Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Σε αστυνομικούς άνηκαν οι κάλυκες από το 9αρι στην ενέδρα του θανάτου στο Χαϊδάρι



Κατέληξε ο 49χρονος άνδρας που δέχθηκε επίθεση από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στις 11 το πρωί της Τρίτης, μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο στη συμβολή της λεωφόρου Αθηνών με την οδό Σατωβριάνδου στο Χαϊδάρι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το θύμα είναι γνωστό στις Αρχές, μιας και το κατάστημα εμπορίας καφέ που διατηρεί επί της λεωφόρου Αθηνών, είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης τον Μάιο του 2016.

Επιπλέον, το 2015 φέρεται να είχε εμπλακεί και στα διοικητικά του ποδοσφαιρικού τμήματος της Παναχαϊκής.

Ο άνδρας διακομίστηκε τραυματισμένος στο Αττικό νοσοκομείο και κατέληξε στα τραύματά του.

Οι δράστες αναζητούνται, ενώ στο σημείο εντοπίστηκαν δεκαέξι κάλυκες από καλάσνικοφ και πιστόλι εννέα χιλιοστών.

Δεν υπήρχε συνεπιβάτης στο αυτοκίνητό του, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι συνοδευόταν από δύο άτομα σε μοτοσικλέτες.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί -που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας- ήταν παρόντες στο σημείο της επίθεσης και από την προανάκριση προέκυψε πως πυροβόλησαν κατά των δραστών. Εξετάζεται εάν ήταν εκεί τυχαία ή εάν είχαν κάποια σχέση με το θύμα.

Οι δύο αστυνομικοί κατέθεσαν στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας.

Οι -μέχρι τώρα- ενδείξεις του περιστατικού παραπέμπουν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών του «πολέμου της νύχτας».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα αθλιότητα Ραγκούση αποκάλεσε την επιτροπή Χουντοεξεταστική δείχνοντας ποιος είναι


Χωρίς ίχνος ηθικής και χωρίς να ντρέπεται ο Ραγκούσης που έχει ταυτιστεί με την συμπεριφορά των ακροαριστερών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε την επιτροπή «χουντοεξεταστική». 

«Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!» φώναζε χωρίς ίχνος ντροπής ο Γ. Ραγκούσης ξεφτιλίζοντας το κόμμα του και τον εαυτό του.

Βουλευτές ΝΔ μετά την νέα αθλιότητα Ραγκούση φώναζαν Ντροπή! Να ανακαλέσεις!

«Βλέπουμε συμπεριφορές Χρυσής Αυγής» είπε ο βουλευτής ΝΔ Ηλείας Ανδ. Νικολακόπουλος σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά του προέδρου και των μελών της προανακριτικής της ΝΔ.

«Ντροπή! Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον μας και για τη δημοκρατικότητα μας. Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς κι ως ανθρώπους» είπε ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης.

Οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Πλεύρης αντέταξαν στους κ.κ. Ραγκούση -Αυγέρη που φώναζαν πως «ο Φρουζής είναι έξω και περιμένει» πως «τώρα σας έπιασε ο πόνος; Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά να καταθέσει».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραγκούνης είπε: «Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό. Αλλά κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν» τόνισε. Πρόσθεσε πως τέθηκε το ίδιο ζήτημα και το 2010 και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει τότε. «Είχατε συμφωνήσει. Το καταλαβαίνετε. Γνωρίζατε για το ασυμβίβαστο κι επιμείνατε να προτείνετε τα δυο μέλη. Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της όλη διαδικασίας».


Αναρχοτραμπούκοι οι Πολάκης-Τζανακόπουλος εξαιρέθηκαν και δεν φεύγουν από την επιτροπή απειλώντας



Ραγδαίες εξελίξεις στην προανακριτική για την «σκευωρία Novartis», καθώς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εξαίρεση Πολάκη, Τζανακόπουλου παρά τις απειλές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί να δεχτούν την απόφαση οι Τζανακόπουλος - Πολάκης δηλώνουν σαν γνήσια αντιδημοκράτες ακροαριστεροί ανυπακοή και δεν αποχωρούν καλώντας την επιτροπή να καλέσει την φρουρά για να τους βγάλουν έξω.

Είναι πλέον καθαρό ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνουν μπάχαλο την επιτροπή, να την απαξιώσουν για να γλιτώσουν τις ποινικές ευθύνες από την εμπλοκή τους στην «σκευωρία Novartis» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.






Άθλια αποβράσματα έριξαν μολότοφ σε Γυμνάσιο στην Πάτρα



Οχτώ μολότοφ πέταξαν άθλια αποβράσματα τα ξημερώματα της Τρίτης στο γραφείο του Διευθυντή του 5ου Γυμνασίου Πατρών προκαλώντας ολική καταστροφή. Οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν για τη φωτιά από τον επιστάτη του σχολείου λίγο μετά τις 7 το πρωι,  με αποτέλεσμα τα γραφεία, οι υπολογιστές, φωτοτυπικό και έγγραφα να παραδοθούν στις φλόγες. 

Τα αποβράσμτα κακοποιοί έσπασαν το τζάμι στο γραφείο και πέταξαν μέσα τις μολότοφ.

Η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε ευτυχώς σε άλλους χώρους. Επί τόπου έφθασαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Η αστυνομία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική κάνουν έρευνα για τον εντοπισμό των κακοποιών. Τζάμια έχουν σπάσει και σε άλλες αίθουσες, με τα αποβράσματα πιθανότατα να θέλουν να βανδαλίσουν όλο το συγκρότημα.




Απειλεί ο Ζάεφ γιατί άλλα του είχαν υποσχεθεί : Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την παγώνουμε




Απειλεί ο Ζάεφ μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να χορηγήσουν ημερομηνίες έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία γιατί άλλα φαίνεται του είχαν υποσχεθεί.

Το βέτο προειδοποιεί ο Ζάεφ θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή του στο Euronews ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είπε: «Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. «Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική για τη χώρα και τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο», είπε επίσης ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Euronews. Και πρόσθεσε: «Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της ΕΕ σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι, και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, με την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Και όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

Ο Ζάεφ απείλησε με μορφή προειδοποίησης πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο : «δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».




Μαφιόζικη επίθεση στο Χαϊδάρι! Πυροβόλησαν μέσα σε κόσμο επιχειρηματία



Θρασύτατη μαφιόζικη επίθεση, από αδίστακτους εκτελεστές σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Χαϊδάρι.

Οι δύο επικίνδυνοι εκτελεστές επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού και πυροβόλησαν έναν άνδρα, ο οποίος βρισκόταν σταματημένος με το αυτοκίνητό του μάρκας BMW σε φανάρι στη συμβολή Σατωβριάνδου – Αθηνών.




O άντρας πυροβολήθηκε πολλές φορές με Καλάσνικοφ και όπλο 9 χιλιοστών σύμφωνα με τους κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο. 

Βρέθηκαν 19 κάλυκες από δυο διαφορετικά όπλα, ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών.

Το θύμα είναι βαριά τραυματισμένο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν». Το θύμα είναι γνωστός στις αρχές καθώς σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κατάστημα εμπορίας καφέ που διατηρεί επί της λεωφόρου Αθηνών, είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης τον Μάιο του 2016.

Η ασφάλεια διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των επικίνδυνων εκτελεστών.


Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου



Τις εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, στην Κίσσαμο Χανίων, παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πόλης. Στη συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν μαθητές, τοπικοί σύλλογοι, εθελοντές, πυροσβέστες και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που γιορτάζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ελληνική περιφέρεια, εδώ στην Κίσσαμο, στην Κρήτη. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας και αντλούμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον. Χαίρομαι, καταρχάς, ιδιαίτερα που το προνόμιο του σημαιοφόρου επανήλθε στο Δημοτικό στην άριστη μαθήτρια, στον άριστο μαθητή.

Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι απλά μία ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας. Είναι μία ευκαιρία -και με πράξεις- να αποδείξουμε πως αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού. Για αυτό και αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει να μπορέσουμε να χορηγήσουμε το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη του πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού.

Γνωρίζω καλά ότι η λύση η οποία έχει συμφωνηθεί μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αποτελεί, όμως, μία πρώτη έμπρακτη απόδειξη της συναίνεσης την οποία απαιτείται να αποδεικνύει το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και, επιτέλους, πιστεύω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να το λύσουμε.

Μετά από μία δεκαετία κρίσης η πατρίδα μας, όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες, ατενίζουμε και πάλι το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Το καύσιμο για αυτό το νέο πατριωτισμό της ευθύνης, τον υγιή πατριωτισμό που συμβολίζει η 28η Οκτωβρίου, δεν είναι άλλο από την ενότητα του Έθνους, από το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα και από το συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς, τελικά, θα πετύχουμε στους στόχους μας.

Είμαι σίγουρος ότι σε αυτήν την προσπάθεια όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες θα συμβάλλουν έτσι ώστε να μπορέσει να ξημερώσει, επιτέλους, για την πατρίδα μας μια καλύτερη ημέρα. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους.

Δημοσιογράφος: Γιατί στην Κίσσαμο σήμερα κ. Πρόεδρε;

Κ. Μητσοτάκης: Όπως σας έχω πει θέλω να βρίσκομαι όσο το δυνατόν πιο συχνά στην Ελληνική περιφέρεια. Η Κίσσαμος είναι ένας τόπος με τον οποίο, προσωπικά, με συνδέουν πολλά. Τον αγαπώ ιδιαίτερα. Είναι πάντα μεγάλη ικανοποίηση την οποία παίρνω όταν μπορώ να συμμετέχω σε αυτές τις γιορτές έξω από την πρωτεύουσα, στην Ελληνική περιφέρεια. Χαίρομαι διότι και η συμμετοχή του κόσμου σήμερα ήταν μαζικότατη. Νομίζω ότι και εδώ πέρα, από την Κίσσαμο, εκπέμπεται αυτό το νέο μήνυμα εθνικής ενότητας αλλά και αισιοδοξίας, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Ευχαριστώ πολύ».

Πριν την αναχώρησή του ο Πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους της πόλης και συνομίλησε με κατοίκους.


55χρονος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω στη Νέα Ιωνία με ανήλικο στο αυτοκίνητο




Στη σύλληψη ενός 55χρονου για αποπλάνηση ανηλίκου προχώρησαν τη Δευτέρα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στη Νέα Ιωνία.

Κατά τη διάρκεια περιπολίας, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν τον 55χρονο σε απόμερο σημείο της περιοχής και βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο με έναν ανήλικο, που ήταν ημίγυμνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του «Open» ο 55χρονος και ο ανήλικος είχαν ανταλλάξει μηνύματα μέσω social media και είχαν κλείσει ραντεβού, ενώ ο μεσήλικας φαίνεται πως προσέγγισε τον ανήλικο με οικονομικά ανταλλάγματα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ένας σκύλος, ο ήρωας της αμερικανικής επιδρομής κατά του αρχηγού του ISIS



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε χθες μια φωτογραφία του σκύλου ήρωα της επιδρομής που διεξήγαγε ο αμερικανικός στρατός εναντίον του αρχηγού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο σκύλος «τραυματίστηκε ελαφρά» κατά τη διάρκεια της εφόδου και «ανέρρωσε πλήρως», διαβεβαίωσε ο στρατηγός Μίλεϊ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε στο Twitter, μια φωτογραφία του ζώου, με τη γλώσσα του έξω και με ένα χακί λουρί.

«Αποχαρακτηρίσαμε μια φωτογραφία αυτού του υπέροχου σκύλου (το όνομα του δεν έχει αποχαρακτηριστεί), ο οποίος έκανε ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για την αιχμαλώτιση και εξουδετέρωση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι» έγραψε ο  πρόεδρος των ΗΠΑ.

A VERY GOOD BOY! https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1188909031403900928 


Μέλος «παγκόσμιου κυκλώματος» ο οδηγός του φορτηγού του Έσεξ



Μέλος ενός «παγκόσμιου κυκλώματος» που είναι υπεύθυνο για τη διακίνηση «μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ότι θεωρεί τον οδηγό του φορτηγού στο οποίο εντοπίστηκαν 39 πτώματα στο Έσεξ η δημόσια κατήγορος.

Η κατηγορία κατά του 25χρονου Μορίς Ρόμπινσον διατυπώθηκε κατά την πρωινή εμφάνισή του στο πρωτοδικείο του Τσέλμσφορντ, όπου κρίθηκε πως θα παραμείνει προφυλακιστέος μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Νοεμβρίου.

Πέρα από τις 39 κατηγορίες ανθρωποκτονίας και τις κατηγορίες για διακίνηση ανθρώπων, υποβοήθηση παράνομης μετανάστευσης και ξέπλυμα χρήματος που αντιμετώπιζε, του απαγγέλθηκαν δύο ακόμα κατηγορίες περί απόκτησης προϊόντος εγκλήματος και περί απόκρυψης αυτού κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2018-Οκτωβρίου 2019.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραφε στο βιβλίο συλλυπητηρίων στο τοπικό δημαρχείο του Θάροκ στο Έσεξ ότι «ολόκληρη η χώρα και ο κόσμος έχουν σοκαριστεί από αυτή την τραγωδία» και ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει αυτή τη σκληρή πράξη».

Αργότερα το απόγευμα, σε έκτακτη ενημέρωση προς τη Βουλή των Κοινοτήτων, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είπε ότι θα ενισχυθεί η παρουσία συνοριοφυλάκων στο λιμάνι του Πέρφλιτ, την πύλη εισόδου στη Βρετανία του μοιραίου κοντέινερ-ψυγείου.

Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε με τις βελγικές αρχές να αναπτυχθούν περισσότεροι Βρετανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε, από το οποίο έφυγε για το Πέρφλιτ το κοντέινερ.


Θανάσης Γκαβός
Πηγή: skai.gr


Η σορός του Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα



Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο AFP, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την «ταφή» στη θάλασσα, που θυμίζει εκείνη του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, σε μια επίθεση επίλεκτων μονάδων του αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν.

Τρεις αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν αποκάλυψαν πού πραγματοποιήθηκε η ταφή ούτε πόσο διήρκεσε, επισήμαναν, ωστόσο, ότι ακολουθήθηκαν θρησκευτικά τελετουργικά. Δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως πιστεύουν ότι τα λείψανά του ερρίφθησαν στη θάλασσα από ένα αεροσκάφος.




Δίχως τέλος το σίριαλ του Brexit: «Οχι» της Βουλής σε εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου - με νομοσχέδιο θα επανέλθει ο Τζόνσον


Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τη 12η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των πρόωρων εκλογών, με τον αριθμό αυτό να υπολείπεται σημαντικά των 434 θετικών ψήφων, που χρειαζόταν ο Βρετανός πρωθυπουργός (δηλαδή των δύο τρίτων των βουλευτών του κοινοβουλίου).

Νομοσχέδιο για πρόωρες κάλπες

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η παράλυση. Σημείωσε ότι σκοπεύει να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να καταφέρει να περάσει την πρόταση για πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς έτσι θα απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι τα δύο τρίτα του Σώματος

Υπερ ενός τέτοιου νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το Εθνικό κόμμα Σκωτίας, αν και προτείνουν ως καταλληλότερη ημερομηνία την 9η Δεκεμβρίου. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα των Εργατικών σκοπεύει να εξετάσει το νομοσχέδιο, όταν κατατεθεί και ότι προσβλέπει σε μία ξεκάθαρη θέση που να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Αποδοχή της παράτασης

Νωρίτερα, ο Τζόνσον είχε διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες ότι αποδέχεται τη νέα παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου. ωστόσο, προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν οποιαδήποτε άλλη αναβολή, μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε του ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παράταση, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή και ότι θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα την συμφωνία για την αποχώρηση, αλλά φαίνεται πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο όσο θα έχει την επιλογή μίας επιπλέον καθυστέρησης.

«Για αυτό ζητώ τη διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο, ώστε να διασφαλιστεί η εκλογή νέου κοινοβουλίου, ικανού να επιλύσει το θέμα, σύμφωνα με τους συνταγματικούς μας κανόνες. Αλλά σε περίπτωση που το κοινοβούλιο αρνηθεί και αυτό, προτρέπω τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι μία επιπλέον παράταση μετά τις 31 Ιανουαρίου, δεν είναι δυνατή. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να επικυρώσουμε τη συμφωνία μας» είχε τονίσει σε επιστολή του προς την Ε.Ε.. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ