Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Μεσσηνία: Σκότωσε τον άντρα της με καυτό νερό – Τον αποτελείωσε με τον ξύλινο πλάστη που μαγείρευε!



Έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή ο 73χρονος, που χθες το μεσημέρι (13-10-2019) δέχτηκε επίθεση από τη γυναίκα του στη Σκάλα Μεσσηνίας. Ο άτυχος άντρας είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο, με σοβαρά εγκαύματα και παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε στα τραύματά του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, το επεισόδιο που έμελλε να του στοιχίσει τη ζωή εκτυλίχθηκε στο σπίτι που έμενε το ζευγάρι. Πιο συγκεκριμένα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, η 68χρονη, μετά από διαπληκτισμό που είχε με τον 73χρονο για μεταξύ τους οικογενειακές διαφορές, του έριξε καυτό νερό σε μέρη του σώματος του, προκαλώντας του εγκαύματα.

Στη συνέχεια τον χτύπησε με ξύλινο αντικείμενο, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε. Ο 73χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου σήμερα, πρώτες πρωινές ώρες εξέπνευσε.

Η συλληφθείσα που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας.



Πηγή : newsit.gr


Δραπέτευσε από τις αγροτικές φυλακές Χανίων για να δει την άρρωστη μητέρα του



Ένας 59χρονος κρατούμενος δραπέτευσε από την Αγροτική Φυλακή Χανίων, προκειμένου να επισκεφτεί όπως ισχυρίστηκε την άρρωστη μητέρα του.

Ο άνδρας, που δεν έμεινε για πολύ χρόνο εκτός φυλακών, συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής σύμφωνα με όσα αναφέρει το τοπικό μέσο Zarpanews.gr. Ο 59χρονος συνελήφθη στην άλλη άκρη του νησιού, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας του Ηρακλείου.

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί, ο δραπέτης ισχυρίστηκε στις Αρχές πως επιχείρησε να βγει από την φυλακή προκειμένου να επισκεφτεί την μητέρα του που είναι άρρωστη.

Το περιστατικό θύμισε τον δραπέτη τραγουδιστή από την Κρήτη

Η υπόθεση, αν και ο δραπέτης έμεινε εκτός φυλακών για ελάχιστο διάστημα θύμισε την περίπτωση του δραπέτη τραγουδιστή, ο οποίος το έσκασε από τις φυλακές Αλικαρνασσού το 2002 και κυκλοφορούσε ελεύθερος ως και το 2019.

Αυτή η απίστευτη υπόθεση αποκαλύφθηκε σε έναν τυχαίο έλεγχο για εξακρίβωση στοιχείων στο κέντρο της Αθήνας. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο 45χρονος τραγουδιστής φυγάς που είχαν μπροστά τους ήταν ένας σχετικά δημοφιλής τραγουδιστής, παρουσιαστής και δημοσιογράφος, αλλά παράλληλα καταζητούνταν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Τους έπιασε το Google Maps γυμνούς


Μια εικόνα ερωτική της ιδιαίτερης στιγμής ενός ζευγαριού, έχει γίνει viral καθώς την έχουν δει χιλιάδες άτομα μέσω του Google Street View, που τους έπιασε άθελα τους.

Αν και η Google στους χάρτες έχει κανόνες για το γυμνό περιεχόμενο, δηλαδή διαγράφεται άμεσα, στην προκειμένη περίπτωση δεν συνέβη αυτό και η φωτογραφία παρόλο που δεν φαίνονται πρόσωπα ανέβηκε.

Ο χρήστης που εντόπισε το ζευγάρι είπε μάλιστα: «Κοίταξα στο Google για να δω αν θα βρω κάποια ζώα και απροσδόκητα ήρθε σε αυτό το υπέροχο θέαμα!»

Το tweet του έχει μοιραστεί ευρέως και το έχουν δει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους δήλωσαν με χαρά ότι επρόκειτο να ψάξουν αμέσως για το Shantian Road.

Αν κάποιος βάλει στους χάρτες το συγκεκριμένο δρόμο αρχικά θα δει μόνο το άσπρο αυτοκίνητο του ζευγαριού, ενώ αν στη συνέχεια κάνει περιστροφή χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 360 μοιρών του Google Maps, θα «σκοντάψει» πάνω  στους γυμνούς εραστές.






Συρία: Δυνάμεις του Ασαντ πλησιάζουν στα σύνορα με την Τουρκία



Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πλησίασαν σήμερα στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τα στρατεύματα της Άγκυρας και οι Σύροι αντάρτες που βοηθούν την τουρκική επιχείρηση εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, όπου διεξάγονται μάχες, ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την άφιξη «μονάδων του αραβικού συριακού στρατού» στην Ταλ Τάμερ.

Νωρίτερα, συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα πως στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, μετά τη συμφωνία που σύναψε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή και προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.

Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ. Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έρχονται 100 μόνιμες προσλήψεις στον ΟΠΕΚΑ



Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε  100 μόνιμες προσλήψεις στον ΟΠΕΚΑ μέσω ΑΣΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του ΟΠΕΚΑ, σημειώνοντας ότι από τις 383 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στον οργανισμό, οι 100 λείπουν, οπότε θα πρέπει να ενισχυθεί η στελέχωση με μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Απαντώντας σε ερωτήματα μελών επιτροπής της Βουλής, τόνισε ότι δεν αλλάζει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ούτε τα κριτήριά του, και εξήγησε ότι σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, υπήρχε υπο-απορρόφηση του επιδόματος μέχρι σήμερα, επομένως είναι ζητούμενο η αύξηση της απορρόφησης, αλλά και η καλύτερη στοχοθέτηση των ατόμων που το λαμβάνουν.

Η υφυπουργός επικαλέστηκε περιπτώσεις στις οποίες οι υπάλληλοι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν δικό τους μέσον για να μετακινηθούν για υπηρεσιακούς λόγους, και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, ακριβώς λόγω της υποστελέχωσης.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης σε σχέση με το κομμάτι των επιδομάτων, λέγοντας ότι «η φτώχεια δεν ξεριζώνεται με επιδόματα αλλά με δουλειές – γι’ αυτό και δίνεται έμφαση στις επενδύσεις από την κυβέρνηση – όμως πιστεύουμε σε ένα κράτος Πρόνοιας». Τόνισε ακόμα, ότι δεν κόβεται κανένα επίδομα, ότι διατηρείται ο προϋπολογισμός του 2019, και μάλιστα αυξάνεται το επίδομα της γέννας σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Καταλήγοντας σε σχέση με αυτό το ζήτημα, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε: «Όσο δεν υπάρχουν νέες δουλειές για όλους, για τους αδύναμους συμπολίτες μας, είναι καθήκον μας να παρέχουμε αυτά που έχουν ανάγκη». Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Φωτίου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υποστήριξε ότι «το κράτος πρόνοιας δεν λειτούργησε υπέρ της μεσαίας τάξης στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ – αυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο». Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι η επιδοματική πολιτική πρέπει να έχει και αναπτυξιακή πλευρά.


Πηγή


Συμμορίες Πακιστανών αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι στην Θεσσαλονίκη



Τριάντα κακοποιοί Πακιστανοί έσπασαν ένα μπαρ που ανήκει σε Κούρδους από τη Συρία και ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από έξι μήνες. 

Σύμφωνα με το thestival.gr, ένας Πακιστανός έβρισε τη σύζυγο του ιδιοκτήτη του μπαρ, ο Κούρδος ιδιοκτήτης τον έβγαλε από το κατάστημα και του ζήτησε να αποχωρήσει. Ο κακοποιός Πακιστανός έφυγε, όμως, επέστρεψε λίγα λεπτά αργότερα μαζί με περίπου τριάντα κακοποιούς ομοεθνείς του, οι οποίοι κρατούσαν ξύλα και σιδερολοστούς.

Ακολούθησε συμπλοκή με τους Πακιστανούς να προκαλούν εκτεταμένες φθορές και να χτυπούν τον ιδιοκτήτη και κάποιους από τους θαμώνες του μαγαζιού.

Από το επεισόδιο τραυματίστηκε στο κεφάλι ο ιδιοκτήτης του μπαρ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγινα ράμματα.

Η αστυνομία που έφτασε στο σημείο άρχισε αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό τους, αλλά εκτός από 3 προσαγωγές δεν έγινε τίποτα και οι Πακιστανοί κακοποιοί παραμένουν ελεύθεροι να αλωνίζουν.





Συρία: «Σκοτωμός» Μέρκελ – Ερντογάν – «Δεν ήξερα ότι έχεις συμμάχους τρομοκράτες»



Τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στην Βόρεια Συρία ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν. Από την μεριά του ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε ύποπτη τη στάση της Γερμανίας, και υπενθύμισε πως σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ είναι οι Τούρκοι, και όχι οι Κούρδοι.

Η Μέρκελ στην διάρκεια μιας σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ζήτησε από τον Ενρτογάν να τερματίσει άμεσα την στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

“Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης,” δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Συρία: Οι Αμερικανοί αποσύρουν άμεσα 1.000 στρατιώτες

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος είναι «έξαλλος» με την Γερμανίδα καγκελάριο. Σε ομιλία του και αναφερόμενος στην συνομιλία που είχαν χαρακτήρισε τη γερμανική προσέγγιση «περίεργη» και αναρωτήθηκε αν η Μέρκελ υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση.

«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα. «Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;». «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Πηγή : newsit.gr


Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού



«Στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, διαπιστώθηκε σήμερα, Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, θάνατος κρατουμένου αλλοδαπής καταγωγής». Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση «υπάλληλος του καταστήματος αντιλήφθηκε σήμερα στις 11:40, ότι ο αποθανών δεν αισθανόταν καλά. Αμέσως διεκομίσθη στο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οπως προκύπτει από το φάκελό του, ελάμβανε βαριά θεραπευτική αγωγή και εκρατείτο σε Ειδικό Χώρο από την 02/10/19, ενώ από την 07/10/19 είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ για χορήγηση υποκατάστατων. Αμεσα ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Επόπτης και το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού».

Ο δεύτερος θάνατος μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα

Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου νεκρός είχε βρεθεί ένας 52χρονος ισοβίτης από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.


Πηγή: iefimerida.gr 


Παραιτήθηκε η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης



O πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έλαβε την παραίτηση της προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, Φαίης Νικητοπούλου, την οποία και έκανε αμέσως δεκτή. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό Λειτουργίας της Οργάνωσης πειθαρχικές διαδικασίες.

Η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης διατύπωσε την αντίθεσή της, στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ.

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τα μέλη της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία προσφύγων και μεταναστών «θα προσελκύσει εγκληματίες».


Η ΝΔ καταδίκασε το γεγονός, επισημαίνοντας ότι «αποτελούν προσωπικές απόψεις της επιστολογράφου».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ κ. Τάσου Γαϊτανη:

«Οι συγκεριμένες δηλωσεις είναι κατακριτέες, δεν εκφράζουν τη ΝΔ, αλλα αποτελούν προσωπικές απόψεις της επιστολογράφου. Για το θεμα αυτο έχει επιληφθεί το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της ΟΝΝΕΔ, η οποία έχει και την ευθύνη του θέματος».


Συρία: Τουλάχιστον 26 νεκροί από τουρκικά πυρά - Πληροφορίες για δημοσιογράφους


Τουλάχιστον 26 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή στη βόρεια Συρία από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων συμμάχων τους στην περιοχή, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην περιοχή Ρας αλ-Άιν της τουρκοσυριακής μεθορίου, τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, η οποία έπληξε φάλαγγα αμάχων και δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο και έναν ακόμη βαριά τραυματισμένο δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους.

«Μια τουρκική αεροπορική επιδρομή έπληξε φάλαγγα με αμάχους στη βορειοανατολική Συρία. Πολλοί δημοσιογράφοι ήταν μαζί τους και αρκετοί αναφέρονται ως σκοτωμένοι. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την ταυτότητά τους. Αυτή είναι η ομάδα της France 2 που ανακοινώνει στους συναδέλφους ότι είναι εντάξει» αναφέρει η ανταποκρίτρια των New York Times στην περιοχή Rukmini Callimachi παραθέτοντας στα αγγλικά το tweet της Stephanie Perez. 

«Συρία. Βρισκόμασταν στο κονβόι κούρδων πολιτών που στόχευαν οι τουρκικές δυνάμεις ή οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά ορισμένοι συνάδελφοι είναι νεκροί» τονίζει η Perez στη μαρτυρία της. 


Rukmini Callimachi

@rcallimachi
A Turkish airstrike hit a convoy of civilians in northeastern Syria. Numerous journalists were with them and several are reported killed. We don’t yet know their identities. This is the France 2 team letting colleagues know that they are okay. #Awful. https://twitter.com/perezpstephanie/status/1183396630143340544 …

Stephanie Perez
@PerezpStephanie
Syrie. Nous étions ds le convoi de civils kurdes pris pour cible par les forces turques ou leurs alliés à Ras Al Ain. Notre équipe va bien mais des confrères sont morts. Notre récit ds le @20hFrance2 ce soir avec @AuerNicolas et Yan Kadouch @franceinfo @france2tv #Rojava #Turquie

6.054
6:32 μ.μ. - 13 Οκτ 2019


Πηγή: skai.gr


Συμφωνία Κούρδων - Δαμασκού για την ανάπτυξη στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου


Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με την Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου σήμερα, πέμπτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία.

«Για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επίθεση και να εμποδιστεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

«Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ’ οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Παράλληλα, Κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και τη συριακή κυβέρνηση.

«Εξετάστηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Στο τέλος του 2018, όταν η Αγκυρα απειλούσε με πολεμική επιχείρηση κατά του κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν καλέσει τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή.

Ο συριακός στρατός είχε τότε αναπτυχθεί σε μία περίμετρο γύρω από την πόλη, χωρίς να εισέλθει σε αυτήν.

Επί δεκαετίες περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων εκ μέρους των αρχών της Δαμασκού, οι Κούρδοι εγκαθίδρυσαν ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας στη βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε το 2011.

Η Δαμασκός αρνείται αυτό το καθεστώς αυτονομίας και, κατά το παρελθόν, η συριακή ηγεσία είχε χαρακτηρίσει «προδότες» τους Κούρδους μαχητές όταν εκείνοι συμμάχησαν με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών.

Φοβούμενοι τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ήδη τον περασμένο χρόνο συνομιλίες με τη Δαμασκό για το μέλλον των περιοχών τους, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκαν.


Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP,naftemporiki