το Δικαστήριο της Χάγης;
«Όταν προσφύγουμε στη Χάγη για να λύσει τη διαφορά μας με την Τουρκία, θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου. Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει. Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση. Διαμορφώνεται, με άλλα λόγια, μια πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει, με κάποιο τρόπο, να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Όχι, όμως, υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Αυτή η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στην ελληνική κοινωνία που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι και η σωστή επιλογή. Γιατί ποια άλλη επιλογή έχουμε; Να μην κάνουμε τίποτα και να παραμένουμε σε μια ισορροπία τρόμου με την Τουρκία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταλήξει σε ένα σενάριο όπου θα είμαστε και οι δύο χαμένοι; Διότι κερδισμένος δεν υπάρχει σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου».

-Λέτε ότι δεν συζητούμε υπό καθεστώς εκβιασμού. Η Τουρκία, ωστόσο, εκβιάζει με το Μεταναστευτικό.
«Διαχωρίζω τα δύο θέματα. Τα Ελληνοτουρκικά είναι ζήτημα διμερές, συμφωνιών που ισχύουν και Διεθνούς Δικαίου, ενώ το Μεταναστευτικό είναι θέμα ευρωπαϊκό και ευρύτερο. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, δεν κάνουμε καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και επιδιώκουμε πρόοδο με βάση όλα όσα προανέφερα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, διατηρούμε την καλή ελπίδα ότι η Τουρκία θα φερθεί πιο λογικά με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αν, ωστόσο, το κόστος που πρέπει να πληρώσει η χώρα για μια στιβαρή εξωτερική πολιτική είναι οι αυξημένες ροές, τότε θα το αναλάβει. Δεν πρόκειται να νερώσω καθόλου το κρασί μου στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Έχουμε πει πολλές φορές τι θα κάνουμε για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και ελπίζω σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».

-Έχετε αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες με όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι επιδιώκει η Ελλάδα; Να γίνει μέρος της λιβυκής κρίσης ή να ξεκινήσει τον διάλογο για την οριοθέτηση ΑΟΖ;
«Δεν θέλουμε να είμαστε κομμάτι κανενός προβλήματος. Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης στη Λιβύη γιατί μας αφορά και εμάς. Είμαστε γειτονική χώρα, άλλωστε είμαστε πιο κοντά σε αυτήν από όσο η Τουρκία. Αν υπήρχε μια άλλη κυβέρνηση στη Λιβύη θα μπορούσαμε να συζητήσουμε θέμα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, αφού είναι ο δικός μας φυσικός θαλάσσιος γείτονας και όχι της Τουρκίας. Δεν θέλουμε μια εστία αστάθειας στη γειτονιά μας. Κατά συνέπεια, θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στην Λιβύη. Ζήτησα, και θα το ζητήσω ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου. Γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα; Θα χρειαστεί οπωσδήποτε πολιτική επίλυση του προβλήματος της Λιβύης. Και εμείς θέτουμε έναν όρο για να υπάρξει λύση με σφραγίδα της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη θα έχει άποψη για το αύριο της Λιβύης: η επόμενη κυβέρνηση να θεωρήσει αμέσως άκυρη την “συμφωνία” με την Τουρκία. Ο όρος αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος».

-Σας ασκείται κριτική, ακόμα και από το εσωτερικό του κόμματος σας, ότι μετά τις εκλογές αλλάξατε τη στάση σας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι, δηλαδή, κάνατε και εσείς τη δική σας κωλοτούμπα. Πώς το σχολιάζετε;
«Προεκλογικά είχα κάνει τα πάντα για να αποτραπεί αυτή η Συμφωνία. Ανοιχτά την κατήγγειλα εντός και εκτός συνόρων και προκάλεσα, μάλιστα, και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Είχα, ωστόσο, με απόλυτη ειλικρίνεια προειδοποιήσει πως αν υπογραφεί θα είναι δύσκολο να ανατραπεί. Τότε τα εθνικά προβλήματα θα γίνονταν σοβαρότερα και ο μόνος δρόμος θα ήταν η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της. Αυτό κάνω τώρα, επιστρέφοντας την χυδαία κριτική που κάποιοι ψελλίζουν: κοιτάζω να βελτιώσω πτυχές των Πρεσπών που δημιουργούν προβλήματα! Η κυβέρνησή μου, λοιπόν, στήριξε τους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας να κατοχυρώσουν το μακεδονικό σήμα. Δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εγώ πήγα στον Ζάεφ και του είπα “κοίτα, θέλω σχέσεις καλής γειτονίας αλλά δεν θα δεχθώ παρερμηνείες σε ταυτοτικά ζητήματα που συνδέονται με την Ελλάδα”. Και πάντα υποστήριζα ότι πρέπει να διατηρηθεί ανοιχτός ο ευρωπαϊκός δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων. Πού ακριβώς είναι, λοιπόν, η κωλοτούμπα; Όσοι την επικαλούνται μάλλον είναι ζαλισμένοι από τις δικές τους κυβιστήσεις. Εγώ μένω στο καθήκον μου: με δεδομένη την Συμφωνία και με την οικονομία να ξαναπατάει στα πόδια στις στην Ελλάδα, εργάζομαι ώστε να αποκτήσουμε ξανά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια».

-Στις 7 Ιανουαρίου θα επισκεφθείτε τον Λευκό Οίκο. Τι προσδοκάτε από αυτή την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ;
«Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής και περιμένω αυτό να επιβεβαιωθεί όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, παραδείγματος χάριν στον τομέα των drones. Και θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη F-35. Η ψήφιση της νομοθεσίας East med Act αποτελεί ιστορική εξέλιξη. Η στήριξη στον αγωγό East Med από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζει την ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας της Ευρώπης, και με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Με τον πρόεδρο Τραμπ, βέβαια, θα συζητήσουμε και για επενδύσεις. Διακρίνεται, εξάλλου, για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι δεν θα ήθελε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να χάσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο success story της Ελλάδας!».

-Συναντηθήκατε στις 17 Δεκεμβρίου με την νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, την Κριστίν Λαγκάρντ. Θεωρείτε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να συζητηθεί επίσημα το αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ;
«Απόλυτα. Το ανέφερα ήδη στη Σύνοδο Κορυφής και θα το θέσω επίσημα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε την στήριξη των εταίρων, ώστε η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο ύψος που θα την πετύχουμε, να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2021. Είμαι συνεπής σε αυτά που είχα πει πριν από τις εκλογές. Οι στόχοι των πλεονασμάτων μπήκαν σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν είχε αξιοπιστία. Αυτήν ακριβώς την αξιοπιστία αποκαθιστούμε, προχωρώντας σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Και έχοντας καταστήσει σαφές ότι δικαιούμαστε, ως επιβράβευση, τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021. Ίσως κάποιοι να ενοχλούνται από αυτή τη συνέπεια, αλλά στο ζήτημα των πλεονασμάτων ήμουν απολύτως σαφής. Μετά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, άλλωστε, δεν υπάρχει κανείς που δεν κατάλαβε ότι ο περιβόητος “λογαριασμός” τον οποίο επικαλείται η αντιπολίτευση αποτελούσε την κορωνίδα της πολιτικής εξαπάτησης του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά. Ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν δόθηκε εντολή να ανοίξει. Κι όμως, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να παραποιεί την αλήθεια. Ψέματα τότε, ψέματα και τώρα! Λυπάμαι, αλλά θα χρειαστεί πολύ χρόνο η αντιπολίτευση για να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Και είναι ξεκάθαρο ότι δυσκολεύεται να μας ανταγωνιστεί στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής. Οι πολίτες, λοιπόν, δεν ξεχνούν. Προχωρούν, αλλά δεν ξεχνούν».

-Η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη. Εσείς τι συγκεκριμένο θα κάνετε για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στη μισθωτή εργασία που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος τα προηγούμενα χρόνια;
«Ο δημοσιονομικός χώρος, που είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε και εντός του 2020 -γιατί θεωρώ ότι θα υπάρχει υπέρβαση των στόχων και το 2020 όπως το πετύχαμε και στο β’ εξάμηνο του 2019- θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν είμαι ακόμη σε θέση να σας πω πόσο και πότε θα μειωθεί γιατί δεν έχω την πλήρη δημοσιονομική εικόνα. Αλλά θα μειωθεί σίγουρα. Αυτό θα είναι το μέτρο-αιχμή υπέρ της μεσαίας τάξης στον χρόνο που έρχεται. Ας μη ξεχνάμε, όμως, ότι και αυτή η πρόσθετη ανακούφιση θα λειτουργήσει συνδυαστικά και με άλλες που έγιναν ή θα ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, η μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο χαμηλότερος ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα ή τα κίνητρα για την οικογένεια αποτελούν και αυτά μέτρα υπέρ των μεσαίων στρωμάτων. Δεν έχω πάψει να λέω, άλλωστε, ότι αυτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας και σε αυτά στηριζόμαστε».