Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Γελάει όλη η Ελλάδα με τον Τέρνες Κουίκ: «Η 1 δραχμή κοστίζει τώρα 340 δραχμές»



Κανένας δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει στην τελευταία ανάρτηση του ο Τέρενς Κούικ, στο twitter προκαλώντας πολλά γέλια. ο Τέρενς ένα απο τα νούμερα του τσίρκου ΣΥΡΙΖΑ με πλήρη στήριξη στον απολυτά αποτυχημένο Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να κατηγορήσει τον επίσης αποτυχημένο πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, για την οικονομική του πολιτική, έφθασε να τον κατηγορήσει και για έναν μάλλον ακατανόητο λόγο.

Μιλάει ο Πρωθυπουργός των Ιμίων! Μιλάει ο Πρόεδρος του Άκη. Μιλάει ο άνθρωπος που έκανε τη 1 δραχμή να κοστίζει 340 δραχμές! https://twitter.com/ethnosgr/status/1205756326824968192 

Έγραψε δηλαδή ότι ο Σημίτης έκανε την δραχμή να αξίζει 340 δραχμές και κανένας δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει σκορπώντας γέλια στο πανελλήνιο.

Πιθανώς ήθελε να πει ότι έκανε το ευρώ να αξίζει 340 δραχμές αλλά επειδή 4 χρόνια έζησε πολλές ημέρες στο εξωτερικό ξέχασε τα ελληνικά του και το συντακτικό. Ίσως δεν τα πάει καλά ο Τέρενς Κουίκ και με τα οικονομικά όπως αναφέρουν χρήστες στο twitter.

Όπως και αν έχει η ξεφτίλα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κορυφαία και ο συναγωνισμός μεγάλος.




Οπλισμένο τουρκικό drone έφτασε στην βάση Λευκόνοικου στα κατεχόμενα



Ένα οπλισμένο τουρκικό drone Bayraktar TB2 προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Είναι το πρώτο τουρκικό drone που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο αυτό της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, από όταν οι τουρκοκυπριακές αρχές συμφώνησαν στην ανάπτυξη τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), οπλισμένων και μη.

Την Κυριακή, τουρκοκυπριακά μέσα ανέφεραν πως έγινε άφιξή των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Η άφιξη τους στο Λευκόνοικο έλαβε χώρα γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι το φορτίο που έφτασε Κατεχόμενα αφορά το επίγειο σύστημα ελέγχου των drones, όχι τα ίδια τα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Επίσης, αναφέρει ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για drones που φέρουν οπλικά συστήματα. Δηλαδή, προτεραιότητα της τουρκικής πλευρά είναι η ανάπτυξη κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και όχι νέων εναέριων ολικών συστημάτων, στα Κατεχόμενα.

Υπευθυμίζεται πως η Τουρκία ζήτησε «επειγόντως» από την «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ τη χρήση του «αεροδρομίου» του Λευκόνοικου, το οποίο δεν χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για πολιτικές ή στρατιωτικές πτήσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί στο Λευκόνοικο η Τουρκία θα δημιουργήσει βάση για κατασκοπευτικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ήθελαν να σκοτώσουν με την βόμβα στο ΑΤ Ζωγράφου! Ο διοικητής του Α.Τ. έσωσε ζωές



H παρατηρητικότητα του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ζωγράφου πρόλαβε στο παρά πέντε ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα.

Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς απέναντι από το ΑΤ Ζωγράφου, στο μαντρότοιχο από τη μέσα πλευρά της Πανεπιστημιούπολης, εντοπίστηκε ένα ύποπτο αντικείμενο και πιο συγκεκριμένα ένα σακίδιο πλάτης που τελικά περιείχε βόμβα.

Το ύποπτο αντικείμενο έγινε αντιληπτό από την παρατηρητικότητα και την εμπειρία του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Ζωγράφου, την ώρα που πάρκαρε τη μηχανή του έξω από τη μάντρα της Πανεπιστημιούπολης.

Ο έμπειρος αξιωματικός είδε καλώδια και ρολόι συνδεδεμένα με ένα μπουκάλι που ήταν τοποθετημένα πίσω από τη μάντρα και ειδοποίησε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.Όπως διαπιστώθηκε, το δέμα που είχαν αφήσει ψυχροί δολοφόνοι μέσα στην Πανεπιστημιούπολη ήταν εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος αποτελούνταν από ρολόι, καλώδια, μικρή ποσότητα εκρηκτικών αλλά και καρφιά.

Στο σημείο έσπευσε επί τόπου κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), το οποίο πραγματοποίησε έλεγχο στον σάκο και στη συνέχεια προχώρησε σε ελεγχόμενες εκρήξεις. 

Στις έρευνες συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική γιατί όλα δείχνουν ότι οι τρομοκράτες ήθελαν νεκρούς.


Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί στα Λαδάδικα



Σκηνές φαρ ουέστ εκτιλύχθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα Λαδάδικα, στη Θεσσαλονίκη,όταν ένοπλος επιχείρησε να μπει σε νυχτερινό κέντρο και όταν δεν του επετράπη η είσοδος μαζί με την παρέα του ακολούθησαν πυροβολισμοί.

Συγκεκριμένα, ομάδα περίπου επτά ατόμων επιχείρησε να μπει σε γνωστό μαγαζί της πόλης, εκ των οποίων ο ένας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κρατούσε πιστόλι.

Στα άτομα που φέρονται να διαπληκτίστηκαν με τους υπεύθυνους ασφαλείας του μαγαζιού, δεν επιτράπηκε η είσοδος, οπότε αποχώρησαν και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αμέσως μετά ακούστηκαν αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί.

Οι πυροβολισμοί προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση σε όσους βρίσκονταν στο σημείο και κλήθηκε αστυνομία, η οποία έσπευσε στην περιοχή με ισχυρή δύναμη.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση.




Πηγή: grtimes.gr



Ο πλανήτης καταστρέφεται αλλά οι ηγέτες του σφυρίζουν αδιάφορα – Απογοητευτικά αποτελέσματα στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα



Στη διάσκεψη COP25 στη Μαδρίτη η διεθνής κοινότητα «έχασε μια σημαντική ευκαιρία» να σταθεί στο ύψος της «κλιματικής κρίσης», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, λίγο μετά το τέλος της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Απογοητεύθηκα από το αποτέλεσμα της COP25», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει ότι έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες στον τομέα της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, της προσαρμογής και της χρηματοδότησης της κλιματικής κρίσης», επέμεινε.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε, και δεν θα εγκαταλείψω». Έπειτα από έναν χρόνο που σημαδεύτηκε από κλιματικές καταστροφές κάθε είδους, τις ηχηρές εκκλήσεις εκατομμυρίων νέων που κατέβηκαν στους δρόμους πίσω από την έφηβη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, και τις πάντα πιο ψυχρές επιστημονικές εκθέσεις, οι περίπου 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου πίεση για αυτή την COP25 υπό την προεδρία της Χιλής που μεταφέρθηκε στη Μαδρίτη, λόγω της κρίσης που πλήττει τη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Όμως μετά το τέλος αυτής της διάσκεψης που υπερέβη κατά 40 και πλέον ώρες το αρχικό πρόγραμμα, κανείς δεν είδε στα κείμενα που εγκρίθηκαν σήμερα να αντανακλάται αυτό το αίτημα για ριζοσπαστικές και άμεσες ενέργειες. Αυτή η COP «αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση», σχολίασε η Ισπανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Τερέσα Ριμπέρα.

Το τελικό κείμενο καλεί πράγματι για «επείγουσες ενέργειες» προκειμένου να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου , ακόμη και στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Όμως το λεκτικό είναι «στρυφνό» και το αποτέλεσμα «μέτριο», εκτίμησε η Κατρίν Αμπρέ, από το Climate Action Network.

«Οι κύριοι δρώντες από τους οποίους αναμενόταν πρόοδος δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες», δήλωσε η Λοράνς Τουμπιανά, αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού, σημειώνοντας ωστόσο πως η συμμαχία των νησιωτικών ευρωπαϊκών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών επέτρεψε να «βγει το λιγότερο κακό δυνατό αποτέλεσμα, ενάντια στη βούληση των μεγάλων ρυπαντών».

Το προσχέδιο για τους στόχους που παρουσίασε χθες, Σάββατο, η χιλιανή προεδρία είχε προκαλέσει την αντίδραση των χωρών αυτών, οδηγώντας σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Όμως παρά τις βελτιώσεις, ορισμένες χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την απορύθμιση του κλίματος εξέφρασαν την οργή τους.

«Το αποτέλεσμα δεν βρίσκεται καθόλου κοντά σε εκείνο που θέλαμε. Είναι το αυστηρό ελάχιστο», δήλωσε η εκπρόσωπος των Νησιών Μάρσαλ Τίνα Στετζ.

«Οι συζητήσεις αυτές αντανακλούν την ασυμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες από τη μια πλευρά και την επιτακτικότητα της κατάστασης που δείχνει η επιστήμη και τα αιτήματα των πολιτών στους δρόμους [από την άλλη]», συνοψίζει η Χέλεν Μάουντφορντ από το World Resources Institute, η οποία εκτιμά πως το πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού δεν είναι παρά μια «μακρινή ανάμνηση».

Με τον σημερινό ρυθμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο υδράργυρος μπορεί να αυξηθεί μέχρι 4 ή και 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Ακόμα κι αν οι περίπου 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η υπερθέρμανση μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς Κελσίου.

Ως εκ τούτου για να μειωθεί αυτή η απόκλιση όλες οι χώρες πρέπει να υποβάλουν μέχρι την COP26 που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη το επόμενο έτος μια αναθεωρημένη εκδοχή των σχεδίων τους για μειώσεις εκπομπών. Όμως δύο εβδομάδες συζητήσεων ανέδειξαν μια ολοφάνερη διαίρεση στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τους στόχους αυτούς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αντειεξουσιαστές στο σπίτι του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ γιατί τους έκλεισε την γιάφκα


Επίθεση με τρικάκια, στο σπίτι του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, πραγματοποίησε ομάδα αντιεξουσιαστών το απόγευμα της Κυριακής.


Ανέβασαν βίντεο σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου από τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν και κείμενο, στο οποίο αναφέρονται στην επιχείρηση εκκένωσης τόσο της κατάληψης «Βανκούβερ» όσο και στην εκκένωση αιθουσών που τελούσαν υπό κατάληψη μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Την ευθύνη ανέλαβε η «αναρχική οργάνωση ΜΑΣΟΒΚΑ».




Άθλια εγκληματική συμπεριφορά αντιεξουσιαστών καίνε αυτοκίνητα αθώων πολιτών



Η αθλιότητα των αντιεξουσιαστών έχει ξεπεράσει τα όρια.

Καίνε περιουσίες αθώων πολιτών για να πιέσουν την κυβέρνηση να τους αφήσει να εγκληματούν ελεύθερα και να καταλαμβάνουν κτίρια. 

Όπως είπε ο ΣΚΑΙ τις επιθέσεις στο Κολωνάκι είχε προαναγγείλει η εγκληματική οργάνωση Ρουβίκωνας, προχθές που είχε κάνει πορεία στην περιοχή είχε γράψει συνθήματα και πέταξε τρικάκια.

Στόχος των κακοποιών αντιεξουσιαστών έγιναν αυτοκίνητα στο Κολωνάκι που ήταν σταθμευμένα κοντά στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Από τις φλόγες καταστράφηκαν ολοσχερώς τέσσερα αυτοκίνητα ενώ άλλα τρία υπέστησαν υλικές ζημιές.

Οι αντιεξουσιαστές χτύπησαν στις 3:45 και χρησιμοποίησαν μολότοφ για να βάλουν τη φωτιά.




Μητσοτάκης στην Bild: Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο με την Τουρκία


«Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών» τονίζει ο Πρωθυπουγός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντυξή του στην εφημερίδα Bild. Προσθέτει δε ότι η βασική ιδέα των προτάσεων που συζητούνται «είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας χορήγησης ασύλου να γίνεται απευθείας σε άλλες χώρες”.

“Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω” τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Aναφερόμενος σε αυτούς που και επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα επισημαίνει: Αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει σύνορα. Είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους” .

Σε ερώτηση για το αν φοβάται «θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία απαντά.«’Οχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Αναφερθήκατε στη λέξη «κρίση». Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Αυτό το MOU που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο.
Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς” τονίζει ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι τα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν και κομβικό σημείο σε αυτό είναι η ανάπτυξη της χώρας. “Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν πριν από μερικούς μήνες; Σε κάποια στιγμή το 10ετές ομόλογό μας διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό ομόλογο” επισημαίνει και καλεί τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο να αγοράσει ακίνητα, καθώς η αγορά ακινήτων
στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Δεν είναι μια πρόσκληση μόνο για τουρίστες. Είναι μια πρόσκληση να περάσουν το χειμώνα τους εδώ συνταξιούχοι υπάρχουν πολλές, πολλές δυνατότητες» αναφέρει.

ΒILD:Κύριε Πρωθυπουργέ, ερχόμαστε από τη Λέσβο όπου χιλιάδες προσφυγόπουλα βρίσκονται στο κρύο. Γιατί δεν κάνετε κάτι για αυτή τη ντροπή ;
Κ.Μητσοτάκης: Κάνουμε πολλά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Τους τελευταίους μήνες όμως είχαμε αύξηση στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι πέρασαν στο Αιγαίο. Δυστυχώς, είναι ξεκάθαρο, ότι η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας,- που σχεδόν δυόμιση χρόνια είχε λειτουργήσει σωστά- δεν τηρείται πλέον από την Τουρκία. Έχωεκφράσει ξεκάθαρα την άποψη, ότι εμείς ως Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ένα πρόβλημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.
Βild: Αλλά και πάλι: Τι κάνετε για τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στα ελληνικά νησιά στο κρύο και στη λάσπη;
Κ. Μητσοτάκης: Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν που μπορούμε. Αλλά έχουμε επισημάνει πάρα πολύ ξεκάθαρα, ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων μας. Περνούν τα σύνορα μας 400-500 άνθρωποι την ημέρα. Το λιμενικό μας σώζει καθημερινά από τη θάλασσα ανθρώπους. Και εμείς μεταφέρουμε τους ανθρώπους όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Είμαι πολύ ειλικρινής απέναντί σας: κανείς δεν θέλει, να ζει ούτε ένας άνθρωπος κάτω από απάνθρωπες συνθήκες – και ακόμη περισσότερο οι πιο ευάλωτοι. Όμως, ο καθένας πρέπει να έχει επίγνωση ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι πρόσφυγες. Είναι οικονομικοί μετανάστες…Και έρχονται γνωρίζοντας ότι δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας κι ότι εξαρχής δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ. Γι’ αυτό το λόγο νομίζω, εμείς από εδώ και πέρα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω. Σε κάθε περίπτωση θα γυρίσετε πίσω.
Βild: Άρα αυτό είναι για σας μέσο αποτροπής;
Κ.Μητσοτάκης: Υπό το πρίσμα αυτό παίζει ένα ρόλο, καθώς εμείς στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: ότι δεν πρόκειται πια να δεχτούμε κανέναν άλλον μετανάστη. Όμως αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο σε σχέση με την υποχρέωση μας να φροντίσουμε αυτούς που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους συμπεριφερόμαστε με τον πιο ανθρωπιστικό τρόπο.Γι’ αυτό το λόγο μεταφέρουμε ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα. Αλλά την ίδια στιγμή θα ήθελα να επισημάνω ότι χρησιμοποιούμε σημαντικούς πόρους γι’ αυτό το πρόβλημα. Σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης γι’ αυτό το σκοπό. Αλλά είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών.
Βild: Τι συνέβη με τα δισεκατομμύρια που έδωσε η ΕΕ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες;
Κ.Μητσοτάκης: Γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε την προηγούμενη κυβέρνηση, που διαχειρίστηκε μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων. Διεξάγεται έρευνα για το τι ακριβώς έγινε με αυτά τα χρήματα. Εγώ πιστεύω ότι έγινε μια πολύ κακή διαχείριση.
ΒΙLD: Αναμένετε η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές να δεχτούν πρόσφυγες απευθείας από τα νησιά;
Κ.Μητσοτάκης: Nαι. Η ιδέα είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας χορήγησης ασύλου να γίνεται απευθείας σε άλλες χώρες. Αυτή είναι η βασική ιδέα των προτάσεων που συζητήσαμε. Ξέρουμε πως δεν συμφωνούν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου. Κάποτε θα πρέπει οι χώρες που ανήκουν στο Σέγκεν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Είμαστε στην Ευρωζώνη και στη ζώνη Σέγκεν, ο καθένας με τη δική του κυβέρνηση. Παρ’όλα αυτά αν θεωρούμε το μεταναστευτικό το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα πρέπει οι χώρες που ανήκουν στο Σέγκεν – όπου οι άνθρωποι έχουν το προνόμιο της ελεύθερης μετακίνησης- να δεσμευτούν από κοινούς κανόνες. Δεν γίνεται να είσαι στη ζώνη Σένγκεν, να έχεις το προνόμιο της ελεύθερης μετακίνησης και όταν μιλάς για το μεταναστευτικό να λες : όχι, αυτό το πρόβλημα δεν με αφορά. Αυτό δεν είναι δίκαιο.
BILD: Πόσους πρόσφυγες θα πρέπει να υποδεχθεί η Γερμανία;
Κ.Μητσοτάκης: Δεν θέλω να μιλήσω για αριθμούς ακόμα, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Γερμανία μέχρι στιγμής ήταν συνεργάσιμη. Αλλά αποτελεί την εξαίρεση. ‘Ομως τι είδους αλληλεγγύη είναι αυτή, αν δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα 5.000 παιδιών; Και τι συμβαίνει με τις χώρες που αντιστέκονται σθεναρά; Θα τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, αν υποδεχθούν 100 παιδιά;
BILD: Δεν πρόκειται όμως μόνο για μερικές εκατοντάδες παιδιά, αλλά τελικά για χιλιάδες ανθρώπους, που παραμένουν στα νησιά και θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Κ. Μητσοτάκης: Ναι, και εδώ πρέπει να πούμε με σαφήνεια: Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οικονομικοί μετανάστες και πρέπει να σταλούν απευθείας πίσω. Η ΕΕ πρέπει να μιλήσει ξανά με την Τουρκία για τη Συμφωνία, η οποία δεν λειτουργεί. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η Ευρώπη στο σύνολό της δεν διαθέτει κοινή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, αν και αυτή αποτελεί για τους πολίτες της Ευρώπης μία από τις υψηλότερες προτεραιότητες.
Μία από τις βασικές αρχές της Ευρώπης είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. Αν δεν ελέγχουμε ποιος εισέρχεται και εξέρχεται, σε τι συνίστανται οι κανόνες; Δεν μπορούμε να έχουμε μια ζώνη Schengen, που θα διατηρηθεί. Είναι αδύνατον. Αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει σύνορα. Είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους.

BILD: Εκτός από το ζήτημα των προσφύγων, την Γερμανία εξακολουθεί να απασχολεί η ελληνική κρίση χρέους. Έχει τελειώσει πραγματικά η κρίση;
Κ.Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ότι το σημάδι πως η ελληνική κρίση έχει τελειώσει, είναι η ικανότητα αποπληρωμής των δανείων μας. Αποπληρώνουμε συνεχώς τα δάνειά μας με νέα δάνεια. Η ελληνική κρίση θα τελειώσει επιτέλους οριστικά, εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί γρήγορα –πράγμα που φαίνεται ήδη να κάνει-, εάν δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, εάν υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και εάν οι πολίτες αισθανθούν πραγματικά ότι η κρίση έχει περάσει. Μιλάτε για την ικανότητα να αποπληρώσουμε τα χρέη μας… Αυτή είναι η πιο σημαντική πτυχή: Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν πριν από μερικούς μήνες; Σε κάποια στιγμή το 10ετές ομόλογό μας διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό ομόλογο.
BILD: Πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για το αν η Γερμανία θα πάρει όλα τα χρήματα πίσω. Μπορείτε ως Πρωθυπουργός να υποσχεθείτε ότι αυτό θα συμβεί;
Κ.Μητσοτάκης: Τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν θα υπάρξει άλλο «κούρεμα» του χρέους. Το χρέος μας δεν αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να είναι ονομαστικά υψηλό, αλλά με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη ανάγκη αποπληρωμής χρέους. Σήμερα, αν το θέλαμε, θα μπορούσαμε να δανειζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειαζόμαστε, επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά. Απλώς, αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Επομένως δεν ανησυχώ καθόλου για το χρέος. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για το χρέος. Αλλά μπορώ επίσης να τους πω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία. Επειδή αυτό δεν θα πρέπει πια να είναι μια εξιστόρηση για τους οφειλέτες εναντίον των πιστωτών. Θα πρέπει να είναι μια εξιστόρηση για λύσεις win-win, εταιρικές σχέσεις, επιχειρηματικές ευκαιρίες, επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για γερμανικές επιχειρήσεις. ‘Εχουμε μιλήσει με πολλές από αυτές. Το ζήτημα δεν είναι πλέον το πόσα χρήματα μου οφείλεις. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ασφάλεια ότι τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα θα αποπληρωθούν εάν η Ελλάδα δεν αναπτυχθεί. Επομένως, η οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί. Νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν. Δεν υπάρχει ερώτημα πλέον αν θα αποπληρωθούν τα χρήματα της Γερμανίας. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία.

BILD: Αυτό αποτελεί πρόσκληση προς τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα;
Κ.Μητσοτάκης: Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο για να επενδύσει. Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο να αγοράσει ακίνητα, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Δεν είναι μια πρόσκληση μόνο για τουρίστες. Είναι μια πρόσκληση να περάσουν το χειμώνα τους εδώ για για παράδειγμα οι συνταξιούχοι.

BILD: Υπάρχει μια νέα κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ποια είναι η εκτίμηση σας; Πόσο μακριά θα το πάει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη γνώμη σας; Ανησυχείτε για ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο;
Κ.Μητσοτάκης: Όχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Αναφερθήκατε στη λέξη «κρίση». Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Η συμφωνία που υπεγράφη, αυτό το MOU που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και οι Ρώσοι με τους Αμερικανούς συμφωνούν… η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονωθεί όλο και περισσότερο στο ζήτημα αυτό. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Διότι, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς. Για το λόγο αυτό είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων μας.
BILD: Η Ελλάδα αξιώνει από τη Γερμανία αποζημιώσεις άνω των 370 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύετε πραγματικά πως θα λάβετε αυτά τα χρήματα από τη Γερμανία; Και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τις επανορθώσεις;

Κ. Μητσοτάκης: Το μόνο που θα πω επί του θέματος είναι ότι πρόκειται για αξίωση που είναι νομικά ενεργή από την ελληνική πλευρά. Ξέρετε, υπάρχουν δύο πτυχές σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις. Υπάρχει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις και υπάρχει και η ιδιαίτερη περίπτωση του κατοχικού δανείου, ενός υποχρεωτικού δανείου που η Ελλάδα χορήγησε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου -που είναι πολύ ιδιαίτερο. Έχει νομικές διεκδικήσεις πέραν της κανονικής συζήτησης για τις επανορθώσεις.
BILD: Ποια είναι η προσωπική σας άποψη; Θα έπρεπε η Γερμανία να καταβάλλει αυτά τα χρήματα;
Κ. Μητσοτάκης: Έχω πει ότι οι δύο κατηγορίες δεν είναι απαραίτητα ίδιες με όρους νομικών διεκδικήσεων, και θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Γερμανία για το πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

BILD: Το Spiegel πρόσφατα αποκάλυψε ένα video που δείχνει Έλληνες στρατιώτες να κάνουν pushback σε πρόσφυγες από τα σύνορα πίσω στην Τουρκία.
Κ.Μητσοτάκης: Από το υλικό το οποίο εμφανίζει το Spiegel δεν προκύπτει ότι εμπλέκεται προσωπικό της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται αντικρουόμενα στοιχεία και ημερομηνίες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε διατεθειμένοι να διερευνήσουμε κάθε μεμονωμένο περιστατικό φερόμενης παράβασης στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μακρά παράδοση στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν προβαίνει με κανέναν τρόπο σε παραβατικές ενέργειες. Εξάλλου, με τη νέα νομοθεσία που έχουμε εισαγάγει επιταχύνονται
δραστικά οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου και παράλληλα δημιουργούνται νέες αξιοπρεπείς δομές ως κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών και προαναχωρησιακά κέντρα, χωρίς καμία έκπτωση στις αρχές του κράτους δικαίου.


Μέσα στην ντουλάπα έκρυβε ολόκληρο εργαστήριο κάνναβης



Ένα πλήρως εξοπλισμένο και οργανωμένο εργαστήριο - φυτώριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε κρυφό υπόγειο διαμέρισμα, στο Αιγάλεω, καθώς η είσοδος του εργαστηρίου βρίσκονταν μέσα σε ντουλάπα υπνοδωματίου.

Από την έρευνα στο διαμέρισμα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:



66 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας
Κλώνοι κάνναβης βάρους -20.100- γραμμ.
37- ρίζες δενδρυλλίων κάνναβης,
Πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίου - φυτωρίου καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και
Ζυγαριά ακριβείας

Οι καλλιεργητές δεν βρέθηκαν, γι' αυτό συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.







Ξέφυγε ο Τούρκος απειλεί τις ΗΠΑ και είναι έτοιμος να στείλει στρατό στην Λιβύη



Θυμηθείτε ότι δεν θα τους βγει σε καλό των Τούρκων αυτή η προκλητικότητα νομίζοντας ότι τους φοβούνται, και ο Ερντογάν θα έχει το μέλλον του Σαντάμ έτσι και συνεχίσει να είναι τόσο προκλητικός.

Ο τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο» και είναι έτοιμος να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη». Ο Χαλίφα Χαφτάρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης… και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή» πρόσθεσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, ανέφερε πως «το μνημόνιο συμφωνίας με τη Λιβύη είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών. Τώρα η συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας έχει επίσης υποβληθεί στο Κοινοβούλιο μας. Θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο».

Ο τούρκος δήλωσε, ότι φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις, προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες κυρώσεις της Ουάσινγκτον για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Την Τετάρτη μάλιστα, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε πρόταση νόμου, υποστηριζόμενη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που προβλέπει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της ηγεσίας της σε απάντηση της προμήθειας του συστήματος S-400 και της τουρκικής επίθεσης στην Συρία.