Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηλεκτρονική έκδοση της The Washington Post



Δημοσιογράφος: Γεννηθήκατε σε μια πολιτική οικογένεια. Ο πατέρας σας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν Πρωθυπουργός.

Πρωθυπουργός: Παρόλο που προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια, θεωρώ τον εαυτό μου έναν όχι και τόσο τυπικό πολιτικό.

Δημοσιογράφος: Γιατί;

Πρωθυπουργός: Πρώτα απ’ όλα εργάστηκα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, πιστεύω ότι το να προέρχεσαι από μια πολιτική οικογένεια δεν αποτελεί απαραίτητα πλεονέκτημα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα;

Πρωθυπουργός: Στην αρχή ήταν μεγάλο πλεονέκτημα, όμως μετά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα [το 2009], όλες οι παραδοσιακές  πολιτικές οικογένειες ήρθαν αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Ο κόσμος τους αποδίδει ευθύνες;

Πρωθυπουργός: Ναι, υπήρξε ένα γενικό αντι-ελίτ αίσθημα. Έπρεπε να δουλέψω πολύ σκληρά για να ξεπεράσω αυτό το στερεότυπο. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα τώρα. Φαίνεται να πιστεύουν ότι δεν έχω αυτό το πόστο επειδή το είχε κι ο πατέρας μου. Ελπίζω, επίσης, ότι θα είμαι πιο επιτυχημένος από τον πατέρα μου.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε τον εαυτό σας ως έναν αντί – λαϊκιστή, υπέρ της Δύσης, υπέρ του ΝΑΤΟ Πρωθυπουργό;

Πρωθυπουργός: Αυτή είναι μια αρκετά λογική περιγραφή. Έχω αγωνιστεί πολύ σκληρά εναντίον του λαϊκισμού κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ελλάδα έχει τώρα μια μετριοπαθής, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, μη λαϊκιστική κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε μια αρκετά καλή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πρωθυπουργός: Ναι. Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο (Τσίπρας), ο οποίος ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Νομίζω,  όμως, ότι αυτό είναι καλό.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η γνώμη σας για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο θα συναντήσετε μέσα στην εβδομάδα;

Πρωθυπουργός: Πιστεύω πολύ στη Διατλαντική συνεργασία γι’ αυτό και θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε είναι στον Λευκό Οίκο.

Δημοσιογράφος: Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Πρωθυπουργός;

Πρωθυπουργός: Η Νούμερο 1 προτεραιότητα μου είναι η οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στόχος μου είναι να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης.

Δημοσιογράφος: Αυτή είναι μια αρκετά φιλόδοξη ατζέντα.

Πρωθυπουργός: Ναι, αλλά αυτή είναι η εντολή με την οποία ζήτησα να κυβερνήσω και αυτήν την εντολή πήρα. Συγκρότησα μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει πολλούς τεχνοκράτες και καταφέραμε να πείσουμε να συμμετέχουν και πολλοί άνθρωποι που ήταν εκτός πολιτικής.

Δημοσιογράφος: Πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν 1,9%.

Πρωθυπουργός: Όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά, εμείς παλεύαμε. Υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη γι’ αυτό. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Δημοσιογράφος: Οι ισολογισμοί των τραπεζών σας είναι οι χειρότεροι στην Ευρώπη – φορτωμένοι με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ακόμη υπήρξε μεγάλη διαφθορά σε αυτόν τον τομέα. Δεν μπορείτε να τρέξετε μια αποτελεσματική οικονομία χωρίς λειτουργικές τράπεζες. Πώς σκοπεύετε να το διορθώσετε;

Πρωθυπουργός: Αυτή τη στιγμή συζητάμε με τις Ευρωπαϊκές Αρχές και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απαλλάξουμε τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης. . . . Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρειαζόμαστε πιστωτική αγορά στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Είπατε, επίσης, ότι μειώνετε τους φόρους.

Πρωθυπουργός: Ξεκινήσαμε μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ, και το 2020 θα μειώσουμε τους φόρους των επιχειρήσεων από 29% σε 24%. Οι φόροι επί των μερισμάτων θα μειωθούν από 10% σε 5%. Θα μειώσουμε επίσης τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδικά για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα.

Δημοσιογράφος: Αλλά ταυτόχρονα χρειάζεστε έσοδα για να υλοποιήσετε το κυβερνητικό σας σχέδιο. Δεν χρειάζεται να διευρύνετε τη βάση της είσπραξης των φόρων;

Πρωθυπουργός: Ο τρόπος για να διευρύνουμε τη βάση είναι να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή. Χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να είναι νόμιμοι. Κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή μικρής κλίμακας, την οποία συνήθως συναντάμε σε εστιατόρια και καφέ, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα αντί να χρησιμοποιούν μετρητά.

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχουν πολλοί πλούσιοι Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους;

Πρωθυπουργός: Βεβαίως υπάρχουν. Γι’ αυτό και κυνηγάμε και τους δυο. Έχουμε τώρα μια Ανεξάρτητη Αρχή εσόδων, σαν τη δική σας IRS, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική στο να κυνηγά και τους μεγάλους και τους μικρούς που φοροδιαφεύγουν.

Δημοσιογράφος: Αναφέρατε το brain drain. Πώς θα το αντιστρέψετε αυτό;

Πρωθυπουργός: Οι άνθρωποι έφυγαν για δύο λόγους. Το πρώτο είναι ότι δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Άλλοι έφυγαν επειδή αναζητούσαν καλύτερη δουλειά ή πλήρωναν πάρα πολλά σε φόρους και το διαθέσιμο εισόδημα κατέληγε να είναι πολύ μικρό. Πρέπει στο τέλος της ημέρας να μην αισθάνονται ότι δουλεύουν μόνο για το κράτος.

Δημοσιογράφος: Αντί να μειώσετε τους φόρους, γιατί δεν επενδύετε τα χρήματα για υποδομές ή άλλα προγράμματα;

Πρωθυπουργός: Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και πιθανόν να κάνουμε και τα δύο, αλλά το ερώτημα είναι: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής όσον αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης; Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξή μας θα φτάσει το 3% το 2020 και ότι θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Προσανατολίζεστε στο να αλλάξετε τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος απαιτεί το κράτος μέλος της Ε.Ε. που λειτουργεί ως πρώτο λιμάνι εισόδου είναι υπεύθυνο για την καταγραφή και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών;

Πρωθυπουργός: Ναι. Το μεταναστευτικό γίνεται πάλι μεγάλο πρόβλημα. Την περασμένη εβδομάδα ήρθαν 3. 000 πρόσφυγες/μετανάστες.

Δημοσιογράφος: Έρχονται από τη Συρία;

Πρωθυπουργός: Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αφγανοί ή από την Υποσαχάρια Αφρική.

Δημοσιογράφος: Τους στέλνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Πρωθυπουργός: Αν  (ο κ. Ερντογάν) θέλει να έχει ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος δεν είναι να απειλήσει ότι θα τους στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να διαπραγματευτείς με την Ευρώπη ή εν προκειμένω με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Εκείνος χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Έχει πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Τουρκία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι απειλών και αθώοι άνθρωποι να χρησιμοποιούνται ως μέσον για μια καλύτερη διαπραγμάτευση.

Δημοσιογράφος: Αυτό κάνει;

Πρωθυπουργός: Ναι.

Δημοσιογράφος: Τι πιστεύετε για το σχέδιο του Προέδρου Ερντογάν για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία, όπου θα στείλει εκατομμύρια Σύριων προσφύγων που έχουν ζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία;

Πρωθυπουργός: Ο Ερντογάν θέλει μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας που θα κατοικείται από Σουνίτες. Αυτός είναι ο στόχος του. Είναι πολύ απίθανο ότι οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη να συμφωνήσουν σε αυτή την πρόταση.

Δημοσιογράφος: Στο Ιντίλμπ, τρία εκατομμύρια Σύριοι ενδέχεται σύντομα να αναγκαστούν να παραδώσουν τα όπλα του Προέδρου Bashar al-Assad. Ποια είναι η λύση;

Πρωθυπουργός: Η λύση είναι να δοθούν στην Τουρκία περισσότερα χρήματα για να υποδεχθεί πρόσφυγες. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελειώσει και αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να υπάρχει κάποια κατανομή των βαρών. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ελλάδα θα αναλάβει μόνη της το βάρος της διαχείρισης αυτού του προβλήματος και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχτούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό δεν είναι δίκαιο.

Δημοσιογράφος: Πόσοι πρόσφυγες διαμένουν στη χώρα σας;

Πρωθυπουργός: 70.000.

Δημοσιογράφος: Οι μετανάστες μπορούν να πάνε βόρεια, αλλά. . .

Πρωθυπουργός: Τώρα τα Βόρεια σύνορα είναι κλειστά.

Δημοσιογράφος: Η Τουρκία συνεχίζει τις πτήσεις F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Πρωθυπουργός: Οι υπερπτήσεις φυσικά είναι ένα ζήτημα. Είναι παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολύ καιρό. Θα ήταν προς το συμφέρον όλων να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Η Τουρκία προχωρά σε γεωτρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

Πρωθυπουργός: Κάνουν γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου,  παραβιάζοντας σαφώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν πλοία υποστήριξης και υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. [Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία] Total και η Exxon Mobil έχουν δικαιώματα εξερεύνησης στην κυπριακή οικονομική ζώνη. Θα καταλήξει τελικά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε με πολύ επιθετικό τρόπο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο ούτε το Δίκαιο της θάλασσας.

Δημοσιογράφος: Τι νομίζετε ότι θέλει ο πρόεδρος Eρντογάν θέλει;

Πρωθυπουργός: Θέλει πρόσβαση στις πηγές ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου. Ο Κύπριος πρόεδρος [Νίκος Αναστασιάδης] δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ότι οι πόροι που βρίσκουμε πρέπει να διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο και ότι όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να ωφεληθούν -Έλληνες και Τούρκοι. Ο Ερντογάν θέλει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί, θα περάσει τελικά μέσω της Τουρκίας.

Δημοσιογράφος: Τέσσερα χρόνια μετά, στο τέλος της θητείας σας, τι θέλετε να λένε οι άνθρωποι;

Πρωθυπουργός: Ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα από τη χώρα που παρέλαβα.


Στα 2 εκατ. ευρώ τα χρέη Κουντουρά και Κουίκ



Τα 2 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι δανειακές υποχρεώσεις της Έλενας Κουντουρά και του Τέρενς Κουίκ.

Η κυρία Κουντουρά χρωστά 876.000 ευρώ, στην Εθνική Τράπεζαμ για δάνεια που έχουν ληφθεί το 2009 420.000 ευρώ και οφείλει 458.000 ευρώ, το ίδιο έτος έλαβε 302.500 ευρώ και τώρα χρωστά 327.768, το 2013 πήρε περί τα 76.00 ευρώ και χρωστά 84.000 ενώ το 2016 πήρε δάνεια 7.157 και χρωστά 7.134.

Για τα εισοδήματά της αγγίζουν το 2017 τα 44.640 ευρώ ενώ στους λογαριασμούς της έχει περί τα 5.000 ευρώ ενώ εμφανίζει πέντε ακίνητα, ένα εκ οποίων βρίσκεται στη Βούλα και η έκτασή του είναι 190 τετραγωνικά μέτρα.

Οι οφειλές του κ. Κουίκ ανήλθαν το 2015 σε 1.153.825 ευρώ. Από αυτά τα περίπου 280.000 ευρώ είναι χρέη προς το Δημόσιο τα οποία ενέταξε σε ρυθμίσεις και τα υπόλοιπα δανειακές οφειλές. Το επόμενο έτος (2016) οι οφειλές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώνονται σε 1.115.370 ευρώ. Παρά την ρύθμιση οφειλών, το χρέος του κ. Κουίκ αυξάνει ακόμα περισσότερο το 2017 και διαμορφώνεται στα 1.229.768 ευρώ.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πόθεν Έσχες: Η Κούνεβα αγόρασε δύο οικόπεδα στο Βέλγιο έναντι 300.000 ευρώ



Στην αγορά δύο οικοπέδων στο Βέλγιο έναντι του ποσού των περίπου 300.000 ευρώ προχώρησε η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντία Κούνεβα μετά την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ειδικότερα, το 2015 η κυρία Κούνεβα αγόρασε οικόπεδο επιφάνειας 260,39τ.μ καταβάλλοντας το ποσό των 161.694,80 ευρώ, εκ των οποίων, τα 70.000 ευρώ μέσω δανεισμού ενώ τα υπόλοιπα 91.694,80 ευρώ προέρχονταν από εισοδήματα προηγούμενων ετών.

Την ίδια χρονιά στη λίστα των ακινήτων της εγγράφηκε και δεύτερο οικόπεδο στο Βέλγιο επιφάνειας 192,50τ.μ. Το τίμημα της αγοράς αυτής ανήλθε σε 135.614,98ευρώ εκ των οποίων, τα 70.000ευρώ προήλθαν από δανεισμό και τα 65.614,98ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών.

Αναφορικά με τα εισοδήματα της κυρίας Κούνεβα, κατά το οικονομικό έτος 2018 ήταν της τάξης των 107.369,30 ευρώ ενώ κατά το οικονομικό έτος 2017 ανέρχονταν σε 110.109,14 ευρώ. Οι τραπεζικές καταθέσεις της έφτασαν τα 154.988,43 ευρώ, εκ των οποίων, τα 89.134,5 ευρώ είναι κατατεθειμένα στην τράπεζα Πειραιώς Βουλγαρίας. Επιπλέον, η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει διαμέρισμα 92,75τ.μ στην Αθήνα με πάρκιγκ και αποθήκη, ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί το 2009 από τον ΟΕΚ, καθώς και 2 διαμερίσματα στη Βουλγαρία.


Πηγή : protothema.gr


Αιφνιδιαστική έρευνα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα



Σε αιφνιδιαστική έρευνα προέβη χθες, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, σε όλα τα κελιά και τους κοινόχρηστους χώρους του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, η ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και ομάδα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής. Ακόμη χρησιμοποιήθηκαν αστυνομικοί σκύλοι, ως συνδρομή στην έρευνα για ναρκωτικά.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, η οποία έγινε παρουσία Εισαγγελέα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:






( 3) φιξάκια ηρωϊνης, συνολικού βάρους 2,5 γρ.
(  3) φιξάκια κάνναβης, συνολικού βάρους 6,5 γρ.
(18) κινητά τηλέφωνα,
(27) αυτοσχέδια σπαθιά και μαχαίρια,
(19) λοστοί και
(  8) αυτοσχέδια σουβλιά.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την 23:00 ώρα, διήρκησε πέντε ώρες και διεξήχθη σε απολύτως ομαλό κλίμα.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής.




Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αστόρια



Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Σεβασμιότατε, κύριοι Υπουργοί, αγαπητέ κ. Ανδριώτη, «πατριάρχη» -αν μου επιτρέπει ο Σεβασμιότατος αυτόν τον όρο- της Αστόριας.

Φίλες και φίλοι,

δεν ξέρετε πόσο μεγάλη χαρά και συγκίνηση έχω σήμερα που μου δίνεται η δυνατότητα να σας επισκεφθώ, εδώ στην Αστόρια, που χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού, με την ιδιότητά μου ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, παντού στον κόσμο, όχι μόνο στη μητέρα Πατρίδα. Αισθάνομαι και εγώ ένας από εσάς και Θέλω να με αισθάνεστε κι εσείς ως ένα δικό σας άνθρωπο. Και αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου.

Βρέθηκα στην Αμερική για πρώτη φορά, νέος φοιτητής, πριν από 33 χρόνια, το 1986. Κάθισα επτά από τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου, σπουδάζοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σ’ αυτό το μεγάλο χωνευτήρι εθνοτήτων, διαφορετικών πολιτισμών, σ’ αυτή τη σπουδαία χώρα την οποία επιλέξατε να κάνετε τη δεύτερη πατρίδα σας. Έζησα, από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εδώ, ως νέος φοιτητής, τον δυναμισμό και τον πατριωτισμό του Ελληνισμού της Αμερικής. Και θέλω να σας ευχαριστήσω που ήσασταν, είστε και θα είστε κοντά στη μητέρα Πατρίδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανιδιοτέλειά σας. Διότι, όταν βλέπει κανείς τα προβλήματα στη μητέρα Πατρίδα από μακριά, πολλές φορές τα βλέπει πιο καθαρά. Θέλω να σας ευχαριστήσω που πάντα βάζετε το συμφέρον της Πατρίδας, αλλά και της ιδιαίτερης Πατρίδας του καθενός, πάνω από τα κόμματα. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί αυτά τα δέκα πολύ δύσκολα χρόνια αυτού του ελληνικού χειμώνα, αυτής της μακράς ελληνικής κρίσης, που ξεκίνησε το 2009, πιστέψατε στην Ελλάδα και σταθήκατε, με το δικό σας, τρόπο κοντά της.

Είναι πολύ σπουδαίο για εμάς, στην Ελλάδα, να ξέρουμε ότι έξω από τα σύνορα της Πατρίδας μας υπάρχει ακόμα μια Ελλάδα, η οποία κρατά ζωντανούς τους δεσμούς με τη μητέρα Πατρίδα, τιμά τις παραδόσεις, κρατά ζωντανή τη φλόγα της ορθόδοξης πίστης και επιμένει στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως το διαχρονικό δεσμό που μας συνδέει με το ένδοξο παρελθόν μας. Αλλά και που επιτρέπει και στα νέα παιδιά, αυτά τα οποία με τόση χαρά και με χαμόγελο με υποδέχθηκαν σήμερα και το πρωί υποδέχθηκαν τη σύζυγό μου που επισκέφθηκε αυτό το σπουδαίο σχολείο με χαμόγελο, χαρά και υπερηφάνεια.

Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε κάθε λόγο εμείς στη μητέρα Πατρίδα, αλλά κι εσείς εδώ στην Αστόρια, στις Η.Π.Α., να ατενίζουμε, επιτέλους, το μέλλον και πάλι με περισσότερη αισιοδοξία. Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν. Η αισιόδοξη Ελλάδα ανοίγει και πάλι τα φτερά της. Στις 7η Ιουλίου ο Ελληνικός λαός μας έδωσε μια ισχυρή πνοή και εναπόθεσε στους ώμους μας μια βαριά ευθύνη -την οποία εγώ πρώτος αναλαμβάνω, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι μπορώ- να φέρουμε σε πέρας αυτήν την αποστολή. Είχα μιλήσει προεκλογικά για το πόσο σημαντικό είναι, μετά από μια περίοδο πόλωσης, διχασμού, έντασης να μπορέσουμε να ενώσουμε πάλι τους Έλληνες σε ένα κοινό αφήγημα. Είχα πει ότι δεν θέλω να είμαι ο Πρωθυπουργός των πολλών, των λίγων, των κάποιων, θέλω να είμαι ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός της Ελλάδας.

Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μια καλή αρχή. Τιμήσαμε την εντολή του Ελληνικού λαού, σχηματίσαμε γρήγορα μια Κυβέρνηση η οποία συνδυάζει την πολιτική εμπειρία με την «τεχνοκρατική» φρεσκάδα ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με την πολιτική και οι οποίοι με θάρρος -γιατί χρειάζεται θάρρος για να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική σήμερα στην Ελλάδα- ανέλαβαν την ευθύνη δημόσιου αξιώματος. Θέλω εδώ να κάνω -δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς- μια ειδική μνεία στον Αντώνη Διαματάρη. Τον επέλεξα ως Υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και των Εκκλησιών της διασποράς. Είναι πολύ σημαντικό -πιστεύω- τα ζητήματα αυτά να τα χειρίζεται ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ζήσει τα προβλήματα της Ομογένειας από πρώτο χέρι, και θέλω να τον ευχαριστήσω που ανέλαβε με ενθουσιασμό αυτή τη σημαντική αποστολή.

Όπως είχα την ευκαιρία να πω και στη Δ.Ε.Θ., δεν έχω αυταπάτες ότι η Ελλάδα άλλαξε σε 2,5 μήνες. Άλλαξε όμως η ψυχολογία του κόσμου. Ο κόσμος είναι πιο αισιόδοξος, πιο χαμογελαστός, ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το βλέπουμε παντού. Βλέπουμε την αλλαγή στους οικονομικούς δείκτες, στο κόστος δανεισμού, το οποίο πέφτει ραγδαία. Ποιος το φανταζόταν πριν από 2 χρόνια ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανείζεται με 1,5% επιτόκιο; Το βλέπουμε στο δείκτη της οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος ανεβαίνει, την ώρα που σχεδόν παντού στην Ευρώπη πέφτει. Το βλέπω στις καθημερινές μου συναντήσεις με ξένους επενδυτές.  Αφιερώνω εδώ -και σήμερα και χθες και προχθές- ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου  να μιλήσω σε ξένους επενδυτές και να τους εξηγήσω γιατί η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία. Ήδη, σημαντικές επενδύσεις έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται στην Πατρίδα μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος αγαπάει πάρα πολύ την ελληνική γλώσσα και την ελληνική Ιστορία. Αυτός, το επιτελείο του και όλη η Κυβέρνηση αγωνιζόμαστε νυχθημερόν να ξεμπλοκάρουμε εμπόδια στις επενδύσεις και να επιτρέψουμε στη χώρα μας να προσελκύσει και πάλι πλούτο και να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας. Έτσι ώστε τα παιδιά στην Ελλάδα να έχουν και πάλι μία ελπίδα ότι θα ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Και τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, η νέα αυτή γενιά μεταναστών, η οποία εγκατέλειψε την Πατρίδα μας τα τελευταία αυτά χρόνια, να μπορούν να διεκδικήσουν, και πάλι, εφόσον το επιθυμούν, να γυρίσουν στη χώρα, να βρουν μια καλή δουλειά για να φτιάξουν εκεί το μέλλον τους. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, το γεγονός ότι αλλάζει το κλίμα, ότι η Κυβέρνηση κινείται πολύ γρήγορα, νομοθετεί, μειώνει τους φόρους, μειώσαμε ήδη το φόρο στην ακίνητη περιουσία κατά 22% κατά μέσο όρο. Ταυτόχρονα προχωρούμε στην υλοποίηση μιας εθνικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, η οποία έχει ένα σκοπό: Την ανόρθωση της χώρας, την αξιοπρέπεια της Ελλάδος. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση η οποία πατάει ξανά καλά στα πόδια της.

Σε αυτή την προσπάθεια είμαι χαρούμενος γιατί -πιστεύω- έχουμε μαζί μας την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και πολλούς συμπολίτες μας που δεν μας εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, οι οποίοι είδαν μια Κυβέρνηση η οποία δουλεύει σκληρά και κάνει περισσότερα από αυτά που λέει. Είναι ασυνήθιστο στην Ελλάδα αυτό και μερικές φορές κατηγορούμαστε από την Αντιπολίτευση γιατί υλοποιούμε το πρόγραμμά μας. Τους λέμε να το συνηθίσουν καλά. Αυτή η Κυβέρνηση αυτά που είπε προεκλογικά θα τα κάνει. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπες. Κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών πιο σίγουρη, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη, πιο ασφαλή. Μία από τις πρώτες παρεμβάσεις τις οποίες κάναμε ήταν η κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Το περιβόητο πανεπιστημιακό άσυλο δεν προστάτευε την ελευθερία κίνησης των ιδεών. Αν θέλαμε να πάμε σήμερα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο να κάνουμε ένα συνέδριο για τον φιλελευθερισμό για τον υγιή πατριωτισμό, για το τι σημαίνει να είσαι πατριώτης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, θα μας προπηλάκιζαν οι γνωστοί-άγνωστοι και δεν θα μας επέτρεπαν να εκφράσουμε ελεύθερα τις σκέψεις μας. Τέλος λοιπόν σε αυτές τις πρακτικές.

Όλες οι ευνομούμενες πολιτείες -κι εσείς εδώ στην Αμερική το γνωρίζετε πολύ καλά – λειτουργούν με κανόνες. Κι όταν μιλάμε για τη νέα ελληνική κανονικότητα -ξέρετε ότι η λέξη κανονικότητα απορρέει από τη λέξη κανόνες- δεν υπάρχει κανονικότητα χωρίς κανόνες και δεν υπάρχει οργανωμένη κοινωνία στην οποία κάποιος, οποιοσδήποτε, να είναι υπεράνω του νόμου και οι νόμοι να μην εφαρμόζονται. Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα. Αυτή η νέα ελληνική κανονικότητα την οποία τόσο αναζητούμε γίνεται επιτέλους πράξη στην Ελλάδα του 2019. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση που παίζει το νέο ρόλο που της αρμόζει στην περιφερειακή της πολιτική. Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με τη σιγουριά μιας χώρας η οποία ξέρει πού θέλει να πάει, που ξέρει πώς να υπερασπίζεται τα δίκαιά της, με καλή διάθεση απέναντι στους γείτονές μας, αλλά χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας. Είχα σήμερα την πρώτη μου συνάντηση ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος με τον Τούρκο Πρόεδρο τον Ταγίπ Ερντογάν. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση, να δούμε που συμφωνούμε, που διαφωνούμε, να βρούμε ένα πλαίσιο για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Του επεσήμανα μια σειρά από ζητήματα τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία, όπως η παραβατικότητα της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Θα είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας στην δίκαιη υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Του μίλησα και για τις αυξήσεις των προσφυγικών ροών, οι οποίες παρατηρούνται δυστυχώς τον τελευταίο μήνα και επιβαρύνουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Και η Τουρκία πρέπει να κάνει το καθήκον της με βάση τη συμφωνία της με την Ε.Ε., έτσι ώστε οι ροές αυτές να περιοριστούν. Και να μπορέσουμε ως Ελλάδα και ως Ευρώπη να βρούμε ένα νέο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Όμως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα οφείλει -και αυτό θα πράξει – να φυλάξει τα σύνορά της, γιατί τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης.

Δεν θα μπορούσα να έρθω εδώ και να μην σας μιλήσω για αυτό το κομμάτι που έχω τόσο μέσα στην καρδιά μου. Είναι το κομμάτι το δικό σας, το κομμάτι που αφορά εσάς, το κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού. Πολλές κουβέντες έχουν γίνει στο  παρελθόν για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της μητέρας Πατρίδας και της Ομογένειας. Πολλές κουβέντες οι οποίες δυστυχώς έμειναν λόγια του αέρα, χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα. Καθώς έμπαινα άκουσα έναν φίλο  να φωνάζει μια κουβέντα που την ακούω συχνά και στην Ελλάδα: «μην μας απογοητεύσετε». Δεν θα σας απογοητεύσω. Θέλω – και θα γίνει με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής- να απλοποιήσω δραστικά τη γραφειοκρατία στα Προξενεία. Είναι τόσα τα ζητήματα τα οποία μπορεί να λύσει η τεχνολογία ώστε να μην χρειάζεται να ταλαιπωρείστε, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ταλαιπωρούνται οι πολίτες στην μητέρα Πατρίδα και σύντομα θα δείτε σε αυτό το επίπεδο μετρήσιμα αποτελέσματα. 

Θα στηρίξουμε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας που είναι πρώτη προτεραιότητα και αυτή είναι η κατεύθυνση της Υπουργού Παιδείας. Και χαίρομαι γιατί σας έκανε καλή εντύπωση, γιατί είναι μια νέα πολιτικός η οποία αγαπάει πραγματικά εκείνο το οποίο κάνει και αναγνωρίζει και αυτή ότι δύο είναι οι άρρηκτοι και διαχρονικοί θεσμοί οι οποίοι κρατούν τις σχέσεις της Ομογένειας με την με τη μητέρα Πατρίδα στο επίπεδο που τις θέλουμε. Είναι η Εκκλησία και είναι και η γλώσσα. Θα επιμείνουμε, λοιπόν, στην εκμάθηση της γλώσσας. Θα χρησιμοποιήσουμε και νέα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία και θα στηρίξουμε αυτή την πολύ όμορφη προσπάθεια που γίνεται εδώ σε αυτό το σπουδαίο σχολείο. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι στηρίζουν αυτό το σχολείο το οποίο αποτελούσε και αποτελεί πάντα την ψυχή της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης.

Όμως για μένα η πιο σημαντική παρέμβαση στο επίπεδο της σύσφιξης των σχέσεων της Ομογένειας με τη μητέρα Πατρίδα δεν είναι άλλη από τα να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας. Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο, ώστε να μπορεί ο καθένας που είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους στην μητέρα Πατρίδα να ψηφίζει εξ αποστάσεως και να μην αναγκάζεται να επιβαρυνθεί από το μεγάλο κόστος του ταξιδιού να επιστρέψει στην Πατρίδα, που οι πιο πολλοί τελικά δεν μπορούν να κάνουν. Εκτός αν οι εκλογές πέφτουν Καλοκαίρι, οπότε το συνδυάζετε με τις διακοπές σας. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εγγυημένο και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

Επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο πιο αναλυτικά για αυτό το ζήτημα γιατί το θεωρώ κομβικής σημασίας συνολικά για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ότι για να δοθεί η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψήφου, είτε με κάλπες που θα στηθούν στα Προξενεία είτε με επιστολική ψήφο, χρειάζεται νόμος, ο οποίος πρέπει να λάβει, όμως, πλειοψηφία δύο-τρίτων, 200 ψήφους δηλαδή από την ελληνική Βουλή. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσω κύκλο επαφών με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς για να τους παρουσιάσω την πρότασή μας για το πώς θα οργανωθεί αυτή η διαδικασία της ψηφοφορίας. Τονίζω ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία διευκόλυνση. Δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι. Αυτοί επικαιροποιούνται κάθε δύο μήνες. Δεν αλλάζουμε τις διαδικασίες για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, αλλά διευκολύνουμε τους κατοίκους του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η ψήφος τους θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων οι οποίες θα «πέφτουν» στις κάλπες στην Ελλάδα. Γιατί το λέω αυτό: Ακούσαμε από κάποια Κόμματα, κάποιες προτάσεις, να μην προσμετρώνται οι ψήφοι της Ομογένειας στο σύνολο και να προσμετρώνται μόνο για να εκλέξετε δύο-τρεις βουλευτές. Αυτό είναι απάτη. Θέλω να το πω ξεκάθαρα. Είναι τελείως αντισυνταγματικό, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας της ψήφου.

Αυτό το οποίο θα κάνουμε όμως είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας από τους 12 στους 15, που μας το επιτρέπει το Σύνταγμα και υποχρεωτικά κάποιοι βουλευτές Επικρατείας να είναι εκπρόσωποι της Ομογένειας. Έτσι ώστε ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να ψηφίζετε, να στέλνετε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τους δικούς σας εκπροσώπους. Για να έχει και η Ομογένεια μία εξασφαλισμένη, μία εγγυημένη φωνή, εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτός ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί, όχι από 200, αλλά από 300 βουλευτές. Και πιστεύω ότι τελικά, με καλή διάθεση, και ακούγοντας πάντα τις προτάσεις και όλων των άλλων Κομμάτων, θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο το οποίο θα πλησιάζει αυτό που σας περιέγραψα έτσι ώστε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα η οποία ταλανίζει την ελληνική πολιτική για πολλές δεκαετίες. Το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής.

Μία Κυβέρνηση οφείλει να προγραμματίζει -κι έτσι κάνουμε εμείς- σε ορίζοντα τετραετίας. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψω αυτή η καλή αρχή που έχουμε κάνει να μας οδηγήσει είτε σε αλαζονικές συμπεριφορές, είτε σε αυταρέσκεια, είτε σε χαμήλωμα των ρυθμών του κυβερνητικού έργου. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε κι έχουμε κληρονομήσει πολλά προβλήματα από το παρελθόν. Πολλά έρχονται από την πρόσφατη τετραετία της απερχόμενης Κυβέρνησης, άλλα έρχονται από πολύ πιο μακριά. Το σχέδιό μας είναι πολύ τολμηρό. Ένα σχέδιο βαθιά εκσυγχρονιστικό, βαθιά προοδευτικό το οποίο αντιμετωπίζει, όχι μόνο τα τρέχοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος: Τις τεχνολογικές αλλαγές που γίνονται, την πρόκληση του πώς η Ελλάδα θα γίνει επιτέλους ένα ψηφιακό κράτος, τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω για τα θέματα αυτά στην ειδική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, την Δευτέρα, όπου η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που κλήθηκαν να παρουσιάσουν δική τους πρωτοβουλία για το πώς θα προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει ένα θαυμάσιο φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και οφείλουμε να το προστατεύσουμε. Να δούμε την κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία να αλλάξουμε συνολικά το μοντέλο του πώς παράγουμε ενέργεια, πώς κινούμαστε, πώς προστατεύουμε τις προστατευόμενες περιοχές μας, πώς προστατεύουμε τις θάλασσές μας. Γιατί αυτός είναι πλούτος μας τελικά. Και θα πρέπει να μάθουμε και πάλι να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον και να το δούμε αυτό ως μία ευκαιρία, ως μία πρόκληση, όχι απλά ως ένα αξεπέραστο εμπόδιο.

Όλα αυτά λοιπόν έχουμε και το σχέδιο, έχουμε και την θέληση, έχουμε και την όρεξη,  τον ενθουσιασμό να τα κάνουμε πράξη. Και σε όλα αυτά θέλουμε να σας έχουμε κοντά μας. Θα το ξαναπώ: Η Ελλάδα χρειάζεται τον δυναμισμό και την καθαρή ματιά της Ομογένειας. Δείτε πρώτοι εσείς τις νέες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται στην Πατρίδα, αισθανθείτε σιγουριά, χαρά και αυτοπεποίθηση για το πού πηγαίνει η Ελλάδα σήμερα. Και βοηθήστε μας να κάνουμε πράξη αυτό το όραμα το οποίο -πιστεύω- όλοι συμμεριζόμαστε. Μία Ελλάδα με ευημερία, που θα κατανέμει δίκαια τον πλούτο τον οποίο θα δημιουργήσει, που θα απαλύνει τα προβλήματα της ακραίας φτώχειας, που θα δίνει -τελικά- ευκαιρίες στον καθένα να μπορεί να ζήσει την ζωή του όπως την θέλει, ελεύθερος. Και να αναζητήσει -όπως λέει και το αμερικάνικο Σύνταγμα- την ευτυχία με τον τρόπο που θέλει. Κατοικείτε σε μία χώρα η οποία αποτελεί κοιτίδα της Δημοκρατίας, μία ελεύθερη χώρα την οποία κάνατε Πατρίδα σας και στην οποία χτίσατε την δική σας ζωή. Αλλά ξέρω ότι ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς σας είναι πάντα πίσω στην Πατρίδα. Πιστεύω ότι το γαλάζιο στη γαλανόλευκη σημαία, όταν την βλέπουμε να κυματίζει εκτός Ελλάδος, είναι πάντα λίγο πιο έντονο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την θερμή υποδοχή. Να είστε καλά, καλή δύναμη.


Η Πρεσβεία των ΗΠΑ ξεφτιλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ: Ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού Μητσοτάκη-Τραμπ



Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ξεφτίλισε τον ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε το fake news γιατί έτσι τον συνέφερε αλλά χωρίς να το ψάξει, περί μη ορισμένου ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

«Είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς, λόγω περιορισμών στο πρόγραμμα, η συνάντηση τελικά ακυρώθηκε», αναφέρει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, έχουν μακροχρόνια, ισχυρή και πολύπλευρη συνεργασία. Ο επικείμενος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας, στην Αθήνα υπογραμμίζει την αμοιβαία δέσμευσή μας για εμβάθυνση της συνεργασίας».

Με λίγα λόγια η Αμερικάνικη Πρεσβεία απάντησε στα fake news που διέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και βιάστηκε να θέσει τρία ερωτήματα μετά την ματαίωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ:

Συγκεκριμένα ρωτούσε χωρίς να ξέρει η ήξερε ότι ξεφτιλιζόνταν:

Είχε προηγηθεί της επίσκεψης η αρμόζουσα διπλωματική προετοιμασία από την κυβέρνηση;

Υπήρχε τελικά προγραμματισμένη και οριστικοποιημένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ;

Η συνάντηση ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε και θα προγραμματισθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη;

«Η εικόνα που μέχρι στιγμής διαμορφώνεται από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των ΗΕ είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε απροετοίμαστος σε ένα ταξίδι κομβικό για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Οφείλει όμως να κατανοήσει ότι οι διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εξαντλεί μονάχα σε διεκπεραιώσεις επικοινωνιακής πολιτικής και οικογενειακής προβολής», συνέχισε για να ολοκληρώσει την ξεφτίλα του ο ΣΥΡΙΖΑ.


Σκευωρία Novartis : Πρόταση της Ν.Δ. προανακριτικής για (Ρασπούτιν) Παπαγγελόπουλο με τέσσερα αδικήματα



Κατατέθηκε η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Η πρόταση υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει δύο ηθικές αυτουργίες: Η μια αναφορικά με τα υπουργικά του καθήκοντα και η άλλη ως προς την υποκίνηση για ψευδείς καταθέσεις. Τα άλλα δύο αδικήματα είναι παράβαση καθήκοντος και πρόκληση κακουργηματικών πράξεων.

Το αίτημα αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής το επόμενο 10ημερο, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ ώστε έως τα μέσα Οκτωβρίου να ξεκινήσουν οι εργασίες της προανακριτικής.

Να σημειωθεί ότι μετά και την κατάθεση της κυρίας Ράικου που κατονομάζει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία άλλαξε νομική πλεύση και φέρεται αποφασισμένη να κρατήσει το φάκελο στη Βουλή για πλήρη έλεγχο και όχι να τον επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη.


30 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη


26 Σεπτεμβρίου 1989, ο βουλευτής της ΝΔ Παύλος Μπακογιάννης δέχεται δολοφονική επίθεση από μέλη της 17Ν, στο γραφείο του στο Κολωνάκι. 

Στις 7:58 το πρωί, πυροβολήθηκε από μία ομάδα τριών ενόπλων άνανδρων τρομοκρατών στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα.

Την ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη ανέλαβε με 12σέλιδη προκήρυξή της, που εστάλη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", στις 9 Οκτωβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Στην προκήρυξή της με τίτλο "Άρχισε η κάθαρση" αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι "Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής, αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης".



Για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη καταδικάστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2003, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σε ισόβια κάθειρξη ο σύντροφος Δημήτρης Κουφοντίνας που απολάμβανε ειδικής μεταχείρισης στις φυλακές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αλλεπάλληλες προκλητικές άδειες εξόδου, ο Ηρακλής Κωστάρης και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και σε 15 χρόνια κάθειρξη ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.


Δεχόταν bullying από παιδί του σχολείου του και πήγε να αυτοκτονήσει



Το παιδί πρόλαβαν στο τσακ οι γονείς του επειδή άκουσαν τον σκύλο να γαβγίζει. Δεχόταν bullying από παιδί του σχολείου του. Ο μαθητής "θόλωσε" όταν του έβρισε την μητέρα του. Δεν αντέδρασε γιατί δεν του αρέσει η βία αλλά μετά... προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Η υπόθεση συγκλονίζει από χθες όλη τη χώρα. Ένας 16χρονος από τη Ναύπακτο, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, επειδή δεχόταν bullying από ένα αγόρι στο σχολείο. Όταν έφτασε στο σημείο να κοροϊδεύει την μητέρα του στο διαδίκτυο, ο 16χρονος θόλωσε.

«Είπε για την μητέρα μου ότι είναι ζώο. Με ενόχλησε. Εκείνη τη στιγμή δεν έκανα κάτι για να μη δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα μέσα στην τάξη. Ήταν θέμα αξιοπρέπειας και ένιωσα πάρα πολύ άσχημα… Το Σάββατο είχε στείλει μία φωτογραφία ντροπιαστική…»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο ίδιος δήλωσε ότι ο λόγος που δεν αντέδρασε αμέσως είναι γιατί δεν του αρέσει η βία. Αργότερα ωστόσο, όταν είδε ότι ο bullying συνεχίζεται και μέσω διαδικτύου, ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού του, με σκοπό να πέσει στο κενό! Σώθηκε από τα γαβγίσματα του σκύλου της οικογένειας, τα οποία άκουσαν οι γονείς του, έτρεξαν και τον έσωσαν την τελευταία στιγμή!

«Δεν ήμουν δειλός. Εμένα δε μου αρέσει η βία. Πιστεύω ότι ο διάλογος είναι το μεγαλύτερο όπλο για να λύσει κάποιος τα προβλήματά του. Ντράπηκα πάρα πολύ. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ζητάω συγνώμη γιατί είχα θολώσει».



Πηγές : ANT1, newsit.gr


Δείπνο Τραμπ – Μητσοτάκη με εντυπωσιακές Μαρέβα – Μελάνια



Η συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ ακυρώθηκε λόγω της έρευνας σε βάρος του πρόεδρου των ΗΠΑ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με το ερώτημα της παραπομπής. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί, θα εξετάσει εάν ο Τραμπ επεδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2000.

Η συνάντηση τελικά αν και ολιγόλεπτη έγινε στο δείπνο.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόβσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό χαμογελαστοί.

Με Μαρέβα Γκραμπόβσκι και Μελάνια Τραμπ να κλέβουν τις εντυπώσεις με την εμφάνισή τους!


Επιβεβαίωση Newsauto για τα γυρισμένα χιλιόμετρα – Εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧ θα κοπούν!


Το υπουργείο Μεταφορών με εγκύκλιο του επιβεβαίωσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsauto.gr σχετικά με τους ελέγχους για γυρισμένα χιλιόμετρα.

Εκατοντάδες χιλιάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα πρόκειται να «κοπούν» από αύριο στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας όπως αποκάλυψε το Newsauto.gr, καθώς ενεργοποιείται το μέτρο ελέγχου των χιλιομέτρων και σε όποιο διαπιστωθεί ανακολουθία χιλιομέτρων θα κόβεται με την ένδειξη «Σοβαρή Έλλειψη».

Το μέτρο θα ελέγχει την ιστορικότητα των ελέγχων και τα διανυθέντα χιλιόμετρα της τελευταίας 5ετίας θέλοντας με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Μεταφορών να περιορίσει το φαινόμενο καθώς αν το μέτρο επεκτείνονταν σε όλο το ιστορικό των ελέγχων τότε θα κάναμε λόγο για εκατομμύρια «κομμένα» οχήματα!

Αν τώρα ο ιδιοκτήτης του οχήματος με τα διαπιστωμένα γυρισμένα χιλιόμετρα επιθυμεί την ενεργοποίηση των ποινικών κυρώσεων τότε θα προσκομίζει στο ΚΤΕΟ μια Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνει πως το επιθυμεί και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μεταφορών ώστε να ενεργοποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις.

Ειδικότερα η εγκύκλιος του ΥΜΕ αναφέρει ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι υπεγράφη από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και έχει αποσταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η με αριθμ. πρωτ. οικ. 70959/767/24-09-2019 Υ.Α. με θέμα:

«Τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. οικ. 19111/192/2019 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκουσίου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ)» (Β΄ 1003)».

Με την εν λόγω τροποποιητική υπουργική απόφαση αναπροσαρμόζεται το άρθρο 12 της Υ.Α. του θέματος που αφορά τη διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, ως εξής:

1) Αφαιρείται η υποπαράγραφος της παρ. 1 η οποία μεταφέρεται στην παρ. 10 και αφορά τις ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στην παρ.6 του άρθρου 9 και στην παρ.2 του άρθρου 17 της αριθμ. πρωτ. οικ. 49372/3352/2017 (Β΄ 2726) ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία όταν διαπιστώνεται στο ΚΤΕΟ παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, το ΚΤΕΟ αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του ΔΤΕ.

2) Προστίθεται η παράγραφος 10 ως εξής:

«10. Όταν κατά τον τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ διαπιστώνεται εμφανής παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή με εξουσιοδότησή του ο προσκομίζων το όχημα, υποβάλει στο ΚΤΕΟ Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 επικυρωμένη με το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Υπηρεσία, στην οποία δηλώνει αν επιθυμεί ή όχι τις ποινικές κυρώσεις που αφορούν την παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων.

Η Υπεύθυνη Δήλωση και η εξουσιοδότηση διατηρούνται στο αρχείο του ΚΤΕΟ για χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Στην περίπτωση που από την ανωτέρω διαδικασία προκύπτει η επιθυμία για επιβολή ποινικών κυρώσεων, το ΚΤΕΟ αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών αντίγραφο της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης και ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του ΔΤΕ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα οριζόμενα στην παρ.6 του άρθρου 9 και στην παρ.2 του άρθρου 17 της αριθμ. πρωτ. οικ. 49372/3352/2017 (Β΄ 2726) ΚΥΑ που αφορούν τις ποινικές κυρώσεις.

Οποιαδήποτε ενέργεια προκύπτει από την ανωτέρω Υπηρεσία κοινοποιείται στη Δ/νση Εποπτείας και Ελέγχου (Δ36) του ΥΠ.Υ.ΜΕ.

Τα ανωτέρω οριζόμενα της παρούσας παραγράφου έχουν εφαρμογή για τις περιπτώσεις που στα ΚΤΕΟ κατά τον τεχνικό έλεγχο οχήματος διαπιστώνεται εμφανής παραποίηση μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, η οποία σύμφωνα με την διερεύνηση του ιστορικού διανυθέντων χιλιομέτρων ανά τεχνικό έλεγχο, έχει συντελεστεί την προηγούμενη 5ετία από την ισχύ της παρούσας απόφασης.»

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει στις 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης θα ακολουθήσει σχετική ενημερωτική εγκύκλιος.


O Προϊστάμενος της Δ/νσης
Α. Σκυλλάκος.»

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ με γυρισμένα χιλιόμετρα

Σε περίπτωση που το ΚΤΕΟ διαπιστώσει ανακολουθία χιλιομέτρων σε κάποιο όχημα αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του δελτίου ελέγχου προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Η αποκατάσταση της έλλειψης πραγματοποιείται µε διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων µε την προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων που υπολογίζονται ανά μήνα σε:

α) 500 χιλιόμετρα για τις μοτοσικλέτες,

β) 1.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Ι.Χ. οχήματα,

γ) 3.000 χιλιόμετρα για φορτηγά και  λεωφορεία οχήματα και

δ) 5.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά  Δ.Χ. οχήματα.

Ο τεκμαρτός αριθμός χιλιομέτρων καλύπτει όλο τον μήνα, εντός του οποίου πραγματοποιείται ή είχε πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος.

Η διορθωμένη ένδειξη που πρέπει να φαίνεται στον  μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων προκύπτει όταν, στην ένδειξη του μετρητή που αναγράφεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που εκδόθηκε από το ΚΤΕΟ κατά τον αμέσως προηγούμενο  έλεγχο (πριν την παραποίηση) προστεθούν:

α) τα τεκμαρτά χιλιόμετρα του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ελέγχων (πριν και μετά την παραποίηση) και

β) το σύνολο των χιλιομέτρων που έχει καταγράψει ο μετρητής από τον έλεγχο μετά την παραποίηση μέχρι τον τελευταίο χρονικά έλεγχο που αυτή διαπιστώθηκε.

Αν τώρα ο ιδιοκτήτης του οχήματος με τα διαπιστωμένα γυρισμένα χιλιόμετρα επιθυμεί την ενεργοποίηση των ποινικών κυρώσεων τότε θα προσκομίζει στο ΚΤΕΟ μια Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνει πως το επιθυμεί και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μεταφορών ώστε να ενεργοποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις.

Παράλληλα οι τελευταίοι ιδιοκτήτες των κομμένων από τα ΚΤΕΟ οχημάτων με γυρισμένα χιλιόμετρα θα πρέπει να κινηθούν νομικά εναντίον των εμπόρων ή ιδιωτών καταναλωτών που έχουν αγοράσει τα οχήματα.

Αν τώρα η ανακολουθία χιλιομέτρων διαπιστωθεί ότι έχει γίνει από πολύ παλαιότερους ιδιοκτήτες, δηλαδή το όχημα πριν τον τελευταίο κάτοχο έχει μεταβιβαστεί πάνω από 3-4 φορές τότε τα πράγματα περιπλέκονται και θα είναι δύσκολο να βρεθεί η άκρη του νήματος.


Γιώργος Κ. Ανδρής
Πηγή : newsauto.gr


Γερμανία : Η οικονομία σε περιδίνηση, προκαλεί τρόμο σε όλες τις χώρες



Η γερμανική μεταποίηση ήταν κάποτε η ατμομηχανή της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας αλλά και συνολικότερα της ευρωπαϊκής. Με υψηλή παραγωγικότητα και ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις σηματοδοτούσε πάντα μια ιδιαίτερη πλευρά του γερμανικού οικονομικού μοντέλου. Σήμερα φαίνεται να είναι εκείνος ο τομέας της γερμανικής οικονομίας μάλλον θα παρασύρει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της MARKIT ο δείκτης PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών) για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 41,4 από 43,5 τον Αύγουστο, το χαμηλότερο σημείο εδώ και 123 μήνες. Ο δείκτης για το σύνολο της οικονομίας υποχώρησε στο 49,1  το χαμηλότερο σημείο εδώ και 82 μήνες. Η υποχώρηση κάτω από το 50 αποτελεί μια βασική ένδειξη ότι μια οικονομία οδηγείται προς την ύφεση. Αντίστοιχα, για την ευρωζώνη ο δείκτης PMI στην ευρωζώνη για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 45.6 και για το σύνολο της οικονομίας ελαφρά πάνω από το 50 στο 50,4 που είναι το χαμηλότερο σημείο εδώ και 75 μήνες. Και αυτό παρότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo φάνηκε να ανακάμπτει ελαφρά τον Σεπτέμβριο, αν και αυτό μάλλον αντανακλά τις κάπως διαφορετικές δυναμικές στην οικονομία. Ούτε είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές αναμένουν και το τρίτο τρίμηνο του 2019 να χαρακτηρίζεται από την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας.

Επιδείνωση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μια περίοδο όπου έχουμε ούτως ή άλλως διαρκείς διορθώσεις προς τα κάτω των προβλέψεων από τη μεριά των διεθνών οικονομικών οργανισμών. O ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία δίνοντας για πρώτη φορά πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2019 κάτω από 3% στο 2,9% και προοπτική ελάχιστης ανάκαμψης στο 3% το 2020, ενώ για την ευρωζώνη η προοπτική είναι ακόμη χειρότερη με πρόβλεψη 1,1% για το 2019 και 1% για το 2020. Αλλά πρόβλεψη επιβράδυνσης δίνει ο ΟΟΣΑ και για άλλες χώρες όπως την Κίνα που για το 2020 προβλέπει υποχώρηση κάτω από το «συμβολικό» όριο του 6% στο 5,9%.


Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία

Μια σειρά από παράγοντες εξηγούν αυτή την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα. Κατ’ αρχάς υπάρχει η παράμετρος που αφορά το παγκόσμιο εμπόριο. Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που είναι σε εξέλιξη έχει ήδη οδηγήσει σε υποχώρηση τον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου. Για παράδειγμα οι αναλυτές της JP Morgan ήδη εκτιμούν ότι η Κίνα μπορεί να μια μόνιμη απώλεια έως και 0,5% του ΑΕΠ και οι ΗΠΑ ανάμεσα στο 0,25% και το 0,5%. Επιπλέον, ήδη καταγράφεται σημαντική υποχώρηση της των επενδύσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Και παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ επαίρεται στις ΗΠΑ για θετικούς οικονομικούς δείκτες, κυρίως σε σχέση με την απασχόληση, οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ήδη καταγράφουν υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των κερδών τους. Είναι προφανές ότι εάν πάμε σε παγίωση των υψηλών δασμών και επιβολή και ακόμη μεγαλύτερων θα έχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του παγκόσμιο εμπορίου με άμεσες επιπτώσεις και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην επένδυση. Η οικονομία της Ευρωζώνης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε οικονομίες με ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις που αυτή τη στιγμή πλήττονται από τη συνολικότερη υποχώρηση του παγκοσμίου εμπορίου.

Η δεύτερη κρίσιμη παράμετρος έχει να κάνει με τα ίδια τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης που προηγήθηκε. Η περίοδος μετά την έξοδο από την προηγούμενη κρίση χαρακτηρίστηκε μεν από την διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης για σημαντικό χρονικό διάστημα και για αύξηση της απασχόλησης, όμως οι ρυθμοί αυτοί ήταν μικρότεροι από αυτούς την προηγούμενη περίοδο.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι με έναν τρόπο δεν μπόρεσαν να υπάρξουν όλη αυτή την περίοδο εκείνες οι τομές ήταν οι αναγκαίες κυρίως στην παραγωγικότητα, μια που αυτό θα απαιτούσε και ανάλογες τομές στο τεχνολογικό και οργανωτικό υπόδειγμα. Επιπλέον, η αύξηση της απασχόλησης στις υπηρεσίες επίσης σημαίνει μετατόπιση προς κλάδους όπου είναι πιο δύσκολες οι τομές στην παραγωγικότητα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην Ευρωζώνη όπου η οικονομική ανάκαμψη υπήρξε αρκετά αναιμική όλο το προηγούμενο διάστημα και έχει μπροστά της και κρίσιμες οικονομικές δοκιμασίες όπως για παράδειγμα τις επιπτώσεις από το Brexit.

Δημοσιονομική πολιτική

Η τρίτη παράμετρος, έχει να κάνει με τη δημοσιονομική πολιτική. Αυτό αφορά και την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ και άλλες οικονομίες. Παρότι υπήρξε εκτεταμένη κρατική παρέμβαση ως προς τη διάσωση των τραπεζικών συστημάτων και τις ενέσεις ρευστότητας προς την οικονομία, δεν υπήρξε η ίδια προσπάθεια αξιοποίησης της δημόσιας δαπάνης στην πραγματική οικονομία. Αντίθετα, οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές, που αποτελούν τον κανόνα σε αρκετές χώρες, σημαίνουν ότι έναν περιορισμό εκείνης της δημόσιας επενδυτικής δαπάνης που θα εκσυγχρόνιζε τις υποδομές και θα ενίσχυε τη διερεύνηση τεχνολογικών και οργανωτικών τομών για την άνοδο της παραγωγικότητας. Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα της ενεργού ζήτησης.

Παρότι σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται σαφές ότι η δημόσια επένδυση αλλά και ενίσχυση της κατανάλωσης θα μπορούσε να έδινε την κρίσιμη ώθηση για την έξοδο από τη σημερινή στασιμότητα, εντούτοις κυριαρχεί η αντίληψη ότι αυτό αποτελεί δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρωζώνη, στην οποία η δημοσιονομική πολιτική καθορίζεται από τα πολύ αυστηρά πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας και όπου μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική συζήτηση για χαλάρωση ενός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που μπορεί να επιτείνει τις τάσεις επιβράδυνσης της οικονομίας.

Το σημείο αυτό ουσιαστικά υπαινίχτηκε και ο Μάριο Ντράγκι ανακοινώνοντας την παράταση του προγράμματος QE και επισημαίνοντας ότι τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα έχουν εξαντληθεί και πλέον εναπόκειται στις κυβερνήσεις να τολμήσουν να αλλάξουν το σημερινό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Πώς όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα

Όλα αυτά επηρεάζουν σίγουρα και την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί έναν μικρό βαθμό εξωστρέφειας και οι εξαγωγές δεν αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Όμως, ο τουρισμός είναι ένας τομέας που επηρεάζεται άμεσα από τις τάσεις της διεθνούς οικονομίας (ακόμη και από μεμονωμένα περιστατικά όπως η χρεωκοπία της Thomas Cook) και μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας γενικά και της ευρωζώνης ειδικά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον ελληνικό τουρισμό. Επίσης μπορεί σήμερα η Ελλάδα να ευνοείται από συγκυριακές τάσεις που σχετίζονται με τις τάσεις υποχώρησης της παγκόσμιας οικονομίας, όπως είναι η στροφή στα μακροπρόθεσμα ομόλογα, όμως μια επιβράδυνση της παγκόσμια οικονομίας θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς να επενδύσουν στη χώρα μας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη μπορεί να βρεθεί σε σχετικά δύσβατο διεθνές έδαφος.



Πηγή : in.gr


Ελένη Αντωνιάδου: Δεν θα διατεθεί ποτέ σε παραγωγή η Barbie με το όνομά της



Αλυσιδωτές εξελίξεις προκαλεί η αποκάλυψη ότι η Ελένη Αντωνιάδου δεν είναι ερευνήτρια που εργάζεται της NASA μετά και από το «άδειασμα» που υπέστη από καθηγητές της, διεθνή μέσα ενημέρωσης, μέχρι και από τον ίδιο τον διαστημικό οργανισμό.

Η εν λόγω αποκάλυψη προκαλεί ντόμινο εξελίξεων σε ότι έχει να κάνει με την πλαστή όπως αποδείχθηκε ταχεία ανέλιξη της Ελένης Αντωνιάδου στις βαθμίδες της επιστημονικής κοινότητας, κάτι που ήταν λογικό να συμβεί ειδικά από τη στιγμή που βρέθηκαν εκτεθειμένα ένα σωρό πρόσωπα, πολιτικά κόμμα και οργανισμοί, από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως μέχρι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον κολοσσό της παγκόσμιας βιομηχανίας παιχνιδιών Mattel  κ.α.

Στο πλαίσιο λοιπόν των εορτασμών για τα 60 χρόνια της Barbie και για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η Mattel σκόπευε να τιμήσει περισσότερα ιστορικά και σύγχρονα γυναικεία πρότυπα (#MoreRoleModels) από κάθε άλλη φορά σε μια προσπάθεια να εμπνεύσει ακόμα περισσότερα κορίτσια.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Ελένη Αντωνιάδου, η "ερευνήτρια της NASA" που ήταν να γίνει η πρώτη Ελληνίδα Barbie Role Model για την “προσφορά της στον τομέα τεχνητών οργάνων γεγονός που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη”.

Η Lisa McKnight, Senior Vice President και General Manager της Barbie είχε πει σχετικά με την επιλογή της Ελένης Αντωνιάδου κι άλλων παρόμοιων role models, ότι «Εδώ και 60 χρόνια, η Barbie εμπνέει τα κορίτσια να πιστέψουν στον εαυτό τους και να δουν πως έχουν επιλογές. Με πάνω από 200 καριέρες, 6 υποψηφιότητες για πρόεδρος και ένα ταξίδι στο φεγγάρι, πριν τον Neil Armstrong, η Barbie συνεχίζει να εξελίσσεται ως ένα σύγχρονο πρότυπο  για όλες τις ηλικίες». Για να συμπληρώσει:  «Η Barbie πιστεύει πως τα κορίτσια δεν πρέπει να γνωρίσουν έναν κόσμο, μια δουλειά ή ένα όνειρο που να μην έχουν κατακτήσει οι γυναίκες. Μέσω των παγκόσμιων στρατηγικών μας, ξεκινάει ένα κίνημα για να γίνει η Barbie ως το απόλυτο brand ενδυνάμωσης των κοριτσιών.»

Μάλιστα τότε και η Ελένη Αντωνιάδου είχε προβεί και η ίδια σε δηλώσεις, αναφερόμενη στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να φτάσει στο στόχο της. Συγκεκριμένα, είχε πει : «Ήταν πολλές οι στιγμές που ένιωσα ότι είναι πολύ μεγάλα τα εμπόδια για να τα προσπεράσω. Όμως πίστεψα στον εαυτό μου και σκέφτηκα ότι κάθε όνειρο όταν του βάζεις μια ημερομηνία, γίνεται στόχος και κάθε στόχος όταν κάνεις μικρά, μικρά βήματα μπορεί να επιτευχθεί. Και κάθε βήμα μας φέρνει κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στο να πετύχουμε το όνειρο μας… Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι”.

Ωστόσο, όπως εξήγησε εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Mattel στην Ελλάδα με την οποία επικοινωνήσαμε,  η συγκεκριμένη κούκλα Barbie με τη μορφή της Ελένης Αντωνιάδου δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα δείγμα που τελικά δεν διατέθηκε σε παραγωγή.

 Και απ’ ότι φαίνεται μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να βρει θέση στα ράφια των καταστημάτων παιχνιδιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο το κόσμο μετά και τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της δήθεν "ερευνήτριας της NASA".


Φρίξος Δρακοντίδης
Πηγή : protothema.gr


Δεν φτάνει που έγινε ρεζίλι για την αμάθεια της κάνει και την πονηρή κάνοντας τα χειρότερα



Να δικαιολογήσει την αμορφωσιά της ήθελε η Νοτοπούλου και ρίχνει το "τσέο" σε σαρδάμ, πρέπει όποιος κάποιος να τη μαζέψει γιατί το σαρδάμ γίνεται μία φορά σε μία φράση όχι τρεις φορές στην ίδια φράση!! Μην συνεχίσει να ξεφτιλίζεται έλεος.

Η Νοτοπούλου, απέδειξε και πάλι ότι είναι εκτός πραγματικότητας και φαίνεται ότι δεν έτυχε να ακούσει ποτέ τον όρο CEO και δεν άκουσε ποτέ κανέναν να τον προφέρει και αντί να προβληματιστεί για το ρεζιλίκι της βγαίνει στην αντεπίθεση και τα κάνει χειρότερα. 

Κατερίνα Νοτοπούλου
10 ώρες πριν
Ενοχλήθηκαν τα γνωστά άγνωστα τρολ από πρωινό μου « σαρδάμ» ή οπως θέλετε πείτε το, στην εκφορά του CEO και επιδόθηκαν σε καταιγισμό σχολίων.
Δεν ενοχλήθηκαν τα γνωστά άγνωστα τρολ για το «σαρδάμ» του κ.Θεοχαρη που μπέρδεψε το «Thomas Cook Collapse» με το «business as usual».
Τα σχόλια δικά σας

Τελικά όντως δεν έχει τον «Τσέο» της