Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Όταν ο Χρυσοχοίδης είναι επιτυχημένος και ο αποτυχημένος Ραγκούσης δεν το αντέχει



Χολή βγάζει ο Ραγκούσης ως γνήσιος Συριζαίος με το που ακούει την επιτυχία της κυβέρνησης και του Χρυσοχοίδη στην πάταξη της ανομίας που είχε εδραιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εντολές ήταν σαφέστατες να αποφευχθούν επεισόδια και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η διαρκής παρακολούθηση όλες αυτές τις ημέρες με ηλεκτρονικά μέσα, προληπτικές προσαγωγές ατόμων για να διαπιστωθεί αν απασχολούν και γενικά να αποτραπεί κάθε πράξη που θα αμαύρωνε την γιορτή του Πολυτεχνείου είχε επιτυχία.

Η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. σε ταράτσες και διαμερίσματα, άφησε τους κακοποιούς συντρόφους αντιεξουσιαστές χωρίς πολεμοφόδια και τους χάλασε τα σχέδια.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο προστασίας του πολίτη πέτυχαν να προστατέψουν τους πολίτες και την γιορτή  53 προσαγωγές έγιναν, εκ των οποίων οι 33 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. 

Οι μόνοι που στεναχωρήθηκαν για την επιτυχία της αστυνομίας ήταν ο Ραγκούσης και όλα τα ακροαριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Λεωνίδας Καβάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας από τους λόγους που έφυγα από τη χώρα



Τους λόγους για τους οποίους έχει εγκατασταθεί εδώ και λίγα χρόνια μονίμως στην Ελβετία εξηγεί ο διεθνούς φήμης Έλληνας μαέστρος και σολίστ Λεωνίδας Καβάκος.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Λεωνίδας Καβάκος τόνισε ότι πρόκειται για μία απόλυτα συνειδητή απόφαση, χωρίς να κρύβει όμως την πίκρα του για αυτή. Ο σολίστ είπε συγκεκριμένα:

«Έμενα στη χώρα μας όσο διατηρούσα την ελπίδα και την απατηλή προσδοκία ότι θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος, να βοηθήσω τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική ή θέλουν να ασχοληθούν γενικότερα με τις τέχνες. Ξέρετε, εγώ φύτρωσα στον χώρο της μουσικής σαν πρασινάδα στην άσφαλτο. Τα πρώτα χρόνια, στο εξωτερικό, με έβλεπαν παραξενεμένοι. “Καλά, πώς προκύψατε από μια χώρα όπως η Ελλάδα;” με ρωτούσαν. Τους φαινόταν αξιοπερίεργο. Δεν περιφέρομαι ως παντογνώστης· αυτή την εμπειρία ήθελα να μεταλαμπαδεύσω στις νεότερες γενιές. Αλλά ό,τι γινόταν –τα σεμινάρια με το Ωδείο “Μουσικοί Ορίζοντες” ή οι δωρεάν συναυλίες σε διάφορες πόλεις– τα έκανα μόνος μου. Κανένας υπουργός Πολιτισμού δεν με κάλεσε ποτέ ν’ ακούσει, έστω, τις απόψεις μου, για το πώς η ελληνική πραγματικότητα θα έρθει πιο κοντά στη διεθνή και πώς θα αποδείξουμε ότι είμαστε κράτος ανεπτυγμένο πολιτιστικά. Αν βγείτε στον δρόμο και ρωτήσετε τους περαστικούς, όλοι θα πουν ότι εμείς δώσαμε τα φώτα μας στην ανθρωπότητα. Σαχλαμάρες! Όχι γιατί δεν είναι αλήθεια, αλλά γιατί τέτοια λόγια βγαίνουν και από το στόμα ανθρώπων που δεν έχουν μελετήσει ούτε μια στιγμή στη ζωή τους. Με κούρασε αυτή η αδιαφορία. Ποτέ δεν επεδίωξα θέσεις και αξιώματα. Όμως βαρέθηκα να είμαι άχρηστος στην πατρίδα μου. Ο δεύτερος λόγος που έφυγα –και δεν φοβάμαι να το πω– ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μου δημιουργούσε τεράστια δυστυχία αυτή η αισθητική με αρνητικό πρόσημο...».

Σε άλλο σημείο ο Λεωνίδας Καβάκος τονίζει: «Το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στην Ελλάδα είναι ότι βγαίνουμε από την κρίση χωρίς να έχουμε καταλάβει τίποτα. Μια κρίση κυρίως ηθική, αξιών, που θα έπρεπε να μας έχει φέρει μπροστά στο ερώτημα πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία, την αντιμετωπίσαμε απλώς ως κρίση οικονομική, αριθμών. Ελπίζω, έστω και αργά, να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα περιβάλλον στο οποίο θα υπάρχει άνθηση των τεχνών, σημαίνει υγεία. Η ψυχική αγαλλίαση που νιώθει όποιος έχει ουσιαστική επαφή με κάποια τέχνη είναι το καλύτερο φάρμακο...».


Πηγή : protothema.gr


Ταϊλάνδη: 13χρονη βούτηξε στο κενό μετά τον ομαδικό βιασμό της από έξι άντρες



Τέλος στη ζωή του έβαλε ένα 13χρονο κορίτσι στην Ταϊλάνδη αφού έπεσε θύμα βιασμού από έξι άνδρες.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής στην Μπανγκόνγκ με το κορίτσι να βουτάει στο κενό από διαμέρισμα πολυκατοικίας.

foto-taiΠληροφορίες αναφέρουν ότι πριν κάνει το απονενοημένο διάβημα, η 13χρονη, για την οποία έγινε γνωστό μόνο το παρατσούκλι της, Πίνκι, είχε στείλει μια φωτογραφία σε φίλο της με το μήνυμα «είμαι έτοιμη να φύγω, σε αγαπώ».

Σύμφωνα με την 45χρονη μητέρα της 13χρονης που υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία, ο βιασμός της 13χρονης είχε σημειωθεί σε διαμέρισμα στις 11 Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δύο εκ των βιαστών έχουν συλληφθεί.


Πηγή : protothema.gr


Ο προκλητικός Ραγκούσης όσο εμφανίζεται κάνει δουλειά για την Ν.Δ. και ξεφτιλίζει ΣΥΡΙΖΑ


Και τι δεν είπε για να ξεφτιλιστεί και να ξεφτιλίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι».

Μιλώντας για την Προανακριτικής για τον Παπαγγελόπουλο χαρακτήρισε ότι έγινε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» χωρίς να ξέρει τι λέει και πόσο σοβαρά είναι αυτά που λέει.

'Οπως είπε για να ξεφτιλιστεί και πάλι, η κυβέρνηση έκανε επίδειξη αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς εξαιρώντας από την Επιτροπή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που όρισε ο Πρόεδρος του κόμματος, μόνο και μόνο γιατί έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις. Όπως επεσήμανε, όταν τέθηκε ανάλογο αίτημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο, αυτό απορρίφθηκε καταδεικνύοντας ότι υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Σε ότι αφορά το θέμα της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής ομάδας «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και των γεγονότων στην ΑΣΟΕΕ, ο Ραγκούσης υποστήριξε ότι όταν έγιναν αυτά, ο ίδιος με δηλώσεις του χαιρέτισε την επιτυχία της αντιτρομοκρατικής και συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό των παράνομων υλικών μέσα στην ΑΣΟΕΕ. Μετά από 2-3 μέρες όμως «είδαμε την Αστυνομία να επεμβαίνει στην  ΑΣΟΕΕ κάνοντας υπερβολική επίδειξη δύναμης, έχοντας προφανώς εντολές από την πολιτική ηγεσία» είπε ο κ. Ραγκούσης, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση, «αντί να στήνει ένα επιτελικό κράτος, στήνει αστυνομικό κράτος».

Υποστήριξε δε χωρίς να ισχύει και λέγοντας ψέματα ότι και μέσα στην ΕΛ.ΑΣ υπάρχουν αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται επικοινωνιακά τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων. Είπε δε χαρακτηριστικά, ότι "το μόνο που λείπει είναι να φορέσει ο Μητσοτάκης στολή αστυνομικού".

Όπως επεσήμανε πρώην κηπουρός του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούσης, είναι άλλο πράγμα να αφήνουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της κι άλλο να την μεταχειριζόμαστε επικοινωνιακά.

Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε γιατί έτσι το βλέπει το μικρό του το μυαλό ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι δέσμιος των προεκλογικών του υποσχέσεων, όταν έλεγε πως από τις 8 Ιουλίου, η κυβέρνηση θα τελειώσει τη βία στα Εξάρχεια και θα εξουδετερώσει τον «Ρουβίκωνα». Όπως αποδείχτηκε δεν κατάφερε ούτε το ένα, ούτε το άλλο και για το λόγο αυτό «επενδύει» στο αστυνομικό κράτος αποφεύγοντας ο ίδιος να σχολιάσει την επιτυχία της πορείας του Πολυτεχνείου που δεν έπεσε ούτε μία μολότοφ.

Στη συνέχεια κι ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα καταργήσει τα ΜΑΤ και ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτευχθεί «κοινωνική ειρήνη» χωρίς να διευκρινήσει για να καταλάβουν οι λίγοι που τον άκουγαν πώς οι σύντροφοι κακοποιοί αντιεξουσιαστές δεν ενοχλούσαν γιατί απλά δεν τους ενοχλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» γιατί έχει επιβάλει τον νόμο και όχι την ανομία που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος έκανε λόγο για «χυδαία ψέματα» και προπαγάνδα από την πλευρά της ΝΔ, η οποία έστησε μονταζιέρα για να εμφανίσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, να δηλώνει στη συζήτηση της Επιτροπής για τους Ποινικός Κώδικες, ότι οι μολότοφ δεν είναι αδίκημα, ενώ η θέση του, αλλά και ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική.

Με λίγα λόγια όσο εμφανίζεται ο Ραγκούσης κάνει μεγάλο καλό στην Νέα Δημοκρατία.


«Χρυσός» ο Τριανταφύλλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξιφασκίας με αμαξίδιο!



Στην σπουδαιότερη διάκριση του μέσα στο 2019 έφτασε στην Ολλανδία  ο Πάνος Τριανταφύλλου. 

 Ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Ρίο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην σπάθη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξιφασκίας με αμαξίδιο που διεξάγεται στο Άμστερνταμ και πλέον βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στην εξασφάλιση του «εισιτηρίου» που οδηγεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο Τριανταφύλλου, σε όμιλο και αγώνες κατάταξης πέτυχε συνολικά εννέα νίκες σε 10 αγώνες, με την σπουδαιότερη εξ αυτών να την πετυχαίνει στα ημιτελικά όπου επικράτησε 15-9 του Πολωνού «χάλκινου» Παραολυμπιονίκη στο Ρίο, στο ίδιο όπλο, Αντριάν Κάστρο.

Στη φάση των ομίλων, ο Τριανταφύλλου είχε πέντε νίκες και μία ήττα, όμως στους αγώνες κατάταξης ήταν ασταμάτητος. Νίκησε 15-12 τον Γάλλο Βαλέ (δύο μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στο ξίφος ασκήσεως), 15-8 τον Γάλλο Ιφέμπε, 15-9 τον Κάστρο ενώ στον τελικό επικράτησε 15-9 του Ούγγρου Ταργιάνι.



Πηγή : gazzetta.gr


Δέκα μήνες φυλακή σε αυτόν που εκσπερμάτωσε στην πλάτη φοιτήτριας



Δέκα μήνες φυλακή με με τριετή αναστολή και χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, επιβλήθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 20χρονο φοιτητή που εκσπερμάτωσε στην πλάτη 20χρονης φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Παρά το γεγονός πως η πλευρά του κατηγορουμένου ζήτησε αναβολή, αυτή απορρίφθηκε,το δικαστήριο κράτησε την υπόθεση και η εκδίκαση της έγινε σήμερα.

Σημειώνεται πως ο 20χρονος απουσίαζε από την εκδίκαση και εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του. «Ένιωσα κάτι να με ακουμπάει την πλάτη. Τρόμαξα και γύρισα και τον είδα να με κοιτάει στα μάτια. Ήταν ντυμένος. Είδα την μπλούζα μου βρεγμένη. Έτρεξα να τον πιάσω μαζί άλλους. Μαζί με άλλα παιδιά τον πιάσαμε σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου. Τον ρώτησα αν έχει καταλάβει ότι έχει κάνει κάτι άρρωστο και μου είπε όχι», είπε η 20χρονη φοιτήτρια.

Σύμφωνα με την ίδια, ο 20χρονος δήλωσε πως «ότι και να πει η κοπέλα έχει δίκιο, εκσπερμάτισα πάνω της». Από την πλευρά της, η μητέρα του φοιτητή ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς της κοπέλας για την πράξη του γιου της: «Ήταν μια ανοησία μου. Μια απερισκεψία της στιγμής», φέρεται να είπε στη μητέρα του ο νεαρός για την πράξη του και πρόσθεσε: «Είναι ήσυχο παιδί, πιεσμένο από τη σχολή του. Δεν είχε καμιά σεξουαλική σχέση».


Πηγή: thestival.gr


Απόφαση για τη Siemens μετά από 14 χρόνια: Ποιοί κρίθηκαν ένοχοι και ποιοί αθωώθηκαν


Την καταδίκη 22 κατηγορουμένων για την υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, αποφάσισε το Δικαστήριο μετά από πολύχρονη δίκη και δεκατέσσερα χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησαν από τη Δικαιοσύνη οι έρευνες για την υπόθεση, που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικού αντικειμένου.

Μεταξύ εκείνων που κρίθηκαν ένοχοι είναι πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, έχει διαφύγει στη Γερμανία και έχει δικαστεί εκεί, Χρήστος Καραβέλας που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως ο Μικαέλ Κουτσενρόιτερ, ο Ράιχαντ Σίκατσεκ και άλλοι.

Όσοι καταδικάστηκαν, κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη όπως οι Φάνης Λυγινός και Κλώντ Οσβαλντ, που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το «βραχιολάκι».

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος που είχε κατηγορηθεί στη δίκη αυτή για ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα τα οποία, όπως είχε πει από την αρχή, έδωσε στο κομματικό ταμείο, απαλλάχθηκε, διότι το αδίκημά του, πέραν όλων των άλλων, είχε και παραγραφεί.

Επίσης το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση έπαυσε τη δίωξη για δωροδοκία μετά τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν και στο αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα.

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

Αρχικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι, ωστόσο, στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.

Η απόφαση του Δικαστηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ έρχεται τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επίθεση με σιδερογροθιές σε 13χρονο μαθητή



Η περιγραφή του 13χρονου για την επίθεση 

«Χθες στο τρίτο διάλειμμα ήμουν με την παρέα μου στον μπροστινό χώρο του σχολείου και ήρθαν τρία παιδιά και μου είπε "έλα εδώ" χωρίς να τους ξέρω. Ήρθαν δύο εξωσχολικοί και νομίζω πως ο ένας ήταν από το σχολείο και μου είπαν "έλα εδώ να σου μιλήσουμε". Εγώ δεν ήθελα να πάω μαζί τους και οι δύο με τράβηξαν από τα χέρια και με πήγαν πίσω από τον χώρο του γυμνασίου. Με χτύπησαν στο πρόσωπο, στη μύτη και στα χείλη κι στη συνέχεια έφυγαν», περιγράφει ο 13χρονος.

Στο πλαίσιο έρευνας, συνελήφθησαν ένας 14χρονος και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Μάλιστα, ο 14χρονος πήγε από μόνος του στην Αστυνομία, όπου παραδέχτηκε την πράξη του. Οι γονείς και ο 14χρονος αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολής εισαγγελέα.




Δέν υπάρχει ακροαριστερός που να μην είναι προκλητικός! Πέρκα για τις πέτρες: «Κάποιος έκανε ανακαίνιση»



Να καλύψουμε τους συντρόφους κακοποιούς αντριεξουσιαστές με κάθε τρόπο προκαλώντας τους πολίτες.

Προκλητική σε όλα της η ακροαριστερή Π. Πέρκα εξοργίζει τους πολίτες και κάνεις την καλύτερη δουλειά για την κυβέρνηση δείχνοντας ακόμα μία φορά ποια και πόσο επικίνδυνα είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τρεις σακούλες με πέτρες που βρέθηκαν σε διαμέρισμα, στα Εξάρχεια, μετά από επιχείρηση της ΕΛΑΣ ήταν επειδή «κάποιος έκανε ανακαίνιση», υποστήριξε χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής η ακροαριστερή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέπη Πέρκα σε τηλεοπτική εκπομπή. 

Στην αναφορά του δημοσιογράφου προς τη βουλευτή ότι προφανώς και τα υλικά αυτά ήταν πολεμοφόδια η κ. Πέρκα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάποιος έκανε ανακαίνιση και υπήρχαν πέτρες σε σακούλες».

Όπως το δει κανείς.

Πέρκα για τις σακούλες με μπάζα που βρέθηκαν στα Εξάρχεια: Κάποιος έκανε ανακαίνιση και υπήρχαν πέτρες σε σακούλες.




Συναγωνίζεται σε "ποιότητα"με την Νοτοπούλου ο Κλέων Γρηγοριάδης!



Ανεύθυνος χωρίς ίχνος ηθικής ο Κλέων Γρηγοριάδης βουλευτής του ΜέΡΑ25 συναγωνίζεται σε "ποιότητα" βουλευτή την Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, και κάνει κριτική στην αστυνομία που έσωσε τους πολίτες από τα χειρότερα με τις ενέργειες της.

Στα επεισόδια στα Εξάρχεια αναφέρθηκε ο ανεκδιήγητος Κλέων Γρηγοριάδης  και είπε χωρίς ίχνος ευθύνης και του τι λέει :  «Αναρωτιέμαι, αν το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας όσων είχαν την ατυχή έμπνευση να αποκτήσουν σπίτι, στην περιοχή των Εξαρχείων, έγινε σεβαστό, από τον υπουργό Προστασίας της Πολίτη της ίδιας κυβέρνησης που, αν δεν το ξέρετε, σας ενημερώνω, ότι με πολιορκητικούς κρίκους αστυνομικοί έσπασαν τζαμαρίες για να πιάσουν ενδεχόμενους ταραχοποιούς σε ταράτσες, χωρίς όμως να ρωτήσουν τους ιδιοκτήτες, αν μπορούν να τους ανοίξουν».

Αυτό το είπε εάν σταματήσατε να γελάτε συγκρίνοντας την επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Άδωνι Γεωργιάδη : «Άκουσα χθες το βράδυ τον υπουργό Ανάπτυξης, την ώρα που κατήγγειλε την »εξαιρετικά δολοφονική τρομοκρατική ενέργεια» των μελών του Ρουβίκωνα που πέταξαν τρικάκια στο δρόμο, έξω από το σπίτι του.


Ο Τσαβούσογλου απειλεί: Θα κάνουμε ξανά στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία αν δεν φύγουν οι Κούρδοι μαχητές


O Τσαβούσογλου είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν κάνει όσα προβλέπονταν από τις συμφωνίες βάσει των οποίων η Άγκυρα τερμάτισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα.

«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απέτυχαν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα (βάσει των συμφωνιών με την Άγκυρα). Εάν τα εδάφη δεν εκκαθαριστούν (από τις κουρδικές μονάδες), θα επαναλάβουμε την επιχείρηση», διαβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ όπως μεταδίδουν το Haberturk και η Yeni Safak.

Ο Τσαβούσολγου υπογράμμισε ότι η χώρα του θέλει να «ξεφορτωθεί την τρομοκρατική απειλή». Βάσει της συμφωνίας προβλεπόταν ότι οι YPG, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, θα απομακρυνθούν από μια μεγάλη περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία, στη βορειοανατολική Συρία.



Πηγή: iefimerida.gr


Οι ΗΠΑ κηρύσσουν νόμιμους τους ισραηλινούς εποικισμούς



Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πλέον ότι οι δεκάδες εβραϊκοί οικισμοί που έχουν ιδρυθεί από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Η ίδρυση ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη δεν είναι καθεαυτή ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η απόφαση συνιστά μείζονα μεταστροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και παρεκκλίνει από τη νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ του 1978 που είχε αποφανθεί για τη μη νομιμότητα των οικισμών, όπου σήμερα ζουν 600.000 Ισραηλινοί.

Ο ΟΗΕ και η συντριπτική πλειονότης της διεθνούς κοινότητας θεωρούν δε παράνομους τους οικισμούς.

«Αφού εξετάσαμε επιμελώς όλα τα επιχειρήματα αυτής της νομικής διαφωνίας (συμπεράναμε) ότι η ίδρυση αποικιών Ισραηλινών πολιτών στη Δυτική Όχθη δεν αντιτίθεται καθεαυτή στο διεθνές δίκαιο», είπε ο Πομπέο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε αμέσως την απόφαση της Ουάσινγκτον για τους οικισμούς τονίζοντας ότι «επανορθώνει μια ιστορική αδικία» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υποστήριξή της στη χώρα.

Ο Νετανιάχου είχε προτείνει πρόσφατα την προσάρτηση από το Ισραήλ ενός μέρους των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το ζήτημα των εβραϊκών εποικισμών είναι ένα από τα πλέον καυτά θέματα στις σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστίνης, και ένα από τα κυριότερα προσκόμματα στην επίτευξη ειρήνευσης.

Περίπου 500.000 ή κατ άλλες εκτιμήσεις 600.000  Ισραηλινοί ζουν σε αυτούς τους 140 οικισμούς, οι οποίοι κτίσθηκαν το 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε την Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ταξιδιωτική οδηγία

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, λίγο αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αμβλύνουν τη θέση τους σχετικά με τους εβραϊκούς οικισμούς.

"Η αμερικανική πρεσβεία συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή σκέφτονται να ταξιδέψουν στην ή μέσω της Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης ή της Γάζας να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσουν την αντίληψη ασφαλείας τους δεδομένου του υφιστάμενου περιβάλλοντος" τονίζεται στην ανακοίνωση.
"Πρόσωπα και οργανώσεις που αντιτίθενται στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών ενδέχεται να στοχοθετήσουν αμερικανικές εγκαταστάσεις, αμερικανικά ιδιωτικά συμφέροντα και Αμερικανούς πολίτες".

Εντονη αντίδραση από Παλαιστίνη - Ιορδανία

Την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων και της Ιορδανίας προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στους εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη, τους οποίους δεν θεωρούν πλέον παράνομους.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον «είναι πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο». Οι ΗΠΑ "δεν έχουν τα προσόντα ή την άδεια να ακυρώνουν διατάξεις του διεθνούς δικαίου και δεν έχουν το δικαίωμα να νομιμοποιήσουν τους ισραηλινούς οικισμούς", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι προειδοποίησε ότι η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες» στις προοπτικές αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαφάντι χαρακτήρισε παράνομους τους οικισμούς, προσθέτοντας ότι καταστρέφονται οι προοπτικές για μια λύση των δύο κρατών, με την οποία οι Παλαιστίνιοι θα συνυπάρχουν πλάι-πλάι με το Ισραήλ. Η λύση αυτή, σύμφωνα με τις αραβικές χώρες, είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί αυτή η αραβοϊσραηλινή διένεξη δεκαετιών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ενοπλος άνοιξε πυρ σε οικογενειακή συγκέντρωση στην Καλιφόρνια - Τέσσερις νεκροί


Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής, από επίθεση στην αυλή σπιτιού στο Φρέσνο της Πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Ένας ή πολλοί δράστες εισέβαλαν στον κήπο σπιτιού όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 35 άνθρωποι και άνοιξε ή άνοιξαν πυρ. Ο δράστης ή οι δράστες διέφυγαν, ενώ δεν είναι σαφές ποιο ήταν το κίνητρο.



Δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, μέλη μιας οικογένειας και φίλων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν μαζί έναν αγώνα του αμερικανικού φούτμπολ.

Η αστυνομία αναζητεί «υπόπτους» που έχουν διαφύγει μετά την επίθεση, που διαπράχθηκε περί τις 18:00 (τοπική ώρα· 04:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας).


Γείτονες έκαναν δεκάδες κλήσεις στον αριθμό της άμεσης δράσης για βοήθεια.

Ορισμένοι από τους τραυματίες μπόρεσαν να φθάσουν με τα δικά τους αυτοκίνητα σε νοσοκομείο του Φρέσνο, 322 χιλιόμετρα βόρεια του Λος Άντζελες. Άλλα θύματα διακομίστηκαν σε κοντινό ιατρικό κέντρο.


Σοκ: Τουλάχιστον 250 «πιθανά θύματα» παιδόφιλου χειρουργού ταυτοποιήθηκαν στην Γαλλία



Οι γαλλικές δικαστικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει 250 πιθανά θύματα ενός συνταξιούχου χειρουργού, του Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για δεκάδες βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον ανήλικων ασθενών κατά τη διάρκεια των 30 και πλέον ετών της καριέρας του στην κεντρική και τη δυτική Γαλλία, σε μια πρωτοφανούς έκτασης υπόθεση παιδεραστίας για τη χώρα.

Ο 68χρονος Σκουαρνέκ προφυλακίστηκε αφού του ασκήθηκε δίωξη πριν από δύο χρόνια. Η δίκη του για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων θυμάτων –ανήλικων εκείνη την εποχή– έχει οριστεί για τις 13-17 Μαρτίου στο Εφετείο της Σαρέντ-Μαριτίμ.

Τα γεγονότα, τα οποία παραδέχεται εν μέρει, ανάγονται στο διάστημα 1989-2017. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο γιατρός εργάστηκε στην Τουρέν, στη Λος, στη Βρετάνη, στη Βαν, στη Λοράν και στη Σαρέντ-Μαριτίμ, στο νοσοκομείο Ζονζάκ.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του φαίνεται τώρα ότι θα διευρυνθεί. Το 2017, στο τελευταίο σπίτι όπου διέμενε στη Σαρέντ-Μαριτίμ, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μερικά μυστηριώδη μπλοκάκια που περιλάμβαναν τα ονόματα περίπου 200 παιδιών. Από τις έρευνες που ακολούθησαν, ταυτοποιήθηκαν σχεδόν 250 πιθανά θύματα και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που ενδεχομένως διέπραξε ο χειρουργός σε βάρος τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο εισαγγελέας της Λα Ροσέλ, Λοράν Ζουκοβίτς, 184 άνθρωποι εξέφρασαν τη βούληση να προσφύγουν εναντίον του Σκουαρνέκ. Σχεδόν όλοι τους –για την ακρίβεια, οι 181– ήταν ανήλικοι την εποχή των γεγονότων. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί καταθέσεις από 209 πιθανά θύματα.

Η έρευνα επικεντρώνεται στη Βρετάνη, κυρίως στο Μορμπιάν και στο Φινιστέρ.

Ο «χειρουργός του Ζονζάκ» συνελήφθη τον Μάιο του 2017 μετά από καταγγελία για βιασμό που υπέβαλαν οι γονείς ενός κοριτσιού, που ήταν γείτονές του στο Ζονζάκ. Διαπιστώθηκε τότε ότι ο Σκουαρνέκ δεν ήταν άγνωστος στις αρχές: το 2005 είχε καταδικαστεί στη Βαν για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Στις έρευνες που έγιναν στο σπίτι του βρέθηκαν κούκλες, περούκες και πορνογραφικό υλικό, καθώς και το χειρόγραφο σημειωματάριο, στο οποίο ο γιατρός ανέφερε ονόματα αγοριών και κοριτσιών και περιέγραφε διάφορες σεξουαλικές πράξεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt



«Η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα σε δύο χρόνια από σήμερα», δηλώνει στη Handelsblatt o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η εικόνα της χώρας έχει ήδη αλλάξει κατά τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης. «Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας θα παρατηρήσετε την αλλαγή. Οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι. Αντιλαμβάνονται ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Είμαστε το σπάνιο παράδειγμα μιας κυβέρνησης η οποία ήδη, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες, έχει εφαρμόσει περισσότερα από όσα είχε υποσχεθεί», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «το κλίμα αισιοδοξίας αντανακλάται στην εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται σήμερα στο 1,4%. Πριν από οκτώ μήνες βρισκόταν στο 3,8%. Mπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε με αρνητικά επιτόκια τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Οι επενδυτές επιστρέφουν. Έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση. Η Ελλάδα δεν ζητά πλέον, αλλά είναι μια χώρα η οποία συμμετέχει επί ίσοις όροις στις συζητήσεις για τα μεγάλα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ζητήματα».

«Λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό – προσφυγικό»

Στη συνέντευξη, που βρίσκεται στο αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, με τίτλο «Μήνυμα από την Αθήνα», οι δημοσιογράφοι της Handelsblatt, Gerd Höhler και Nicole Bastian, ρωτούν τον Πρωθυπουργό «πόσο ακόμα θα αντέξει η χώρα» την έλευση κάθε μέρα εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. «Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» απαντά ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις. «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», προσθέτει.
«Τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους επισημαίνει: «Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».

Στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει» ο Πρωθυπουργός απαντά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας».

«Θα πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του Υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου». (Σύμφωνα με την πρόταση Seehofer, οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα μπορούν να ξεκινούν σε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ).

Ο Πρωθυπουργός τονίζει τις ενέργειες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση, όπως η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. «Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσής του. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Εκτός αυτών, θα ενισχύσουμε την ακτοφυλακή μας, για να μπορεί να επιτηρεί καλύτερα τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Γνωρίζετε τι θα συμβεί αν δεν φροντίσουμε αυτά τα παιδιά στα κατάλληλα ιδρύματα; Θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Θα έβλαπτε τόσο πολύ την Ουγγαρία ή την Πολωνία αν υποδέχονταν εκατό από αυτά τα παιδιά;», τονίζει.

Το πλεόνασμα 3,5% ήλθε λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι θα τηρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2020, «τον οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές», προσθέτοντας με σαφήνεια ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα της μείωσης του στόχου για το 2021 και το 2022. «Δεν χρειαζόμαστε πια πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% και αυτό γιατί μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμενόταν», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης μνημονεύοντας το γεγονός ότι οι αποφάσεις για τα υψηλά πλεονάσματα ελήφθησαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, «σε μια εποχή κατά την οποία υπήρχε πολύ χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα».

Η Ελλάδα «γραμμή άμυνας κατά του λαϊκισμού»

Κληθείς να απαντήσει αν η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την εποχή του λαϊκισμού, μετά από τα 4,5 χρόνια θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Νικήσαμε τόσο τους αριστερούς λαϊκιστές, όσο και τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές της Χρυσής Αυγής».

«Ήταν απίστευτος ο βαθμός ανικανότητας που επέδειξαν κατά τη διακυβέρνηση τους. Ήταν μια οδυνηρή εμπειρία και κόστισε στη χώρα μας μια περιουσία» τονίζει.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη «γραμμή άμυνας κατά του λαϊκισμού». Ερωτηθείς ποια συμβουλή δίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους λαϊκιστές, απαντά: «Τα παραδοσιακά κόμματα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι πολλές ανησυχίες του λαού, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές, είναι πραγματικές. Για παράδειγμα, οι εισοδηματικές ανισότητες, το τεχνολογικό χάσμα, τα ζητήματα ταυτότητας που σχετίζονται με το πρόβλημα της μετανάστευσης ή το γεγονός ότι οι μεγάλες πόλεις αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς αφήνοντας πίσω τις περιοχές της υπαίθρου. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν εν τέλει υπαρξιακό χαρακτήρα, που αγγίζουν πολλούς ανθρώπους και η πολιτική πρέπει να ασχολείται μαζί τους».


Γ. Στουρνάρας: "Αν η κυβέρνηση συνεχίσει όπως τώρα, ο λογαριασμός θα βγει"


Αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας και την ανάπτυξη, εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. "Αν η κυβέρνηση συνεχίσει όπως τώρα, τότε ο λογαριασμός θα βγει", είπε ο διοικητής της ΤτΕ ερωτώμενος για την προοπτική των ρυθμών ανάπτυξης, την οποία η ΤτΕ βλέπει στο 2,4% - 2,5%. Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση έχει κατεβάσει την οροφή των δαπανών και τα στοιχεία του Αυγούστου αναιρούν προηγούμενη εκτίμηση της ΤτΕ για δημοσιονομικό κενό από το 3,5% στο 2,9%. 

Θετικές οι προοπτικές για την ανάπτυξη

"Τα θετικά στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν ότι πάμε για επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα έχει ισορροπήσει, οι επενδύσεις, το διαθέσιμο εισόδημα και η απασχόληση αυξάνονται, την ώρα που η δραστηριότητα στην παγκόσμια Οικονομία παρουσιάζει κάμψη. Αν συνεχίσουμε όπως τώρα, στην οδό των μεταρρυθμίσεων και της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και διατηρήσουμε μία καλή σχέση με τους εταίρους, θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων", ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ. Όπως είπε, είναι πολύ θετικό το ότι η κυβέρνηση έχει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Ερωτώμενος για τη συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάκαμψη που παρουσιάζει σήμερα η Οικονομία, ο διοικητής της ΤτΕ  είπε ότι μετά τη στροφή του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε αρκετά συνετή δημοσιονομική πολιτική και έθεσε τις βάσεις για μεταρρυθμίσεις τις οποίες η νέα κυβέρνηση επέτεινε.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση επενδύσεων και ανέφερε ενδεικτικά τον αγροτικό τομέα, τομείς της βιομηχανίας, τις υπηρεσίες, πολύ εκπαιδευμένο προσωπικό από τη χαμηλότερη βαθμίδα έως την υψηλότερη, παρά τη φυγή μυαλών από τη χώρα, καθώς και μειούμενη η ανεργία. "Έχουμε ανάκαμψη των επενδύσεων, και στη βιομηχανία, με ρυθμό 6% - 7% που αναμένεται αρκετά υψηλότερος για το 2020, μεγάλη αύξηση (170%) στην εισροή επενδύσεων για ακίνητα. Γίνονται μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν το παραγωγικό δυναμικό. Οι προοπτικές της Ελλάδας για ανάπτυξη είναι υψηλότερες από αυτές της Ευρώπης και οι θετικές προοπτικές αποτυπώνονται σε στοιχεία. Όπως για παράδειγμα, στη διαφορά του επιτοκίου του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από το γερμανικό που τώρα κινείται στις περίπου 160 μονάδες βάσης από τις 400 μ.β. προ διετίας και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που κινείται με ρυθμό 4,2%", είπε ο κ. Στουρνάρας.  

"Δουλεύουμε για την επιτυχία του "Ηρακλή", καλύπτει το 40% της μείωσης των NPLs"

Η μεγαλύτερη κληρονομιά της κρίσης, μεγαλύτερη και από το δημόσιο χρέος, είναι τα κόκκινα δάνεια, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, αναφέροντας ότι όταν τελειώσει ο "Ηρακλής" και αρχίσουν να γίνονται συναλλαγές, τότε μπορεί να συζητηθεί συμπληρωματικά και το σχέδιο που έχει προτείνει η ΤτΕ για τη μείωση των NPLs. "Δουλεύουμε όλοι για την επιτυχία του "Ηρακλή". Είναι μία δοκιμασμένη μέθοδος που στοχεύει να καλύψει το 40% της μείωσης των κόκκινων δανείων", είπε ο κ. Στουρνάρας. 

Όπως τόνισε, οι τράπεζες μολύνθηκαν από τη δημοσιονομική κρίση και το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρεύσουν ένα βουνό κόκκινων δανείων που άγγιξε τα 107 δις. ευρώ. "Επειδή πρέπει να μιλάμε σε σύγκριση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα οι τράπεζες ήταν συντηρητικές στις χορηγήσεις δανείων και ποτέ τα δάνεια δεν ξεπέρασαν τη μία – μιάμιση φορά του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες έφτασαν και τις 7 – 8 φορές. Δεν ήταν άκριτη η πολιτική χορηγήσεων από τις τράπεζες", είπε ο διοικητής της ΤτΕ. Παράλληλα, είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν υπερκέρδη από προμήθειες ή υψηλά επιτόκια. "Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κινείται στο 2% και 2% είναι επίσης το κόστος ρίσκου από NPLs. Ό,τι βγάζουν οι τράπεζες, το βάζουν στα κόκκινα δάνεια", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

"Η προηγούμενη κυβέρνηση με θεώρησε πολιτικό αντίπαλο"

Ερωτώμενος για το παρελθόν, το οποίο, όπως είπε, δεν πρέπει να ξεχάσουμε γιατί "όποιος ξεχνάει το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει", ο κ. διοικητής της ΤτΕ είπε τα εξής: (για την εχθρική σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) Η προηγούμενη κυβέρνηση με θεώρησε πολιτικό αντίπαλο, χωρίς να έχω πολιτικές βλέψεις. Εκφράζω την κοινή λογική, με ρεαλισμό. Είχα προειδοποιήσει ότι αν μπούμε σε περιπέτεια με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014, θα έμπαινε σε περιπέτεια η χώρα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες οφείλουν να μιλούν και να εξηγούν στον κόσμο. Γι΄ αυτό το λόγο είναι ανεξάρτητοι και έχουν εξαετή θητεία. Ο κεντρικός τραπεζίτης οφείλει να βλέπει μακριά σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις που βλέπουν πιο βραχυπρόθεσμα.

Τον Ιούλιο του 2015, η ΤτΕ είχε υποβάλει Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής στην οποία προειδοποιούσε ότι αν δεν βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους, η χώρα κινδύνευε με έξοδο από το ευρώ και ενδεχομένως και από την Ένωση. Είχαμε πληροφορίες ότι προετοιμαζόταν σχέδιο μετάβασης σε εναλλακτικό νόμισμα. 

Η διαπραγμάτευση του 2015 δεν ήταν η δέουσα. Η θετική μεταστροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε και διότι βοήθησαν αρχηγοί όπως ο Ολάντ, αλλά κυρίως επειδή ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποίησε την πραγματικότητα: ότι η διαπραγμάτευση δεν πήγαινε πουθενά.

"Δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα. Σκευωρία, στίγμα για τη δημοκρατία"

Ερωτώμενος για την υπόθεση Novartis, ο διοικητής της ΤτΕ την χαρακτήρισε σκευωρία που αποτελεί στίγμα για τη Δημοκρατία. "Δεν βλέπω σκάνδαλο Novartis. Zητούμε να ριχτεί φως στην αλήθεια και έχω εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της Βουλής και στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης", είπε. Όπως τόνισε, στην περίοδο 2010 – 2014 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα έπεσε από τα 5,5 δις ευρώ κάτω από 2 δις. ευρώ και το μερίδιο της Novartis υποχώρησε κατά 30%. "Ο Φρουζής είχε έρθει στο γραφείο μου με τον προϊστάμενο της Novartis στο εξωτερικό και μου είχαν πει ότι η Novartis είναι οριακά στην Ελλάδα. Τους είχαμε κουρέψει τα ομόλογα, τις τιμές των φαρμάκων και δεν τους πληρώναμε. Πού λοιπόν είναι το σκάνδαλο με τη Novartis;", είπε ο κ. Στουρνάρας. "Διασύρθηκα για 2 χρόνια και εγώ και η οικογένειά μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη", είπε.

Τέλος, ερωτώμενος για τα σχέδιά του μετά τη λήξη της θητείας του και αν αυτά αφορούν το εξωτερικό (εννοώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) , ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει το εξωτερικό. "Η θητεία μου λήγει σε 8 μήνες. Όπως είπε ο Harlow Wilson, μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος", ανέφερε θέλοντας να δείξει ότι δεν τον απασχολεί ακόμη η επόμενη μέρα.


Της Νένας Μαλλιάρα
Πηγή : capital.gr


Πλεόνασμα μαμούθ το 10μηνο – Τι οδήγησε στην αύξηση των εσόδων



Πλεόνασμα 921 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο έναντι στόχου για έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ σε τροποποιημένη ταμειακή βάση και πρωτογενές πλεόνασμα 5,755 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,3 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσής του που δόθηκαν πριν λίγο στη δημοσιότητα.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 43.383 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.666 εκατ. ευρώ ή 4,0 %  έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών κυρίως στα εξής γεγονότα:

Είσπραξη ποσού 1.119 εκατ. ευρώ που αφορά στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί στο έτος 2018.
Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2019.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47.317 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.024 εκατ. ευρώ ή 4,5 % έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.934 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 358 εκατ. ευρώ από το στόχο (3.575 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.585  εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 856 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο 2019 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.858 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 71 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.275 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 85 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 63 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι επιστροφές εσόδων του Οκτωβρίου 2019 ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (403 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου –  Οκτωβρίου 2019 ανήλθαν στα 42.462 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.152 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (44.614 εκατ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης αρνητικής απόκλισης είναι:

α) η μειωμένη δαπάνη τόκων, έναντι του στόχου κατά 336 εκατ. ευρώ,

β) η υποεκτέλεση του ΠΔΕ κατά 811 εκατ. ευρώ και

γ) οι μικρότερες έναντι του στόχου, πληρωμές οπλικών συστημάτων κατά 245 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν επηρεάζουν άμεσα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθότι σύμφωνα με την μεθοδολογία ESA το έλλειμμα επηρεάζεται από τις φυσικές παραλαβές.

Μειωτικά έναντι του στόχου λειτούργησε και η πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (στις πιστώσεις υπό κατανομή). Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2019 και αφορούν σε υπουργικές αποφάσεις εκδοθείσες το 2018, ήταν ύψους 326 εκατ. ευρώ (εμφανίζονται στη στήλη της πραγματοποίησης στη γραμμή «Παροχές σε εργαζόμενους»). Αντίθετα, αυξητικά έναντι του στόχου λειτούργησε η μεταβίβαση στον ΕΦΚΑ 971 εκατ. ευρώ για την χορήγηση της 13ης σύνταξης.

Στις πιστώσεις υπό κατανομή συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι πιστώσεις του τακτικού αποθεματικού, οι οποίες κατά την διάρκεια του έτους μεταφέρονται σε άλλες μείζονες κατηγορίες για την πραγματοποίηση των σχετικών πληρωμών.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου –  Οκτωβρίου 2019 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 κατά 938 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω:

α) των αυξημένων επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 1.140 εκατ. ευρώ, κυρίως για την χορήγηση της 13ης σύνταξης και την καταβολή οικογενειακών επιδομάτων τα οποία πλέον εμφανίζονται στις «Μεταβιβάσεις», ενώ το 2018 ήταν στην κατηγορία «Κοινωνικές Παροχές»,

β) των αυξημένων πληρωμών για τόκους κατά 598 εκατ. ευρώ και

γ) των αυξημένων δαπανών ΠΔΕ κατά 500 εκατ. ευρώ.

Με αντίρροπο χαρακτήρα (μειωμένη δαπάνη σε σχέση με πέρυσι) κινήθηκαν οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων, κατά 827 εκατ. ευρώ και οι αποδόσεις προς τους ΟΤΑ κατά 579 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο 2019 το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.818 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 429 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, κυρίως λόγω:

α) της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ κατά 268 εκατ. ευρώ και

β) των μειωμένων μεταβιβάσεων σε λοιπά νομικά πρόσωπα εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης κατά 140 εκατ. ευρώ.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Ένταση εχθές στην Ευελπίδων κατά την μεταγωγή συλληφθέντων αντιεξουσιαστών για τα επεισόδια



Ένταση επικράτησε εχθές στα δικαστήρια της Ευελπίδων και συγκεκριμένα την ώρα που οδηγούνταν οι συλληφθέντες αντιεξουσιαστές από τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Την ένταση δημιούργησαν όσοι συμπαραστέκονταν στους συλληφθέντες με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να αντιδράσουν.

Σημειώνεται πως την Κυριακή η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 52 προσαγωγές εκ των οποίων οι 32 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση, οι συλληφθέντες είναι :

Προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών
Εξύβριση
Βία κατά υπαλλήλων
Επικίνδυνες σωματικές βλάβες τελεσθείσες και σε απόπειρα
Παράβαση του νόμου περί κροτίδων, φωτοβολίδων κλπ.

Σε όλους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και από τους 28 κατηγορούμενους, οι 24 εξ αυτών οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και οι άλλοι 4 στο Μονομελές.



Τα "άκουσε" από την Ντόρα ο Βαρουφάκης για να είναι προσεκτικός την επόμενη φορά


Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε ένα επεισόδιο στην Ολομέλεια της Βουλής με τον Γιάνη Βαρουφάκη, μιλώντας στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ενώ βρισκόταν στο βήμα, ο Βαρουφάκης ξαφνικά σταμάτησε, καθώς, όπως είπε, η κυρία Μπακογιάννη μιλούσε συνεχώς και μας γύρισε στα σχολικά χρόνια αφού μας θύμισε το κυρία, κυρία η Ντόρα μιλάει και με ενοχλεί.

«Μήπως σας ενοχλώ, κυρία Μπακογιάννη; Μιλάτε συνεχώς, αλλά είναι δικαίωμά σας» είπε ο Βαρουφάκης.

- Μπακογιάννη: Μια ερώτηση έκανα

- Βαρουφάκης: Ε, δεν κάνατε μια ερώτηση, ολόκληρη συζήτηση κάνατε

- Μπακογιάννη: Ε, θα το συνηθίσετε

- Βαρουφάκης: Την αγένειά σας θα πρέπει να την συνηθίσω και εκ του σύνεγγυς

- Μπακογιάννη: Έχω υπάρξει φυλακισμένη, υποδουλωμένη όχι

Ανεβαίνοντας στο βήμα, Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε : «Σε αυτή τη Βουλή έχουν ακουστεί πολλά. Θα έπρεπε να πάψει να μας εκπλήσσει ο πολιτικός λόγος ορισμένων συναδέλφων. Νιώθω την ανάγκη να κάνω την δήλωση αυτή, στα 30 χρόνια που είμαι στη Βουλή ουδέποτε ένιωσα βουλευτής υποδουλωμένου έθνους. Έχω υπάρξει φυλακισμένη επί Χούντας, αλλά υπόδουλη ποτέ. Όσα ακούστηκαν είναι απαράδεκτα και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τα καταγγείλουν. Δεν δίνουμε σημασία, γιατί ακούγονται από ανθρώπους με συγκεκριμένη πορεία, αλλά όταν ακούγονται από αυτό το βήμα χρειάζονται απάντηση» υπογράμμισε.

Η αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη ήρθε ως απάντηση στη φράση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, στην ομιλία του, ανέφερε: «Κανένα Σύνταγμα δεν μπορεί να αποδώσει στους πολίτες δικαιώματα, όταν το κράτος είναι υπόδουλο».


Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια : Στοιχεία – σοκ για την Ελλάδα



Εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος.

Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της ΧΑΠ (85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν, ότι τη στιγμή που το 25-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό 50% αυτών αφορά τη ΧΑΠ.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 500-700 χιλιάδες συνάνθρωποί μας πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ, που φέτος έχει οριστεί η 20η Νοεμβρίου. Παράλληλα παρουσίασαν μια νέα διαδικτυακή καμπάνια με τον τίτλο #happyBREATHday που έχει στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και το χρόνο εμφάνισης, έχουν ποικιλία βαθμονόμησης.

Η παρουσία συμπτωμάτων της ΧΑΠ είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου. Ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία συν τω χρόνω επιδεινώνονται.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη, όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, βοηθούν τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα και να ζουν σχεδόν φυσιολογικά.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
in.gr


Μητσοτάκης : 1.700 προσλήψεις σε Έβρο, νησιά και ενδοχώρα για το μεταναστευτικό


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες.

Η μεγαλύτερη απορρόφηση και η ταχύτερη αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τακτικής συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» επεσήμανε.

«Δεν μεγενθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», πρόσθεσε και ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς». Ανέφερε δε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύστερα από εκτενή διάλογο.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί για τις μετακινήσεις και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Περιφερειών, κατατέθηκαν προτάσεις για την ταχύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό υπήρχε κλίμα συνεργασίας και τονίστηκε η ανάγκη διαρκούς επαφής και ενημέρωσης.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Καταρχάς, να συγχαρώ τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την εκλογή του ως επόμενος Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών. Να του ευχηθώ καλή δύναμη. Και, βέβαια, να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Να έχουμε μία τακτική και συχνή συνεργασία. Εξάλλου, το γεγονός ότι συνεδριάζουμε -και θα συνεδριάζουμε- ανελλιπώς κάθε δύο μήνες αποδεικνύει ότι είναι βούλησή μας αυτήν την τακτική συνεργασία να την κάνουμε πράξη. Εξάλλου, αν θυμάμαι καλά, ήταν μία ιδέα την οποία είχαμε συζητήσει από κοινού και προεκλογικά.

Σήμερα, έχουμε τρια ζητήματα στην ατζέντα μας. Επιτρέψτε μου να σταθώ στη σύντομη εισαγωγική μου τοποθέτηση στο πρώτο μόνο, που είναι η γρήγορη υλοποίηση των έργων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Γνωρίζετε καλά ότι για την περίοδο 2021-2027 θα αποδοθούν στις Περιφέρειες πρόσθετοι πόροι αλλά και πρόσθετες αρμοδιότητες.

Όμως, στο εξής, κονδύλια και διαχειριστική επάρκεια πια θα συνδέονται: Όσο τα πρώτα θα μετατρέπονται εγκαίρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητες. Και όσο οι τελευταίες φέρνουν αποτέλεσμα, τόσο θα διευρύνονται και οι πιστώσεις.

Είναι κάτι που το απαιτεί η χρηστή διοίκηση, αλλά και η ευθύνη της λογοδοσίας. Είναι κάτι που υποσχεθήκαμε στον πολίτη και κάτι το οποίο θα βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη σε ολόκληρη την χώρα.

Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Τον Ιανουάριο θα πρέπει να παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τον προσεχή Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Όμως, μέχρι σήμερα -ένα μήνα μετά και την παρέλευση της παράτασης που δόθηκε- μόλις τέσσερις Περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτεραιότητές τους. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για όλους μας.

Ξεκινάμε με την επιτυχή εφαρμογή του τρέχοντος ΕΣΠΑ: Μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των Περιφερειών.

Θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της Αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με οργανωμένες μεταφορές ή ανακατανομές των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος.

Φεύγοντας από τη σημερινή σύσκεψη όλοι οι Περιφερειάρχες -και με τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων- θα είναι οπλισμένοι με έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για να κερδίσουμε και τον χαμένο καιρό και τις χαμένες ευκαιρίες.

Και όλοι οι Περιφερειάρχες θα έχουν, πια, στα χέρια τους έναν κατάλογο με προβλήματα που εντοπίστηκαν, αλλά και τους στόχους που θέτουμε ανά περιοχή. Θα προσφέρουμε κάθε τεχνική βοήθεια στις Περιφέρειες, θα προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια σας, ώστε να μπορείτε να δράσετε γρήγορα.

Περιμένουμε, όμως, από όλους σας να εντείνετε τις προσπάθειές σας, διότι η ανάπτυξη για όλους, η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, είναι το κοινό μας στοίχημα. Και είναι ένα στοίχημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Εσωτερικών Πολιτικών Αθανάσιος Κοντογεώργης, η Γενική Γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βασιλική Λοΐζου και η Ειδική Γραμματέας Διαρθρωτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης Νίκη Δανδόλου.