Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ομιλία Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ



Στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον συνεδριακό χωρο Metropolitan Expo της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ίδρυση της ΝΔ και εξήρε τη στάση της ΟΝΝΕΔ.

«Το συνέδριό σας είναι, νομίζω, το καλύτερο δώρο για τα 45 χρόνια που γιορτάζει, σήμερα, το κόμμα μας. Η παράταξη που στέριωσε την Δημοκρατία στη χώρα, ενδυναμώνοντας τους θεσμούς και ενώνοντας τους πολίτες. Που κράτησε όρθια την πατρίδα, όταν αυτή βρέθηκε σε κίνδυνο. Και που σήμερα την οδηγεί και πάλι σε ένα μέλλον ανάπτυξης και προόδου» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε δίνοντας το πολιτικό του στίγμα ότι «Είμαστε αυτοί που έθεσαν την ατομική πρωτοβουλία στην υπηρεσία της συλλογικής ευημερίας» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο είπε : «Μόλις προχθές, η Ελλάδα που λαχταρά να τρέξει μπροστά ένιωσε και πάλι γύρω της τα σκουριασμένα φρένα που θέλουν να την κρατούν καθηλωμένη. Και έτσι, μερικοί γραφειοκράτες συνδικαλιστές ταλαιπώρησαν εκατομμύρια πολίτες. Με μία απεργία που έγινε γιατί; Γιατί με τις νέες ρυθμίσεις, οι επαγγελματίες εργατοπατέρες χάνουν τα προνόμια τους! Τα σωματεία γίνονται αντιπροσωπευτικά και θα λογοδοτούν! Και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται, πλέον, από την πλειοψηφία των εργαζομένων κι όχι από μικρές ομάδες σε σκοτεινά γραφεία. Γι’ αυτό ακριβώς θέλησα να παρέμβω και προσωπικά στο θέμα. Για να μιλήσω στο όνομα των πολλών κατά της αυθαιρεσίας των λίγων. Και να δηλώσω ότι, επιτέλους, δεν μπορούν 2.000 άτομα να αναστατώνουν την ζωή 4 εκατομμυρίων, κοστίζοντας ταυτόχρονα και μερικά δισεκατομμύρια στην εθνική οικονομία!».

 Σημείωσε : «η ΟΝΝΕΔ βρέθηκε συχνά μπροστά απ΄ την εποχή της γιατί όταν άλλοι μιλούσαν μονοδιάστατα για «συλλογικότητες» που πνίγουν τις προσωπικότητες, η οργάνωσή μας πρότασσε την ατομική ευθύνη, εναρμονισμένη με την μαζική δράση», έκανε ειδική αναφορά στο νόμο για την αλλαγή του ασύλου στα Πανεπιστήμια: «Ήδη, με το δεύτερο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, τα πανεπιστήμια είναι, πια, ελεύθερα από τον βραχνά της παρανομίας, της βίας και της παρεμπόδισης της ελεύθερης διδασκαλίας. Χρέος δικό σας είναι να αξιοποιήσετε τώρα το νέο θεσμικό περιβάλλον, ώστε να αποκαταστήσετε το αληθινό άσυλο: Το άσυλο της γνώσης, των ιδεών και του ελεύθερου διαλόγου!». Υπογράμμισε ότι το » βλέμμα μας είναι προσηλωμένο και στα παιδιά που κοπιάζουν καθημερινά. Που σηκώνονται το πρωί ή που κοιμούνται αργά την νύχτα για ένα αβέβαιο μεροκάματο. Στο χωριό ή στην πόλη, στο χωράφι ή στο εργοστάσιο. Αταλάντευτος στόχος μας είναι να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στην εργασία».




Ήθελε να περάσει ναρκωτικά στη φυλακή κρυμμένα σε σουβλάκια



Μέσα σε σουβλάκια και κατεψυγμένο κρέας είχε κρύψει ναρκωτικά μητέρα κρατούμενου, τα οποία προσπάθησε να περάσει το απόγευμα στις φυλακές Κορυδαλλού, κατά την διάρκεια επισκεπτηρίου, αλλά συνελήφθη.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καθώς και μέλη της εξωτερικής φρουράς, σε τρόφιμα που είχε στην κατοχή της η μητέρα του κρατούμενου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δυο συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης μικτού βάρους 47 γραμμαρίων μέσα σε σουβλάκια και οκτώ συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, μικτού βάρους 201 γραμμαρίων, σε κατεψυγμένο κρέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ναρκωτικά προορίζονταν για τον γιό της, ο οποίος κατηγορείται για ληστεία από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, και βρίσκεται στη φυλακή από τις αρχές του 2019.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, καθώς και ο εισαγγελέας επόπτης, ενώ σημειώνεται ότι την προανάκριση διενεργεί το τμήμα Ασφαλείας Κορυδαλλού.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας για το μεταναστευτικό – προσφυγικό



Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζονται οι ροές και να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε τις ροές», είπε ο Πρωθυπουργός προς τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Τουρκία.

Στη συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το μήνυμα που στέλνει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει την πολιτική της στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε μια ειλικρινή κουβέντα, κατά την οποία η γερμανική πλευρά επέδειξε πνεύμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Seehofer πως έχει ήδη δρομολογηθεί ένα τολμηρό σχέδιο μετακίνησης σχεδόν 20.000 μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Σημείωσε δε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί «πυροσβεστική αντιμετώπιση» προσθέτοντας πως βάση για την εξεύρεση λύσης αποτελεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Ανέφερε δε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως η χώρα μας θα κάνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σημειώνεται ότι λόγω της αδυναμίας του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών Christophe Castaner να παραστεί στη συνάντηση (για τους γνωστούς λόγους που σχετίζονται με το χθεσινό συμβάν στο Παρίσι) η Γαλλία εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη της στην Αθήνα Patrick Maisonnave.


Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επίσκεψη Πομπέο: Με «ταχύτατους ρυθμούς» προχωρά η συμμαχική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ


Με στόχο την «εμβάθυνση της ιστορικής σχέσης» Ελλάδας-ΗΠΑ, κατέφθασε σήμερα στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τον δεύτερο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλου.

Αναφερόμενος στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή».

Όπως επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία Ελλάδα-ΗΠΑ καλύπτει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θεμάτων που επεκτείνεται σε τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, η έρευνα, ο πολιτισμός και οι τέχνες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Πομπέο θα δώσει μια ομιλία, στην οποία θα αναφερθεί στη «δυναμική ανάπτυξη» της διμερούς σχέσης.

Η συμμαχική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς

Κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό σημείο» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

«Στις 7 Οκτωβρίου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συγκαλέσουν τη δεύτερη επανάληψη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Σε αυτόν τον διάλογο, οι ηγέτες των ΗΠΑ θα συναντηθούν με τους Έλληνες ομολόγους τους για να συζητήσουν πώς μπορούμε να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας, ειδικά στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, καθώς και τους δεσμούς μεταξύ των δύο κοινωνιών», σημειώνεται.

Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που αποδίδει η Ουάσινγκτον για την επέκταση της συνεργασίας με το περιφερειακό σχήμα της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο πλαίσιο του «3 + 1».

«Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο», τονίζεται.

Ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης

Όπως αναφέρεται, «μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Μεσόγειο». Υπό αυτό το πρίσμα, η Ουάσινγκτον στοχεύσει στη διατήρηση μιας ισχυρής οικονομικής σχέσης με την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αξία των αμφίδρομων συναλλαγών και υπηρεσιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας άγγιξε τα 2.8 δισ. δολάρια το 2018, μια αύξηση της τάξης του 21% σε σχέση με το 2017. Μάλιστα οι εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν σε περίπου 1.1 δισ. δολάρια το 2017, καταγράφοντας αύξηση 23% από το 2016. Σύμφωνα με το πρόγραμμα SelectUSA του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018 ήταν 1.4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 16% από το 2017.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του Στείτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για μια αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. «Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνονται. Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανοίξει εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10-12 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναπτύξει τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις».

Αναφορικά με τον τομέα της τεχνολογίας, αναφέρεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε μαζί με τις ΗΠΑ και τριάντα άλλες χώρες στην ανάπτυξη των Προτάσεων της Πράγας, «οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικτύων 5G με βάση τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους πωλητές στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της».

Αμυντική και ενεργειακή συνεργασία

Όπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας. Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική για τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας αλλά και τη διασφάλιση της κυριαρχίας. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται αναφορά στο πώς η χώρα μας συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μέσω του Διαδριατικού Αγωγού που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Κατά το τελευταίο έτος, ο όγκος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αποστολών από τις Ηνωμένες Πολιτείες) έχει διπλασιαστεί και θα αντικαταστήσει σύντομα τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδα-Βουλγαρία και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα προωθήσουν αυτή την τάση» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κατατέθηκε ο νέος αντικαπνιστικός νόμος – Έρχεται βαρύς ο πέλεκυς


Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος αντικαπνιστικός νόμος του Υπουργείου Υγείας με στόχο την καθολική απαγόρευση στους δημόσιους χώρους.

Τέλος στη δυνατότητα καπνιζόντων-μη καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καζίνο

Με αυτό καταργείται μεταξύ άλλων η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου καπνιζόντων (έως ½ του συνολικού εμβαδού) σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και καζίνο άνω των 300 τ.μ., καθώς και καταστήματα που νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, με ταυτόχρονη κατάργηση του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους.

Στα 200 ευρώ το πρόστιμο για τσιγάρο σε παιδικές χαρές και χώρους αθλοπαιδιών ανηλίκων 

Όσον αφορά στους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, η απαγόρευση του καπνίσματος επεκτείνεται εφεξής πέραν των κλειστών χώρων και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων (σ.σ. παιδικές χαρές κλπ), όπου προβλέπεται μάλιστα τετραπλασιασμός του προστίμου από τα 50 ευρώ στα 200 ευρώ για τους παραβάτες καπνιστές και διατηρείται στα 500 ευρώ για τους υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων.


Το σχέδιο νόμου αυστηροποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο εντάσσοντας στους εσωτερικούς χώρους υγειονομικών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και τα αίθρια, καθώς και εκείνους με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρο με στέγαστρο ή κλεισμένο περιμετρικά με οποιονδήποτε τρόπο. Το ελεύθερο στους «θεριακλήδες» στους εν λόγω χώρους θα υπάρχει μόνο στους εξωτερικούς χώρους εάν αυτοί είναι ανοιχτοί περιμετρικά  τουλάχιστον σε δύο πλευρές.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο πέραν των απαγορεύσεων που ισχύουν ήδη, πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος επιβάλλεται πλέον και στους εξής χώρους:  

-σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστούς ή στεγασμένους
Εξαιρούνται: χώροι για την παρασκευή προϊόντων καπνού

-σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως εκείνα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης

-στους παντός είδους χώρους αναμονής

-στα αεροδρόμια

Εξαιρούνται: χώροι που θα προσδιοριστούν ειδικά για καπνιστές

-στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων

-στα παντός είδους κυλικεία

-στα παντός είδους ΜΜΜ συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των αγοραίων

Τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση άδειας για κάπνισμα σε Ι.Χ με ανήλικα

Η απαγόρευση ισχύει και για τα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Για τη συγκεκριμένη παράβαση μάλιστα το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ είτε ο παραβάτης είναι οδηγός, είτε συνοδηγός είτε επιβάτης και στις 3.000 ευρώ αν πρόκειται για αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 1 μήνα στον οδηγό ανεξαρτήτως εάν ο παραβάτης είναι ο ίδιος.


Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι:

-υγειονομικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών
-δημοτική αστυνομία
-λιμενικές αρχές (στην περιοχή ευθύνης τους)
-ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Το ύψος των προστίμων, ο τρόπος είσπραξης, η διάθεση των σχετικών εσόδων και κάθε άλλο σχετικό θέμα θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών.










Έσκασε το καλοριφέρ περιπολικού στην Κρήτη, αστυνομικός υπέστη έγκαυμα



Ο άτυχος αστυνομικός, που οδηγούσε το όχημα, υπέστη εγκαύματα β΄ βαθμού στο δεξί του πόδι, εξαιτίας της έκρηξης, που σημειώθηκε στο καλοριφέρ με αποτέλεσμα να τρέξει καυτό νερό και η καμπίνα του οχήματος να γεμίσει με καπνούς. Οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο.





Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων για το περιστατικό:

«Ερωτούμε, τι θα γινόταν αν το όχημα κινούταν σε Εθνική Οδό ή καταδίωκε κακοποιούς με περισσότερη ταχύτητα; Θα θρηνούσαμε συναδέλφους μας χωρίς λόγο και αιτία;..Το εν λόγω υπηρεσιακό όχημα έχει περάσει από Κ.Τ.Ε.Ο.;..Το εν λόγω υπηρεσιακό όχημα αποτελεί βασικό μέσον εργασίας των συναδέλφων μας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, καθώς δουλεύει νυχθημερόν, με ένδειξη χιλιομέτρων 177854. Εν συγκρίσει βέβαια με τα υπόλοιπα περιπολικά του μισού εκατομμυρίου χιλιομέτρων, το συγκεκριμένο είναι στο στρώσιμο…Δεν ανεχόμαστε οι συνάδελφοί μας να μετατρέπονται σε κασκαντέρ ταινιών δράσης και το Σωματείο μας βρίσκεται δίπλα στους τραυματίες συναδέλφους μας, παρέχοντάς τους, από μέρους μας, οποιαδήποτε νομική συνδρομή μας ζητηθεί»



Βρούτσης για συντάξεις : Ό,τι κριθεί από το ΣτΕ θα το αποδώσουμε στο ακέραιο


Έκκληση προς τους συνταξιούχους να μην ανησυχούν καθώς το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα στηθεί πάνω στις παρατηρήσεις και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης σχολίασε τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, εξηγώντας τι συνέπειες θα έχει αυτή για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και το Ασφαλιστικό σύστημα.

«Εγώ θα πω ότι τα περιμέναμε όλα αυτά. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ασκούσαμε έντονη κριτική στον νόμο Κατρούγκαλου ακριβώς στα σημεία που το ΣτΕ έρχεται και κάνει τις παρεμβάσεις του και μιλά για αντισυνταγματικότητα» σημείωσε καταρχάς ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Στο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες από την ώρα που γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή εάν αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση συντάξεων και μείωση εισφορών, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε:

«Αυτό το οποίο σημαίνει είναι ότι πάνω στις ράγες των αποφάσεων της Δικαιοσύνης θα οικοδομήσουμε ένα ασφαλιστικό ανταποδοτικό, ελκυστικό και βιώσιμο. Ξέρουμε τον τρόπο. Έχουμε ασκήσει κριτική στα σημεία του νόμου στα οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός, όπως το θέμα της ανταποδοτικότητας. Τρία ολόκληρα ασκούσα κριτική στην ανταποδοτικότητα. Ήταν παράλογο αυτό που συνέβαινε. Ασκούσαμε κριτική στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών…».

Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος, τόνισε: «Η απάντηση είναι ότι με βάση τις παρατηρήσεις και τις αποφάσεις του ΣτΕ, που περιμένουμε να δούμε στην τελική τους μορφή, είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι να χτίσουμε αυτόν τον καινούριο Νόμο, ο οποίος ακριβώς θα παρεμβαίνει στα σημεία που περιέγραψα πριν.»

» Αυτό θα επιφέρει την Δικαιοσύνη και θα τελειώσουμε μια για πάντα με αμφισβητήσεις και αγωνίες».

«Οι επιστροφές θα γίνουν στο ακέραιο» – «Έρχονται θετικές παρεμβάσεις»
Ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να περιμένουν θετικές παρεμβάσεις στον ασφαλιστικό νόμο, οι οποίες θα αλλάξουν δομικά όλο το ασφαλιστικό σύστημα.

«Όλο αυτό το πλέγμα που σας περιγράφω, είναι όχι απλώς θετικές παρεμβάσεις, είναι κομβικές παρεμβάσεις στον ασφαλιστικό Νόμο. Θα αλλάξει δομικά το σύστημα του ασφαλιστικού Νόμου στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρούτσης αποκάλυψε πως το νομοσχέδιο δεν είναι απολύτως έτοιμο, αλλά η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να το παρουσιάσει «πολύ σύντομα».

«Θα συμμορφωθούμε απόλυτα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και το χρονικό ορίζοντα που απαιτεί. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω κάτι στους συνταξιούχους που μας βλέπουν.»

» Θέλω να κάνω μία έκκληση προς όλους: Πρώτον να μην ανησυχούν. Δεύτερον να αισθάνονται απόλυτα καθησυχασμένοι ότι αυτή η κυβέρνηση ό, τι κριθεί από το ΣτΕ σε επίπεδο επιστροφών, θα το αποδώσουμε στο σύνολό του και στο ακέραιο» είπε συγκεκριμένα ο κ. Βρούτσης.

Υπάρχει απειλή δημοσιονομικού εκτροχιασμού;
Ο κ. Βρούτσης ρωτήθηκε φυσικά και εάν οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών και τον Χρήστο Σταϊκούρα που ετοιμάζεται μάλιστα να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού τη Δευτέρα, με τους θεσμούς ήδη να μιλούν για δημοσιονομικό κενό το 2020.

«Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ακριβώς τι αναφέρουν οι αποφάσεις του ΣτΕ», επανέλαβε ο κ. Βρούτσης, προσπαθώντας να καθυσυχάσει.

«Επαναλαμβάνω και πάλι ότι θα αποκαταστήσουμε την Δικαιοσύνη στη βάση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα θα αλλάξει. Και θα διατηρήσουμε την δημοσιονομική ισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα, γι’ αυτό λέω και τη λέξη ‘βιώσιμο’.»

» Μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο, πιο αποδοτικό, πιο αποτελεσματικό. Και να ξέρετε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι που σήμερα κρίνεται αντισυνταγματικό αυτό από το Ανώτατο Δικαστήριο, δηλαδή οι εισφορές τους, θα έρχονται και θα αποδίδουνε περισσότερα και καλύτερα».

Τι σηματοδεί η απόφαση του ΣτΕ για επικουρικές, αναδρομικά και εισφορές
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, ελευθέρους επαγγελματίες και τον υπολογισμό επικουρικών συντάξεων.

Αντισυνταγματική κρίθηκε και η περικοπή επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους που έπαιρναν άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά), ενώ αντισυνταγματικό κρίνεται και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Περαιτέρω, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των μισθωτών.


Πηγή : in.gr