Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Προανακριτική για Novartis: Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα κατέθεσε η γραμματέας του Φρουζή


Πλήρη άγνοια για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων από την Novartis και τον Κωνσταντίνο Φρουζή δήλωσε η πρώην γραμματέας του Μαρία Μαραγγέλη κατά την έναρξη της κατάθεσής της στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνούν την σκευωρία «Ρασπούτιν».


«Δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου για πολιτικά πρόσωπα. Δεν ήταν η αρμοδιότητά μου» φέρεται να είπε.

Σε ερώτηση για το αν κλήθηκε για εξέταση από τις ελληνικές δικαστικές αρχές ή από αρχές του εξωτερικού η μάρτυρας είπε ότι κατέθεσε στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δύο φορές, τον Οκτώβριο του 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018 ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει μεταβεί στο εξωτερικό για κατάθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής «φωτογράφησε» την κυρία Μαραγγέλη ως την προστατευόμενη μάρτυρα με κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Για τον λόγο αυτό μέλη της επιτροπής την ρώτησαν εάν γνωρίζει τις σχετικές καταθέσεις των «Μάξιμου Σαράφη» και «Κελέση».

«Μόνο από δημοσιεύματα» φέρεται να είπε.

«Υπέπεσε στην αντίληψή σας δωροδοκία του κ. Λοβέρδου» ρωτήθηκε σε άλλο σημείο για να απαντήσει «όχι» ενώ την ίδια απάντηση έδωσε σε σχετικά ερωτήματα για τους Αδ. Γεωργιάδη, Δ. Αβραμόπουλο και Αν. Λυκουρέντζο.

Επίσης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για «βαλίτσες»
«Samsonite βαλίτσα με χρήματα που έφυγε από Novartis με Φρουζή για Σαμαρά δεν έχω δει. Αν έφευγε ο Φρουζής από το γραφείο του θα τον έβλεπα εγώ και άλλοι πολλοί. Δεν έγινε κάτι τέτοιο» είπε σε άλλο σημείο.

Σε άλλο σημείο είπε ότι ο κ. Φρουζής είχε συναντηθεί με τους Λοβέρδο και Γ. Στουρνάρα ενώ πρόσθεσε ότι «είχα κλείσει ραντεβού και με τον τότε πρωθυπουργό. Ο Φρουζής μου είχε ζητήσει χαμηλόφωνα να το κάνω. Η συνάντηση έγινε στο Μ. Μαξίμου αλλά δεν θυμάμαι πότε».

Η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει ξανά εαν υπέπεσε στην αντίληψή της η μεταφορά χρημάτων με τροχήλατη βαλίτσα. Απάντησε πως “Samsonite βαλίτσα με χρήματα που να έφυγε απο Novartis με φρουζή για Σαμαρά δεν ε΄χω δει. Αν έφευγε ο Φρουζής απο το γραφείο του θα τον έβλεπα εγώ και άλλοι πολλοί. Δεν έγινε κάτι τέτοιο”.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι το 2010 «η εταιρεία πέταγε και παίρναμε μεγάλα μπόνους» ενώ όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε ραντεβού του κ. Φρουζή με την τότε υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι «δεν θυμάμαι ραντεβού μαζί της». Σύμφωνα πάντα με την κυρία Μαραγγέλη τα μπόνους στην Novartis επανήλθαν επι ΣΥΡΙΖΑ. «Το 2016 – 2017 πήραμε μπόνους» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ρωτήθηκε εαν μετείχε στις έρευνες της υπόθεσης ως προστατευόμενη μάρτυρας για να απαντήσει «δεν ισχύει πως είμαι προστατευόμενη μάρτυρας. Δεν έχω κάνει νομικές ενέργειες για τα δημοσιεύματα γιατί δεν έχω την οικονομική δυνατότητα. Δεν έχω μπει ποτέ σε προστασία από αστυνομικούς».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Απάντηση της Κιβωτού του Κόσμου στη περίεργη; Πονηρή; Ακατανόητη μήνυση για ρατσισμό και Ισλαμοφοβία




Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ακατανόητη και "πονηρή" αναρωτιούνται κάποιοι; "Περίεργη"; Λένε άλλοι μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και ο επικεφαλής του, κ. Παναγιώτης Δημητράς, κατά της «Κιβωτού του Κόσμου». Η συμπεριφορά αυτή του Παρατηρητήριου κατακρίνεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων που παρακολουθούν το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου» και θεωρούν αδιανόητη πράξη την μήνυση.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» κατηγορείται για «ξενοφοβία και ισλαμοφοβία» και η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του επικεφαλής της ΜΚΟ, του ιερέα Αντώνη Παπανικολάου, που πέρυσι βραβεύτηκε ως ένας από τους Καλύτερους Ευρωπαίους Πολίτες, της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Χίος Μπροστά» Αγγελικής Παμπάλου και της εισαγγελέως Χίου Σπυριδούλας Σταυράτη. Σύμφωνα με τη μήνυση, η ΜΚΟ είχε αντιταχθεί στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κοντά σε εγκατάσταση της «Κιβωτού» η οποία βρίσκεται στη Χίο. Το Παρατηρητήριο στρέφεται και κατά της εισαγγελέως γιατί, όπως εξηγεί η αναφορά του, η δικαστική λειτουργός δεν άσκησε δίωξη για παλαιότερο κείμενο από την «Κιβωτό». Παράλληλα στην αναφορά γίνεται λόγος για «δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του Διαδικτύου» από την «Κιβωτό του Κόσμου».


Η Κιβωτός του Κόσμου απάντησε, ενημερώνοντας για το έργο της:

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων έχει πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη, την ασφάλεια των παιδιών, τόσο αυτών που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον τους, για να προστατευτούν, με την εντολή του εισαγγελέα, όσο και των ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των οποίων η ασφάλεια, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε δράση ή ανακοίνωση στις οποίες προβαίνει.

Η Δομή του Παιδικού Χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, και τούτο το έπραξε κατά την αρχική περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών (έτη 2015-17), όταν είχε μόλις ενσκήψει το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων, και μάλιστα αυτοβούλως χωρίς να επιδιώξει οιαδήποτε δημοσιότητα και χωρίς να λάβει την παραμικρή βοήθεια.

Η επίμαχη επιστολή, κατετέθη προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασίας των ανήλικων ευπαθών ομάδων που φιλοξενεί. Κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των επίμαχων επιστολών, οι οποίες αναπαράγονται και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, έχουν μοναδικό στόχο να καταδείξουν στις αρμόδιες αρχές την ένταση του προβλήματος και να τονίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αποφάσεις τους.

Λόγω ακριβώς της επικέντρωσης μας στο κοινωφελές έργο μας, δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να απαντούμε άμεσα σε δημοσιεύματα, διότι μοναδικό μέλημα μας είναι η καθημερινή φροντίδα των παιδιών μας και των οικογενειών που στηρίζουμε.

Η επίμαχη επιστολή, συντάχθηκε και προσυπογράφηκε από την διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος) που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή της και όχι από τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά.


Νέα βλακεία ξεστόμισε ο Αλέξης Τσίπρας : Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η… νύχτα και γελάει



Κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τον Αλέξη Τσίπρα για να μην ξεφτιλίζεται!! Λυπηθείτε και εμάς δεν έχουμε συνέλθει ακόμα από την Deutsche Welle που ξεστόμισε την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς αν ντρέπεται.

Αυτή τη φορά το απόλυτο πρώτο νούμερο του τσίρκου ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κακοποίησε μία παροιμία δείχνοντας και πάλι την επιπολαιότητα του και την αμορφωσιά του.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, το ακροαριστερό παρτάλι του δεν ξέρω που είναι και που βρίσκεται πολλές φορές, θέλησε να εμπλουτίσει την ομιλία του με μία κλασική παροιμία.

Και βρήκε και την είπε : «Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η… νύχτα και γελάει», το σωστό όμως είναι ότι τα καμώματα της νύχτας, τα βλέπει η μέρα και γελάει.

Πόσο θα ανεχόμαστε την ακροαριστερή αμορφωσιά του;;; Σταματήστε τον να κάνετε και ένα καλό στο τόπο.


Στα Τίρανα μεταβαίνει εκτάκτως ο Δένδιας



Στα Τίρανα θα μεταβεί εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια σήμερα, όπως ενημέρωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα», σημειώνει ο κ. Δένδιας. «Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει «τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα».


Παραιτήθηκε ο 80χρονος νέος διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας



Tην παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Πατέρας.

Ο 80χρονος παραιτήθηκε μετά από παρέμβαση Μαξίμου, για την ιστορία ο Κωνσταντίνος Πατέρας υπήρξε στο παρελθόν στέλεχος του ΛΑ.ΟΣ και στη συνέχεια των ΑΝ.ΕΛ, από όπου παραιτήθηκε το 2016.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έχει ως εξής:

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Κωνσταντίνου Πατέρα από τη θέση του Διοικητή του Γ.Ν. Καρδίτσας.


Συνελήφθη, αλλοδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εξαπάτηση πολιτών



Συνελήφθη, 23-11-2019 το απόγευμα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, 60χρονη αλλοδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούταν στην συστηματική εξαπάτηση πολιτών, με διάφορα τεχνάσματα.

Σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και απατών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για απάτες στην πόλη των Ιωαννίνων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της 60χρονης, διακριβώθηκε η εγκληματική της δράση και συνακόλουθα, συνελήφθη κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, τη στιγμή που η 60χρονη παραλάμβανε από εξώπορτα οικίας σακούλα που περιείχε το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ, όπου την είχε εναποθέσει 71χρονη ημεδαπή, την οποία είχαν προσεγγίσει νωρίτερα τηλεφωνικά συνεργοί της με απατηλές προφάσεις.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ηλικιωμένους και προσποιούμενοι:

είτε τους γιατρούς και με το πρόσχημα ότι ένας στενός συγγενής τους (συνήθως τέκνο τους), εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου, απαιτούσαν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση,
είτε τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρήματα προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν τροχαίο ατύχημα.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η συλληφθείσα, έχοντας αναλάβει το ρόλο του «εισπράκτορα», μετέβαινε σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου παραλάβει τα χρήματα από τα υποψήφια θύματα, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.

Με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση και την ψυχολογική φόρτιση που προκαλούσαν στους πολίτες, επεδίωκαν την άμεση είσπραξη των χρημάτων που απαιτούσαν. Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες (συνήθως γυναίκα) προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι η 60χρονη εμπλέκεται επιπρόσθετα σε εννέα απάτες που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 08-08-2019 έως και 09-11-2019 και συγκεκριμένα:

την 08-08-2019 στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, όπου απέσπασε από 72χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ,
την 16-09-2019 στη Λάρισα, όπου απέσπασε από 66χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (15.000) ευρώ και χρυσαφικά,
την 28-09-2019 στη Λαμία, όπου απέσπασε από 81χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (1.500) ευρώ,
την 29-09-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 79χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (15.000) ευρώ,
την 05-10-2019 στην Καλαμάτα, όπου απέσπασε από 81χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (52.000) ευρώ,
την 16-10-2019 στη Λαμία, όπου απέσπασε από 76χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (10.000) ευρώ,
την 22-10-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 81χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (20.000) ευρώ,
την 03-11-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 84χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (7.000) ευρώ,
την 08-11-2019 στα Ιωάννινα, όπου απέσπασε από 77χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (21.000) ευρώ.
Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον άλλους τριάντα (30) πολίτες στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.

Στην κατοχή της συλληφθείσας καθώς και σε έρευνα που έγινε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Ιωάννινα όπου διέμενε προσωρινά, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των -1.675- ευρώ
το χρηματικό ποσό των -127- λεβ,
χρυσαφικά,
χειρόγραφες σημειώσεις,
τέσσερα κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης για την τέλεση των ανωτέρω αδικημάτων.
Η συλληφθείσα, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων για εμπλοκή της και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών της, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου προτρέπει τους πολίτες:

να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.
να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Επίσης, παρακαλούνται οι οικείοι των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.


Θα «σαπίσουν» στη φυλακή οι ιερείς-διάβολοι που βίαζαν κωφούς μαθητές στην Αργεντινή



Δύο ιερείς καταδικάστηκαν σε κάθειρξη άνω των 40 ετών επειδή επί χρόνια βίαζαν κωφά παιδιά σε ένα ίδρυμα της Αργεντινής, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την πατρίδα του πάπα Φραγκίσκου.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους δύο ιερείς και τους καταδίκασε, τον μεν Αργεντίνο Οράσιο Κορμπάτσο σε κάθειρξη 45 ετών και τον Ιταλό Νικόλα Κοράντι σε κάθειρξη 42 ετών. Ο Κοράντι είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην Αργεντινή από το 1970.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε τον Αύγουστο και έγινε κεκλεισμένων των θυρών στην πόλη Μεντόσα, εξετάστηκαν 43 υποθέσεις και κατέθεσαν 13 από τα θύματα. Ορισμένα ήταν ηλικίας ακόμη και 4 ετών όταν βιάστηκαν.

Ο 59χρονος Κορμπάτσο και ο 83χρονος Κοράντι ήταν ήδη προφυλακισμένοι. Το δικαστήριο της Μεντόσα επέβαλε επίσης ποινή κάθειρξης 18 ετών για βιασμό στον κηπουρό του ιδρύματος Αρμάντο Γκόμες. Πέρσι, ένας άλλος ιερέας, ο 50χρονος Χόρχε Μπορντόν, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών αφού ομολόγησε πέντε βιασμούς.

Άλλοι 15 κατηγορούμενοι πρόκειται να δικαστούν τους επόμενους μήνες σε δύο διαφορετικές δίκες.

Το ίδρυμα Provolo, στους πρόποδες των Άνδεων, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων δυτικά του Μπουένος Άιρες, έκλεισε το 2016, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Το ίδρυμα παρείχε δωρεάν εκπαίδευση σε κωφούς, φτωχούς μαθητές οι οποίοι διέμεναν εκεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και επέστρεφαν στο σπίτι τους το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Χαμηλότερες τιμές στη χρέωση δεδομένων ζήτησε από τους παρόχους o Μητσοτάκης στο Digital Economy Forum



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το βράδυ της Δευτέρας ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο Digital Economy Forum που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ στο ξενοδοχείο InterContinental. Προσερχόμενος στην εκδήλωση και πριν την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα περίπτερα των start-up εταιρειών και να συνομιλήσει με νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά κι όχι μόνο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Digital Economy Forum:

Κύρια Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, με μεγάλη χαρά βρίσκομαι απόψε εδώ, στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, αυτή τη φορά ως Πρωθυπουργός της χώρας. Ξέρετε ότι πολλές φορές είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε στο παρελθόν και επιτρέψτε μου πριν ξεκινήσω μία προσωπική αναφορά. Σκεφτόμουν καθώς έμπαινα στην αίθουσα -και αφού είχα την ευκαιρία να συναντήσω δέκα εξαιρετικές ομάδες από startuppers οι οποίοι επιδιώκουν να διακριθούν στο αντικείμενο που ο καθένας και η καθεμιά έχουν επιλέξει- πόσο νερό έχει μπει στο αυλάκι από το 1999, ακριβώς πριν από 20 χρόνια. Όταν τότε πρωτοβρέθηκα στην Εθνική Τράπεζα και είχα την ιδέα -πρωτοποριακή για εκείνη την εποχή- να δημιουργήσω το πρώτο εξειδικευμένο fund που θα επενδύει σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην πατρίδα μας, αλλά και την πρώτη επιχειρηματική θερμοκοιτίδα. Τότε ήμασταν ίσως μπροστά από την εποχή μας και σίγουρα ο δρόμος της επιχειρηματικότητας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε ήταν η αυτονόητη επιλογή για πολλά νέα παιδιά.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης αισθάνομαι ότι αυτό έχει αλλάξει και μία σημαντική κατάκτηση και για τον δικό σας κλάδο, αλλά και για την Ελληνική οικονομία συνολικά είναι ακριβώς ότι έχουμε πολλά περισσότερα νέα παιδιά, εξαιρετικούς επιστήμονες, οι πιο πολλοί έχουν σπουδάσει στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, που επιλέγουν το δρόμο της επιχειρηματικότητας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της υψηλής τεχνολογίας συνολικά και αυτό είναι κάτι που με κάνει εξαιρετικά αισιόδοξο για την πορεία της χώρας, αισιόδοξο για τον δικό σας στον κλάδο. Βρίσκομαι, λοιπόν, σήμερα εδώ όχι για να σας μιλήσω για αυτά τα οποία θα κάνουμε, όπως έκανα πέρσι, αλλά να σας εξηγήσω το σχέδιό μας για το τι κάνουμε. Τι έχουμε κάνει, τι κάνουμε και βέβαια τι θα κάνουμε και στο άμεσο μέλλον. Με άλλα λόγια για να πληκτρολογήσουμε μαζί το «enter» στην επόμενη μέρα της χώρας. Άλλωστε, για την κυβέρνησή μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας μας αποτελεί κεντρική επιλογή. Ήδη, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες τα βήματα που έγιναν ήταν πολλά. Και θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα και τολμηρότερα.

Αφετηρία υπήρξε η ίδρυση ενός Υπουργείου με σαφή προσανατολισμό και χαρακτήρα. Το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι σήμερα διακριτό από το παλιό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής -τούτο το γνωρίζουν πολύ καλά οι ειδικοί του κλάδου. Ένα πολιτικό κέντρο με όλες τις σχετικές αρμοδιότητες, τόσο νομοθετικά όσο και τεχνολογικά, ήταν πάντα και το δικό τους αίτημα. Ήταν, όμως, και μία πρωτοβουλία για την οποία είχα δεσμευτεί προσωπικά προεκλογικά. Είχα και εγώ βλέπετε ένα διπλό κίνητρο: την απογοητευτική εικόνα της χώρας, αλλά και την προσωπική μου εμπειρία.

Η πρώτη -και παρά τις εξαιρέσεις τις οποίες ανέφερε η κυρία Πρόεδρος- αποτυπώνεται στη συνολική θέση της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες της Ευρώπης. Για παράδειγμα, στο δείκτη της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας είμαστε 26οι -ψηλότερα μόνο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, η θητεία μου ως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατά το διάστημα από το καλοκαίρι του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 υπήρξε αποκαλυπτική. Γιατί εκεί διαπίστωσα ότι είχα μεν τη θεσμική ευθύνη της ψηφιακής πολιτικής, αλλά ουσιαστικά κανένα από τα εργαλεία για να την υπηρετήσω.

Η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπαγόταν θυμάμαι, τότε, στο Υπουργείο Οικονομικών. Κρίσιμοι οργανισμοί όπως η ΗΔΙΚΑ, το ΕΔΕΤ, στα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Η χάραξη της κεντρικής πολιτικής για τις τηλεπικοινωνίες υπαγόταν στο Υπουργείο Υποδομών.

Αυτό το αρχιπέλαγος της πολυδιάσπασης -με τις άλλοτε επικαλυπτόμενες κι άλλοτε αποκλίνουσες νησίδες αρμοδιοτήτων- αποκτά, τώρα, έναν φάρο που δείχνει μία κοινή πορεία. Μία κεντρική δομή, που έχει τη συνολική ευθύνη του ψηφιακού μετασχηματισμού, με αναφορά απευθείας στον Πρωθυπουργό. Κάτι που απορρέει από ανάγκη για κάθετες αποφάσεις, αλλά με οριζόντιες εφαρμογές. Γιατί, ακριβώς, η συγκεκριμένη πολιτική, ενώ χαράσσεται σ’ ένα κέντρο, αφορά -και όπως καλά γνωρίζετε απλώνεται- σε όλα τα υπουργεία.

Προσθέτω μία ακόμη προτεραιότητα: Την προσέλκυση ανθρώπων με ταλέντο και δεξιότητες για τη στελέχωση των σχετικών θέσεων ευθύνης. Τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα. Τόσο από τα πανεπιστήμια, όσο και από το εγχώριο οικοσύστημα της καινοτομίας. Τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Κάτι που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται με αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Θεωρώ ότι η ομάδα η οποία συνεργάζεται με τον Υπουργό τον κ. Πιερρακάκη είναι μια ομάδα εξαιρετική που μπορεί να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό μας για το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Κυρίες και Κύριοι,

Σε θεσμικό επίπεδο, η νέα κυβέρνηση αναδιάταξε, ήδη όπως σας είπα, τη δομή του κράτους. Όμως, αυτό το νέο «οργανόγραμμα» -ας το αποκαλέσω έτσι- της Διοίκησης, για να αποδώσει προϋποθέτει δύο στοιχεία: Διαλειτουργικότητα μεταξύ των κέντρων του και απλούστευση των διαδικασιών που τα συνδέουν με τον πολίτη. Και αυτό, τελικά, είναι και το αντίδοτο στο δηλητήριο της γραφειοκρατίας. Ο τρόπος να μην ξοδεύουμε άσκοπα χρόνο και χρήμα και η μόνη λύση για να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα του Έλληνα.

Σε αυτό, ακριβώς, το πεδίο καλείται να δράσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Γιατί, αν αποτιμήσουμε την αλληλεπίδραση των πολιτών με το κράτος, θα διαπιστώσουμε πως αυτή δομείται γύρω τελικά από συγκεκριμένα γεγονότα. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων τα αποκαλούν life events. «Γεγονότα ζωής» -από τη γέννηση ενός παιδιού και την πρώτη εγγραφή του στο σχολείο μέχρι την ανανέωση του διπλώματος ή μιας ταυτότητας ενός ενήλικου.

Πρόκειται για κόμβους στη ζωή όλων μας, των οποίων η θεσμική αναγνώριση απαιτεί διαδικασίες, ακόμη και ουρές, εν μέσω όλων των άλλων υποχρεώσεων του πολίτη. Είναι τα σημεία εκείνα στα οποία ο πολίτης, στιγμές εκείνες στις οποίες ο πολίτης αναγκάζεται να έρθει σε επικοινωνία με το κράτος. Διαδικασίες, όμως, που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Γι’ αυτό κι αξιολογήσαμε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και δομές όπως τα ΚΕΠ πρέπει να έχουν την ίδια στέγη. Μία εύλογη κίνηση, που όμως δεν είχε δρομολογηθεί εδώ και χρόνια.

Δύο από τους νόμους που ήδη ψηφίσαμε -αυτός του Υπουργείου Εσωτερικών για Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, όπως και ο Αναπτυξιακός- περιλαμβάνουν ένα πλούτο διατάξεων που μας ενδιαφέρουν. Σε επίπεδο Υπουργείων, για να το εξηγήσω πολύ απλά, ουσιαστικά πήρα την πρωτοβουλία να καταργήσω το Υπουργείο του οποίου ήμουν προϊστάμενος και να εντάξω ένα μεγάλο κομμάτι του στο νέο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Και τα ζητήματα που αφορούν απλά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Επιγραμματικά αναφέρω πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ψηφιστεί από αυτήν την κυβέρνηση και που σας αφορούν όλους άμεσα:
– Απλοποίηση της αδειοδότησης συστημάτων κεραιών κινητής τηλεφωνίας: Ένα ζήτημα που ταλανίζει την εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών από τη δεκαετία του 1990, λύθηκε με έναν νόμο και με λίγες διατάξεις. Εξαιρετικά σημαντική η παρέμβαση ενόψει και των νέων δικτύων 5ης γενιάς που θα χρειαστούν περισσότερες κεραίες.
– Δημιουργία ενός Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη: Πρόθεσή μας όλα τα λεγόμενα γεωχωρικά στοιχεία -όπως χρήσεις γης και πολεοδομικές πληροφορίες- να βρίσκονται σε μια ενιαία πύλη, προσιτές στον πολίτη.
– Δημιουργία της ψηφιακής πύλης gov.gr: Μία τομή στην οποία θα επανέλθω αναλυτικότερα. Γιατί θα αποτελέσει την γέφυρα για μία εντελώς νέα σχέση του πολίτη με το κράτος.
– Και νέος σχεδιασμός Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας: Ένα ζητούμενο των καιρών, η σημασία του οποίου νομίζω πως περιττεύει να υπογραμμιστεί. Γι΄αυτό και αποτελεί προτεραιότητά μας.

Γνωρίζουμε τα αλλεπάλληλα κρούσματα κυβερνοπολέμου που εκδηλώνονται σε άλλα σημεία του πλανήτη, διαβρώνοντας την κρατική ασφάλεια και υπονομεύοντας τη δημοκρατική διαδικασία, επιθέσεις οι οποίες συχνά έχουν θύματα και επιχειρήσεις. Η πρώτη δική μας απάντηση ήταν να εφαρμόσουμε αμέσως την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενιαία προστασία συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, ορίζοντας ποιες εθνικές υποδομές κατατάσσονται ως κρίσιμες. Και θα ακολουθήσουν, προφανώς, πολλές ακόμη πρωτοβουλίες. Βασισμένες στο πνεύμα της σχετικής οδηγίας και αξιοποιώντας τα μέσα της εργαλειοθήκης της.

Κυρίες και κύριοι,

Το έργο που έχει ήδη συντελεστεί -ψηφίδες του οποίου επικαλέστηκα συνοπτικά- είναι πράγματι πυκνό για το διάστημα στο οποίο ξεδιπλώθηκε. Είναι όμως ενδεικτικό και της σοβαρής προετοιμασίας η οποία είχε προηγηθεί. Αλλά και της δυναμικής προόδου που έρχεται. Μία πρόοδος, η οποία θέτει έξι κεντρικούς στόχους για τους οποίους θέλω να σας μιλήσω σε συντομία.

Ο πρώτος αφορά την ίδρυση της πλατφόρμας gov.gr, ως μοναδικής πύλης για την πρόσβαση των πολιτών στο Δημόσιο και στις υπηρεσίες του. Είτε από υπολογιστή, είτε από κινητό τηλέφωνο, είτε από οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Το gov.gr θα αποτελεί το ενιαίο και αμέσως αναγνωρίσιμο «πρόσωπο» του Δημοσίου στους πολίτες. Είναι αποτέλεσμα μελέτης και αξιοποίησης ενός ανάλογου συστήματος που λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην αρχή, στην πύλη αυτή θα συγκεντρωθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που ήδη παρέχουν ψηφιακά τις υπηρεσίες τους. Προσθέτοντας, ωστόσο, και δύο από τις πιο διαδεδομένες πράξεις του πολίτη: την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση.

Εκεί θα περάσουν και οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που τώρα το κράτος παρέχει με τον παραδοσιακό τρόπο. Και, καθώς πρόκειται για έναν κυλιόμενο προγραμματισμό τετραετίας, θα εντάσσονται διαρκώς όλο και πιο νέα στοιχεία. Η πύλη, πάντως, θα είναι διαθέσιμη, για την πρώτη εφαρμογή της, το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η δεύτερη στόχευση αφορά την έννοια της προσωπικής ταυτοποίησης, με τις διαδικασίες του διαγωνισμού για τις Ταυτότητες Νέου Τύπου. Εδω πρότυπό μας αποτελεί η περίπτωση της Εσθονίας. Ο τέος Πρόεδρος της Εσθονίας μάλιστα συμβουλεύει τον Υπουργό σε ζητήματα ψηφιακής πολιτικής. Εσθονία, ένα κράτος όπου η ψηφιακή ταυτότητα έχει μετατραπεί σε εύκολη δίοδο πρόσβασης προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτό θα είναι το χαρακτηριστικό και των δικών μας νέων ταυτοτήτων: Θα είναι έγχρωμες, με σύγχρονη ψηφιακή υποδομή και θα προσφέρουν τη δυνατότητα ψηφιακών υπογραφών για τους πολίτες. Κάτι που θα επιτρέψει να επικοινωνούμε και να εξυπηρετούμαστε, πλέον, από απόσταση και χωρίς την φυσική μας παρουσία.

Η στρατηγική μας για την ταυτοποίηση περιλαμβάνει και τη χρήση, όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός, ενός ενιαίου αριθμού για τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο. Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, ο αριθμός ταυτότητας και τόσοι άλλοι αριθμοί θα γίνουν, δηλαδή, ένας αριθμός που θα συνδέεται με τις νέες ταυτότητες. Ένας συγκεκριμένος αριθμός θα εκδίδεται με τη γέννηση κάθε παιδιού, θα ακολουθεί κάθε πολίτη καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο τρίτος στόχος αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση του ομώνυμου Εθνικού Προγράμματος. Με ακρογωνιαίο λίθο του την αρχή «μόνον άπαξ» -το αγγλικό «once only». Το Δημόσιο δεν θα ζητά, πλέον, ξανά και ξανά από τον πολίτη δεδομένα που ήδη του έχουν δοθεί. Κάτι το οποίο ειρήσθω εν παρόδω προβλέπεται ήδη από τη σχετική νομοθεσία, πλην όμως είναι παντελώς ανεφάρμοστο στην πράξη.

Γιατί η απλοποίηση των διαδικασιών είναι η άλλη όψη της ψηφιοποίησης. Διαφορετικά, το μόνο που θα πετυχαίναμε θα ήταν να μετατρέψουμε την παλιά γραφειοκρατία σε μοντέρνα και ηλεκτρονική. Ήδη, αναπτύσσουμε έναν κωδικοποιημένο τρόπο καταγραφής των διαδικασιών ανά υπουργείο, ώστε αυτή η προσέγγιση να γίνει όσο το δυνατόν πιο συστηματική. Και σύντομα θα ανακοινώσουμε ένα πρώτο πακέτο απλοποιήσεων.

Ένα απτό, μικρό αλλά σημαντικό δείγμα είναι και η διασύνδεση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών που ανακοινώθηκε προ ημερών. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Από 1ης Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στις φορολογικές Αρχές έγγραφα για ληξιαρχικά γεγονότα που τους αφορούν. Πιστοποιητικά γάμων, γεννήσεων ή διαζυγίων όπως και κάθε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση θα ανταλλάσσονται, στο εξής, μόνο μεταξύ των υπηρεσιών. Απλά, γρήγορα, χωρίς την ταλαιπωρία του πολίτη. Ένα μόνο παράδειγμα του πως αλλάζει η ζωή των πολιτών από τη διασύνδεση των βασικών βάσεων δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο τέταρτος στόχος μας προβλέπει την πρόσβαση στις νέες τηλεπικοινωνίες. Μία βασική, δηλαδή, ατομική και κοινωνική ανάγκη. Ήδη, ανοίξαμε το διάλογο για το έργο «Ultra Fast Broadband». Έχουμε ανακοινώσει, επίσης, λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη του φάσματος του 5G μέχρι τα μέσα του 2021. Και με έμφαση στη μακροπρόθεσμη επένδυση, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει, επιτέλους, κλίμακα και ως προς τις ψηφιακές της υποδομές.

Πρέπει, όμως, να το παραδεχτούμε: Το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό. Πολλές από τις σχετικές διεθνείς μετρήσεις δεν αντανακλούν ακριβώς την πραγματικότητα, δεδομένου ότι αναφέρονται σε ονομαστικές και όχι πραγματικές τιμές. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω. Ώστε να σταθούν και αυτοί αρωγοί στο ψηφιακό εγχείρημα. Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις.

Η πέμπτη πτυχή της πολιτικής μας αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. Εστιάζει στο reskilling -στην καλλιέργεια, δηλαδή, των νέων δεξιοτήτων στο σύνολο του πληθυσμού. Γιατί αυτές είναι που θα καθορίσουν τις νέες ανισότητες των επόμενων δεκαετιών. Η προσαρμογή στις συνθήκες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης δεν απαιτεί, πλέον, μόνο εξειδίκευση και συγκεκριμένες επαγγελματικές ικανότητες. Αλλά απαιτεί και ένα πρόσθετο προσόν: Την προσαρμοστικότητα σε διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις.

Με απλά λόγια, οι γενιές πριν από την κρίση -η δική μας γενιά- κλήθηκαν απλώς «να μάθουν». Να εκπαιδευτούν, δηλαδή, σε μια επιστήμη ή σε μια τέχνη, με την προοπτική αυτή η γνώση να τους συνοδεύει σε όλη τους την επαγγελματική διαδρομή. Όμως οι σημερινοί νέοι καλούνται να ξεμάθουν, να έχουν τη δυνατότητα να ξεμαθαίνουν πράγματα τα οποία έχουν μάθει ή κυρίως «να μάθουν, να μαθαίνουν». Δηλαδή να είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να εξοικειωθούν σε κάτι καινοτόμο, πάνω στη δουλειά τους ή ακόμη σε μια εντελώς νέα δουλειά.

Η πραγματική και η ψηφιακή σφαίρα θα τέμνονται, στο εξής, ολοένα και πιο πολύ. Επομένως, το reskilling δεν μπορεί παρά να είναι, σε μεγάλο βαθμό, ψηφιακό. Έχω πλήρη γνώση του χάσματος δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Παρά το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει απαγορευτικά μεγάλη ανεργία υπάρχει έλλειμμα κατάλληλου προσωπικού για διαθέσιμες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Μόνη άμεση λύση είναι ο ανάλογος προσανατολισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Αλλά και ένα ευρύ σχέδιο επιμορφωτικών προγραμμάτων για ανέργους και ήδη απασχολούμενους. Εδώ θα χρειαστεί η συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόσο με το Υπουργείο Παιδείας, όσο και με το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει μεγάλη εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία σε τέτοια προγράμματα.

Και βέβαια -ανοίγω μια παρένθεση μιας και μιλάμε για ανθρώπινο δυναμικό- δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή 400.000 νέοι συμπολίτες μας έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Αρκετοί έφυγαν από τον κλάδο της πληροφορικής. Εγκατέλειψαν δουλειές που είχαν στην Ελλάδα. Δεν έφυγαν επειδή δεν έβρισκαν δουλειά στην Ελλάδα. Τις εγκατέλειψαν κυρίως λόγω της απαγορευτικής φορολογίας και ενός ασφαλιστικού συστήματος το οποίο συνέδεε με απόλυτο γραμμικό τρόπο το ύψος των εισφορών με το εισόδημά τους.

Αυτά αλλάζουν ήδη. Και σε συνδυασμό με τη γενικότερη αισιοδοξία, η οποία υπάρχει πια στην Ελλάδα, και την πίστη ότι η Ελλάδα μπαίνει στο σωστό δρόμο και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, πιστεύω ότι ένα σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά στους κλάδους τεχνολογίας που έφυγε από την Ελλάδα στο εξωτερικό, θα ξανακάνει το βήμα να επιστρέψει στην πατρίδα του. Κατά συνέπεια, να προσθέσει το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα για να μπορέσει να κάνει το μεγάλο ψηφιακό άλμα στο μέλλον.

Έκτη και τελευταία στόχευσή μας ειναι η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων. Τα λεγόμενα open data μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Το κράτος μπορεί να τα αξιοποιεί για να αποτιμά τα αποτελέσματα των πολιτικών του, να διορθώνει αστοχίες και να σχεδιάζει με ακρίβεια το μέλλον. Και δεύτερον, τα ανοιχτά δεδομένα είναι η πρώτη ύλη για πολλές επιχειρήσεις να μπορούν να «διαβάζουν» το περιβάλλον. Να εντοπίζουν ευκαιρίες και να κινούνται με ταχύτητα για να τις αξιοποιήσουν.

Τα ανοιχτά δεδομένα στην Ελλάδα δεν είναι κάτι νέο. Αποτελούν νόμο του κράτους ήδη από τα τέλη του 2014 -τον νόμο 4305 που εισηγήθηκα ο ίδιος ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Νόμο που έχει όμως γνωρίσει περιορισμένη, θα έλεγα σχεδόν περιθωριακή, εφαρμογή.

Η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική αξιοποίησης των ανοικτών δεδομένων, με απόλυτο σεβασμό στην ιδιωτικότητα και με έμφαση στην αναπτυξιακή διαδικασία και στον ανασχεδιασμό λειτουργιών και διαδικασιών. Με κεντρικό άξονα: «ό,τι δεν μπορείς να μετρήσεις δεν μπορείς να το αξιολογήσεις και να το αξιοποιήσεις». Και με έμφαση στην ασφάλεια και στην αξιοποίηση των δεδομένων, με την εφαρμογή blockchain και εκτεταμένων ελέγχων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Κυρίες και κύριοι,
Οι κατευθύνσεις που μόλις περιέγραψα δεν είναι μεμονωμένες, είναι συμπληρωματικές, είναι αλληλοτροφοδοτούμενες. Πιστεύω ότι είναι απολύτως εναρμονισμένες και με τις απόψεις του ΣΕΠΕ, αλλά και με τις προτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από συμβούλους που έχουν μελετήσει την ανάπτυξη της αγοράς πληροφορικής και νέων τεχνολογιών στην πατρίδα μας. Συνθέτουν μία πλήρη, αλλά και δυναμική εικόνα: Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.

Γνωρίζω καλά πού βρισκόμαστε. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, το 2019, δεν διαθέτουμε ακόμα στο Δημόσιο ένα ολοκληρωμένο σύστημα ERP, δεν διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα HRMS, διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ακόμη ολοκληρωμένα και διαλειτουργικά συστήματα στην Υγεία. Ή δεν γίνεται να υπάρχουν συστήματα στην Υγεία τα οποία μας διαθέτουν πλούσια πληροφορία, αλλά εμείς να αρνούμαστε να την αξιοποιήσουμε. Όπως, παραδείγματος χάριν, η πληροφορία που υπάρχει ήδη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σωστά για να εντοπιστούν οι γιατροί που συστηματικά υπερσυνταγογραφούν. Για αυτό το λόγο θέτουμε αυτές τις αυτονόητες ανάγκες που μόλις σας περιέγραψα στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας.

Θα προηγηθούν σύντομα, μαζί και με άλλα συστήματα, τα οποία σωρευτικά θα έχουν στόχο να μετατοπίσουν τη χώρα μας από το προβληματικό σημείο που βρίσκεται σήμερα εκεί που θα έπρεπε να είναι. Ναι, θα χρειαστούν συνεπώς νέα έργα. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, επισημαίνουν τα κενά, ταυτοποιούν τις ανάγκες, κυρίως καταγράφουν προτεραιότητες. Αυτές θα αρχίσουν να υπηρετούνται μέσα στο 2020.

Κλείνω με μία παραδοχή, που είναι ταυτόχρονα ουσία της αντίληψής μας αλλά και νήμα που ενώνει όλες τις αποφάσεις μας: Ούτε τα λογισμικά συστήματα ανήκουν στον εαυτό τους, ούτε οι διασυνδέσεις των κόμβων είναι αυτοσκοπός. Ο χρόνος αποκτά αξία μόνο όταν είναι παραγωγικός.

Με άλλα λόγια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί μία ουδέτερη, μια κατεύθυνση «τεχνική». Δεν είναι μία τεχνοκρατική προσέγγιση που αφορά απλά ένα ακροατήριο ειδικών, όπως είστε εσείς. Είναι μία συνειδητή επιλογή, είναι μια άκρως πολιτική επιλογή. Γίνεται στο όνομα των πολλών -όχι μόνο κάποιων «ειδικών»- και αναδεικνύεται σε τομή, που διαφοροποιεί τον πραγματικό δημοκρατικό εκσυγχρονισμό από τον ανώδυνο μοντερνισμό. Προϋπόθεση ευημερίας των πολιτών, δηλαδή, σε κάθε επίπεδο: από την Οικονομία και την Παιδεία μέχρι την Υγεία και την Άμυνα.

Ας μην θεωρηθεί, λοιπόν, από κάποιους απλά «τεχνοκρατική» η παρέμβασή μου, απόψε. Μιλώντας για την ψηφιακή μετάβαση, περιέγραψα την οικονομική και κοινωνική μετάβαση της Ελλάδας στο αύριο. Περιέγραψα έναν δρόμο τον οποίο δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην διανύσουμε με ταχύτητα ως χώρα. Με άλλα λόγια, περιέγραψα ουσιαστικά την πολιτική μου απόφαση η χώρα να γυρίσει σελίδα. Και να βάλει σε αυτήν την υπογραφή της, η οποία φυσικά θα είναι πια ηλεκτρονική.

Σας ευχαριστώ.




Συνταγματική Αναθεώρηση αλλαγή στην εκλογή του ΠτΔ και η ψήφος των αποδήμων



Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τη Δευτέρα την Αναθεώρηση κρίσιμων άρθρων του Συντάγματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, εγκρίθηκαν:

Οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν είναι οι κάτωθι:

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν οι ακόλουθες εννέα από τις προς συζήτηση αναθεωρητικές προτάσεις:

Το άρθρο 32 παρ. 4 που αποσυνδέει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και αναθεωρείται για πρώτη φορά. Στην προηγούμενη πλειοψηφία είχε λάβει 224 ψήφους και σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 158 ναι, 139 όχι, 0 παρών

Το άρθρο 54 παρ. 4 που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Στην προηγούμενη Βουλή είχε λάβει 160 ψήφους, ενώ σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 212 ναι, 84 όχι, 1 παρών

Το άρθρο 86 παρ. 3, που αφορά στον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με την αναθεώρηση καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και έτσι τα αδικήματα των υπουργών θα έχουν πια τον ίδιο χρόνο παραγραφής με αυτά των υπολοίπων πολιτών. Η διάταξη στην προηγούμενη πλειοψηφία είχε λάβει 225 ψήφους και σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 274 ναι, 0 όχι, 23 παρών

Το άρθρο 62 που αναφέρεται στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές, στην προηγούμενη Βουλή και σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 173 ναι, 117 όχι, 1 παρών

Το άρθρο 68 παρ. 2, με το οποίο δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να προτείνει Εξεταστική Επιτροπή, με την υπογραφή 10 βουλευτών. Από την προηγούμενη Βουλή, η συγκεκριμένη πρόταση έχει 247 ψήφους, ενώ σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 189 ναι, 94 όχι, 14 παρων

Το άρθρο 101α, το οποίο προβλέπει την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα. Η διάταξη είχε λάβει 232 στην προηγούμενη Βουλή και σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 158 ναι, 139 όχι, 0 παρών

Το άρθρο 73 για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Οι βουλευτές ψήφισαν: 254 ναι, 32 όχι, 11 παρών

Το Άρθρο 21 παρ 1, που αφορά στην συνταγματική διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι βουλευτές ψήφισαν: 190 ναι, 107 όχι, 0 παρών

Το άρθρο 96 παρ. 5, που αφορά τα στρατιωτικά δικαστήρια. Οι βουλευτές ψήφισαν: 189 ναι, 94 όχι, 14παρών

Παράλληλα, για τις διατάξεις κατάργησης των άρθρων 112 παρ. 4 κατάργηση 113 κατάργηση, 114 παρ. 1 κατάργηση, 114 παρ. 2 κατάργηση, 115 παρ. 1 κατάργηση και 115 παρ. 2 κατάργηση υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων 297 βουλευτών.


Ολοκληρώθηκε η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού χρέους προς το ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ



Την ολοκλήρωση σήμερα της διαδικασίας της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων προς την Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, η διαδικασία ενεργοποιήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Με την ολοκλήρωσή της υλοποιείται μία ακόμη προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται ότι το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Με τον χειρισμό αυτόν ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ.


Πηγή : capital.gr


Τούρκοι πολίτες ζητούν να δικαστεί ο Ερντογάν επειδή δεν έχει… πτυχίο



Πρωτότυπη διαμαρτυρία λαμβάνει χώρα έξω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο από Τούρκους πολίτες που ζητούν να δικαστεί ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή δεν διαθέτει πτυχίο, όπως απαιτούν οι νόμοι της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, η πρωτοβουλία ανήκει στον Μετίν Γκιουλέρ, ηγέτη ενός μικρού αριστερού κόμματος στην Τουρκία, ο οποίος άπλωσε πανό διαμαρτυρίας έξω από το ΕΔΑΔ ζητώντας την παρέμβαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Έχοντας εξαντλήσει όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα, όπως απαιτεί ο κανονισμός του ΕΔΑΔ, ο Τούρκος πολιτικός ζητεί από τους Ευρωπαίους δικαστές και εισαγγελείς να προχωρήσουν στην αυτεπάγγελτη δίωξη του Τούρκου προέδρου. «Το γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και πιστεύουμε ότι θα κινηθούν αυτεπάγγελτα για να δικάσουν τον Ερντογάν», δηλώνει ο Μετίν Γκιουλέρ, ο οποίος θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται έξω από το ΕΔΑΔ μέχρι να γίνει αποδεκτό το αίτημά του, όπως λέει. Η επόμενη διαμαρτυρία του έχει προγραμματιστεί για τις 19 Δεκεμβρίου.

Στη διαμαρτυρία ενώπιον του ΕΔΑΔ συμμετείχαν περίπου 40 άτομα και ο Μετίν Γκιουλέρ αποδίδει τη χαμηλή συμμετοχή στο «φόβο» που διακατέχει αρκετούς πολίτες για τη δίωξη που θα υποστούν αν στραφούν ενάντια στον πρόεδρο της Τουρκίας. «Επειδή το σαράι έχει θυμώσει από αυτήν την κίνηση, φοβούνται και δεν θέλουν να φαίνονται. Για αυτό και όταν τραβάμε φωτογραφίες είμαστε πολύ προσεκτικοί», δηλώνει ο Τούρκος πολιτικός, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως μόνος σε όλες τις φωτογραφίες.


TO BHMA


Αντίρριο: Ο ένας εκ των δύο νεκρών του σκάφους είχε σκοτώσει τη μητέρα του και είχε βγει με το νόμο Παρασκευόπουλου!



Ένα μυστικό έκρυβε το ένα από τα δύο θύματα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης», που βρήκαν φρικτό θάνατο, όταν η μανιασμένη θάλασσα, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, αναποδογύρισε το σκάφος τους, πνίγοντας τους δύο φίλους μέσα στην καμπίνα.

Τα δύο θύματα, ηλικίας 57 και 59 ετών, είχαν νοικιάσει το όμορφο σκάφος, με την ονομασία «Άγιος Νικόλαος», από την περιοχή της Καλλιθέας στην Αθήνα, προκειμένου να πάνε ταξίδι αναψυχής, μιας και αγαπούσαν την θάλασσα.

Ο 57χρονος, πριν από οκτώ χρόνια, είχε πυροβολήσει την μητέρα του εξ επαφής με καραμπίνα, την ώρα μάλιστα, που η άτυχη γυναίκα κοιμόταν για μεσημέρι, ενώ ο ίδιος βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο  57χρονος ειδοποίησε μόνος του την αστυνομία και ζήτησε από τους αστυνομικούς να τον συλλάβουν, γιατί σκότωσε την 73χρονη μητέρα του με καραμπίνα. «Ελάτε να με πιάσετε, σκότωσα τη μάνα μου» είχε πει στο τηλέφωνο.

Ο 57χρονος περίμενε πολύ ήρεμος τους αστυνομικούς στο σπίτι του και ανέφερε πως δεν άντεχε άλλο αυτή την κατάσταση, δηλαδή να ελέγχει τη ζωή του η μητέρα του, και γι' αυτό τη σκότωσε, πυροβολώντας την στο στήθος.

Τότε είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα και είχε καταδικαστεί με 20 χρόνια φυλάκισης, όμως, λόγω και του νόμου Παρασκευόπουλου, κατάφερε και βγηκε από την φυλακή το 2017.

Ο 57χρονος, μετά την αποφυλάκισή του, δεν είχε ενοχλήσει ξανά τις Αρχές, ενώ τον τραβούσε η αγάπη του για την θάλασσα. Παράλληλα, είχε ασχοληθεί με τον αποκρυφισμό και τον μυστικισμό.


Χρήστος Χατζησπύρου
Πηγή : protothema.gr


Καυγάς μεταξύ αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. – Στο νοσοκομείο ο διοικητής του Α.Τ. Ρέντη



Καυγάς ανάμεσα σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. πήρε διαστάσεις που προκάλεσαν αναστάτωση στους κόλπους του Σώματος.

Ολα έγιναν σήμερα Δευτέρα, όταν ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ρέντη μετέβη στον όρχο της ΔΙ.ΑΣ. στη λεωφόρο Θηβών για επιθεώρηση. Εκεί βρισκόταν ο διοικητής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά. Για ασήμαντη αφορμή, την ώρα που ο διοικητής του Α.Τ. Ρέντη χαιρετούσε τους συναδέλφους του, ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με τον διοικητή της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά. Οι δύο άντρες λογοφέρανε για αρκετή ώρα. Μάλιστα, αντάλλαξαν ύβρεις, παρουσία άλλων αστυνομικών.

Το επεισόδιο έληξε χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Ωστόσο, ο διοικητής του Α.Τ. Ρέντη ανέβασε πίεση λόγω της έντασης, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Η πληροφορία ότι ο αξιωματικός του Α.Τ. Ρέντη υπέβαλε μήνυση σε βάρος του διοικητή της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά διαψεύδεται από πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε εσωτερικά της Αστυνομίας προσπάθεια για να τα βρουν οι δύο αξιωματικοί.

Το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη διοίκηση της Αμεσης Δράσης και εν γένει στην ΕΛ.ΑΣ. Και αυτοί γιατί οι πρωταγωνιστές είναι αξιωματικοί του Σώματος και μάλιστα σε μάχιμες υπηρεσίες.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Δημόσιο : 7.225 μετατάξεις και στο βάθος προσλήψεις – Το σχέδιο του υπουργείου


Αριθμός ρεκόρ αναμένεται να αποτυπωθεί στον «χάρτη» με τις ανοιχτές θέσεις του Δημοσίου, ο οποίος θα αποκαλυφθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, όταν θα ανοίξει και επισήμως ο κύκλος των μετατάξεων και των αποσπάσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ακολουθεί την τακτική «πρώτα κινητικότητα, μετά προσλήψεις» και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι σύντομα θα πάρουν το «πράσινο φως» για τη διεκδίκηση περίπου 7.225 θέσεων (η συντριπτική πλειονότητα θα αφορά μετατάξεις).

Τα υπουργεία, οι ΟΤΑ, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και άλλοι δημόσιοι φορείς ζητούν άμεση ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό – από εφοριακούς, νοσηλευτές και προσωπικό Η/Υ μέχρι χειριστές μηχανημάτων, διοικητικούς υπαλλήλους, οδηγούς κ.ά. -, όπως μαρτυρά η αποστολή συνολικά 8.009 αιτημάτων.

Ολα δείχνουν πως θα είναι η μαζικότερη μέχρι στιγμής διαδικασία, δεδομένου ότι την τελευταία φορά (εντός του 2018 δηλαδή) είχαν εγκριθεί 5.440 θέσεις προς κάλυψη.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας (με εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, του ΝΣΚ, των ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) ολοκλήρωσε την επεξεργασία των αιτημάτων από τουλάχιστον 350 φορείς σε δύο εντατικές συνεδριάσεις την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον είναι έτοιμη για τις ανακοινώσεις – πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Αν και η αποστολή των αιτημάτων από τους δημόσιους οργανισμούς είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο, η διαδικασία της κινητικότητας είχε παγώσει λόγω των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών, που απαγόρευσαν οποιεσδήποτε υπηρεσιακές μεταβολές ιδίως στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις χιλιάδες αιτήσεις, είναι οι ΟΤΑ αυτοί που δηλώνουν τις περισσότερες κενές θέσεις και ακολουθούν, κατά τις πληροφορίες, τα υπουργεία Παιδείας, Αμυνας και Οικονομικών, καθώς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Βάρος στην κινητικότητα
Από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών ρίχνουν μεγάλο βάρος στην κινητικότητα για τη στελέχωση του Δημοσίου, διαμηνύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αξιοποιηθεί «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» και κυρίως θα γίνει πράξη η κεντρική κυβερνητική γραμμή «στοχευμένες προσλήψεις εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη».

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση επιδιώκει σε πρώτη φάση να καλύπτει μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων τα κρίσιμα κενά στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και εφόσον μένουν άδειες θέσεις να προχωρά σε προκήρυξη διαγωνισμών για προσλήψεις. Στόχος είναι τα κεφάλαια «μετακινήσεις» και «προσλήψεις» να βρίσκονται σε ευθεία σύνδεση, ενώ ήδη με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προωθείται σειρά αλλαγών στο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο.

Οι διατάξεις θα βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή (θα ενσωματωθούν σε άλλο νομοσχέδιο για την τροποποίηση των εκλογικών διαδικασιών) μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με τις προτεινόμενες διατάξεις, μεταξύ άλλων, μειώνονται οι ετήσιοι κύκλοι κινητικότητας από τρεις σε δύο και συνολικά επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες.

Ιδιώτες  μηχανικοί

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει όμως το γεγονός ότι θα επιστρατεύονται και ιδιώτες μηχανικοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μην «κολλάνε» τα έργα στους δήμους λόγω αδυναμίας σύνταξης τεχνικών μελετών.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών μιλούν για «μια τεράστια δυσλειτουργία με σοβαρές επιπτώσεις», παρατηρώντας ότι η έλλειψη μηχανικών οδηγεί τελικά σε μη απορρόφηση κονδυλίων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Με τη νέα διάταξη θα επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων «οριζόντιας συνεργασίας» με εξωτερικούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην αναπτυξιακή πολιτική, γι’ αυτό θα πρέπει να έχει τα εργαλεία ώστε να κινείται με διαφάνεια αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία» επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.


Ελένη Ευαγγελοδήμου
Πηγή : in.gr


Αϊτή: Πήγαν να υιοθετήσουν παιδί και τους δολοφόνησαν!




Ένα ζευγάρι Γάλλων δολοφονήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Αϊτή και συγκεκριμένα την πρωτεύουσά της, το Πορτ-ο-Πρενς, όπου είχε πάει για να υιοθετήσει ένα παιδί.

Σοκ στην Αϊτή

Μια εκπρόσωπος της πρεσβείας της Γαλλίας επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την τραγωδία αυτή, εν μέσω της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στην Αϊτή. Δεν έκανε επίσης καμία εικασία για τα κίνητρα των φόνων.

Σύμφωνα με δύο πηγές, το ζευγάρι ήθελε να υιοθετήσει ένα παιδί από την Αϊτή.

Η μία από αυτές τις πηγές είπε ότι οι δυο Γάλλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας.

Από τον Αύγουστο στην Αϊτή οργανώνονται αλλεπάλληλες διαδηλώσεις, που συχνά καταλήγουν σε ταραχές, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Σεπτεμβρίου στα επεισόδια αυτά.

Στον ιστότοπό του, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας συνιστά στους πολίτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους στην Αϊτή «μέχρι νεωτέρας», εκτός και αν είναι «επιτακτική ανάγκη». «Οι διαδηλώσεις, συνοδευόμενες από οδοφράγματα στους κυριότερους οδικούς άξονες και από βίαιες ενέργειες (εκτοξευση λίθων, πυροβολισμοί…) είναι πολύ συχνές. Δρουν βίαιες ομάδες που διατηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας» αναφέρεται σ’ αυτήν την ταξιδιωτική οδηγία που φέρει ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2019.


Πηγή


Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία



Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (26/11) στις 03:54 (04:54 ώρα Ελλάδος), σε υποθαλάσσια περιοχή της Αδριατικής, κοντά στις αλβανικές ακτές.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Υπάρχουν στο σημείο του σεισμού πολλές ζημιές και τραυματίες.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ελλάδα (Κατερίνη, Πιερία, Ιωάννινα και Κέρκυρα), την Ιταλία και τα Σκόπια.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, όσον αφορά τη χώρα μας, τονίζοντας πως «ο σεισμός στην Αλβανία δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο».