Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της νέας μονάδας αιολικής ενέργειας στον Καφηρέα Εύβοιας


Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που δίνει νέα ώθηση στην στροφή της Ελλάδας στην πράσινη ανάπτυξη και παράλληλα στηρίζει την τοπική κοινωνία, εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Καφηρέα Εύβοιας.

Το μεγάλο αιολικό πάρκο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 130.000 νοικοκυριών και θα μειώσει την καύση λιγνίτη στην χώρα μας κατά 450.000 τόνους ετησίως, περιορίζοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στα σχέδια της Κυβέρνησης για «πράσινη» ανάπτυξη και μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε για παράλληλη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλα έργα.

Δεδομένου πως η ολοκλήρωση του Καφηρέα χρειάστηκε 14 χρόνια, τόνισε ότι πάντοτε χρειάζεται αδειοδοτική μέριμνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει αχρείαστη γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις, αναγκάζοντας τους επενδυτές να γίνουν «ήρωες».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το έργο συνάδει με τους τρεις κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής: Αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής, απελευθέρωση της αγοράς ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας και φθηνότερη ενέργεια και περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας» που προκαλούν οι εισαγωγές ρεύματος.

Στον άμεσο σχεδιασμό της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται η υπογραφή νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ έως το τέλος του έτους, ενώ προηγουμένως θα γίνει τροποποίηση του ισχύοντος για την αντιμετώπιση «των πολλών αγκυλώσεων» που υπάρχουν.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το έργο στον Καφηρέα συνιστά έμπρακτη απόδειξη της «επενδυτικής άνοιξης» στην οποία εισέρχεται η χώρα.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει συνδυαστικά έργα για την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, ενώ θα επιδιώξει και «γαλάζια» ανάπτυξη, καθώς και οι θάλασσές μας μπορούν να αξιοποιηθούν, πάντα με σεβασμό στη φυσική ομορφιά του τόπου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρά νησιά.

Το κόστος της επένδυσης στον Καφηρέα, ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας κατά τη κατασκευή του πάρκου του, εκ των οποίων το 45% καλύφθηκε από την τοπική κοινωνία.

Η επένδυση θα υποστηρίζει την περιοχή ποικιλοτρόπως, καθώς το 3% των εσόδων που θα δίνεται στην τοπική κοινωνία θα αξιοποιηθεί για σειρά έργων που θα ενισχύσουν την χρήση γης, τις αλιευτικές υποδομές, τις σχολικές μονάδες, το οδικό δίκτυο και πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο των έργων κατασκευής αναδασώθηκαν ή φυτεύτηκαν σχεδόν 1.000 στρέμματα γης, διανοίχτηκαν νέοι αγροτικοί δρόμοι μήκους 60 χιλιόμετρων και βελτιώθηκαν παλιοί άξονες μήκους 50 χιλιομέτρων.

Ο Πρωθυπουργός μετέβη και στην Ανεμογεννήτρια «5», την ώρα που γίνονταν οι τελευταίοι έλεγχοι για την έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους. Σε μια συμβολική κίνηση φύτεψε μια βελανιδιά στον περιβάλλοντα χώρο. Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τον Καστανόλογγο, ένα δάσος με υπεραιωνόβιες καστανιές στις πλαγιές της Όχης, η αναδάσωση του οποίου περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της εταιρείας.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός

Κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που, δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες, βρίσκομαι στα εγκαίνια μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -και μάλιστα ενέργειας «καθαρής».

Στα Άσπρα Σπίτια, σε έναν τόπο με μεγάλη βιομηχανική παράδοση, ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, θεμελιώθηκε, μια μεγάλη επένδυση φυσικού αερίου.

Και εδώ, στο νότιο άκρο της Εύβοιας, στον Καφηρέα, εγκαινιάζουμε σήμερα -μετά από πολλά χρόνια συστηματικής προσπάθειας- μία μονάδα με αιχμή τον άνεμο. Μία απολύτως ήπια, αλλά εξαιρετικά πλουσιοπάροχη «πράσινη» πηγή ενέργειας.

Είναι πρωτοβουλίες που μας φέρνουν πιο κοντά στην οριστικά απεξάρτηση από τον λιγνίτη, και την Ελλάδα πιο κοντά στα ζητούμενα του 21ου αιώνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Πριν ακόμη συμπληρωθούν 100 μέρες από την ορκωμοσία της, αποτελούν δείγμα εμπιστοσύνης προς μία Κυβέρνηση που στηρίζει τις γόνιμες δυνάμεις και των επενδυτών αλλά και των εργαζομένων.

Η οποία όμως ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την πράσινη ανάπτυξη ως τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε οικονομικής προόδου στη χώρα μας.

Στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχει οικονομία δίχως ευημερία του πολίτη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς καλύτερη ζωή για όλους.

Μιλάμε συνήθως για την «πράσινη ατζέντα», αναφερόμενοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Όμως θα ήταν ίσως πιο εύστοχο αν μιλούσαμε για «πράσινο νήμα».

Δεν πρόκειται για μία ξεχωριστή, μία «ειδική», μια τομεακή πολιτική. Αλλά για την ενιαία οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε όλες τις κυβερνητικές δράσεις. Για το ίδιο πνεύμα το οποίο διατρέχει κάθε αναπτυξιακό, οικονομικό ή κοινωνικό μας μέτρο.

Πώς θα μπορούσαμε να αποσυνδέσουμε τη φύση από τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό μας;

Πώς θα μπορούσαμε να απομονώσουμε τη γη και τα νερά μας από την αλυσίδα του πρωτογενούς και του αγροτοδιατροφικού τομέα;

Και πώς θα μπορούσαμε να χαράξουμε σύγχρονες πολιτικές Ενέργειας ανεξάρτητα από τις Ανανεώσιμες Πηγές, ειδικά σε μία χώρα με άφθονο ήλιο και αέρα;

Φιλοδοξία μας, λοιπόν, είναι η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρα στις ΑΠΕ. Όχι μόνο στην «πράσινη», αλλά και στην «γαλάζια» ανάπτυξη, αφού και οι θάλασσες μας μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενώ, ταυτόχρονα, θέλουμε στηρίξουμε και τα συνδυαστικά έργα, που θα αφορούν την αποθήκευση της ενέργειας η οποία παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Το θέλουμε και το μπορούμε και αποτελεί κεντρική επιλογή αυτής της κυβέρνησης.
Φίλες και φίλοι,

Το νέο αυτό αιολικό πάρκο, όπως ειπώθηκε, η μεγαλύτερη συστοιχία αιολικού δυναμικού στη χώρα μας είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας σιγά-σιγά δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη. Η Ελλάδα, πλέον, αλλάζει -το βλέπουμε παντού- με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές.

Παραμένει, όμως, αναλλοίωτη εκεί όπου πραγματικά το χρειάζεται. Στο απαράμιλλο φυσικό της κάλλος. Στο περιβάλλον που όχι μόνο δεν πληγώνεται, αλλά αναβαθμίζεται, συμβαδίζοντας αρμονικά με την οικονομία.

Αξίζει, λοιπόν, για αυτό κάθε έπαινος στην Enel Green Power, τη μεγαλύτερη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο. Η οποία -ταυτόχρονα με την λειτουργία των εγκαταστάσεών της- προστάτεψε και αναδάσωσε το υπεραιωνόβιο δάσος της καστανιάς, που περιβάλλει τις ανεμογεννήτριές της. Είχα την ευκαιρία πριν από λίγο να βρεθώ σε μια πολύ όμορφη γωνιά του βουνού και να διαπιστώσω ο ίδιος τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο αυτής της όμορφης περιοχής. Μια περιοχή, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη, κ. Δήμαρχε, η οποία γίνεται πιο προσβάσιμη ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι παραπάνω από 100 χιλιόμετρα νέοι αγροτικοί δρόμοι κατασκευάστηκαν για να μπορέσουν και οι επενδυτές να έχουν εύκολη πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες και να μπορέσει κι αυτή η περιοχή -η οποία ήταν και μπορεί να παραμένει άγνωστη στους πιο πολλούς από εμάς, τουλάχιστον ήταν άγνωστη σ’ εμένα- να τη γνωρίσουν περισσότεροι επισκέπτες και να αξιοποιηθεί περισσότερο και τουριστικά.

Και όχι μόνο αυτό:

Θέλω να τονίσω ότι το 3% των ετήσιων εσόδων της επένδυσης, γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, θα επιστρέφει, βάσει συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας, στην τοπική κοινωνία.

Για να μεταφράζεται, επί πολλά χρόνια, σε έργα υπέρ των κατοίκων της περιοχής.

Ήδη, στη φάση της κατασκευής αυτού του σπουδαίου έργου, δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας, παραπάνω από τις μισές καλύφθηκαν από ντόπιους.

Και, βέβαια, όφελος θα υπάρξει και με τη συνολική ανάπτυξη του τόπου. Από την ανάδειξη των προϊόντων του έως την αξιοποίηση των εκτάσεών του.

Μόνο ο Δήμος Καρύστου θα έχει έσοδα γύρω στα 11 εκατομμύρια. Άλλα 2,5 θα κατευθυνθούν στο «Πράσινο Ταμείο».

Η επένδυση έχει δώσει, άλλωστε, πολλά δείγματα έμμεσης συμβολής: Αναφέρθηκα στα περίπου 110 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, 60 είναι νέα, 50 είναι παλιό οδικό δίκτυο το οποίο βελτιώθηκε.

350 στρέμματα αναδασώθηκαν κι ακόμη 640 φυτεύτηκαν. Χτίστηκαν πυροφυλάκια. Και αγοράστηκαν δύο οχήματα για τους τοπικούς εθελοντές πυροσβέστες.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, η εγκατεστημένη συνδυασμένη ισχύς των επτά αιολικών πάρκων που μας περιβάλλουν ανέρχεται σε 154,1 MW. Ισοδυναμεί, δηλαδή, με το 4,5% της συνολικής ισχύος των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Με το όγδοο πάρκο, που τώρα κατασκευάζεται, η ισχύς θα ανέλθει περίπου στα 168 MW.

Αυτοί οι αριθμοί ακούγονται, στους περισσότερους από εμάς, υπερβολικά τεχνικοί, θα έλεγα δυσνόητοι. Ας τους κάνω, λοιπόν, πιο απτούς: Αυτό το έργο θα καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα 130.000 νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, θα μας απαλλάξει από την καύση 450.000 τόνων λιγνίτη. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι κοντά στους 500.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα δεν θα επιβαρύνουν, πλέον, την ατμόσφαιρα όπου ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Μπορεί ο Δον Κιχώτης να πολεμούσε τους παλιούς ανεμόμυλους, βλέποντας σε αυτούς φανταστικούς εχθρούς. Εμείς υποδεχόμαστε τους νέους ως φίλους από το μέλλον. Που θα φέρουν καλύτερη, φθηνότερη ζωή στα νοικοκυριά και τελικά ένα διαφορετικό αλλά με τον τρόπο του εξίσου όμορφο περιβάλλον για όλους.

Γι΄ αυτό οφείλουμε να εντάσσουμε αρμονικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ελληνικό τοπίο. Πάντα -και θέλω να το τονίσω αυτό- σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να εμπλέκονται στα έργα αυτά, να τα στηρίζουν και να αντιλαμβάνονται ότι κι αυτές έχουν σημαντικό όφελος από την ανάπτυξη τέτοιων έργων. Πρέπει, όμως, τα έργα να αναπτύσσονται πάντα με σεβασμό στις κλίμακες -ειδικά όταν αφορούν μικρά νησιά.

Έως το τέλος του 2019 θα έχει υπογραφεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Πριν την ολοκλήρωσή του, όμως, θα προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις του ισχύοντος, για την αντιμετώπιση των πολλών αγκυλώσεων που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα ήταν χρήσιμο να έχουν τις προτάσεις όλων όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να γυρίσουμε την πλάτη στο αύριο. Ένα αύριο το οποίο μπορεί να γράφεται με πέντε πεζά γράμματα, την ουσία του όμως την αποδίδουν τρία κεφαλαία αρχικά: ΑΠΕ!

Και όταν μιλάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν μιλάμε μόνο για μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως αυτές που βλέπουμε σήμερα. Μιλάμε και για τον μικρό οικιακό παραγωγό ο οποίος με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του μπορεί να είναι ενεργειακά αυτόνομος αλλά να πουλάει κιόλας ενέργεια στο δίκτυο όποτε αυτό έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Με άλλα λόγια, η «πράσινη» ανάπτυξη του μέλλοντος, του 2025, του 2030, θα είναι μία υπόθεση που θα μας αφορά όλους.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αυτή η νέα επένδυση, που έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε σήμερα, είναι συμβατή με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης.

Η πρώτη είναι η γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η αντικατάστασή του με ηπιότερες μορφές παραγωγής. Ήδη είχα την ευκαιρία να εξαγγείλω μία τολμηρή πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι 2028 το αργότερο. Αυτή η πρωτοβουλία μας βάζει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας συζήτησης για τη γρήγορη απεξάρτηση από μορφές ενέργειας που έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συνδυάζεται με την ανάγκη να απελευθερωθεί επιτέλους η εγχώρια αγορά ενέργειας, ώστε να προκύψουν περισσότερες θέσεις εργασίας και φθηνότερη ενέργεια.

Και, βέβαια, να περιορίσουμε την οικονομική αιμορραγία που προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μία χώρα η οποία εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, ειδικά στις Βαλκανικές χώρες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα το πρόβλημα, θα πρέπει να απεξαρτηθούν από τις σχετικά ενεργοβόρες υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Θέλω να πω κάτι ακόμα, στο οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία. Για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση τέτοιων μεγάλων έργων. Το έργο αυτό ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν από 14 χρόνια. Ολοκληρώνεται σήμερα. Δεν είναι δυνατόν οι επενδυτές να είναι ήρωες που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους και με απαράμιλλη επιμονή συνεχίσουν να στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι έφεραν εις πέρας αυτό το έργο. Η δουλειά μας όμως είναι να κάνουμε την δική σας ζωή τελικά πολύ ευκολότερη. Να μπορείτε να προγραμματίζετε καλύτερα τις επενδύσεις σας, να μπορείτε να έχετε προβλεπόμενες αποδόσεις που δεν θα εξαρτώνται από μία γραφειοκρατία η οποία θα παρατείνει αναίτια τον χρόνο αδειοδότησης.

Θέλω να τονίσω ότι, εκ των πραγμάτων, η αδειοδότηση αυτών των έργων είναι μία περίπλοκη διαδικασία που παίρνει χρόνο. Υπάρχουν ανησυχίες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που πρέπει να πουν την γνώμη τους και να στηρίξουν τα έργα αυτά.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας και πλέον για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο. Αποτελεί δέσμευσή μου ότι αυτό θα αλλάξει με την σημερινή κυβέρνηση.

Ήδη, λοιπόν, προκρίνουμε -και θα εγκριθούν στην επόμενη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων- δύο σημαντικά έργα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα (…) συνολικής ισχύος 461 MW. Είναι επενδύσεις 400 εκατομμυρίων ευρώ, θα φέρουν πολλές θέσεις εργασίας, θα τονώσουν κι άλλο το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα.

Άλλωστε, το είπα και πριν, το πρώτο βήμα για την σημαντική απλοποίηση των διαδικασιών το κάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο -με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα»- το οποίο βρίσκεται αυτές τις μέρες προς συζήτηση στη Βουλή. Θα έχει ψηφιστεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην απλοποίηση των επενδυτικών διαδικασιών.

Όπως σας είπα, η στρατηγική μας προβλέπει την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028, ενώ από την ΔΕΗ θα συνταχθεί ειδικό master plan για την μετάβαση στην επόμενη μέρα στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Με σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη, με περιβαλλοντικές πρόνοιες ώστε οι περιοχές που σήμερα είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη να γίνουν πόλοι προσέλκυσης νέων επενδύσεων που θα αξιοποιήσουν το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό.

Σε αυτό που ονομάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση «just transition», δίκαιη μετάβαση, από τον λιγνίτη σε νέες μορφές παραγωγής ενέργειας θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας ότι η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Δυτική Μακεδονία θα γίνει μία περιφέρεια πρότυπο για το πώς μπορούμε να πετύχουμε την απεξάρτηση από τον λιγνίτη με ταυτόχρονη τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσέλκυση νέων επενδύσεων και γρήγορη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μέχρι το 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Μέχρι το 2030 η διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Η δε κρίσιμη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης θα επιτευχθεί νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2020.

Σημειώνω, επίσης, ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 45 χιλιομέτρων, που ενώνει την Εύβοια με την Αττική, χρηματοδοτήθηκε με ιδιωτικούς πόρους και κατασκευάστηκε επίσης -να το τονίσω κι αυτό- από ελληνική εταιρεία. Είναι ένας οδηγός για ανάλογα έργα διασύνδεσης της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά.

Στο επόμενο έτος, τέλος, εκπονείται από το Υπουργείο και το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης που θα οργανώνει την αγορά των νέων οχημάτων και τη χωροθέτηση των σταθμών για τη φόρτισή τους.

Η αρχή θα γίνει από τα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: μεγάλο μέρος του στόλου τους θα είναι πλέον ηλεκτροκίνητος.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνω λέγοντας ότι δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι οι επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο για την παραγωγή νέου πλούτου προς όφελος όλων.

Γιατί στο όνομα όλων των πολιτών λειτουργούμε. Γι’ αυτούς πρώτα απ’ όλά νοιαζόμαστε.

Οι στόχοι μας αφορούν τα ξένα κεφάλαια, αλλά και την ελληνική επιχειρηματικότητα της επινοητικότητας, της τόλμης, της δημιουργίας, της επιμονής, της υπομονής.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη συμφωνία με την επιχειρηματική κοινότητα: Απαλλάσσουμε τους επενδυτές από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, απλοποιούμε τις διαδικασίες και δεσμευόμαστε της φορολογίας. Ζητάμε από εκείνους το αυτονόητο: Να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να τιμούν και να φροντίζουν τους εργαζομένους τους, να σέβονται το περιβάλλον.

Η αντίληψή μας για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας συμπυκνώνεται στο σύνθημα που απηύθυνα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ισχύει απόλυτα: «Ανάπτυξη για όλους»!
Στους καιρούς μας, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν αυτή δεν είναι και «πράσινη». Πράσινη ανάπτυξη λοιπόν για όλους. Γι’ αυτό κι εύχομαι το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα -και για το οποίο όπως είπα πολλοί εργάστηκαν για να μπορέσει να ολοκληρωθεί- να γίνει ένας από τους πρώτους κρίκους μιας μεγάλης αλυσίδας.

Μιας αλυσίδας ευημερίας για τους Έλληνες. Αλλά και για την υπέροχη φύση της πατρίδας μας!

Καλή επιτυχία. Καλή αρχή σε αυτό το θαυμάσιο έργο.




Συνεχίζει να ξεφτιλίζεται ο Ακάρ : Βάζει Κύπρο, Αιγαίο και Θράκη στις «Τουρκικές Ηνωμένες Πολιτείες»



Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι, ο ένας καραγκιόζης και επικίνδυνος Ερντογάν έχει τον ανάλογο βλάκα και επικίνδυνο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ακάρ.

Ο βλάκας τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε λογαριασμό που φέρει το όνομά του ανήρτησε χάρτη με το νέο - οθωμανικό όραμα της Τουρκίας που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία Τουρκικών Ηνωμένων Πολιτειών.



Ο τούρκος υπουργός Άμυνας είχε προχωρήσει και τις προηγούμενες ημέρες σε προκλητικές δηλώσεις, με αφορμή το Κυπριακό αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρες.

Ο Χουλουσί Ακάρ πριν από λίγες ημέρες είχε αναφέρει  πως «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκύπριων  αδελφών μας όπως κάναμε το 1974».

Κάποιος να τον μαζέψει τον βλάκα γιατί ξεφτιλίζεται διεθνώς.


Μάστιγα οι κλοπές αυτοκινήτων και moto, ανεξέλεγκτοι οι δράστες ανίκανη η αστυνομία



Σε μάστιγα έχουν καταντήσει οι κλοπές από αυτοκίνητα προκαλώντας πονοκέφαλο στην Αστυνομία, αφού δεν μπορεί να σταματήσει τους ληστές. 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομίας περιστατικά κλοπής περιουσίας από σταθμευμένα οχήματα παρατηρούνται ανά τακτά διαστήματα, αφού περιουσία που αφήνεται αφύλαχτη εντός των αυτοκινήτων είναι εύκολο να κλαπεί. Παράλληλα οι κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών καθημερινά είναι δεκάδες ακόμα και μέσα από κλειστά γκαράζ.

Οργανωμένες συμμορίες-κυρίως από την πρώην ανατολική Ευρώπη, εφοδιασμένες με τα σύγχρονα  ηλεκτρονικά μέσα, κλέβουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάθε λογής αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, που την ίδια νύχτα περνούν τα σύνορα και καταλήγουν ατόφια ή σε ανταλλακτικά, στις παράνομες αγορές του εξωτερικού ειδικά του τρίτου κόσμου.

Κάθε μέρα χάνονται περισσότερα από 50 Ι.Χ και μοτοσυκλέτες, φορτηγά, νταλίκες, ακόμα και… τρακτέρ.

Οι κλέφτες είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις διωκτικές αρχές και διαθέτουν laptop, υπερσύγχρονα λογισμικά συστήματα, γερανούς κλειστά φορτηγά, ολοκληρωμένα συνεργεία-κυρίως στην δυτική Αττική όπου δεν πατάει αστυνομικός, έμπειρους παραχαράκτες που σε λίγη ώρα κατασκευάζουν πλαστά πιστοποιητικά και ένα ολόκληρο μηχανισμό προώθησης των κλοπιμαίων αυτοκινήτων.

Τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες που θα στοχοποιηθούν δεν είναι πουθενά ασφαλή, οποιαδήποτε  ώρα θέλουν οι κακοποιοί θα το πάρουν αδιαφορώντας για την αστυνομία και τους ιδιοκτήτες. Σε γκαράζ, σε πυλωτές, σε φωτισμένους και πολυσύχναστους δρόμους, με συστήματα ασφάλειας με συναγερμούς, με μπαστούνια στο τιμόνι, αν γίνουν στόχος, δεν έχουν ελπίδα να γλυτώσουν ακόμα και μέρα μεσημέρι.

Η αρπαγή ενός αυτοκινήτου για τον… επαγγελματία κλέφτη, είναι παιχνίδι δευτερολέπτων.

Οι δράστες χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, ο οποίος συνδέεται με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου ή την χρήση ενός πασπαρτού εγκεφάλου, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί με ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με εκείνον του αυτοκινήτου. Εγκέφαλοι τέτοιοι κυκλοφορούν κατά κόρον στη μαύρη αγορά και είναι κατάλληλα προγραμματισμένοι να λειτουργούν με συμβατικά κλειδιά, στα οποία έχουν ενσωματωθεί ψηφιακά δεδομένα.

Έτσι ο δράστης απλά ανοίγει το καπό του αυτοκινήτου, αφαιρεί τον εγκέφαλο, τοποθετεί τον εγκέφαλο πασπαρτού και καταφέρνει να εκκινήσει το όχημα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι κλέφτες έχουν στην κατοχή τους ένα laptop με λογισμικό το οποίο είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να παρακάμπτει το immobilizer.

Το laptop συνδέεται με τα ηλεκτρολογικά που βρίσκονται κάτω Είναι πάρα πολύ εύκολο σε ένα αυτοκίνητο να σηκώσεις την ασφάλεια με κλειδιά πασπαρτού και εργαλεία τα οποία παραβιάζουν τις κλειδαριές χωρίς να αφήσουν ίχνος.

Ένας μεγάλος αριθμός των κλεμμένων αυτοκινήτων καταλήγουν σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Αλβανία, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αρκετά επίσης διαλύονται σε ανταλλακτικά και πωλούνται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια αγορά.

Αλλά και οι διεθνείς συμμορίες που δρουν στην Ελλάδα προσάρμοσαν τις μεθόδους τους στην πρακτική της νεοελληνικής καπατσοσύνης. Η γραφειοκρατία και η διάτρητη διοικητική δομή των κρατικών υπηρεσιών προσφέρουν ιδανικές ευκαιρίες στους κλέφτες αυτοκινήτων. Μπορούν να μετατρέπουν τρακαρισμένα αυτοκίνητα σε πολυτελείς λιμουζίνες αλλάζοντας απλώς τους αριθμούς πλαισίου και κυκλοφορίας.

Οι «μαϊμούδες» αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία κλεμμένων αυτοκινήτων. Ακόμη και αν εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές, η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητάς τους είναι σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο δύσκολη που οι ιδιοκτήτες περιμένουν ολόκληρους μήνες για να τα πάρουν πίσω. Μετά τις «μαϊμούδες» έρχονται τα κλεμμένα αυτοκίνητα που φυγαδεύονται στο εξωτερικό. Εδώ Έλληνες και Αλβανοί συνεργάζονται στενά. Οι Αλβανοί έρχονται στην Ελλάδα εφοδιασμένοι με πλαστά αλβανικά έγγραφα του αυτοκινήτου που θα κλαπεί. Άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες. Οι κλέφτες (συνήθως Έλληνες) γνωρίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το χρώμα του προγραμμένου αυτοκινήτου. Εκδίδουν όμως τα σχετικά έγγραφα στην Αλβανία, αφού εκεί η διαφορά «πλαστού» και «γνήσιου» είναι δυσδιάκριτη. Κλέβουν το αυτοκίνητο βράδυ, τοποθετούν αλβανικές πινακίδες και το πρωί το περνούν από τα σύνορα.

Η πολυπραγμοσύνη και οι τεχνικές γνώσεις των κλεφτών εξελίσσονται παράλληλα με τις μεθόδους αντικλεπτικής προστασίας, το ανησυχητικό όμως είναι ότι η αστυνομία δεν εξελίσσεται στο να προστατεύσει τις περιουσίες των θυμάτων.




O Ερντογάν κρατάει «ομήρους» 50 πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ


Στη βάση Ιντσιρλίκ κρύβεται ο κρυφός «άσσος στο μανίκι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκεί όπου οι Αμερικανοί έχουν αποθηκεύσει 50 πυρηνικά όπλα.

Την ώρα που μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανατολικά του Ευφράτη με τις ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας και τη διεθνή κοινότητα να ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει το βλέμμα του και στα πυρηνικά των Αμερικανών στη τουρκική στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

Με τους Κούρδους να αλλάζουν συμμάχους επιλέγοντας τον πρώην εχθρό τους, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο Ερντογάν σκέφτεται με ποιο τρόπο θα μπορούσε να «δεσμεύσει» τα πυρηνικά, την ώρα που Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σιωπηρά επανεξετάζουν τα σχέδια για να μετακινηθούν αυτές οι βόμβες, σύμφωνα με τους «New York Times».

Αυτές οι πυρηνικές βόμβες έχουν γίνει «όμηρος» του Ερντογάν και η μεταφορά τους από το Ιντσιρλίκ θα αποτελέσει τον de facto τερματισμό της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος.

Για το πρακτορείο «Associated», δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα απομάκρυνσης των βομβών, ωστόσο ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή. Η παρουσία τους στην Τουρκία και σε άλλες τέσσερις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αποτελεί κοινό μυστικό.

Ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian», για να τις αξιοποιήσουν οι ΗΠΑ, θα πρέπει να στείλουν αεροπλάνα για να τις μεταφέρουν καθώς η Τουρκία δεν διαθέτει αεροπλάνα πιστοποιημένα για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων.

Οι συζητήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ για την απόσυρση των βομβών, τα τελευταία 30 χρόνια, δεν είχαν αποτέλεσμα εξαιτίας των αντιδράσεων χωρών-μελών μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, που βλέπει αυτά τα όπλα ως πολύτιμα σύμβολα της αμερικανικής δέσμευσης για την άμυνά τους, ως μέσα αποτροπής. Η σχετική συζήτηση είχε γίνει και επί προεδρίας Ομπάμα, ιδιαίτερα και εξαιτίας του φόβου έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Κάποιοι από τους πραξικοπηματίες είχαν χρησιμοποιήσει τη βάση Ιντσιρλίκ.

Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ, στην πρόταση για απομάκρυνση των βομβών, Τούρκοι διπλωμάτες είχαν απαντήσει ότι η χώρα τους θα αναπτύξει τα δικά τους πυρηνικά όπλα. Εξάλλου και ο Ερντογάν δεν έχει κρύψει τις δικές του πυρηνικές φιλοδοξίες.

«Δεν χρειάζεται να συμφωνήσει η Τουρκία προκειμένου οι ΗΠΑ να απομακρύνουν τις βόμβες. Μπορούν να το κάνουν μονομερώς και πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να το κάνουν αμέσως», προσθέτει. Από την πλευρά του, ο Βάιπιν Νάρανγκ, εμπειρογνώμονας για θέματα πυρηνικών όπλων και πολιτικός επιστήμονας στο MIT, προειδοποίησε ότι η μεταφορά των βομβών δεν είναι απλή υπόθεση.

«Η απομάκρυνσή τους υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς περιλαμβάνει την αφαίρεση 50 πυρηνικών όπλων, μετακίνησή τους στη στρατιωτική βάση και μεταφορά τους μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου. Θα είναι ευάλωτες σε ατυχήματα, κλοπή ή και επίθεση», προειδοποίησε.


Πηγή : protothema.gr


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 20 άθικτες σαρκοφάγους στην Αίγυπτο



Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Λούξορ στη δυτική όχθη του Νείλου τάφο με 20 ξύλινες και διαφορετικών χρωμάτων άριστα διατηρημένες σαρκοφάγους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου μνημείων της αρχαιότητας της Αιγύπτου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εύρημα των τελευταίων ετών.


Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, οι σαρκοφάγοι δεν έχουν ακόμη ανοιχτεί. «Βρέθηκαν στην ίδια ακριβώς θέση στην οποία τις είχαν αφήσει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι πρόκειται για ταφή σε δύο επίπεδα.

Οι αιγυπτιακές αρχές υπόσχονται ότι θα ανακοινώσουν λεπτομέρειες για τα νέα ευρήματα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λούξορ το ερχόμενο Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΝΤ: Βλέπει ανάπτυξη 2% το 2019 και 2,2% το 2020



Μεικτή εικόνα για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα του έκθεση World Economic Outlook η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Από τη μία πλευρά βλέπει επιτάχυνση του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους (ανάπτυξη στο 3% το τέταρτο τρίμηνο από 1,5% το πρώτο εξάμηνο), με αποτέλεσμα να εκτιμά ότι επιβεβαιώνεται ο στόχος της κυβέρνησης για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ φέτος κατά 2%.

Για το 2020 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί κατά μέσο όρο με ρυθμό 2,2%. Ο λόγος για μία πρόβλεψη η οποία είναι πολύ πιο χαμηλή από τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8%  (στον οποίο στηρίζεται ο Προϋπολογισμός που ανακοινώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες).

Μάλιστα το ΔΝΤ εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,4%. 

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντα ήταν φειδωλό στις προβλέψεις του για το ΑΕΠ. Ωστόσο, έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, με εξαίρεση το 2020. Τον Απρίλιο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ  θα φτάσει στο 2,4% φέτος, θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2020 και μετά θα αρχίσει να υποχωρεί στο 1,6% το 2021. Πλέον αμετάβλητη έχει μείνει μόνο η πρόβλεψη για το 2020 ενώ ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι μόνο 0,9%.

Να σημειωθεί ότι για την ευρωζώνη προβλέπει φέτος και το 2020 πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι στην Ελλάδα (1,2% και 1,4% αντίστοιχα), αλλά για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,4% (σ.σ. πολύ ταχύτερη της ελληνικής).

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του ΔΝΤ δεν υπάρχει ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις. Η ανάλυση θα ξεδιπλωθεί στην ειδική έκθεση για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα.


Πάντως, στις ανακοινώσεις που έκανε το Ταμείο κατά την αναχώρησή του από την Αθήνα προ ολίγων εβδομάδων στο πλαίσιο σύνταξης της εν λόγω έκθεσης, επισήμανε ότι για να στηριχθεί η ανάπτυξη, χρειάζονται χαμηλότερα πλεονάσματα αλλά και διαφορετικό μείγμα πολιτικής, αναφερόμενο σε παρεμβάσεις διεύρυνσης της φορολογικής βάσης αλλά και μείωσης του δημοσιονομικού βάρους των συντάξεων.

Οι προβλέψεις

Στη σημερινή του έκθεση World Economic Outlook το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί φέτος (από ρυθμό 0,8% το 2018 σε ρυθμό 0,6%), για να επιταχυνθεί το 2020 στο 0,9%. 

Μικρή βελτίωση προβλέπει για φέτος στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (στο -3% του ΑΕΠ από -3,5% του ΑΕΠ το 2018), ενώ βλέπει ότι το 2020 το εν λόγω "άνοιγμα" στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας θα μεγαλώσει εκ νέου στο -3,3% του ΑΕΠ.

Στο πεδίο της ανεργίας το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή μείωση του ποσοστού (από το 19,3% το 2018, στο 17,8% φέτος και στο 16,8% το 2020).

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοινώνεται στο πλαίσιο της κορύφωσης των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που λαμβάνει χώρα στην Ουάσινγκτον.  Αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις δύο ακόμα εκθέσεων (για τα δημοσιονομικά και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα). 

Για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας, στη σημερινή έκθεση του Ταμείου αναφέρεται ότι οι προβλέψεις του 2018 βασίζονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος όπως επικυρώθηκε από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.


Της Δήμητρας Καδδά
Πηγή : capitla.gr


Δώδεκα συλλήψεις λαθρομεταναστών για τα πρόσφατα περιστατικά στη Σάμο



Ανακοινώνεται ότι, για τα πρόσφατα περιστατικά στην πόλη της Σάμου και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, συνελήφθησαν σήμερα (15-10-2019) από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, δώδεκα (12) αλλοδαποί, ηλικίας από 15 έως 34 ετών.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

Επτά (7) άτομα, που κατηγορούνται κατά περίπτωση, για συμπλοκή και συμμετοχή στα επεισόδια εντός του Κ.Υ.Τ. Σάμου, ενώ δύο από αυτούς κατηγορούνται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας με τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων.
Τέσσερα (4) άτομα, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια εντός του Κ.Υ.Τ. Σάμου.
Ένα (1) άτομο, που κατηγορείται για εμπρησμό.
Επίσης, έχει ταυτοποιηθεί ένας αλλοδαπός ηλικίας 15 ετών, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου και ένας ακόμη αλλοδαπός ηλικίας 19 ετών, για εμπρησμό.

Οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου, ενώ οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου.


Συνελήφθησαν ένας, 53χρονος ημεδαπός και 49χρονος αλλοδαπός , δραπέτης των Φυλακών, για ένοπλες ληστείες σε καταστήματα



Συνελήφθησαν έπειτα από αναζητήσεις, βραδινές ώρες της 12-10-2019 στο Χαϊδάρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 53χρονος ημεδαπός και ένας 49χρονος αλλοδαπός, οι οποίοι νωρίτερα είχαν αποπειραθεί να διαπράξουν ληστεία σε πολυκατάστημα στον Άλιμο.

Η σύλληψη των δραστών ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, για την ταυτοποίηση των δραστών ενόπλων ληστειών σε διάφορα καταστήματα της Αττικής.

Πιο αναλυτικά, ανωτέρω υπηρεσία αναζητούσε τους δράστες ένοπλων ληστειών, οι οποίες διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2018 σε διάφορα καταστήματα στην Αττική.

Από την αξιοποίηση όλων των προανακριτικών δεδομένων προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι σε όλες τις περιπτώσεις είναι τα ίδια άτομα, τα οποία κατά τη διάπραξη των ληστειών χρησιμοποιούσαν διάφορα είδη μεταμφίεσης (περούκα, μύτη σιλικόνης, καπέλα τζόκεϊ) για την απόκρυψη των χαρακτηριστικών τους και για την διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένες μοτοσυκλέτες.






Στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν καθώς και από τις κατ’ οίκον έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Πιστόλι και πιστόλι-ρέπλικα
Πλήθος φυσιγγίων
Διάφορα είδη μεταμφίεσης (περούκα, μύτη σιλικόνης)
Διάφορα είδη ένδυσης (ρούχα, καπέλα, γυαλιά ηλίου, γάντια)
Στολή αστυνομικού
Σφυράκι θραύσης τζαμιών
Κράνος μηχανής
Κινητά τηλέφωνα
Το χρηματικό ποσό των -150- ευρώ
Επίσης, μετά από αναζητήσεις βρέθηκε και κατασχέθηκε στον Άλιμο μία (1) κλεμμένη μοτοσυκλέτα, ως μέσο διάπραξης των ληστειών.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί από τον Απρίλιο του 2018, επτά (7) ληστείες και τρείς (3) σε απόπειρα σε ταχυδρομικά καταστήματα, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, Τραπεζικό κατάστημα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ ακόμη εξιχνιάσθηκαν και δύο (2) κλοπές μοτοσυκλετών.

Σημειώνεται ότι ο 49χρονος αλλοδαπός είναι δραπέτης των Φυλακών από τις οποίες είχε λάβει τριήμερη άδεια την οποία παραβίασε, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης για ληστεία και καταδικαστική απόφαση για παράνομη οπλοφορία.

Περαιτέρω, αμφότεροι οι δράστες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.




Στον «αέρα» η επένδυση 1,5 δισ. της Volkswagen στην Τουρκία



Υπό αμφισβήτηση τίθεται η σχεδιαζόμενη επένδυση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen στην Τουρκία, λόγω της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού κολοσσού στο περιοδικό Der Spiegel και στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία εργοστασίου κοντά στην Σμύρνη βρίσκεται το τρέχον διάστημα στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Σε αυτό σχεδιάζεται να κατασκευάζονται τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης. Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει το 1,5 δισεκ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Η έναρξη της ανέγερσης των εγκαταστάσεων έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2020, με την παραγωγή να ξεκινά το 2022.

Ωστόσο η απόφαση για την επένδυση στην Τουρκία ήταν ήδη πολιτικά αμφιλεγόμενη στην Γερμανία, όπου ασκείται έντονη κριτική για την συνεχιζόμενη πολιτική περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών από την τουρκική κυβέρνηση. Η VW αντιτείνει το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι εδώ και χρόνια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η επίσημη υπογραφή των συμβολαίων για την κατασκευή του εργοστασίου θα καθυστερήσει, εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα τονίζει όμως ότι το εγχείρημα στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει προς το παρόν. Την αντίθετη εκτίμηση κάνει η FAZ.

«Αν η εταιρία του δείκτη DAX κάνει τώρα το επίσημο βήμα, θα μπορούσε να υποστεί σοβαρό πλήγμα η εικόνα της», αναφέρει η Handelsblatt που επισημαίνει ακόμη ότι η κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας, η οποία κατέχει το 12,7% των μετοχών του ομίλου VW και το 20% των ψήφων σε αυτό, αν η ένταση κλιμακωθεί και χτυπηθούν άμαχοι, δεν θα ψηφίσει υπέρ της κατασκευής του εργοστασίου στην Τουρκία.


Πηγή : newsit.gr


Εκρηκτικός μηχανισμός σε είσοδο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο



Εκρηκτικό μηχανισμό τοποθέτησαν άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες σε είσοδο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο σήμερα τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Ικάρων και εξερράγη στις 1:50 προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά ποιος ήταν ο στόχος και ποια τα κίνητρα των αγνώστων που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.


Αυτοκτόνησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αντώνης Λιόγας




Τέλος στην ζωή του έδωσε ο 65χρόνος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αντώνης Λιόγας, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω της επάρατης νόσου.

Ο αντιεισαγγελέας αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του στο Χαλάνδρι, ενώ άφησε σημείωμα που εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησε στο να αφαιρέσει την ζωή του. Ο δικαστικός νοσηλευόταν σε νοσοκομείο όταν ζήτησε από τους θεράποντες γιατρούς να πάει σπίτι του.

Ο  κ. Αντώνης Λιόγας γεννήθηκε το 1954 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 1983.

Τον Οκτώβριο του 2016 κατέχοντας τον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών στην θέση του Ισίδωρου Ντογιάκου.

Τον Φεβρουάριο του 2017 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.




Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για τρομοκρατία - Αλλαγές για αποφυλακίσεις, κοινή ησυχία και... σούζες


Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το υπ. Δικαιοσύνης - Αυξάνοντα τα χρόνια για αποφυλάκιση με «βραχιολάκι» - Ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη για μολότοφ - Τι προβλέπεται για όποιους διαταράσσουν την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους.

Μερικό λίφτινγκ επέρχεται στον Ποινικό Κώδικα με τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε για διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Οι τροποποιήσεις που επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, δεν είναι αντίστοιχες του θορύβου και των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί μέχρι την γνωστοποίηση των αλλαγών που τέθηκαν προς διαβούλευση.

Μερικές από τις αλλαγές που επέρχονται στον ήδη ισχύοντα Ποινικό Κώδικα αφορούν επιμέρους κεφάλαια του ποινικού νομοθετικού πλαισίου.

Πολιτικά πρόσωπα

Οι διατάξεις περί δωροληψίας και δωροδοκίας πολιτικών προσώπων (άρθρα 159 και 159Α) θα εφαρμόζονται κατ’ αντίστοιχο τρόπο και στους βουλευτές, στο σύνολο των καθηκόντων τους και όχι μόνο κατά το μέτρο που αυτά συνδέονται με τη συμμετοχή σε εκλογή ή ψηφοφορία.

Ακόμη, όποιος «υπόσχεται ή παρέχει στον Πρωθυπουργό ή μέλος της Κυβέρνησης ή υφυπουργό, βουλευτή, τον περιφερειάρχη ή τον δήμαρχο, άμεσα ή μέσω άλλου, οποιαδήποτε ωφελήματα που δεν δικαιούται για τον εαυτό του ή για άλλον, για ενέργεια ή παράλειψή του μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στα καθήκοντά του ή αντίκειται σε αυτά, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες μονάδες».

Αποφυλακίσεις-άδειες κρατουμένων

Οι αποφυλακίσεις υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονικό βραχιολάκι (ηλεκτρονική επιτήρηση) θα γίνονται εφόσον ο καταδικασθείς έχει παραμείνει στην φυλακή 22 χρόνια, αντί των 17 ετών που προέβλεπε ο Ποινικός Κώδικας του Μιχάλη Καλογήρου, ενώ σε περίπτωση ευεργετικού υπολογισμού το όριο αυξάνεται από τα 16 στα 20 έτη

Ακόμη, όταν ο κρατούμενος λαμβάνει άδεια και κατά την διάρκειά της τελέσει νέα αδικήματα τα οποία επισύρουν ποινή πάνω από ένα έτος, τότε ο κρατούμενος θα εκτίσει ολόκληρη την αρχική ποινή που του έχει επιβληθεί και εν συνεχεία θα εκτίσει τη νέα ποινή του, χωρίς να μπορεί να επέλθει συγχώνευση των ποινών (έτσι ώστε να μειωθεί το σύνολο των δύο ποινών) ή να του αναγνωριστούν ευεργετήματα, έτσι ώστε και πάλι να μειωθούν οι ποινές του. Με άλλα λόγια θα εκτίσει σε ολόκληρο και τις δύο ποινές που του έχουν επιβληθεί.

Επίσης, με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται ο κατηγορούμενος, ο οποίος παραβιάζει τους περιοριστικούς όρους σχετικά με την ελευθερία κίνησης και διαμονής που του έχουν επιβληθεί με δικαστική απόφαση ή με βούλευμα.

Προβλέπεται, παράλληλα, ότι κάθε ημέρα φυλάκισης δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε περισσότερες από τρεις ώρες κοινωφελούς εργασίας και σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια της κοινωφελούς εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.000 ώρες, ούτε να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3 ετών.

Μολότοφ και βιαιοπραγίες

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις το έγκλημα της παροχής εκπαίδευσης στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών, κ.λπ. (μολότοφ, κ.ά.) μετατρέπεται σε έγκλημα σκοπού και προβλέπονται ποινές κάθειρξης. Έτσι, για την τέλεση του εγκλήματος απαιτείται αυτό να τελείται με επίγνωση του γεγονότος ότι η παρασχεθείσα τεχνογνωσία, αλλά και η εκπαιδευτική παρακολούθηση (με άλλα λόγια καθηγητής, μαθητής και χρήστης) αποσκοπούν στην διάπραξη αδικήματος.

Προστίθεται παράγραφος 2 στο άρθρο 272 του Ποινικού Κώδικα, στην οποία προβλέπεται η κακουργηματική μορφή του αδικήματος όταν αυτό τελείται από δράστη ο οποίος συμμετέχει σε πλήθος που διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων ή πραγμάτων ή εισβάλλει παράνομα σε ξένα σπίτια ή άλλα ακίνητα και προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

Τρομοκρατία

Εντάσσεται ως αξιόποινη πράξη η πραγματοποίηση ταξιδιού με σκοπό την τέλεση, τη συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος ή τη συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της ομάδας ή με σκοπό προσφοράς ή παρακολούθησης εκπαίδευσης για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, εφόσον το ταξίδι διευκολύνει την πραγμάτωση των σκοπών αυτών.

Απιστία και δωροδοκία

Μια διάταξη που προκάλεσε αντιδράσεις είναι αυτή που αναφέρει ότι όλες οι μορφές απιστίας, εκτός εκείνων που στρέφονται κατά του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πρέπει να διώκονται κατ’ έγκληση και όχι πλέον αυτεπαγγέλτως.

Για την διάταξη αυτή η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της έχει επισημαίνει τον κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες και η χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στην δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Κακουργηματική κλοπή

Προστίθεται κακουργηματική μορφή κλοπής στο άρθρο 374 παρ. 1 του Π.Κ., όταν αυτή τελείται με διάρρηξη από δύο ή περισσότερα μέλη συμμορίας που έχουν οργανωθεί για την διάπραξη κλοπών αυτού του είδους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η κλοπή τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή αν:

α) ο υπαίτιος αφαιρεί από τόπο προορισμένο για θρησκευτική λατρεία, πράγμα αφιερωμένο σε αυτή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας,

β) ο υπαίτιος αφαιρεί πράγμα επιστημονικής ή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας που βρίσκεται σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα ή σε δημόσιο οίκημα ή σε άλλο δημόσιο τόπο,

γ) η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ,

ή δ) τελέστηκε με διάρρηξη από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών με διάρρηξη.

Κοινή ησυχία

Μετά την κατάργηση των πταισμάτων η προστασία της κοινής ησυχίας, ανάγεται σε ελαφρό πλημμέλημα μετά από βεβαίωση των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων.

Ασφάλεια συγκοινωνιών

Προβλέπεται, επίσης, ότι όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους: α) με καταστροφή, βλάβη ή μετακίνηση εγκαταστάσεων ή οχημάτων, β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων, γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων, ή δ) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, τιμωρείται:

αα) με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα,

ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,

γγ) με κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη άλλου ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις και

δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Μέθη και σούζες

Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,

ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,

γγ) με κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.


Παναγιώτης Τσιμπούκης
Πηγή : protothema.gr


Ο ίδιος αμετανόητος Τσίπρας χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, "απειλεί" και με βιβλίο για το 2015



Θα περίμενε κανείς ότι μετά την εκλογική ήττα ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε σκεφτεί και θα είχε συνέλθει. Και όμως παραμένει ένας αμετανόητος κάνοντας ακόμα τον "επαναστάτη".

Οι πολίτες όχι γιατί τους ενδιαφέρει πλέον, αλλά έτσι για να δουν μέχρι που φτάνει η ηθική του Τσίπρα, περιμένουν τα πρώτα δείγματα της αυτοκριτικής του. Αυτό περιμένουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο τους.

Xθες, το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Ionian TV, με αφορμή την διήμερη επίσκεψή του στην Αχαΐα σε άλλο κόσμο είπε : «Ξεκινάω από εδώ μια μακρά και δημιουργική πορεία προς τους πολίτες, με στόχο να τους ακούσουμε, να τους αφουγκραστούμε και μαζί να σχεδιάσουμε το ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής και να εκφράσει όλον τον κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.»

Σε ερώτηση για την αυτοκριτική μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι θέλουν χρόνια για να καταλάβουν γιατί έχασαν: «είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί κανείς μέσα σε τρεις μήνες να βγάλει γόνιμα συμπεράσματα, υπό την έννοια του ότι αυτά τα 4,5 χρόνια ήταν τα πιο κρίσιμα χρόνια της μεταπολιτευτικής ιστορίας, όπου η δική μου κυβέρνηση διαχειρίστηκε ίσως τα πιο δύσκολα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών και μάλιστα όλα μαζί σωρευμένα.»

Και συνέχισε, «η διαδικασία αποτίμησης αυτής της εξαιρετικά πυκνής και δύσκολης τετραετίας θα είναι μία διαδικασία μακρά, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει, όχι σε μία διαδικασία εσωστρέφειας, αλλά σε μία δημιουργική διαδικασία, με σκοπό την εκπόνηση του σχεδίου για την επόμενη μέρα.»

Το τερμάτισε λέγοντας υπό μορφή "απειλής" για να γελάει ο κόσμος ότι :  «βλέπω τις τελευταίες μέρες όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ήταν στα αλήθεια πολύ ιστορικές και κρίσιμες, τόσο οι επιλογές, όσο και οι στιγμές. Ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα» 


Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε υπό κατάληψη κτίρια στα Εξάρχεια



Σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια σε δύο κτίρια υπό κατάληξη. Στο ένα κτίριο είχε δεχθεί επίθεση ομάδα λιμενικών. Τα κτίρια βρίσκονται επί των οδών Σπύρου Τρικούπη 57 και Ερεσού και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια.

Πρόκειται για την ένατη επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε κτίρια που τελούν υπό κατάληψη. 

Τον περασμένο Απρίλιο κλιμάκιο οχτώ ανδρών του λιμενικού είχε δεχθεί επίθεση από περίπου 50 άτομα, αρκετά εκ των οποίων «έφεραν οπλισμό» και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού , κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιούσε σε οικία της περιοχής παρουσία εισαγγελέα, έπειτα από πληροφορίες που έλαβε για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Δύο λιμενικοί τραυματίστηκαν.

Ένας από τους λιμενικούς υπέστη τραυματισμό από μαχαιριές στον μηρό, ενώ ο δεύτερος γροθιές στο πρόσωπο. Τα δύο στελέχη μεταφέρθηκαν στο ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στους λιμενικούς κάποια από τα άτομα κατάφεραν να τους αποσπάσουν δύο τσαντάκια με τα ιδιωτικά τους όπλα.


Πηγή: ΣKΑΪ


Συρία: Ρωσικά στρατεύματα έξω από τη Μάνμπιτζ - Αγκυρα: «Θα συνεχίσουμε με ή χωρίς τη στήριξη του κόσμου»



Η Τουρκία διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου και κατήγγειλε τη «βρώμικη συμφωνία» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), είτε ο κόσμος δεχθεί είτε δεν δεχθεί να μας στηρίξει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ότι «εσκεμμένα στοχοθέτησαν τους άμαχους στα σύνορα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, προτού καταλήξουν σε μια βρώμικη συμφωνία με το καθεστώς του Άσαντ».

Ο Αλτούν σημείωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον «έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση του Ντάες», όμως κατηγόρησε την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «ανέθεσε» αυτή τη μάχη σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας κατηγόρησε, επίσης, «Αμερικανούς αξιωματούχους» ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και «συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττει το παρακλάδι του PKK στη Συρία».

«Δεν είναι μυστικό ότι η καριέρα Αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών ή πολιτικών, εξαρτάται από τη διαιώνιση του Ντάες στη Συρία», υπογράμμισε.

Στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα αναχωρήσει για την Τουρκία «εντός των επόμενων 24 ωρών», με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο» μετά την επιχείρηση της Άγκυρας, είπε σε δημοσιογράφους αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο Μάικ Πενς, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, αφού του το ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα συνοδεύεται από τον σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.

Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αυξήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι όλα τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν φύγει από την πόλη Μάνμπιτζ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ελέγχουν τον εναέριο χώρο στη βορειοανατολική Συρία. 

Μιλώντας σε μια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η τουρκική εισβολή έχει προκαλέσει «ένα χάος» σε αυτό που κάποτε ήταν ένα σχετικά σταθερό τμήμα της βόρειας Συρίας, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση της για να σταματήσει την τουρκική επέμβαση.

«Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία καθώς αξιολογούμε τις πιθανότητές μας να επαναφέρουμε την κατάσταση στην κανονικότητα, ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα θα ήταν η κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Και με κατάπαυση του πυρός εννοώ οι χερσαίες δυνάμεις να σταματήσουν να κινούνται στο πεδίο. Σίγουρα οι τουρκικές δυνάμεις και νομίζω ότι μάλλον μπορούμε να μιλήσουμε για τις SDF», είπε, αναφερόμενος στις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Κι ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν το κενό αυτό φαίνεται πως επιχειρεί να καλύψει η Ρωσία αναπτύσσοντας στρατεύματα έξω από τη Μάνμπιτζ προκειμένου να κάνουν περιπολίες στην περιοχή που χωρίζει τις θέσεις των τουρκικών και συριακών στρατευμάτων, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. 

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις μάχες μεταξύ των στρατευμάτων της συριακής κυβέρνησης και των τουρκικών δυνάμεων. Η Ρωσία δεν θα το επιτρέψει», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ο απεσταλμένος της Μόσχας στη Συρία. 

Το υπουργείο ανήρτησε επίσης στην ιστοσελίδα του χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και συγκεκριμένα για τα εδάφη που ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οπως φαίνεται και από τον χάρτη υπό τον έλεγχό τους έχει τεθεί η πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα και σειρά γεφυρών στον Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί. 

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν επίσης το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Σημειώνεται ότι την πρώτη εβδομάδα της τουρκικής εισβολής, έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 154 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, 128 φιλοτούρκοι μαχητές και τουλάχιστον 69 πολίτες. Η Τουρκία αναφέρει ότι έξι στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί καθώς και τουλάχιστον 20 Τούρκοι πολίτες.

Αγκυρα: 611 «τρομοκράτες» έχουν «εξουδετερωθεί»

Συνολικά 611 «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις μέρες συνολικά 391 ανθρώπους με την υποψία συνδέσμων με τρομοκρατικές οργανώσεων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε 25 επαρχίες της Τουρκίας, συλλαμβάνοντας 146 υπόπτους.

Επίσης, σε επιχειρήσεις που έγιναν σε 36 επαρχίες συνελήφθησαν 245 ύποπτοι για φερόμενη σύνδεση τους με το PKK και την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).

Αναστέλλουν τις δραστηριότητες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα 

Η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της που αφορούν την παροχή ιατρικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία και ότι απομακρύνει όλους τους ξένους εργαζόμενους της μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τη βία της τουρκικής εισβολής που άρχισε πριν από μια εβδομάδα.

«Η δύσκολη απόφαση να ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της MSF λαμβάνεται λόγω της εξαιρετικής μεταβλητότητας που επικρατεί, η ανθρωπιστική κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και οι ανάγκες είναι πιθανόν να αυξηθούν», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία ακολουθεί τα βήματα μιας άλλης οργάνωσης αρωγής, της Mercy Corps που ανέστειλε την αποστολή της χθες, Δευτέρα.

Η Τουρκία αψήφησε τις αμερικανικές κυρώσεις και συνέχισε την έφοδό της στη βόρεια Συρία την Τρίτη, ενώ ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός προωθήθηκε και πήρε τον έλεγχο της συριακής πόλης Μάνμπιτζ σε μια ανάπτυξη που έχει στόχο να αντικρούσει την τουρκική επιχείρηση.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ