Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Ελεύθερος Τύπος: Ξαναέρχεται -ηλεκτρονικό- το «Point System» στα ΙΧ – Βαριές ποινές σε όσους μαζέψουν του «πόντους»


Ένα είδος… Big Brother αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου στον Δήμο Αθηναίων από το υπουργείο Μεταφορών, έτσι ώστε οι παραβάτες οδηγοί να σκεφτούν διπλά αν πρέπει να συνεχίσουν να αγνοούν επιδεικτικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πρόκειται για την επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού συστήματος «Point System», το οποίο θα ενημερώνεται από τροχονόμους μέσω τάμπλετ και όσοι συνεχίσουν να διατηρούν κακή οδική συμπεριφορά θα μαζεύουν «πόντους» οι οποίοι θα τους φέρνουν αντιμέτωπους με ποινές, μεταξύ αυτών και την αφαίρεση διπλώματος.

Οπως αναφέρουν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σε πολλές περιπτώσεις, εξαιτίας της μεγάλης γραφειοκρατίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν περιστατικά που δείχνουν ότι οδηγοί που έχουν παραβεί τον ΚΟΚ και η πράξη τους έχει καταγραφεί, δεν φτάνει αυτό ποτέ στους ίδιους. Μάλιστα, ενώ βεβαιώνονται οι παραβάσεις, τελικά καταλήγουν να στοιβάζονται τα πρόστιμα σε ντουλάπες στα γραφεία των Δήμων. Ετσι, το υπουργείο Μεταφορών προωθεί το εν λόγω εγχείρημα με σχετική πρόταση που καταρτίζει για το Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κατά τις ίδιες πηγές, η ενεργοποίηση του συστήματος δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά αντίθετα στοχεύει να απαλειφθεί ο γραφειοκρατικός κυκεώνας. Σκοπός του συστήματος λοιπόν, είναι να συνετίσει κυρίως τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες, οι οποίοι δεν έχουν κάποια άλλη σύσταση για την κακή οδηγική τους συμπεριφορά, αφού δεν έχουν καμιά επίπτωση πέραν της κλήσης από την Τροχαία, όταν αυτό συμβαίνει.

Παρά το γεγονός ότι το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ) υπάρχει από το 2007, στην πράξη αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες και πλέον εκτιμάται πως πρέπει να αναμορφωθεί και να συνδεθεί αυτόματα με τη βεβαίωση των παραβάσεων.

Ποια είναι όμως η λογική του «Point System»; Συγκεκριμένα προβλέπει ότι για ορισμένες παραβάσεις προστίθενται πόντοι στο ηλεκτρονικό ποινολόγιο του οδηγού και όταν συμπληρώσει τους 25 και ανάλογα με την κατηγορία, θα αφαιρείται το δίπλωμά του.

Οταν ο οδηγός προχωρά σε παραβάσεις, το σύστημα θα… γεμίζει από πόντους και το ΣΕΣΟ προβλέπεται να στέλνει σήμα στους οδηγούς όταν αυτοί φτάσουν τους 15. Μάλιστα, μελετάται η συγκεκριμένη διαδικασία να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Δηλαδή, μέσω email ή με πρόσβαση σε κάποια πλατφόρμα, σχεδιάζεται να γίνεται αυτόματα και η ενημέρωση του οδηγού όταν αυτός υποπίπτει σε κάποια παράβαση που συνεπάγεται και ποινή στο «Point System».

Για παράδειγμα, αν κάποιος σήμερα οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα σε αυτοκινητόδρομο, δεν γνωρίζει αν τον έχει καταγράψει η Τροχαία με κάμερα. Μπορεί λοιπόν να του έρθει πρόστιμο μετά από καιρό και να έχει περαστεί η ποινή στο «Point System», χωρίς να το γνωρίζει.

Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, η παράβαση θα περνάει μετά την πάροδο των δύο μηνών στην καρτέλα του και ο οδηγός θα ενημερώνεται αμέσως, έτσι ώστε την επόμενη φορά, ενδεχομένως, να τηρήσει το όριο ταχύτητας.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί να υπάρξει άμεση σύνδεση της παράβασης με την τιμωρία, προκειμένου ο οδηγός να συνετιστεί και να βελτιωθεί, συνολικά, το επίπεδο της οδικής ασφάλειας. Ταυτόχρονα, με την αναβάθμιση του ΣΕΣΟ θα εξαλειφθούν και άλλα φαινόμενα δυσλειτουργίας του κράτους. Η ηλεκτρονική βεβαίωση θα περιορίσει σημαντικά τον φόρτο εργασίας της Τροχαίας που βεβαιώνει τις παραβάσεις, καθώς η συμπλήρωση του ποινολογίου θα γίνεται την ίδια στιγμή σε πλατφόρμα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται οι τροχονόμοι να έχουν δικά τους τάμπλετ όπου θα περνούν εκεί τα δελτία ατυχήματος και θα ενημερώνεται το σύστημα. Δηλαδή η πληροφορία της βεβαίωσης της παράβασης θα «ταξιδεύει» μέχρι την καρτέλα του οδηγού και αυτόματα εκείνος θα ενημερώνεται.

Μπορεί η πρόταση να βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, ωστόσο εκτιμάται ότι μέσα στο νέο έτος θα έχουν προσδιοριστεί οι τεχνικές προδιαγραφές ώστε να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Σε πρώτη φάση, το πρώτο εξάμηνο του 2020 σχεδιάζεται η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στον Δήμο Αθηναίων, όπου υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός (τάμπλετ) στη Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου να βεβαιώνονται αμέσως οι παραβάσεις.

ΣΤΑ «ΔΟΝΤΙΑ» ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
› Παραβίαση των σημάτων των τροχονόμων.

› Παραβίαση συγκεκριμένων πινακίδων. › Παραβίαση της οριζόντιας σήμανσης.

› Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

› Αντικανονική συμπεριφορά οδηγού προς τους χρήστες της οδού.

› Διασκόρπιση στο οδόστρωμα υλικών που μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο. Μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή μη κανονική χρήση της ή έλλειψη ειδικών μέσων συγκράτησης για παιδιά. Οδήγηση μοτοποδηλάτου, μοτοσικλέτας ή τρίκυκλου χωρίς κουβούκλιο χωρίς ο οδηγός και ο επιβάτης να φοράνε κράνος.
› Οδήγηση οδικών οχημάτων για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.

› Οδήγηση αυτοκινήτου με χρήση ηχητικών συσκευών ή τηλεόρασης. Οδήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ανοικτή ακρόαση ή χωρίς ασύρματη επικοινωνία.

› Κίνηση αντίθετα στην κυκλοφορία, σε πεζοδρόμια, πλατείες κ.λπ.

› Αντικανονική συμπεριφορά κατά το προσπέρασμα.

› Γενικές διατάξεις που αφορούν την ταχύτητα και αποστάσεις ασφαλείας.

› Υπέρβαση της ταχύτητας μεταξύ των 20 και 30 Km/h. Αντικανονική χρήση ταχογράφου και περιοριστή ταχύτητας.

› Συνεχείς ελιγμοί.

› Παραβίαση ειδικών κανόνων για τα οχήματα των δημοσίων συγκοινωνιών.

› Παρακώλυση κυκλοφορίας σε ισόπεδο κόμβο. › Παραβίαση προτεραιότητας. › Παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων.

› Κυκλοφορία μοτοποδηλάτων στον αυτοκινητόδρομο. Μη σήμανση με προειδοποιητικό τρίγωνο ή ρυμούλκηση στον αυτοκινητόδρομο. Κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην 3η λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο. Αντικανονική είσοδος και έξοδος στον αυτοκινητόδρομο.

› Αναστροφή κίνησης, οπισθοπορεία και κίνηση στην κεντρική διαχωριστική λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο. Αναστροφή κίνησης, οπισθοπορεία και μη χρήση φώτων στις σήραγγες. Κίνηση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης στον αυτοκινητόδρομο.

› Ακατάλληλη φόρτωση του φορτίου (δεν είναι καλά τοποθετημένο ή περιορίζει την ορατότητα του οδηγού ή δεν είναι καλά σημασμένο ή σύρεται στο έδαφος).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αυξήσεις έως 196€ το μήνα στις επικουρικές!


Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Αυξήσεις στις επικουρικές φέρνει το νέο ασφαλιστικό. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Προς τα… πάνω και τα ποσά στις κύριες συντάξεις. Πότε και πως θα δοθούν τα αναδρομικά μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Αυξήσεις έως και 196,10 ευρώ το μήνα στις επικουρικές συντάξεις θα φέρει το νέο ασφαλιστικό. Αυτό προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Αυξήσεις θα υπάρξουν και στις κύριες συντάξεις.

Η μεσοσταθμική αύξηση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι 99,57 ευρώ και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικούς συνταξιούχους. Το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2020, ενώ αναφερόμενος στα αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο Γιάννης Βρούτσης λέει πως «θα γίνει ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων».

Οι κύριες συντάξεις

Πέρα από τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, έρχονται αυξήσεις και για τις κύριες. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το νέο ασφαλιστικό φέρνει αυξήσεις κύριων συντάξεων σε δυο ταχύτητες για 3+2 κατηγορίες παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Οι αυξήσεις, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, προκύπτουν από την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με 30 χρόνια ασφάλισης και μετρούν αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019 (σ.σ. όταν βγήκε η απόφαση του ΣτΕ).

Με το νέο ασφαλιστικό θα ενισχυθούν οι συντελεστές ανταποδοτικής σύνταξης με στόχο να οδηγούν σε αναπλήρωση 50%-51% για 40 χρόνια ασφάλισης και 40% με 40,5% για 35 χρόνια ασφάλισης.

Με βάση τους συντελεστές που εξετάζονται, οι συντάξεις με τη νέα αναπλήρωση διαμορφώνονται ως εξής:

Συντάξιμες αποδοχές 1.000€ για 35ετία: Από 722€ στα 784 ευρώ
Συντάξιμες αποδοχές 1.000€ για 40ετία: Από 812€ στα 894 ευρώ
Συντάξιμες αποδοχές 1.500€ για 35ετία: Από 891€ στα 984 ευρώ
Συντάξιμες αποδοχές 1.500€ για 40ετία: Από 1.026€ στα 1.149 ευρώ
Συντάξιμες αποδοχές 2.000€ για 35ετία: Από 1.060€ στα 1.184 ευρώ
Συντάξιμες αποδοχές 2.000€ για 40ετία: Από 1.240€ στα 1.404 ευρώ

Τα αναδρομικά

Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά στις συντάξεις, ο Γιάννης Βρούτσης υπενθυμίζει που έχουν «κλειδώσει» οι αλλαγές και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τις εφαρμόσει βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα πεδία είναι:

Νέοι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των κύριων συντάξεών τους.
Από 1/1/2020 θα εφαρμοστεί το νέο, καινοτόμο, ελεύθερο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που θα αφορά 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.
Αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, στις περιπτώσεις που το άθροισμα επικουρικής-κύριας υπερέβαινε το ποσό των 1.300 ευρώ, οι οποίες περικόπηκαν το 2016, γεγονός που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά έως 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.
Η επιστροφή των αναδρομικών από 4/10/2019 θα γίνει ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων.

Η φιλοσοφία του νέου ασφαλιστικού

Μιλώντας για το νέο ασφαλιστικό, ο Γιάννης Βρούτσης το περιγράφει ως εξής:

Είναι απλό και κατανοητό από όλους.
Αποσυνδέεται από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος.
Αποσυνδέεται από το εισόδημα και έτσι παύει το νέο Ασφαλιστικό να είναι φορολογικό.
Αποσυνδέεται από την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Ευελιξία στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στην αρχή κάθε έτους.
Ειδική πρόνοια για όλους τους νεοεισερχόμενους στον επαγγελματικό βίο (και όχι μόνο στους νέους επιστήμονες), χωρίς η εισφορά τους να αποτελεί οφειλή για το μέλλον όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι δύο βασικές αρχές που θα αποτελέσουν πυλώνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όσον αφορά στο ύψος των συντάξεων, είναι η αναδιανεμητικότητα και η ανταποδοτικότητα. Ο δημόσιος, κοινωνικός και καθολικός χαρακτήρας του συστήματος διατηρείται και ενισχύεται. Ταυτόχρονα, όλες οι θετικές αλλαγές στο ύψος των συντάξεων θα κινηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.


Πηγή : newsit.gr


Αληθινή ιστορία: Η γυναίκα που γνώριζε την ημερομηνία θανάτου της



Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία για μια γυναίκα, η οποία γνώριζε ένα χρόνο πριν την ακριβή ημερομηνία θανάτου της. Προς οικονομία της αφήγησης και επειδή μας ζητήθηκε να μη δημοσιοποιήσουμε τα πραγματικά της στοιχεία, θα ονομάσουμε την εκλιπούσα κυρία Μαρία.

Η κυρία Μαρία λοιπόν, μια βαθειά θρησκευόμενη γυναίκα, ζούσε σε ένα χωριό λίγο έξω από την Αθήνα με τον άντρα της, όπου συχνά την επισκέπτονταν τα παιδιά της, δυο κόρες και ένας γιός, οι οποίοι από χρόνια είχαν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες, ζούσαν και εργάζοντας στην πρωτεύουσα.

Ένα βράδυ η κυρία Μαρία, είδε στον ύπνο της την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, την οποία από χρόνια θεωρούσε προστάτιδά της και συχνά επισκέπτονταν το μοναστήρι της στη Λυκόβρυση. Η Αγία έδωσε στην κυρία Μαρία ένα χαρτάκι, όπου αναγράφονταν με χρυσά γράμματα μια ημερομηνία. Μια ημερομηνία, από την οποία ωστόσο δεν κατάφερε να ξεχωρίσει τους δύο τελευταίους αριθμούς.

Η κυρία Μαρία το επόμενο πρωί σηκώθηκε έντονα προβληματισμένη. Ύστερα από πολύ σκέψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αγία Ειρήνη, ως προστάτιδά της, θέλησε να την προειδοποιήσει για κάτι κακό που θα συνέβαινε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Φοβούμενη ότι κάτι κακό θα συμβεί στα παιδιά της, ενδεχομένως κάποιο ατύχημα, λίγες ημέρες πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, προφασίστηκε ότι είναι άρρωστη και ζήτησε από τα τρια της παιδιά να την επισκεφθούν στο χωριό μαζί με τις οικογένειές τους. Σκεφτόταν ότι αν τους είχε όλους κοντά της, τίποτα κακό δε θα μπορούσε να τους συμβεί στο χωριό.

Έτσι και έγινε τα παιδιά δε χάλασαν χατίρι στη μητέρα τους και πέρασαν μια όμορφη ημέρα στο χωριό. Λίγο πριν πέσει στο κρεβάτι της η κυρία Μαρία σκέφτηκε ότι δεν είχε δει καθαρά τα δύο τελευταία ψηφία της ημερομηνίας…

Το ίδιο κιόλας βράδυ ήρθε στον ύπνο της και πάλι η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου. Της έδωσε και πάλι το ίδιο χαρτάκι με τα χρυσά γράμματα, μόνο που τώρα η ημερομηνία ήταν πλήρως ευκρινής. Ήταν ακριβώς ένας χρόνος από την προηγούμενη ημέρα. Η Αγία Ειρήνη την κράτησε από το χέρι και της αποκάλυψε ότι αυτή είναι η ημερομηνία που θα την πάρει κοντά της. Της ζήτησε να μη φοβάται και της επεσήμανε ότι μόνο ξεχωριστοί άνθρωποι  μπορούν να γνωρίζουν μια τέτοια ημερομηνία, ώστε να έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν. Λίγο πριν φύγει από το όνειρό της η Αγία Ειρήνη είπε στην κυρία Μαρία ότι θα κυλήσει για εκείνη και την οικογένειά της ένας όμορφος χρόνος και ότι η ίδια θα είναι απόλυτα υγιής.

Έτσι ακριβώς και συνέβη. Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του χρόνου, οπότε και πλησίαζε η συγκεκριμένη ημερομηνία, η κυρία Μαρία είπε στα παιδιά της ότι θα τους επισκέπτονταν με τον πατέρα τους, προκειμένου να κάνει εκείνος ορισμένες εξετάσεις.

Δέκα, λοιπόν, ημέρες νωρίτερα επισκέφθηκαν τα παιδιά τους και ο άνδρας της ολοκλήρωσε τις ιατρικές του εξετάσεις. Το προηγούμενο βράδυ ζήτησε από τα παιδιά της να φάνε όλοι μαζί το επόμενο μεσημέρι στο σπίτι της κόρης της, όπου έμεναν.

Σηκώθηκε το πρωί, ετοίμασε το σπίτι, μαγείρεψε το αγαπημένο τους φαγητό, τους έφτιαξε μια πίτα από τα χεράκια της, έτσι όπως ακριβώς την ήθελε πάντα ο γιός της και ύστερα έστρωσε το τραπέζι. Αργά το μεσημέρι ήρθαν παιδιά και εγγόνια στο σπίτι. Έκατσαν  όλοι στο μεγάλο τραπέζι της τραπεζαρίας, ενώ η κυρία Μαρία βρίσκονταν στην κουζίνα. Ξαφνικά άκουσαν κάτι να σπάει και οι κόρες της έτρεξαν υποθέτοντας ότι κάτι της είχε πέσει. Βρήκαν την μητέρα τους καθισμένη στην καρέκλα και από το χέρι της είχε πέσει ένα ποτήρι νερό. Φώναξαν γρήγορα ένα ασθενοφόρο, αν και όταν έφτασε η κυρία Μαρία είχε ήδη «φύγει». Οι γιατροί είπαν ότι έπαθε εγκεφαλικό και δεν ένιωσε κανέναν πόνο.

Δύο μέρες αργότερα μετά το πέρας της κηδείας, οι κόρες της στην προσπάθειά τους να συμμαζέψουν το σπίτι και τα πράγματά της, άνοιξαν το συρτάτι στο κομοδίνο της. Μέσα σε ένα κουτάκι, όπου φυλούσε 2-3 χρυσά κειμήλια βρήκαν και ένα γράμμα με τα ονόματα και των τριών παιδιών της έξω από το φάκελο.

Όταν το διάβασαν, μια μεγάλη έκπληξη τους περίμενε…. Η κυρία Μαρία τους αφηγούνταν όλη την ιστορία με την Αγία Ειρήνη και την ημερομηνία με το χαρτάκι με τη χρυσή ημερομηνία και τους ζητούσε να μην λυπούνται για εκείνη, αλλά να χαίρονται μιας και βρίσκεται κοντά στην Αγία της και από εκεί θα τους βλέπει και θα τους προστατεύει.


Πηγή : dogma.gr


Αλβανία: Εντάλματα συλλήψεων για τους υπεύθυνους της ασφάλειας των κτιρίων που κατέρρευσαν στον φονικό σεισμό



Η εισαγγελία του Δυρραχίου, μια από τις σοβαρότερα πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέδωσε 17 εντάλματα συλλήψεων για άτομα που ευθύνονται για την ελλιπή ασφάλεια των κτιρίων, τα οποία κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του σεισμού παρασύροντας στο θάνατο πολλούς ανθρώπους.

Μετά την ανακοίνωση της εισαγγελίας και της αστυνομία του Δυρραχίου, 9 άτομα συνελήφθησαν και 8 καταζητούνται.  

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι εισαγγελίες των Τιράνων, αλλά και σε άλλους νομούς που επλήγησαν από τον σεισμό.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


13 Ελληνες στους 100 ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς ναυτιλίας


Δεκατρείς Ελληνες περιλαμβάνονται φέτος στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία, με βάση τη σχετική κατάταξη που καταρτίζει ετησίως η διεθνής ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List. Πρώτος Ελληνας είναι για άλλη μία χρονιά ο Γιάννης Αγγελικούσης, που βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης. Στην πρώτη θέση είναι ο πρόεδρος της Cosco China Siping Xu Lirong μαζί με τον Li Jianhong επικεφαλής της China Merchants Group.

Δύο κινεζικοί όμιλοι με παρουσία αμφότεροι στην Ελλάδα και ειδικότερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Στη 2η θέση φιγουράρει ο Νοτιοκορεάτης γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim, ενώ στην 3η, δύο Δανοί, ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller Holding, Robert Uggla και ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller-Maersk, Soren Skou.

Στην 4η εμφανίζονται δύο Κινέζοι τραπεζίτες, οι Zhao Jiong της Bocomm Financial Leasing και ο Zhao Guicai της ICBC Financial, ενώ στην 5η η Αμερικανίδα αξιωματούχος Andrea Gacki που ηγείται του OFAC, του οργανισμού που επιβάλλει τις αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες που παραβιάζουν τα εμπάργκο προς χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Στην 6η έχει ανεβεί φέτος η οικογένεια Saade που ελέγχει την ναυτιλιακή CMA-CGM, η οποία μαζί με την Cosco και τη Maersk είναι οι τρεις μεγαλύτερες ναυτιλιακές τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Μετά τον Γιάννη Αγγελικούση της 7ης θέσης ο επόμενος Ελληνας στο Top 100 του Lloyd’s List έρχεται στη 13η  ο Γιώργος Προκοπίου της Dynacom/Dynagas. Ακολουθεί στη 19η ο Γιώργος Οικονόμου της TMS και στην 20ή η Αγγελική Φράγκου (Navios).

Ο Παναγιώτης Γ. Λιβανός της GasLog κατατάχθηκε στην 25η θέση, ενώ λίγο μετά, στην 29η, βρίσκεται ο Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης βρίσκεται στην 32η θέση και έπονται στην 59η ο Ευάγγελος Μαρινάκης, στην 61η ο επικεφαλής της Costamare, Κωστής Κωνσταντακόπουλος, στην 71η ο Γιώργος Λογοθέτης (Libra), στην 81η ο Νικόλας Τσάκος με την TEN και στην 82η ο πρόεδρος της Intercargo Δημήτρης Φαφαλιός.

Οι ελληνικές συμμετοχές ολοκληρώνονται στην 95η θέση με τη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, την πρόεδρο της Wista (Women’s International Shipping & Trading Association).


ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πορεία στο Κολωνάκι έκανε ο Ρουβίκωνας


Πορεία στο Κολωνάκι έκανε το βράδυ του Σαββάτου ο Ρουβίκωνας, πετώντας τρικάκια και γράφοντας συνθήματα στους δρόμους.

Το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα έγραψε στο Facebook: «100 περίπου σύντροφοι-ες πραγματοποιήσαμε πριν λίγο πορεία στην πλατεία Κολωνακίου και στους γύρω δρόμους.
Πετάχτηκαν χιλιάδες τρικάκια και γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους. Αποχωρήσαμε όλοι χωρίς πρόβλημα».






«Από ένα μπατσόπαιδο» – Απάντηση στην προκλητική Κασιμάτη




Απάντηση στη προκλητική βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δίνει και ο δικηγόρος Αθηνών και γιο αστυνομικού, Αντώνης Μαμμής, με άρθρο του στα «Παραπολιτικά».

Αναλυτικά, το άρθρο του Αντώνη Μαμμή στα «Παραπολιτικά»

Είμαι γιος Αστυνομικού κυρία Βουλευτά. Για την ακρίβεια είμαι υπερήφανος γιος Αστυνομικού, όχι μόνον γιατί ο πατέρας μου είναι αυτός που είναι, αλλά και γιατί ήταν Αστυνομικός.

Σήμερα είμαι μαχόμενος Δικηγόρος. Και ένας λόγος που φοράω κοστούμι και γραβάτα, είναι γιατί ο πατέρας μου φορούσε την στολή (ο έτερος είναι η επίσης εργαζόμενη μητέρα μου).

Παράλληλα, στην οικογένεια μου, νιώθουμε τυχεροί. Διότι ο πατέρας μου πρόλαβε να πάρει σύνταξη. Σε αντίθεση με εκείνον τον συνάδελφο του, το ζευγάρι του, που πέθανε στα χέρια του σε εκείνη την ληστεία στην Καλλιθέα, πυροβολημένος. Και πόσους άλλους Έλληνες Αστυνομικούς, που έχασαν την ζωή τους κάνοντας το καθήκον τους, προδομένοι πολλές φορές από την αδιαφορία της φυσικής αλλά κυρίως της πολιτικής Ηγεσίας του Σώματος.

Η σύνταξη ωστόσο τον βρήκε σακατεμένο. Σωματικά, και ίσως ψυχικά. Βλέπετε κυρία Βουλευτά, τριάντα χρόνια στην μηχανή, χειμώνα καλοκαίρι, σε καταδιώξεις και πυροβολισμούς, δεν γίνεται να περάσουν δίχως να σου αφήσουν κάτι.

Προφανώς και είχα σαν παιδί παράπονα από τον πατέρα μου. Εξάλλου πολλές φορές δεν κάναμε μαζί Πρωτοχρονιά, Χριστούγεννα ή Πάσχα, αφού εκείνος, όπως και εργαζόμενοι σε άλλα επαγγέλματα είχε Υπηρεσία. Δεν μπορούσε πολλές φορές να έρθει στους αγώνες μου-όχι τους ταξικούς μην αγχώνεσθε, τους αθλητικούς- γιατί είχε Υπηρεσία. Δεν τον έζησα, όπως ενδεχομένως εσείς τον δικό σας.

Το βασικό μου όμως παράπονο, ήταν που έβλεπα την μάνα μου ταραγμένη κάθε φορά που έφευγε για δουλειά, που τον περίμενε να γυρίσει. Που σε κάθε ευκαιρία μπάχαλου, που οι όμοιοί σας ανέχονται και εσείς μάλλον επικροτείτε εάν κρίνω από τα σχόλια σας, οι Αστυνομικοί γίνονταν σάκοι του μποξ, στόχοι για βολές μολότοφ και αποδέκτες κάθε ψυχικής ανωμαλίας η οποία ταλανίζει ανθρώπους ανισσόροπους που θεωρούν πολιτική θέση την καταστροφή και το χάος. Και όταν μεγάλωσα λίγο, και άρχισα να καταλαβαίνω λίγο περισσότερα, και απείρως λιγότερα από όσα εσείς και οι όμοιοί σας, φοβόμουν εάν ο πατέρας μου θα είχε την ψυχραιμία, μετά από δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια υπηρεσίας, να μείνει παθητικός έναντι απειλών και προκλήσεων, για να μην τον σύρουν σιδηροδέσμιο στα Δικαστήρια, και γίνει βορά σε όσους σε εσάς μιλούν στον πληθυντικό.

Μου έμαθε όμως πολλά πράγματα. Με πίεζε να είμαι καλός μαθητής, για να έχω μία καλύτερη τύχη από εκείνον. Και προσπάθησε μαζί την μάνα μου να μου προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορούσε σε επίπεδο μόρφωσης, όπως και πολλοί άλλοι γονείς Αστυνομικοί ή μη. Με έμαθε να προσπαθώ να κάνω ό,τι κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς χαϊδέματα στα αφτιά.

Κυρίως όμως με δίδαξε αξιοπρέπεια. Χωρίς να το ξέρει. Ήταν τότε που τον είχαν αποσπάσει ως φρουρά σε έναν επιχειρηματία, και η κυρία του κυρίου τού ζήτησε να κουβαλήσει τα ψώνια από το Σούπερ Μάρκετ στο εσωτερικό της έπαυλης. Τότε που της απάντησε ότι η Αστυνομία τον έστειλε εκεί για να τους προστατεύει και όχι ως υπηρέτρια, τους τα βρόντηξε και έφυγε.

Θα μου πείτε, κυρία Βουλευτά, τι παραπάνω έκανε ο πατέρας μου σε σχέση με όλους τους άλλους γονείς, για να νιώθω υπερήφανος. Ίσως τίποτα. Έκανε, ή προσπάθησε να κάνει όλα όσα κάνουν και οι υπόλοιποι ευσυνείδητοι πατεράδες. Όσοι τουλάχιστον το αισθάνονται ακόμα. Με μία διαφορά κυρία Βουλευτά. Είχε περάσει όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα. Είχε ζήσει στον κίνδυνο, είχε δει τον θάνατο, είχε υποστεί την πίεση, είχε φάει ξύλο, σφαίρες και μολότοφ, και ταυτόχρονα πάλεψε να μείνει ψύχραιμος. Και όσο να πεις, αυτό εύκολο δεν είναι. Σκεφτείτε την οργή που νιώθουν όλα αυτά τα παιδιά από τα Βόρεια, μετά από μία προσαγωγή.

Μόνο μία χάρη κυρία Βουλευτά. Μην αποκαλέσετε ξανά τους γονείς μας, εσείς και οι όμοιοί σας, «μπάτσους, γουρούνια δολοφόνους». Γιατί δεν είναι, και το αστειάκι πρέπει να τελειώσει. Γιατί, ξέρετε, τα «μπατσόπαιδα», ξέρουμε πολύ καλά πώς δουλεύουν οι Νόμοι και το Ποινικό Δίκαιο. Και θα μας βρείτε μπροστά σας.
Με καμία εκτίμηση

ΥΓ: Αλήθεια, πώς ανέχεστε να σας φρουρούν γουρούνια-δολοφόνοι; Ή μήπως τους έχετε και εσείς για τα ψώνια;


Θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφο του Τσίπρα Έβο Μοράλες



Ο Μοράλες βρίσκεται στην Αργεντινή, όπου του χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα αυτή την εβδομάδα, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του Αργεντίνου νέου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες. Ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, είχε ταχθεί τον Νοέμβριο υπέρ της χορήγησης ασύλου στον Έβο Μοράλες, θύμα, όπως είπε, «πραξικοπήματος». Την Τρίτη ο Φερνάντες ανέλαβε επισήμως καθήκοντα.

«Μπορεί να επιστρέψει όποτε θελήσει. Έφυγε επειδή το ήθελε», δήλωσε η Άνιες σε δημοσιογράφους. «Το ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί τις επόμενες λίγες μέρες, επειδή έχουμε ήδη απαγγείλει τις κατηγορίες», συμπλήρωσε η Άνιες.

Πριν πάει στη Αργεντινή, ο Έβο Μαοράλες καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, που κυβερνάται από έναν αριστερό πρόεδρο, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.




Μήνυση Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά κυριακάτικης εφημερίδας



Μήνυση και αγωγή κατά Κυριακάτικης εφημερίδας καταθέτει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η εφημερίδα εμπλέκει τον ίδιο και τον γιο του στην υπόθεση Novartis.

Η δήλωση Αβραμόπουλου : «Για το συκοφαντικό και άθλιο πρωτοσέλιδο κυριακάτικου φύλλου, καταφεύγω άμεσα στη δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση και αγωγή κατά των συκοφαντών. Όλο το διάστημα αυτής της βρώμικης ιστορίας, σεβόμενος τον θεσμικό μου ρόλο απέφυγα οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εμποδίζει την απονομή της δικαιοσύνης. Μέχρι εδώ! Τώρα οι ηθικοί και φυσικού αυτουργοί της σκευωρίας θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη και την τιμωρία που τους αξίζει!» καταλήγει η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου.


Εμφύλιος στη Λιβύη: Ο στρατός του Χαφτάρ κατέρριψε τουρκικό drone



Σφοδρές μάχες διεξάγονται στη Λιβύη μεταξύ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), ο οποίος τελεί υπό τις διαταγές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, και των δυνάμεων του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

Την ώρα που η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Τρίπολη -αν υπάρξει αντίστοιχο αίτημα από τις δυνάμεις Σαράτζ- αψηφώντας μάλιστα τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο (drone) αεροσκάφος 11 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας.

Όπως μεταδίδουν τα αραβικά πρακτορεία ahvalnews.com και Al Arabiya, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν ήδη ξεκινήσει συντονισμένη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Σαράτζ, που ελέγχει την Τρίπολη της Λιβύης και ορισμένες γειτονικές πόλεις, με πληροφορίες μάλιστα από το στρατόπεδο Χαφτάρ να κάνουν λόγο για κατάληψη της Τρίπολης τις επόμενες ημέρες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, παράλληλα, έλαβαν χώρα αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Μισράτα, με τον LNA να πλήττει την Ακαδημία Αεροπορίας, όπου πιστεύεται ότι φυλάσσονται τουρκικά drone, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις της GNA.

Ο Χαφτάρ έχει στο πλευρό του ρωσικές παραστρατιωτικές ομάδες, και συγκεκριμένα τη μισθοφορική ομάδα Wagner, με πολεμική εμπειρία από τη Συρία και την Ανατ. Ουκρανία.

Διαψεύδει ο Σαράτζ

Την ίδια ώρα, ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ με δήλωσή του στη λιβυκή τηλεόραση κάνει λόγο για αποτυχημένη προσπάθεια των δυνάμεων του Χαφτάρ να εισβάλουν στην Τρίπολη.

«Μην πιστεύετε τα ψεύδη. Δεν υπάρχει ώρα μηδέν, είναι καθαρό παραλήρημα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Για τον Σαράτζ «είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να καλέσουμε όλους να οικοδομήσουν το λιβυκό κράτος δικαίου».

«Αφήστε τους Λίβυους να ζήσουν ειρηνικά και μην ονειρεύεστε να κάνετε τη Λιβύη το σημείο υποστήριξής σας» πρόσθεσε απευθυνόμενος στις δυνάμεις Χαφτάρ.


Πηγή : in.gr


Ανακαλείται το πρόγραμμα ενίσχυσης κυκλοφορίας των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας


Ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας κάλεσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα Τύπου τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30 πμ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους.    

Ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ' αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α' και παρ. 7 της υπ' αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β' ΚΥΑ)".

Υπενθυμίζτεια ότι ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε σήμερα σχετικά με το θέμα, ότι «η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το "Μακελειό" προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου. Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση». 

«Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι "ξέχασαν" τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν,  ανακαλείται η απόφαση» δήλωσε ο  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Αναλητικά η δήλωση του Στ. Πέτσα:

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ).

Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι "ξέχασαν" τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν, ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα τύπου καλούνται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30 π.μ. στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ