Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Θανατηφόρα selfie για Γάλλο τουρίστα στην Ταϊλάνδη



Γάλλος τουρίστας σκοτώθηκε από την πτώση του σε καταρράκτη στο νησί Κο Σαμούι στην Ταϊλάνδη, καθώς τραβούσε μια selfie (αυτοφωτογραφία), όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες, Πέμπτη, το απόγευμα στο πολύ τουριστικό αυτό μέρος, το οποίο φημίζεται για τις παραλίες του με την λευκή άμμο και τις εκδρομές στην ζούγκλα.

Ο 33χρονος Γάλλος έπεσε στον καταρράκτη του Να Μουεάνγκ 2, στο ίδιο μέρος που είχε σκοτωθεί τον Ιούλιο ένας Ισπανός τουρίστας.

«Χρειάστηκαν πολλές ώρες για να ανασύρουμε το πτώμα του επειδή η περιοχή είναι απόκρημνη και το έδαφος ολισθηρό», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Πουβαντόλ Βιριγιαβαρανγκούλ.

Σύμφωνα με μελέτη του 2018 του ιδρύματος All India Institute of Medical Sciences, συνολικά 259 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον κόσμο από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Νοέμβριο του 2017 από δυστυχήματα την ώρα που τραβούσαν φωτογραφίες «σέλφι».



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μαρία Ζαχαράκη: Δεν κάνουμε κανένα συμβιβασμό όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών


Όταν μιλάμε για το σχολικό χώρο και για την ασφάλεια των παιδιών δεν κάνουμε κανένα συμβιβασμό" ήταν το μήνυμα της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη από το Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή το περιστατικό στο ΕΠΑΛ Μοιρών με τον μαθητή που απείλησε με όπλο τον συμμαθητή του μέσα στο σχολείο. 

"Θα είμαστε αυστηροί" ανέφερε η κ. Ζαχαράκη η οποία συμπλήρωσε ότι το σχολείο κινήθηκε άμεσα και έπραξε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες. " Η Αστυνομία και πλέον η Δικαιοσύνη θα κάνουν το έργο τους με όλη την αυστηρότητα που απαιτείται, ελπίζω. Δεν σχολιάζω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όμως με ενδιαφέρει τα παιδιά να είναι προστατευμένα και να γίνονται με προσεχτικό τρόπο οι εφημερίες" δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας που έκανε γνωστό ότι σήμερα στο ΕΠΑΛ Μοιρών βρίσκονται ήδη ψυχολόγοι από το ΚΕΣΥ με στόχο να μιλήσουν με τα παιδιά. 

"Δεν πρέπει να φοβόμαστε το διάλογο με τα παιδιά. Να ξέρετε ότι το Υπουργείο θα αγγίξει τα ζητήματα προστασίας των παιδιών, τα ζητήματα βίας που έχουμε δει, τα ζητήματα εξαρτήσεων. Οι προκλήσεις είναι πολλές και νομίζω ότι ο ρόλος μας είναι εκεί. Να δημιουργήσουμε μια ασπίδα, ώστε τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με δύναμη και αντίσταση".



Το νέο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα



Το επίσημο σήμα που θα χρησιμοποιείται για τα Μακεδονικά Προϊόντα παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο των εργασιών του Τhessaloniki Summit.

Στο κέντρο του σήματος ένα μεγάλο «Μ», ένα γράμμα που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις γλώσσες και καθιστά σαφές ότι το Μ είναι ένα και ελληνικό, όπως και το The Great που ακολουθεί και παραπέμπει στην ελληνική ιστορία και τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Το σύνθημα του σήματος είναι «The Great Land» ενώ τα χρώματά του είναι άσπρο και μπλε.

Το σήμα, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, θα κατατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε.


Mαρίνα Γλυφάδας: Πέντε όμορφες γυναίκες βρίσκονταν μέσα στα σκάφη που καταστράφηκαν



Τουλάχιστον πέντε πανέμορφες γυναίκες βρίσκονταν στις δυο θαλαμηγούς που έγιναν παρανάλωμα του πυρός σήμερα το πρωί στη μαρίνα Γλυφάδας. Μια μάλιστα, σώθηκε εκ θαύματος καθώς κοιμόταν στην καμπίνα την ώρα που το σκάφος τυλιγόταν στις φλόγες.

Η 22χρονη καλλονή, Βελγικής υπηκοότητας, ειδοποιήθηκε από καπετάνιο σκάφους που ήταν ελλιμενισμένο στη μαρίνα να βγει έξω γρήγορα καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει μέχρι την καμπίνα της. Εκείνη ξύπνησε πανικόβλητη από τις φωνές και ανοίγοντας την πόρτα αντίκρισε μπροστά της καπνούς και φλόγες. Κατάφερε να γλιτώσει, γλιστρώντας μέσα από το τζαμένιο παράθυρο στην οροφή της καμπίνας και βουτώντας σχεδόν ημίγυμνη στο νερό, κολύμπησε περίπου για 50 μέτρα μέχρι να φτάσει στο φυλάκιο του Λιμενικού και να ζητήσει βοήθεια, όντας σε κατάσταση σοκ.



Η πανέμορφη Βελγίδα επέβαινε στο σκάφος από το οποίο οι Λιμενικοί εικάζουν ότι ξεκίνησε η φωτιά. Πρόκειται για επαγγελματικό σκάφος αναψυχής που έφερε ελληνική σημαία και όπως είπε στην κατάθεση της η 22χρονη, σκοπό της ήταν να πραγματοποιούσε χθες μίνι κρουαζιέρα στα νησιά του Σαρωνικού μαζί με τον πλοιοκτήτη και τον κυβερνήτη. Είχε ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Σόφια στην Ελλάδα την Τετάρτη μόνη της και αφού προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος κατευθύνθηκε στη μαρίνα της Γλυφάδας για να διανυκτερεύσει στη θαλαμηγό.

Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, σε διπλανό σκάφος επέβαινε ένας επιχειρηματίας μαζί με κάποιες άλλες αιθέριες υπάρξεις, αλλά τα ονόματα τους, άγνωστο γιατί, δεν δηλώθηκαν επίσημα στις Λιμενικές Αρχές.



protothema.gr


Μηχανή παρέσυρε πεζούς στην Συγγρού



Tροχαίο με μηχανή σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του FIX.

H μηχανή που κινείτο στη λεωφόρο Συγγρού στο ρεύμα προς Πειραιά, στο ύψος της οδού Φραντζή, παρέσυρε μια ηλικιωμένη γυναίκα μαζί με το 8 ετών εγγονάκι της.

Τόσο ο οδηγός της μηχανής όσο και η γιαγιά με το εγγόνι της έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο ελαφρά ευτυχώς τραυματισμένοι.

Η τροχαία ερευνά το πώς έγινε το τροχαίο ατύχημα.


Αστυνομικός "βουτάει" το μικρόφωνο και ξεσηκώνει τα Πλήθη



Αστυνομικός σε περιπολία στο Μοναστηράκι, παίρνει το μικρόφωνο από πλανόδιο μουσικό και με την παρέα κιθάρας τραγουδάει με υπέροχη φωνή και αφήνει άφωνα τους περαστικούς.

Πιάνοντας το μικρόφωνο, αρχίζει να τραγουδά το «Stand by me» και δείχνει ότι κάνει μάλλον λάθος επάγγελμα.


-0:45
HD
Open in a new tab
Posted by KAMMENA
486,722 Views
Αστυνομικός πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε πλάι σε περιπλανώμενο στο Μοναστηράκι.
Να και κάτι όμορφο!


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο του 4ου Thessaloniki Summit συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Boyko Borissov. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Συζητήθηκαν τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, με τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας παράλληλα ότι ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας καθώς και με την αρχή των ίδιων επιδόσεων των υποψηφίων.

Περαιτέρω συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην οποία τα δύο μέρη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τέλος, οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και για την υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή. Επίσης, αποφασίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον προσεχή Φεβρουάριο.


Ερντογάν σε Τραμπ: Δεν είπατε τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας



Επιμένει στην στάση του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και αυτό δηλώνει ότι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ κατά την συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η αμερικανική πρόταση προς την Άγκυρα να ξεφορτωθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που αγόρασε δεν είναι δίκαιη και αποτελεί ανάμειξη σε κυριαρχικά δικαιώματα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Μας είπαν είναι δικαίωμα σας να συνεχίσετε τις σχέσεις με τη Ρωσία, όμως να περάσετε με τρακτέρ πάνω από τους S-400. Eμείς τους είπαμε πως θεωρούμε πως θα είναι παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μας η εντελώς απόσυρση των ῎S-400 και δεν είναι σωστό. Δεν είπατε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει S-300. Γιατί δεν κάνετε κάτι τέτοιο και για εκεί», είπε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος. 

Μάλιστα αποκάλυψε ότι δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους Αμερικανούς για να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. «Όμως όταν είδαμε την επιμονή τους είπαμε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με τον κύριο Ιμπραχίμ ( Καλίν), τον Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ Ο’ Μπράϊαν και τους υπουργούς Άμυνας μας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και να δούμε τα αποτελέσματα. Μας λένε πως οι S-400 δεν μπορούν να συνεργαστούν με τα F-35. Mα ήδη δεν μας δίνετε F-35», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Για τη συνάντηση με μία ομάδα Γερουσιαστών που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με την συμμετοχή του Τούρκου προέδρου ο Ερντογάν είπε ότι «την κανόνισε ο Τραμπ ο οποίος είναι διαφορετικός από τους άλλους. Εγώ του είπα αν θεωρεί σωστό να απευθυνθώ στο Κογκρέσο κι εκείνοι να ακούσουν τις αλήθειες. Εκείνος είπε ας έρθουν τώρα κάποιοι Γερουσιαστές».

Αναφορικά με το προσφυγικό και την Συρία ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον ρώτησε αν σκοπεύει να δώσει σε κάποιους πρόσφυγες την τουρκική υπηκοότητα. «Του είπα πως ήδη το κάνουμε επιλεκτικά. Ο ίδιος μου είπε πως ‘ήδη έχω κάνει κάλεσμα στις Ευρωπαϊκές χώρες για ενίσχυση. Κανένας δεν μου είπε: πως θα δώσουμε τόσα. Όμως θα τους ζορίσω κι άλλο», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. 


Πηγή: skai.gr


Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι για κλοπές και ληστείες στην περιοχή των Αμπελοκήπων



Συνελήφθησαν μετά από αναζητήσεις, πρώτες πρωινές ώρες της 11-11-2019 στους Αμπελόκηπους, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, πέντε ανήλικοι οι οποίοι λίγο νωρίτερα αφαίρεσαν από περίπτερο στη Λ. Κηφισίας διάφορα προϊόντα.

Από την περαιτέρω έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμπελοκήπων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω διέπραξαν τις τελευταίες μέρες επιπλέον δύο ληστείες σε βάρος πεζών στην ίδια περιοχή, από τους οποίους αφαίρεσαν πορτοφόλι και κινητό τηλέφωνο.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν τα κλοπιμαία από το περίπτερο καθώς και το αφαιρεθέν πορτοφόλι, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Ανηλίκων ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Ανηλίκων.


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, στο περιθώριο του 4ου Thessaloniki Summit. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Οι δυο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος, οι κ. Μητσοτάκης και Zaev εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.


16χρονος αιματοκύλησε σχολείο ανήμερα των γενεθλίων του – Δύο μαθητές νεκροί




Ένας μαθητής λυκείου, ντυμένος στα μαύρα, άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο του στην κοινότητα Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνιας, σκοτώντας μια 16χρονη και έναν 14χρονο και τραυματίζοντας άλλους τρεις έφηβους.

Ο δράστης στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με το όπλο του, ένα ημιαυτόματο 45άρι.

Ο ύποπτος, που έκλεισε τα 16 του, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.


Αφού έβγαλε το όπλο από το σακίδιό του, άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του και κράτησε την τελευταία σφαίρα για τον εαυτό του, είπε ο Κεντ Ουίτζενερ, από το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες. "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη για τα κίνητρα ή την ιδεολογία του", πρόσθεσε ο πράκτορας του FBI Πολ Ντέλακορτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Εκτός από τους δύο μαθητές που σκοτώθηκαν, άλλοι τρεις, δύο κορίτσια ηλικίας 14 και 15 ετών και ένα αγόρι επίσης 14 ετών, τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Η σημερινή επίθεση είναι το 85ο επεισόδιο με πυροβολισμούς σε σχολικούς χώρους από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Everytown, μια ομάδα ακτιβιστών που αγωνίζονται για να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι περί οπλοκατοχής. Φέτος είναι επίσης η 20ή επέτειος από τη σφαγή στο Λύκειο Κολουμπάιν του Κολοράντο, όπου δύο έφηβοι σκότωσαν 12 μαθητές και έναν καθηγητή και τραυμάτισαν άλλους 20 ανθρώπους, ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησαν.

«Δεν συνιστά πλέον απειλή» μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC επικαλούμενο ένα στέλεχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι ο δράστης είναι νεκρός, ωστόσο το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες διευκρίνισε ότι έχει συλληφθεί και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, σε τοπικό νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, η κοπέλα και η μητέρα του δράστη ανακρίνονται.

Περίπου 2.300 μαθητές φοιτούν στο Λύκειο Σόγκους, το οποίο αποτελείται από περίπου 12 κτίρια.


Πηγή : newsbomb.gr


Βρούτσης: Διαψεύδει δημοσίευμα του Reuters περί πώλησης των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων σε ξένα funds



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα μπουν στο στόχαστρο των funds τα οποία θα τους προσφέρουν επιλογές αποπληρωμής - Οι οφειλές που θα περιληφθούν στο σχήμα, θα αφορούν την περίοδο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Eπιβεβαιώνουν κύκλοι του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, το δημοσίευμα του Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία σε ξένα funds, προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση διαψεύδουν ότι υπάρχει το περιγραφόμενο στο δημοσίευμα σχέδιο. Δημοσιεύματα με ανάλογο περιεχόμενο είχαν δει το φως της δημοσιότητας και τον Σεπτέμβριο, αλλά και τότε διαψεύστηκαν από τον κ. Βρούτση.

Για επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων κάνει λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Μηταράκης» τονίζει σε ανακοίνωσή της, «διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει. Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα. Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή».

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα μπουν στο στόχαστρο των funds τα οποία θα τους προσφέρουν επιλογές αποπληρωμής, συνήθως με κούρεμα. Μέρος των εσόδων θα κατευθυνθεί στον ΕΦΚΑ, κάτι που προσδοκά η κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν οι αυξήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.

"Υπάρχει μια στρατηγική να πωληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, τις οποίες το σύστημα δεν κατάφερε να συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια", ανέφερε ένας εκ των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

Το project, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, θα προβλέπει αρχικά πώληση οφειλών της τάξης των 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που είναι καταγεγραμμένες στα "βιβλία" των Ταμείων. Οι οφειλές έχουν να κάνουν κυρίως με εργοδοτικές εισφορές τις οποίες διάφορες εταιρείες αδυνατούσαν να καταβάλουν, εξαιτίας του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης. Από τα 35 δις τα 15 δις θεωρούνται “ χαμένα” καθώς αφορούν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια ενώ οφειλές 4,5 εκ έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις

Η διαδικασία δεν θα προβλέπει τιτλοποίηση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί έκδοση χρέους και να συναντήσει αντίσταση από πλευράς Eurostat.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πώληση των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές έναντι μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας.

Οι οφειλές που θα περιληφθούν στο σχήμα, θα αφορούν την περίοδο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Η έμφαση θα δοθεί σε οφειλές άνω των 100.000 ευρώ και δεν θα αφορά εκείνες των αυτοαπασχολουμένων.

Στόχος είναι οι πωλήσεις να λάβουν χώρα το β' τρίμηνο του 2020.


Μαίρη Λαμπαδίτη
Πηγή : protothema.gr


Τρεις αγελάδες που παρασύρθηκαν τον Σεπτέμβριο από τον τυφώνα Ντόριαν βρέθηκαν ζωντανές σε ερημονήσι


Τρεις αγελάδες, οι οποίες είχαν παρασυρθεί από το πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν από ένα νησί της Βόρειας Καρολίνας, βρέθηκαν ζωντανές αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Οι αγελάδες ανήκουν σε ένα κοπάδι από το νησί Τσένταρ αυτής της αμερικανικής πολιτείας, αλλά είχαν παρασυρθεί τον Σεπτέμβριο από ένα «μίνι τσουνάμι» που είχε προκαλέσει ο τυφώνας Ντόριαν.

Θεωρούνταν νεκρές μέχρι που εντοπίστηκαν σε Εθνικό Πάρκο της νήσου Άουτερ Μπανκς.


Αξιωματούχοι του Εθνικού Πάρκου εκτιμούν ότι οι αγελάδες κολύμπησαν περίπου 8 χλμ για να βγουν στη στεριά.

Ο τυφώνας Ντόριαν πέρασε στις αρχές Σεπτεμβρίου από το σύμπλεγμα νησιών Άουτερ Μπανκς της Βόρειας Καρολίνας συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες. Από εκεί μετακινήθηκε στις Μπαχάμες, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.




Νέα έφοδο της ΕΛ.ΑΣ.στις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά




Η κατάσταση των ελληνικών φυλακών παραμένουν σε τραγική κατάσταση με πλημμελή έλεγχο.

Ακόμα μία έκτακτη έρευνας που πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι, σε θαλάμους της Ε’ πτέρυγας στις φυλακές Κορυδαλλού.

Από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε συνεργασία με την Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών της εξωτερικής φρουράς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Αυτοσχέδιο μαχαίρι,
λεπίδα,
2 νάϊλον συσκευασίες με μικροποσότητες ηρωίνης,
3 κινητά τηλέφωνα,
8 κάρτες SIM, καθώς και
φορτιστής και
ζευγάρι ακουστικών.
Προανάκριση διενεργείται από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά.


Μόνο φοιτητές δεν ήταν αυτοί που τα έσπασαν εχθές στην Αθήνα! Τραμπούκοι ήταν σίγουρα



Κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να δώσει την ιδιότητα του φοιτητή στους χθεσινούς διαδηλωτές στην Αθήνα.

Μπορεί το πρόσχημα για την διαδήλωση και το σύνθημα να ήταν «Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν καταστέλλεται», αλλά όλα έγιναν για να γίνει ακόμα ένα μπάχαλο που δεν χαρακτηρίζει τους σοβαρούς φοιτητές της χώρας.

Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, δύο φωτορεπόρτερ, που κάλυπταν το φοιτητικό συλλαλητήριο, δέχθηκαν επίθεση στην Πανεπιστημίου από δήθεν "φοιτητές' με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά. Την ίδια ώρα,κακοποιοί "φοιτητές" έσπασαν κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου.

Οι διαδηλωτές φοιτητές και ακροαριστεροί τραμπούκοι που βρίσκονταν ανάμεσα τους, συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή. Αφορμή για το φοιτητικό συλλαλητήριο αποτελούν τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και τις αλλαγές τις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας.
Οι φοιτητές με γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν καταλήψεις σε πολλές σχολές σε Αθήνα και άλλες πόλεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στην ΑΣΟΕΕ.




Κ. Φρουζής: Mε στοχοποίησαν για να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα


«Με στοχοποίησαν, προκειμένου να με αξιοποιήσουν ως εργαλείο για να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα», φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της 8ωρης κατάθεσής του, ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής.

«Δεν έχω δώσει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν άνθρωπο, δεν έχω δώσει χρήματα σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο», «δεν συνάντησα ποτέ, προσωπικά, τον Αντώνη Σαμαρά και δεν μετέφερα ποτέ χρήματα σε τροχήλατη ή… ιπτάμενη βαλίτσα», ανέφερε, ο κ. Φρουζής.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, περιέγραψε την περασμένη Τρίτη στην επιτροπή, ότι η συνάντηση του με την προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, τον Μάιο του 2018, είχε χαρακτηριστικά πίεσης. 

Είπε ειδικότερα, ότι είχε κρατήσει ένα τέταρτο με 20 λεπτά. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, η Ελένη Τουλουπάκη «επίμονα» του είπε, ότι υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία σε βάρος του και «θα μπορούσε να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων, προκειμένου να μιλήσει για τους 10 πολιτικούς».

Όταν στη συνέχεια το συζήτησε με τους δικηγόρους του, εκείνοι του είπαν ότι η πρόταση της κ. Τουλουπάκη ουσιαστικά αποβλέπει στο να τον καταστήσει «προστατευόμενο μάρτυρα».

Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Φρουζής διευκρίνισε ότι η κ. Τουλουπάκη του είπε ότι μπορεί να αξιοποιήσει ευεργετικές διατάξεις του νόμου (σ.σ. μέτρα επιείκειας αν βοηθήσει την έρευνα) προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα.

Σε ερώτηση που του υπεβλήθη, αν η Ελένη Τουλουπάκη υπέδειξε στην άτυπη συνάντησή τους ονομαστικά πολιτικούς, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι η κ. Τουλουπάκη δεν ανέφερε ονόματα πολιτικών.

Είπε, ακόμη, ότι δεν στράφηκε με κανένα ένδικο μέσο κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς, και ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις του στο έργο των εισαγγελικών λειτουργών.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής επανέλαβε και επέμεινε, ότι δεν έχει κληθεί να καταθέσει αν και του έχει ασκηθεί δίωξη.

Για τον λογαριασμό του 1,8 εκατ. ευρώ

Σε επισήμανση μέλους της επιτροπής, ότι τρεις φορές έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος, και ότι απάντησε με υπομνήματα, ο κ. Φρουζής κατέθεσε ότι δεν έχει κληθεί για τη βασική υπόθεση, αλλά ωστόσο έχει κληθεί να καταθέσει δύο φορές, σε υποθέσεις σχετικές.

Ρωτήθηκε και για το λογαριασμό του που έχει δεσμευτεί στην Ελβετία, ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. «Όλοι οι λογαριασμοί μου δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που απέκτησα στα χρόνια που εργάζομαι» φέρεται να απάντησε. «Ο λογαριασμός στην Ελβετία είναι προσωπικός, δεν είναι τροφοδότης λογαριασμός για αθέμιτες πληρωμές, είναι ένας κουμπαράς, ένα αποταμιευτικός λογαριασμός», απάντησε ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Στην πολύωρη κατάθεσή του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Φρουζής, πολύ επίμονα επανέλαβε, πως όποιες συναντήσεις είχε με πολιτικά πρόσωπα, δεν ήταν συναντήσεις που έκανε ως αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, αλλά ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ήταν δηλαδή συναντήσεις απολύτως θεσμικές.

Επίμονα, επίσης, υπερασπίστηκε το έργο του στον ΣΦΕΕ, λέγοντας ότι στη θητεία του δημιούργησε έναν από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς διαφάνειας που υπάρχουν στην Ευρώπη, με υποχρέωση των μελών του συνδέσμου να καταγράφουν κάθε δοσοληψία για την προώθηση των φαρμάκων τους.

Πολλές φορές υπογράμμισε, επίσης, ότι στη Novartis Hellas δεν ήταν αρμόδιος για την προώθηση κανενός φαρμάκου, για να αποτρέπονται αθέμιτες πρακτικές. Κατέθεσε ακόμα, ότι όπως όλες οι φαρμακοβιομηχανίες, έτσι και η Novartis Hellas, είχε εκπονήσει προγράμματα προώθησης, «σεμινάρια εκπαιδευτικά», και για δημοσιογράφους, που το κονδύλι όμως ήταν πολύ μικρό ετησίως.

O Κωνσταντίνος Φρουζής ρωτήθηκε για το "Harvard project". Απάντησε πως ήταν ένα πρόγραμμα προετοιμασίας, όπως αυτά που έφτιαχναν και άλλες εταιρείες, για το πώς θα ανταποκριθούν στη νέα εποχή.
«Και πώς γίνεται η υπόθεση Novartis να αποτελεί σκάνδαλο με πληρωμές γιατρών στην Αμερική και εδώ να είναι σκάνδαλο 'σκευωρίας', χωρίς υπευθύνους;», σχολίασε βουλευτής μέλος της Επιτροπής. «Γιατί εδώ είναι Ελλάδα…», απάντησε ο κ. Φρουζής.

Για το φάρμακο Gilenya που βρίσκεται στην αιχμή του σκανδάλου Novartis, o κ. Φρουζής παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την τιμή του.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, είπε, επίσης, ότι ο τζίρος της Novartis Hellas είχε «αλματώδη αύξηση» την περίοδο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε εξάλλου διεξοδικά στην ασφυκτική πίεση που δέχθηκε η Novartis και η φαρμακοβιομηχανία γενικότερα, την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτή η πίεση διατηρήθηκε, όπως είπε, ως την περίοδο που αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, οπότε και η νομοθεσία άλλαξε, και πλέον η τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα υπολογιζόταν με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της χωρών της ευρωζώνης και όχι των 3 χαμηλότερων όλων των χωρών της Ε.Ε, «γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις».

Τα πολιτικά πρόσωπα   

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas ρωτήθηκε από τα μέλη της επιτροπής για τις σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα. Τις αρνήθηκε κατηγορηματικά. Αναφέρθηκε όμως σε συναντήσεις που είχε με πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς, άλλοτε τυχαία, και άλλοτε ως εκ του ρόλου του, δηλαδή από τη θέση του προέδρου του ΣΦΕΕ.

Όπως προκύπτει από την κατάθεσή του, μεγάλο μέρος των συναντήσεών του, σχετίζονταν με τις πιέσεις που ασκούσε ο ΣΦΕΕ, να εξοφληθούν τα χρέη του Δημοσίου προς τα μέλη του, γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες-μέλη του συνδέσμου, λόγω των καθυστερήσεων της πληρωμής τους αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας. Επανέλαβε ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας δεχόταν μεγάλη πίεση από την αρχή της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και ότι παρέμενε ανεξόφλητος και με κουρεμένες απαιτήσεις.

Μια από τις εταιρείες αυτές ήταν, όπως είπε, και η Novartis, στην οποία «δεν υπήρξε ταχεία αποπληρωμή». Προκειμένου δε να καταδείξει, ότι επί της θητείας του δεν ήταν προνομιακή η μεταχείριση της Novartis, δήλωσε ότι «ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας είχε αλματώδη αύξηση» την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. όταν δηλαδή εκείνος δεν ήταν πια στην εταιρεία). Τότε η αύξηση άγγιξε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αφού «από τα 330 εκατομμύρια, ο τζίρος της αυξήθηκε στα 400 με 420 εκατομμύρια, επί ΣΥΡΙΖΑ».

Οι συναντήσεις   

Ως προς τις συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα, ανέφερε ειδικότερα ότι «δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο», «δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Γιώργο Κουτρουμάνη», «συναντήθηκε, πάντα παρουσία και άλλων μελών του ΣΦΕΕ, δύο φορές με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, τέσσερις ίσως και πέντε φορές με τον Μάριο Σαλμά, τέσσερις με πέντε φορές με τον Άδωνι Γεωργιάδη», «συναντήθηκε τυχαία μια φορά στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής με τον Παναγιώτη Πικραμένο», λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Είπαν ότι σε 15 μέρες πρωθυπουργίας, έδωσα λεφτά στον Πικραμμένο».

Για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Φρουζής είπε ότι «τον συνάντησε στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης που έγινε παρουσία της Άγγελα Μέρκελ», και στην οποία είχε κληθεί ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Για του λόγου το αληθές, κατέθεσε ότι εκείνη την ημέρα, δίπλα του καθόταν ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής ισχυρίστηκε μάλιστα, πως «ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τη γερμανική αντιπροσωπεία, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει στην αποπληρωμή των οφειλομένων προς την εταιρεία Novartis», τα οποία ήταν πολλά. Επισήμανε δε, ότι για τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του, αναφορικά με την εξόφληση των φαρμακοβιομηχανιών, είχε ασχοληθεί ο Τύπος. Ο κ. Φρουζής είπε πάντως, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου «είχε πάει», όμως «δεν θυμάται πότε ακριβώς» και «δεν είδε στο Μαξίμου τον Αντώνη Σαμαρά».

Τον Γιάννη Στουρνάρα τον είχε δει ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ

 «Κοινωνικά» είχε συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφότου ο ίδιος είχε φύγει από τη Novartis και προτού ο κ. Μητσοτάκης γίνει πρόεδρος της ΝΔ, ισχυρίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας. «Ως πρωθυπουργό δεν τον έχω δει ποτέ. Ως βουλευτή συναντηθήκαμε κοινωνικά», είπε και εξήγησε ότι η γνωριμία με την οικογένεια Μητσοτάκη οφείλεται στο ότι ο πατέρας του είχε διατελέσει γραμματέας υπουργείου.

Ο Κωσταντίνος Φρουζής είπε ότι «έχει δει μια φορά τον Ανδρέα Λοβέρδο στο προαύλιο του υπουργείου, αλλά δεν πρόλαβε ούτε να τον χαιρετίσει». Διέψευσε ότι συνέφαγε μαζί του στην οικία δημοσιογράφου.

Κατέθεσε επίσης ότι συναντήθηκε πριν το 2015 με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που μείωνε τις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων και επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τη μείωση των τιμών και έδωσε μάλιστα και συνέντευξη Τύπου για το θέμα».

Συναντήσεις, «τρεις τον αριθμό», είχε με τον Γιώργο Σταθάκη, και «αρκετές» με τον Ανδρέα Ξανθό. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο ενημέρωσης του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Συναντήσεις είχε και με το Νίκο Παππά και με τον Γιάννη Δραγασάκη.

Οι συνεργασίες

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής ρωτήθηκε για τέσσερα πρόσωπα, μη πολιτικά πρόσωπα.

Για τον Φιλίστωρα Δεσταμπασίδη, πρώην στέλεχος της Novartis, ο Κωνσταντίνος Φρουζής επισήμανε ότι ο κ. Δεσταμπασίδης αποχώρησε από την εταιρεία το 2014. Ακολούθησε εσωτερικός έλεγχος στη Novartis, και το πόρισμα που εκδόθηκε, έδειξε ότι παραβίαζε τους εσωτερικούς κανονισμούς και διαδικασίες της Novartis, με στόχο να μην απαιτούνται οι υπογραφές των προϊσταμένων του.

Σημειώνεται ότι ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης έχει προταθεί από τη ΝΔ, να κληθεί ως μάρτυρας στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Ο ίδιος ο κ. Δεσταμπασίδης, στο παρελθόν έχει δημόσια διαψεύσει ότι είναι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες που έχουν δώσει στοιχεία στην εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο κ. Φρουζής ήταν επικριτικός για την, επί 11 χρόνια, γραμματέα του, την Μαρία Μαραγγέλη. «Επί 3 χρόνια με έκλεβε. Ήταν γραμματέας μου για 11 χρόνια και χειριζόταν ακόμη και τη διεκπεραίωση προσωπικών μου υποχρεώσεων, πλήρωνε ακόμη και τα φροντιστήρια των παιδιών μου» είπε και πρόσθεσε πως το 2015 άρχισε να την βάζει στο περιθώριο.

Σημειώνεται ότι η Μαρία Μαραγγέλη, που επίσης έχει προταθεί ως μάρτυρας από τη ΝΔ, έχει καταθέσει αγωγή κατά της Novartis ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη και καταχρηστική η απόλυσή της και να της δοθεί αποζημίωση. Επίσης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και εναντίον του πρώην προϊσταμένου της, Κωνσταντίνου Φρουζή.

Για τον Νικόλαο Μανία, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι τον γνώριζε ως άνθρωπο που προσπαθούσε να βγάζει άκρη με τα δελτία τιμών, και ότι είχε δικό του λογισμικό. Ο Νικόλαος Μανίας, επίσης έχει προταθεί από τη ΝΔ να καταθέσει ως μάρτυρας στην προκαταρκτική επιτροπή. Ήταν τεχνικός σύμβουλος παρέχοντας συμβουλές για τη διαμόρφωση των τιμών. Ως μάρτυρας έχει καταθέσει επωνύμως και έχει αποκαλύψει σημαντικές πτυχές για τη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων και για την περίπτωση του φαρμάκου Gilenya.

Για τον Νικόλαο Μανιαδάκη, πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο στην υπόθεση, ο κ. Φρουζής κατέθεσε ότι δεν είχε μαζί του καμία συνεργασία. 

Kαμία δωροδοκία, ούτε σε πολιτικά πρόσωπα, ούτε σε γιατρούς

Ο κ. Φρουζής δεν αρνήθηκε μόνο δωροδοκία σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο. Δήλωσε ότι «δεν ήταν υπεύθυνος για κανένα φάρμακο» και ότι «δεν μοιράστηκαν μίζες σε γιατρούς», και ότι «δεν πήγαινε με τα νερά της Novartis».

Εισαγγελία Διαφθοράς

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με την προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για την οποία έχει ήδη καταθέσει στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ότι τον Μάιο του 2018, τον πίεσε να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα. «Γιατί δεν καταγγείλατε τη συνάντηση με την κ. Τουλουπάκη;», ρωτήθηκε στην επιτροπή. «Δεν είχα σκοπό να αντιπαρατεθώ με το κράτος. Δεν έχω κάνει αναφορά για παράτυπη συμπεριφορά, αν και οι δικηγόροι μου με ρώτησαν αν ήθελα να προχωρήσω σε αναφορά. Το μόνο που ήθελα, ήταν να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί μου», είπε ο κ. Φρουζής και απάντησε ότι έχει δεσμευτεί λογαριασμός του με 1,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία, λογαριασμός προσωπικός, αποταμιευτικός.

Σε ερώτηση αν η προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς, στη συνάντησή που είχαν το 2018, του ανέφερε ονόματα πολιτικών για να δώσει επιβαρυντικά στοιχεία, ο Κωνσταντίνος Φρουζής απάντησε ότι η κ. Τουλουπάκη δεν του ανέφερε ονόματα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, επανέλαβε ότι κανείς και ποτέ δεν τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις. «Μα έχετε καταθέσει 3 φορές υπομνήματα. Σας έχουν ασκηθεί τρεις διώξεις, σας απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και δεσμεύτηκαν και οι λογαριασμοί σας και είχατε καταθέσει υπομνήματα», του επισήμανε μέλος της επιτροπής. «Δεν έχω καταθέσει ποτέ για τη βασική υπόθεση. Έχω κληθεί μόνο για υποθέσεις που είχαν σχέση», διευκρίνισε.

Κατέθεσε επίσης ότι το 2018 του ζητήθηκε συνάντηση συνάντηση από το FBI, και λίγο μετά του ζήτησε συνάντηση και η Μαρία Ροσέλι που μετείχε στη δημοσιογραφική ομάδα του ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για τη Novartis.

«Ο Λοβέρδος έκανε ζημιά στις φαρμακοβιομηχανίες»

Σε ερώτηση για τον ρόλο του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Κωνσταντίνος Φρουζής απάντησε ότι «την περίοδο Λοβέρδου, οι διαπραγματεύσεις και αποφάσεις ήταν προς τα κάτω». Φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε ζημία στη φαρμακοβιομηχανία.

Oι προστατευόμενοι μάρτυρες

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Κ. Φρουζής τις καταθέσεις που έχουν δώσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι οποίοι του δίνουν ρόλο κλειδί στις αθέμιτες πρακτικές και τις παράνομες πληρωμές της Novartis. Απέδωσε οικονομικά κίνητρα στις καταθέσεις τους και στο ότι «πιάστηκαν από τις αρχές». Μέλη της επιτροπής του ζήτησαν να δηλώσει, ποια φυσικά πρόσωπα κατά την εκτίμησή του, είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Για έναν από αυτούς πιθανολόγησε ότι μπορεί να είχε συνεργαστεί όταν ο ίδιος είχε θέση στην εταιρεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φρουζής γκρέμισε το αφήγημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας

Σχολιάζοντας την κατάθεση του Κωσταντίνου Φρουζή, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι με τις απαντήσεις του «γκρέμισε το αφήγημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis.

Όπως αναλυτικά υπογραμμίζουν:

«Η σημερινή κατάθεση Φρουζή και η παραδοχή των ψευδών του, καταρρίπτει οριστικά τους ισχυρισμούς της ΝΔ- ΚΙΝΑΛ περί «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis, όσο και αν τα δύο κόμματα λειτουργούν ως συνήγοροί του επειδή όλοι μαζί έχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Σήμερα, μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών στην προανακριτική:

- Ο κ. Φρουζής αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ποτέ δεν του έγινε αναφορά σε ονόματα πολιτικών από την κ. Τουλουπάκη, ούτε για τυχόν ευθύνες καθενός από αυτούς.

- Ο κ. Φρουζής πήρε πίσω όλα όσα κατέθεσε προχθές με υπαινιγμούς για τους εισαγγελείς διαφθοράς, καταθέτοντας ότι δεν διαπίστωσε καμία παράτυπη ή παράνομη συμπεριφορά από μεριάς τους.

- Ο κ. Φρουζής αποκάλυψε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με πιέσεις Παπαγγελόπουλου σε εισαγγελικούς λειτουργούς.

- Τέλος, ο κ. Φρουζής σήμερα ανακάλεσε επίσης όσα ανέφερε προχθές, ότι δήθεν δεν κλήθηκε ποτέ από εισαγγελικούς λειτουργούς αφού ομολόγησε πως τελικά κλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές να δώσει εξηγήσεις μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους του».


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μητσοτάκης για Μακεδονικά προϊόντα: Με το γαλάζιο εθνικό μας χρώμα, με το έμβλημα «Μ» της Μακεδονίας και με τον χαρακτηρισμό «GReat», που παραπέμπει στο «μεγάλη», αλλά και στο «Greece».



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη Thessaloniki Summit 2019
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Σκόπια και Αλβανία: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους


Αξιότιμοι κύριοι Πρωθυπουργοί,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,

Ξεκινώ συγχαίροντας τους διοργανωτές του «Thessaloniki Summit» γι’ αυτή την κορυφαία συνάντηση της Πολιτικής με την Οικονομία, που φιλοξενείται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας. Κι εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά γιατί μαζί μας βρίσκονται και οι φίλοι ηγέτες της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Καλώς ορίσατε αγαπητέ Μπόικο, αγαπητέ Ζόραν.

Το αντικείμενο του forum, «Περιφερειακή Συνεργασία και Μεταρρυθμίσεις», είναι, πράγματι, κομβικής σημασίας τόσο για τα κράτη μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η στιγμή που πραγματοποιείται: Λίγο μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -το πρώτο στο οποίο είχα την τιμή να συμμετέχω ως Πρωθυπουργός της χώρας- ένα Συμβούλιο του οποίου οι αποφάσεις, ξέρω, ότι προκάλεσαν ευρύτερο προβληματισμό στη γειτονιά μας.

Γι’ αυτό και βρίσκω την ευκαιρία -εκφράζοντας, πιστεύω, και τον Πρωθυπουργό Μπορίσοφ- να βεβαιώσω πως η Ευρώπη, παρά τις επιφυλάξεις της, κρατά τις πόρτες ανοιχτές στα Δυτικά Βαλκάνια. Και ότι, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το όνειρο για μία χερσόνησο ειρήνης και ελευθερίας -στην οικονομία, στις ιδέες και στην κίνηση ανθρώπων, προϊόντων- μπορεί να γίνει πραγματικότητα και η σημαία της Ευρώπης να κυματίσει, κάποια στιγμή, τόσο στα Τίρανα, όσο και στα Σκόπια. Στην Ελλάδα, ωστόσο, λέμε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Θα είμαι, συνεπώς, ειλικρινής, ιδίως ενώπιον φίλων: Η πορεία των δύο γειτονικών κρατών προς την Ευρώπη περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που οφείλουν να γίνουν. Μεγάλες, δύσκολες τομές στους θεσμούς, στην οικονομική λειτουργία, όπως και στις περιοχές του Δικαίου και των Δικαιωμάτων. Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι αλλαγές θα συμβούν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν έκρυψα ποτέ ότι επιθυμούμε τους δύο γείτονές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένουμε, όμως, και αυτοί να κάνουν τα απαραίτητα βήματα: Η Αλβανία να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού της, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Αποφεύγοντας, προφανώς, είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα.

Μόλις χθες, άλλωστε, συναντήθηκα, με εκπροσώπους των εκεί ομογενών μας. Άκουσα, λοιπόν, «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και επανέλαβα ό,τι ακριβώς λέω και εδώ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Σχετικά με την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας, αγαπητέ Ζόραν, είμαι και πάλι ξεκάθαρος, είχαμε την ευκαιρία εξάλλου να τα πούμε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας. Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. Πρέπει να το κάνουμε με ρεαλισμό και ωριμότητα. Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της.

Αύριο, για παράδειγμα, θα βρεθώ σε ένα από τα 1.290 οινοποιεία που διαθέτει η χώρα μας, συγκεκριμένα θα βρεθώ στην Ημαθία. Μακεδόνες παραγωγοί, όμως, αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία», προβάλλοντας το όνομα «Wines of Macedonia». Τέτοια ατοπήματα μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν αμέσως, στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της συμφωνίας.

Από την πλευρά μας, όπως είχα ήδη εξαγγείλει, εδώ στη Θεσσαλονίκη, δίνουμε τη δική μας απάντηση. Μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να δω το νέο συλλογικό εμπορικό σήμα που θα συνοδεύει, στο εξής, τα προϊόντα της Μακεδονίας μας στον κόσμο. Με το γαλάζιο εθνικό μας χρώμα, με το έμβλημα «Μ» της Μακεδονίας και με τον χαρακτηρισμό «GReat», που παραπέμπει στο «μεγάλη», αλλά και στο «Greece». Μία διεθνή ένδειξη η οποία θα σηματοδοτεί την προέλευση όλων των αγαθών από την Ελληνική Μακεδονία, την μεγάλη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Είμαι σίγουρος ότι το εμπορικό σήμα αυτό, θα αγκαλιαστεί από τις εξωστρεφείς Ελληνικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας, και θα ταξιδέψει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου.

Κυρίες και κύριοι,

Η παράλληλη πορεία των βαλκανικών κρατών προς την πρόοδο ήταν και είναι το κοινό μας όραμα, όπως διατυπώθηκε και κωδικοποιήθηκε στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» πριν από χρόνια. Σήμερα, ο στόχος αυτός επιβεβαιώνεται και πάλι εδώ, στην πόλη όπου γεννήθηκε.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται ο θετικός του αντίκτυπος στη σταθερότητα της περιοχής. Όπως και δρόμος για την επίτευξή του, που δεν είναι άλλος από τη συνεργασία. Με βάση πάντα τον αμοιβαίο σεβασμό, την πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, τους άγραφους κανόνες καλής γειτονίας.

Ακριβώς αυτή είναι και η πυξίδα που καθορίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, τρεις είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας:

Πρώτον, η διαρκής ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Είναι το θεμέλιο για την πρόοδο του κάθε τόπου ξεχωριστά. Είναι και το καύσιμο που τροφοδοτεί την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία. Η Βαλκανική μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί, απλώνοντας την εμβέλειά της πέραν του γεωγραφικού της χώρου.

Δεύτερον, όπως σας είπα ήδη, η σταθερή υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ως το παλαιότερο και ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα γνωρίζει καλά τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης. Γι΄αυτό και ενθαρρύνει τα υποψήφια κράτη να προχωρούν στις δύσκολες αλλαγές που θα τα φέρουν, όμως, πιο κοντά στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, του Δικαίου, της ανοιχτής Οικονομίας. Εκεί, άλλωστε, αποσκοπεί και η πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Δένδια, να προσκαλέσει τους ομολόγους του από τα Τίρανα και τα Σκόπια, στις Βρυξέλλες στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, λειτουργώντας έτσι ως ένας αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας.

Τρίτη παράμετρος της επιδίωξής μας για στενότερη συνεργασία είναι, τέλος, η προώθηση της διασυνδεσιμότητας σε ειδικούς τομείς, όπως οι Μεταφορές, οι Υποδομές, η Ενέργεια και η Ψηφιακή Οικονομία. Και αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με διμερή αλλά και με πολυμερή σχήματα συνεργασίας.

Δεν είναι τυχαίο, κυρίες και κύριοι, ότι η τετραμερής σύμπλευση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας εγκαινιάστηκε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, με βάση προτεραιότητες της τότε συγκυρίας: Την Μετανάστευση, την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομική Συνεργασία. Αργότερα, επεκτάθηκε και στον τομέα των Μεταφορών, ως απάντηση και πάλι σε ανάγκες που διαπιστώθηκαν από κοινού. Ενώ στην τελευταία συνάντησή μας αναδείχθηκαν οι συνθήκες για μία ακόμη ευρύτερη οικονομική συνεργασία.

Η ίδια η ζωή, συνεπώς, είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η κοινή ευημερία περνά μέσα από την κοινή μας πορεία. Είναι κάτι που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα των χωρών μας. Που δηλώνει, όμως, και τις θετικές προϋποθέσεις που υπάρχουν: Η Βαλκανική έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί δυναμική περιφερειακή αγορά όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αλλά και να εξελιχθεί, μέσω της Ελλάδας, σε οικονομικό πόλο με αναφορά σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των πρώτων εμπορικών εταίρων και επενδυτών σε Αλβανία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία. Είναι εύλογο συνεπώς να υποστηρίζουμε την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη. Ανάπτυξη που διευκολύνεται με την αξιοποίηση των λιμένων του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Μόλις προ ημερών, άλλωστε, ο Πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε τον Πειραιά ως βασική πύλη της χώρας του προς την Ευρώπη και αναγνώρισε την Ελλάδα ως έναν κεντρικό κόμβο για το παγκόσμιο εμπόριο, για τις μεταφορές, αλλά και για την Ενέργεια. Από την άποψη αυτή, αποκτούν νέα διάσταση και οι υποδομές οι οποίες διακλαδώνονται στα Βαλκάνια, όπως οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες.

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με τον φίλο Μπόικο τη δυνατότητα δρομολόγησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου, ενός σύγχρονου οδικού άξονα που θα συνδέει με ασφάλεια και με ταχύτητα τις δύο χώρες μας.

Ενώ οι αγωγοί φυσικού αερίου όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline), ο IGB (Interconnector Greece-Bulgaria), ο IAP (Ionian Adriatic Pipeline) διαμορφώνουν δύο κρίσιμους διαδρόμους:
Το Νότιο ενεργειακό δίκτυο, από την Κασπία προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Αλλά και τον κάθετο ενεργειακό άξονα, από τη Βαλκανική προς την υπόλοιπη ήπειρο. Τα έργα αυτά, που είτε βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης είτε στο στάδιο του σχεδιασμού, πρέπει να επιταχυνθούν.

Και σε μία τέτοια προοπτική, είναι σαφές πως ο αναβαθμισμένος τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος πλωτός τερματικός σταθμός FSRU (Floating Storage Regasification Unit) στην Αλεξανδρούπολη, ανοίγουν νέες προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και ευρύτερα.

Κυρίες και κύριοι,

Ύστερα από μία δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης, ανακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σταθερά ανοδικά. Η χώρα δανείζεται ήδη βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και ο ρυθμός της ανάπτυξής της είναι ανοδικός, την ίδια ώρα που προβλέψεις ακόμη και για ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες μιλούν για στασιμότητα. Θα μπορούσα να συνεχίσω επικαλούμενος δείκτες και αριθμούς. Νομίζω, όμως, ότι την κατάσταση περιγράφουν καλύτερα δύο παραδείγματα των ημερών:

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ υπογράψαμε με την Κίνα 16 συμφωνίες σε όλα τα πεδία: Μεταφορές, Κατασκευές, Ναυτιλία, Τουρισμός, Παιδεία, Πολιτισμός.

Και ενώ η Cosco συνεχίζει τις επενδύσεις της στον Πειραιά, έξι ελληνικά προϊόντα -από την φέτα και το λάδι μέχρι το ούζο και την μαστίχα- θα έχουν πια προστασία, ώστε να αναπτυχθούν στην τεράστια αγορά της Κίνας. Εκεί, όπου σε λίγο θα πρωταγωνιστεί και ο περίφημος κρόκος της Κοζάνης. Υπήρξε και γι’ αυτόν συμφωνία, σε μία περίοδο, μάλιστα που τώρα γίνεται και η συγκομιδή του.

Αύριο, πάλι, θα έχω την ευκαιρία να δω από κοντά δύο όψεις της Ελλάδας που παράγει και εξάγει. Από τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τη μεταποίηση, που τόσο έχει υποφέρει τα προηγούμενα χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Στην Ημαθία, θα μιλήσω με νέους αγρότες, κυρίως οινοπαραγωγούς. Ενώ στα Διαβατά, θα επισκεφθώ μία επιχείρηση χαλυβουργίας που ξαναλειτουργεί ύστερα από πέντε χρόνια, όταν και οδηγήθηκε σε εκκαθάριση. Πρόκειται για μία νέα επένδυση αμερικανικών συμφερόντων ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τα δύο πρώτα χρόνια. Όταν θα ξεκινήσει θα δημιουργήσει ξανά νέες δουλειές για 400 εργαζόμενους αλλά και πολλά έμμεσα οφέλη. Μέσα από υπεργολαβίες για την μικρή και μεσαία μεταποίηση της ευρύτερης περιοχής, όπως συμβαίνει πάντα όταν δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις αυτού του μεγέθους.

Η διάσωση της κεφαλαιουχικής αξίας με γρήγορες αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να αυξήσουμε την απασχόληση. Εκεί στοχεύουν, άλλωστε, και οι παρεμβάσεις μας τόσο στους φορολογικούς, όσο και στους ποινικούς κώδικες. Ώστε να σαρώσουμε εμπόδια στη ρύθμιση χρεών, στο «κούρεμα» οφειλών και στην επαναπώληση, τελικά, αυτών των επιχειρήσεων καθαρών από βάρη.

Βεβαίως, η εικόνα αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Ο Αναπτυξιακός Νόμος που ανοίγει δρόμο για μεγάλες επενδύσεις, απελευθερώνοντας επίσης μεγάλα έργα που έμεναν στάσιμα, ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες. Σε λίγες μέρες θα είναι πραγματικότητα και το νέο φορολογικό μας σύστημα. Ένα σύστημα που το προσδιορίζουν τρία ρήματα: Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από βάρη που τις καθήλωναν. Κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα. Και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μειώνουμε, λοιπόν, τον συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και καθιερώνουμε έναν χαμηλό συντελεστή 10% για τα όλα τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα. Υποχωρεί η προκαταβολή φόρου και πέφτει στο μισό ο συντελεστής των μερισμάτων, από 10% μειώνεται σε 5%.

Έτσι, η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων πέφτει από το 35,2% σήμερα στο 27,8% το 2020. Πολύ πιο κοντά, δηλαδή, στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λιγότεροι φόροι στις επιχειρήσεις σημαίνουν περισσότερες επενδύσεις και δουλειές για τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, προσελκύουμε ξένους επενδυτές με διάθεση να επενδύσουν στη χώρα μας ως φορολογικοί κάτοικοι, με ευνοϊκό καθεστώς για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Θεσπίζουμε ετήσιο, κατ’ αποκοπή φόρο στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ κι απαλλάσσουμε, επίσης από φόρο και εισφορά αλληλεγγύης τους τόκους των εταιρικών ομολόγων, που είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά.

Μεριμνούμε, όμως, και για την αγορά ακινήτων. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από το 2006 και μετά, όπως και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις. Αυτό έρχεται να συνδυαστεί με τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, που ήδη νομοθετήσαμε.

Η ελάφρυνση, ωστόσο, πρέπει να αφορά όλους, ιδίως τους πιο αδύναμους. Γι’ αυτό και καθιερώνουμε εισαγωγικό συντελεστή 9% από 22% που είναι σήμερα. Ρύθμιση που ευνοεί όχι μόνο όσους έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά.

Έτσι ένας πολίτης με εισόδημα 10.000 ευρώ θα δει τον φόρο του να μειώνεται κάτω από το μισό: από 300 ευρώ σήμερα, σε 123 ευρώ. Ενώ ένας φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα και δύο παιδιά δεν θα πληρώσει τίποτα. Η απαλλαγή, μάλιστα, των τελευταίων είναι και άμεση και έμμεση.

Γιατί αυξάνουμε επίσης κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί. Είναι η δική μας απάντηση στα όσα λέγονται για την περίφημη μεσαία τάξη. Ταυτόχρονα, μειώνουμε κατά μία μονάδα ετησίως τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι ελαφρύνουμε τη φορολογία της εργασίας που αποτελεί το επόμενο πεδίο άσκησης στοχευμένων παρεμβάσεων από το 2020 και μετά.

Τέλος, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανεξαρτήτως της μορφής της. Ενώ, σε ένα άλλο πεδίο, παρέχουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αγορά ή τη μίσθωση αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καθαρών αυτοκινήτων. Αφαιρούμε, επίσης, από τα έσοδά τους δαπάνες για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Κυρίες και κύριοι,

Αναφέρθηκα σε μερικές μόνο όψεις της οικονομικής μας πολιτικής, που ξέρω ότι ενδιαφέρουν αυτο το ακροατήριο, με αιχμή τους φόρους και τις επενδύσεις. Τα τολμηρά μας μέτρα, όμως, θα συνεχιστούν. Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω δύο ακόμη πρωτοβουλίες που, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων.

Πρώτον, τα «κόκκινα» δάνεια αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο «Ηρακλής». Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεύτερον, ξεκινούν, επιτέλους, μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και τελικά μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας απόλυτα την κριτική που είχαμε ασκήσει όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση. Γιατί ήταν ένα σύστημα που δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα τιμωρούσε κάθε τι δημιουργικό. Ένα σύστημα που συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη, υπονομεύοντας την απασχόληση.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο «νόμος Κατρούγκαλου» επέφερε ολέθρια αποτελέσματα. Επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, «γονατίζοντας» και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό το οποίο σας λέω.

Η δική μας πρόταση φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα νέο, καινοτόμο, απλό, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου.

Το Ασφαλιστικό παύει, με λίγα λόγια, να είναι νέο Φορολογικό. Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές.

Γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους και τους καλούμε, ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την Εφορία να το αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνω από εκεί που ξεκίνησα, με τη βεβαιότητα ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν να προσφέρουν στην κοινή βαλκανική εμπειρία, στην πορεία προς την πρόοδο. Η χώρα μας, άλλωστε, έχει τη γνώση, την ισχύ, τις δυνατότητες να σταθεί δυναμικός και αξιόπιστος αρωγός των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία προς τον ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο.

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί, ενισχύουν το θετικό της πρόσημο και το διεθνές της στίγμα. Σε αυτόν το δρόμο καλώ και τους φίλους των γειτονικών μας χωρών. Γιατί πιστεύω -και κλείνω με αυτό- σε ένα συμπέρασμα που έρχεται από το παρελθόν: «Μετά των Βαλκανικών λαών, είτε θέλομεν είτε μη, θα ζήσωμεν και εις το μέλλον ως γείτονες. Το κοινόν συμφέρον επιβάλλει την στοιχειώδη υποχρέωσιν, όπως δι’ αμοιβαίων υποχωρήσεων, ιδρύσωμεν αγαθάς σχέσεις».

Τα έγραψε -Νοέμβριος ήταν πάλι- αλλά του 1909, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στον «Κήρυκα Χανίων», με εκδότη-διευθυντή, τον Κυριάκο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σας ευχαριστώ πολύ.