Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Αυτοί είναι οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική


Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των κατωτέρω τριών ατόμων:

1. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος του Κωνσταντίνου και της Αγγελικής, που γεννήθηκε την 09-10-1978 στην Αθήνα Αττικής.





2. ΜΠΑΚΑΣ Διονύσιος του Χρήστου και της Ελένης, που γεννήθηκε την 11-05-1974 στην Αθήνα Αττικής.





3. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Δημήτριος του Βίκτωρα και της Νίκης, που γεννήθηκε την 14-02-1973 στην Αθήνα Αττικής, ο οποίος αναζητείται για την ίδια υπόθεση.




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, κρίνεται ως απολύτως αναγκαία, χάριν της προστασίας του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας, για τον κολασμό των διωκόμενων εγκλημάτων αλλά και προς ανακάλυψη των στοιχείων ταυτότητας λοιπών συνεργών στην εν λόγω υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τα παραπάνω πρόσωπα, να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας). Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Ξεφτίλα του πρώην πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Μαρκάτου! Καλεί σε αντίσταση κατά του φασισμού!


Η ακροαριστερή φασιστική υστερία στην χώρα συνεχίζεται και η ξεφτίλα των ακροαριστερών παρακμιακών είναι ασταμάτητη.

Ο ανορθόγραφος πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕΕ χωρίς να ντρέπεται έγραψε στο twitter : «Ολοι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο τώρα! Χρειάζεται κόσμος. Οι τραμπούκοι φαίστες τραυμάτησαν φοιτητή. Όλοι στους δρόμους!! Ο φασισμός δεν θα περάσει!!! Οι φοιτητές μας καλούν σε βοήθεια!!!»




Πέτσας : Η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά Πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά



Η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά Πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Οι μόνοι που θέλουν κλειστά Πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά, είναι οι γνωστοί «μπαχαλάκηδες» που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας. Χθες η Αστυνομία, ακούγοντας τη φωνή αγωνίας φοιτητών και καθηγητών που έβλεπαν το Πανεπιστήμιό τους να μετατρέπεται σε κέντρο ανομίας, εξάρθρωσε γιάφκα στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Από τον, λαλίστατο κατά τα άλλα, ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούσαμε κουβέντα. Όχι μόνο αυτό. Σήμερα είδαμε στελέχη του να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια νοσηρή κατάσταση. Η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Η στάση του εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Η ιστορία τους ξεπέρασε. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών»


Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ανομίας των κακοποιών και των ανιεξουσιαστών διαμαρτύρεται για την ΑΣΟΕΕ


Χειρότερο παράδειγμα για τα παιδιά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξαναγίνει, η επικίνδυνη ακροαριστερά υπέρ των συντρόφων κακοποιών, τρομοκρατών και αντιεξουσιαστών και κατά της εκπαίδευσης και των φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν.

Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για την είσοδο της ΕΛΑΣ στην ΑΣΟΕΕ,  μέλη της επικίνδυνης Νεολαίας του κόμματος βρέθηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ ενώ με δηλώσεις τους κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εγκαθιδρύσει κλίμα αστυνομοκρατίας ενόψει του Πολυτεχνείου. 

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που πήγε έξω από την ΑΣΟΕΕ δέχθηκε λεκτική επίθεση από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου που κάλεσαν τον κ. Φίλη να αποχωρήσει καταλογίζοντάς του απόπειρα «καπελώματος» του φοιτητικού κινήματος.



Η αποτελεσματική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. με τα παπάκια ξανά στους δρόμους



Η Ομάδα ΔΕΛΤΑ, εκ των Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης, συστάθηκε το 2009 με έναν στόλο παπιών Yamaha Crypton X ώστε να αποτελέσει μια μονάδα άμεσης επέμβασης. Ωστόσο, το 2015 η λειτουργία της αναστάλθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να μην ενοχλεί τους συντρόφους κακοποιούς των Εξαρχείων.

Τώρα ανακοινώνεται από την κυβέρνηση η επαναλειτουργία της με νέο όνομα, "Δράση", ως δίκυκλη ομάδα που υπάγεται στην μάδαΠρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος.

Η νέα ομάδα θα αποτελείται συνολικά από 51 αστυνομικούς, χωρισμένους σε δέκα ομάδες των 5 μελών έκαστη, οι οποίες θα κυκλοφορούν σε εξάωρες βάρδιες - δύο ομάδες το πρωί, άλλες δύο το βράδυ και μια εφεδρεία για επέμβαση όπου χρειαστεί.

Εξοπλισμένη με τον βασικό εξοπλισμό της ΟΠΚΕ, η ομάδα θα στοχεύει στην ταχεία επέμβαση για την πάταξη της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας και η δράση της ξεκινά πιλοτικά από σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.




Έρευνες στις φυλακές Κέρκυρας βρέθηκαν ναρκωτικά μέχρι και smart-watch



Έκτακτη έρευνα πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, κατά τις βραδινές ώρες στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας.

Κατά τη διάρκεια έρευνας σε κρατούμενο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(10) μπαλάκια ναρκωτικής ουσίας ινδικής κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους (5,8) γραμμαρίων, καθώς και ναρκωτικής ουσίας ηρωίνης συνολικού μεικτού βάρους (20,5) γραμμαρίων και
έξυπνο ρολόι («smart-watch»).

Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε άμεσα ο Εισαγγελέας Επόπτης, ενώ προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας.


Μαραθώνιος: 2 εμφράγματα, 46 στο νοσοκομείο και 1000 δρομείς χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, του  ΕΚΑΒ, ο συντονισμός και ο τελικός επιχειρησιακός σχεδιασμός για την, επί δύο ημέρες, παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και υγειονομικής κάλυψης προς τους 60.000 και πλέον συμμετέχοντες στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας είχε ώς εξής :   

Συνολικά, σαρανταέξι δρομείς χρειάστηκε να μεταφερθούν κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών του Μαραθωνίου σε εφημερεύοντα νοσοκομεία , δύο δρομείς υπέστησαν έμφραγμα και κάποιοι παραμένουν για νοσηλεία. 
Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων που χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ αγγίζει τους 1.000, σύμφωνα με τον απολογισμό του Κέντρου.   Μεγάλη δύναμη του ΕΚΑΒ, εκτός των μονάδων που εκτελούσαν την κανονική ημερήσια υπηρεσία τους στην Αθήνα, αποτελούμενη από ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες, μοτοσυκλέτες (Ομάδα Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης), οχήματα μικρού όγκου με γιατρούς αλλά και ειδικά οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής των Καταστροφών βρισκόταν σε συνεχή επιχειρησιακή ετοιμότητα από την έναρξη της διοργάνωσης το απόγευμα του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου έως και τον τερματισμό της κλασσικής διαδρομής του Μαραθώνιου το απόγευμα της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2019.   

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στα πλαίσια της απαιτούμενης υγειονομικής κάλυψης της διοργάνωσης του 37ου Μαραθώνιου Αθήνας-του Αυθεντικού, από την Τελετή Έναρξης και την Αφή της Φλόγας του Μαραθώνιου (Τύμβος Μαραθώνα, 12:30) αλλά και με την εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου των 10χλμ (17:00), οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 συνολικά περιστατικά εκ των οποίων το 1 (ορθοπεδικού τραυματισμού) διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο «ΛΑΪΚΟ» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ στα υπόλοιπα 17 έγινε η παροχή των πρώτων βοηθειών, από τους Διασώστες και Γιατρούς του ΕΚΑΒ, χωρίς να χρειαστεί η περαιτέρω διακομιδή τους προς κάποιο Νοσοκομείο.   

Τη Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, για όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να επέμβουν σε 28 συνολικά περιστατικά εκ των οποίων τα 26 διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς», ένα στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σωτηρία» και ένα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.   Εξ αυτών, παραμένουν για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς» επτά ασθενείς εκ των οποίων οι τρεις σε πιο σοβαρή κατάσταση και συγκεκριμένα, οι δυο με έμφραγμα μυοκαρδίου, οι οποίοι και εισήχθησαν στη Καρδιολογική Μονάδα του, ενώ ο τρίτος με πρόβλημα νευρολογικής φύσεως, ο οποίος και παραμένει για νοσηλεία στην Παθολογική Κλινική.   

Οι υπόλοιποι τέσσερις ασθενείς αντιμετωπίζουν ήπια καρδιολογικά προβλήματα για τα οποία κρίνεται αναγκαία η παραμονή τους στη Καρδιολογική Κλινική, του εν λόγω Νοσοκομείου, για περαιτέρω νοσηλεία. Επίσης, για περαιτέρω νοσηλεία, θα παραμείνουν στις αντίστοιχες παθολογικές κλινικές ο ένας ασθενής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σωτηρία» καθώς και ο ένας  ασθενής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.   

Εκτός αυτών, στα 4 Ιατρεία Άμεσης Παροχής Ιατρικής Φροντίδας και στους 11 αυτόνομους Ιατρικούς Σταθμούς παρασχέθηκε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε 300 και πλέον αθλητές, ενώ κατά μήκος όλων των διαδρομών των Αγώνων της ημέρας δόθηκαν πρώτες βοήθειες, από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ, χωρίς να χρειαστεί η περαιτέρω διακομιδή τους προς κάποιο Νοσοκομείο, σε 1000 και πλέον συμμετέχοντες.   Η επιτυχημένη διεκπεραίωση του επιχειρησιακού σχεδίου παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας ήταν αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας αλλά και του επαγγελματισμού στελεχών του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ (Ε.Σ.ΚΕ), των Διασωστών-Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, των Γιατρών, των Νοσηλευτών αλλά και των Διαβιβαστών του, οι οποίοι παρείχαν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε συνεργασία με το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων που είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, την Οργανωτική Επιτροπή Μαραθώνιου, την Υγειονομική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ αλλά και πολλών ομάδων εθελοντικών οργανώσεων (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κ.α.). 





Άγριο κράξιμο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στην ΑΣΟΕΕ «Ήρθαν να κάνουν πανηγύρι»



Μετά την ένταση και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην ΑΣΟΕΕ ανάμεσα σε φοιτητές και ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, στο σημείο έφτασε ο Νίκος Φίλης και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως αποδοκιμάστηκαν.

Τη στιγμή που ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανες δηλώσεις στους δημοσιογράφους και εξαπέλυε επίθεση στην κυβέρνηση, την αστυνομία και τη σύγκλητο της ΑΣΟΕΕ, ένας φοιτητής πήρε το λόγο εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου και τον αποδοκίμασε.

«Δεν έχει καμία δουλειά εδώ ο κ. Φίλης»

Ο κ.Φίλης ανέφερε πως με τα ΜΑΤ δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά δημιουργούνται νέα. «Να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή για να φύγουν και οι φοιτητές», είπε και πρόσθεσε πως ήταν αψυχολόγητη η απόφαση της Συγκλήτου για να κλείσει το πανεπιστήμιο. Ωστόσο εκείνη τη στιγμή ένας φοιτητής τον διέκοψε και πήρε το λόγο υποστηρίζοντας πως οι πολιτικοί που βρέθηκαν στην ΑΣΟΕΕ προσπάθησαν να καπελώσουν τους αγώνες των φοιτητών.

«Δεν έχει καμία δουλειά ο κ. Φίλης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν να αποχωρήσουν αμέσως αυτοί που θέλουν να καπελώσουν τους αγώνες των φοιτητών. Να αποχωρήσουν τώρα από το άσυλο. Δεν έχουν καμία δουλειά να καπελώνουν τους αγώνες μας δεν εκπροσωπούν κανέναν δεν εκφράζουν κανέναν έστρωσαν το δρόμο για να μπαίνουν τα ΜΑΤ στο άσυλο.

Το άσυλο είναι για τους αγώνες μας. Δεν έχει καμία σχέση προσπαθούν να το λερώσουν και ο κ.Φίλης και τα υπόλοιπα στελέχη ήρθαν εδώ να κάνουν πανηγύρι και απαιτούμε να αποχωρήσουν τώρα», είπε ο φοιτητής.

Το βίντεο με την αποδοκιμασία κατά του Νίκου Φίλη

Είναι η στιγμή έξω από την ΑΣΟΕΕ που φοιτητής διακόπτει τον Νίκο Φίλη και τον αποδοκιμάζει.



Πηγή : protothema.gr


Tοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping



Κύριε Πρόεδρε, καλωσορίσατε στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη η χαρά μου που σας ξαναβλέπω για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Η πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σαγκάη αλλά και η δική σας σήμερα στην Ελλάδα θεωρώ ότι σηματοδοτούν μια νέα εποχή στις σχέσεις μας. Έχει, νομίζω, καταστεί σαφές και στους δυο μας ότι η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορεί να εξασφαλίσουν η μία για την άλλη.

Η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, αναγνωρίζει την Κίνα όχι μόνο ως μία μεγάλη δύναμη, αλλά ως μία χώρα που κατέκτησε -όχι εύκολα- έναν πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό ρόλο.

Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και 40 χρόνια ύστερα  από τη δρομολόγηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος της Κίνας, πιστεύω ότι έχετε κάθε λόγο να είστε υπερήφανοι γι’ αυτά τα οποία έχετε πετύχει.

Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια, να συζητήσουμε αναλυτικά όλο το πλαίσιο και όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων οι οποίες και θα αποτυπωθούν με την υπογραφή 16 διμερών συμφωνιών σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κύριε Πρόεδρε, με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να σας καλωσορίσω και πάλι στην ηλιόλουστη Αθήνα. Να σας ευχηθώ να έχετε μια καλή παραμονή και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων.

Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping

Κυρίες και κύριοι,

Νομίζω ότι εκφράζω όλους τους Έλληνες δηλώνοντας ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα υποδεχόμαστε στην ηλιόλουστη Πατρίδα μας τον φίλο Πρόεδρο της Κίνας κ. Xi Jinping. Γιατί στην Αθήνα επιβεβαιώνεται αυτό που διαπιστώθηκε πριν από λίγες μέρες και στη Σαγκάη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μας είναι θερμότερες από ποτέ. Η εμπιστοσύνη μας είναι δεδομένη. Και η συνεργασία μας είναι ανοιχτή σε πολλούς, νέους παραγωγικούς ορίζοντες.

Οι λαοί μας, άλλωστε, είναι φορείς σπουδαίων αρχαίων πολιτισμών που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας.

Και αυτή την ιδιαίτερη σχέση, που σμιλεύτηκε στο βάθος των αιώνων, μνημόνευσε και ο Πρόεδρος Xi σε χθεσινό του άρθρο, όταν μας θύμισε τα λόγια του Καζαντζάκη. «Ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δύο μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο: To φωτερό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής».

Το πρώτο ευρωπαϊκό βιβλίο το οποίο μεταφράστηκε στην Κίνα τον 16ο αιώνα ήταν τα στοιχεία του Ευκλείδη. Και με το ίδιο δέος στεκόμαστε μπροστά στα αριστουργήματα της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης. Είτε πρόκειται για τον στρατό από πολεμιστές τερακότα, άγρυπνοι φρουροί στον τάφο του πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα, είτε πρόκειται για τον Ηνίοχο των Δελφών.

Οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν ωστόσο, τώρα, έναν ρόλο σπάνιο και πολύτιμο: Να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και -τολμώ να πω- αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας. Να αντιπαραθέσουν τη διαχρονική τους σοφία στην τραχύτητα των σύγχρονων προβλημάτων και να οδηγήσουν, έτσι, σε ειρηνικές, ώριμες και γόνιμες απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Με τον κ. Πρόεδρο είχαμε εκ νέου μία άκρως παραγωγική συζήτηση για διεθνή αλλά και για τα διμερή μας θέματα. Του εξέφρασα και πάλι την εκτίμησή μας για τη στήριξη της Κίνας όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση.

Και δεν κρύβω την χαρά μου γιατί τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο, πρωταγωνιστική θέση -όχι μόνο στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά και στην Ευρώπη συνολικά- όχι απλά μένουμε συνεργάτες αλλά διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους.

Αυτό, ακριβώς, σηματοδοτεί και το γεγονός -επιτρέψτε μου να το ονομάσω έτσι- της ημέρας: Η υπογραφή 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε όλα τα επίπεδα.

Πρόκειται για έναν δρόμο τον οποίο ανοίγουμε. Σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η διμερής συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την υψηλή εκτίμηση που έχει η Κινεζική κυβέρνηση στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μαζί και τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά. Για να δούμε και να εξετάσουμε από κοντά την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης, μετά και την έγκριση του master plan από την Ελληνική κυβέρνηση. Ο στόχος μας είναι κοινός: Ο Πειραιάς να μην γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά -γιατί όχι- το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Άλλωστε, ήδη εξελίσσεται στον πλέον ζωτικό διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.

Ενεργοποιώντας, συνεπώς, η Ελλάδα αυτή την δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών, γίνεται βασική «πύλη» -το σημείο εκκίνησης- του «Σινο-ευρωπαϊκού διαδρόμου». Εμπορικού και επενδυτικού. Όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και από την Ευρώπη. Όπως και από και προς την Ασία συνολικά.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καλωσορίζουμε στην Αθήνα την ίδρυση γραφείου της China Development Bank, την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China, καθώς και την εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της International Commercial Bank of China.

Αποτελούν τρεις εξαιρετικά κρίσιμες πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν περαιτέρω τις κινεζικές επενδύσεις.

Διαπιστώσαμε, επίσης, τη διαρκή δυναμική που παρουσιάζουν οι τουριστικές μας ανταλλαγές.

Προσβλέπουμε σε σημαντική αύξηση των κινέζων επισκεπτών στη χώρα μας. Θέσαμε από κοινού έναν στόχο: Το 2021 να φτάσουμε τους 500.000 κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα. Το 2021, ένα εξαιρετικά σημαντικό έτος για την Ελλάδα, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Και για την Κίνα, 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην πολιτιστική συνεργασία μας. Όχι μόνο γιατί το Πρόγραμμα Μορφωτικής Συνεργασίας και οι Συμφωνίες μεταξύ των Ακαδημαϊκών μας Ιδρυμάτων πλαισιώνουν το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που προωθεί η Αθήνα και υποστηρίζει το Πεκίνο.

Αλλά και γιατί στην πράξη, στην «ανεπίσημη καθημερινότητα», οι γέφυρές μας ενισχύονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η ελληνική Ιστορία διδάσκεται ήδη σε μεγάλα πανεπιστήμια της Κίνας. Ενώ και εδώ, κ. Πρόεδρε, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ελκύονται από τη γοητεία της γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού.

Έτσι αυτές οι Ελληνο-κινεζικές πολιτιστικές σχέσεις καθίστανται ένας «ιμάντας» επικοινωνίας μεταξύ δύο σπουδαίων πολιτισμών που άφησαν μοναδικό αποτύπωμα στην Ανατολή και την Δύση. Αυτός, με τη σειρά του, ο ιμάντας, μετατρέπεται σε μία αθόρυβη αλλά εξαιρετικά δημιουργική γέφυρα κατανόησης ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία, κάτι που είναι το ζητούμενο σήμερα.

Χαίρομαι, γιατί η συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο θα επαναληφθεί πολύ σύντομα, σε νέα επίσκεψή μου στην Κίνα, τον Απρίλιο, για να συμμετέχω κι εγώ στην «Πρωτοβουλία 17+1». Είναι μία πολυμερής συνεργασία χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα, στην οποία η Ελλάδα πρωτοστατεί.

Θέλω να χαιρετίσω, τέλος, την προστασία έξι σημαντικών εθνικών μας προϊόντων -από την φέτα και το λάδι μέχρι τη μαστίχα και τα κρασιά μας- στη γιγαντιαία αγορά της φίλης χώρας, στα πλαίσια της σημαντικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Κίνας.

Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας. Από τα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και το μάρμαρο μέχρι τους Έλληνες προμηθευτές ναυτιλιακού εξοπλισμού. Εξάλλου, παραπάνω από 1.000 ελληνόκτητα πλοία ναυπηγήθηκαν στην Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια.

Καλωσήλθατε, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, στην Ελλάδα και παρακαλώ μεταφέρετε στον κινεζικό λαό τα πιο θερμά αισθήματα φιλίας του ελληνικού λαού. Γιατί έχουμε πολλά ακόμα να πούμε, αλλά κυρίως πολύ περισσότερα να κάνουμε προς όφελος και των δύο χωρών μας. Καλωσήλθατε και πάλι στην πατρίδα μας.




Ο Τσίπρας - Ζαχαριάδης στηρίζουν τον παραιτηθέντα Εβο Μοράλες: «Εκφράζω την αλληλεγγύη και τον σεβασμό μου»


Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι και ο μοναδικός ηγέτης στον κόσμο που εκφράζει την αλληλεγγύη του, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι τα άκρα αλληλοστηρίζονται !!

«Εκφράζω την αλληλεγγύη και το σεβασμό μου στον Εβο Μοράλες και το λαό της Βολιβίας απέναντι σε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουν οι σκοτεινές μέρες των πραξικοπημάτων και της βίας. Να νικήσει η Δημοκρατία», περίλυπος ο Αλέξης Τσίπρας.


Ο  Εβο Μοράλες παραιτήθηκε, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων ενάντια στην επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία. Νωρίτερα πριν προλάβει ο Τσίπρας πρόλαβε ο Ζαχαριάδης , και εξέφρασε την στήριξή του Εβο Μοράλες.


Αστυνομικός πυροβολεί εξ επαφής διαδηλωτή στο Χονγκ Κονγκ



Διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε τη στιγμή που αστυνομικός βγάζει όπλο και πυροβολεί εξ επαφής έναν νεαρό που συμμετέχει στα άγρια επεισόδια, έχοντας καλύψει με μαντήλι το πρόσωπό του. 

Ο αστυνομικός έχει κάνει κεφαλοκλείδωμα σε άλλον διαδηλωτή, ο νεαρός κινείται προς το μέρος της συμπλοκής, ο αστυνομικός τον στοχεύει με το όπλο και από απόσταση μόλις ενός μέτρου, τον πυροβολεί.





Νεαροί κρεμάστηκαν σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ για να μετακινηθούν



Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ, καθώς δύο νεαροί κρεμάστηκαν στο πίσω μέρος του για να... μετακινηθούν. Ένας μάλιστα γλίστρησε κινδυνεύοντας.

Ειδικότερα, ανέβηκαν στο πίσω μέρος σε ένα αστικό λεωφορείο της γραμμής “Ν1” σαν… “κασκαντέρ”, παίζοντας τη ζωή τους κορώνα – γράμματα.

Δεν δίστασαν μάλιστα τα ανδραγαθήματα τους να τα ανεβάσουν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Όπως μαρτυρά μάλιστα το βίντεο, ο ένας από τους δύο νεαρούς έχει άγιο, αφού ενώ το λεωφορείο βρίσκεται εν κινήσει, δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο και πέφτει στο οδόστρωμα, ενώ δίπλα του περνούν αυτοκίνητα. Σέρνεται για λίγο χωρίς ευτυχώς να πάθει κάτι.


Πηγή: thestival.gr


H επίσκεψη στο Σισμανόγλειο και η αναζήτηση φαρμακείου «πρόδωσαν» την ταυτότητα των τρομοκρατών


Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα φαίνεται να βρίσκονταν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», όπως μαρτυρούν τα ευρήματα και ο οπλισμός που βρέθηκε στη γιάφκα τους.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα ευρήματα (δείτε εδώ φωτογραφίες και την αναλυτική λίστα) της γιάφκας της Κυψέλης που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον Χολαργό, εντοπίστηκε μία διόπτρα νυχτερινής σκόπευσης, αυτοκόλλητα και φάροι ασθενοφόρων για καμουφλάζ, μία συσκευή εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων (προφανώς για παρακολούθηση περιπολικών), καθώς και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα εντοπίστηκε ένα πιεστικό μηχάνημα πίεσης και απολύμανσης χώρου και ένα μπουκάλι χλωρίνης.

Όλα αυτά βρέθηκαν στο σπίτι στο Χολαργό, διότι το βράδυ που έγινε η ληστεία σε κατάστημα τυχερών παιγνίων της ίδιας περιοχής και κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ο 46χρονος συνεργός των δραστών, ο 41χρονος μαζί με τον 45χρονο, μετέφεραν τα αντικείμενα από την Κυψέλη στο σπίτι του δεύτερου στο Χολαργό.

Προσπάθησαν μάλιστα να απολυμάνουν επιμελώς το χώρο στην Κυψέλη με τη χλωρίνη και το πλυστικό μηχάνημα.

Σημειωτέον ότι μετά τη ληστεία οι δράστες διέφυγαν με μοτοσικλέτα, η οποία είχε κλαπεί στις 11 Οκτωβρίου από την Πεύκη. Βρέθηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ σε κοντινή απόσταση στην οδό Θεμιστοκλέους και Τήνου.

Η επίσκεψη στο Σισμανόγλειο

Μετά τη ληστεία και τον τραυματισμό του 46χρονου, ο 41χρονος συλληφθείς με μισθωμένο αυτοκίνητο και τη βοήθεια μίας γυναίκας (δεν είναι η συλληφθείσα) προσπάθησαν να περιθάλψουν το τραύμα του συνεργού τους, με κάθε προφύλαξη προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες.

Ετσι οι δυο τους ξεκίνησαν  να αναζητούν φαρμακείο ενώ επισκέφθηκαν και το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο προφανώς για μια διερευνητική επαφή για να ζητήσουν βοήθεια.

Λίγη ώρα αργότερα, όπως κατέγραψαν κάμερες και καταθέσεις μαρτύρων, το αυτοκίνητο επέστρεψε στο νοσοκομείο φέροντας μαζί και τον τραυματία 46χρονο.

Το ίδιο όχημα καταγράφηκε μάλιστα και στο Χαλάνδρι, όπου ο 41χρονος και η γυναίκα συνοδηγός προμηθεύτηκαν από ένα φαρμακείο, σκεύασμα που χορηγείται σε περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού.

Οι κινήσεις τους αυτές σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες και τα πλάνα από τις κάμερες παρακολουθήσεις οδήγησαν την Αντιτρομοκρατική στην εξακρίβωση της ταυτότητας του 41χρονου συλληφθέντα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ενωση Εισαγγελέων: «Ο Μάριος Σαλμάς είχε δικαίωμα να τηλεφωνήσει να μάθει για την πορεία της δικογραφίας»



Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.), σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς, είχε δικαίωμα να τηλεφωνήσει και να ρωτήσει για την πορεία της δικογραφίας του και προσθέτει ότι πράγματι ο εν λόγω βουλευτής τηλεφώνησε με κόσμιο τρόπο σε δικαστή στο υπηρεσιακό του τηλέφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.) κατήγγειλε τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Σαλμά σε δικαστή για να επισπευτεί δικαστική υπόθεσή του. Σήμερα, η Ε.Ε.Ε. αναφέρει σχετικά με «τη φερόμενη ως "παρέμβαση" βουλευτή σε εισαγγελέα για εκκρεμή ποινική υπόθεση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διασαφηνίζει ότι πράγματι ο συγκεκριμένος βουλευτής επικοινώνησε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο Εισαγγελέα και με κόσμιο τρόπο ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία εκκρεμούς υπόθεσης με εγκαλούντα και παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας τον ίδιο, η οποία εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παρεμπίπτον ζήτημα».

Ακόμη, η Ε.Ε.Ε. αναφέρει ότι κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «γνώση της πορείας της δικογραφίας καθώς και αντίγραφα αυτής, στο στάδιο αυτό, μπορούν να λαμβάνουν οι διάδικοι (ύποπτος, κατηγορούμενος και αυτός που παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας), προσερχόμενοι είτε οι ίδιοι είτε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους στο αρμόδιο γραφείο της Εισαγγελίας». Παράλληλα, η Ε.Ε.Ε. αναφέρει ότι «όταν δε οι εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας διαχρονικά παραπονούνται δημόσια για καθυστερήσεις στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, να γνωρίζουν ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής τους συμπεριφοράς προς τη Δικαιοσύνη, που εκδηλώνεται με τη μη πλήρωση των οργανικών κενών, την έλλειψη υποδομών, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης και τη δημιουργία περαιτέρω άσκοπης ποινικής ύλης».

Επίσης, η Ε.Ε.Ε. καλεί τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου «να επιδεικνύουν έμπρακτα, όπως άλλωστε έχουν συνταγματική υποχρέωση, τον ενδεδειγμένο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, να θωρακίζουν την ανεξαρτησία της, να λαμβάνουν ειλικρινή και όχι προσχηματικά μέτρα για την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμισή της και να μην παρεμβαίνουν με κανένα τρόπο, όπως όταν νομοθετούν με κρυπτοαμνηστευτική στόχευση, για εκκρεμείς υποθέσεις».

Χθες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι ο κ. Σαλμάς τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΣΤ' Τμήματος Βουλευμάτων στο Πρωτοδικείο Αθηνών Χαράλμαπο Σεβαστίδη και του ζήτησε να επισπευστεί εκκρεμής δικαστική υπόθεση που τον αφορά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν ο κ. Σεβαστίδης τον ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, ο κ. Σαλμάς απάντησε σε έντονο ύφος.


Πηγή: iefimerida.gr



Ομολογία – σοκ Στίγκλιτς: Η Ελλάδα είχε σχεδιάσει προσεκτικά την επιστροφή στη δραχμή


Η Ελλάδα το 2015 είχε καταρτίσει ένα προσεκτικά μελετημένο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, δηλώνει ο βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Η τότε κυβέρνηση κράτησε το plan B, όπως το αποκαλεί ο αμερικανός οικονομολόγος, μυστικό λόγω της αναταραχής που θα προκαλούσε η δημοσιοποίηση της ύπαρξής του στις αγορές. Από τα λεγόμενα του έγκριτου καθηγητή, ο οποίος παρακολούθησε από πρώτο χέρι την ελληνική κρίση, μπορεί κανείς να καταλάβει ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές, τι και πώς έγινε, γιατί εγκαταλείφθηκε.

Στη συνέντευξή του ο Στίγκλιτς μιλά ακόμη για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Λαός, εξουσία και κέρδη».

Η Ελλάδα ετοιμαζόταν το 2015 να επιστρέψει στη δραχμή.

Η κυβέρνηση εξέταζε την έξοδο από την ευρωζώνη. Η Ευρώπη δεν βοηθούσε την Ελλάδα να επιστρέψει σε οικονομική ευημερία. Η οικονομία μειώθηκε στην κρίση κατά 25%. Παρότι έχει κάπως βελτιωθεί, βρίσκεται ακόμη σε οικονομική δυσπραγία. Η ανεργία μειώνεται, διότι πολλοί Ελληνες έχουν μεταναστεύσει. Τα πλεονάσματα δεν είναι διατηρήσιμα. Το ΔΝΤ είναι το πιο ειλικρινές μέλος της τρόικας όταν λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους και ότι τα πλεονάσματα δεν είναι βιώσιμα. Τριάμισι χρόνια μετά, η Ευρώπη χαρακτηρίζει «επιτυχία» την Ελλάδα. Είναι επιτυχία, διότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα.

Δεν είναι επιτυχία ότι σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη;

Δεν είναι επιτυχία υπό την έννοια της επιστροφής της Ελλάδας στην ευημερία. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τι θα είχε γίνει αν η χώρα επέστρεφε στη δραχμή. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση, αν είχε φύγει από το ευρώ, είχε αναδιαρθρώσει το χρέος, μειώσει τη συναλλαγματική ισοτιμία, να βίωνε μια πολύ δύσκολη περίοδο, διασφαλίζοντας σήμερα ευημερία. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Αλλά η χώρα πλήρωσε μεγάλο τίμημα για να μείνει στο ευρώ. Προφανώς θα ήταν καλύτερη η παραμονή στο ευρώ αν η Γερμανία και η τρόικα είχαν δεχτεί ένα εναλλακτικό οικονομικό πλαίσιο. Αν αξιολογήσει κανείς τι ήταν καλύτερο, οι καταστροφικές πολιτικές που επιβλήθηκαν ή η επιστροφή στη δραχμή, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση.

Τι γνωρίζετε για τα σχέδια επιστροφής στη δραχμή;

Ο προγραμματισμός ήταν πολύ δύσκολος, διότι υπήρχε ανησυχία πως αν γινόταν γνωστό ότι υπήρχε σχέδιο πιθανής εξόδου από το ευρώ, οι αγορές θα αντιδρούσαν. Η εντύπωσή μου είναι ότι έγινε πολύ καλή δουλειά προετοιμασίας για το plan B, δεδομένων των δυσκολιών.


Οταν λέτε plan B, εννοείτε την επιστροφή στη δραχμή;

Ναι. Ορισμένοι άνθρωποι σκέφτηκαν προσεκτικά πώς θα μπορούσε να γίνει με τον καταλληλότερο τρόπο. Τελικά αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν, αλλά είχε σχεδιαστεί προσεκτικά με τρόπο που νομίζω ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί επιτυχώς.

Γιατί δεν προχώρησε;

Χρειάζεται πολιτική γενναιότητα το να βρεθεί κανείς στο άγνωστο. Παραμένοντας στο ευρώ, δεν ήταν γνωστό τι θα γίνει, αλλά υπήρχε η ελπίδα ότι η οικονομία θα ανέκαμπτε. Κάτι που δεν έγινε, όμως.

Η επιστροφή στις αγορές δεν δίνει περισσότερο φαγητό στο τραπέζι των Ελλήνων. Υπήρχαν αβεβαιότητες και στις δύο επιλογές. Η έξοδος από το ευρώ φαινόταν πιο αβέβαιη και η έλλειψη πολιτικής ηγεσίας ή θέλησης ήταν υψίστης σημασίας. Σίγουρα η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις να παραμείνει στο ευρώ και οι πολίτες έδωσαν ασαφές μήνυμα στο δημοψήφισμα, λέγοντας «ναι» στο ευρώ αλλά «όχι» στη λιτότητα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έπρεπε να αποφασίσουν. Υπήρξε σύγχυση καθώς πολλοί νόμισαν ότι η έξοδος από το ευρώ σήμαινε έξοδο από την ΕΕ. Πολλοί με τους οποίους μίλησα νόμιζαν ότι θα κατέληγαν εκτός Ευρώπης και δεν το ήθελαν.

Θεωρείτε ότι ήταν γενναίο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ή του Γιάνη Βαρουφάκη ότι είχαν ετοιμάσει plan B;

Ναι, νομίζω ότι ήταν πολύ έξυπνο. Αυτό θα έκανα κι εγώ. Το γεγονός ότι το κράτησαν μυστικό ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει στις δεδομένες συνθήκες.

Η Ρωσία είχε εμπλακεί για να εκτυπώσει δραχμές;

Δεν είχα ενημερωθεί τότε για όλες τις λεπτομέρειες. Δεν ήμουν σε θέση να αξιολογήσω πλήρως όλα τα βήματα.

Σήμερα, που χειροτερεύει η οικονομία στην ευρωζώνη, τι θα συμβουλεύατε την Ελλάδα;

Προσευχηθείτε! (γελάει). Τα πράγματα θα χειροτερέψουν και μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν υπό τον Γιώργο Παπανδρέου θα πρέπει να ενδυναμωθούν, να δοθεί ώθηση σε πράσινες επενδύσεις, η Ελλάδα μπορεί να κάνει εξαγωγές ηλιακής ενέργειας, να ενθαρρυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις, να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έγιναν επενδύσεις σε υγεία, εκπαίδευση προς όφελος βραχυπρόθεσμων στόχων για να φαίνεται καλύτερος ο προϋπολογισμός, αλλά υπονομεύτηκε η μακροχρόνια ευημερία. Η Ελλάδα χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχέδιο για ενίσχυση της οικονομίας και της ευημερίας.

Θα βοηθήσουν τα αρνητικά επιτόκια;

Τα αρνητικά επιτόκια ευνοούν τις αγορές δημόσιου χρέους και τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα. Οι χώρες αυτές έχουν βοηθηθεί σε συνδυασμό με τη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι «να κάνει ό,τι χρειαστεί». Ομως, τα τόσο χαμηλά επιτόκια δεν φαίνεται να ενισχύουν τις επενδύσεις, ενώ αποδυναμώνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και την ικανότητά τους να δανείζουν. Η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να πείσει τη Γερμανία να προχωρήσει σε δημοσιονομικά κίνητρα. Η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της και στρεβλώνει τις χρηματαγορές. Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα στο βιβλίο σας;

Η αμερικανική οικονομία δεν πάει καλά και υπάρχει μεγάλη ανισότητα. Χρειάζονται θεσμοί «αλήθειας», δημοκρατίες με διαχωρισμό εξουσίας και μηχανισμούς ελέγχου, αγορές με κράτος δικαίου, ανεξαρτησία σε Δικαιοσύνη, μίντια, πανεπιστήμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ζημιά που κάνουν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι δημαγωγοί στους θεσμούς. Η ενίσχυσή τους είναι απαραίτητη.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν γίνει πεδία αναζήτησης πλούτου από άτομα που δεν συμβάλλουν στην οικονομία, αλλά εκμεταλλεύονται τους αδύναμους, χειραγωγούν τις αγορές. Ο Τραμπ είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση, αλλά η συμπεριφορά αυτή επεκτείνεται σε τράπεζες, φαρμακοβιομηχανίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, τη βιομηχανία τροφίμων και οδηγεί σε ασθενέστερη οικονομία και ανισότητα. Εχω σταθεί ιδιαιτέρως στην κατάχρηση της δύναμης της αγοράς. Στα θετικά δίνω έμφαση στην ανάγκη καλών ρυθμιστικών πλαισίων, καλών δημόσιων επενδύσεων, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Η παραπομπή Τραμπ δίνει ελπίδα;

Αποτελεί μαρτυρία ότι πολλοί θεσμοί δουλεύουν. Εχουμε αφοσιωμένους γραφειοκράτες, οι οποίοι εντόπισαν την αποτρόπαιη συμπεριφορά, παρά τους κινδύνους για τους ίδιους. Ο τωρινός πρόεδρος δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι ο Πρόεδρος είναι υπόλογος στο κράτος δικαίου. Ομως οι Δημοκρατικοί προχωρούν, ακολουθώντας τους κανόνες.


Της Μαρίας Βασιλείου
Πηγή : in.gr


Καταδικάστηκε ο Πολάκης για συκοφαντική δυσφήμιση


Το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην υπαλλήλου του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.

Ο Παύλος Πολάκης, εμφανώς ενοχλημένος για την καταδίκη του, και δείχνοντας και πάλι πόσο ακροαριστερός είναι, με ανάρτησή του στο facebook, επισυνάπτει όλη την απόφαση του Εφετείου, την οποία συνοδεύει με ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο καταφέρεται ειρωνικά κατά των δικαστών του Εφετείου αλλά και κατά του αντιδίκου του.

«Χαιρετίζω την ταχύτητα με την οποία η κα. Δικαστής του Εφετείου διεκπεραίωσε τη συγκεκριμένη υπόθεση μέσα σε 34 μόλις ημέρες από το κλείσιμο των ογκωδέσταστων φακέλων κάθε πλευράς (1.000 σελ. μόνο το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής!). Είναι η απόδειξη ότι όταν υπάρχει θέληση, η Δικαιοσύνη μπορεί να κινηθεί ταχύτατα!» γράφει ο Π. Πολάκης. Παράλληλα αναφέρει ότι αναμένει «την ίδια θέληση και ταχύτητα να επιδείξει η Δικαιοσύνη και στις λοιπές εκκρεμείς υποθέσεις του Πουλή».

Τέλος, καλεί τον πρώην πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ να πάει στη Βουλή να πάρει τα 3.000 ευρώ που του επιδίκασε το Εφετείο: «Ζητά μια άδεια εισόδου στην Βουλη (που ΔΕΝ κατάφερες να εκλεγείς τον Ιούλη) και ελα μια μερα να σου δώσω τα 3.000 ευρω στο περιστύλιο με τις κάμερες.Ειδοποίησε με μόνο μερικές μερες νωρίτερα για να τα μαζέψω γιατι θέλω να σου τα μετρήσω σε κέρματα.... Φέρε σακούλες να τα βάλεις».





Εξελίξεις στη Βολιβία: Ένταλμα σύλληψης για τον Έβο Μοράλες



Η αστυνομία ψάχνει για να συλλάβει τον Έβο Μοράλες, που ανακοίνωσε την Κυριακή (10/11) την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου, ανέφερε μέσω Twitter ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης οργάνωσης της αντιπολίτευσης στη Σάντα Κρους η οποία πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις εναντίον του σοσιαλιστή πολιτικού μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.

«Επιβεβαιώθηκε! Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Μοράλες! Η αστυνομία και ο στρατός τον ψάχνουν στην Τσαπαρέ», ανέφερε μέσω Twitter ο Καμάτσο.

Confirmado!! orden de aprehensión para Evo Morales!!
La policia y los militares están buscándolo en el Chapare, lugar que se escondió.
Los Militares le quitaron el avión presidencial y está escondido en el chapare, van por el!
¡JUSTICIA!

Ο Έβο Μοράλες, αποκάλεσε «παράνομο» τα ένταλμα για τη σύλληψή του από την αστυνομία και κατήγγειλε το ότι το σπίτι του δέχθηκε επίθεση από «βίαιες ομάδες» με ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε μέσω Twitter.

Η υπουργός Υγείας της απερχόμενης κυβέρνησης Γαβριέλα Μοντάνιο από την πλευρά της στηλίτευσε το ότι η αστυνομία σκοπεύει να συλλάβει τον Μοράλες, ως χθες τον τελευταίο εναπομείναντα ηγέτη του λεγόμενου «ροζ κύματος» της περασμένης δεκαετίας στη Λατινική Αμερική.

«Η βολιβιανή αστυνομία σκοπεύει να θέσει παράνομα υπό κράτηση τον Έβο Μοράλες. Καταδικάζουμε αυτή την τρέλα ενώπιον όλου του κόσμου», τόνισε η Μοντάνιο μέσω Twitter.

Policía Boliviana de manera ilegal pretende detener a @evoespueblo. Denunciamos al mundo esta locura.


Αναστολή λειτουργίας της ΑΣΟΕΕ μέχρι την Κυριακή αποφάσισε η Σύγκλητος



Την αναστολή λειτουργίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου, αποφάσισε η Σύγκλητος του. Αυτό γίνεται γνωστό με σημερινή ανακοίνωση του τμήματος Γραμματείας Συγκλήτου και Πρυτανικού Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση.

Η αναστολή λειτουργίας έως τις 17 Νοεμβρίου αποφασίστηκε, μετά την έφοδο των Αρχών σε εσωτερικούς χώρους που τελούσαν υπό κατάληψη.