Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Συνελήφθη ημεδαπός, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου


Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου, σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου .

Ειδικότερα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαβιβάστηκαν αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Αγνοουμένων και Εκμεταλλευομένων Παιδιών των Η.Π.Α. ( National Center of Missing and Exploited Children ), με τις οποίες χορηγήθηκαν πληροφορίες αναφορικά με κατοχή και διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων από χρήστη του διαδικτύου που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ακολούθησε ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων, κατά την οποία προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας ελληνικής εταιρίας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας.

Άμεσα, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία διέταξε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, εκδίδοντας σχετικό βούλευμα.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την εμπλεκόμενη εταιρία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας, καθώς και με παρόχους μέσων κοινωνικής δικτύωσης του εξωτερικού και προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας του ημεδαπού και ο τόπος διαμονής του, σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος.

Στη συνέχεια, λόγω τοπικής αρμοδιότητας, η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και χθες (23 Οκτωβρίου 2019), πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του ημεδαπού όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

(15) σκληροί δίσκοι,
(3) φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (τάμπλετ) και
(4) κινητά τηλέφωνα.
Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια, βρέθηκαν αποθηκευμένα χιλιάδες αρχεία εικόνας και βίντεο με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων και ο ημεδαπός συνελήφθη εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε τακτικό Ανακριτή.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για εργαστηριακή εξέταση.


Το φορτηγό του θανάτου: Στους -25 βαθμούς πέθαναν οι 39 μετανάστες


Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για την εξιχνίαση της υπόθεσης των 39 πτωμάτων που εντοπίστηκαν μέσα σε φορτηγό στο Έσεξ του Λονδίνου και τις συνθήκες υπο τις οποίες έχασαν την ζωή τους. 

Αν και παραμένει άγνωστη η ταυτότητα των 39 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους κατά την μεταφορά τους, οι βρετανικές αρχές εκτιμούν πως τα θύματα του Έσεξ είχαν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Πιθανότατα πέθαναν από το κρύο μέσα στο κοντέινερ – ψυγείο που οδηγούσε ο 25χρονος Βορειοϊρλανδός Μο Ρόμπινσον, ο οποίος και έχει συλληφθεί από την πρώτη στιγμή.


Σύμφωνα με ειδικούς, η θερμοκρασία μέσα στο κοντέινερ, που συνήθως μεταφέρει μπισκότα, ήταν -25 βαθμούς. Που σημαίνει πως οι 39 άνθρωποι δεν είχαν πιθανότητες επιβίωσης σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία. 

Νεότερα στοιχεία των βρετανικών αρχών αναφέρουν πως η νταλίκα του θανάτου, που εντοπίστηκε χθες τα ξημερώματα σε βιομηχανικό πάρκο του Έσεξ είχε μπει σε φέρρυ από το Βέλγιο για να περάσει τη Βρετανία. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πότε τα 39 θύματα - 38 ενήλικες κι ένας έφηβος - μπήκαν στο κοντέινερ της νταλίκας και αν ο 25χρονος οδηγός γνώριζε τι υπήρχε μέσα στο ψυγείο που μετέφερε.  

Ο Ρίτσαρντ Μπέρνετ, γενικός διευθυντής της Ένωσης Οδικών Μεταφορών, ανέφερε πως οι 39 μετανάστες θα πάγωσαν μέχρι θανάτου σε τρομακτικές συνθήκες αν το ψυγείο ήταν σε λειτουργία. 

«Θα ήταν σκοτεινά και αν το ψυγείο λειτουργούσε θα ήταν απίστευτα κρύα», είπε. 
«Το μόνο μέρος για να πάει κανείς τουαλέτα ήταν μέσα στο κοντέινερ. Φαντάζεστε πως αν βρίσκονταν εκεί για μέρες, θα ήταν τρομακτικό», τόνισε.


Το ταξίδι με το μεταλλικό παγωμένο φέρετρο έως το Έσεξ

Για τουλάχιστον 15 ώρες ήταν στοιβαγμένοι εκεί πριν η αστυνομία κληθεί στο πάρκο Γκρέις στο Έσεξ και βρεθεί μπροστά στη μακάβρια αποκάλυψη. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, οι 39 μετανάστες να βρίσκονταν στο «παγωμένο φέρετρο» για περισσότερες ώρες.


Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το λιμάνι Zeebrugge του Βελγίου, απ’ όπου ξεκινούν το ταξίδι τους για τη Βρετανία πολλά κοντέινερ, ήταν το μέρος όπου επιβιβάστηκαν τα θύματα στη νταλίκα. Η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει, μεταξύ άλλων, αν ήταν οι διακινητές εκείνοι που το βρήκαν και τους ανάγκασαν να μπουν εκεί για να μεταφερθούν στη Βρετανία.


Το κοντέινερ φορτώθηκε σε εμπορικό πλοίο την περασμένη Πέμπτη περίπου στις 14:00 και χρειάστηκε ταξίδι 10 ωρών πριν δέσει σε αποβάθρα στο Έσεξ, στις 00:30 τα ξημερώματα, χθες.

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας έχει εντοπίσει τη νταλίκα του θανάτου να κινείται προς το βιομηχανικό πάρκο Γουοτεργκλέιντ λίγα λεπτά πριν οι αρχές βρουν τα 39 πτώματα. Στη 01:10 τα ξημερώματα, έφτασε στο πάρκο Γκρέις στο Έσεξ.

Λίγο αργότερα το κέντρο ελέγχου για τα ασθενοφόρα έλαβε τηλεφώνημα με το οποίο πληροφορούνταν για την ύπαρξη 39 πτωμάτων στο κοντέινερ. Η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει αν το τηλεφώνημα αυτό έγινε από τον 25χρονο οδηγό της νταλίκας ο οποίος έχει συλληφθεί ως ύποπτος για δολοφονία ήξερε για την ύπαρξη των 39 ανθρώπων στο κοντέινερ – ψυγείο που μετέφερε με τη νταλίκα του στη Βρετανία ή όχι. 

Η οικογένειά του δηλώνει άγνοια για τις κινήσεις του.

Πηγή: Daily Mail
skai.gr


Δέσμη ενεργειών Αυγενάκη κατά της βίας


Άμεση ήταν η αντίδραση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη μετά και τα τελευταία σοβαρά κρούσματα βίας.

Ο Υφυπουργός αθλητισμού έμεινε πιστός σε όσα έχει προαναγγείλει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την βία.

Μετά και την συνάντηση που είχε με τον αθλητικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για την εισβολή στο Ρέντη ενώ θα κληθεί η ΑΕΚ για το πάρτι του Βράνιες και τα υβριστικά συνθήματα κατά του Ολυμπιακού.

Αναλυτική η ενημέρωση για την δέσμη ενεργειών του Αυγενάκη για τα θέματα της βίας έχει ως εξής:

Εξ αφορμής των τελευταίων περιστατικών βίας και ενισχυτικά ως προς τη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Magglingen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», για το οποίο ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και αναμένεται η εισαγωγή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προχώρησε στις εξής συντονισμένες πρωτοβουλίες:

* Απέστειλε επείγουσα επιστολή προς την ΕΠΟ, ώστε να ενημερωθούν άμεσα οι ΠΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία ότι υπάρχει προθεσμία ενός μηνός από σήμερα, προκειμένου οι όποιες Λέσχες Φιλάθλων τους δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με την κείμενη νομοθεσία, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας τους.

Σημειώνεται ότι στο Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, που τηρεί η ΓΓΑ, βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας έχουν οι εξής δέκα (10):

– Πανελλαδική Λέσχη Φιλάθλων Παναθηναϊκού
– Σύνδεσμος Οπαδών και Φιλάθλων ΑΕΚ – Γνήσια Θύρα 21 1975 (Original 21 – 1982)
– Λέσχη Φίλων ΠΑΕ Α.Ο. SKODA XANTHI – XANTHI FANS
– Λέσχη Φιλάθλων ΠΑΟ Λεωφόρου – Ερυθρού- Νέου Ψυχικού – Ελληνορώσων
– Λέσχη Φιλάθλων του ΑΟ Καβάλας – Γαλάζιοι Αργοναύτες Λέσχη Φίλων Αιγάλεω – Θύρα 12
– Πανελλήνια Λέσχη Φίλων ΟΦΗ – Κρήτες 4 2003 Θεόδωρος Παπαδόπουλος
– Λέσχη Φίλων Αθλητικού Συλλόγου Άρη Θεσσαλονίκης
– Λέσχη Φίλων Νίκης Βόλου – Blue Club Π. Ντοκούζης 1985 – Θύρα 3
– Λέσχη Φίλων Πανιωνίου

* Προτείνει, με την συνδρομή της FIFA, να γίνει χρήση του άρθρου 35, παράγραφος ζ του Καταστατικού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), ώστε να τροποποιηθεί άμεσα ο Πειθαρχικός της Κώδικας, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι προβλέπει ηπιότερες ποινές, για τις οποίες το Υφυπουργείο Αθλητισμού είχε εκφράσει τότε τις έντονες αντιρρήσεις του. Επιβάλλεται να γίνουν αυστηρότερες, λοιπόν, οι ποινές:

Α) Σε περιπτώσεις επεισοδίων εντός γηπέδου.
Β) Για δυσμενείς/εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων και αθλητών.

Επιπλέον, η εκάστοτε έκθεση του παρατηρητή της ΔΕΑΒ να γίνεται αποδεκτή ως ένα ακόμα αποδεικτικό έγγραφο από τις Πειθαρχικές Επιτροπές, κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Αίτημα που επίσης δεν είχε γίνει δεκτό από την ΕΠΟ προ μηνών στις τότε σχετικές συζητήσεις για τις τροποποιήσεις του Πειθαρχικού Κώδικα.

* Συναντήθηκε σήμερα με τον Αθλητικό Εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, από τον οποίο ζήτησε ενημέρωση για τα τελευταία συμβάντα. Ο κ. Σιμιτζόγλου ανέφερε:

α) Σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας για τα επεισόδια χτες το απόγευμα στον αγώνα Ολυμπιακός – Μπάγερν για το Youth League της UEFA. Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε την ανάγκη της χωρίς χρονοτριβή διαβίβασης της δικογραφίας στον αρμόδιο αθλητικό εισαγγελέα (Πειραιά).

β) Πρόκειται να κληθούν άμεσα στην Εισαγγελία οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ ΑΕΚ σχετικά με το υβριστικό σύνθημα σε εκδήλωση των ποδοσφαιριστών τους.

γ) σχετικά με τη διαδικτυακή εκπομπή «Άντε Γεια» της 21ης Οκτωβρίου 2019, έχει επίσης σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως ποινική δικογραφία εναντίον του παρουσιαστή της για υποκίνηση βίας, βάσει του άρθρου 41ΣΤ 2725/1999.

* Συναντήθηκε νωρίτερα και με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Καταπολέμησης της Βίας, Αχιλλέα Τσιχτή, για τα περιστατικά βίας των τελευταίων ημερών και πληροφορήθηκε ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΑΒ είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

Από πλευράς ΔΕΑΒ ενημερώθηκε ότι εστάλη σήμερα επιστολή προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου. Σ’ αυτήν επισημαίνεται το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της καταστρατήγησης των απαγορεύσεων οργανωμένης και μεμονωμένης μετακίνησης φιλοξενούμενων φιλάθλων και παρουσίας τους στις εξέδρες, προτείνοντας να τηρούνται με συνέπεια οι υπουργικές αποφάσεις.

* Ορίστηκε η σύνθεση της «Steering Committee», της Επιτροπής για την ασφάλεια στα γήπεδα, την αντιμετώπιση της βίας και τους προσυνεννοημένους αγώνες, η οποία θα ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της τις προσεχείς ημέρες. Συμμετέχουν οι εξής:

– Λευτέρης Αυγενάκης (Υφυπουργός Αθλητισμού)
– Μάριος Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA)
– Mark Timmer (σύμβουλος ασφάλειας και προστασίας αγώνων UEFA)
– Nicolas Raudenski (αξιωματούχος ακεραιότητας UEFA).
– Χαράλαμπος Τσιανάκης (νομικός σύμβουλος Υπουργείου Δικαιοσύνης),
– Ιωάννης Αναστασάκος (σύμβουλος Υπουργού Προστασίας Πολίτη),
– Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου (Αθλητικός Εισαγγελέας)
– Νικόλαος Πετρόπουλος (Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας),
– Αχιλλέας Τσιχτής (πρόεδρος ΔΕΑΒ),
– Αλέξης Δέδες (εκτελεστικός γραμματέας ΕΠΟ),
– Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος SL 1)
– Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος SL 2).


ΤΑ ΝΕΑ




Χρυσοχοΐδης: Ιδιώτες γιατροί έβγαζαν ευάλωτους χιλιάδες πρόσφυγες και μεταφέρονταν στην ενδοχώρα



Μαγαζάκι με εμπόρευμα μετανάστες έγινε η Ελλάδα!

Στην καταγγελία ότι ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα σε μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου αυτοί να χαρακτηρίζονται «ευάλωτοι» και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας την Τετάρτη για το καθεστώς χορήγησης ασύλου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.  

Χρυσοχοΐδης : «οι ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες του Ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ότι όλοι αυτοί ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μεταφέροναι στο εσωτερικό λόγω της ευαλωτότητας αυτής, του μετατραυματικού στρες. Δίνανε, λοιπόν, για μετατραυματικό στρες δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα όλοι να κηρύσσονται ευάλωτοι, όλοι να μεταφέρονται στο εσωτερικό και κανένας να μην επιστρέφεται». Σημείωσε ακόμη ότι «από το 2016 μέχρι σήμερα, κατατέθηκαν 156.529 αιτήσεις ασύλου και εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές οι 39.336, περίπου 40.000», θέτωντας το ερώτημα που βρίσκονται οι υπόλοιποι 115.000;;;;;;;

«Που είναι αυτοί οι άνθρωποι; Πού βρίσκονται 115.000 άνθρωποι, τους οποίους το σύστημα δεν τους δικαίωσε; Υπάρχει κανείς να γνωρίζει, ότι κυκλοφορούν εδώ 115.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν διαθέτουν ντοκουμέντα, έγγραφα ταξιδιωτικά νόμιμα; Υπάρχει κάποιος να μας το απαντήσει αυτό; Πού είναι αυτοί οι άνθρωποι»;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία ακολουθούσε τη λογική «στοιβάζουμε ανθρώπους και τίποτα παραπέρα, και αυτό το στοίβαγμα ανθρώπων οδήγησε στη μείωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που είχαν ανάγκη».


Τι προβλέπεται για την προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για πλήρη σύνταξη


Τις προϋποθέσεις για τη δυνατότητα που παρέχεται σε μακροχρόνια ανέργους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης, καθορίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με έγγραφο που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΦΚΑ, βασική προϋπόθεση είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, να υπολείπονται, μέχρι πέντε χρόνια, προκειμένου να θεμελιώσουν το δικαίωμα αυτό. Η καταβολή των εισφορών βαρύνει τον κλάδο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με την επωνυμία ΛΑΕΚ «Λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση».

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι άνδρες και οι γυναίκες ασφαλισμένοι/ες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, δικαιούνται πλήρη σύνταξη, λόγω γήρατος, α) στο 67ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης και β) στο 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 3.600 ημέρες σε ειδικότητες που καλύπτονται από τον «Κανονισμό περί Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» και 1.000 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης στον ως άνω Κανονισμό, κατά την τελευταία 13ετία, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση για τους παλαιούς/ες ασφαλισμένους/ες και 3.375 ημέρες σε ειδικότητες που καλύπτονται από τον «Κανονισμό περί Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» για τους νέους/ες ασφαλισμένους/ες.

Κατόπιν τούτου, τα όρια ηλικίας που πρέπει να έχουν συμπληρώσει οι ασφαλισμένοι, για να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2874/2000, είναι:

– Θεμελίωση, εκτός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, το 62ο έτος (παλαιοί – νέοι).

– Θεμελίωση, σύμφωνα με τον Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, το 57ο έτος.

Τα ανωτέρω αφορούν άνδρες και γυναίκες. Ως προς τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ασφαλισμένοι, ώστε να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2874/2000, δεν έχουν επέλθει αλλαγές.

Πεδίο εφαρμογής

Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους α) του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και β) των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι για κύρια σύνταξη στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Προϋποθέσεις

1. Να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες, να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη.

2. Να πληρούν τα προαναφερόμενα κατά περίπτωση όρια ηλικίας.

3. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση, να μην είναι ανάπηροι, δηλαδή να μην έχουν ασφαλιστική αναπηρία άνω του 67%.

4. Ο υπολειπόμενος χρόνος για τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγω γήρατος, στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ να μην υπερβαίνει τα πέντε χρόνια (1.500 ήμερες).

Στο συνολικό πραγματοποιηθέντα στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ χρόνο ασφάλισης συνυπολογίζονται:- Ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού φορέα, αρκεί να είναι το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τελευταίος φορέας.

– Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης.

– Κάθε χρόνος που συνυπολογιζόταν για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση του άρθρου 41 του Α.Ν. 1846/1951 (Γεν. Εγγραφο Α23/590/31.1.1984 και Εγκ. 12/1992).

Κλάδοι ασφάλισης

Η ασφάλιση μπορεί να γίνει:

– Είτε στον κλάδο σύνταξης του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε στον κλάδο του τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, υπό την προϋπόθεση ότι έχει γίνει υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση με τις ίδιες διατάξεις και στον κλάδο σύνταξης του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Όμως, εάν τυχόν συμπληρωθεί ο αριθμός ημερών ασφάλισης ο απαραίτητος στον κλάδο σύνταξης του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είναι δυνατή η συνέχιση της προαιρετικής ασφάλισης μόνο στον κλάδο του τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, μέχρι τη συμπλήρωση και σε αυτόν του υπολειπόμενου χρόνου. Σε περίπτωση που έχει χωρήσει ασφάλιση σε περισσότερους του ενός οργανισμούς επικουρικής ασφάλισης, προαιρετική με τις παρούσες διατάξεις είναι δυνατή μόνο σε έναν φορέα.

Για να είναι δε το τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ αρμόδιος φορέας, πρέπει να είναι και τελευταίος.

Προαιρετική ασφάλιση στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν είναι επιτρεπτή.

Διάρκεια

Η διάρκεια της συγκεκριμένης προαιρετικής ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε χρόνια από την ημερομηνία ένταξης σε αυτήν. Η προαιρετική ασφάλιση αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Λήξη

Λήξη της προαιρετικής ασφάλισης επέρχεται με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους:

– Με τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης γήρατος στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στο τ. ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ.

– Με γραπτή δήλωση του ασφαλισμένου ότι επιθυμεί τη διακοπή της προαιρετικής ασφάλισής του.

– Με τη συνταξιοδότηση, λόγω αναπηρίας αορίστου χρόνου.

– Με το θάνατο του ασφαλισμένου.

Αναστολή

Αναστολή επέρχεται, ως εξής:

– Με την ανάληψη εργασίας ασφαλιστέας σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.

– Με τη συνταξιοδότηση, λόγω αναπηρίας ορισμένου χρόνου.Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση αναστολής, λόγω ανάληψης εργασίας, δεν απαιτείται παρέλευση νέου 12μήνου ανεργίας, αλλά, μετά τη διακοπή της εργασίας, συνεχίζεται η προαιρετική ασφάλιση.

Δικαιολογητικά

Η υπαγωγή γίνεται με αίτηση του ανέργου στο υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του, υποβάλλοντας:

– τα ασφαλιστικά του βιβλιάρια ή και βεβαίωση χρόνου από άλλον φορέα

– Υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών δεν έχει άλλο χρόνο ασφάλισης, εκτός αυτού που περιέχεται στα προσκομισθέντα βιβλιάρια ή τις βεβαιώσεις άλλων φορέων και

– βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι ο αιτών είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του επί ένα συνεχές 12μηνο, πριν από την υποβολή της αίτησής του για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση, ότι κατέχει κάρτα ανεργίας ανανεούμενη (κατά το ίδιο χρονικό διάστημα) και πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 10 του Ν. 2874/2000.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Εξαρθρώθηκε η σπείρα που έμπαινε με κλεμμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα


Πρόκειται για την εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης, η «επαγγελματική» δράση της οποίας προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, με εσωτερική διάρθρωση και κατανομή ειδικότερων ρόλων, που δραστηριοποιούνταν στο πεδίο των διαρρήξεων με τη μέθοδο του εμβολισμού.

Πιο αναλυτικά, από την αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από το σύνολο του προανακριτικού υλικού και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και ο τρόπος δράσης τους.

Ειδικότερα, από αρχές του έτους, παρατηρήθηκαν παρόμοια περιστατικά διαρρήξεων καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής κατά τις νυχτερινές ώρες, με χαρακτηριστική μεθοδολογία δράσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράστες πραγματοποιούσαν διαρρήξεις με την μέθοδο του εμβολισμού, δηλαδή χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα και με αυτά προσέκρουαν στις τζαμαρίες των καταστημάτων προκαλώντας μεγάλες φθορές, ενώ στη συνέχεια αφαιρούσαν εμπορεύματα και διάφορα χρηματικά ποσά από τις ταμειακές μηχανές.

Για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού τα μέλη της οργάνωσης έκλεβαν αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας (δεκαετίας 1990), συγκεκριμένου τύπου και κατασκευαστή, από διάφορες περιοχές της Αττικής και ακολούθως, μετέβαιναν με το κλεμμένο όχημα στο κατάστημα που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και εμβόλιζαν με αυτό τα ρολά και την πρόσοψη του καταστήματος.

Στη συνέχεια, εισέρχονταν στο εσωτερικό του καταστήματος, ερευνούσαν το χώρο και αφαιρούσαν προϊόντα και διάφορα χρηματικά ποσά που έβρισκαν στις ταμειακές μηχανές.

Τα κλεμμένα αυτοκίνητα συχνά τα εγκατέλειπαν στο σημείο της διάρρηξης, ενώ άλλες φορές, διέφευγαν με αυτά και τα εγκατέλειπαν σε κοντινή απόσταση, συνεχίζοντας την διαφυγή τους με έτερο όχημα.

Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας φρεάτια της ΕΥΔΑΠ ή κατάλληλα εργαλεία, έκοβαν τα ρολά των καταστημάτων και στη συνέχεια έσπαζαν τις τζαμαρίες.

Κατά την δράση τους κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με τις κουκούλες από τις ζακέτες ή τα φούτερ που φορούσαν ή ακόμα και με τη μπλούζα τους, μένοντας γυμνοί από τη μέση και πάνω, ενώ κάλυπταν τα χέρια τους με γάντια ή κάλτσες.

Χαρακτηριστική περίπτωση της οργανωμένης και σκληρής δράσης αποτελεί περιστατικό κατά το οποίο έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, στη θέα των οποίων κινήθηκαν με το όχημα τους προκειμένου να εμβολίσουν το περιπολικό όχημα και τότε ένας εκ των αστυνομικών προ του κινδύνου της σωματικής τους ακεραιότητας πυροβόλησε στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα του οχήματος. Ακολούθως, οι δράστες διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί:

(11) διαρρήξεις καταστημάτων με θραύση της τζαμαρίας ύστερα από εμβολισμό με όχημα σε διάφορες περιοχές όπως της Αττικής (Ν. Φιλαδέλφεια, Ταύρο, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι κ.α.),
(10) λοιπές διαρρήξεις καταστημάτων και μια (1) απόπειρα (Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη κ.α),
(3) διαρρήξεις αποθηκών πολυκατοικιών,
(1) διάρρηξη σε θέατρο,
(1) διάρρηξη σε σχολικό συγκρότημα,
(11) κλοπές Ι.Χ.Ε. οχημάτων (Κολωνό, Ταύρο, Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Νίκαια, Αργυρούπολη κ.α.) και δυο (2) κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.
Στο πλαίσιο της εξιχνίασης πραγματοποιήθηκαν (6) έρευνες σε οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim και ο ρουχισμός που φορούσαν οι δράστες κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, επιπρόσθετα κατασχέθηκε και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως όχημα διαφυγής.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμορίας, των διακεκριμένων κλοπών και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απείθειας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.»







Ληστεία αυτοκινήτου στο κέντρο του Ψυχικού εύκολα και «ατσαλάκωτα»



Συνέβη το Νοέμβριο του 2018, στις 21.15 το βράδυ στο Ψυχικό, στη συμβολή με την Κηφισιάς. Σε ένα πολυσύχναστο μέρος, γεμάτο καταστήματα. Ο κάτοχος του συγκεκριμένου SUV,  στάθμευσε για λίγα λεπτά, με τα «alarm» έξω από ένα κεντρικό φαρμακείο.

Ο ένας, εκ΄ των δύο κλεφτών, στέκεται έξω από τη βιτρίνα του Φαρμακείου παρακολουθώντας πολύ προσεκτικά τον οδηγό που βρίσκεται μέσα στο φαρμακείο. Παράλληλα με handsfree συνομιλεί με το συνεργό του, ο οποίος βρίσκεται στο σταθμευμένο αυτοκίνητο του θύματος.


Ο τύπος με το handsfree βγάζει από την τσέπη του τον μικρό ανιχνευτή συχνότητας των κλειδιών και στη συνέχεια, ξεκλειδώνει  το αυτοκίνητο. Ο συνεργός του, αφού ανοίγει άνετος την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου, δε βρίσκει τίποτα και ανοίγει και το πορτμπαγκάζ, παίρνοντας την τσάντα του θύματος-οδηγού.

Οι συγκεκριμένοι κλέφτες έχουν συλληφθεί και τα θύματα των κλοπιμαίων περνάνε αυτή την περίοδο από την ασφάλεια Αμαρουσίου να παραλάβουν-αν ακόμα υπάρχουν- τα πράγματά τους από τα κλοπιμαία, τα οποία είναι αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ…

Δείτε το video-ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το newsauto:



Πηγή : newsauto.gr


Δώρο γιορτής, γενεθλίων δεν μετράει πόσο ακριβό είναι αλλά η πράξη που επιβεβαιώνει το συναίσθημα


Φανταστείτε σε μία σχέση ο ένας να δίνει, να δίνει, να δίνει και ο άλλος να παίρνει, να παίρνει, να παίρνει και να μην ανταποδίδει όπως κάνουν τα αρπακτικά! Άσχημο ε; Αλλά υπαρκτό σε πολλές σχέσεις που τελειώνουν άδοξο γιατί υπάρχουν αυτά τα μικρά που επιβεβαιώνουν συναίσθημα.

Οι εορταστικές ανταλλαγές δεν είναι μια απλή συνήθεια αλλά πολύπλοκη πράξη, δεν είναι το δώρο που μετράει είναι η σκέψη που μετράει που επιβεβαιώνει την σκέψη. Οι γιορτές είναι ταυτισμένες στην ψυχοσύνθεση του νεοέλληνα με δώρα. Νομίζετε ότι απλώς δίνετε και παίρνετε ένα δωράκι λόγω της ημέρας και αυτό είναι όλο; Δεν είναι έτσι καθόλου μετράει πολύ το πώς υπολογίζεις τον άλλο.

Πόσοι και πόσες του Αγίου Βαλεντίνου πήρατε, ένα δώρο αγάπης ένα τραπέζι αγάπης και δεν ανταποδώσατε έστω με ένα λουλούδι που κόψατε από μία γλάστρα; Εγώ ξέρω περιπτώσεις που ήταν ξεφτίλα και μετά αναρωτιόνταν γιατί χώρισαν.

Η προσφορά των δώρων είναι μεγάλης σημασίας για την έκβαση μιας σχέσης, νέας ή παλιάς, ερωτικής, φιλικής ή τυπικής. Το δώρο μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει τη σχέση με τον παραλήπτη του, ανάλογα με την ποιότητα της σχέσης τη στιγμή της προσφοράς του δώρου. 

'Έχω περίπτωση σχέσης έντονης με μεγάλη αγάπη που ο ένας έδινε, έδινε, έδινε και η άλλη έπαιρνε, έπαιρνε, έπαιρνε και δεν έδινε ούτε για πλάκα με αποτέλεσμα αυτό μαζί με κάτι άλλα (όπως ότι δεν έφτιαχνε ούτε ένα αυγό στον σύντροφο της) διέλυσε την σχέση άδοξα και έγειρε η πλάστιγγα σε άλλη που μπορούσε να ξυπνάει συναισθήματα χωρίς να υπάρχει τόσο μεγάλη αγάπη μεταξύ τους. Ξέρω δαχτυλίδι που έμεινε στα χέρια του συντρόφου μήνες χωρίς να το δώσει γιατί απλά η σύντροφος του δεν το άξιζε.

Κατ’ αρχάς ένα δώρο έχει την ικανότητα να ενδυναμώσει μια σχέση εν τω γεννάσθαι της, η να την επαναφέρει μετά από χωρισμό. Τα δώρα μπορούν να επιβεβαιώσουν μια υπάρχουσα καλή σχέση, πράγμα με το οποίο είμαστε και περισσότερο εξοικειωμένοι καθώς συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε δώρα με φίλους και σχέσης επιβεβαιώνοντας συναισθήματα για τον άλλο, ερωτικά, φιλικά.

Βεβαίως ένα δώρο μπορεί να έχει και μηδαμινή επιρροή στον παραλήπτη του αλλά η πράξη δεν περνάει απαρατήρητη. Ακόμη τα δώρα μπορούν να επιβεβαιώσουν μια αρνητική σχέση, όπως όταν κανείς χαρίζει κάτι χωρίς να σκεφτεί αν αυτό θα ευχαριστήσει τον παραλήπτη ή αν του είναι χρήσιμο.  Τα δώρα έχουν τη δύναμη να χαλαρώσουν τους δεσμούς μεταξύ ατόμων ή ακόμη και να τους κόψουν τελείως, εάν δεν υπάρχει ανταπόδοση και κατανόηση για την πράξη.

Χωνέψτε το, τα δώρα μπορούν πράγματι να αλλάξουν τη ροή μιας σχέσης προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο όπως μπορούν και να φέρουν κοντά ζευγάρια που έχουν χωρίσει ακόμα και για σοβαρούς λόγους. 

Ένα δώρο μπορεί ξαφνικά να μας φέρει μια επιφώτιση, μια αναπάντεχη συνειδητοποίηση ότι αυτός που κάνει το δώρο επιδιώκει να ανεβάσει τη σχέση σε ένα άλλο, θετικότερο και εντονότερο επίπεδο. 

Με λίγα λόγια δεν είναι το δώρο που μας κάνει ευτυχισμένους εκτός και εάν είμαστε συμφεροντολόγοι και αρπακτικά, είναι η πράξη που ξυπνάει συναισθήματα και δείχνει πόσο μας αγαπάει και μας υπολογίζει ο άλλος.

Νάντια


Συνάντηση Μητσοτάκη με τραπεζίτες για τις παράλογες χρεώσεις




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 13:30, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και μέσα στα θέμα που θα συζητηθούν είναι και οι τραπεζικές χρεώσεις.

Στο τραπέζι θα συζητηθούν τα κόκκινα δάνεια, η ρευστότητα στην αγορά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους τραπεζίτες να μπει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις και προμήθειες συναλλαγών και υπηρεσιών που ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες.

Παράλληλα θα συζητηθεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία μειώνει το διοικητικό κόστος για τις τράπεζες.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαβός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.


Στο κτίριο Κεράνη μεταφέρεται η Υπηρεσία Ασύλου



Τη μεταφορά της Υπηρεσίας Ασύλου στο κτίριο Κεράνη, όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο στη αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της δεύτερης παρέμβασής του, ο στόχος της μεταφοράς είναι «να υπάρχει χώρος για τις υπηρεσίες και ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε εξάλλου, ότι το υπουργείο προχωρά στην ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Ήδη ολοκληρώθηκαν 200 προσλήψεις χειριστών και διοικητικών υπαλλήλων, για άλλους 220 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης την 1η Δεκεμβρίου, ενώ επιπλέον 50 θα προσληφθούν ως τις 15-20 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά.

Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατήγγειλε ότι ιδιώτες γιατροί «έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι όλοι ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κανένας να μην επιστρέφεται».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι στην ουσία ακολουθούσε τη λογική «στοιβάζουμε ανθρώπους και τίποτα παραπέρα, και αυτό το στοίβαγμα ανθρώπων οδήγησε στη μείωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που είχαν ανάγκη», καθώς και ότι δεν έφτιαξε επαρκείς υποδομές για να προλάβει την αύξηση των ροών.

Σήμερα οι προθεσμίες αναμονής, κυρίως για όσους δεν πάρουν άσυλο σε πρώτο βαθμό, είναι 2,5-3 χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος επισήμανε επιπροσθέτως, ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 156.529 αιτήσεις ασύλου, από τις οποίες εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές περίπου 40.000 και έθεσε το ερώτημα πού βρίσκονται σήμερα οι υπόλοιποι 115.000.

Τέλος, για το χρονικό διάστημα των 18 μηνών κράτησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, διευκρίνισε ότι μεταφέρονται κατά γράμμα οι ευρωπαϊκές οδηγίες «χωρίς καμία προσθήκη ή αφαίρεση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Υπόθεση Novartis: Απορρίφθηκε το αίτημα Λοβέρδου για εξαίρεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη



Αρνητική απάντηση έδωσε το Συμβούλιο Εφετών στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αιτήθηκε την εξαίρεση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, από την έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Το δικαστικό Συμβούλιο φαίνεται να αποδέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα που ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση του βουλευτή, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι μεροληψίας στο πρόσωπο της εισαγγελέως Διαφθοράς. Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, που ελέγχεται ποινικά στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, αιτιολογούσε την προσφυγή του κατά της κ. Τουλουπάκη με βασικό σκεπτικό πως είναι συμμέτοχος σε αδικήματα που φέρεται να έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στο μεταξύ, το κατώφλι της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου πέρασε σήμερα η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, για την υπόθεση της Novartis, μετά τις αναφορές στο πρόσωπό της από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, η κ. Παπασπύρου συμμετείχε σε συσκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, και την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, όπου, σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα, είχε συμφωνηθεί η απομάκρυνση της Ελένης Τουλουπάκη από τη θέση της για να σταματήσει η επιρροή του «Ρασπούτιν» στο πρόσωπό της.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μητσοτάκης: Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις οικοδομές



Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας, να βρεθώ ανάμεσά σας -και μάλιστα σε μία συζήτηση με τόσο ενδιαφέρον θέμα: «Ευρώπη. Αφήνουμε πίσω την αναποφασιστικότητα;»

Κυρίες και κύριοι,
Αν μπορούσα στην εισαγωγή της παρέμβασής μου να παρέμβω στον τίτλο της εκδήλωσής σας, θα αντικαθιστούσα μόνο μία λέξη και θα άλλαζα ελάχιστα τη στίξη. Θα αφαιρούσα το ερωτηματικό από την «αναποφασιστικότητα» και θα έγραφα «Ελλάδα» αντί για «Ευρώπη»! Ακούγεται φιλόδοξο; Κι όμως! Παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η ήπειρός μας, εδώ -στη χώρα μας- διαμορφώνονται -μετά από δέκα χρόνια κρίσης- συνθήκες όχι μόνο σταθερότητας αλλά, κυρίως, προόδου.
Κι αν οι Βρυξέλλες, σήμερα, εμφανίζονται διστακτικές ενώπιον υπαρκτών προκλήσεων -όπως το Μεταναστευτικό, οι γεωστρατηγικές μεταβολές στην ευρύτερη γειτονιά μας- η Αθήνα, σήμερα, εκπέμπει ένα μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης, αισιοδοξίας και ανάπτυξης. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια. Όπου η Ελλάδα εργάζεται για να βαδίσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο και όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων -προσαρμοζόμενα, βεβαίως, στις υποχρεώσεις που αυτός ο δρόμος προϋποθέτει.
Έχοντας βιώσει τραυματικά αυτήν την δεκαετή κρίση, διαθέτουμε, πλέον, τη γνώση την βούληση, την συλλογική αυτογνωσία που αποτελούν την πρώτη ύλη της αποφασιστικότητας. Και, νικώντας στην πράξη τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας. Από την άποψη αυτή, επιλέγω να απαντήσω στο ερώτημα του Economist -στην πρώτη μου παρουσία σε αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός, ως Πρωθυπουργός της χώρας- περιγράφοντας το σχέδιο που γίνεται πράξη, τώρα, στη χώρα μας.
Με άλλα λόγια, είμαι εδώ για να καταθέσω την ελληνική «υπό εφαρμογή εμπειρία» ως μία πρόσθετη παράμετρο στην «υπό διαμόρφωση» ευρωπαϊκή εμπειρία. Αν ανατρέξει κανείς στα γεγονότα των πρόσφατων ετών, όπως συνοπτικά αλλά πολύ εύστοχα έκανε η Joan θα παρατηρήσει ότι η Ελλάδα προηγήθηκε σε μία σειρά διεθνών εξελίξεων.
Υπήρξαμε η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης, που χτυπήθηκε από την κρίση χρέους το 2009. Και μία από τις πρώτες χώρες που είδε το πολιτικό της σύστημα να αναδιατάσσεται ριζικά με διάφορα κόμματα τα οποία αναδύθηκαν, σπρώχνοντας όχι μόνο την πολιτική τάξη αλλά και την οικονομία, και την κοινωνία μας σε ένα τέλμα. Το τέλμα οδηγούσε στην αναποφασιστικότητα -και το αντίστροφο. Και όταν, εκεί, προς τα τέλη του 2014, η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, τότε η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε και πάλι χρόνια πίσω. Τώρα, βέβαια, ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη τότε και ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για την μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών.
Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να σβήσουν τα ίχνη τους, και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Μπορεί η λήθη να βολεύει μερικούς, όμως ακόμη και παλαιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, στην Ελλάδα έχουμε μία ευχή μόνο: «Καλά ξεμπερδέματα!».
Μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ωστόσο, η ροή των γεγονότων άλλαξε! Ο λαϊκισμός και η καθήλωση ηττήθηκαν και η χώρα διαθέτει, πλέον, ισχυρή κυβέρνηση και θέτει, όμως, σχέδιο για γρήγορη ανάπτυξη. Σημειώνω ότι η πολιτική αστάθεια απειλεί, ήδη, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο σχηματισμός κυβέρνησης καθίσταται δύσκολος και πολύ συχνά η λήψη σημαντικών αποφάσεων αδύνατη. Βλέπετε τι γίνεται στην Ισπανία, στην Μεγάλη Βρετανία.
Την ίδια ώρα, που η Ένωση βιώνει την περιπέτεια του Brexit. Έχει, όμως, να αντιμετωπίσει παλιές και νέες πληγές, όπως αυτές εκφράζονται στην Καταλονία. Ή στην στάση ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μεταναστευτικό. Που θα επαναλάβω αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι θέμα μόνο των χωρών που βρίσκονται στα σύνορα της ηπείρου μας.
Σε αντίθεση με όλα αυτά, λοιπόν, που συμβαίνουν στην Ευρώπη η Νέα Δημοκρατία, στην Ελλάδα, ανανεωμένη κατέκτησε το 40% των ψήφων και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και ακριβώς αυτή η «εξαίρεση σταθερότητας» σε ένα περιβάλλον αναποφασιστικότητας και κραδασμών είναι η πρώτη απάντησή μας στο ερώτημα της αποψινής συζήτησης. Φαίνεται πως είναι η μοίρα μας να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα. Αυτή τη φορά είναι για το καλό όλων μας.
Πρόκειται για μία ελληνική απάντηση, που ξεκίνησε με την καταδίκη της δημαγωγίας και θα συνεχιστεί -συνεχίζεται ήδη, έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια- με την παραγωγή μετρήσιμου αποτελέσματος. Γιατί αυτό είναι που θα πείθει τους πολίτες ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Γνωρίζουμε καλά, όμως, ότι αυτός ο δεύτερος στόχος θα υπηρετηθεί μόνο με επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας. Και εμείς αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε! Αναρωτιέμαι: Σε πόσες άλλες χώρες ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα;
Ήδη, οι πρώτες μας επιλογές επιβεβαιώνονται από όλα τα στοιχεία: Μόλις στους τρεις πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατέγραψε στην Ελλάδα την καλύτερη επίδοση του, προσέξτε, από το 2000. Στη βιομηχανία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος προσεγγίζει τα υψηλά δεδομένα του 2008. Ενώ η χώρα ήδη δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Και ας σημειωθεί πως όλα αυτά επιτυγχάνονται εν μέσω αρνητικών προβλέψεων για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, στην Αμερική αλλά και στην Κίνα. Με άλλα λόγια, αποτελούμε εκτός από «εξαίρεση πολιτικής σταθερότητας» και μια «εξαίρεση προόδου στην οικονομία»!
Κυρίες και κύριοι, αν ήθελα να γίνω πιο παραστατικός, θα απεικόνιζα το σχέδιό μας για την Οικονομία ως ένα τρίγωνο. Στη μία πλευρά του βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε. Είναι προϋπόθεση για να έλθουν διεθνή κεφάλαια στην Ελλάδα, αλλά και να αξιοποιηθούν οι μεγάλες εγχώριες δυνατότητες της χώρας. Στη δεύτερη πλευρά του τριγώνου, είναι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Το οποίο θα ανακουφίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία χωρίς, φυσικά, να διαταράσσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Και στην τρίτη πλευρά του τριγώνου, υπάρχουν οι παρεμβάσεις μας για το τραπεζικό σύστημα. Ώστε να μειωθούν γρήγορα τα κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες να επανακτήσουν το ρόλο τους ως χρηματοδότες της ανάπτυξης, της πραγματικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά τα μνημόνια που όχι μόνο έχει αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, αλλά εφαρμόζει μόνη της το δικό της τολμηρό σχέδιο, που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις προτάσεις των πιστωτών. Ανοίγω μια παρένθεση, είμαστε αφέντες πια της μοίρας μας. Και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων το οποίο εκπονούμε, είναι ένα ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ελληνικής ιδιοκτησίας, ελληνικής σύλληψης, ελληνικής εκτέλεσης. Ένα σχέδιο το οποίο έχει πάρει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού και έχουμε υποχρέωση αυτό το σχέδιο να το εφαρμόσουμε. Η Ελλάδα δεν ζητά, πλέον, από τους εταίρους της. Συζητά μαζί τους. Δεν είναι ένας απλός ακροατής. Είναι ένας δημιουργικός συνομιλητής.
Προφανώς είναι πρακτικά αδύνατον να αναφερθώ σήμερα, σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία ξεχωριστά. Θα επιχειρήσω, όμως, και σε συνέχεια όσων έχω πει σε πρόσφατες παρεμβάσεις μου με σημαντικότερη την ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να αναφερθώ σε ορισμένες πολιτικές, που θεωρώ κομβικές για τις προτεραιότητές μας.
Θα ξεκινήσω με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με τίτλο Επενδύω στην Ελλάδα, που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, περιλαμβάνοντας πολύ σημαντικές διατάξεις. Διατάξεις, που μειώνουν τη γραφειοκρατία και αφαιρούν σημαντικότατα εμπόδια για τους επενδυτές.
Ενδεικτικά αναφέρω μόνο, γιατί είναι ένα πολύ πυκνό νομοσχέδιο: Επιτρέπει την πιστοποίηση επενδύσεων και από εταιρείες ορκωτών λογιστών. Έως τώρα, όπως ξέρετε καλά, όταν ολοκλήρωνε κάποιος μία επένδυση, έπρεπε το κράτος να πιστοποιεί ότι αυτή είναι σύμφωνη με το σχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί. Αυτό οδηγούσε σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, σήμαινε απώλεια χρόνου, συχνά αδιαφάνεια, γραφειοκρατικές εμπλοκές. Αυτά τελειώνουν! Οι επενδυτές θα μπορούν, πλέον, να πιστοποιούνται, με ταχύτητα και διαύγεια, από ιδιώτες ή άλλους εγκεκριμένους φορείς. Το νομοσχέδιο καταργεί, επίσης, όλους τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» στην έγκριση των επενδύσεων, διατηρώντας την πληρέστερη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Όπως, δηλαδή, ισχύει σ’ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ενισχύει, την ίδρυση και τη λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων, καταργώντας την ξεχωριστή άδεια λειτουργίας. Στο εξής, θα ισχύει μόνο η άδεια του πάρκου. Και αυτό αφορά και την Αττική, όπου αίρεται μια ξεπερασμένη απαγόρευση του 1980 για τις βιομηχανίες μέσης όχλησης.
Και, βέβαια, πολλές άλλες πτυχές του νομοσχεδίου λειτουργούν συνδυαστικά στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Για παράδειγμα, οργανώνονται πάρκα κεραιών για δίκτυα 5G. Ώστε η χώρα μας να είναι μια από τις πρώτες και να βρεθεί γρήγορα στην εμπροσθοφυλακή των τεχνολογικών εξελίξεων. Ενώ και το εμπόριο τίθεται σε νέες βάσεις με τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων. Σε ένα παράλληλο, τρίτο επίπεδο, αντιμετωπίζονται μια σειρά από θέματα που καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να προσεγγίσει.
Από σύνθετες ρυθμίσεις -όπως αυτές που βάζουν τάξη και κανόνες στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, θα φέρουν επίσης σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, μέχρι άλλες αυτονόητες παρεμβάσεις – όπως η αποτελεσματική αποκομιδή των σκουπιδιών. Που στο εξής θα γίνεται οργανωμένα και με τη συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών, όπως από καιρό γίνεται σε πολλούς δήμους της χώρας.
Όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό που έφερε την κρίση, είναι σε αδιέξοδο. Κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Αλλά, αντιθέτως, διεύρυνση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών. Κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν πολλά σήμερα, αλλά δεν είναι για σπατάλη, είναι για επενδύσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα κεφάλαια στην Ε.Ι.Β. Όμως αυτά θα πρέπει να κατευθυνθούν σε έργα πράσινης ανάπτυξης ή σε κρίσιμες υποδομές, όπως η αντιπλημμυρική προστασία.
Στόχος μας, λοιπόν, είναι η ανάπτυξη να προέλθει πρωτίστως από τις επενδύσεις. Διεθνείς αλλά και εθνικές. Με νομοθετικές προβλέψεις, αλλά και με καθημερινή, σκληρή εργασία για να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε την πολύ μεγάλη γραφειοκρατία που ταλάνιζε σημαντικά επενδυτικά σχέδια, τα οποία δεν είχαν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Απόδειξη ότι μπορούμε να το καταφέρουμε είναι η προώθηση ώριμων σχεδίων που έγινε πράξη μέσα σε 100 ημέρες. Η προηγούμενη κυβέρνηση τα είχε παγώσει ή για να είμαι πιο δίκαιος κάποια από αυτά τα είχε προχωρήσει ελάχιστα, επί 4 και πλέον χρόνια.
Ελληνικό. Η πιο εμβληματική επένδυση τουρισμού, real estate, συνδυασμένης ανάπτυξης, αλλά και δημιουργίας ενός μεγάλου πάρκου, ενός μεγάλου χώρου πρασίνου, η πιο μεγάλη επένδυση της χώρας στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής προχωρεί. Όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπεράστηκαν. Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει. Ήδη αξιολογούνται οι προσφορές 2 αμερικανικών εταιρειών για την άδεια του καζίνο. Η Lamda Development, η εταιρία που ανέλαβε το master plan του έργου, αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο. Και η κατασκευή ξεκινά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Από εκεί που κάποτε οι εταιρείες κυνηγούσαν την κυβέρνηση, τώρα η κυβέρνηση κυνηγά την εταιρεία, για να επενδύσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, καθώς εμείς ως κυβέρνηση έχουμε εκπληρώσει όλες τις συμβατικές μας υποχρεώσεις.
Eldorado Gold. Η μεγάλη και σημαντική επένδυση στον τομέα της εξόρυξης στην Βόρειο Ελλάδα που η προηγούμενη κυβέρνηση συστηματικά υπονόμευε, λειτουργεί και πάλι. Τι κάναμε; Το πολύ απλό, επιταχύναμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Και έτσι η εταιρεία μπορεί, και πάλι, να ξεκινήσει τις εργασίες της προς μεγάλο όφελος 2.000 εργαζομένων της Χαλκιδικής.
Cosco. Στο ίδιο αυτό διάστημα των 100 ημερών, διαπραγματευθήκαμε, αίροντας τα εμπόδια που συναντούσε η κινεζική επένδυση στον Πειραιά. Είναι μία σημαντική επιχειρηματική δράση που συνδυάζει εμπόριο, μεταφορές, κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και τουριστική φιλοξενία. Ύστερα από γόνιμες και εντατικές συζητήσεις, το έργο προχωρά με επενδύσεις ύψους 600 εκατ. Ενώ μένει και ένα τμήμα ακόμα του αρχικού σχεδίου που βρίσκεται υπό μελέτη. Κι αυτό συμβαίνει, ώστε να υπάρξουν πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη προς την περιοχή. Το σύνθημά μας είναι «Ανάπτυξη για Όλους».
Και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί, να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών. Και, βέβαια, τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ: η αμερικανική πολυεθνική Pfizer, θα ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα 6 ψηφιακά εργαστηριακά της κέντρα. Είναι μία έμπρακτη αναγνώριση της διάθεσης της Ελλάδας να υποδεχτεί επενδύσεις του 21ου αιώνα. Αλλά και να δημιουργήσει όρους ανταγωνιστικούς ώστε μεγάλες εταιρίες να μεταφέρουν στην πατρίδα μας ένα μέρος της δραστηριότητάς τους.
Μόλις χθες βρέθηκα ξανά στη Θεσσαλονίκη, πιστοποιώντας ότι το πρόγραμμα των έργων μας προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Το μετρό της πόλης θα παραδοθεί πλήρες το 2023. Και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν. Η υπέργεια περιφερειακή οδός -το λεγόμενο Fly Over- θα έχει δημοπρατηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Ενώ δρομολογείται, ήδη, η παραχώρηση ακινήτου κυριότητας του δημοσίου ώστε να ιδρυθεί το Κέντρο Τεχνολογίας Thess in tech. Με την ευκαιρία αυτή, μάλιστα, να πω, ότι μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, και στο μετρό της Αθήνας ξεκινούν άμεσα τα 12 χιλιόμετρα της κρίσιμης Γραμμής 4, Άλσος Βεΐκου-Γουδή, με 15 νέους υπόγειους σταθμούς.
Κυρίες και κύριοι,
Το τολμηρό μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα –αυτό που είναι η ελληνική απάντηση στην «αναποφασιστικότητα»- απλώνεται, επίσης, στις Υποδομές και στην Ενέργεια. Όσον αφορά το πρώτο, οι επιλογές μας έχουν ήδη δρομολογηθεί: To 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται. Εκτιμώ ότι η διαδικασία που έχει συγκεντρώσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.
Δέκα περιφερειακά λιμάνια θα αξιοποιηθούν με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων -το καθένα με ξεχωριστό σχέδιο. Ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Όσο για την Ενέργεια, να επαναλάβω τις κεντρικές μου δεσμεύσεις: Έως το 2028, η Ελλάδα θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος!
Και Μέχρι το 2030, οι Ανανεώσιμες Πηγές θα καλύπτουν το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας! Στο μεταξύ, θα τονωθεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα προς τις εναλλακτικές μορφές. Μέσα στις τελευταίες 20 μέρες, είχα τη χαρά να παραστώ στη θεμελίωση ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στα Άσπρα Σπίτια.
Καθώς και στα εγκαίνια ενός νέου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στον Καφηρέα, στην Εύβοια. Είναι πρωτοβουλίες που πολλαπλασιάζουν τους «παίκτες» που συμμετέχουν στην αγορά, τονώνουν τον ανταγωνισμό και θα ενισχύσουμε, ταυτόχρονα και τις δύο άλλες μας προτεραιότητες: Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και πολύ σημαντικό, τις σημαντικές πρόνοιες, ώστε λιγνιτοπαραγωγές περιοχές -ειδικά η Δυτική Μακεδονία- να μεταβούν στη νέα εποχή χωρίς απώλεια πλούτου και θέσεων εργασίας. Και θα δώσω μεγάλη μάχη, μεγάλο αγώνα στην Ευρώπη ώστε αυτό το οποίο αποκαλούμε “Just Transition Fund” να ενεργοποιηθεί πρώτα στη Δυτική Μακεδονία, καθώς η χώρα μας είναι αυτή που έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη ταχύτητα και την μεγαλύτερη τόλμη -από τις χώρες που εξορύσσουν λιγνίτη- στο να απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη και η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει αυτήν την γενναία μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή.
Τέλος, μετά τις επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις υποδομές και την ενέργεια, το μεταρρυθμιστικό τόξο της κυβέρνησης συμπληρώνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που σύντομα -από αύριο- δηλαδή θα είναι νόμος του κράτους. Έτσι, στο εξής μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας θα μπορεί -με τη συμφωνία των εργαζομένων- να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να μπορεί να συνεχίζει τη λειτουργία της και να διατηρεί, να σώζει με άλλα λόγια, θέσεις εργασίας. Το Υπουργείο Εργασίας καταπολεμά την αδήλωτη απασχόληση και παρέχει σημαντικά κίνητρα ώστε να μετατρέψουμε τη μερική απασχόληση, η οποία συχνά υποκρύπτει πλήρη απασχόληση, σε πραγματικά πλήρη απασχόληση. Ενώ, επιτέλους, ιδρύεται και ένα δημόσιο μητρώο με όλες τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Κυρίες και κύριοι,
Όλα τα προηγούμενα για τα οποία σας μίλησα αφορούσαν μόνο την πρώτη πλευρά του τριγώνου, στο οποίο αναφέρθηκα αρχικά. Τις διαρθρωτικές αλλαγές. Σειρά, τώρα, έχει να σας πω κάποιες σκέψεις για τη δεύτερη πλευρά του τριγώνου -τη δημοσιονομική πολιτική. Κλειδί της είναι η μειωμένη φορολογία, για επιχειρήσεις και πολίτες. Ήδη, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις για το 2020 πέφτει από το 28% στο 24% με προοπτική να φτάσει στο 20%. Στα μερίσματα, η επιβάρυνση μειώνεται από το 10% στο 5%. Ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές περικόπτονται σταδιακά κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας.
Στα φυσικά πρόσωπα ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9%. Και δίνονται ξεχωριστές φορολογικές ελαφρύνσεις σε νέες οικογένειες και στα παιδιά. Παράλληλα, όμως, με τις μειώσεις φόρων διευρύνουμε και τη φορολογική βάση. Το κάνουμε με τρεις τρόπους: Πρώτον, μέσα από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται από εδώ και στο εξής ο ΕΝΦΙΑ. Ήδη, ο φόρος αυτός μειώθηκε κατά 22%, ανακουφίζοντας εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και θα μειωθεί και άλλο. Όμως, η συμβολή του στα δημόσια έσοδα μπορεί να αυξηθεί με μία κατανομή, περιλαμβάνοντας και περιοχές που, μέχρι τώρα, φορολογούνταν ελάχιστα. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε επισκεφτεί ή αγαπάτε την Μύκονο. Ή πόσοι την βρίσκετε ακριβή για διακοπές και την θαυμάζετε μόνο από μακριά. Σας πληροφορώ, πάντως, ότι εκεί -και δεν είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας- υπάρχουν ακίνητα που φορολογούνται ελάχιστα έως και καθόλου. Τα καμάρια λοιπόν του τουρισμού μας, λοιπόν, θα πρέπει να έχουν και αυτά τη συμβολή τους στην οικονομική πρόοδο της πατρίδας μας.
Δεύτερον, αυξάνουμε το ποσοστό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου. Τα χαμηλότερα εισοδήματα υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό, τονίζω, δεν συνδέεται με το αφορολόγητο. Τρίτον, εισάγουμε στις επιχειρήσεις την εφαρμογή, επιτέλους μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αυτό που αποκαλούμε: “e-invoicing”. Το μέτρο, αρχικά, θα λειτουργήσει πιλοτικά. Όμως σε δεύτερη φάση και ελπίζουμε πολύ σύντομα η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα καταστεί υποχρεωτική για όλους και παντού.
Κυρίες και κύριοι,
Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι θεμελιώδης για την πολιτική της κυβέρνησής μας. Και ακριβώς αυτήν την αξία υπηρετεί, διευρύνοντας την φορολογική βάση και μειώνοντας τη φοροδιαφυγή. Και φυσικά, ανοίγω μια παρένθεση, όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται -και είναι αυτονόητο πιστεύω αυτό το οποίο λέω- οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. Από πολίτες και από τις επιχειρήσεις. Είναι η δική μας φροντίδα προς την ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας – για την μεσαία τάξη και τους μισθωτούς να μειώσουμε τους φόρους. Είναι εκείνοι που πλήρωσαν πολύ ακριβά τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Γι΄αυτό και θέλω να επαναλάβω πως μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση των εισφορών, ο μικρότερος συντελεστής εισοδήματος, οι φοροαπαλλαγές για τα παιδιά, το επίδομα των 2.000 για κάθε νέα γέννηση, από 1/1/2020, όλα αυτά τα μέτρα απευθύνονται πρωτίστως στην μεσαία τάξη. Όπως κι όσα ακολουθούν. Από την σταδιακή κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης μέχρι την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ. Όλα αυτά, πρωτίστως, τους μισθωτούς ανακουφίζουν. Και πάντα είναι λάθος να χαράσσεται η οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υπο-ομάδες του κοινωνικού συνόλου.
Αυτό που θα βοηθήσει περισσότερο από όλα τον κορμό της κοινωνίας μας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης. Οι νέες επενδύσεις. Και οι καινούργιες δουλειές. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ευημερούσα μεσαία τάξη σε ένα σύνολο που θα ζει με επιδόματα από έναν πλούτο που διαρκώς θα συρρικνώνεται. Η δική μας αντίληψη είναι διαφορετική: Όλοι ωφελούνται, όταν πάνω απ’ όλα ωφελείται ο τόπος. Πρώτα απ’ όλα οι μισθωτοί. Επιτρέψτε μου, όμως, μία ειδική αναφορά στα ακίνητα που, εκτός των άλλων, αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων. Συνδέονται, άρα, και με την τρίτη πλευρά του πυλώνα, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει: Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019. Για να στηρίξουμε, μάλιστα, αυτή την τάση, εκτός από την μείωση του ΕΝΦΙΑ εισάγουμε και μια σειρά από πρόσθετα κίνητρα.
Όπως, η αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων και η μείωση φόρου κατά 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων. Σήμερα, ωστόσο, μπορώ να ανακοινώσω ένα ακόμη τολμηρό μέτρο τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων. Αναστέλλεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006.
Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή. Και η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου. Και θα νομοθετηθεί άμεσα.
Η μείωση των φόρων, όμως, είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η εκλογίκευση, ο εξορθολογισμός των δαπανών. Και εστιάζω σε δύο μόνον επί μέρους πολιτικές: Πρώτον, στο αποτελεσματικότερο κράτος. Ήδη μειώσαμε τις λεγόμενες «οροφές» των προϋπολογισμών των υπουργείων και αυτό εξασφαλίζει περίπου 500 εκ. ευρώ κατ’ έτος. Και ύστερα, στις συμπράξεις του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, που θα μειώσουν τα κρατικά έξοδα χωρίς να περιορίζεται και ο αριθμός των έργων δημοσίου συμφέροντος. Κλασσικές υποδομές, μεγάλοι δρόμοι, λιμάνια, αλλά και τομείς υπό ανάπτυξη, όπως η διαχείριση απορριμμάτων θα έχουν, εδώ, τον πρώτο λόγο.
Θα επαναλάβω από αυτό το βήμα ότι αυτές οι δημοσιονομικές κατευθύνσεις θα ακολουθηθούν σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Ήδη, ο προϋπολογισμός μας για το 2020 -με όλα, το τονίζω, όλα τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, για τα οποία είχε δεσμευθεί η Ν.Δ. προεκλογικά- χαιρετίστηκε από όλους και όπως σας είπα, ενσωματώνει όλες τις δεσμεύσεις μας. Σύντομα, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα λεγόμενα SNPs και ANFAs, αναμένεται και αυτά εντός του 2020 να αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς. Και ζητήσαμε και συμφωνήσαμε την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, και αισιοδοξούμε και θα το πετύχουμε να έχουμε μία επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Από τη μία πλευρά, γιατί έχει μειωθεί δραστικά το κόστος αναχρηματοδότησής του. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη δανειζόμαστε σε έντοκα τρίμηνα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. Ποιός θα το περίμενε αυτό πριν από ένα χρόνο. Ενώ, από την άλλη, οι μεταρρυθμίσεις μας θα ενισχύουν διαρκώς τη μεγέθυνση της οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι καθοριστικός για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Χαμηλότερα επιτόκια, λοιπόν, και υψηλότερη ανάπτυξη θα δημιουργούν ολοένα και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για την πατρίδα μας.
Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την αναφορά μου σε αυτό το κεφάλαιο με μία ασφαλή πρόβλεψη. Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους μας το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει εντός του 2020, όταν θα έχουμε πλήρως αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και την προσήλωση της κυβέρνησής μας στις μεταρρυθμίσεις. Σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας!
Κυρίες και κύριοι,
Μίλησα για μεταρρυθμίσεις, μίλησα για δημοσιονομική πολιτική. Το τρίγωνο των στόχων μας κλείνει με τα πιστωτικά ιδρύματα, με τις τράπεζες. Έχω πει πολλές φορές ότι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία. Ούτε εδώ, όμως, χάσαμε έστω και μία μέρα. Μέσα σε μόλις 3 μήνες καταρτίσαμε το σχέδιο «Ηρακλής» και λάβαμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο «Ηρακλής» βασίζεται σε ένα ειδικό σχήμα προστασίας του ενεργητικού (Asset Protection Scheme), που πρωτοεφαρμόστηκε στην Ιταλία. Οι τράπεζες θα τιτλοποιούν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και θα τα κατηγοριοποιούν σε τρεις διαβαθμίσεις: υψηλής, ενδιάμεσης και χαμηλής. Οι πρώτοι, τους οποίους οι τράπεζες κυρίως διακρατούν, θα καλύπτονται από κρατική εγγύηση. Οι τίτλοι ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα πωλούνται σε επενδυτές. Αυτή η λύση επιτρέπει την διάθεση των κόκκινων δανείων με χαμηλότερο κόστος ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αναμένουμε ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν αυτή την βοήθεια και αισιοδοξούμε ότι ο «Ηρακλής» θα συμβάλει στην ταχεία, αλλά και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων.
Άλλωστε, η ίδια η τιτλοποίηση με την εμπλοκή διαχειριστών θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον. Δεκάδες δισ. δανείων και εγγυήσεων θα αλλάξουν χέρια και στην αγορά θα προκύψει αμέσως μεγάλη ρευστότητα. Με διαφάνεια και θεσμική θωράκιση, όπως ακριβώς απαιτούν και οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου.
Υγιές τραπεζικό σύστημα, όμως, σημαίνει και υγιή συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους πελάτες που τους στηρίζουν. Αύριο θα συναντηθώ με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Θα συζητήσουμε συνολικά την πορεία του τραπεζικού συστήματος, θα τις συγχαρώ για το γεγονός ότι οι ίδιες οι τράπεζες έσπευσαν πρώτες να ανταμείψουν τους συνεπείς δανειολήπτες, όπως τις είχα ενθαρρύνει εδώ και καιρό να κάνουν. Θα συζητήσουμε, όμως, για το πως θα αντιμετωπιστούν και κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν. Για παράδειγμα να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει, απλώς, την κίνηση του λογαριασμού του. Ή να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μιας τράπεζας επειδή στο χωριό του, πολύ απλά, δεν υπάρχει άλλη. Θα τα συζητήσουμε αυτά καλή τη πίστη και πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις αμοιβαία αποδεκτές.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου. Βρίσκεται και θα τελειώσω με αυτό, σε μια πορεία θεσμικής ενδυνάμωσης. Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Δεν βλέπει εχθρούς, βλέπει αντιπάλους, αλλά αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα. Δεν αντιπολιτευόμαστε την αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν το ρόλο. Και προχωράμε μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες. Όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων. Γι’ αυτό και προχωράμε, με συναίνεση, στη διευκόλυνση όλων των συμπολιτών μας του εξωτερικού να αποκτήσουν λόγο για το σήμερα και το αύριο του τόπου. Κάτι που άργησε περίπου μισό αιώνα. Φαίνεται για πρώτη φορά να επιτυγχάνεται τώρα!
Κυρίες και κύριοι, κλείνω, συνδυάζοντας την «αναποφασιστικότητα» του σημερινού τίτλου μας με την «κυβερνησιμότητα σε καιρούς ακυβερνησίας» που ήταν το θέμα για το οποίο μίλησα, χθες, στο Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης. Η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα βρίσκεται νομίζω, σε τρεις λέξεις που πρέπει να καθορίζουν τη μεθοδολογία κάθε ηγεσίας. Όραμα, ρεαλισμός, σχέδιο! Και σε μία μόνο λέξη, που πρέπει να υπαγορεύει τον στόχο της: Αποτέλεσμα! Μετρήσιμο αποτέλεσμα για όλους τους πολίτες. Βαδίζοντας σε αυτόν το δρόμο, τα πράγματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μπορεί να πάνε καλύτερα. Ώστε ο τίτλος του «Economist», του χρόνου, να έχει μόνο μία αλλαγή: Αντί να κλείνει με ερωτηματικό, να έχει στο τέλος του ένα μεγάλο θαυμαστικό!

Σας ευχαριστώ πολύ.