Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Μια τουρκική επίθεση θα ξαναφέρει στην περιοχή το Ισλαμικό Κράτος, προειδοποιούν οι Κούρδοι της Συρίας



Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η οποία φαίνεται πως επίκειται έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας κουρδων και αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των SDF.

Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αργά χθες, Κυριακή, πως η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα στη στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάζει από καιρό στη βόρεια και την ανατολική Συρία για να δημουργήσει αυτό που αποκαλεί «ασφαλή ζώνη» και πρόσθεσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα στηρίξουν την επιχείρηση αυτή ούτε θα εμπλακούν σ' αυτή.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μαυροντυμένος κάνει επιθέσεις σε παιδιά στα Μελίσσια



Καταγγελίες έχει δεχθεί η ΕΛΑΣ για επιθέσεις με δράστη έναν εύσωμο φαλακρό άνδρα με μαύρη μπλούζα. Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία μετά τις καταγγελίες ξυλοδαρμού ανήλικων παιδιών στα Μελίσσια.

Τελευταίο θύμα του αγνώστου ήταν μια 11χρονη μαθήτρια, στην οποία επιτέθηκε την ώρα που βρισκόταν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Το παιδί, που αιφνιδιάστηκε, έφυγε τρέχοντας και περιέγραψε φανερά ταραγμένη στους γονείς της τι είχε συμβεί.

Η μητέρα της ανήλικης Βίκυ Λύγκου, δημοσιοποίησε την επίθεση εις βάρος του παιδιού της με ανάρτησή της στο facebook. «SOS τώρα! Η Κλεονίκη μου δέχτηκε επίθεση με μπουνιές από άγνωστο άντρα, χοντρό, με μαύρη μπλούζα, φαλακρό, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στα Μελίσσια. Το παιδί είναι σε σοκ. Εχει κληθεί η αστυνομία. Κοινοποιήστε» έγραψε.

Ο πατέρας της 11χρονης, έσπευσε να ευχαριστήσει τους φίλους της οικογένειας για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την επίθεση εις βάρος της κόρης του. «Θα τον βρούμε. Εχουμε πλήρη περιγραφή και η Αστυνομία προσπαθεί…» διαβεβαίωσε.


Πακιστανός πυροβόλησε αστυνομικούς στον Ασπρόπυργο



Πυροβολισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα στην περιοχή του Ασπρόπυργου. 

Ομάδα της ΟΠΚΕ στις 23:35 πήρε σήμα από το κέντρο επιχειρήσεων να σπεύσει στον οικισμό Συντριβάνι, καθώς υπήρχαν κλήσεις πολιτών για ύποπτο άτομο το οποίο φέρει όπλο και πυροβολεί προς άγνωστη κατεύθυνση. 

Οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν άνδρα, πακιστανικής καταγωγής, να κρατά ένα όπλο στο χέρι του και του ζήτησαν να παραδοθεί, εκείνος έστρεψε το όπλο προς το μέρος τους και πυροβόλησε χωρίς όμως να τραυματίσει κάποιον από αυτούς. 

Τότε οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα ο άνδρας να τραυματιστεί στα πόδια. 

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο Αττικό Νοσοκομείο.


Σοκάρει το βίντεο με μια από τις φονικές επιθέσεις του άστεγου που σκότωσε τέσσερις



Σοκ προκαλεί το βίντεο στο οποίο φέρεται να έχει καταγραφεί μια από τις φονικές επιθέσεις του 24χρονου Ράντι Σάντος, του άστεγου που συνελήφθη από την αστυνομία της Νέας Υόρκης και κατηγορείται για τη δολοφονία άλλων τεσσάρων αστέγων και τον τραυματισμό άλλου ενός.

Ο Σάντος κατηγορείται για τέσσερις ανθρωποκτονίες, μια απόπειρα ανθρωποκτονίας και για κατοχή μαριχουάνας, ανέφερε ο Μάρτιν Μπράουν, εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης της Νέας Υόρκης.


Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας ο Σάντος που συνελήφθη το Σάββατο, χρησιμοποίησε για τις φονικές του επιθέσεις ένα σίδερο μήκους 90 εκατοστών και βάρους 7 κιλών «το οποίο βρέθηκε γεμάτο με αίμα και τρίχες».

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως όταν εντόπισε τον Σάντος να περιφέρεται στους δρόμους, είχε ακόμα στα χέρια του το σίδερο.

Η εισσαγελία ανακοίνωσε ακόμα δεν έχει διακριβωθεί το κίνητρο του Σάντος προσθέτοντας ότι «όλα τα θύματά του κοιμόντουσαν» και οι επιθέσεις του 24χρονου ήταν «απρόκλητες».

Το μοναδικό από τα θύματα του Σάντος που έχει ταυτοποιηθεί ήταν ένας 83χρονος άνδρας, ο Τσέουν Κοκ ενώ ο άνδρας που τραυματίστηκε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η μητέρα του Σάντος, Φιοραλίσα Ροδρίγκες, δήλωσε στην New York Daily News ότι έδιωξε τον γιο της από το σπίτι πριν από τρία χρόνια διότι ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά, επιτέθηκε σε εκείνη και στον παππού του και έκλεβε από την οικογένεια.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα σκότωνε κάποιον, αλλά τον φοβόμουν, επειδή με είχε χτυπήσει. Τότε του είπα να φύγει από το σπίτι», είπε η Ροδρίγκες.


Πηγή : protothema.gr


Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Michael R. Pompeo, στο Μέγαρο Μαξίμου


Αγαπητέ κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών,

Με χαρά σάς καλωσορίζω, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ευκαιρία του δεύτερου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των χωρών μας.

Διαδικασία, που αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας.

Επέστρεψα μόλις προ εβδομάδος από τις ΗΠΑ. Εκεί, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στις κεντρικές εκδηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να συναντηθώ με τον Υπουργό Εμπορίου κ. Ross, παλιό καλό φίλο της Ελλάδος.

Συζητήσαμε τις κοινές οικονομικές προοπτικές μας. Και παρουσίασα αναλυτικά τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται, σήμερα, στην Ελλάδα.

Βρήκα, επίσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον στη συμμετοχή μου στην πολύ ζωντανή κοινότητα των δεξαμενών σκέψης στις ΗΠΑ.

Και, βεβαίως, η επαφή μου με την δυναμική ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ υπενθύμισε τους στενότατους δεσμούς που ενώνουν την Αμερική και την Ελλάδα. Δεσμοί αρχών και κοινών διαδρομών.

Οι σχέσεις μας οικοδομήθηκαν πάνω στις ίδιες αξίες της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σφυρηλατήθηκαν σε κοινούς αγώνες σε δυο παγκοσμίους πολέμους. Και προσωποποιήθηκαν στους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μου που επέλεξαν τις ΗΠΑ ως δεύτερη πατρίδα τους.
Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης το 2021 πιστεύω ότι θα αποτελέσουν ορόσημο υπενθύμισης και εμβάθυνσης αυτής της βαθιάς ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η επίσκεψή σας, κύριε Υπουργέ, πραγματοποιείται νωρίς, δηλαδή μόλις 3 μήνες από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Η έλευσή σας συμπίπτει με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός να διαμορφώσουμε μια νέα πορεία για την χώρα μας.

Αφήνοντας πίσω τις δύσκολες μέρες μιας πολύπλευρης κρίσης και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής αντιξοότητας με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις, οδεύουμε με σταθερά βήματα προς την ανάκαμψη.

Σε συνθήκες απόλυτης πολιτικής σταθερότητας, λάβαμε ήδη σαφή μέτρα που την υπηρετούν: Πήραν τέλος οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Επιχειρήσεις και πολίτες ανακουφίζονται από την υψηλή φορολογία.

Μειώνουμε το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις. Και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι συνομιλίες μας στην Αθήνα, αυτές τις ημέρες, εκτείνονται σε ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η Άμυνα, η Οικονομία -με αιχμή την Ενέργεια, τον Τουρισμό και το Εμπόριο- όπως και οι πολιτιστικές σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να την ενισχύσουμε και άλλο.

Συμφωνήσαμε και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Κάτι που ενισχύει το κοινό στρατιωτικό και ευρύτερα στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ πάντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Πολύ περισσότερο όταν στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενες συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική.

Αναφέρομαι, κύριε υπουργέ, στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας η οποία, δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα.

Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή.

Η συνεργασία μας, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονται την πατρίδα μου.

Ότι τα προγράμματα υποτροφιών και ανταλλαγής φοιτητών έχουν ενταθεί.

Ότι η Ελλάδα έχει πλήρως αποκατασταθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου. Και ότι οι οικονομικές μας σχέσεις βελτιώνονται σε βάση σταθερή.

Η απόκτηση των ναυπηγείων στη Σύρο από την εταιρεία ONEX και, πιο πρόσφατα, το έντονο ενδιαφέρον των αμερικάνικων πολυεθνικών Pfizer και Cisco να επενδύσουν στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πολύ μεγάλο και έμπρακτο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για το έργο στο Ελληνικό συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Στην οικονομία της και στο υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό της.

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στην ενεργειακή συνεργασία μας, περιλαμβανομένης εκείνης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Όπως και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, έχοντας κατά νου τη συμμετοχή της EXXON MOBIL στους διεθνείς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κρήτης.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας καλωσορίζω και το άνοιγμα αυτού του νέου κεφαλαίου στην μακρά, κοινή μας πορεία.


Γνωστός στην αστυνομία ο διαδηλωτής με δολοφονικές διαθέσεις κατά αστυνομικών



Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη ο διαδηλωτής με δολοφονικές διαθέσεις, ο οποίος είναι μέλος της ΚΝΕ σύμφωνα με πληροφορίες.

Το περιστατικό με τον διαδηλωτή συνέβη στην κινητοποίηση που έκανε το ΠΑΜΕ κατά του Μάικ Πομπέο, το Σάββατο, στο κέντρο της Αθήνας.



Ο διαδηλωτής με δολοφονικές διαθέσεις έχει κάνει άλμα και χτυπά με κλωτσιά που θυμίζει καρατέκα έναν αστυνομικό των ΜΑΤ. Την ίδια στιγμή, άλλοι διαδηλωτές κάνουν επίθεση τόσο στον ίδιο αστυνομικό, όσο και σε συναδέλφους του.

Ο διαδηλωτής αναζητείται από την αστυνομία για να συλληφθεί.




Ελληνική ΑΟΖ : Αρχίζουν έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε 30 περιοχές



Περισσότερες από 30 περιοχές – στόχους για έρευνες υδρογονανθράκων έχουν εντοπιστεί στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης από τις μέχρι στιγμής έρευνες σε οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί ή είναι υπό παραχώρηση.

Ο χάρτης με τα «οικόπεδα» και τις περιοχές – στόχους παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννη Μπασιά σε ημερίδα για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο την Τρίτη, ημέρα που συζητείτο στη Βουλή η κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο.

ΗΠΑ : Φριχτές δολοφονίες αστέγων στη Νέα Υόρκη

Συζήτηση κατά την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η χώρα μπήκε με καθυστέρηση και σε αυτόν τον τομέα» και πρόσθεσε «δεν είναι η προοπτική της χώρας να κάνει για πάντα εξορύξεις όταν η πολιτική της Ευρώπης πάει προς την άλλη κατεύθυνση, αλλά δεν είναι και η πολιτική της χώρας να βλέπουμε την Τουρκία να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Κύπρο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Αίγυπτο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Ιταλία να κάνει εξορύξεις και εμείς να μην το κάνουμε».

Ποιες είναι οι περιοχές - στόχοι

Οι θαλάσσιες περιοχές που παραχωρούνται με τις τέσσερις συμβάσεις που κυρώθηκαν από τη Βουλή είναι «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» που παραχωρούνται στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» που παραχωρείται στην κοινοπραξία Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια και τη θαλάσσια περιοχή «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (Κόλπος Κυπαρισσίας) που παραχωρείται στα ΕΛΠΕ.

Από τον χάρτη της ΕΔΕΥ προκύπτει ότι οι στόχοι δεν περιορίζονται στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί αλλά εκτείνονται και στα «οικόπεδα» που είναι διαθέσιμα για παραχώρηση.

Τα γεωλογικά στοιχεία των οικοπέδων αυτών, στο κεντρικό Ιόνιο και νότια της Κρήτης παρουσιάζονται τους τελευταίους μήνες από την ΕΔΕΥ στη διεθνή αγορά και κατά τις πληροφορίες από την Αρχή έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών εταιριών.

Μεγάλα βάθη - Το εμπόδιο της τεχνολογίας

Σε σχέση με την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, από την ΕΔΕΥ τονίζεται ότι οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται σε πετρώματα θαμμένα βαθιά κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ τα θαλάσσια βάθη ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 μέτρα.

Ο μέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές ξεπερνάει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι γύρω στα 3.500 μέτρα. Η τεχνολογία για γεωτρήσεις σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη προβλέπεται να είναι διαθέσιμη σε χρονικό ορίζοντα τριετίας οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις από τις εταιρείες για την πραγματοποίηση ή μη ερευνητικών γεωτρήσεων.

«Είναι εμφανές ότι οι πετρελαϊκές κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα πρωτοστατούν σε αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της ΕΔΕΥ.

Διευκρινίζεται ότι οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα «κρύβουν» και ποσότητες υδρογονανθράκων, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι σε γειτονικές χώρες που εμφανίζονται στον χάρτη της ΕΔΕΥ έχουν γίνει ανακαλύψεις και υπάρχει παραγωγή υδρογονανθράκων.


ΤΑ ΝΕΑ


Πόλεμος των drones στο Αιγαίο – Η Ελλάδα αγοράζει επανδρωμένα αεροσκάφη – Τι διαθέτει η Τουρκία



Σε αλλαγή σχεδιασμού υποχρεώνεται να προχωρήσει το ελληνικό «Πεντάγωνο» με στόχο οι Ενοπλες Δυνάμεις να γίνουν περισσότερο «μάχιμες» στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς σήμερα διαθέτουμε περί τα 15 UAVs, ξεπερασμένης όμως τεχνολογίας.

Οι διαπραγματεύσεις με Ισραηλινούς και Αμερικανούς για την αγορά ή ενοικίαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σύγχρονες δυνατότητες είναι πλέον πιο εντατικές, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή ενός UAV «made in Greece».


Οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι επιβεβλημένο να τρέξει πιο γρήγορα και να ενσωματώσει τις σύγχρονες τεχνολογίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Κι αυτό, εξηγούν, όχι μόνο επειδή η Τουρκία με τα δικά της drones οργώνει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά διότι τέτοια μέσα χρησιμοποιούνται πλέον κατά κόρον από τους σύγχρονους στρατούς σε ένοπλες συρράξεις και όχι μόνο για να σαρώνουν αλλά και για να προσβάλλουν στόχους.

Είναι άλλωστε πρόσφατο το περιστατικό της επίθεσης με drones στην πετρελαϊκή εταιρεία Aramco στη Σαουδική Αραβία. Π

Προεξοφλείται πως με την απόκτηση νέων και σύγχρονων UAVs η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και με μικρότερο κόστος την τουρκική προκλητικότητα, ενώ θα διαθέτει ένα σημαντικό εργαλείο για την επιτήρηση των συνόρων της.

Ανώτατη στρατιωτική πηγή έλεγε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ότι η Πολεμική Αεροπορία και οι άλλοι δύο κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει σύντομα να αποκτήσουν νέα UAVs. «Τα μη επανδρωμένα είναι το μέλλον στη χρήση αεροπορικών μέσων για πολεμικούς – επιχειρησιακούς σκοπούς. Πολύ σύντομα θα βλέπουμε ζευγάρια μαχητικών, όπου ο νούμερο 2 θα είναι… UAV. O χειριστής δηλαδή θα είναι στο έδαφος».

Η εντολή που έχει δοθεί από το υπουργείο Αμυνας είναι οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέων UAVs να κινηθούν με ταχύτητες… μαχητικών αεροσκαφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επαφές με το Ισραήλ για την ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία μας UAVs τύπου Heron έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του 2017 και ακόμη συνεχίζονται.

Το «Πεντάγωνο» επιδιώκει την απόκτηση δύο UAVs Heron με ενοικίαση (leasing).

Οι δυνατότητες του συγκεκριμένου αεροσκάφους είναι δοκιμασμένες, αφού το Ηeron πέρυσι πετούσε πάνω από το Αιγαίο επιτηρώντας τα σύνορά μας για λογαριασμό της Frontex.

Εδώ και αρκετό καιρό, εξάλλου, το ΓΕΕΘΑ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση αμερικανικών UAVs, πιθανότατα κάποιων MQ-9 Reaper που προσανατολίζεται να αποσύρει ο αμερικανικός στρατός. Επιπλέον, το υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι ενδιαφέρεται για την προμήθεια 25 drones μέσω ΕΣΠΑ που θα ενταχθούν στο δυναμικό του Στρατού Ξηράς για τις ανάγκες ελέγχου της μετανάστευσης και επιτήρησης των συνόρων.

Κατασκευάζονται άλλα 4 «Πήγασος»

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κάποτε πρωτοπορούσε στα UAVs και ήταν από τις λιγοστές χώρες που κατασκεύαζαν μη επανδρωμένα, με τις προσπάθειες να ξεκινούν στις αρχές της δεκαετίες του ’80. Οι επιτελείς του «Πενταγώνου» είχαν μάλιστα προβλέψει τις εξελίξεις: στόχευαν, στο πλαίσιο του μακρόπνοου προγραμματισμού εξοπλιστικών, μετά το 2012 να προχωρήσουμε ακόμη και στην αγορά μη επανδρωμένων μαχητικών – UCAV (!) – για την Πολεμική Αεροπορία. Θα ήμασταν πολύ μπροστά· ωστόσο το υποπρόγραμμα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν προχώρησε.

Σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει γύρω στους 15 «ιπτάμενους κατασκόπους». Ανάμεσά τους είναι περί τα 8 γαλλικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη sperwer που χρησιμοποιεί ο Στρατός Ξηράς (οι Διαβιβάσεις), ενώ 6 ελληνικής κατασκευής UAVs «Πήγασος ΙΙ» χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία έχοντας ως βάση τους, από τον Αύγουστο του 2017, την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λάρισας. Είναι δε υπό κατασκευή άλλα 4 «Πήγασος ΙΙ» και αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2020.

Πηγές της Αεροπορίας τονίζουν μάλιστα πως τα ελληνικά UAVs είναι απολύτως λειτουργικά και επιχειρησιακά. Προ ημερών άλλωστε ένα απ’ αυτά ανέλαβε αποστολή επιτήρησης για το Προσφυγικό στη Χίο.

Στον αντίποδα, η Τουρκία διαθέτει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη δικής της παραγωγής, και μάλιστα δύο τύπων, τα Anka και τα εξοπλισμένα Bayraktar, που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. Από τον Αύγουστο του 2018 λειτουργεί η βάση «313 μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στα Δαρδανέλλια υπό τη διοίκηση του τουρκικού ναυτικού, η οποία συνεργάζεται με τη ναυτική βάση του Ντάλαμαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Και βέβαια η Αγκυρα στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου κατά της Ελλάδας φροντίζει να προπαγανδίζει με κάθε τρόπο την παρουσία των τουρκικών drones σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο «Πεντάγωνο» επισημαίνουν πάντως ότι η Τουρκία μπορεί να κομπάζει για τον μεγάλο αριθμό τουρκικών UAVs που διαθέτει, σύντομα όμως με τις διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν «θα ισορροπήσουμε την κατάσταση».

Τα UAV’s που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός

Πολεμική Αεροπορία

Διαθέτει Μοίρα μη Επανδρωμένων στην αεροπορική βάση Λάρισας (110 ΠΜ) με 6 UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ Block 1 – Άλλα 4 (υπό κατασκευή) θα παραληφθούν το 2020

Στρατός Ξηράς

8 UAV Sperwere (γαλλικής κατασκευής) με εμβέλεια 180 χλμ.
Τα UAV’s που διαθέτει ο Τουρκικός Στρατός
Περισσότερα από 100
UAV τύπου ΑΝΚΑ: 16 υπό κατασκευή 20
UAV με οπλισμό τύπου Bayraktar: Υπολογίζονται σε περισσότερα από 75
Άλλα (μινι UAV, παλαιότερων τύπων): ξεπερνούν τα 40

Μάνος Χαραλαμπάκης
Πηγή : in.gr


Η Τουρκία ετοιμάζεται για εισβολή στη Συρία - Συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα


Η Τουρκία άρχισε σήμερα να μετακινεί στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της με τη Συρία, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι επίκειται μια στρατιωτική επέμβαση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Το τουρκικό πρακτορείο DHA ανέφερε ότι μεταφέρονται άρματα και θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή του Ακτσάκαλε, στα νοτιοανατολικά σύνορα. Ο τελικός προορισμός τους είναι η πόλη Τελ Αμπιάντ, εντός του συριακού εδάφους.

Εννέα φορτηγά μεταφοράς οχημάτων και ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες έφτασαν στο Ακτσάκαλε τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Οι μονάδες αυτές μετακινήθηκαν από τη Σανλιούρφα, όπου τον περασμένο Μάρτιο ο τουρκικός στρατός άνοιξε ένα κέντρο διοίκησης.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η χερσαία και αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να συμβεί «ακόμη και σήμερα ή αύριο».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για μια επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) της κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι οργισμένη επειδή καθυστερεί η εφαρμογή μιας "ζώνης ασφαλείας" που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. 

Υποστήριξε επίσης ότι η Άγκυρα «αναγκάστηκε» να αναλάβει στρατιωτική δράση για τη δική της ασφάλεια και ώστε οι Σύροι που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν.

Οι Κούρδοι της Συρίας διαδηλώνουν και προειδοποιούν για συνέπειες μιας τουρκικής επίθεσης

Χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν σήμερα κατά των επαναλαμβανόμενων απειλών εκ μέρους της Τουρκίας για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.Οι διαδηλωτές στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι κουρδικές αρχές - που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας - προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Στο Ρας αλ Αΐν, το Τελ Αμπιάντ και το Κομπάνι, πόλεις πάνω στη μεθόριο, οι τοπικές αρχές έχουν φτιάξει χαρακώματα και σήραγγες για να αντισταθούν σε μια πιθανή επίθεση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αργά το απόγευμα, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι γίνονται κοινές περιπολίες των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού και του στρατιωτικού συμβουλίου της Τελ Αμπιάντ στα σύνορα.

Οι αρχές της αυτόνομης κουρδικής περιοχής κάλεσαν εξάλλου τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να εμποδίσει μια επίθεση εκ μέρους της.

Tel Arqam American Base - Ras Al Ain - Syria
A popular demonstration demanding the US military to deter the Turkish attack on the east of the Euphrates
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Το FBI εντόπισε τον χειρότερο serial killler στην ιστορία των ΗΠΑ



Οι αρχές των ΗΠΑ πιθανότατα ανακάλυψαν τον χειρότερο serial killer στην ιστορία της χώρας: ο Σάμιουελ Λιτλ, 79 ετών, ομολόγησε πως δολοφόνησε 93 ανθρώπους και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) έχει μέχρι στιγμής επαληθεύσει τους 50 από τους φόνους.

Στην πλειονότητά τους τα θύματα του Λιτλ, ο οποίος σκότωνε από τη δεκαετία του 1970 ως το 2005, ήταν γυναίκες.

Ο Λιτλ εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 2014, όταν ομολόγησε και καταδικάστηκε για τρεις ανθρωποκτονίες. Αλλά ο απολογισμός της δράσης του φαίνεται πως ήταν πολύ πιο φρικιαστικός.


«Για χρόνια, ο Σάμιουελ Λιτλ πίστευε ότι δεν θα τον έπιαναν, διότι νόμιζε πως τα θύματά του δεν μέτραγαν για κανέναν», εξήγησε η Κρίστι Παλάτσολο, αναλύτρια του FBI, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Μολονότι βρίσκεται ήδη στη φυλακή, το FBI θεωρεί ότι είναι σημαντικό να αποδοθεί δικαιοσύνη για καθένα από τα θύματά του, να κλείσουν όσες υποθέσεις είναι δυνατόν», πρόσθεσε η ίδια.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία θεωρεί πως όλες οι ομολογίες του Λιτλ είναι αξιόπιστες και δημιούργησε έναν ειδικό ιστότοπο στον οποίο μπορεί κανείς να τις δει βιντεοσκοπημένες μαζί με σκίτσα των θυμάτων που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

«Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θεωρήθηκαν αρχικά πως οφείλονταν σε υπερβολική δόση, σε ατυχήματα, ή σε αδιευκρίνιστα αίτια. Πολλά πτώματα δεν βρέθηκαν ποτέ», διευκρινίζει το FBI στον ιστότοπο αυτόν.

Ο αφροαμερικανός πρώην πυγμάχος, γνωστός επίσης με το όνομα Σάμιουελ ΜακΝτάουελ, συνελήφθη για πρώτη φορά το 2012, σε κέντρο αστέγων στο Κεντάκι. Εκδόθηκε στην Καλιφόρνια στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείτο για μια υπόθεση ναρκωτικών.

Αφού μετήχθη στην Καλιφόρνια, δείγματα του γενετικού υλικού του επέτρεψαν στις αρχές να τον συνδέσουν με τρεις υποθέσεις που παρέμεναν αδιαλεύκαντες — τις λεγόμενες cold cases — με αποτέλεσμα να προσαχθεί σε δίκη και να καταδικαστεί το 2014 για τις δολοφονίες τριών γυναικών στο Λος Άντζελες μεταξύ του 1987 και του 1989. Και οι τρεις τους υπέστησαν ξυλοδαρμό και κατόπιν στραγγαλίστηκαν.


Πηγή : newbeast.gr