Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Επισήμως φθινόπωρο από σήμερα


Στις 23 Σεπτεμβρίου, μπαίνει και επίσημα το φθινόπωρο του 2019.

Κατά την φθινοπωρινή ισημερία -  περίπου στις 10:50 το πρωί της Δευτέρας - οι ακτίνες του ήλιου θα πέφτουν κάθετα στον άξονα περιστροφής της Γης με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι ίσες και στα δύο ημισφαίρια του πλανήτη μας.

Στο Β. Ημισφαίριο θα έχουμε φθινοπωρινή ισημερία, όμως στο Ν. Ημισφαίριο εαρινή, αφού οι εποχές στα δύο ημισφαίρια είναι αντίθετες.

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που ελήφθη το πρωί της Κυριακής 22/09 στις 09:00 ώρα Ελλάδος φαίνεται ότι τα δύο ημισφαίρια της Γης δέχονται σχεδόν ίση ηλιακή ακτινοβολία.



Πόσα λεπτά ημέρας χάνουμε καθημερινά μεταξύ της φθινοπωρινής ισημερίας και του χειμερινού ηλιοστασίου;

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τον μέσο όρο των λεπτών της καθημερινής αύξησης της διάρκειας της νύχτας που θα έχουμε μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου 2019 ανά γεωγραφικό πλάτος για διάφορες πόλεις του Βορείου Ημισφαιρίου.



Στην Αθήνα και γενικά στη χώρα μας θα χάνουμε καθημερινά περί τα 2 λεπτά ηλιοφάνειας μέχρι τις 22/12.

Πηγή: meteo.gr


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Νέα Υόρκη


Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης το απόγευμα της Κυριακής και περίπου στις 20:00 το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι έφτασαν στο ξενοδοχείο τους.



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων ηγετών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (24/9), τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (25/9), τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον (24/9) και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (26/9).

O κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα (23/9) και τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ (24/9), καθώς επίσης με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς (23/9), τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι (23/9) και την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι (24/9).

Είναι επίσης προγραμματισμένες διμερείς επαφές του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque Marquez (23/9), τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas (23/9) και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Στις 26/9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.


Πρόσφυγες και μετανάστες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης σε κατάληψη που εκκενώθηκε στα Εξάρχεια



Σωματέμποροι που παρασιτούν στα Εξάρχεια και κάνουν τους ευαίσθητους στο θέμα των μεταναστών και προσφύγων, είχαν 130 ψυχές να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε ακόμα μία κατάληψη που εκκενώθηκε.

Και επειδή στους κακοποιούς τίποτα δεν είναι τζάμπα το τίμημα για να μείνει ένας μετανάστης πρόσφυγας κάτω από άθλιες συνθήκες σε κτίρια υπό κατάληψη ήταν πάρα πολύ ακριβό και απλά είχαν την προστασία των κακοποιών αντιεξουσιαστών.


Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στο κτίριο, όπου παλαιότερα στεγαζόταν το 5ο Γενικό Λύκειο Αθηνών σχολείο και τελούσε από κακοποιούς υπό κατάληψη για τέσσερα χρόνια, έχουν ήδη καταμετρηθεί περισσότεροι από 130 αλλοδαποί που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.







Καρέ - καρέ η ληστεία βενζινάδικου



Με έξι κακοποιούς ήρθε αντιμέτωπος ο υπάλληλος του βενζινάδικου στη Μεταμόρφωση λίγα λεπτά πριν τις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι ληστές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, και ένας από αυτούς κρατάει ένα ηλεκτρικό τρυπάνι με το οποίο απειλεί τον υπάλληλο του πρατηρίου, ένας άλλος που κρατάει μαχαίρι αναζητεί τα χρήματα από τις εισπράξεις, ενώ στα χέρια του φαίνεται ένα μαχαίρι. 

Ο τρίτος ληστής επιχειρεί να παραβιάσει ντουλάπια όπου θεωρεί ότι υπάρχουν κρυμμένα λεφτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι διωκτικές αρχές, η συγκεκριμένη συμμορία έχει στοχοποιήσει τα βενζινάδικα κοντά στη Λεωφόρο Κηφισού.






Δεν αποδέχεται η οικογένεια Μπακογιάννη την μετονομασία του "Ευαγγελισμού" σε Παύλος Μπακογιάννης και εξηγεί του λόγους



Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αποδεχτεί την μετονομασία του σταθμού "Ευαγγελισμός" του μετρό σε "Παύλος Μπακογιάννης", εξηγούν σε ανακοίνωσή τους, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Μπακογιάννης.

Η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Μπακογιάννη : 

Ευχαριστούμε θερμά την Αττικο ΜΕΤΡΟ Α.Ε για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», την οποία όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα.
Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα.
Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί.
Και πάλι σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ευχαριστούμε θερμά την Αττικο ΜΕΤΡΟ Α.Ε για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», την οποία όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα.
Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα.
Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί.
Και πάλι σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Κώστας Μπακογιάννης
17 ώρες πριν
Ευχαριστούμε θερμά την «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», την οποία όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους, δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε, κάτι τέτοιο, θα προσέβαλε τη μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση και την ενότητα.
Η σύζυγος, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του, τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα.
Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί.
Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ.


«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ: Τα πέντε τελευταία χρόνια είναι τα θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ



Τα πέντε έτη από το 2015 έως το 2019 αναμένεται να αποτελέσουν τη θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί, έπειτα από το «καυτό» καλοκαίρι του 2019, ανέφερε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, την παραμονή της Συνόδου για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, παρουσία περίπου εξήντα ηγετών της διεθνούς κοινότητας.

Η μέση θερμοκρασία για την περίοδο 2015-2019 θα είναι υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την περίοδο 1850-1900, τονίζεται σε αυτήν την έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την τάση των τεσσάρων προηγούμενων ετών, που ήταν ήδη τα θερμότερα τα οποία είχαν καταγραφεί, δηλαδή από το 1850. Ήταν επίσης γνωστό ότι ο Ιούλιος του 2019, που σηματοδοτήθηκε από πολλαπλά επεισόδια καύσωνα στην Ευρώπη, κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνέχισαν την ανοδική πορεία τους το 2018. Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου επίσης αυξήθηκαν και για το 2019 θα είναι «τουλάχιστον το ίδιο υψηλές» σε σύγκριση με το 2018, προβλέπουν οι επιστήμονες, σε αυτήν την έκθεση του ΟΗΕ.

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να φθάσει σε νέο υψηλό στα τέλη της χρονιάς 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ήτοι 410 μέρη ανά εκατομμύριο.

«Το χάσμα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο» μεταξύ όσων η διεθνής κοινότητα θέλει να επιτύχει και της πραγματικότητας των σχεδίων δράσης για το κλίμα των χωρών, σημειώνεται στην έκθεση.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας


Νέα επιχείρηση για εκκένωση υπό κατάληψη κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιεί αυτή την ώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση το υπό κατάληψη κτήριο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, κοντά στο Γαλλικό Ινστιτούτο και πρόκειται για το παλαίο 5ο Λύκειο Αθηνών το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από το 2016.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο εσωτερικό του κτηρίου βρίσκονταν πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι και θα απομακρυνθούν για να φιλοξενηθούν σε δομές η να προωθηθεί για τους παράνομους η άμεση απέλαση τους.




Συμπλοκή οπαδών έκανε 23χρονο να πέσει από μπαλκόνι στο Παλαιό Φάληρο



Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο 23χρονος, ο οποίος έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην Αχιλλέως στο Παλαιό Φάληρο  μετά από συμπλοκή οπαδών.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην οδό Αχιλλέως μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού.

Τρεις οπαδοί της ΑΕΚ, που επέστρεφαν από το Αγρίνιο όπου είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση της ομάδας τους με τον Παναιτωλικό, έγιναν αντιληπτοί από οπαδούς του Ολυμπιακού. Στο σημείο συγκεντρώθηκαν περίπου 15 άτομα, που επιτέθηκαν στους τρεις οπαδούς,  ξυλοκόπησαν τον ένα στον δρόμο, ενώ ο 23χρονος ανέβηκε σε πολυκατοικία, όπου υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, έπεσε στο κενό από τον τρίτο όροφο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.


Κραουνάκης για Ακριβοπούλου: Έσχατο κομματόσκυλο!



Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο Σταμάτης Κραουνάκης την οποία συνοδεύει και από μια φωτογραφία του με την Κατερίνα Ακριβοπούλου ζητά από τη δημοσιογράφο να σωπάσει καθώς όπως σημειώνει έκανε πολύ κακή τηλεόραση, σαν το έσχατο κομματόσκυλο και ζημίωσε με την στάση της την ΕΡΤ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά έγραψε:

Ηταν τοτε στο Μηνά στο Σουνιο
Ελπιζαμε γελουσαμε τους διαβαζα τα νουμερα της επιθεωρησης
Κολληταρια
Μετα ξαφνικα η Κατερινα μ εκοψε
Δεν ηθελε να κριτικαρω
Ηθελε να κανει αυτο που εκανε
Ε τωρα ας κριθει
Εκανε πολυ κακη τηλεοραση
Σαν το εσχατο κομματοσκυλο
Προσβαλε και το μεσον και το κομμα
Οφειλει να κανει σιωπη
Κριμα γιατι ειναι και λαμπερη και αξια.

Stamatis Kraounakis
17 ώρες πριν
Ηταν τοτε στο Μηνά στο Σουνιο
Ελπιζαμε γελουσαμε τους διαβαζα τα νουμερα της επιθεωρησης
Κολληταρια
Μετα ξαφνικα η Κατερινα μ εκοψε
Δεν ηθελε να κριτικαρω...
Δείτε περισσότερα


Νεκρό άτομο μέσα σε ΙΧ που πήρε φωτιά στο κέντρο της Αθήνας



Νεκρό άτομο εντοπίστηκε μετά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε αυτοκίνητο επί της οδού Στρατηγού Δαγκλή και Τερτίπη στην Αθήνα.

Η Πυροσβεστική, η υπηρεσία ενημερώθηκε λίγο μετά την 01.00 της Δευτέρας για πυρκαγιά σε όχημα στην προαναφερθείσα διεύθυνση. 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα έσπευσαν στο σημείο και έσβησαν την πυρκαγιά.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, οι πυροσβέστες ήρθαν αντιμέτωποι με το μακάβριο θέαμα, καθώς διέκριναν νεκρό, σχεδόν απανθρακωμένο άτομο, μέσα στο αυτοκίνητο.

Τα στοιχεία του νεκρού δεν έχουν γίνει γνωστά καθώς και το φύλο του καθώς έχει απανθρακωθεί.

Η  Πυροσβεστική κάνει προανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια του τραγικού συμβάντος.


Ντόρα Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής παίρνει άριστα!


Με άριστα βαθμολογεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ντόρα Μπακογιάννη. 

«Είναι η πρώτη κυβέρνηση, η οποία με τέτοια ταχύτητα στελέχωσε τον κρατικό μηχανισμό και είχε έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια για τη λειτουργία του κράτους και την ανακούφιση των πολιτών, τονίζει σε συνέντευξή της στη «Μακεδονία της Κυριακής» η βουλευτής της ΝΔ. Για την υπόθεση Novartis σημειώνει ότι είναι μία θλιβερή ιστορία, που πλήγωσε θεσμούς και δημοκρατία, αλλά και δέκα πολιτικά πρόσωπα, που ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπάθησε να δώσει βορά σε μία οργισμένη κοινωνία. Η άποψή μου είναι ότι η υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου πρέπει να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος και να μην υπάρχουν σκιές». 

Όσο για την αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ότι δεν είναι ούτε μαχητική ούτε εποικοδομητική, αλλά αμήχανη. «Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραδέχθηκε ότι έκανε κανένα λάθος και άρα καταψηφίστηκε από τους πολίτες, διότι δεν κατάλαβαν. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνη αντίληψη για έναν πολιτικό αρχηγό», σημειώνει. Όσο για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει ότι, παρά την ένταση και το μέγεθος των δυσκολιών, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Ο διάλογος δεν γίνεται όταν τα πράγματα είναι ρόδινα. Απαιτείται κυρίως την ώρα που οι δυσκολίες είναι μεγάλες».

Κυρία Μπακογιάννη, δυόμισι μήνες κυβέρνηση της ΝΔ. Πώς θα τη βαθμολογούσατε;

Θα τη βαθμολογούσα με άριστα και μη μου προσάψετε έλλειψη αντικειμενικότητας. Έχω παρακολουθήσει αρκετές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση, η οποία με τέτοια ταχύτητα στελέχωσε τον κρατικό μηχανισμό και είχε έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια για τη λειτουργία του κράτους και την ανακούφιση των πολιτών. Προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει αξιοπιστία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τάχιστα τους ευρωπαίους εταίρους μας για τις στρατηγικές επιλογές και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, οι οποίες θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Θα ήμουν λοιπόν πραγματικά άδικη αν μία κυβέρνηση 2,5 μηνών που έχει παράξει αυτό το έργο τη βαθμολογούσα αυστηρότερα.

Νομίζετε ότι σε κάποιους τομείς χρειάζεται να ανέβουν κι άλλο οι κυβερνητικοί ρυθμοί; Για παράδειγμα, να προχωρήσουν ακόμη πιο τολμηρά οι κινήσεις για τις επενδύσεις;

Οι κινήσεις για επενδύσεις τρέχουν με ρυθμούς πρωτόγνωρους για τη χώρα. Όπως είδατε πάρα πολύ γρήγορα υπεγράφησαν οι ΚΥΑ για το Ελληνικό, ξεμπλόκαρε η επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική και βγήκαν δεκάδες επενδύσεις από τα συρτάρια, τις οποίες είχε παγώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης επιλύθηκαν θέματα τα οποία χρόνιζαν, όπως για παράδειγμα στην περίφημη επένδυση της Αφάντου στη Ρόδο. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, η Ελλάδα θα πετύχει αναπτυξιακή έκρηξη και θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.

«Δεν θα πατήσω φρένο» είπε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το χέρι στην καρδιά: Θα σας ακολουθήσει ο κόσμος σε αυτήν την πορεία; Γιατί το μεγάλο ερώτημα παραμένει για το αν η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική κοινωνία πέρασε μία δεκαετία πολύ δύσκολη. Μία δεκαετία μεγάλων απογοητεύσεων, φόβου και οικονομικής εξόντωσης. Οι Έλληνες σήμερα, έπειτα από μία δεκαετία απελπισίας, για πρώτη φορά βλέπουν ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει σχέδιο και μπορεί να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Είναι μια κοινωνία που πλήρωσε ακριβά το λαϊκισμό, που είναι δύσπιστη στα μεγάλα λόγια και σίγουρα πολύ πιο ώριμη. Για αυτό και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια, αλλά δεσμεύτηκε μόνο γι’ αυτά που μπορούσε να υλοποιήσει.

Μήπως το φρένο προέλθει από τη διεθνή οικονομική συγκυρία, όπου τα προγνωστικά μιλούν για ύφεση; Σας προβληματίζει αυτό;

Βεβαίως και με προβληματίζει. Αν η παγκόσμια οικονομία μπει σε ύφεση, αυτό θα είναι πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με κατάλληλες πολιτικές σε επίπεδο Ε.Ε. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι χώρα μας, δυστυχώς, έχασε μία τετραετία ευρωπαϊκής ανάπτυξης και σήμερα πρέπει να πετύχει αναπτυξιακό άλμα. Σε κάθε περίπτωση όσο πιο θωρακισμένη είναι η ελληνική οικονομία τόσο λιγότερη θα είναι η όποια αρνητική επιρροή.

O Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πώς κρίνετε την εμφάνισή του στη ΔΕΘ; Μαχητική αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση είπε ότι θα κάνει. Διαπιστώνετε κάτι τέτοιο;

Ούτε μαχητική τη βλέπω ούτε εποικοδομητική. Νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή η αντιπολίτευση είναι αμήχανη και αναζητά βηματισμό. Είναι και λογικό. Ήταν μεγάλο το σοκ της ήττας και θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να το διαχειριστούν. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραδέχθηκε ότι έκανε κανένα λάθος και άρα καταψηφίστηκε από τους πολίτες, διότι δεν κατάλαβαν. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνη αντίληψη για έναν πολιτικό αρχηγό.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με το οποίο στο μέλλον η ΝΔ θα μπορούσε να συνεννοηθεί πολιτικά, όπως έγινε στα χρόνια της κρίσης με το ΠΑΣΟΚ;

Μακάρι να μεταβληθεί. Όμως πιστεύω ότι δεν το θέλει και δεν το μπορεί καθώς οι αντιστάσεις στο εσωτερικό του είναι μεγάλες.

Και ο φάκελος Νovartis που έφτασε στη Βουλή; Φοβάστε κάτι; Και τι μέλλει γενέσθαι;

Η ιστορία της Novartis είναι μια θλιβερή ιστορία, η οποία πλήγωσε τους θεσμούς μας και τη δημοκρατία μας και σίγουρα πλήγωσε δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τα δώσει βορά σε μία οργισμένη κοινωνία. Και σήμερα που σχεδόν όλες οι υποθέσεις έχουν μπει στο αρχείο, φανερώνεται ποιος έστησε τη σκευωρία. Η άποψή μου είναι ότι η υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου πρέπει να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος και να μην υπάρχουν σκιές.

Μεγάλη αντιπαλότητα καταγράφεται εσχάτως με τους γείτονές μας εξ ανατολών. Προς τι η τουρκική επιθετικότητα; Και τι μπορεί να κερδίσει η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη;

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο είναι μια επιβεβλημένη συνάντηση γνωριμίας, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις. Όπως ξέρετε, είμαι οπαδός του διαλόγου με την Τουρκία, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους, διότι πιστεύω ότι οι καθαρές κουβέντες είναι η πιο αποτελεσματική πολιτική. Ο Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά στη πολύχρονη πολιτική του πορεία εμφανίζει μια ρητορική, η οποία είναι σαφώς ανησυχητική και θέσεις τις οποίες η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν είχε ξαναβάλει στο τραπέζι. Αυτό από μόνο του είναι μεγάλο πρόβλημα. Αν αυτό το συνδυάσει κανείς και με τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αλλά και την τεράστια πρόκληση της παρουσίας του Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Όμως παρά την ένταση και παρά το μέγεθος των δυσκολιών, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Επαναλαμβάνω, ο διάλογος δεν γίνεται όταν τα πράγματα είναι ρόδινα. Απαιτείται κυρίως την ώρα που οι δυσκολίες είναι μεγάλες, με καθαρές κουβέντες, με καθαρές θέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ανατρέπεται, καθώς είναι πλέον μια κυρωμένη συμφωνία. Έχει αδυναμίες, αλλά θα την τιμήσουμε και θα την τηρήσουμε, είπατε πρόσφατα στη Βουλή. Δεν φοβάστε ότι έτσι θα έχετε πόλεμο και απώλειες από τα δεξιά σας;

Εμείς δεν είπαμε ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι από την ώρα που θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία από την ελληνική κυβέρνηση και θα κυρωθεί από τη Βουλή, η συμφωνία αυτή, δυστυχώς, δεν μπορεί να αλλάξει. Και όταν είπα ότι η Ελλάδα θα την τιμήσει, εννοούσα ότι η Ελλάδα θα τιμήσει την υπογραφή της, προσπαθώντας παράλληλα να βελτιώσει αρνητικά σημεία της συμφωνίας. 

Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το λέμε και μετά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας και ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά μας, ξεκινώντας από τα μακεδονικά προϊόντα.

Βλέπετε δυνατότητες πολιτικής συνεννόησης της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ ενόψει του νέου εκλογικού νόμου και της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας;

Εγώ είμαι ένας αθεράπευτα αισιόδοξος άνθρωπος, ο οποίος εξακολουθεί και πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση στη βάση της κοινής λογικής. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι εφικτό στην Ελλάδα του 2020, σε μία χώρα που βγαίνει από μία δεκαετή κρίση.

Να έρθουμε λίγο στα της Θεσσαλονίκης. Μεγάλη κουβέντα άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης για τα αρχαία του μετρό στη Βενιζέλου. Το σχόλιό σας;

Ήταν μία απολύτως επιβεβλημένη κίνηση. Μετρό χωρίς σταθμό Βενιζέλου δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Και η λογική του αφαιρώ και επανατοποθετώ αρχαία είναι μια λογική που έχει επιτρέψει σε πάρα πολλά έργα να υλοποιηθούν. Ας μην μεγαλοποιούμε κάτι το οποίο στις περισσότερες χώρες είναι συνήθης πρακτική, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, στην οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσε να γίνει κανένα απολύτως έργο.

Αλήθεια, γιατί η Θεσσαλονίκη δυσκολεύεται στα μεγάλα έργα;

Δεν νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στα μεγάλα έργα. Είναι όμως βέβαιο ότι απαιτείται μία νέα προσέγγιση στο ζήτημα των μεγάλων υποδομών έπειτα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Η Θεσσαλονίκη δυσκολεύεται αναμφισβήτητα στα έργα που έχουν να κάνουν με τις υπογειοποιήσεις, διότι βεβαίως είναι μια πόλη που έχει πράγματι πολλές διαφορετικές στρώσεις πολιτισμών. Αυτό αναμφισβήτητα δυσκολεύει τα έργα, είναι όμως και το μεγάλο κεφάλαιο της Θεσσαλονίκης, η πολιτιστική της κληρονομιά. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε ότι αν θέλουμε να γίνουν αυτά τα έργα, πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους ανασκαφές. Ανασκαφές, οι οποίες θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των ευρημάτων και θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Νίκος Οικονόμου
Πηγή : makthes.gr