Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Προανακριτική για Novartis: Αυτό είναι το έγγραφο «βόμβα» του FBI που ενημέρωνε πως δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών



Μια ακόμα βόμβα είχε χθες να εξαπολύσει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής κατά τη συνεχόμενη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη  Novartis.

Προσκόμισε έγγραφο του FBI και το οποίο αναφέρει ότι δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 1/8/2017 και δεν είχε συμπεριληφθεί στη δικογραφία που η Ελένη Τουλουπάκη είχε στείλει στη Βουλή μετά τις καταθέσεις των κουκουλοφόρων τον Φεβρουάριο του 2018.

Με δεδομένο ότι άλλα στοιχεία πέρα των πέρα των κουκουλοφόρων μαρτύρων δεν υπήρχαν η απουσία του εν λόγω εγγράφου έρχεται να αναδείξει τα περί σκευωρίας που έχει καταγγείλει η σημερινή κυβέρνηση αλλά και το ΚΙΝΑΛ.



Πηγές της Προανακριτικής ανέφεραν πως «ταυτοποίησε» εμμέσως πλην σαφώς, χθες, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης με τον αναφερόμενο και ως «Ρασπούτιν» λέγοντας πως είναι το ίδιο πρόσωπο με εκείνον που έκανε παρεμβάσεις στο έργο της κυρίας Ράικου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιάννης Αγγελής ρωτήθηκε για τις σχέσεις που είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλο και ανέφερε πως αρχικά ήταν φιλικές έως και ουδέτερες… Φέρεται να υποστήριξε ότι για ευνόητους λόγους ο κ. Παπαγγελόπουλος θέλει να υποβαθμιστούν τα όσα έχει καταγγείλει… και απέδωσε τα καλά λόγια που είχε πει ο κ. Παπαγελόπουλος για αυτόν, ότι δηλαδή ήταν αδάμας δικαστής και αδέκαστος, στη λαική ρήση που ήθελε να ακολουθήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος, πως όταν δεν μπορείς να βαρέσεις τον γάιδαρο βαράς το σαμάρι…

Φέρεται δε να υποστήριξε ότι δεν τηρήθηκαν οι αρχές της διαδικασίας συνδρομής από την κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Ερωτηθείς για το τι του είπε η κυρία Τουλουπάκη για την «εμπλοκή» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να είπε ότι αυτή στηρίχθηκε σε μια μαρτυρική κατάθεση ότι κάποιος μπήκε με μια βαλίτσα στο Μαξίμου και άρα πρέπει να τα πήρε… Οταν δε της επεσήμανε πως αυτό δεν είναι αρκετό ως στοιχείο για να σταθεί κατηγορητήριο, εκείνη του απάντησε πως για εκείνη είναι αρκετό!

Ο κ. Αγγελής μάλιστα είπε ότι με υποθέσεις… εάν… και εφόσον, δεν ασκείται δίωξη όπως ασκήθηκε κατά των 10 πολιτικών προσώπων… Αναφέρθηκε και στο φιάσκο με το υποτιθέμενο βίντεο για τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο. Τέλος, ερωτηθείς για τον τραπεζικό λογαριασμό πολιτικού προσώπου που δόθηκε στη Βιέννη από τους Αμερικανούς, φέρεται να κατέθεσε πως οι Αμερικάνοι του είπαν ότι αυτός ανήκει σε παιδί πολιτικού που σπουδάζει στη Βοστόνη, από εκεί πλήρωνε το ενοίκιό του, ύψους 30.000, αλλά ουδέποτε μας έδωσαν τον αριθμό του λογαριασμού…


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Εξαρθρώθηκε Κύκλωμα Που Έκλεβε Αυτοκίνητα στην Αττική


Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 6-12-2019 στους Αγίους Αναργύρους, στο Καματερό και στο Ίλιον, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, τρία άτομα, εκ των οποίων δύο ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, μέλη εγκληματικού δικτύου που διέπραττε κλοπές οχημάτων με σκοπό την μετέπειτα εμπορική εκμετάλλευση τους. Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω είναι εννέα επιπλέον άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της κλοπής τροχοφόρων κατ’ εξακολούθηση και της διακεκριμένης κλοπής καθώς και της πλαστογραφίας. Επιπλέον, στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας 28χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης εταιρείας μισθώσεως οχημάτων, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματικό δίκτυο, με δομημένη και διαρκή δράση, που συστήθηκε από αρχές του 2019 με αποκλειστικό σκοπό την κατ’ εξακολούθηση κλοπή επιβατηγών οχημάτων και την μετέπειτα εμπορική τους εκμετάλλευση, είτε με τη παραποίηση των στοιχείων τους και την επακόλουθη πώληση σε ιδιώτες ή διάθεση σε εταιρεία μισθώσεων είτε με την αποσυναρμολόγηση τους και την πώληση τους ως ανταλλακτικά.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς την μεθοδολογία που ακολουθούσαν, κάποια από τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν και αγόραζαν τρακαρισμένα αυτοκίνητα των οποίων η επισκευή ήταν ασύμφορη. Στην συνέχεια, άλλα μέλη του δικτύου εντόπιζαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σταθμευμένα οχημάτων ίδιου τύπου και χρώματος με τα τρακαρισμένα και τα αφαιρούσαν.

Ακολούθως, τα μετέφεραν για μικρό χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένο σημείο στους Αγίους Αναργύρους, προκειμένου να επιβεβαιωθούν ότι δεν φέρουν σύστημα γεωεντοπισμού ( gps ) και σε περίπτωση απουσίας του, τα οδηγούσαν σε συνεργείο αυτοκινήτων, για την παραχάραξη των στοιχείων κυκλοφορίας.

Έπειτα, είτε αναζητούσαν υποψήφιους αγοραστές για να πουλήσουν τα αρχικώς κλεμμένα και μετέπειτα παραποιημένα οχήματα είτε τα μεταβίβαζαν στον 28χρονο, προκειμένου να τα διαθέσει προς ενοικίαση.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα αφαιρεθέντα οχήματα που κατέληγαν στα συνεργεία, τα αποσυναρμολογούσαν και τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό της δράσης τους, αποτελούσε το γεγονός ότι εγκατέλειπαν τις αρχικές πινακίδες των οχημάτων στο ποτάμι του Κηφισού ώστε να είναι δυσχερής η ανεύρεσή τους ενώ στις περιπτώσεις που δεν ήταν εφικτή η ανεύρεση-αφαίρεση αυτοκίνητου ίδιου χρώματος με το αρχικό (τρακαρισμένο), τα πωλούσαν επικαλούμενοι αλλαγή του χρώματος.

Από τις έρευνες σε οικίες και σε ένα συνεργείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
Πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με αγοραπωλησίες αυτοκινήτων
Διάφορα ανταλλακτικά καθώς και -6- εγκέφαλοι οχημάτων
Πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας
Πλήθος κλειδιών οχημάτων
Μοτοσυκλέτα και αυτοκίνητο ως μέσα διάπραξης αξιόποινων πράξεων
-17- κινητά τηλέφωνα
Ακόμη, βρέθηκαν επτά κλεμμένα αυτοκίνητα εκ των οποία τα πέντε είχαν παραποιημένα στοιχεία.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν είκοσι τρεις περιπτώσεις κλοπών οχημάτων.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.


Μητσοτάκης: Κάθε παιδί να μπορεί να απολαύσει τη σταθερότητα, τη θαλπωρή και την αγάπη μιας οικογένειας


Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση με τίτλο: «Μία οικογένεια για κάθε παιδί: Η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία».

Στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε παιδί να μπορεί να απολαύσει τη σταθερότητα και την αγάπη και τη θαλπωρή μιας λειτουργικής οικογένειας. Να του δοθεί η αποδοχή, η αγάπη, η αναγνώριση μέσα σε ένα πλαίσιο ζωής που μόνο το πρωταρχικό κύτταρο της κοινωνίας -δηλαδή η οικογένεια- μπορεί να του προσφέρει», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο το Υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο τη νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία.

«Για να συμβεί αυτό πρέπει να διευκολυνθούν οι οικογένειες που επιθυμούν να υιοθετήσουν ή να φιλοξενήσουν παιδιά να το πράξουν γρήγορα, βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια του παιδιού» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του 2020 θα έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό εθνικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας όλα τα παιδιά που είναι ελεύθερα για υιοθεσία ή περιμένουν αναδοχή και βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους. Προειδοποίησε δε ότι «όποιος φορέας δεν συμμορφώνεται με τη στοιχειώδη αυτή υποχρέωση θα πρέπει να του αφαιρείται η δυνατότητα να φροντίζει παιδιά».

Αναφερόμενος στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά πως η πολιτεία θα είναι άτεγκτη απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται απροστάτευτα παιδιά ενώ προανήγγειλε τη θέσπιση οργανικών θέσεων Εισαγγελέων Ανηλίκων σε νησιά και άλλα σημεία όπου παρατηρούνται αυξημένες ροές αλλά σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες.

Ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Khan για τα ενθαρρυντικά σας λόγια. Και η στήριξή σας σημαίνει πολλά για την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να διευθετήσει αυτό το θέμα.

Κυρία Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι,

Μία αφρικάνικη παροιμία λέει ότι «χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί». Με αυτό τον τρόπο, τονίζει αυτό που είναι γνωστό σε όλους μας, τη συλλογική ευθύνη που έχουμε ως κοινωνία για την ανατροφή των παιδιών. Για τις εμπειρίες που διαμορφώνουν, για την παιδική, την εφηβική ηλικία που τους επιτρέπουμε να έχουν. Γνωρίζουμε καλά ότι τα παιδιά που περιέρχονται στην ευθύνη του κράτους, είναι από οικογένειες που δεν λειτουργούν καλά, δοκιμάζονται ή και διαλύθηκαν.

Τα τελευταία χρόνια, επίσης, σφοδρές κρίσεις σε άλλες χώρες έφεραν στην πατρίδα μας πάρα πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Πρόκειται για παιδιά που είναι εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους. Έχουμε μία ευθύνη να τα προστατεύσουμε, ως μια κοινωνία όχι απλά κανόνων αλλά κυρίως αξιών. Έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα και πλέον -είτε το αναγνωρίζουμε επίσημα είτε όχι- περιέρχονται στην ευθύνη του κράτους.

Φίλες και φίλοι,

Τα σύγχρονα κοινωνικά κράτη -όπως μας είπε και η κυρία Khan- ακόμα και τα πιο ισχυρά, έχουν, εδώ και δεκαετίες, καταλήξει ότι τα ιδρύματα δεν είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να μεγαλώνει ένα παιδί. Γιατί ακόμα και το καλύτερο ίδρυμα -και θέλω εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να πω ότι έχουμε εξαιρετικά ιδρύματα στη χώρα μας, τα οποία καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο- ακόμα, όμως, και το καλύτερο ίδρυμα εξακολουθεί να στερεί από το παιδί την αποκλειστικότητα του ενδιαφέροντος και του συναισθήματος που θα του προσφέρει μία οικογένεια. Είναι προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί χωρίς εμπόδια η προσωπικότητά του.

Και παρ’ όλη την επιχειρησιακή τους επάρκεια, τα ανεπτυγμένα κοινωνικά κράτη έχουν ήδη κάνει τη στροφή προς το «χωριό» της παροιμίας, στο οποίο αναφέρθηκα στην εισαγωγή μου. Δηλαδή προς την κοινότητα των πολιτών. Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, αυτός είναι και ο σκοπός της σημερινής ημερίδας, η οποία θα παρουσιάσει τις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα της υιοθεσίας και της αναδοχής, αλλά θα δώσει και την ευκαιρία σε ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας που έχουν άποψη και προσωπικά βιώματα για το θέμα αυτό να καταθέσουν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες.

Ο στόχος μας είναι απλός: Κάθε παιδί να μπορεί να απολαύσει τη σταθερότητα και την αγάπη και τη θαλπωρή μιας λειτουργικής οικογένειας. Να του δοθεί η αποδοχή, η αγάπη, η αναγνώριση μέσα σε ένα πλαίσιο ζωής που μόνο το πρωταρχικό κύτταρο της κοινωνίας -δηλαδή η οικογένεια- μπορεί να του προσφέρει.

Για να συμβεί αυτό, το γνωρίζουμε καλά, πρέπει να διευκολυνθούν οι οικογένειες που επιθυμούν να υιοθετήσουν ή να φιλοξενήσουν παιδιά να το πράξουν γρήγορα, βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια του παιδιού. Και ασφάλεια σημαίνει σωστή εποπτεία από την πλευρά του κράτους. Σημαίνει, όμως, και αξιολόγηση των υπηρεσιών των ιδρυμάτων. Όσοι είμαστε εδώ, πιστεύω ότι -κάνοντας την ειλικρινή μας αυτοκριτική- πρέπει να αποδεχθούμε ότι η οργανωμένη πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των παιδιών που δεν έχουν οικογένεια. Ίσως γιατί παραδοσιακά το ελληνικό κράτος θεωρούσε την οικογένεια δεδομένη. Ίσως γιατί οι ιστορίες των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς οικογένεια να είναι τόσο ξένες προς τα βιώματά μας. Είναι όμως, σας διαβεβαιώνω και το γνωρίζετε πολύ καλά, πολύ πραγματικές ιστορίες. Και είναι πολύ περισσότερες απ’ όσες νομίζουμε.

Αδρανεί, λοιπόν, το κράτος, αδρανούσε τουλάχιστον. Και όταν εκλείπει αυτή η αδράνεια, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι πάντα η ιδρυματοποίηση και μάλιστα συχνά όχι ως προσωρινή λύση, αλλά ως μόνιμη λύση. Ζήτησα πρόσφατα να ενημερωθώ για τα στοιχεία των αναδοχών και των υιοθεσιών στη χώρα μας. Πόσα παιδιά ζουν σε ιδρύματα δημόσια, ιδιωτικά, πόσα από αυτά είναι ελεύθερα για υιοθεσία, πόσα περιμένουν αναδοχή. Ποιες είναι οι ηλικίες τους. Αν τα παιδιά αυτά έχουν κάποια αναπηρία. Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια των στοιχείων που πήρα, αλλά τα στοιχεία ήταν στο περίπου. «Περίπου τόσα», «περίπου τόσα». «Εκτιμούμε» ότι είναι 1.590 οι ενεργές αιτήσεις για αναδοχή ή υιοθεσία. Προσωπικά μου φαίνεται μικρός ο αριθμός. Δεσμεύομαι, όμως, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα υπάρχει συνολικός έλεγχος της πληροφορίας με την εγγραφή όλων των παιδιών που εμπίπτουν στο ηλεκτρονικό εθνικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας και βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους. Και όποιος φορέας δεν συμμορφώνεται με τη στοιχειώδη αυτή υποχρέωση θα πρέπει να του αφαιρείται η δυνατότητα να φροντίζει παιδιά.

Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα είναι ένα αναγκαίο εργαλείο. Την εισηγήθηκε πρώτη η Νέα Δημοκρατία σε μια πολύ ωραία εκδήλωση που είχαμε κάνει το 2016. Είχε πρωτοστατήσει τότε η Νίκη Κεραμέως. Είχαμε κάνει μεγάλη έρευνα για το πώς έπρεπε να αλλάξουμε το σύστημα. Τη θέσπισε και με τη στήριξή μας η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2018. Είναι αναγκαίο αυτό το εργαλείο διότι είναι ανήκουστο σήμερα ένα εγκαταλελειμμένο παιδί, παραδείγματος χάριν, από τη Ρόδο να παραμένει εκεί και να μην διευκολύνουμε με κάθε τρόπο τη δυνατότητά του να υιοθετηθεί, παραδείγματος χάριν, στην Πάτρα. Από μια οικογένεια που το θέλει. Η πλατφόρμα αυτή λειτουργεί εδώ και οκτώ μήνες αλλά δεν δίνει πλήρη στοιχεία. Γιατί ποτέ η πληροφορία δεν ζητήθηκε από όσους έπρεπε, σε πραγματικό χρόνο και με ποιοτική ανάλυση.

Θα είμαι αυστηρός. Αυτά τα στοιχεία έπρεπε το κράτος ήδη να τα έχει διαθέσιμα, πριν από την διαδικασία ψηφιοποίησης. Δεν θα μας σώσει καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα από μόνη της. Θα σώσει την κατάσταση μόνο η συνειδητή μας απόφασή -ως οργανωμένη κοινωνία και ως κοινωνία των πολιτών- να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα κάθε παιδιού που βρίσκεται στην ευθύνη του κράτους. Και σε αυτά, προφανώς, περιλαμβάνονται και τα ασυνόδευτα παιδιά. Τα δικαιώματα των παιδιών ασφαλώς περιλαμβάνουν όσα ζουν σε ιδρύματα και έχουν ένα βασικό πλαίσιο εγγυήσεων. Για το λόγο αυτό θεσπίζουμε -με πρωτοβουλία της Υφυπουργού- ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των δομών παιδικής προστασίας, δημόσιων και ιδιωτικών. Θα είναι μια σημαντική πρώτη μεταρρύθμιση που θα κάνουμε στον χώρο της Πρόνοιας. Επίσης, ειδική μέριμνα πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερα για τα παιδιά που δεν προτιμώνται τελικά από θετούς και από ανάδοχους γονείς.

Εξετάζουμε την δυνατότητα έφηβοι να μπορούν να διαμένουν σε στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης αντί για ιδρύματα. Όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρία, δεν αποδεχόμαστε και δεν μπορώ να αποδεχτώ σε καμία περίπτωση προσωπικά, ότι αναπηρία ισοδυναμεί με αυτόματη και μόνιμη ιδρυματοποίηση. Θα αυξήσουμε το ποσό ενίσχυσης για την αναδοχή τους, ενεργοποιούμε την επαγγελματική αναδοχή τους και φροντίζουμε να μπορούν να υιοθετηθούν και από το εξωτερικό. Αλλά και βοηθάμε γονείς από την Ελλάδα να υιοθετήσουν παιδιά από το εξωτερικό. Πιστεύω ότι κι εσείς το βρίσκετε αυτονόητο, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν γίνει μπορεί να γίνει μια υιοθεσία στην Ελλάδα να υποστηριχθεί η διασύνδεση με το εξωτερικό.

Οι υποψήφιοι γονείς που περιμένουν να υιοθετήσουν παιδιά χρειάζεται πολλές φορές να κάνουν πολύ μεγάλη υπομονή, διότι τα παιδιά που είναι ελεύθερα για υιοθεσία είναι πολύ λιγότερα από τις ενδιαφερόμενες οικογένειες. Θα ήθελα να τους παροτρύνω -και είμαι σίγουρος ότι αυτό γίνεται, ξέρω προσωπικά τέτοιες ιστορίες- να δουν θετικά και παιδιά τα οποία μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά από ό,τι είχαν σκεφτεί. Διότι, σας διαβεβαιώνω, κάθε παιδί, ανεξαρτήτως χρώματος, ηλικίας, υγείας είμαι σίγουρος ότι δίνει, τελικά, την ίδια χαρά σε μία οικογένεια χωρίς παιδιά ή σε μια οικογένεια και με παιδιά που μπορεί να θελήσει να κάνει και αυτή το τολμηρό βήμα να προσθέσει στην οικογενειακή της δομή ένα παιδί υιοθετημένο.

Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω -είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με κάποιους από εσάς μπαίνοντας- την απεριόριστη εκτίμησή μου ειδικά για τους ανάδοχους γονείς. Η αναδοχή ενός παιδιού πιστεύω ότι είναι μια θαυμαστή πράξη, υπερβαίνει συχνά το σύνηθες αξιακό μας σύστημα.

Ένας ανάδοχος γονέας γνωρίζει από την αρχή ότι το παιδί που θα αναθρέψει για ένα διάστημα μάλλον δεν θα μείνει μαζί του. Ξέρει ότι πιθανότατα, αν το παιδί είναι μικρό, δεν θα του δοθεί η ευκαιρία να το καθοδηγήσει καθώς θα μεγαλώνει. Όταν γίνει έφηβο να βεβαιωθεί ότι θα έχει όλα τα εφόδια για να τα καταφέρει στη ζωή. Ξέρει ότι μια άλλη οικογένεια είναι η επίσημη οικογένειά του.

Πιστεύω ότι αυτοί οι ανάδοχοι γονείς με τον τρόπο τους είναι «υπερ-γονιοί». Γιατί η ανταμοιβή μπορεί να μην έρθει από την ίδια την εμπειρία της ζωής αλλά βρίσκεται ήδη μέσα στην ψυχή του ανάδοχου γονέα. Σε αυτήν την ανιδιοτελή χαρά της προσφοράς σε ένα παιδί που έχει ταλαιπωρηθεί, κλονιστεί, στερηθεί χωρίς το ίδιο να καταλαβαίνει γιατί. Τους συγχαίρω, τους ευχαριστώ και τους διαβεβαιώνω ότι θα είμαι δίπλα τους.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το πλαίσιο διαχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων. Είναι ένα πρόβλημα μεγάλο για το οποίο τα τελευταία πέντε χρόνια δεν μιλάμε αρκετά. Δυστυχώς, δεν ενεργοποιείται και το υφιστάμενο εθνικό θεσμικό πλαίσιο. Γι’ αυτό και έκρινα σκόπιμο να δημιουργήσω τη θέση της Ειδικής Συντονίστριας για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων -να είμαστε ειλικρινείς- ζουν σήμερα σε πολύ κακές, τολμώ να πω σε άθλιες συνθήκες στη χώρα μας, δοκιμάζοντας όχι απλά τα όρια της νομιμότητας αλλά της ανθρώπινης ευαισθησίας μας.

Υπάρχουν πολλά κενά στο σύστημα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός ότι πολύ απλά δεν έχουμε αρκετές, επαρκείς, δομές. Ξέρουμε ποιες είναι οι κατάλληλες δομές και ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος για να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά. Υπάρχει, όμως, μεγάλος αριθμός ανηλίκων σε νησιά στη Μυτιλήνη ή στη Χίο, μου λένε ότι δεν υπάρχει Εισαγγελέας Ανηλίκων.

Έτσι, τα ζητήματα που αφορούν στα ασυνόδευτα ανήλικα τα διεκπεραιώνουν συχνά Εισαγγελείς Πρωτοδικών, έχουν στην ευθύνη τους μια σειρά από άλλες αρμοδιότητες. Θέλουμε να θεσπίσουμε και θα θεσπίσουμε οργανικές θέσεις Εισαγγελέων Ανηλίκων, ειδικά στα νησιά, σε άλλα σημεία αυξημένων ροών, με εποπτεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Έτσι θα προχωρά πιο γρήγορα η διαδικασία, θα υπάρχει έλεγχος αλλά και υποστήριξη των Εισαγγελέων Ανηλίκων στα νησιά που εμπλέκονται στο ζήτημα.

Είμαστε θετικοί και στην ενίσχυση των Εισαγγελέων και των Επιμελητών Ανηλίκων, όπου αυτό χρειάζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Η στελέχωση και η ενίσχυση των δικαστικών υπηρεσιών είναι απολύτως απαραίτητη. Τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση της παράνομης και εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Το είχα πει και όταν είχα παρουσιάσει την πρωτοβουλία μας για τα ασυνόδευτα παιδιά. Θα είμαστε και θα είμαι προσωπικά αμείλικτος με όσους εκμεταλλεύονται με τρόπο χυδαίο και πρόστυχο αυτήν την ανθρώπινη αδυναμία. Δεν χωράει κανένας οίκτος της πολιτείας γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Η εκδήλωση που θα ξεκινήσει σε λίγο αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης να οργανώσει ένα λειτουργικό και ασφαλές σύστημα ώστε κάθε παιδί να μπορεί να αποκτήσει μια οικογένεια. Με ενεργοποίηση των νόμων, με θέσπιση προδιαγραφών στο πάσχον σύστημα και με νέες πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο σύγχρονο και στιβαρό. Κυρίως, όμως, ενημερώνοντας και βοηθώντας τους πολίτες να γίνουν θετοί και ανάδοχοι γονείς χωρίς να νιώθουν ανασφάλεια. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι θεσμικώς και ανθρωπίνως δυνατό για να τελειώσουν οι μέρες αναμονής και αβεβαιότητας των υποψηφίων χωρίς παιδιά και των παιδιών χωρίς οικογένεια.

Όπως είπε και η συντονίστριά μας το θεωρώ απαράδεκτο και αδιανόητο να υπάρχουν παιδιά σε ιδρύματα από τη μια πλευρά που αναζητούν μια οικογένεια για υιοθεσία, να υπάρχουν από την άλλη μεριά οικογένειες οι οποίες είναι διατεθειμένες να υιοθετήσουν αυτά τα παιδιά και για κάποιο γραφειοκρατικό λόγο -τον οποίο αρχίζω να αντιλαμβάνομαι πια στη λεπτομέρειά του- αυτές οι δύο ανάγκες να μην μπορούν να συναντηθούν

Βεβαίως, στόχος μας, αγαπητή κυρία Khan, είναι να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών για την παιδική μέριμνα. Οι πτυχές αυτής της στρατηγικής, όπως για παράδειγμα το bullying στα σχολεία, το συνολικό πρόβλημα της παραμέλησης και της κακοποίησης των παιδιών, ο κοινωνικός τους αποκλεισμός, ο εθισμός στο gaming, θα παρουσιαστούν σε αντίστοιχες θεματικές εκδηλώσεις. Σε αυτή τη νέα εποχή που ανοίγει για την παιδική προστασία ζητώ από όλες και από όλους -από ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα και όχι μόνο, που έχουν αποδείξει έμπρακτα όχι απλά το ενδιαφέρον τους αλλά και την ειλικρινή τους αγάπη για τα παιδιά- σας ζητώ σε αυτό τον νέο δρόμο που χαράσσουμε, σε αυτή τη νέα εποχή που ανοίγει, να πορευτούμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία στην εκδήλωση».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με την Περιφερειακή Διευθύντρια της Unicef για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Afshan Khan, η οποία έχει επίσης καθήκοντα ειδικής συντονίστριας της Unicef για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη.

Η κα. Khan ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη προσήλωσή της στην προστασία των παιδιών, αλλά και για το πρόγραμμα «Κανένα Παιδί Μόνο» για τη φροντίδα ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που έχουν φτάσει στη χώρα μας.




Θεσσαλονίκη: Έλυσε τη σιωπή της η 18χρονη φοιτήτρια που νοίκιασε σπίτι παγιδευμένο με κρυφή κάμερα


Η υπόθεση προκαλεί πολλές συζητήσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στους κόλπους του διαδικτύου. Μια φοιτήτρια ανακάλυψε ότι στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού που νοίκιασε από επιχειρηματία, υπήρχε κρυφή κάμερα που κατέγραφε εν αγνοία της, τα πάντα. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος προσπάθησε να κουκουλώσει το όλο θέμα αλλά η φοιτήτρια επέμεινε και αποκάλυψε την αλήθεια.

Tο διαμέρισμα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ο επιχειρηματίας το μίσθωνε στη φοιτήτρια από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη. Η νεαρή, κάποια στιγμή, διαπίστωσε ότι πάνω από την κρεβατοκάμαρα, εξείχε ένα εξάρτημα, το οποίο ήταν τοποθετημένο μέσα στον τοίχο.

«Εντός του διαμερίσματος και συγκεκριμένα εντός της κρεβατοκάμαρας, υπήρχε εγκατεστημένη μία συσκευή λευκού χρώματος, η οποία έβλεπε προς το κρεβάτι. Σε σχετική μου ερώτηση προς τον ιδιοκτήτη, για την ύπαρξη της συσκευής, μου δήλωσε ότι πρόκειται για σύστημα συναγερμού, το οποίο πλέον είναι εκτός λειτουργίας» δήλωσε στον ΑΝΤ1, η 18χρονη.

Τις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε και στην αστυνομία η φοιτήτρια, παρατήρησε ότι στη συσκευή αναβόσβηνε ένα κόκκινο φωτάκι ενώ τα συχνά τηλεφωνήματα που δεχόταν από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, την ανησύχησαν ακόμα περισσότερο.

«Μου δημιουργήθηκαν υποψίες διότι ο ιδιοκτήτης με έπαιρνε τηλέφωνο και με ρωτούσε πόσες μέρες θα λείψω από το διαμέρισμα στις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς επίσης και κάθε πότε βρίσκομαι σπίτι.

Η μητέρα μου και η θεία μου ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και στις σχετικές ερωτήσεις τους εκείνος απάντησε ότι όντως είναι συσκευή κάμερας, αλλά δεν είναι συνδεδεμένη, είναι εκτός λειτουργίας και είχε τοποθετηθεί για να προσέχει τη μητέρα του που έμενε εκεί παλαιότερα» λέει η 18χρονη.

Η νεαρή κατέθεσε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη, ο οποίος αρνείται ότι την παρακολουθούσε. Είναι η δεύτερη τέτοια περίπτωση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς πριν από λίγο καιρό, μία νεαρή στη Θεσσαλονίκη είχε βρει και εκείνη κρυφή κάμερα στο δωμάτιό της.




Πηγή : newsit.gr


Συμπλοκή αλλοδαπών στις φυλακές Αυλώνα



Συμπλοκή με έναν τραυματία σε σοβαρή κατάσταση, σημειώθηκε εχθές Τετάρτη, στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα.

Ένας Πακιστανός κρατούμενος διεκομίσθη εκτάκτως σε νοσοκομείο με αιμάτωμα, έχει ήδη κάνει χειρουργείο και η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετικά σοβαρή.


Ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για τη ψήφο των αποδήμων


«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, στις 3 Απριλίου 1975 και στη νεαρή ακόμη Βουλή των Ελλήνων -την πρώτη ύστερα από επτά χρόνια τυραννίας- συζητείται το νέο δημοκρατικό Σύνταγμα.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Δημήτριος Παπασπύρου, παρουσιάζει το άρθρο 51 και διατυπώνει την 4η παράγραφό του: «Νόμος δύναται να ορίζη τα της ασκήσεως του εκλογικού δικαιώματος υπό των εκτός Επικρατείας ευρισκομένων εκλογέων», αναφέρει επί λέξει. Και το άρθρο ψηφίζεται.

Στην αναθεώρηση του 2001 -εμβληματική όπως τη χαρακτηρίσατε κυρία Γεννηματά, το άρθρο τροποποιείται. Απαιτείται πλέον πλειοψηφία 200 βουλευτών για να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. Κι όμως, έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και οκτώ μήνες για να λάβει αυτό το άρθρο νομική σάρκα και οστά και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Και είμαι περήφανος που συμβαίνει, καθώς φαίνεται, και με μεγάλη διακομματική συναίνεση. Μία διακομματική συναίνεση που είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί και πολύ νωρίτερα εάν η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο.Θέλω να θυμίσω ότι δύο φορές κατατέθηκε πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ουδέποτε συζητήθηκε. Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως.

Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε ένα θεσμικό στίγμα, σε μια χώρα που θυμίζω ότι καθιέρωσε την καθολική ψηφοφορία από το 1864 και τηρεί την αρχή της δεδηλωμένης από το 1875. Υπήρξε όμως και ένα έλλειμμα δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας, για ένα κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 21ου αιώνα.

Η σημερινή συνεδρίαση, συνεπώς, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί -κυριολεκτικά- ιστορική. Απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες. Ανταποκρίνεται σε μία ανάγκη του σήμερα. Ανοίγει σίγουρα για όλο τον Ελληνισμό τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Με τον νόμο τον οποίο ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Ήταν μια μεταρρύθμιση που αποδέχτηκαν πάνω από τα 2/3 της Εθνικής Αντιπροσωπείας και η οποία μπορεί να προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, απέκτησε, ωστόσο, εμβέλεια χάρη στον διακομματικό διάλογο που την περιέβαλε.

Αποτελεί, έτσι, μία νίκη του κοινοβουλευτισμού και της ενότητας. Ένα υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης. Εξαρχής, άλλωστε, είχα δηλώσει πως ήθελα, ευελπιστούσα, ήλπιζα μία τέτοια τομή να ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής. Είμαι ευχαριστημένος, όμως, γιατί έστω θα πλησιάσουμε αυτόν τον αριθμό.

Κάνω μία έκκληση της τελευταίας στιγμής. Το μόνο κόμμα το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο να αναθεωρήσει τη στάση του, κύριε Βαρουφάκη. Θα θεωρούσα εξαιρετικά σημαντικό για συμβολικούς λόγους το παρόν νομοσχέδιο -παρά τις ατέλειές του και τις αδυναμίες του, θα αναφερθώ στη συνέχεια σε αυτές- να έχει υπερψηφιστεί από όλους ανεξαιρέτως τους έλληνες βουλευτές.

Είναι αλήθεια πως η αρχική εισήγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η αρχική εισήγηση του ΚΙΝΑΛ υπήρξαν σαφώς πιο γενναιόδωρες προς τους συμπολίτες μας του εξωτερικού. Η δικιά μας πρόταση, όπως είχε κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο, δεν έθετε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και φυσικά, ναι, αναγνώριζε την επιστολική ψήφο -θυμίζω, συνταγματικά κατοχυρωμένη από το 2001.

Αυτή ήταν η θετική προσθήκη της αναθεώρησης του 2001. Η αρνητική προσθήκη ήταν οι 200 βουλευτές, η υπερ-πλειοψηφία που απαιτούσε το Σύνταγμά μας για να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος. Όμως, όπως ξέρετε, το Σύνταγμα απαιτεί συμφωνία 200 βουλευτών για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή. Είχαμε, λοιπόν, χρέος, ως άκαμπτοι στο μεγάλο στόχο, να φανούμε ευέλικτοι στο δρόμο για την επίτευξή του.

Καλέσαμε σε διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή συνεδρίασε μέσα σε ένα δεκαήμερο τρεις φορές και έγιναν αρκετές επαφές στη συνέχεια για την περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων. Εγώ ο ίδιος συναντήθηκα προσωπικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, επιδιώκοντας πάντα με πνεύμα καλής διάθεσης τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Βέβαια, το ίδιο έκανε με επιμονή και ζήλο ο Υπουργός Εσωτερικών, στο πλευρό του ο Υπουργός Επικρατείας. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για την προσπάθεια την οποία κατέβαλαν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα με ευρεία πλειοψηφία ενσωματώνουν τέσσερα κομβικά σημεία. Δεν φαντάζομαι να αλλάξετε γνώμη, αν τουλάχιστον κρίνω από αυτά τα οποία έχετε πει στην Επιτροπή. Μην μας εκπλήξετε δυσάρεστα. Σημειώθηκαν συγκλίσεις σε τέσσερα σημεία, τα οποία συγκροτούν τον κορμό της μεταρρύθμισης.

Το πρώτο και σημαντικότερο, ο ένας αδιαπραγμάτευτος όρος τον οποίο έθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία. Η απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων ψηφοφόρων στο συνολικό εθνικό αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων. Απορώ πώς μπορούσε να σκεφτεί κανείς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση η οποία στοιχειωδώς να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Συντάγματος. Γνωρίζετε ότι κάθε διαφορετική προσέγγιση θα ήταν ευθέως αντισυνταγματική, θα προσέκρουε στον κανόνα της δημοκρατικής εκπροσώπησης και της ισοτιμίας της ψήφου.

Δεύτερον, οι συμπατριώτες μας, μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους σε εκλογικά τμήματα με 40, τουλάχιστον, εκλογείς. Αυτά θα δημιουργούνται σε πρεσβείες, σε προξενεία αλλά και σε εγκαταστάσεις των αποδήμων, καθώς και σε άλλα κτίρια, στις χώρες όπου είναι μεγάλες οι αποστάσεις από την έδρα των εθνικών αρχών.

Τρίτον, αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας, μεταξύ των οποίων θα επιλέγουν οι εκτός συνόρων ψηφοφόροι. Εκεί, άλλωστε, θα βρίσκονται υποψήφιοι και υποψήφιοι της διασποράς. Κάθε άλλη λύση σχετικά με την «σταυροδοσία» των εκλογέων του εξωτερικού θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα. Απαιτείται πλέον -ήταν σωστή η πρόταση η οποία έγινε και την αποδέχτηκε η κυβερνητική πλειοψηφία- τρεις στους δεκαπέντε υποψηφίους του ψηφοδελτίου Επικρατείας να είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, εκ των οποίων ένας τουλάχιστον να βρίσκεται σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις. Πρότασή σας, κυρία Γεννηματά, δεν έχω δυσκολία να το αναγνωρίσω. Είναι σωστή η πρόταση και εξασφαλίζει ότι τα κόμματα που θα εκλέξουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές Επικρατείας θα εκλέξουν, κατ’ ελάχιστον, έναν εκπρόσωπο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Και τέταρτον, ορίζεται ότι προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να διευκολυνθούν να ψηφίζουν τίθενται δύο προϋποθέσεις. Θέλω να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι αυτές οι προϋποθέσεις -οι οποίες δημιούργησαν κάποιες αντιδράσεις από Έλληνες που λείπουν πολλά χρονιά από την Ελλάδα αλλά εξακολουθούν να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους- αυτές οι προϋποθέσεις δεν τέθηκαν, θα το ξαναπώ, από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αναφέρομαι στην υποχρέωση να έχουν διαμείνει συνολικά τουλάχιστον για δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί κατά το τελευταίο ή το τρέχον έτος, εκτός αν είναι κάτω των 30 ετών.

Ήταν προϋποθέσεις οι οποίες τέθηκαν από άλλα κόμματα. ‘Ηταν απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τη συναίνεση την οποία χρειαζόμασταν για να ξεπεράσουμε το όριο των 200 βουλευτών. Τέθηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί. Τρία κόμματα, η Ελληνική Λύση, το ΚΙΝΑΛ και η Νέα Δημοκρατία δεν τους θεωρούσαν απαραίτητους. Και θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος προς όσους μας ακούν ότι οι περιορισμοί αυτοί ήταν αποτέλεσμα της αναγκαίας υποχώρησης που έπρεπε να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία για να φτάσουμε στον αριθμό των 200 κατ’ ελάχιστον βουλευτών για να μπορέσει να ισχύσει αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση.

Η διαδικασία πιστοποίησης θα είναι απλή. Ο ψηφοφόρος του εξωτερικού θα εγγράφεται ηλεκτρονικά στον αντίστοιχο εκλογικό κατάλογο είτε υποβάλλοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά, είτε επιτρέποντας στις δημόσιες υπηρεσίες να τα αντλήσουν από δικές τους βάσεις δεδομένων. Με ένα απλό έγγραφο, δηλαδή μία βεβαίωση σπουδών ή καταβολής εισφορών ή ένα απολυτήριο στρατού, ο Έλληνας που ζει μόνιμα εκτός συνόρων θα ψηφίζει πια από τον τόπο διαμονής του. Και, βέβαια, όλοι, θα το ξαναπώ, όλοι διατηρούν πάντα το δικαίωμα της ψήφου στο οικείο εκλογικό τμήμα εντός Ελλάδος. Δεν συζητάμε για πρόσθετο δικαίωμα, συζητάμε για μία διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Θα το ξαναπώ αυτό το τετράπτυχο δεν είναι η ιδανικότερη λύση. Ήταν, όμως, η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση. Διαφορετικά το μείζον θα υποτασσόταν στο έλασσον και αντί να κάνουμε ένα, έστω, σημαντικό κατά την άποψή μου βήμα μπροστά από την καθήλωση, θα υποχωρούσαμε δύο βήματα στο όνομα ενός άλματος που δεν θα κάναμε ποτέ.

Με άλλα λόγια, δεν θα δίναμε δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, όπως συνέβαινε επί σχεδόν μισό αιώνα, ενώ τώρα έχουμε έναν νόμο, έστω και με κάποιες εκπτώσεις. Όλη η γενιά του brain drain, όλα τα νέα παιδιά που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, υπάγονται αυτόματα στις προβλέψεις του νόμου και πολλοί από τους Έλληνες, οι οποίοι έφυγαν από την χώρα παλαιότερα και που κατοικούν για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, θα μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το παρόν νομοσχέδιο εγγράφεται ως μία δημοκρατική νίκη, αφού ουσιαστικά διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου. Διότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι πάρα πολλοί Έλληνες του εξωτερικού δεν είχαν την δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ελλάδα έστω και αν το επιθυμούσαν. Και αυτός ο αποκλεισμός τους από τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία είχε και ένα έντονο ταξικό πρόσωπο. Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά. Το να επιστρέψει κανείς στην Ελλάδα για ένα Σαββατοκύριακο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα είναι μία αρκετά ακριβή διαδικασία. Και το βασικό εμπόδιο για πολλούς συμπολίτες μας του εξωτερικού ήταν ακριβώς το κόστος. Αυτό ξεπερνιέται λοιπόν σήμερα, για αυτό και είναι μια δημοκρατική νίκη. Διευρύνει ουσιαστικά το δικαίωμα της ψήφου. Είναι μία κοινοβουλευτική επιτυχία. Κοινοβουλευτική νίκη, αφού αποτυπώνει τον κοινό τόπο διαφορετικών αντιλήψεων. Πρωτίστως, όμως, αποτελεί μία νίκη εθνική.

Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Τους δίνει λόγο για ό,τι συμβαίνει στην πατρίδα. Αναθερμαίνει, έτσι, το ενδιαφέρον για την πατρίδα σε παλαιότερες αλλά και νεότερες γενιές. Για τους γονείς και τους θείους μας που πρόκοψαν εκεί, αλλά και για τα παιδιά, τα ανίψια, που είτε σπουδάζουν στο εξωτερικό είτε έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης. Η σημασία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απλώνει ακόμη πιο μακριά το εθνικό βλέμμα. Βαθαίνει ακόμη περισσότερο την εθνική συνείδηση, γιατί ενώνει και πάλι τους Έλληνες της οικουμένης των πολλών εκατομμυρίων, αυξάνοντας έτσι την ισχύ τους και αναγεννά και την παλιά τους εξωστρέφεια.Αυτή η οποία ανέκαθεν μεγάλωνε τη χώρα και πλάταινε την επιρροή της στα πέρατα του κόσμου. Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του διανοητή Στέλιου Ράμφου, περνάμε από τον περιορισμένο «Ελλαδισμό» στον αληθινό Ελληνισμό των ανοιχτών οριζόντων.

Πάνω από όλα, όμως, και σε αυτήν την ευαίσθητη συγκυρία, η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής αποτελεί ένα μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας και αποφασιστικότητας.

Μήνυμα πως είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Γι’ αυτό και επιλέγουμε να μην μένουμε διασκορπισμένοι. Ο Παγκόσμιος Ελληνισμός, λοιπόν, είναι εδώ και σας καλώ να το αποδείξετε και με τη δική σας ψήφο σε λίγο.

Σας ευχαριστώ».




Novartis: Ο Αγγελής «καίει» Παπαγγελόπουλο - «Ανησυχεί γιατί ξέρει τι έχει κάνει»



Με συνεχείς βολές κατά της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η κατάθεση του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή στην προανακριτική της Novartis.

Ο κ. Αγγελής έβαλε στο στόχαστρο του την κ. Τουλουπάκη, τόσο για το θέμα της δικογραφίας κατά του Αντώνη Σαμάρα, όσο και για το πώς χρησιμοποίησε την υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis. Κατά τον κ. Αγγελή, οι κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού βασίστηκαν μόνο σε μια μαρτυρία ότι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα.

Αγγελής: Δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη με τέτοιες καταθέσεις

Θάνος Πλεύρης: Για τον κ. Σαμαρά τι σας είπε η κ. Τουλουπάκη;
Ιωάννης Αγγελής: Μόνο για τη μαρτυρική κατάθεση. Μου είπε ότι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα και άρα πρέπει να «τα πήρε». «Και μόνο με αυτό θα τον κατηγορήσεις;», της είπα. «Δεν είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία». Και εκείνη μου απάντησε: «Για μένα είναι αρκετά». Αυτά τα πράγμα είναι αδιανόητα. Τότε της είπα «επειδή τα στοιχεία δεν επαρκούν, θα προσφύγω για κατάχρηση εξουσίας. Αυτή δεν είναι ούτε καν ένδειξη για να ασκήσουμε ποινική δίωξη».
Οι έωλες μαρτυρίες για Λοβέρδο και Σαλμά

Την ίδια αναφορά έκανε ο κ. Αγγελής και για τις κατηγορίες κατά του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μάριου Σαλμά στην υπόθεση Novartis. «Όπως και για άλλον πολιτικό που λέει ο μάρτυρας ότι “δεν μπορεί να πήρε κάτω από 200.000 ευρώ”. Δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη με τέτοιες καταθέσεις. Αυτό το ξέρει και ο πάρεδρος που μόλις βγήκε από την σχολή δικαστών. Για τον Σαλμά είπε πως επίτηδες μείωσε τις τιμές των φαρμάκων για να τους εκβιάσει να τον δωροδοκήσουν. Τη ρωτάω “αυτό το ξέρεις να έγινε;”. Τίποτα δεν υπήρχε και για αυτό».

Το λάθος βίντεο που έμπλεξε τον Πικραμένο

Ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε με την κ. Τουλουπάκη για το περίφημο βίντεο που αφορούσε τον Παναγιώτη Πικραμμένο για την υπόθεση Novartis και που τελικά αφορούσε άλλο πρόσωπο. «Της είπα “δείξε μου τη δικογραφία”. Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η κ. Τουλουπάκη πως υπάρχει βίντεο με τον Πικραμένο που αποδείκνυε ότι πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ: “το έχεις δει;”. Ναι, μου λέει. “Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση;” Οχι, μου απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη ημέρα μου λέει “συγγνώμη, αφορά άλλο πρόσωπο”».

Αγγελής: Ο Παπαγγελόπουλος ανησυχεί γιατί ξέρει τι έχει κάνει
Ο κ. Αγγελής ρωτήθηκε και για τις σχέσεις που είχε με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Οι σχέσεις μας ήταν από φιλικές ως ουδέτερες. Τον έβλεπα στο γραφείο του. Πίναμε καφέ. Τον είχα επισκεφτεί κι ως υπουργό. Είχα και γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ήμουν υπεύθυνος για πληροφοριακά συστήματα. Από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2019. Μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος μου παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας».

Πλεύρης: Σας είχε χαρακτηρίσει ως αδάμαστο και αδέκαστο δικαστή. Μετά σας παρουσίασε ως φαιδρό πρόσωπο. Ποιος ο λόγος που στράφηκε εναντίον σας;
Αγγελής: Είναι ευνόητο. Όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις τον γάιδαρο χτυπάς το σαμάρι.
Πλεύρης: Για αυτά που είπατε;
Αγγελής: Και για αυτά που θα πω εδώ.
Πλεύρης: Πιστεύετε πως θεωρεί ότι θίγεται ο ίδιος;
Αγγελής: Είμαι απολύτως βεβαίως.
Πλεύρης: Θέλει να υποβαθμίσουν οι καταγγελίες σας;
Αγγελής: Ναι
Πλεύρης: Γιατί ο Παπαγγελόπουλος ενοχλείται για αυτά που εσείς λέτε και σας επιτέθηκε;
Αγγελής: Ανησυχεί διότι ξέρει τη αλήθεια και ξέρει τι έχει κάνει. Το πρόσωπο που είναι ο Ρασπούτιν είναι το ίδιο που παρενέβαινε και στην κ. Ράικου με απόλυτη βεβαιότητα. Εχει ακουστεί πως ο Ρασπούτιν διόριζε στην εισαγγελία. Στην περίπτωση μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Με την Εισαγγελέα Δημητρίου υπήρχαν σχέσεις από το 1989. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις.

«Παράνομο να είναι προστατευόμενος μάρτυρας ο Μανιαδάκης»
Οξύτατος στην κριτική του ήταν ο κ. Αγγελής και για το πώς η Ελένη Τουλουπάκη χειρίστηκε το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

«Η Τουλουπάκη γνώριζε πως ο Μανιαδάκης ήταν ύποπτος. Η είσοδος του Μανιαδάκη στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ήταν παράνομη από την αρχή. Δεν θα μπορούσε καν απλός μάρτυρας να είναι. Ο Μανιαδάκης εμπλέκεται ως κατηγορούμενος. Θα μπορούσε να είναι. Άρα, είχε άλλο ρόλο. Θα έπρεπε να κληθεί ως ύποπτος. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ο Μανιαδάκης είναι πάντως εντελώς παράνομο να είναι προστατευόμενος.

Πλεύρης: Μπορεί στο μεσοδιάστημα ο εισαγγελέας να καλεί ξανά τους μάρτυρες και να διαπραγματεύεται, να απειλεί;
Αγγελής: Οχι. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διαδικασία. Ο νόμος ορίζει όρια. Ο φάκελος έπρεπε να αποσταλεί αμελλητί.
Πλεύρης: Είναι δυνατό να κατονομάζει πρωθυπουργό ο προστατευόμενος μάρτυρας τον Νοέμβριο και να μην αποστέλλεται ο φάκελος άμεσα;
Αγγελής: Ακριβώς για αυτό ζήτησα την πειθαρχική δίωξη της κ. Τουλουπάκη.
Για τον λογαριασμό πολιτικού προσώπου
Διευκρινίσεις έδωσε ο αντεισαγγελέας Αγγελής και για τον περίφημο λογαριασμό πολιτικού προσώπου που δόθηκε από τις αμερικανικές αρχές στους Έλληνες κατά την περίφημη συνάντηση της Βιέννης.

«Τα σχετικά με τον λογαριασμό πολιτικού προσώπου τα γνώριζε η κ. Τουλουπάκη. Δεν έπεσε εξ ουρανού. Η κ. Τουλουπάκη κατά τη διάρκεια της επαφής της με τους Αμερικανούς ρώτησε για τον λογαριασμό και η απάντηση που πήραμε ήταν πως το σπίτι του γιου του πολιτικού είναι ενοικιαζόμενο και πληρώνει χρήματα κάθε μήνα. Δεν ξέρουμε πόσα έρχονται κάθε μήνα από τον λογαριασμό στην Ελβετία. Ξέρουμε πως ο λογαριασμός έχει 30.000, δεν ξέραμε αν ήταν δολάρια ή ευρώ. Η κ. Τουλουπάκη έκανε για αυτή την υπόθεση ξεχωριστό report στην εισαγγελία Αρείου Πάγου. Δεν το γνωρίζω εγώ. Αγνοώ παντελώς την ύπαρξη αυτής της αναφοράς. Αυτόν τον λογαριασμό δεν τον ερεύνησαν ποτέ οι ελληνικές αρχές. Δεν ζητήθηκε ποτέ αυτός ο λογαριασμός».


Πηγή: iefimerida.gr 


Πέτρος Ευθυμίου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να νίκησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος το 1996



Τις προσχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με παρέμβασή του ο συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας του ΚΙΝΑΛ Πέτρος Ευθυμίου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και απαντώντας στο ερώτημα για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Να σας το πω με γλώσσα απλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σαν να νίκησε ο Ακης ο Τσοχατζόπουλος το 1996».

Όπως πρόσθεσε ότι «τα κόμματα είναι διαρκώς μεταβαλλόμενα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μεγάλο κενό. Υπάρχει μια συγκροτημένη παράταξη, η συντηρητική παράταξη. Εστω και αν μέσα έχει ρεύματα διαφορετικά –άλλο είναι ο Μητσοτάκης, άλλο είναι η καραμανλική παράδοση, άλλο είναι διάφοροι άλλοι– παρ’ ολ’ αυτά είναι μια συγκροτημένη παράταξη, αποκτά συνοχή λόγω εξουσίας και έχει και μια λαϊκή επικύρωση πρόσφατα. Αντίθετα στον ευρύ προοδευτικό χώρο και ιδίως στην πιο αναγκαία του πλευρά, που είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, η οποία να έχει ένα σχέδιο πραγματικής εξόδου από τη χώρα από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη υπάρχει ένα κενό».


Πηγή : thetoc.gr


Αυτές είναι οι νέες αποδοχές για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους - Πότε θα δουν αυξήσεις


Περίπου 2.500.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τους πρώτους μήνες του 2020 αυξήσεις στα καθαρά ποσά των μηνιαίων αποδοχών τους, καθώς από το νέο έτος ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων θα γίνεται με βάση τη νέα ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα που προβλέπει το πρόσφατα ψηφισθέν από τη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ Ελεύθερος Τύπος” στη νέα αυτή κλίμακα ο κατώτατος συντελεστής φόρου έχει μειωθεί σημαντικά, από το 22% στο 9%, και ταυτόχρονα η βασική ετήσια έκπτωση φόρου έχει μειωθεί από τα 1.900 ευρώ στα 777 ευρώ, ώστε το βασικό αφορολόγητο όριο να διατηρηθεί στα 8.636 ευρώ. Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί πρόσθετες ετήσιες εκπτώσεις φόρου από 33 έως 220 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, που ισοδυναμούν με αφορολόγητα όρια εισοδήματος προσαυξημένα κατά 364 ευρώ για το πρώτο τέκνο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο μισθωτού και συνταξιούχου.

Επιπλέον, οι συντελεστές φόρου στα κλιμάκια ετησίου εισοδήματος άνω των 20.000 ευρώ έχουν μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Τα αναδρομικά

Παρά το γεγονός ότι η νέα κλίμακα ισχύει από την 1η-1-2020, ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των μισθών του Δημοσίου και επί των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου θα γίνει με την παλαιά κλίμακα!

Ο λόγος είναι ότι το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν είχε δημοσιευθεί μέχρι χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ως εκ τούτου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν είχε τη δυνατότητα να προλάβει να συντάξει, να εκδώσει και να αποστείλει άμεσα την εγκύκλιο για την εφαρμογή της νέας κλίμακας. Εν τω μεταξύ, όμως, στα μηχανογραφικά συστήματα εκκαθάρισης αποδοχών των δημοσίων υπηρεσιών και στο μηχανογραφικό σύστημα εκκαθάρισης συντάξεων της ΗΔΙΚΑ οι διαδικασίες προσδιορισμού των καθαρών ποσών μισθών και συντάξεων που πρέπει να αποδοθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων για τον μήνα Ιανουάριο του 2020 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, καθώς οι πληρωμές των αποδοχών αυτών για τον πρώτο μήνα του νέου έτους έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, ήταν αδύνατο στις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης αποδοχών να προλάβουν την ενσωμάτωση στα μηχανογραφικά τους συστήματα του νέου τρόπου υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος βάσει της καινούργιας ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας την οποία καθιερώνει το ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Ως εκ τούτου η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων για το 1ο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιανουαρίου 2020 και επί του συνόλου των συντάξεων του Ιανουαρίου 2020 θα υπολογιστεί και πάλι με τη φορολογική κλίμακα η οποία ισχύει μέχρι τις 31-12-2019. Συνεπώς, οι μειώσεις στη μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος που προκαλεί η νέα κλίμακα δεν θα γίνουν αντιληπτές στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με τα ποσά αποδοχών που θα λάβουν εντός του Δεκεμβρίου για τον μήνα Ιανουάριο, αλλά έναν μήνα αργότερα και αναδρομικά από την 1η-1-2020 με τις αποδοχές του μηνός Φεβρουαρίου 2020.

Οι αλλαγές

Με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων:

1.Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

2.Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του ετήσιο εισοδήματος από τα 20.0001 έως τα 30.000 ευρώ από το 29% στο 28%.

3. Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.0001 ευρώ έως τα 40.000 ευρώ από το 37% στο 36%.

4. Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από το 45% στο 44%.

5. Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος ως εξής:

- από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα

- από 1950 σε 810 ευρώ για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 1 εξαρτώμενο τέκνο

-από 2000 σε 900 ευρώ για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 2 εξαρτώμενα τέκνα

-από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 3 εξαρτώμενα τέκνα

-από 2.100 σε 1.340 για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 4 εξαρτώμενα τέκνα

-από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 5 εξαρτώμενα τέκνα

-από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 6 εξαρτώμενα τέκνα

-από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 7 εξαρτώμενα τέκνα.

6. Περιορισμός της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου των 777-1340 ευρώ κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ή με 1 έως 4 εξαρτώμενα τέκνα.

Οι κρατήσεις

Η νέα αναμορφωμένη φορολογική κλίμακα θα λαμβάνεται υπόψη, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", για τον υπολογισμό των μηναίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων που θα καταβάλλονται από το 2020.

Υπολογίζεται ότι το νέο έτος οι κρατήσεις αυτές θα μειωθούν για περίπου 2.500.000 μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 8.636 ευρώ.

Επιπλέον επισημαίνεται πως οι μειώσεις στις κρατήσεις φόρου θα προκαλέσουν ισόποσες αυξήσεις στα καθαρά ποσά των μηναίων αποδοχών.


Πηγή : enikos.gr


Η Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή Π.Ο.ΑΣ.Υ. και αμετανόητη προκαλεί περισσότερο εμμένοντας στην ανάρτηση της



«Η διεύρυνση γκαζώνει, μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι» ήταν το ακριβές σχόλιο της κ. Κασιμάτη, με την ίδια να αναφέρει στην συνέχεια χωρίς ίχνος ντροπής ότι αστειευόταν να στέλνει επιστολή και να τα κάνει χειρότερα δείχνοντας τον ακροαριστερό της χαρακτήρα.

Φυσικά και τέτοια αθλιότητα δεν είναι για γέλια.

Μετά την αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά για το σχόλιο της Κασιμάτη, ήρθε και η οργισμένη παρέμβαση από την ΠΟΑΣΥ για τα σχόλια της Κασιμάτη : «Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Βουλευτή Β´ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, κας Νίνας Κασιμάτη, η οποία απρόκλητα και άστοχα χρησιμοποίησε σε δημόσια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το γνωστό, θλιβερό, συκοφαντικό και εξευτελιστικό για τους αστυνομικούς απολιθωμένο «σύνθημα»!
Η κα βουλευτής θα έπρεπε, ως εκ της ιδιότητάς της να γνωρίζει, άλλως την πληροφορούμε, ότι οι άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί σε όλη τη Χώρα δεν είναι «μπάτσοι», αλλά κρατικοί λειτουργοί με υψηλό το δημοκρατικό τους φρόνημα, οι οποίοι πασχίζουν καθημερινά υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες να διαφυλάξουν το αγαθό της ασφάλειας της κοινωνίας και τελικά τις αρχές της δημοκρατίας. Δεν είναι «γουρούνια» ούτε ασφαλώς «δολοφόνοι» και δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο σε έναν εκπρόσωπο του Νομοθετικού να αναμασά τέτοιας εφηβικής αφέλειας και μεταχουντικής συμπλεγματικής νοοτροπίας συνθήματα, ακόμα και δίκην αστεϊσμού!
Η διασπορά του συνθήματος στο ευρύ κοινό πλήττει τον αστυνομικό θεσμό και προσβάλλει την προσωπικότητα των συναδέλφων μας, υποβαθμίζει τον Έλληνα Αστυνομικό σε αναλώσιμο και περιφρονημένο είδος και όχι σε κρατικό λειτουργό, σωστό επαγγελματία και περήφανο πολίτη μιας ευνομούμενης Χώρας.
Καλούμε τους αρμόδιους Θεσμούς να εξασφαλίζουν και θωρακίσουν την Αστυνομία και τους Αστυνομικούς, ώστε να ασκούν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.
Καλούμε την κα Βουλευτή, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το ολίσθημά της και να ζητήσει δημόσια συγνώμη για την αχαρακτήριστη αυτή ενέργειά της.
Εάν δεν το πράξει, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, ανταποκρινόμενη στο θεσμικό της ρόλο, ως εκπρόσωπος κόμματος εξουσίας, σημαίνει ότι εννοεί την κάθε συκοφαντική της λέξη, οπότε θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, για να προστατεύσουμε την πληγωμένη τιμή και υπόληψη της Ελληνικής Αστυνομίας και του προσωπικού της που εκπροσωπούμε».

Η επιστολή της προκλητικής και ανεκδιήγητης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτης που ανάρτησε και στο facebook :

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΠΡΟΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ~
Κοιν.: Π.Ο.ΑΣ.Υ.

11/12/2019


Αξιότιμε Πρόεδρε, κύριε Λιότσο,
Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Α.Υ. Πειραιά,

Με έκπληξη διάβασα τη σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, όπου με κατηγορείτε για μια γνωστή στερεοτυπική φράση, η οποία έχει καθιερωθεί στην ελληνική κοινωνία, και ειδικότερα στις νεότερες γενιές, για τις θλιβερές, αλλά υπαρκτές, εξαιρέσεις συναδέλφων σας που κάνουν παράνομη χρήση βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η έκπληξη έγκειται στο ότι, όπως και οι ίδιοι παραδέχεστε, αυτή τη φράση τη χρησιμοποίησα ως μέρος σκωπτικού σχολίου μου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια άσχετου διαλόγου για άλλο ζήτημα, που προδήλως καμία σχέση δεν είχε ούτε καταφερόταν αντικειμενικά και υποκειμενικά στο αστυνομικό σώμα, όπως επίσης εσείς περιγράφετε, άρα και δεν συνιστά έκφραση της αντίληψής μου για την ΕΛ.ΑΣ. όπως την εκλάβατε, και γι’ αυτό λυπάμαι για τη χρήση της και την παρεπόμενη παρερμηνεία της.

Αυτό που όμως με λυπεί επίσης, είναι η δυσανάλογη και άδικη αντίδρασή σας εναντίον μου με ηθικοπλαστικούς όρους σχετικά με το επάγγελμά σας, η οποία μάλλον έχει πολιτικά ελατήρια, όταν θα πρέπει να γνωρίζετε από τη θέση σας πως έχω υπερασπιστεί εμπράκτως τα δίκαια των βιοπαλαιστών αστυνομικών, αφού έχει περάσει μόνον ενάμισης μήνας από τότε που υπέγραψα Αναφορά στη Βουλή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υιοθετώντας και καταθέτοντας δικό σας έγγραφο, το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά έτους 2019, με τα δίκαια συνδικαλιστικά αιτήματά σας. Σας το επισυνάπτω για υπενθύμιση, καθώς βρίσκομαι στο πλευρό σας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σας, όπως και κάθε εργαζομένου που διεκδικεί κεκτημένα δικαιώματα και επίλυση προβλημάτων, γιατί τιμώ το έργο σας και αναγνωρίζω τους κινδύνους που αντιμετωπίζετε καθημερινά. Σχετικά, θα ήθελα να σας θυμίσω επίσης, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε κανένας νεκρός από καμία πλευρά, πολίτης ή αστυνομικός, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν άλλων κυβερνήσεων, όπου 19 αστυνομικοί είχαν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, όπως προκύπτει από τον επίσημο κατάλογο πεσόντων στον ιστότοπο της ΕΛ.ΑΣ. Πιστεύω ότι οι αριθμοί πείθουν άπαντες για την ειδοποιό διαφορά της δικής μας αντίληψης και πολιτικής περί πραγματικής ασφάλειας όλων και έμπρακτου σεβασμού στο αγαθό της ζωής.

Δυστυχώς όμως, η πολύ πρόσφατη επικαιρότητα, με τα φαινόμενα υπερβάλλουσας βίας εκ μέρους συναδέλφων σας εναντίον πολιτών, ακόμα και σήμερα εναντίον νοσοκομειακών γιατρών, δείχνει ότι η υπόθεση του εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας δεν έχει τελειώσει ή μπορεί και να πηγαίνει πολλά βήματα πίσω. Όπως καλά γνωρίζετε, κάποτε, και μέχρι το ν.2265/1994 με τον οποίον θεσμοθετήθηκε ο συνδικαλισμός στην ΕΛ.ΑΣ, όσοι αστυνομικοί ζητούσαν τον εκδημοκρατισμό του Σώματος, διώκονταν ως απείθαρχοι και παραβατικοί. Από την πλευρά μου δηλώνω πως θα συνεχίσω να πρεσβεύω προοδευτικές και δημοκρατικές θέσεις προκειμένου εσείς, οι άντρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ., να μπορείτε να ασκείτε ελεύθερα τα συνδικαλιστικά σας δικαιώματα και καθήκοντα, γι’ αυτό και αναμένουμε από εσάς να αναδεικνύετε μέσα από τη συνδικαλιστική σας δράση τα φαινόμενα εκείνα που όντως εκθέτουν την Ελληνική Αστυνομία και θέτουν σε κίνδυνο – πλέον και εσωτερικά ανέλεγκτα – τη ζωή των πολιτών και τη δική σας.

Όλα τα υπόλοιπα, η δημοκρατική πορεία, ευαισθησία και διαδρομή του καθενός από εμάς, είναι γνωστά και κρινόμαστε καθημερινά από την ελληνική κοινωνία.

Με εκτίμηση

Νίνα Γ. Κασιμάτη
Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ

Νίνα Γ. Κασιμάτη
11 ώρες πριν
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΠΡΟΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ~
Κοιν.: Π.Ο.ΑΣ.Υ.
11/12/2019
...Δείτε περισσότερα


Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε αστυνομικούς και δημοσιογράφους αστυνομικού ρεπορτάζ



Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων τα ξημερώματα της Πέμπτης σε διάφορες περιοχές των βορείων προαστίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια στη 01:20 στο Χαλάνδρι, προκαλώντας ζημιές στο αυτοκίνητο αστυνομικού ο οποίος είναι προϊστάμενος της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού.Από τη φωτιά προκλήθηκαν υλικές ζημίες στο όχημα.

Στη 01:40 άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια στην οδό Διονύσου στη Κηφισιά σε ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

Στις 02:10 άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια στην είσοδο πολυκατοικίας στη Καλογρέζα, όπου διαμένει συνάδελφος δημοσιογράφος που ασχολείται με το αστυνομικό ρεπορτάζ προκαλώντας φθορές στην είσοδο. 

Σύμφωνα με πηγές του ΣΚΑΪ, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ περιμένουν ανάληψη ευθύνης και για τις τρεις επιθέσεις, που έλαβαν χώρα σε διάστημα σχεδόν μιας ώρας. 




Με 288 ψήφους πέρασε η ψήφος των αποδήμων



Με μεγάλη πλειοψηφία έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, σε σύνολο 296 βουλευτών, επί της αρχής 288 ψήφισαν ναι, 7 όχι και ένας παρών.

«Ναι» ψήφισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές στην πλειονότητα από τα 24 άρθρα του νομοσχεδίου.

Μοναδική «παραφωνία» αποτέλεσε το άρθρο 4 που αφορά στον τρόπο εγγραφής των Ελλήνων που βρίσκονται στην αλλοδαπή, στους εκλογικούς καταλόγους. Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», αν και πάλι το άρθρο πέρασε με 206 ψήφους.


Αλλού για Αλλού ο Τσίπρας αντί να μιλάει για τους απόδημους έκανε επίθεση στον Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα



Η στάση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ότι δεν ξέρει ούτε τι κάνει, ούτε τι λέει, ούτε γιατί έχει πάει στην βουλή.

Ο Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, την περισσότερη ώρα ασχολήθηκε με τα εθνικά θέματα κάνοντας επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσπαθώντας να πείσει ότι αυτός θα ήταν καλύτερος, αν και η ιστορία έχει δείξει το αντίθετο και την πλήρη εγκληματική ανικανότητα του.

Η αντίδραση του Μαξίμου για το σώου Αλέξη Τσίπρα που ήταν εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης : «Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσίπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ότι δεν έφθασε σε αυτόν. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού».