Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Ελεύθερος αφέθηκε ο 16χρονος που μαχαίρωσε συμμαθητή του στην Αμαλιάδα



Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του στην εισαγγελέα Αμαλιάδας ο 16χρονος μαθητής που μαχαίρωσε συμμαθητή του.

Τις επόμενες μέρες θα του ασκηθεί δίωξη, σε συνάρτηση και με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον τραυματισμό του 15χρονου. Θύμα και δράστης είχαν προηγούμενα για οπαδικές διαφορές, με τις οικογένειες και των δύο να θέλουν να κατευνάσουν τα πνεύματα για το καλό των παιδιών.




Εάν είναι δυνατόν! Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής άφησαν περίεργους κακοποιούς να ξεφύγουν



Υποτίθεται ότι αυτή η υπηρεσία έχει ειδική εκπαίδευση και οι αστυνομικοί που την στελεχώνουν δεν είναι ο αστυφύλακας της γειτονιάς μας, είναι σκληροί και αδίστακτοι.

Τελικά είναι έτσι η ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε και αυτή την υπηρεσία με στελέχη ότι να'ναι;;;

Aστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ήταν εκείνοι που εντόπισαν τους περίπου 15 αγνώστους, που τα ξημερώματα αποπειράθηκαν να κάψουν με γκαζάκια τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην οδό Δεληγιάννη.

Στη διάρκεια της καταδίωξης που ακολούθησε, οι αδίστακτοι δράστες εμβόλισαν το όχημα της Αντιτρομοκρατικής που τους καταδίωκε και κατάφεραν να διαφύγουν ανενόχλητοι. 

Κατά την διάρκεια της επιχείρησής οι δράστες, κατάλαβαν την παρουσία των αστυνομικών στο σημείο, επιβιβάστηκαν βιαστικά σε δύο περίεργα βαν και τράπηκαν σε φυγή. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής καταδίωξαν το ένα από τα οχήματα, που όπως αποδείχθηκε είναι κλεμμένο και έφερε πινακίδες που αντιστοιχούν σε ιδίου τύπου αυτοκίνητο.

Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σολωμού οι δράστες εμβόλισαν το αυτοκίνητο της Αντιτρομοκρατικής που τους καταδίωκε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι δύο αστυνομικοί της υπηρεσίας, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών και έτσι σταμάτησε η καταδίωξη. 

Το όχημα των δραστών παρά την σύγκρουση απομακρύνθηκε από το σημείο και έκτοτε γίνονται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών χωρίς κανένα αποτέλεσμα.


Επιχείρηση κατά της ηλεκτρονικής απάτης σε 19 χώρες: 60 συλλήψεις για 6.500 συναλλαγές-μαϊμού



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε παγκόσμιας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).

Στη συντονισμένη επιχείρηση, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2019, συμμετείχαν Τραπεζικά Ιδρύματα, έμποροι ηλεκτρονικών καταστημάτων και αστυνομικές Αρχές, από (19) χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κύριος στόχος της επιχείρησης (eComm 2019) ήταν ο εντοπισμός, μέσω συντονισμένης δράσης των Αρχών επιβολής του νόμου, των εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα για διαδικτυακές απάτες.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν (40) έρευνες και συνελήφθησαν συνολικά (60) άτομα, τα οποία είχαν διαπράξει τουλάχιστον (6.500) απατηλές συναλλαγές, εκτιμώμενης αξίας (5.000.000) ευρώ. Επιπλέον, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους (93.000) ευρώ.

Στη χώρα μας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη ημεδαπός, μέλος εγκληματικής ομάδας, ο οποίος δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε απάτες μέσω διαδικτύου με αγγελίες σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, διερευνήθηκαν (2) υποθέσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο της δράσης, για τις οποίες το σχετικό προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Γίνεται μνεία ότι με πρωτοβουλία της Europol, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης, στην οποία λαμβάνει μέρος και η χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στις ιστοσελίδες της Europol και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών, με έναν τραυματία, στον Σταθμό Λαρίσης



Άγρια συμπλοκή μεταξύ ενός Ιρανού και ενός Αφγανού σημειώθηκε, πριν από λίγο, έξω από τον Σταθμό Λαρίσης. 

Ο Ιρανός, μαχαίρωσε Αφγανό, ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Ευαγελισμό», όπου νοσηλεύεται.

Τα αιτία της συμπλοκής είναι οι προσωπικές διαφορές των δύο αλλοδαπών που γίνονται κάθε μέρα και ιό επικίνδυνοι για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Ο αλλοδαπός μαχαιροβγάλτης συνελήφθη και πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.


Επίθεση σε γραφεία της Χρυσής Αυγής - Αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια καταδίωξης των δραστών



Επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής που στεγάζονται σε κτίριο επί της οδού Δεληγιάννη 50 στην Αθήνα πραγματοποίησαν στις 02:30 περίπου τη νύχτα άγνωστοι.

Οι δράστες αναρριχήθηκαν με πτυσσόμενη σκάλα στον 2ο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, έσπασαν την τζαμαρία και έριξαν στον εσωτερικό χώρο τέσσερα γκαζάκια, προκαλώντας μικρής έκτασης πυρκαγιά.

Οι δράστες καταδιώχθηκαν από αστυνομικούς και στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σολωμού ένα από τα οχήματα των δραστών συγκρούστηκε με αστυνομικό όχημα, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό των επιβαινόντων αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Ενεργούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ την προανάκριση για το περιστατικό ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.


Πηγή


Αθίγγανος κυκλοφορούσε με κλεμμένο αυτοκίνητο που ήταν… ίδιο με το δικό του!



Την φαεινή ιδέα να κυκλοφορεί με κλεμμένο αυτοκίνητο ίδιας μάρκας, χρονολογίας και χρώματος με το δικό του, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτός, είχε 29χρονος αθίγγανος στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ο 29χρονος είχε σταθμεύσει το κλεμμένο αυτοκίνητο στην αγορά Βλάλη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για κακή του τύχη ο ιδιοκτήτης του οχήματος περνούσε από το σημείο και αντιλήφθηκε ότι είχε μπροστά του το αυτοκίνητό του, το οποίο είχε κλαπεί στις αρχές Οκτωβρίου. Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της Ομάδας Ζ.

Όταν ρώτησαν τον αθίγγανο αν το αυτοκίνητο είναι δικό του, εκείνος απάντησε καταφατικά. Οι αστυνομικοί ζήτησαν να τους επιδείξει τα έγγραφα του αυτοκινήτου και αυτός με τη σειρά του τους έδωσε την άδεια κυκλοφορίας και τα σχετικά έγγραφα. Όντως ο 29χρονος είχε άδεια κυκλοφορίας για ένα Toyota Carina με τις συγκεκριμένες πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο άνθρωπος που κάλεσε την Αστυνομία επέμενε ότι το αυτοκίνητο είναι δικό του. Όλοι μαζί μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα Συκεών. Εκεί αποδείχτηκε η απάτη στην οποία είχε προβεί ο 29χρονος. Το κλεμμένο αυτοκίνητο ήταν ένα Toyota Carina μπορντό χρώματος. Είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το αυτοκίνητο που ήταν καταχωρημένο στο όνομα του 29χρονου. Μόνο που αυτό δεν ήταν το αυτοκίνητο του 29χρονου αλλά του θύματος που κάλεσε την Αστυνομία. Ο νεαρός αθίγγανος είχε φορέσει τις δικές του πινακίδες κυκλοφορίας στο κλεμμένο όχημα και άλλαξε τον αριθμό πλαισίου με αυτόν του δικού του αυτοκινήτου. Δυστυχώς για τον ίδιο, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν την απάτη. Ο 29χρονος, αφού παραδέχτηκε την πράξη του, δήλωσε στους αστυνομικούς ότι το δικό του ΙΧ το είχε δώσει για παλιοσίδερα αλλά είχε κρατήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Συν τοις άλλοις, ο 29χρονος δεν είχε δίπλωμα οδήγησης. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.


Πηγή : thestival.gr


Ο δήμαρχος Παιανίας έστησε βάθρο στην παρέλαση... μόνο για τον εαυτό του



Ένα ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στην Παιανία.

Όπως φαίνεται σε φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την παρέλαση στο βάθρο που είχε στηθεί για τους επισήμους στεκόταν μόνο ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

Δίπλα από τον κ. Μάδη, και εκτός βάθρου, βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου και ο διοικητής της Αστυνομίας της περιοχής.




Πηγή : enikos.gr


Ο απόλυτος ψεύτης Τσίπρας προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν διαστρεβλώνει και δεν λέει ψέματα



Ισοπέδωσε και ξεφτίλισε τον Αλέξη Τσίπρα στην βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αντί να σοβαρευτεί κοιτάει να καλύψει τα ψέματα και την διαστρέβλωση των όσων λέει.

Ο Τσίπρας πιάστηκε από παλαιότερες δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συμψηφίσει το προσφυγικό με τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε με το ψευδώνυμο του ψεύτη τον Τσίπρα και αυτός προσπάθησε να καλύψει με διαστρέβλωση τα ψέματα του είπε.

Ο Στέλιος Πέτσας φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στη Βουλή, ότι διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του για να τεκμηριώσει συμψηφισμούς με την Τουρκία στα εθνικά θέματα και μείωση των ροών.

«Ο κ. Τσίπρας ως συνήθως λέει ψέματα. Χρησιμοποίησε μία δική μου δήλωση διαστρεβλώνοντας την. Την έκανα εδώ στο στούντιο. Όταν με ρώτησαν για το θέμα της δήλωσης Τσαβούσογλου ότι το ελληνικό λιμενικό βυθίζει βάρκες και στέλνει τραυματίες. Απάντησα ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό. Οι διασώσεις μπορούν να αυξάνονται αλλά μπορούν να υπάρχουν ατυχήματα. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα λογικό άλμα του κ. Τσίπρα. Να προσπαθείς να συνδέσεις θέματα που εξυπηρετούν την τουρκική προπαγάνδα είναι λογικό άλμα και αυτό του επιστρέφουμε. Εμείς θα φυλάξουμε τα σύνορα μας είτε αρέσει στον κ. Τσίπρα είτε όχι»., τόνισε ο κύριος Πέτσας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανάρτησε στο facebook βίντεο με τον Στέλιο Πέτσα για να γλιτώσει την απόλυτη ξεφτίλα και δήλωσε :

«Ο κ. Μητσοτάκης με αποκάλεσε ψεύτη μέσα στο Κοινοβούλιο και ισχυρίστηκε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε συμψήφισε το προσφυγικό με τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, ούτε είπε ποτέ πως αυξάνοντας τις περιπολίες αυξάνεται και η πιθανότητα ναυαγίων, όπως το τραγικό περιστατικό στην Κω.

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αφού παρακολουθήσει το βίντεο με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, όπως του υποσχέθηκα, έχει δυο επιλογές:

Ή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.
Ή να λάβει την παραίτηση του κ. Πέτσα.

Αν δεν κάνει τίποτα από τα δυο, θα είναι πλέον ολοφάνερο ποιος στ’ αλήθεια είναι ο ψεύτης, με περικεφαλαία μάλιστα…»,αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.




Ο Ρουβίκωνας έχει πλέον και δικό του site


Mε δική του πλέον ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ο Ρουβίκωνας. Η αναρχική ομάδα ανακοίνωσε πως το επίσημο site της είναι «στον αέρα», ενώ το… σλόγκαν της, σε μαύρο φόντο, σελίδας, είναι «ούτε βήμα πίσω».

Οι αντιεξουσιαστές ανακοίνωσαν επισήμως, μέσα από το Indymedia, ότι δημιούργησαν μια νέα ιστοσελίδα (rouvikonas.gr), δημοσιεύοντας φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό υλικό από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της.

Στο διαδικτυακό κοινό, ο Ρουβίκωνας… συστήνεται ως «ένας σχηματισμός μάχης στον κοινωνικό/ταξικό πόλεμο που διεξάγεται κάθε μέρα σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα είτε αυτός ο πόλεμος έχει συνείδηση του εαυτού του είτε όχι».

«Ως πολιτική οργάνωση επέλεξε έναν αντίστροφο από τον συνηθισμένο τρόπο δόμησης. Ξεκίνησε κατακτώντας την κοινότητά του στην δράση, στο πεζοδρόμιο και μετέπειτα μπήκε στην τροχιά κωδικοποίησης των απόψεων που ήδη υπήρχαν και θεμελίωναν την κοινότητα στο παρασκήνιο από την πρώτη στιγμή» προσθέτουν οι αντιεξουσιαστές του Ρουβίκωνα.




Κόλαση φωτιάς στην Καλιφόρνια: Νέα πύρινα μέτωπα



Νέα πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν σήμερα κοντά στο Λος Άντζελες, τα οποία τροφοδοτούν οι θυελλώδεις άνεμοι που σαρώνουν την Καλιφόρνια, οδηγώντας σε ένα νέο κύμα προληπτικών εκκενώσεων στο νότιο τμήμα της αμερικανικής πολιτείας.

Συνολικά, περίπου 12 πυρκαγιές παραμένουν ενεργές στην περιοχή εδώ και πολλές ημέρες, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες με τη συνδρομή αέριων μέσων.

Σε πολλές περιπτώσεις, ολόκληρες συνοικίες εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, μια στρατηγική που αποδείχθηκε αποδοτική έως σήμερα, καθώς δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος παρά τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν μετατραπεί σε στάχτη και τα δεκάδες κτίσματα που έχουν καταστρέψει οι φλόγες.

Στο Σαν Μπερναρντίνο, σε απόσταση 100χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες, η φωτιά Hillside ξέσπασε τη νύχτα. Νωρίς το πρωί, είχε ήδη καταστρέψει κατοικίες και οι Αρχές εξέδωσαν εντολές εκκένωσης για ένα μέρος της πόλης, που αφορούσε περίπου 500 σπίτια και 1.300 ανθρώπους, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Λίγο αργότερα, μια άλλη φωτιά εκδηλώθηκε στην κοιλάδα Τζουρούπα, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων νότια του Σαν Μπερναρντίνο, προκαλώντας επίσης καταστροφές και εκκενώσεις περιοχών.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Edison ανέφερε ότι ενδέχεται να κόψει το ρεύμα στις γραμμές υψηλής τάσης, για να αποφύγει τα βραχυκυκλώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές στην ιδιαίτερα ξηρή βλάστηση.

Περίπου 64.000 χρήστες θα επηρεαστούν από τις προληπτικές διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι «εξαιρετικά κρίσιμες» συνθήκες, δηλαδή οι ισχυροί άνεμοι, το χαμηλό ποσοστό υγρασίας, η ξηρασία, θα διαρκέσουν ολόκληρη την ημέρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ριπές ανέμων ταχύτητας μεταξύ 65 και 100 χλμ/ώρα.

Χθες, η προεδρική βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν γλίτωσε παρά τρίχα από μια πυρκαγιά κοντά στο Λος Άντζελες.

Με το όνομα Easy Fire, η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στην κοιλάδα Σίμι, βορειοδυτικά της αμερικανικής μεγαλούπολης, προτού εξαπλωθεί ραγδαία μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, έχει ήδη κατακάψει 7.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί μόλις σε ποσοστό 10% σήμερα το πρωί.

Σε απόσταση 600 χλμ βόρεια, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, οι πυροσβέστες καταγράφουν πρόοδο στη μάχη εναντίον της πυρκαγιάς Kincade, που κατέκαψε σε διάστημα μίας εβδομάδας 310.000 στρέμματα και κατέστρεψε περισσότερα από 260 κτίρια στην κομητεία Σόνομα.

Τη φωτιά κατάφεραν να περιορίσουν σε ποσοστό 60% οι περίπου 5.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.



Πηγή : newsbomb.gr


Δύο βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ



Μετατίθεται σε επόμενο πολιτικό χρόνο η θεσμοθέτηση από το υπουργείο Παιδείας βάσης για την εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η μετάθεση κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να δημιουργήσει ισχυρές δομές στη δημόσια μεταλυκειακή εκπαίδευση για όσα παιδιά δεν καταφέρουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να υπάρχουν δύο βάσεις εισαγωγής: μία γενική που θα ορίζεται από το ίδιο το υπουργείο και μία ειδική που θα ορίζεται από τα ΑΕΙ και θα αφορά τα μαθήματα «κλειδιά» για κάθε επιστήμη.

Ειδικότερα, χθες άρχισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου του υπουργείου. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως εστίασε στην ανάγκη συναινέσεων –«μπορούμε να βρούμε πεδία συγκλίσεων και να επιδιώξουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις, ειδικά στα θέματα της Παιδείας», σημείωσε– και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για το επόμενο διάστημα. Κατ’ αρχάς, θα κατατεθούν ρυθμίσεις «επείγουσας φύσεως» σε νομοσχέδια άλλων υπουργείων, όπως και ένα μίνι σχέδιο νόμου με ρυθμίσεις που θα αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2019 θα συγκροτηθεί ο πρώτος μεγάλος νόμος του υπουργείου για τον τρόπο λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ωστόσο, η υπουργός μεταθέτει το θέμα θεσμοθέτησης βάσης για δεύτερο χρόνο, καθώς εκρίθη ότι πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος επαγγελματικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», και οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου από τα ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, ζητούμενο είναι όχι η θέσπιση ενός βαθμολογικού ορίου αλλά η λήψη ευρύτερων μέτρων για βελτίωση του επιπέδου σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αλλωστε, τα ΑΕΙ θα έχουν λόγο στη βάση. Πώς; Στα σχέδια που μελετώνται είναι το υπουργείο να ορίσει μία γενική βάση εισαγωγής (π.χ. 10 ή και 9,5, όπως είναι σήμερα η βάση για το απολυτήριο λυκείου) και οι σχολές να ορίζουν μία βάση εισαγωγής στα μαθήματα που θεωρούν υψηλής βαρύτητας. Για παράδειγμα, οι ιατρικές σχολές τη Βιολογία και τη Χημεία, οι φιλολογίες τα Αρχαία και Νέα, τα τμήματα μαθηματικών τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Χθες, πάντως, στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας και νυν τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης εκτίμησε ότι αν τελικά εφαρμοστεί η βάση και τα Ιδρύματα μπορούν να καθορίζουν υψηλότερες βάσεις αλλά και τον αριθμό των εισακτέων, πάνω από 20.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η πελατεία για τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κολέγια.

Από την πλευρά της, η κ. Κεραμέως απάντησε στις αντιπολιτευτικές επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ούτε 20.000 διορισμοί έγιναν επί υπουργίας Φίλη αλλά και μείωση δαπανών της εκπαίδευσης υπήρξε (επικαλέστηκε στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Τέλος, στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ρεσιτάλ κακής νομοθέτησης από τη Ν.Δ., η κ. Κεραμέως θύμισε τις εκπρόθεσμες (προεκλογικής κοπής) βουλευτικές τροπολογίες για ιδρύσεις νέων τμημάτων ΑΕΙ που υιοθέτησε σε νομοσχέδιο τον Απρίλιο ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο 16χρονος τραυμάτισε τον 15χρονο με ανοιχτήρι για μπύρες και κρασιά...


Με πολυεξάρτημα για ανοιχτήρι φιάλων που είχε και μικρή λεπίδα τραυμάτισε ο 16χρονος τον 15χρονο συμμαθητή του, στο 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας το πρωί της Πέμπτης.

Αυτό προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία, ενώ ο νεαρός, κρατείται για να οδηγηθεί αύριο στον Εισαγγελέα Ανηλίκων με τις κατηγορίες πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Οι δύο νεαροί είχαν διαμάχη έντονη τις τελευταίες ημέρες και σήμερα το πρωί στο πρώτο διάλειμμα, έγινε το σοβαρό επεισόδιο μέσα στο σχολείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο 16χρονος φέρεται να υποστήριξε πως το σημερινό επεισόδιο να προέκυψε ως συνέχεια προηγούμενου επεισοδίου πριν από λίγες ημέρες μεταξύ των δύο παιδιών.


Ποινικός Κώδικας: Κατατέθηκαν στη Βουλή όλες οι τροποποιήσεις


Δείτε αναλυτικά και τις  57 τροποποιήσεις που είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Οι προωθούμενες διατάξεις χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια και θα ακολουθήσουν κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης.

Όπως είχε αποκαλύψει την Κυριακή το «Πρώτο ΘEΜΑ» με τις νέες τελικές διατάξεις επέρχονται συνολικά 57 τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, πλήρως εναρμονισμένες με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Με τις προωθούμενες διατάξεις σφίγγει ο νομικός κλοιός γύρω από τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», αλλά και γύρω από πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτές που δέχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι εφοριακοί που διενεργούσαν ελέγχους.

Ακόμη, ενισχύεται το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας καθώς η εσωτερική νομοθεσία εναρμονίζεται με Κοινοτική Οδηγία και για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία.

Οσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας υπαλλήλων, αυτό μετατρέπεται σε κακούργημα μετά την κόκκινη κάρτα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Για τους πολυϊσοβίτες, όπως οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν, προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήμερα με τον αναμορφωμένο Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ.

Για το αδίκημα της απιστίας που αναφέρεται στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι εφόσον έχει διαπραχθεί αυτό, η ποινική δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, δηλαδή δεν χρειάζεται η κατάθεση μηνύσεως, αλλά απαιτείται η εισαγγελική παρέμβαση.

Οι τροπολογίες του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:

-Για τους πολυιοσοβίτες όπως είναι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν» ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17 έτη, όπως προβλέπεται σήμερα με τον αναμορφωμένο Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ποινή φυλάκισης έως τρία έτη «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη». Με την ίδια ποινή φυλάκισης (έως τρία έτη) τιμωρείται όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτές της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων».

-«Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών». Αντίθετα, αν χρήση των βομβών μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη (κακούργημα). Πάντως ο δράστης δεν τιμωρείται αν παραδώσει με τη θέλησή του στις αρχές τις εκρηκτικές ύλες που κατέχει ή εμπόδισε άλλους να κάνουν χρήση αυτών.

- Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτήρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, κ.τλ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

- Κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη άλλα και χρηματική ποινή, αποτελεί η διακεκριμένη κλοπή, δηλαδή όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω του ποσού των 120.000 ευρώ. Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δυο η περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για το σκοπό αυτό, ανεξάρτητα της αξίας των κλοπιμαίων.

- Μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.


Δείτε εδώ την Αιτιολογική - Εισηγητική Έκθεση

Δείτε εδώ τις τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις

Δείτε εδώ τις Διατάξεις του Σχεδίου Νόμου




Παναγιώτης Τσιμπούκης

Χρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr


Οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί Διεθνούς Προστασίας


Πρωτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο περί Διεθνούς Προστασίας (νομικό πλαίσιο χορήγησης ασύλου)

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Πριν από έναν μήνα -στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού»- από το βήμα αυτό -και στην Πρωτολογία μου και στην Δευτερολογία μου- είχα περιγράψει την πολιτική μας απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα ανέστιων και ξεριζωμένων που δέχεται, δυστυχώς, καθημερινά, η χώρα μας. Είχα μιλήσει για την ανάγκη προστασίας των συνόρων μας. Είχα μιλήσει για τον αναγκαίο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Είχα μιλήσει, προφανώς, για την Ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Αλλά είχα μιλήσει και για τους κανόνες, υπό τους οποίους όσοι το δικαιούνται θα μπορούν να παραμένουν στην Πατρίδα μας, θα ενσωματώνονται στην Ελληνική κοινωνία υπό ανθρώπινες συνθήκες.

Σήμερα, το σχέδιο νόμου το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους όταν ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού. H Ελλάδα αποκτά, επιτέλους, ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου. Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό για τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, για τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, για το γεγονός ότι ενσωματώθηκαν πολλά από τα σχόλια τα οποία έγιναν στη δημόσια διαβούλευση στο κείμενο του τελικού σχεδίου νόμου, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

Ήταν ακριβώς οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτόν που μέχρι τώρα επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και συχνά εικόνες χάους. Όλοι γνωρίζουν τι παρέλαβε -μόλις ανέλαβε- η νέα κυβέρνηση: Χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά, διάσπαρτους στην ενδοχώρα. Προβληματικές δομές, όπως η Μόρια. Σχεδόν 70.000 αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς. Και, παρά τις τεράστιες σπατάλες που ερευνά η OLAF, μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων να έχει πλήρως αξιοποιηθεί.

Ένα και μόνο στοιχείο αρκεί για να περιγράψει και την κατάσταση που παραλάβαμε αλλά και την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης: Από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές στην Τουρκία. Επαναλαμβάνω: Μόλις 1.806 επιστροφές, όταν σήμερα εκκρεμούν σχεδόν 70.000 αιτήσεις ασύλου.

Οι πιο πολλές επιστροφές οι οποίες έγιναν, ήταν οικειοθελείς. Κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα ότι το όλο σύστημα χορήγησης ασύλου έμενε ουσιαστικά σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης. Εκπέμποντας ταυτόχρονα το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς κανέναν τελικά έλεγχο, αλλά και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει την Κοινή Δήλωση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση! Δίνοντας δικαίωμα, επίσης, στην Ευρώπη, να μας ασκεί έντονη κριτική, γιατί εμείς ως Ευρωπαϊκή χώρα, κράτος-σύνορο της Ευρώπης, δεν είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση την οποία έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία από το 2016.

Όλοι επίσης αναγνωρίζουν ότι ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, ευκολότερα αντιμετωπίζεται στη γέννησή του παρά, ύστερα από πέντε χρόνια, όταν έχει γιγαντωθεί. Πως η ψευδαίσθηση των «ανοιχτών συνόρων» απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των «ασφαλών συνόρων». Ότι η ιδεοληψία των «μεταναστών που λιάζονται» θέλει τόλμη και χρόνο, ώστε να μετατραπεί σε μια καθημερινότητα «κράτους και πολιτών που νοιάζονται». Όμως, δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις αδυναμίες άλλων. Το Μεταναστευτικό είναι, ήδη, απέναντί μας. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, και θα το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμη και ισχυρότατων οργανισμών. Παρά τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφορετικές φωνές που εκπέμπονται σήμερα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ακόμα δεν έχει καταλήξει σε μια οριστική πολιτική απέναντι στο ζήτημα αυτή. Με πυξίδα την διεθνή αλληλεγγύη αλλά και την εθνική ευθύνη. Με το βλέμμα μας στους κυνηγημένους του κόσμου αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως είπα και στην αρχή -και όπως ανέπτυξαν και πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης- η μεγάλη τομή των ρυθμίσεων που σήμερα συζητάμε, είναι ότι καθιερώνουν, για πρώτη φορά, έναν συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας που υπηρετεί τρεις κομβικές αρχές:
– Πρώτον, κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων
– Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες. Στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.
– Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού, αλλά και συνεργασίας με τις Ελληνικές Αρχές. Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας.

Με λίγα λόγια, είναι η ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο Μεταναστευτικό και στο Προσφυγικό πρόβλημα, ένα οργανωμένο, ένα δημοκρατικό κράτος. Ενδεικτικά, θα αναφέρω μερικές μόνο προβλέψεις, που πιστοποιούν αυτή την διπλή μας κατεύθυνση. Δηλαδή αυστηροί κανόνες, που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες, αλλά και ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους. Στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε έξι μήνες αντί για εννέα που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η απόφαση θα πρέπει να δίνεται στον ενδιαφερόμενο εντός 10 ημερών αντί για 20.

Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι φυσικά υποψήφιος προς αναχώρηση. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, ώστε να δρομολογούνται έγκαιρα οι διαφορετικές πορείες.

Θα διακόπτεται, επίσης, η φιλοξενία όποιου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξή του. Αν απέκρυψε περιουσιακούς πόρους ή αν έχει παραβιάσει κανονισμούς λειτουργίας των δομών όπου διαμένει. Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες», το οποίο όλοι γνωρίζετε ότι δύσκολα βεβαιώνεται από τους γιατρούς και το οποίο, για να τα πούμε πολύ απλά, είχε γίνει μια φάμπρικα για να μπορούν πολλοί να το επικαλούνται ψευδώς, να χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Αντίθετα, στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι – όχι μόνον οι ασυνόδευτοι.

Εισάγουμε νέες πρόνοιες υπέρ των πραγματικών προσφύγων: Μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών, και ο εκτός γάμου σύντροφός του. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα και τους γονείς του αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού. Ειδικά οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτή την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα από τα οποία, δυστυχώς σήμερα, μόλις 1.200 έχουν τη στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής.

Συνολικότερα, άλλωστε, όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στην Εργασία: Ένας ειδικός αριθμός θα τους δίνει πρόσβαση και στην περίθαλψη, ενώ ύστερα από έξι μήνες θα εντάσσονται και σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης. Ώστε να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει αλλοδαπούς οι οποίοι μέχρι σήμερα ζητούσαν προστασία μόνο και μόνο για να βρουν δουλειά σε ένα άλλο κράτος.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι προφανές ότι οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές οφείλονται σε βαθιά προβλήματα, σε πολεμικές κρίσεις, σε μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Συνεπώς για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, το σεβασμό των συνόρων, των συνθηκών, την ειρηνική συνεργασία μεταξύ λαών και κυβερνήσεων, την οικονομική υποστήριξη χωρών που σήμερα έχουν μεγάλη δυσκολία να παρέχουν στους κατοίκους τους, στους υπηκόους τους την προοπτική για μια καλή ζωή εντός των συνόρων τους. Δεν έχω πρόβλημα αυτό να το επαναλάβω και τώρα.

Είμαι, όμως, ταυτόχρονα ρεαλιστής. Βλέπω τις δυσκολίες και αναγνωρίζω τα μεσοπρόθεσμα δεδομένα. Ξέρω πολύ καλά, ότι το δράμα εκατομμυρίων φυγάδων χρησιμοποιείται από κάποιες χώρες ως μοχλός πίεσης για τους δικούς τους γεωπολιτικούς σκοπούς. Αλλά και ότι φυσικά γίνεται πεδίο δράσης κυκλωμάτων που εμπορεύονται πολύ ακριβά -και συχνά μάταια- την ανθρώπινη ελπίδα. Εκτός, λοιπόν, από αναλύσεις οφείλουμε να έχουμε και ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Στον παρόντα χρόνο και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι γνωστό ότι αναδεικνύουμε το Μεταναστευτικό ως τη νέα πρόκληση για ολόκληρη την ήπειρό μας, διεκδικώντας κοινή φύλαξη των ανατολικών ορίων της. Υποδέχομαι, λοιπόν, εξαιρετικά θετικά, τη νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για μια συνολική επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Τις ελληνικές θέσεις, εξάλλου, τις είχα συζητήσει με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Seehofer στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από περίπου ένα μήνα. Και ακριβώς το ζήτημα αυτό, την ανάγκη δηλαδή η Ευρώπη να αποκτήσει τάχιστα μία κοινή πολιτική ασύλου, μία κοινή πολιτική στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, την είχα θέσει και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας επιτακτικά την επανεξέταση του συστήματος του Δουβλίνου.

Εκεί έθεσα, όπως το κάνω σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προ των ευθυνών τους. Θα επαναλάβω αυτό που είπα στο Συμβούλιο: Δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες οι οποίες απολαμβάνουν τα οφέλη από την ελεύθερη κίνηση πολιτών, που η συνθήκη Σένγκεν τους εξασφαλίζει, και ταυτόχρονα να αρνούνται πεισματικά έστω και τον ελάχιστο επιμερισμό του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, για λόγους που έχουν να κάνουν μόνο και μόνο με τις εσωτερικές ισορροπίες κάποιων Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει αλά καρτ.

Στο εθνικό πεδίο, από την άλλη, υπηρετούμε τρεις ανάγκες: Προστατεύουμε τα σύνορά μας, σώζουμε ζωές στο Αιγαίο, και αποφορτίζουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ήδη, στις θάλασσές μας ενεργοποιούμε ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης. Οι περιπολίες του Λιμενικού είναι αυξημένες. Προμηθευόμαστε περισσότερες θερμικές κάμερες αλλά και περισσότερα ευέλικτα ταχύπλοα, πλωτά μέσα. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: Καμιά χαμένη ζωή στο Αιγαίο, αλλά και καμιά σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την επιχειρησιακή υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προωθούμε την οργανωμένη ανακούφιση των νησιών μας με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια τη συνεργασία των Δήμων και των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάζονται.

Πρέπει, αντίθετα, όσοι είναι πρόθυμοι, να βοηθούν σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, να επιβραβεύονται. Φροντίζουμε ώστε η διασπορά να γίνεται με προσοχή στον αριθμό των προσφύγων και με προτεραιότητα σε οικογένειες, ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει πιο αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Και -επαναλαμβάνω- αυτές θα ενισχυθούν, ώστε να έχουν τη δύναμη να αφομοιώνουν αυτό το φορτίο, το βάρος της έκτακτης φιλοξενίας.

Την πολιτική αυτή συμπληρώνει, σήμερα, ο νόμος για το Άσυλο. Ένας νόμος, που ανάμεσα στα άλλα εκπέμπει κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Ως Εδώ» με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά παρά ταύτα επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτοί θα επιστρέφονται τάχιστα είτε στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσης, είτε στην πατρίδα τους. Θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν στα άθλια κυκλώματα των διακινητών.

Ταυτόχρονα, όμως, το νέο σύστημα θέτει όρια στη θολή δράση ορισμένων Μ.Κ.Ο. Αλλά και καλεί -επιτρέψτε μου να το πω αυτό- κάποιους που συνθηματολογούν για ευαισθησία από κάποια απομακρυσμένα και θεωρητικά «Παρατηρητήρια», να μπουν στην πραγματική μάχη «επί του πεδίου», και όλοι, επιτέλους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη ζει, δυστυχώς, σήμερα σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας και -συχνά- πολιτικής ανελευθερίας. Εκατομμύρια άνθρωποι αποτελούν δυνητικούς αιτούντες διεθνούς προστασίας. Η λύση ωστόσο, δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας για να τους υποδεχτούμε όλους. Κάτι τέτοιο, θα καταδίκαζε και τους ίδιους στη διάψευση του ονείρου, αλλά και τους Έλληνες σε μία χειρότερη ζωή. Αυτό, με τη σειρά του, θα έκλεινε την ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη κοινωνία μας. Θα στρέβλωνε τις παραδόσεις, τα ιδανικά μας. Θα όπλιζε τελικά τους οπαδούς της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όπως συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όσο η πολιτική των κλειστών συνόρων.

Ζήσαμε 10 χρόνια κρίσης και, όμως, σηκώσαμε και σηκώνουμε με αξιοπρέπεια και φιλότιμο στους ώμους μας τις ευθύνες τριών ηπείρων. Η πατρίδα, εξάλλου, μας ξέρει καλά από προσφυγιά. Γι’ αυτό, θα δώσει καταφύγιο σε όσους κινδυνεύουν. Όμως αυτό θα γίνει με κανόνες, συντεταγμένα και δομημένα. Μόνο έτσι, όσοι το θέλουν, μπορούν και δικαιούνται -υγιείς και μορφωμένοι- αύριο να ενσωματωθούν γόνιμα στον εθνικό κορμό. Γιατί δεν σας κρύβω όπως θαυμάζω τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έτσι καμάρωσα -στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου- την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική. Αυτό το κορίτσι που με τόση περηφάνια κρατούσε την γαλανόλευκη!

Κλείνω με μία αλήθεια: H αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή, απλούστατα, δεν θα υπάρχει παρά μόνο στα λόγια και στα συνθήματα. Αυτή δεν είναι άποψη δική μου. Είναι η σκέψη μιας μεγάλης κυνηγημένης: Της φιλοσόφου Χάνα Άρεντ. Που διωγμένη, ως Εβραία, από τη ναζιστική Γερμανία, κατέφυγε πρόσφυγας στη Γαλλία κι από εκεί στην Αμερική, όπου έζησε 13 ολόκληρα χρόνια χωρίς υπηκοότητα. Ήταν εκείνη που υπερασπίστηκε όσο κανείς «το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα», όπως συνήθιζε να λέει. Αλλά ήταν και η ίδια η οποία υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα «μπορούν να τα διασφαλίζουν στην πράξη μόνο οι οργανωμένες πολιτικές κοινότητες». Αυτό ακριβώς πρεσβεύει και το σημερινό μας νομοθέτημα.

Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο περί Διεθνούς Προστασίας (νομικό πλαίσιο χορήγησης ασύλου)

Κύριε Τσίπρα, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια γενική αναφορά, σχολιάζοντας μια αποστροφή του λόγου σας, όπου -αν κατάλαβα καλά – μας είπατε ότι για οτιδήποτε καλό έχει γίνει στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες, αυτό πρέπει να πιστωθεί σε εσάς. Πιστώνεται σε εσάς η αναβάθμιση της οικονομίας από την Standard & Poor’s; Πιστώνεται σε εσάς η επίλυση του προβλήματος του Ελληνικού; Πιστώνεται σε εσάς η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%; Πιστώνεται σε εσάς η θεαματική βελτίωση του οικονομικού κλίματος αποτέλεσμα του εκλογικού αποτελέσματος και της σταθερής Κυβέρνησης που έχει σήμερα ο τόπος; Α, ξέχασα. Δεν προφτάσατε, κ. Τσίπρα, να τα κάνετε όλα αυτά. Θέλατε, αλλά δεν προφτάσατε. Θα είχαν συμβεί αν είχατε καταφέρει να παραμείνετε στην εξουσία λίγο ακόμα. Θα τα είχατε κάνει όλα αυτά εσείς και πολλά περισσότερα, είμαι σίγουρος! Μόνο που κ. Τσίπρα δεν σας υποχρέωσε κανείς να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές την 7η Ιουλίου. Μόνος σας το επιλέξατε. Θα μπορούσατε να συνεχίσετε να ασκείτε τα καθήκοντά σας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά τα οποία εμείς έχουμε πετύχει και πολλά περισσότερα, θα τα είχατε κάνει!

Όσο περνάει ο χρόνος, όμως, κ. Τσίπρα και όσο αυτή η Κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη να ανακαλύψετε ένα διαφορετικό αντιπολιτευτικό αφήγημα. Διότι κανείς δεν σας πιστεύει. Και το μήνυμα σάς το έστειλε ξεκάθαρα ο ελληνικός λαός, την 7η Ιουλίου. Πολύ φοβάμαι, απλά, ότι δεν το έχετε ακόμα αντιληφθεί. Για άλλη μια φορά -σας το είχα πει αυτό και πριν από τις εκλογές- επιμένετε να αντιπολιτεύεσθε -γιατί και όσο ήσασταν στην Κυβέρνηση αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση κάνατε- μια παράταξη η οποία υπάρχει μόνο στο δικό σας φαντασιακό κόσμο. Καταλαβαίνω, κ. Τσίπρα, ότι ενοχλείστε ιδιαίτερα όταν ο επικεφαλής μιας κεντροδεξιάς παράταξης, μπορεί να στέκεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, να δηλώνει υπερήφανος που μια κοπέλα από την Αφρική σηκώνει την ελληνική σημαία και να χειροκροτείται ενθουσιωδώς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί εξακολουθείτε να βλέπετε φαντάσματα τα οποία υπάρχουν μόνο στο δικό σας φαντασιακό κόσμο.

Θέλω να ρωτήσω κ. Τσίπρα, επειδή για άλλη μια φορά μιλήσατε για ακροδεξιό λαϊκισμό. Πείτε μου: Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός να αναγνωρίζει κάποιος ότι η θάλασσα έχει σύνορα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται; Εσείς ήσασταν αυτός που είπατε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός να κάνει κανείς την επιβεβλημένη διαφοροποίηση μεταξύ όσων θέλουν να ξεφύγουν -πως το είπατε;- από τη φωτιά και το σπαθί, μεταξύ των κατατρεγμένων δηλαδή που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και όσων αναζητούν οικονομικό καταφύγιο στη χώρα μας; Γιατί κ. Τσίπρα έχουμε εξατομικευμένες διαδικασίες εξέτασης για το κατά πόσον ένα αίτημα ασύλου είναι βάσιμο; Γιατί κάποια εγκρίνονται και κάποια απορρίπτονται; Γιατί επιμένετε να θέλετε να τους αντιμετωπίζετε όλους με τον ίδιο τρόπο; Είναι σαν να μας λέτε ότι όλοι όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες. Όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι το προφίλ όσων περνούν σήμερα το Αιγαίο έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με τις εποχές του 2015.

Και εν πάση περιπτώσει, κ. Τσίπρα, είστε πολύ περήφανος για τον τρόπο που διαχειριστήκατε την κρίση το 2015; Θέλω να θυμίσω ότι στην ουσία η Ελλάδα ήταν ένας μόνο σταθμός σε μία πορεία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίο αναζήτησαν τελικά καταφύγιο στην Ευρώπη. Περνούσαν από την Ελλάδα και έφευγαν. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της και δεν σας είδα να δίνετε αγώνα τότε. Διότι αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος που κατέστησε την Ελλάδα, στην ουσία, μία δυνητική αποθήκη ψυχών. Που ήσασταν τότε να δώσετε τον αγώνα και να πείσετε, τους κατά τα άλλα αλληλέγγυους της πολιτικής σας οικογένειας, ότι αφού θέλουν να δείξουν τόση αλληλεγγύη, γιατί δεν αφήνουν ανοιχτά τα σύνορα να υποδεχθεί η Ευρώπη όλους τους κατατρεγμένους του κόσμου;

Μου έκανε εντύπωση κ. Τσίπρα, μιλήσατε 29 λεπτά. Δεν είπατε κουβέντα για το νομοσχέδιο. Ζήτημα να αφιερώσατε ένα λεπτό. Αμφιβάλλω αν το έχετε καν διαβάσει. Κάνατε μία συνολική, θεωρητική ανάλυση που μας είπατε, τι καλά που τα κάνατε. Επί της ουσίας όμως και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου δεν είχατε να ασκήσετε κάποια συγκεκριμένη κριτική. Σας ρωτώ λοιπόν ευθέως: Είστε, ικανοποιημένος ως ένας ευαίσθητος αριστερός, από το γεγονός ότι τελικά με τη διαδικασία την οποία εσείς ακολουθούσατε, καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε, παρά μόνο αν περνούσε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα; Υπερασπιζόμαστε με αυτόν τον τρόπο το κράτος δικαίου; Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι σε αυτούς που χρήζουν πραγματικής προστασίας; Τους πραγματικούς πρόσφυγες; Να μην γνωρίζουν αν τελικά μπορούν να απολαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας; Άρα, που ακριβώς εστιάζεται η κριτική σας όταν εμείς ερχόμαστε και λέμε, ναι, θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου;

Και μιας και μιλήσατε για τους αγώνες που έχετε δώσει στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και για το πόσο εσείς ήσασταν πρωταγωνιστής στη διεθνοποίηση του προσφυγικού προβλήματος, -κατά τα δικά σας λεγόμενα- του μεταναστευτικού-προσφυγικού στο δικό μας λεξιλόγιο, δεν θυμάστε τους Ευρωπαίους εταίρους σας κ. Τσίπρα στα Συμβούλια Κορυφής, να σας ασκούν δριμύτατη κριτική για το γεγονός ότι καρκινοβατούν οι διαδικασίες ασύλου στην Πατρίδα μας; Ότι έχουμε σχεδόν 70.000 αιτούντες άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις τελικά δεν εκδικάζονται μέχρι τελικής απόφασης και εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης και της αβελτηρίας, τίθεται σε κίνδυνο ουσιαστικά η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, γιατί πολύ απλά δεν γίνονται επιστροφές;

Αυτά δεν τα ακούγατε; Ακούγατε μόνο αυτά που σας βόλευαν; Διότι αυτή ήταν η κριτική που ασκούσε η Ευρώπη στην Πατρίδα μας και -λυπάμαι που θα το πω- ήταν δικαιολογημένη γιατί τελικά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη η κοινή δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των επιστροφών. Το τι κατάσταση παραλάβαμε και πως ήσασταν έτοιμοι να μετακινήσετε τόσους πολλούς ευάλωτους, αυτό επιτρέψτε μου να το αμφισβητήσω έντονα. Διότι παραλάβαμε με το ζόρι 150 θέσεις για πιθανή μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα, αλλά παραλάβαμε και κάτι άλλο: Μια διαδικασία τρύπια, σουρωτήρι, όπου ο καθένας επικαλείτο την «ευαλωτότητα» σε συνεργασία με διάφορες ύποπτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και να μπορεί να μετακινείται στην ενδοχώρα. Και μετά, αξιοποιώντας μία εξαιρετικά προβληματική πτυχή της συμφωνίας -ότι δηλαδή από την ενδοχώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία- να παραμένουν μόνιμα στη χώρα. Δεν τη γνωρίζατε κ. Τσίπρα αυτή τη φάμπρικα που είχε στηθεί με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι χορηγούσαν “αβέρτα-κουβέρτα” πιστοποιητικά «ευαλωτότητας» επικαλούμενοι «μετατραυματικό στρες»; Τα γνωρίζατε όλα αυτά όταν κυβερνούσατε ή είχαν διαφύγει της προσοχής σας; Ή μήπως όμηροι διάφορων ακτιβιστών ύποπτων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και υπό την πίεση της αριστερής αντιπολίτευσης επιμένατε να σφυρίζετε αδιάφορα; Δεν έχετε, κ. Τσίπρα, κανέναν λόγο να είστε υπερήφανος για την πολιτική την οποία ασκήσατε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε απολύτως δικαιωμένοι για την κριτική την οποία σας ασκήσαμε.

Αλλά, κ. Τσίπρα, θα σας παρακαλούσα, όταν επικαλείστε δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, τουλάχιστον να διαβάζετε όλη τη δήλωση και όχι μόνο αυτά που σας βολεύουν. Διότι, για άλλη μια φορά, εδώ στο Κοινοβούλιο -στα αγγλικά θα τη διαβάσω- με τον τρόπο σας αναπαράγετε fake news. Όπως είπατε ψέματα για πράγματα τα οποία δεν είπα ποτέ για εισβολές σε σχέση με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Παντελώς ανυπόστατα πράγματα τα οποία δεν ειπώθηκαν ποτέ από εμένα Είπατε ότι η Ευρωπαία Επίτροπος άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση. Μόνο που τι λέει η Επίτροπος; Προσέξτε: “The situation of migrants including asylum seekers”. Η Επίτροπος, ως δια μαγείας, κάνει το διαχωρισμό μεταξύ αυτών οι οποίοι διεκδικούν καθεστώς προστασίας και των μεταναστών. Migrants ίσον μετανάστες, «has dramatically worsen», ακούστε κ. Τσίπρα, «over the last 12 months».

Εξ όσων γνωρίζω εμείς κυβερνούμε 3 από τους 12 μήνες. Τους υπόλοιπους 9 κυβερνούσατε εσείς. Αυτό βέβαια για άλλη μια φορά φροντίσατε να το αποκρύψετε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι πολύ απλά, εδώ και πολύ καιρό, είχατε κατεβάσει τα μολύβια, μας παραδώσατε μια κατάσταση τελείως μπάχαλο. Ισχυρίζεστε ότι είχατε ένα Υπουργείο. Ήταν όμως παντελώς μη λειτουργικό για να αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά. Και βέβαια κληροδοτήσατε και σε αυτό το ζήτημα στη σημερινή Κυβέρνηση μια βραδυφλεγή βόμβα.

Κλείνω κ. Πρόεδρε με μια τελευταία παρατήρηση που αφορά την εξωτερική πτυχή του προσφυγικού, τις σχέσεις με την Τουρκία και τη δήθεν -στο μυαλό σας μόνο κ. Τσίπρα-μετατροπή αυτού του ζητήματος σε διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα. Κύριε Τσίπρα, έχω καταδικάσει δημόσια με τον πιο εμφατικό τρόπο την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Πρωτοστατήσαμε και εμείς, το κάνατε και εσείς όταν ήσασταν Κυβέρνηση, στο να υπάρχει μια κλιμάκωση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων, έτσι ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Καταδίκασα δημόσια την απαράδεκτη δήλωση του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος αφήνει άθλια υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση στο Αιγαίο. Και μίλησα ανοιχτά λέγοντας ότι αυτοί οι οποίοι εργαλειοποιούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα δεν δικαιούνται να κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα και να εμφανίζονται σήμερα βασιλικότεροι του βασιλέως. Αλλά όχι, κύριε Τσίπρα, να μας βγαίνετε εσείς πιο πατριώτες από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό πάει πάρα πολύ. Αυτό πάει πάρα πολύ.

Μιλήσαμε ξεκάθαρα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικό στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί με την Τουρκία. Ουδέποτε κάναμε κανέναν συμψηφισμό και σε καμία περίπτωση δεν εννόησα ότι τα δυο αυτά ζητήματα μπορούν καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο να συνδεθούν. Εννοήσατε δηλαδή κ. Τσίπρα ότι δήθεν εμείς κάνουμε εκπτώσεις στα εθνικά μέτωπα για να κατευνάσουμε με κάποιο τρόπο την Τουρκία. Ουδέν αναληθέστερο και πάντως κάτι το οποίο δεν υποστηρίζεται από καμία δημόσια τοποθέτησή μου. Σταματήστε επιτέλους σε αυτή την αίθουσα να λέτε ψέματα και να διαστρεβλώνετε την αλήθεια.

Και κάτι τελευταίο: Χρησιμοποιήσατε, στον επίλογο της ομιλίας σας, μια φράση ότι βρίσκεστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αριστερά, στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Κοιτάξτε, κ. Τσίπρα, η Παράταξη αυτή έχει δώσει πολλούς αγώνες με κεντρικές πολιτικές της επιλογές, με σημαντικότερη την είσοδο στην ευρωπαϊκή οικογένεια όταν κάποιοι ήταν στα κάγκελα απέναντι σε αυτή την επιλογή. Δικαιωθήκαμε τελικά από την ίδια την ιστορία. Και εν πάση περιπτώσει εάν τα πράγματα, τον καταστροφικό Ιούλιο του 2015, ως αποτέλεσμα των θλιβερών χειρισμών, των δικών σας και των υπουργών επιτελών σας, είχαν καταλήξει διαφορετικά, η Ελλάδα θα ήταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας με δική σας αποκλειστική υπαιτιότητα. Και αν βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας ήταν γιατί σε αυτή την αίθουσα, την 14η Αυγούστου του 2015, όταν είχατε χάσει την κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία, αυτή η Παράταξη έβαλε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και έβαλε πλάτη για να σωθεί η χώρα. Άρα ας είστε λίγο προσεκτικός όταν κάνετε τέτοιες μεγαλόστομες εξαγγελίες. Να θυμίσω ότι ήταν εκείνες οι ημέρες που εξαπατήσατε τους πολιτικούς Αρχηγούς λέγοντάς τους ότι δεν πρόκειται να πάτε σε εκλογές, για να τις προκηρύξετε μια εβδομάδα μετά. Εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά. Αλλά, κ. Τσίπρα, σε αυτή την Παράταξη η οποία έχει το θάρρος και τη δυνατότητα να βλέπει το εθνικό πάνω από το κομματικό, παρακαλώ, ειδικά από τη δική σας παράταξη, ειδικά από εσάς προσωπικά που παίξατε κορώνα-γράμματα την τύχη της χώρας, μαθήματα δεν δεχόμαστε.

Τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο περί Διεθνούς Προστασίας (νομικό πλαίσιο χορήγησης ασύλου)

Θα ζητήσω κ. Τσίπρα να καταθέσετε, αν τα έχετε, τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στα πρακτικά της Βουλής. Τώρα παρακαλώ. Τις έχετε. Παρακαλώ να τις καταθέσετε. Παρακαλώ να καταθέσετε τις δηλώσεις. Τις έχετε φαντάζομαι, έτσι δεν είναι; Γιατί δεν τις καταθέτετε; Καταθέστε τις τώρα. Περιμένω. Καταθέστε τις. Δεν θα καταθέσετε τίποτα, γιατί πολύ απλά πάλι ψέματα λέτε, γιατί δεν είπε αυτά ο κ. Πέτσας. Καταθέστε τις. Καταθέστε τις δηλώσεις του κ. Πέτσα. Δεν αλλάζει το χούι κ. Τσίπρα. Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης. Δεν θέλω να το επαναλαμβάνω, αλλά δυστυχώς μου δίνετε συνέχεια αφορμή να το κάνω.

Μία σύντομη φράση σχετικά με το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Κύριε Τσίπρα, γνωρίζετε φαντάζομαι τι είναι το σύστημα επιτήρησης θαλασσίων συνόρων. Φαντάζομαι ότι αναγνωρίζετε ότι η χώρα πρέπει να έχει μια συνολική εικόνα, για το τι γίνεται στα θαλάσσια σύνορά της. Και φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι είναι ένα έργο το οποίο 4 χρόνια επί δικών σας ημερών καρκινοβατούσε και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε, ότι πολλές από τις θερμικές κάμερες του Λιμενικού Σώματος, όταν ήρθαμε στα πράγματα, δεν δούλευαν. Και φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι μέρος της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων είναι να έχουμε πραγματική εικόνα για το πότε ξεκινούν οι βάρκες από την Τουρκία, ώστε να μπορούμε να ειδοποιούμε την τουρκική ακτοφυλακή να παρεμβαίνει και, αν δεν το κάνει, να μπορούμε να ζητούμε από την Τουρκία λογαριασμό γιατί δεν το έκανε. Αυτά μπορεί να ακούγονται πολύ απλά, αλλά προφανώς στο δικό σας ιδεοληπτικό κόσμο, στη δική σας κοσμοθεωρία, είναι ψιλά γράμματα. Για εμάς, κ. Τσίπρα, δεν είναι. Καταλάβετέ το. Τα πράγματα άλλαξαν, το Λιμενικό θα σώζει κάθε άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται στη θάλασσα, όχι γιατί έχει νομική υποχρέωση να το κάνει, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει η ηθική μας, όλων η ηθική, η ηθική των Ελλήνων.

Κάνατε μια αναφορά με κάποια υπονοούμενα σε ένα ατύχημα το οποίο έγινε και το οποίο δυστυχώς στοίχισε τη ζωή σε ένα μικρό παιδί. Στις 05:00 το πρωί μια βάρκα χωρίς φώτα, χωρίς σωσίβια συγκρούστηκε με ένα σκάφος του Λιμενικού. Εάν υπήρχε ένα σοβαρό σύστημα επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων αυτό το ατύχημα θα είχε αποφευχθεί, κ. Τσίπρα. Αυτό σημαίνει επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων έστω και εάν δεν μπορείτε να το καταλάβετε. Προφανώς -και κλείνω με αυτό- θα σας συμβούλευα να συνεχίσετε να επικαλείστε το πόσο καλά τα κάνατε όλα. Συνεχίστε. Νομίζω προσφέρετε σίγουρα μεγάλη υπηρεσία στη Νέα Δημοκρατία με το να έρχεστε σε σύγκρουση με την πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον αυτή αποτυπώθηκε στα εκλογικά αποτελέσματα. Εκτός και εάν -μιας και έκανα εκτεταμένες αναφορές σε μετατραυματικό στρες- εσείς δεν πάσχετε από μετατραυματικό στρες, αλλά από μετεκλογικό στρες.




Σκότωσε τον κουνιάδο του μπροστά στα μάτια των παιδιών του



Τραγωδία σημειώθηκε εχθές το βράδυ στα Μέγαρα, όταν 50χρονος εισέβαλε μέσα σε σπίτι, πυροβόλησε και σκότωσε τον 48χρονο κουνιάδο του, ενώ από τα πυρά τραυματίστηκε και η 43χρονη σύζυγος του άτυχου άνδρα.

Το περιστατικό συνέβη στη συμβολή των οδών Μυκηνών και Μελετίου στα Μέγαρα, τα δύο θύματα μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Θριάσιο νοσοκομείο, ωστόσο για τον άνδρα ήταν ήδη αργά. Ο 48χρονος κατέληξε, ενώ η 43χρονη δίνει μάχη για τη ζωή της, νοσηλευόμενη σε σοβαρή κατάσταση.

Το ζευγάρι δέχθηκε τους πυροβολισμούς μπροστά στα μάτια των παιδιών του.

Ο δράστης πυροβόλησε τον 48χρονο κουνιάδο του και τη 43χρονη γυναίκα του κουνιάδου του, διότι τους θεωρούσε υπεύθυνους για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη σύζυγό του με την οποία ήταν σε διάσταση.

Ο δράστης είναι σωφρονιστικός υπάλληλος και μάλιστα το τελευταίο διάστημα φέρεται να αντιμετώπιζε προβλήματα στον εργασιακό του χώρο. Αποκορύφωμα αυτών, το επεισόδιο που δημιούργησε την Τετάρτη στην υπηρεσία του, όπου ξυλοκόπησε τον διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος.

Τα παιδιά των θυμάτων που αντίκρισαν το άγριο φονικό, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και ήδη τα παρακολουθεί ψυχολόγος.

Ο δράστης του φονικού παραδόθηκε αργά εχθές το βράδυ στην αστυνομία.