Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Ερντογάν: «Η επέμβαση στην Συρία έγινε εξαιτίας της ανεπαρκούς διεθνούς βοήθειας για τους πρόσφυγες»



Ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε την επανεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων σε «ειρηνευτική ζώνη» στο βόρειο τμήμα της Συρίας, σε εθελούσια βάση, αλλά σε «πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Από το βήμα του Παγκοσμίου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στην Γενεύη, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε: «Πρέπει να βρούμε μία φόρμουλα για να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες... που ταξίδεψαν στην Τουρκία να επανεγκατασταθούν την πατρίδα τους».

Η Τουρκία ήταν «υποχρεωμένη» να επέμβει στρατιωτικά στην Συρία εξαιτίας της ανεπάρκειας της διεθνούς βοήθειας υπέρ των Σύρων προσφύγων, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Αφού δεν λάβαμε την βοήθεια που περιμέναμε από την διεθνή κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την προστασία μας», εξήγησε. «Πραγματοποιήσαμε επιχειρήσεις...για να εκδιώξουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG και το PKK που βρίσκονταν στις ζώνες αυτές», διευκρίνισε.

Οικίες και σχολεία μπορούν να κατασκευασθούν στην ζώνη αυτή, όπου περί τους 371.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει, μετά τις τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις για την εκκαθάριση των «τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε.

«Πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο σε πρώτη φάση, εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο που έχω καταθέσει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

«Χώρες με περισσότερα μέσα θέτουν όρια για τους πρόσφυγες, ενώ η Τουρκία άνοιξε την αγκαλιά σε όλους χωρίς διακρίσεις», είπε.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποσχέθηκε συνολικά 6 δισεκατομμύρια στην Τουρκία για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά δεν έδωσε παρά 2 δισεκατομμύρια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS,ANADOLU
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


BBC: «Παιδιά χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο» – Ανήλικα προσφυγόπουλα στη Μόρια θέλουν να πεθάνουν


Τραγική είναι η κατάσταση με τα ανήλικα προσφυγόπουλα στη Μόρια που αυτοτραυματίζονται και επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Όπως ανέφεραν ψυχολόγοι στο BBC, ανήλικοι αυτοτραυματίζονται και επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον καταυλισμό διαμένουν 18.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ η δομή έχει κατασκευαστεί για 2.000 άτομα. Από τους 18.000 τα 7.000 είναι παιδιά.

Στην παιδική κλινική που έχει στηθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό της Μόριας, το BBC καταγράφει ένα επείγον περιστατικό ψυχικής υγείας. Ένας 17χρονος έφηβος μόλις αυτοτραυματίστηκε. Οι συνθήκες διαβίωσής του ήταν πολύ δύσκολες από τη στιγμή που έφτασε μόνος του στον καταυλισμό. «Δεν είναι καλά. Ανέφερε ότι σκέφτεται να το ξανακάνει», λέει η παιδοψυχολόγος ψυχολόγος Άντζελα Μονταρέλι, η οποία μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχει αντιμετωπίσει 20 περιπτώσεις αυτοτραυματισμού και δύο απόπειρες αυτοκτονίας.

«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα ότι θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου» λέει η ψυχολόγος στην κάμερα του BBC. Όπως εξηγεί, για τους εργαζόμενους εκεί είναι προφανές ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών. «Συνήθως ένα παιδί, όταν βιώνει μια τραυματική εμπειρία, χρειάζεται χρόνο και χώρο για να συνέλθει. Η Μόρια δεν επιτρέπει στα παιδιά αυτά να συνέλθουν. Στις προσχολικές ηλικίες… βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο για παράδειγμα, ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους. Στις ηλικίες από 12 έως 17 ετών, κάποια παιδιά αρχίζουν να κόβονται ή να μιλούν έντονα για την επιθυμία να πεθάνουν».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χτίσουμε έναν ασφαλή χώρο εμπιστοσύνης, και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Δουλεύουμε με τα παιδιά για να ενισχύσουμε τα κομμάτια του εαυτού τους που είναι ακόμα πολύ υγιή. Για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται για όσα τους συμβαίνουν», συμπληρώνει η παιδοψυχολόγος.

Ο πρόσφυγας Ζέκρια έχει φτιάξει ένα αυτοσχέδιο σχολείο για τα παιδιά της χώρας και λέει στο BBC πως «κανείς δεν εγκαταλείπει την χώρα του επειδή το θέλει. Έχω δει πολλά παιδιά εδώ. Ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες. Δεν υπάρχει καλή μεταχείριση των ανθρώπων εδώ. Δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς ούτε νοσοκόμους, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις φαγητού».

Τα παιδιά στο αυτοσχέδιο σχολείο μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, κάνουν γλώσσα αλλά και μουσική.

«Αρχίσαμε από το μηδέν. Προσπάθησα να βρω έναν χώρο για σχολείο εδώ, επειδή δεν υπήρχε σχολείο. Τώρα έχουμε τρεις τάξεις, πάνω από 1000 μαθητές και πάνω από 20 δασκάλους. Εδώ απασχολούνται. Έρχονται, κάθονται για δύο-τρεις ώρες, παίζουν και ζωγραφίζουν. Είναι κάτι που έχει σημαντική επίδραση και τους φέρνει ευτυχία», λέει ο Ζέκρια.

Το ρεπορτάζ καταλήγει με τη διαπίστωση πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει 20.000 μετανάστες από τη Λέσβο και τα γύρω νησιά στις αρχές της επόμενης χρονιάς στην ηπειρωτική χώρα. Επίσης υπόσχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, ωστόσο καλεί την Ευρώπη να μοιραστεί την ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Σε 2 συλλήψεις προχώρησε η Αντιτρομοκρατική για επιθέσεις στα γραφεία της Χρυσής Αυγής



Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησε η Αντιτρομοκρατική που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. 

Τα άτομα φέρονται να συνδέονται με την επίθεση με γκαζάκια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Δηλιγιάννη στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο και στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη συμβολή των οδών Πινδάρου και Αρχαίου Θεάτρου, στο Μενίδι τον περασμένο Μάιο. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για τα εξής αδικήματα:

τρομοκρατικών πράξεων κατά συναυτουργία,
τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης,
βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης,
απλής σωματικής βλάβης,
επικίνδυνης οδήγησης από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και βαριά σωματική βλάβη και
φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, όπου το αντικείμενο της είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος.
Ειδικότερα διαπιστώθηκε η συμμετοχή τους στις ακόλουθες ενέργειες:

Επίθεση σε βάρος γραφείων του πολιτικού κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή», επί της οδού Θεόδωρου Δηλιγιάννη 50, στην Αθήνα, με τοποθέτηση Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού - Εμπρηστικού Μηχανισμού (Α.Ε.Ε.Μ.), ο οποίος εξερράγη περί την 02:34’ ώρα της 01-11-2019 και είχε ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό των ανωτέρω γραφείων και επίθεση σε βάρος γραφείων του ιδίου πολιτικού κόμματος, στη συμβολή των οδών Πινδάρου 14 και Αρχαίου Θεάτρου, στις Αχαρνές Αττικής, με τοποθέτηση Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού - Εμπρηστικού Μηχανισμού (Α.Ε.Ε.Μ.), ο οποίος εξερράγη περί την 01:50' ώρα της 23-05-2019 και είχε ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό των προαναφερόμενων γραφείων.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης και σε εκτέλεση συναφούς ανακριτικής παραγγελίας, διενεργήθηκαν δύο έρευνες σε οικίες, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, κάρτες μνήμης, φορητές μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων τύπου usb, κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim κ.α.).

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της αρμόδιας Ανακρίτριας, έλαβαν διήμερη προθεσμία προκειμένου απολογηθούν για τις αποδιδόμενες σε αυτούς αξιόποινες πράξεις και θα επαναπροσαχθούν την 19-12-2019.

Οι έρευνες συνεχίζονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκειμένου να εξακριβωθεί η ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες συναφείς περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για τη δεύτερη ως άνω περίπτωση (23 Μαΐου 2019 στο κτίριο στη συμβολή των οδών Πινδάρου αρ. 14 και Αρχαίου Θεάτρου, στις Αχαρνές Αττικής), την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Ταξιαρχία Ντουρρούτι».

Η ίδια οργάνωση, με πανομοιότυπο τρόπο δράσης και μοναδική διαφοροποίηση ως προς το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας της, έχει αναλάβει την ευθύνη για τέσσερις (4) ακόμη ενέργειες και ειδικότερα:

επίθεση σε βάρος κεντρικών γραφείων του πολιτικού κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή», επί της Λ. Μεσογείων 131, στην Αθήνα Αττικής, η οποία έλαβε χώρα περί την 09:35' ώρα της 31-03-2017, με την ονομασία «Ταξιαρχία Παύλος Φύσσας»,
επίθεση σε βάρος, μελών της Τοπικής Οργάνωσης Δυτικής Αττικής του ιδίου πολιτικού κόμματος, επί της οδού Μετεώρων στον Ασπρόπυργο Αττικής, η οποία έλαβε χώρα περί την 18:45' ώρα της 14-06- 2017, με την ονομασία «Ταξιαρχία Σαχζάτ Λούκμαν»,
επίθεση σε βάρος οχημάτων μέλους της Τοπικής Οργάνωσης Δυτικών Προαστίων του ιδίου πολιτικού κόμματος, επί της οδού Δωδεκανήσου 120 στην Πετρούπολη Αττικής, η οποία έλαβε χώρα περί την 04:00' ώρα της 17-10-2017, με την ονομασία «Ταξιαρχία Abd Elsalam» και
επίθεση σε βάρος των εγκαταστάσεων της Τοπικής Οργάνωσης Δυτικής Αττικής του ιδίου πολιτικού κόμματος, επί της οδού Μετεώρων στον Ασπρόπυργο Αττικής, η οποία έλαβε χώρα περί την 02:17' ώρα της 11-02-2019, με την ονομασία «Ταξιαρχία Petrit Zifle».



Πηγή: skai.gr




Γιάφκα κακοποιών αντιεξουσιαστών ανακαλύφθηκε στην κατάληψη του Αμαρουσίου



Χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται, καταστρώνουν σχέδια και συχνά αποθηκεύουν τον εξοπλισμό τους τα μέλη παράνομης οργάνωσης, κοινός γιάφκα ανακαλύφθηκε στην κατάληψη του Αμαρουσίου.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η αστυνομική επιχείρηση, που εξελίχθηκε από νωρίς σήμερα το πρωί στο κτήριο της «Έπαυλης Κουβέλου» στο Μαρούσι, που τελούσε υπό κατάληψη από το έτος 2010.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης στο υπό κατάληψη κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διονύσου και Σόλωνος βρέθηκε γιάφκα ορμητήριο αντιεξουσιαστών και κατασχέθηκαν κοντάρια, πυροσβεστήρες και κράνη.





Η εκκένωση της κατάληψης δεν άρεσε στους κακοποιούς αντιεξουσιαστές, και με ανάρτηση τους σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου απευθύνουν κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου στις έξι σήμερα το απόγευμα.


Ακροαριστερή ανήθικη επίθεση στον Στεφανή για να υπονομευθεί το έργο της κυβέρνησης για τους μετανάστες



Σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα προσόντα και τους τίτλους σπουδών του Αλκιβιάδη Στεφανή, στρατηγού εν αποστρατεία, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας  και προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού για τη θέση του συντονιστή για το προσφυγικό, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέλιος Πέτσας.



«Είδαμε σήμερα μία ανήθικη επίθεση στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Αρχές 2020 η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού – Τι αλλάζει
Επίθεση σε ποιον;

Σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε επί 4 δεκαετίες τον Ελληνικό Στρατό και τίμησε το εθνόσημο.

Σε έναν διακεκριμένο αξιωματικό που εξελίχθηκε στην ιεραρχία του Στρατού και έγινε Αρχηγός ΓΕΣ. Τοποθετήθηκε μάλιστα σε αυτή τη θέση, λόγω των αδιαμφισβήτητων προσόντων του, από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε έναν άνθρωπο που επωμίζεται τώρα ένα εθνικά κρίσιμο έργο, αυτό του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος ως επικεφαλής του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Επίθεση γιατί;

Για να υπονομευθεί η εθνική ομοψυχία σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα;

Για να υπονομευθεί το έργο που έχουμε αναλάβει, κατ’ απαίτηση όλων των Ελλήνων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα;

Μάταιος κόπος. Με την Ελλάδα ενωμένη, η Κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτα το έργο της με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και την ευημερία των Ελλήνων».

Αλκιβιάδης Στεφανής: «Η λάσπη δεν με αγγίζει, ιδού τα πτυχία μου!»

«Η λάσπη και οι αθλιότητες δεν με αγγίζουν, ούτε με πτοούν την ώρα που χειρίζομαι κρίσιμα για την πατρίδα μας θέματα. Και για τους εκ του πονηρού ερωτώντες, ιδού τα πτυχία μου», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής δίνοντας στη δημοσιότητα τα πτυχία του.

 Και συχίζει ο Αλκιβιάδης Στεφανής: «Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, ήταν ομαδικό πρόγραμμα σπουδών του ΥΠΕΘΑ για τη Διαχείριση Κρίσεων. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, ήμουν ο μοναδικός Έλληνας Αξιωματικός τη χρονιά 2008-2009 λόγω του ότι αρίστευσα στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, αποφοιτώντας πρώτος και σύμφωνα με τις διαδικασίες, ως επιβράβευση και πληρώντας όλα τα υπόλοιπα στοιχεία επιλέχθηκα από το Συμβούλιο. Κατά τις εκεί σπουδές μου, εκτός της Ακαδημαϊκής μου αριστείας, ήμουν ο Πρόεδρος της επιτροπής Ηθικού του Πανεπιστημίου. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ως Διακεκριμένος Απόφοιτος και βραβεύτηκα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού».

Σε υστερόγραφο συμπλήρωσε : «Τα παραπάνω αποτελούν διαδικασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ακολουθούμενες για την επιμόρφωση των στελεχών, στο πλαίσιο της επιζητούμενης αριστείας και όχι για τη λήψη επιδομάτων ή για ακαδημαϊκή καριέρα».











Κεφαλογιάννης σε ΣΚΑΪ 100,3: Μόλις 18 από τους 850 εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ απήργησαν



Στη στάση εργασίας  του ΜΕΤΡΟ που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος το πρωί και ταλαιπωρήθηκαν 1,5 εκ. πολίτες στο λεκανοπέδιο, συμμετείχαν μόλις 18 άτομα από τα συνολικά 850  δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης  

Πρόσθεσε ότι μια συνδικαλιστική  μειοψηφία προχώρησε αιφνιδιαστικά χθες το μεσημέρι σε αυτή την απόφαση αντιδρώντας στην επανατοποθέτηση είκοσι ατόμων κυρίως εκδοτών από τις διοικητικές υπηρεσίες σε κεντρικά εκδοτήρια εν' όψει και των εορτών.

Τόνισε επίσης ότι τα συγκεκριμένα άτομα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν μεταφερθεί σε διοικητικές θέσεις  με αποτέλεσμα να λειτουργούν 21 εκδοτήρια και να υπολειτουργούν τα υπόλοιπα 40. 

Πηγή: skai.gr




Πούλησαν 4.000 βεβαιώσεις για …στρες: Μπίζνα 3,5 εκατ. με «μαϊμού» γνωματεύσεις στη Μόρια


Ανοίγουν «στόματα» στη Λέσβο για την αποκάλυψη κυκλώματος με «έδρα» τον καταυλισμό της Μόριας, το οποίο φέρεται να κέρδιζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πουλώντας σε μετανάστες γνωματεύσεις μετατραυματικού στρες. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη «βιομηχανία» παραγωγής «μαύρου» χρήματος των τελευταίων χρόνων σε ελληνικό νησί. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι βεβαιώσεις «μαϊμού» είχαν γίνει… φέιγ βολάν στο μεγαλύτερο καμπ προσφύγων της χώρας, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι μόνο από τον περασμένο Ιανουάριο πουλήθηκαν 4.000 βεβαιώσεις, με κέρδος που ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ. Η Αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφία για μία ψυχολόγο, έναν Παλαιστίνιο, μέλος ΜΚΟ, και δύο δικηγόρους. 

Όπως αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής», ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα έρευνα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει ακόμα δύο ψυχίατροι (ανάμεσά τους ένας στρατιωτικός γιατρός), δύο γιατροί άλλης ειδικότητας και ένας δικηγόρος. 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σχηματιστεί νέα δικογραφία γι’ αυτούς, ενώ θα ζητηθεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου για να γίνει έρευνα σε βάθος για το πώς ξεπλένονταν τα χρήματα από την πώληση ιατρικών γνωματεύσεων. Η ψυχολόγος φέρεται να εξέταζε, χωρίς να έχει τη νομιμοποίηση, τους μετανάστες και να εξέδιδε τις βεβαιώσεις, που κατατίθεντο από τους μετανάστες στην Υπηρεσία Ασύλου, με σκοπό να έχουν το δικαίωμα να φύγουν από το νησί για την ενδοχώρα. Νευραλγικό ρόλο φέρεται να είχε ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος εργάζεται ως διερμηνέας σε ΜΚΟ, με έδρα τη Μόρια. 

Η «δουλειά» του, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν να βρίσκει «πελάτες» για το κύκλωμα. Το γεγονός ότι ήξερε αραβικά και άπταιστα αγγλικά τον καθιστούσε πολύτιμο. Ο διερμηνέας, ο οποίος ήταν μορφωμένος και είχε σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στην Παλαιστίνη, φαίνεται πως ήταν το πρόσωπο «κλειδί». Και αυτό γιατί ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που έδωσαν στις Αρχές ονόματα ψυχιάτρων και ψυχολόγων, με τους οποίους συνεργαζόταν. Συγκεκριμένα, ο Παλαιστίνιος φέρεται να έβρισκε «πελάτες» στον καταυλισμό και να τους πήγαινε στα γραφεία γιατρών και ψυχολόγων για τις πλαστές γνωματεύσεις. 

«Ηξερα ότι για να φύγει ένας μετανάστης από τη Λέσβο έπρεπε να πάρει διάγνωση ότι έχει μετατραυματικό στρες. Να έχει ψυχολογικό πρόβλημα. Είχα περάσει από αρκετούς γιατρούς. Εγώ έπαιρνα ένα μικρό ποσό για τη δουλειά αυτή (περίπου 100- 150 ευρώ). Πήγαινα κόσμο στην ψυχολόγο (σ.σ.: αναφέρεται στην κατηγορούμενη) στη Μυτιλήνη. Αρχικά τους πήγαινα στο γραφείο της και προς το τέλος τούς εξέταζε στο σπίτι μου. Δίναμε εκεί ραντεβού και ερχόταν» κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο Παλαιστίνιος.


Πηγή: hellasjournal.com


Συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών Αντιτρομοκρατικής - ΗΠΑ


Περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας συμφώνησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με Αμερικανούς αξιωματούχους, κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια του ταξιδιού ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security), του FBI καθώς με και αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα αντιτρομοκρατίας. Συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και εκπαίδευσης, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο προμήθειας νέων τεχνικών μέσων για τον ταχύτερο έλεγχο και την ταυτοποίηση υπόπτων για τρομοκρατία. «Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγές από το περιβάλλον του Ελληνα υπουργού εξήγησαν ότι στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους Ασφαλείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης συμφώνησε να ενισχυθεί η συνεργασία της ελληνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και να εντατικοποιηθεί η εκπαίδευση Ελλήνων αξιωματικών στις ΗΠΑ, πάνω σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας. Τον Ελληνα υπουργό εξάλλου συνόδευε στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, Λευτέρης Χαρδαλιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν διμερών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε βάση δεδομένων με τα στοιχεία 200.000 υπόπτων για διεθνή τρομοκρατία, ενώ στα ελληνικά αεροδρόμια είχαν τοποθετηθεί συσκευές μέσω των οποίων τα στοιχεία υπόπτων ελέγχονταν –με τη διαμεσολάβηση της Αντιτρομοκρατικής– στις βάσεις δεδομένων στις ΗΠΑ. «Η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο 35 εκατομμύρια τουρίστες, βρίσκεται στο πιο “θερμό” σημείο του πλανήτη, ενώ αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές. Απαιτούνται ταχύτερες διαδικασίες ταυτοποίησης και διασταύρωσης πληροφοριών σε ό,τι αφορά υπόπτους για τρομοκρατία», επεσήμανε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει στην προμήθεια συσκευών που θα επιτρέπουν σε αστυνομικούς «πρώτης γραμμής» (π.χ. δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.) να διασταυρώνουν άμεσα στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία υπόπτων που ελέγχουν στον δρόμο.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησαν η Ελλάδα να επιλύσει τη μόνιμη –όπως εξελίσσεται– εκκρεμότητα της έκδοσης νέων ταυτοτήτων προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα visa waiver που επιτρέπει σε Ελληνες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα. Επίσης συζητήσεις έγιναν και αναφορικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία του κατά τα άλλα ευρωπαϊκού συστήματος PNR, που προβλέπει την αποθήκευση σε κοινή βάση δεδομένων των στοιχείων των επιβατών οι οποίοι ταξιδεύουν αεροπορικώς εντός και εκτός Ε.Ε. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων (έργο με προϋπολογισμό άνω των 500 εκατ. ευρώ) αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες και η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι τρομοκράτες ζητώντας νεκρούς



Μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε ευτυχώς χάρη στην παρατηρητικότητα του διοικητή του τμήματος, στο Α.Τ. Ζωγράφου. Ο μηχανισμός περιείχε εκρηκτική ύλη, καλωδίωση και καρφιά με στόχο να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της έκρηξης και να υπάρξουν νεκροί. 


Το σημείο που είχαν αφήσει το κουτί σε τοιχίο μέσα από την Πανεπιστημιούπολη και αυτό δείχνει ότι οι αδίστακτοι τρομοκράτες είχαν σκοπό να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούσαν.

Το σενάριο αυτό είναι καθαρό για την αντιτρομοκρατική γιατί δεν υπήρξε προειδοιποιητικό τηλεφώνημα για έναν μηχανισμό που θα σκότωνε.

Οι έρευνες συνεχίζονται.




Συνελήφθη αλλοδαπός για την ληστεία σε κατάστημα της ROLEX πέρυσι τον Δεκέμβρη



Απογευματινές ώρες της Πέμπτης, 12-12-2019, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός υπήκοος, ενώ αναζητείται ο 31χρονος αδελφός του, με την κατηγορία της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την προανάκριση και το αποδεικτικό υλικό, πρωινές ώρες της 17-12-2018, άγνωστος δράστης, προσποιούμενος τον πελάτη, εισήλθε σε κατάστημα εμπορίας ρολογιών στην Αθήνα, όπου με την απειλή περιστρόφου, ακινητοποίησε τους υπαλλήλους του καταστήματος, καθώς και τον υπάλληλο security που βρισκόταν στο σημείο και ανάγκασε την υπεύθυνη του καταστήματος να του παραδώσει από τις προθήκες (38) επώνυμα ρολόγια, συνολικής χρηματικής αξίας 439.600 ευρώ.

Από την συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση των διαθέσιμων στοιχείων αλλά και πληροφοριών που προήλθαν ύστερα από ενεργοποίηση των διαύλων της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, με ομόλογες Υπηρεσίες Ευρωπαϊκών Κρατών, ταυτοποιήθηκε ο δράστης της ληστείας στο πρόσωπο του 27χρονου συλληφθέντα , ο οποίος εντοπίσθηκε και συνελήφθη απογευματινές ώρες της 12-12-2019, έξω από την οικία του στο Αιγάλεω Αττικής.




Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην ανωτέρω οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (34) από τα αφαιρεθέντα επώνυμα ρολόγια, περίστροφο κρότου με (5) αβολύδωτα φυσίγγια και (5) στιλέτα.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι ο αδελφός του δράστη ο οποίος αναζητείται, διέθεσε στο εξωτερικό, όπου διαμένει, ένα από τα αφαιρεθέντα ρολόγια. Το συγκεκριμένο ρολόι δεσμεύτηκε και μέσω της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία επιστροφής του στη χώρα μας, προκειμένου να αποδοθεί στο νόμιμο κάτοχό του.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της ληστείας και της νομοθεσίας για τα όπλα και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε τακτικό Ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.»






Ντ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα δεν είναι αδύναμη, έχει εργαλεία, έχει όπλα πίεσης και έχει συμμάχους



Σε κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε απόψε πολιτική εκδήλωση με θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, μέσα από το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ομιλητές ήταν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος, και δύο πρέσβεις επί τιμή: ο Γιώργος Σαββαΐδης και ο Παύλος Αποστολίδης. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.

«Βαρύ πλήγμα 'κάτω από τη μέση' και κίνηση ακραίας διεκδίκησης εκ μέρους της Τουρκίας», χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης η κυρία Μπακογιάννη. «Το υπουργείο Εξωτερικών και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Δένδιας, έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο, όχι μόνον ως προς την καταδίκη της συμφωνίας και την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και για το αύριο» πρόσθεσε.

Η κ. Μπακογιάννη, υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν είναι κενό γράμμα αλλά μια συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και σε μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. Είναι όμως μια συμφωνία με πολλές αδυναμίες, η οποία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν δεσμεύει τρίτους, διότι είναι αντίθετη με θεμελιώδεις διατάξεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, παραβιάζει με τον τρόπο αυτό τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, και τέλος, διότι συνιστά προϊόν εκβιασμού, όπως μας οδηγούν όλα τα στοιχεία.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί την νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο, την οποία δημιούργησαν τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, Ελλάδας Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου. Ένωσε παντελώς απομονωμένη και έξω από της ενεργειακές εξελίξεις στην Μεσόγειο, και αυτό προκάλεσε ανασφάλεια στον κ. Ερντογάν, ο οποίος αυτή την στιγμή αναμετράται με την τουρκική Ιστορία, οραματίζεται να εξελιχθεί στο νέο εθνοπατέρα των Τούρκων - στόχο που θα ήθελε να υλοποιήσει το 2023, μετά την εκατοστή επέτειο ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας», εκτίμησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. 

«Ο διεθνής παράγων δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια δεύτερη Συρία στη Μεσόγειο. Η παρεμβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θα γίνει αποδεκτή, και πρωτίστως από μας. Η Ελλάδα δεν είναι αδύναμη, έχει εργαλεία, έχει όπλα πίεσης και έχει συμμάχους. 

Είμαστε μέρος της συμμαχίας της Ευρώπης, που είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας. Τυχοδιωκτική συμπεριφορά, ακόμη και από χώρες που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Τουρκία, πολιτικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή», σημείωσε. 

«Η Άγκυρα εξακολουθεί να έχει ανάγκη την Ε.Ε.. Πάνω σε αυτό θα πρέπει να βασιστεί η ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στη γείτονα», είπε η κ. Μπακογιάννη και έκανε λόγο για «συμφωνία ειδικής σχέσης, η οποία όμως θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ζητήματα άμυνας και ασφάλειας που αφορούν την Ελλάδα». 

Συνεχίζοντας, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. «Πρώτος στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής, πρέπει να είναι να μην επιτρέψουμε την καθιέρωση μιας 'συναλλακτικής διπλωματίας', μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη βάση του απόλυτου κυνισμού. Δεν μπορεί δηλαδή να καταλήξουμε σε μια καθαρά οικονομική συμφωνία», σημείωσε.

«Η Ελλάδα οφείλει να αδράξει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή και να προσπαθήσει να ολοκληρώσει τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία, την Αίγυπτο και την Ιταλία. Η απόφαση της Γαλλίας, να μπλοκάρει για την ώρα την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, δίνει στην Ελλάδα μια πρόσθετη ευκαιρία για τις σχέσεις της με την Αλβανία. 

Μετά την εξέλιξη του 2009 και την υπαναχώρηση των Τιράνων, με την ακύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία, η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός της για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της στα 12 μίλια. Οι μαύρες τρύπες των οριοθετήσεων πρέπει να κλείσουν στα δυτικά και στα νότια. Η υπογραφή της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, πέραν των προσπαθειών για την ακύρωσή της, κάνει επιτακτική την ανάγκη της παρουσίας της Ελλάδος στις εξελίξεις στη Λιβύη» σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, ο στόχος της στρατηγικής της Ελλάδας, θα πρέπει να είναι η υπογραφή ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία για την προσφυγή στη Χάγη.

«Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι η δημιουργία ειδικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.. Μέσα σε αυτή τη σχέση πρέπει να ενταχθεί η υποχρέωση της Τουρκίας να αποδεχθεί την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σε θέματα που αφορούν στα σύνορά της με την Ευρώπη», ανέφερε.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε επίσης κατά της «οξείας ρητορικής», όπως την χαρακτήρισε, η οποία εμφανίζεται στον πολιτικό διάλογο.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και αρχών, με συμμαχίες και καλό brand name. Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει μια οξεία ρητορική περί στρατιωτικοποίησης της ελληνοτουρκικής έντασης. Η εκ μέρους μας στρατιωτικοποίηση της κατάστασης, ρίχνει νερό στο μύλο της Τουρκίας και μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, είπε πως «το χθεσινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ε.Ε. και την Τουρκία, για μια διαφορετική πολιτική φύλαξης των συνόρων, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και από τους μεν και από τους δε. Καμία Ένωση 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν μπορεί να αποδεχθεί τη λογική να είναι όμηρος μιας χώρας, η οποία προσπαθεί δια του μεταναστευτικού να επιτύχει τους στόχους της», τόνισε. 

Υποστήριξε επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

«Η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18 και οφείλουμε να πούμε ανοικτά ότι η επιμήκυνση της θητείας δεν μπορεί να είναι ταμπού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε με θάρρος και χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος», είπε και πρόσθεσε. 

«Είναι σημαντικό να υπάρχει εθνική ομοψυχία στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η παρούσα η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της προηγούμενης και επιδιώκει στην πράξη την εθνική συναίνεση, ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα, που είναι το ισχυρότερο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε στη φάση αυτή. Το μήνυμα προς την Άγκυρα πρέπει να είναι σαφές: Είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την επιβολή απόψεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε την εθνική μας κυριαρχία, αυτήν θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο», κατέληξε η κυρία Μπακογιάννη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακροαριστερό παραλήρημα Σκουρλέτη στοχοποιώντας την ΕΛ.ΑΣ. απευθυνόμενος στην νεολαία


Μην έχοντας αντιπολιτευτικό λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να στοχοποιήσει την αστυνομία, στοχεύοντας την νεολαία νομίζοντας έτσι ότι θα πάρει κομμάτι της  και απευθύνεται καθαρά και στους συντρόφους κακοποιούς των Εξαρχείων που έχει στριμώξει η ΕΛ.ΑΣ..

Ξεκάθαρα σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδυναμώσει το κλίμα ευφορίας και ασφάλειας που έχει ο πολίτης βλέποντας την δράση της ΕΛ.ΑΣ. για να ευνοήσει τους κακοποιούς συντρόφους των Εξαρχείων και να μοιράσει αμφιβολίες στον κόσμο για την δράση της αστυνομίας υπέρ της ασφάλειας και κατά της ανομίας.

Σε μια καταγγελία που δεν έχει επιβεβαιωθεί, προχώρησε ο ακροαριστερός βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή είπε πως αστυνομικοί ανάγκασαν κοπέλα να βγάλει το παντελόνι της, στη μέση της Πατησίων.

Την παραπάνω καταγγελία την είπε στην βουλή χωρίς να παρουσιάσει ούτε ένα στοιχείο που να το αποδεικνύει.

Τι είπε στο ακροαριστερό παραλήρημα του ο Σκουρλέτης βγάζοντας μίσος για την αστυνομία που έχει στριμώξει τον τελευταίο καιρό τους συντρόφους κακοποιούς και με τον λόγο του φαίνεται καθαρά πώς στοχεύει στην όποια αντίδραση πετύχει :

«Έχετε ξεκινήσει την επίθεση στην κοινωνία και την κάνετε με αυταρχισμό.

Πριν λίγο ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια ακόμα καταγγελία.

Κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου σε μια νεαρή κοπέλα στην Πατησίων της ζητήθηκε να βγάλει το παντελόνι της στη μέση του δρόμου.

Σταματήστε να στοχοποιείτε τη νεολαία» είπε στο ακροαριστερό παραλήρημα ο Σκουρλέτης και αναρωτήθηκε ποιος δίνει το δικαίωμα στην ελληνική αστυνομία να «στοχοποιεί τη νεολαία», εννοώντας την εγκληματική δράση των συντρόφων κακοποιών των Εξαρχείων που αποκαλεί νεολαία.

Ο ανεύθυνος Σκουρλέτης στην ομιλία μίσους κατά της επιβολής του νόμου, επισήμανε πως «αυτός ο ολισθηρός αυταρχικός κατήφορος είναι επικίνδυνος» και τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να δίνετε τέτοια δικαιώματα σε κάποιους στην ελληνική αστυνομία, να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο.

Να τραβάτε από το αυτί τους μαθητές μέσα από τους κινηματογράφους επειδή βλέπουν την ταινία Τζόκερ.

Να μπαίνετε στα κέντρα διασκέδασης με προτεταμένα τα όπλα.

Δεν είναι δυνατόν να ταπεινώνετε και να εξευτελίζετε νέους ανθρώπους.

Σας καλώ να εγκαταλείψετε αυτόν τον κατήφορο το συντομότερό δυνατόν» τόνισε.

Τόν λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που χωρίς να ντρέπεται είπε «Ζούμε στη γη του Κάφκα, η ΝΔ έχει δώσει λευκή επιταγή στην αστυνομία ενάντια στη νεολαία» τόνισε.




Είμαστε έτοιμοι αν γίνει θερμό επεισόδιο, λέει ο Παναγιωτόπουλος



Το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία δεν απέκλεισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τόσο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, όσο και τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Aνατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, επιχείρησε ουσιαστικά να κλείσει την κουβέντα που έχει ανοίξει για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, καθώς και υποχρεωτική στράτευση στα 18, ενώ αναφέρθηκε στους αμυντικούς εξοπλισμούς, θεωρώντας αναγκαίες τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, οι ενέργειες της οποίας δημιουργούν προβληματισμό στο ΝΑΤΟ, παρότι η Ατλαντική Συμμαχία τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων την οποία ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε άδικη.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα, αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες, στο χώρο που καθόρισε το μνημόνιο με την Τρίπολη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Θα σας παραπέμψω στην ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέχρι κεραίας».

Η στρατιωτική θητεία

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας επιχείρησε ουσιαστικά να κλείσει την κουβέντα που έχει ανοίξει για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, καθώς και υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Όπως τόνισε, «επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Περιμένουμε τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και αποφασίζουμε».

«Ναι» στην αναβάθμιση των εξοπλιστικών

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά και την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Μετά από δέκα χρόνια μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε κινήσεις. Την περασμένη Παρασκευή περάσαμε από τη Βουλή την αναβάθμιση των αεροπλάνων F-16, αλλά και μια συμφωνία-πλαίσιο με γαλλικές εταιρείες, για να ξεκινήσει η στήριξη των Mirage».

Σημείωσε πάντως πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού και βιασύνης, αλλά οι ρυθμοί των κινήσεων εντατικοποιούνται».

Αποκάλυψε δε, ότι υπάρχει συζήτηση για την ενίσχυση του προϋπολογισμού, όσον αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2020 προβλέπει αμυντικές δαπάνες, ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ – ποσό ίδιο με το 2019.


ΤΑ ΝΕΑ