Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Όχι λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σε δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις



Την αντίθεσή του εκφράζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) στην πρόταση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αντίθεση τους με «απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ.» και κάνουν λόγο για «υποτίμηση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, την φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα». Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει ο ΦΣΑ, «καταδεικνύουν άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ντόρα: Ο Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία να τον κρίνει η τακτική Δικαιοσύνη



Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis «τεράστιο φιάσκο» του ΣΥΡΙΖΑ, και  εξέφρασε την άποψη πως από τη στιγμή που ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία «πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για το ρόλο του σε αυτή την υπόθεση».

Όσα γίνουν, θα πρέπει να είναι ακριβώς στοιχειοθετημένα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι αν από την έρευνα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προκύψουν στοιχεία που αφορούν άλλους πολιτικούς «να το δούμε τότε σε επίπεδο εφαρμογής του νόμου».

«Το τεκμήριο αυτή τη στιγμή το έχει η δικαιοσύνη», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη. Και τάχθηκε κατά του να συσταθεί, σε αυτή τη φάση, εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή στη Βουλή. Αναφερόμενη δε στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι αν προκύψουν στοιχεία που να αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό τότε «βεβαίως θα έρθει ο κ. Τσίπρας, διότι κουκούλωμα αυτής της υπόθεσης δεν αντέχεται».

«Εγώ την εικόνα του Παναγιώτη Πικραμμένου να δακρύζει στη Βουλή δεν θα την ξεχάσω ποτέ και υπάρχουν ευθύνες» σημείωσε.




Πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ


Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του «αντεργατικού» αναπτυξιακού νομοσχεδίου.


Τέλος η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια!




Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι συμμορφώνεται στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσον αφορά στην αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε την παρακάτω δήλωση: «Στόχος μας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να καλλιεργούμε διαρκώς ένα σχολικό περιβάλλον γνώσης, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς αποκλεισμούς. Καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παράλληλα μεριμνούμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών δεν είναι αναγκαία και πρόσφορη για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους, ο οποίος συνίσταται αποκλειστικά στην παρακολούθηση της φοίτησης και στη βεβαίωση των επιδόσεων και της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών του μαθητή. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις των σχετικών ρυθμίσεων, ώστε η συλλογή και επεξεργασία τέτοιων προσωπικών δεδομένων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, να είναι απολύτως συμβατή με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου».


Λήστεψαν και βίασαν 51χρονο ΑμεΑ -Απίστευτη καταγγελία




Απίστευτη καταγγελία ερευνούν η Αστυνομία και η Εισαγγελία Βόλου με φερόμενους ως πρωταγωνιστές ασελγών πράξεων δύο νεαρούς Ρομά, ο ένας μάλιστα ανήλικος, ηλικίας μόλις 11 ετών! Όλα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο στις 6 το απόγευμα. Ο 51χρονος Αλμυριώτης όταν αντιλήφθηκε τι συνέβη μετά την επίσκεψή του στην κεντρική πλατεία του Αλμυρού απευθύνθηκε αμέσως στην Αστυνομία. Σύμφωνα με τη καταγγελία, δύο νέοι, ο ανήλικος και ένας 20χρονος Βούλγαρος Ρομά, τον οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία, με τη βία ενήργησαν σε βάρος του ασελγείς πράξεις και στη συνέχεια του έκλεψαν την αλυσίδα με τον σταυρό. 



Πηγή: taxydromos.gr


Πυροβόλησαν ποδηλάτη την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του



Ενέδρα έστησαν άγνωστοι εναντίον 32χρονου ποδηλάτη, τον οποίο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του.

Το περιστατικό συνέβη χθες λίγο μετά τις 10 το βράδυ στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο, οι δράστες πλησίασαν το θύμα τους, έναν Ρουμάνο υπήκοο που εργάζεται ως νυχτοφύλακας στην περιοχή, κι αφού τον πυροβόλησαν, πιθανότατα με πυροβόλο όπλο, χάθηκαν στο σκοτάδι.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, παρότι αιμόφυρτος ο 32χρονος κατάφερε να ειδοποιήσει τις αρχές και στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η υγεία του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Οι αστυνομικές αρχές του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ «κλειδί» στη διαλεύκανση της υπόθεσης θα αποτελέσει η κατάθεση του θύματος.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έφοδος της ΕΛΑΣ στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού



Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ σήμερα 06:30 τα ξημερώματα στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού με σκοπό την έρευνα σε χώρους κράτησης του καταστήματος για όπλα και ναρκωτικά.

Η επιχείρηση έγινε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ και αστυνομικού σκύλου, στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 38χρονος ημεδαπός και δύο (2) αλλοδαποί ηλικίας 38 και 39 ετών, έγκλειστοι του ανωτέρω Καταστήματος Κράτησης, για τα -κατά περίπτωση αδικήματα- της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

 στο κελί του 39χρονου αλλοδαπού, (19) συσκευασίες περιέχουσες κοκαΐνη βάρους -9,7- γραμμαρίων, στιλέτο, το χρηματικό ποσό των (630) ευρώ και (2) συσκευές κινητής τηλεφωνίας
 στο κελί του 38χρονου ημεδαπού, συσκευασία περιέχουσα κάνναβη βάρους -5- γραμμαρίων και (2) συσκευές κινητής τηλεφωνίας
 στο κελί του 38χρονου αλλοδαπού, συσκευασία περιέχουσα κάνναβη και (2) συσκευές κινητής τηλεφωνίας

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία.


Πέτσας: Έλεγχοι για να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια στα καύσιμα




Eλέγχους ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας διενεργεί ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αποτραπούν επιτήδειοι από το να αυξήσουν τις τιμές ενώ είχαν προμηθευτεί καύσιμα σε προγενέστερη περίοδο». Αυτό είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα εξετάσει και το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου, να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε χθες σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή. Οι τιμές διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να μετακυλισθεί στις τιμές αντλίας, αλλά κυμαίνεται ωστόσο στις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς.




Κατακαημένε Ρασπούτιν τι σε περιμένει




Του Δημήτρη Καμπουράκη

Όποιος ξέρει να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, η δήλωση του Κυριάκου ότι δεν θα μετατρέψει την Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών σημαίνει ένα πράγμα: Δεν πρόκειται να παραπέμψει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για την ιστορία της Novartis. Αν και στο Μαξίμου έχουν ισχυρή πεποίθηση ότι η σκευωρία στήθηκε με τις ευλογίες Τσίπρα, κανένας λογικός άνθρωπος εκεί μέσα δεν σκέφτεται να κάτσει τον πρώην πρωθυπουργό στο σκαμνί.

Το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να κάνει ένα τόσο πολύτιμο πολιτικό δώρο στον Αλέξη. Μια παραπομπή του θα συσπειρώσει το κόμμα και τους οπαδούς του στην υπεράσπιση του αρχηγού τους, θα επαναφέρει (για τους παλιότερους) μνήμες του «βρώμικου ’89» με τις αναπόφευκτες ταυτίσεις Αλέξη-Ανδρέα, θα γεμίσει τοξικότητα το πολιτικό κλίμα της χώρας, θα δώσει χώρο στους πιο απερίσκεπτα ακραίους εντός της ΝΔ και θα φτιάξει ένα ωραίο πακετάκι «πολιτικών διώξεων της αριστεράς από μια ρεβανσιστική Δεξιά» που θα είναι λουκούμι για τον Σύριζα. Ο Κυριάκος δεν έχει καμιά διάθεση να δώσει αυτό το φιλί της ζωής στον Αλέξη.

Ο Παπαγγελόπουλος όμως είναι άλλη ιστορία. Αυτός είναι ακάλυπτος από εκατό μεριές, ενώ αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας που δείχνει διάθεση να τον υπερασπιστεί. Η πεποίθηση που υπάρχει στην ΝΔ (ενισχυμένη από στοιχεία
που συλλέγονται καθημερινά τώρα που τα στόματα ανοίγουν) είναι ότι δεν έδρασε απλώς βάσει κάποιου πολιτικού σχεδίου για τον ηθικό εκμηδενισμό της αντίπαλης παράταξης, αλλά ότι λειτούργησε με ακατανόητη προσωπική εμπάθεια εναντίον μιας παράταξης που τον είχε τιμήσει με μια εξαιρετικά εμπιστευτική θέση.

Και αν ο Κυριάκος μπορεί να πείσει όσους έχουν θιγεί προσωπικά (Σαμαράς, Άδωνις, Πικραμένος, Αβραμόπουλος) ότι μια παραπομπή Τσίπρα είναι λάθος πολιτική κίνηση, δεν έχει καμιά δυνατότητα ούτε διάθεση να κάνει το ίδιο και για τον Παπαγγελόπουλο. Αυτόν θα τον ρημάξουν όλοι μαζί. Και δεν θα το ρημάξουν απλώς, αλλά θα επιδιώξουν να βάλουν έναν ολόκληρο Σύριζα με τον αρχηγό του να τον υπερασπίζονται. Κι επειδή το πιθανότερο είναι η Κουμουνδούρου να κάνει την πάπια (στο κάτω-κάτω Καραμανλικός είναι, όχι δικός τους), ο Ρασπούτιν την έχει άσχημα. Μην σας πω ότι ήδη στον Σύριζα υπάρχει υπόγεια συζήτηση πως ο Παπαγγελόπουλος με τις διαβεβαιώσεις του παγίδευσε τον Τσίπρα να προχωρήσει στην παραπομπή των δέκα.

Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από στοιχεία και αποκαλύψεις που αναμένονται, όμως οι περίφημοι κρυφοί μάρτυρες (εκ του προτέρου βίου τους) δεν διακρίνονται ούτε για την σταθερότητα των απόψεων τους, ούτε για την αντοχή τους σε ανακρίσεις. Η υπόθεση έχει πολύ ψωμί και τελικά θα επιβεβαιώσει ένα παλιό ιστορικό αξίωμα: Οι προσήλυτοι όχι μόνο είναι φανατικότεροι από τους προσηλυτιστές τους, αλλά είναι και οι πρώτοι που την πληρώνουν καθώς συνήθως δηλώνουν εθελοντές για την πρώτη γραμμή και για να κάνουν την βρώμικη δουλειά.


Πηγή : liberal.gr


Μπακογιάννη: Η χώρα χρειάζεται κυβερνησιμότητα



Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει «Η χώρα χρειάζεται αναλογικότερο σύστημα διότι πράγματι οι 50 έδρες μπόνους είναι φαλκίδευση της λαϊκής ψήφου, αλλά χρειάζεται και κυβερνησιμότητα. Σε αυτό το αυτονόητο καλούμε όλα τα κόμματα, όχι μόνο το ΚΙΝΑΛ, όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν».

«Δεν δικαιούται κανείς να παίζει με την πορεία της χώρας και άρα με τη δυνατότητα να έχουμε σταθερή κυβέρνηση» προσθέτει η βουλευτής της ΝΔ.

Για τις απειλές της Τουρκίας η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι «η Τουρκία με τις απειλές της δεν πιέζει την Ελλάδα, την Ευρώπη πιέζει» και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, «πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να ισχύσει, πρέπει να εφαρμοστεί. Ότι, δηλαδή, οι πρόσφυγες που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη θα επιστρέφουν στην Τουρκία».

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πώς «η έλλειψη επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατανοητή, άλλωστε δυο μήνες μετά τις εκλογές δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει και αποδεχτεί την ήττα τους» και υπογραμμίζει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ακριβώς αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Δίνει καθημερινές μάχες για να αποκτήσει η χώρα πολιτική αξιοπιστία, ώστε σύντομα να κερδίσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων».

Η βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να ζητήσει η ΝΔ εξεταστική για Novartis «η ΝΔ δεν επιδιώκει να μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών και δεν θέλει να πάρει τη ρεβάνς» συμπληρώνει όμως ότι αν προκύψουν ευθύνες από την Δικαιοσύνη η Βουλή δεν μπορεί παρά να τις ερευνήσει.



Δικαίωση για ΛΟΥΞ, Βίκος και ΕΨΑ: 30 μέρες διορία να κατέβει η καμπάνια της Coca Cola



Να τερματίσει την προωθητική καμπάνια με τις απεικονίσεις του Παρθενώνα και της Βουλής σε μπουκάλια, ψυγεία και διαφημιστικά μόνιτορ καλεί την Coca Cola Hellas το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις θέσεις των Λουξ, Βίκος και Έψα, που προσέφυγαν στο θεσμικό όργανο.

Σύμφωνα με το δευτεροβάθμιο όργανο του Συμβουλίου, η Coca Cola Hellas, θυγατρική της πολυεθνικής Coca Cola Co, έχει περιθώριο 30 εργάσιμων ημερών να αποσύρει και τα υπόλοιπα υλικά που σχετίζονται με τη διαφημιστική επικοινωνία για τη συλλεκτική συσκευασία Coca Cola, με θέμα την Αθήνα.

Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι η διαφημιστική επικοινωνία για τη συλλεκτική συσκευασία Coca Cola με θέμα την Αθήνα, όπου απεικονίζονται ο Παρθενώνας και η Βουλή των Ελλήνων χωρίς προηγούμενη σχετική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσον αφορά στην αναπαράσταση μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο, έρχεται μετά τις 4/7/2019, σε αντίθεση με το άρθρο 1 του ΕΚΔ-Ε.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι από τις 4 Ιουλίου και έπειτα απαιτείται η λήψη άδειας για χρήση αναπαραστάσεων με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο (και άρα και των ελεύθερων σχεδίων) των μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο.

Θα συμμορφωθούμε, λένε πηγές της εταιρείας

Κύκλοι της Coca Cola Hellas, τους οποίους επικαλείται το newmoney.gr, διαμηνύουν πως η εταιρεία θα συμμορφωθεί με την απόφαση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Coca-Cola σέβεται τους νόμους, τους θεσμούς και τους πολίτες της χώρας και λειτουργεί ως εταιρεία-πρότυπο. Δεν θα προέβαινε ποτέ σε μη νόμιμες ενέργειες και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εταιρεία κινήθηκε με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, λειτουργώντας πάντα βάσει των κανόνων και της επιχειρηματικής δεοντολογίας».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «η δευτεροβάθμια επιτροπή ουσιαστικά αναγνώρισε ότι η διαφημιστική εκστρατεία της Coca-Cola κατά την έναρξή της πληρούσε όλες τις απαιτήσεις της νομιμότητας».

Αθέμιτες πρακτικές καταγγέλλει η Λουξ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΛΟΥΞ Μαρλαφέκας ΑΕΒΕ κ. Γιάννης Μαρλαφέκας διαμήνυε πως ήταν αποφασισμένος να κινηθεί ακόμα και νομικά κατά της Coca Cola και του υπουργείου Πολιτισμού για την επίμαχη υπόθεση.

«Θα το πάω μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το πράγμα να γίνει θέσφατο. Να καπηλεύεται μία εταιρεία χωρίς την οποιαδήποτε άδεια την ιστορία του τόπου και το υπουργείο Πολιτισμού να απαντά στις ερωτήσεις μας ως Πόντιος Πιλάτος» είχε δηλώσει. «Θα χρησιμοποιήσουμε ότι δυνατότητες μας δίνει ο νόμος για να ανακόψουμε μία ξεκάθαρα επιθετική κίνηση. Και αυτό η ΛΟΥΞ είναι αποφασισμένη να το κάνει ακόμα και αν δεν ακολουθήσουν οι άλλες δύο εταιρείες» είχε προσθέσει.

Μάλιστα, ο κ. Μαρλαφέκας, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την πολυεθνική και μάλιστα ήταν από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στην έρευνα που είχε κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η οποία οδήγησε στην επιβολή προστίμων εναντίον της, υποστήριξε πως η πολυεθνική συνεχίζει απρόσκοπτη τις αθέμιτες πρακτικές. «Δεν έχει αλλάξει το παραμικρό» τόνισε, δηλώνοντας μάλιστα πως είναι έτοιμος να προσκομίσει στοιχεία.


Στέλιος Μορφίδης
Πηγή : protothema.gr


Σκότωσε σύζυγο, κουνιάδα και πεθερά μπροστά στα μάτια των παιδιών του



Η τριπλή δολοφονία που διέπραξε σήμερα ένας άνδρας, ο οποίος σκότωσε τη σύζυγό του, την κουνιάδα του και την πεθερά του μπροστά στα παιδιά του ηλικίας 4 και 7 ετών, προκάλεσε σοκ στην Ισπανία.

Η οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στην πόλη Βάλχα, στη Γαλικία (βορειοδυτικά).

Ο 44χρονος άνδρας, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία του διαζυγίου με τη σύζυγό του, πυροβόλησε και σκότωσε την 39χρονη γυναίκα, ενώ εκείνη ετοιμαζόταν να πάει τα παιδιά τους στο σχολείο. Κατόπιν, δολοφόνησε με τον ίδιο τρόπο την αδελφή της και τη μητέρα της, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την περιφέρεια της Γαλικίας.

Οι τρεις φόνοι «διαπράχθηκαν μπροστά» στα παιδιά του ζευγαριού, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο Χαβιέρ Λοσάδα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλικίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο άνδρας τράπηκε σε φυγή προτού παραδοθεί τελικά στις αρχές.

Κατά το παρελθόν, η σύζυγός του δεν είχε καταθέσει καμία μήνυση σε βάρος του, σύμφωνα με τον Ισπανό αξιωματούχο.

Το τριπλό φονικό προκάλεσε την έντονη καταδίκη, ιδίως εκ μέρους της πολιτικής τάξης, σε μια χώρα όπου η μάχη εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας έχει αναχθεί σε εθνικό στόχο, μετά την υιοθέτηση ενός νόμου κατά της βίας εναντίον των γυναικών το 2004.

«Φοβερό. Τρεις γυναίκες της ίδιας οικογένειας δολοφονήθηκαν (…), θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Δεν θα σταματήσουμε προτού βάλουμε τέλος στον εγκληματικό σωβινισμό που σφαγιάζει τις γυναίκες» έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ.

Σαράντα μία γυναίκες έχουν δολοφονηθεί φέτος στην Ισπανία από τον σύντροφό τους ή τον πρώην σύντροφό τους, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση. Το 2018 ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 48.


Πηγή : newsbeast.gr


Ένα αλλόκοτο «εξωγήινο» ψάρι έπιασε ένας νεαρός Νορβηγός




Δεν πίστευε στα μάτια του ένας ψαράς από τη Νορβηγία ο οποίος έβγαλε από τη θάλασσα ένα αλλόκοτο «εξωγήινο» θαλάσσιο ον, που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί.

Το περίεργο ψάρι έχει τεράστια μάτια, μακριά ουρά και περίεργο στόμα.

Ο 19χρονος Oscar Lundahl βρήκε το θαλάσσιο πλάσμα στα νερά του νησιού Αντόγια σε βάθος 793 περίπου μέτρων και δυσκολεύτηκε να το τραβήξει μέσα στην βάρκα του λόγω του βάρους του. Ωστόσο, είναι κατενθουσιασμένος για αυτή του την ψαριά.


Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ο ίδιος δήλωσε:

«Ήταν εκπληκτικό. Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω κάτι τέτοιο. Είναι περίεργο, μοιάζει με δεινόσαυρο».

Δεν ήξερε τι  βρισκόταν στα χέρια του μέχρι που του εξήγησε ένας συνάδερφος για το συγκεκριμένο είδος.

Το ψάρι το οποίο έχει συγγένεια με τους καρχαρίες υπάρχει στις θάλασσες εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια, ζει σε πολύ βαθιά νερά και σπάνια έχει πέσει στα δίχτυα ανθρώπων. Ο λόγος που το είδος έχει τεράστια μάτια είναι για να βλέπει μέσα στα σκοτεινά νερά των ωκεανών και τρέφεται με καβούρια και θαλάσσια σαλιγκάρια.

Το «εξωγήινο ψάρι» δεν επέζησε για πολύ ώρα στη βάρκα του Oscar και έτσι κατέληξε στο τηγάνι του με βούτυρο.

«Μπορεί να είναι άσχημο εξωτερικά αλλά η γεύση του ήταν πολύ καλή», ανέφερε ο νεαρός ψαράς.


Πηγή : cnn.gr


Ντιμπέιτ πανεπιστημιακών για τα ΑΕΙ


Το περιεχόμενο της νέας σελίδας των πανεπιστημίων καλούνται να γράψουν οι Eλληνες πανεπιστημιακοί. Το περίγραμμα των προτάσεων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας οδηγεί σε άρδην αλλαγή του τοπίου, με μεταρρυθμίσεις σε σειρά  θεμάτων· ενδεικτικά, από τον τρόπο εισαγωγής των αποφοίτων λυκείου στα ΑΕΙ, τον αριθμό των εισακτέων, τη διοίκηση, την αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, την οργάνωση σπουδών, την αξιοποίηση των κονδυλίων από την ερευνητική τους δραστηριότητα, έως τη διαγραφή των φοιτητών που καθυστερούν υπερβολικά τις σπουδές τους. 

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της υπουργού Νίκης Κεραμέως, η οποία έχει δηλώσει ότι οι αλλαγές θα αποτυπωθούν σε νόμο έως το τέλος του 2019, θεωρείται το πρώτο και το πλέον καθοριστικό κρας τεστ στις σχέσεις της νέας κυβέρνησης με τα ΑΕΙ. «Το εύρος και το είδος των θεμάτων που ετέθησαν ως ερωτήματα γεννούν μια αισιοδοξία για σημαντική διαφοροποίηση των όρων λειτουργίας του ελληνικού πανεπιστημίου, καθώς περιλαμβάνονται πολλά από τα ζητήματα που το ταλαιπωρούν εδώ και αρκετά χρόνια» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Παν. Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας. Βέβαια, ποιος ξεχνά την αντίδραση των ΑΕΙ όταν ο νόμος του 4009 του 2011 επιχείρησε να... σπάσει αυγά και ισορροπίες εντός των ΑΕΙ, φέρνοντας για παράδειγμα ένα νέο σύστημα διοίκησης και οργάνωσης σπουδών; 

Μάλιστα, η επαναφορά των Συμβουλίων που περιλαμβάνεται στην πρόταση της κ. Κεραμέως, έστω και με άλλες αρμοδιότητες σε σχέση με τον νόμο του 2011 –τότε καθιερώθηκαν αλλά καταργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ–, δείχνει να διχάζει την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως καταγράφεται και από τις θέσεις πανεπιστημιακών, των οποίων η «Κ» ζήτησε σήμερα προτάσεις για αλλαγές στα ΑΕΙ.

Από την άλλη, η ένταση των πιθανών αντιδράσεων των ομάδων φοιτητών εντός των ΑΕΙ κατά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς τον Οκτώβριο, και η αντιμετώπισή τους θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αλλά και της πλειονότητας των πανεπιστημιακών να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.

Οδυσσέας Ζώρας, Καθηγητής Ιατρικής, πρύτανης Παν. Κρήτης: Ευθύνη της πολιτείας το καλό δημόσιο ΑΕΙ

Διαχρονικά, οι ρυθμίσεις που έφερναν οι προηγούμενοι υπουργοί ήταν όλο και πιο λεπτομερείς, όλο και πιο δυσλειτουργικές και μερικές φορές απελπιστικά πρόχειρες. Ο έλεγχος του υπουργείου Παιδείας γινόταν όλο και στενότερος ως προς τις διαδικασίες χωρίς ποτέ να ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα ή την ποιότητα του παραγόμενου έργου. Ηλθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Η αυτονομία των Ιδρυμάτων θα πρέπει να τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν τη στρατηγική τους και να κριθούν (ή και να χρηματοδοτηθούν) σε σχέση με το παραγόμενο αποτέλεσμα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση Πανεπιστημίων έχει δημοσιεύσει τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες στους οποίους στηρίζεται η χρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ από το κράτος. Ας υιοθετήσουμε ένα τέτοιο σύστημα και ας αφήσουμε τα πανεπιστήμια να βρουν μόνα τους τις κατάλληλες διαδικασίες ώστε να επιτύχουν τον καλύτερο συνδυασμό των αποτελεσμάτων. Οι προληπτικοί έλεγχοι, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι συνεχείς καθυστερήσεις ούτε την αποτελεσματικότητα αυξάνουν, ούτε τη διαφθορά καταστέλλουν.

Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Δεν υπάρχουν πειστικά παραδείγματα χωρών στις οποίες η λειτουργία των ιδιωτικών ιδρυμάτων βελτίωσε τα δημόσια, αντιθέτως παντού στον κόσμο η λειτουργία καλών δημόσιων πανεπιστημίων δίνει τον τόνο στην ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά για να το κάνουν αυτό πρέπει να θέσουν εκείνα τους στόχους τους, να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους και να συμφωνήσουν με την πολιτεία για τα παραδοτέα της δραστηριότητάς τους. Η πολιτεία έχει χρέος να παρακολουθεί την ποιότητα, την τήρηση της νομιμότητας και κανόνων ασφαλείας αλλά και τις επιδόσεις των ΑΕΙ και να κρίνει πού αποδίδει περισσότερο η επένδυση του δημόσιου χρήματος.

Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ: Να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους οι φοιτητές

Τι χρειάζεται να αλλάξει στα πανεπιστήμια; Πολλά! Θα ξεχώριζα τρία.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αποκατασταθεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Να λείψουν η βία και η αυθαιρεσία. Το κακώς εννοούμενο άσυλο καταργήθηκε, αλλά είναι ευθύνη πρωτίστως των πανεπιστημιακών αρχών, και όχι της αστυνομίας, να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον φιλόξενο για μελέτη που θα προάγει την έρευνα.

Δεύτερον, το κέντρο της προσοχής πρέπει να είναι οι φοιτητές: να έχουν σύγχρονα πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών, τα οποία να συγκροτούνται με βάση τις απαιτήσεις του αντικειμένου και όχι διευθετήσεις ή τις προσωπικές επιθυμίες των καθηγητών· να έχουν καθηγητές που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και αξιολογούνται.
Τρίτον, να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία και συγχρόνως ευθύνη στα πανεπιστήμια. Να σχεδιάζουν τα προγράμματά τους, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα, να διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και να αναμορφώνουν τη δομή τους, να αξιοποιούν την περιουσία τους αλλά κυρίως το ακαδημαϊκό δυναμικό τους, τη γνώση που παράγουν και τους ανθρώπους που εκπαιδεύουν. Αυτό σημαίνει ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και της σχέσης με την αγορά.

Ομως, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση δεν πρέπει να απεμπολήσουν την ευθύνη της υψηλής εποπτείας, διότι τα δημόσια πανεπιστήμια ανήκουν στον ελληνικό λαό. Δεν ανήκουν στις πανεπιστημιακές αρχές ή στους καθηγητές τους. Γι’ αυτό, εκτός από τα εσωτερικά όργανα λογοδοσίας που πρέπει να δημιουργηθούν, π.χ. Συμβούλια με εξωτερικά μέλη και σοβαρές αρμοδιότητες, εποπτικές και ελεγκτικές, και οι ίδιοι οι φοιτητές, το πιο ανιδιοτελές κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας, πρέπει επιτέλους να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή με καθολική ψηφοφορία χωρίς διαμεσολάβηση κομματικών παρατάξεων, ώστε να έχουν άμεση γνώση για το Ιδρυμα που φοιτούν και υπεύθυνο λόγο για τα θέματά τους.

Στέλιος Κώτσιος, Καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα Οικονομικών, ΕΚΠΑ: Δύο προτάσεις για ομαλή ολοκλήρωση σπουδών


Το καθαρά ελληνικό φαινόμενο των αιωνίων φοιτητών έχει προέλθει από τη μη κατάργηση χαριστικών διατάξεων άλλων εποχών με «ειδικές» συνθήκες, όταν οι συνθήκες αυτές εξέλιπαν. Συσχετίζεται επίσης με το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων. Δύσκολη εισαγωγή, άρα αδιανόητη διαγραφή. Οι αιώνιοι φοιτητές δεν αποτελούν διδακτικό πρόβλημα, αλλά επηρεάζουν τους δείκτες αξιολόγησης των ΑΕΙ και κυρίως δημιουργούν φοιτητική κουλτούρα απαξίωσης των σπουδών. Το προτεινόμενο σύστημα του ν+2 για την ολοκλήρωση των σπουδών, έχει τα εξής προβλήματα:

• Θέτει σε αγχωτική κατάσταση μεγάλο αριθμό φοιτητών, δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος φοίτησης σε πολλά τμήματα υπερβαίνει κατά πολύ το ν+2.

• Επειδή κανένας καθηγητής δεν θα τολμήσει να κόψει-διαγράψει φοιτητή που χρωστάει μερικά μαθήματα για το πτυχίο, ουσιαστικά  καταργούνται κάποια από αυτά. Πολλοί φοιτητές θα αφήνουν για το τέλος τα δύσκολα μαθήματα, ώστε να τύχουν μεγάλης επιείκειας, ενόψει της διαγραφής τους.

Εναλλακτικά, προτείνουμε δύο συστήματα. Στο πρώτο, ο φοιτητής έχει παράταση χρόνου αντίστοιχη με τον αριθμό μαθημάτων που έχει περάσει. Π.χ. αν έχει περάσει τα 30 από τα 40 απαιτούμενα για το πτυχίο μαθήματα, του δίνονται 7 χρόνια (4 +3/4 του 4). Το σύστημα αυτό επιβραβεύει τον φοιτητή που μελετά, μειώνει το άγχος, βάζει τους φοιτητές από την αρχή σε ρυθμό και απαλλάσσει τους διδάσκοντες από την «υποχρεωτική» επιείκεια. Στο δεύτερο, υπολογίζεται ο μέσος όρος των τελικών βαθμών όλων των μαθημάτων κάθε ακαδημαϊκού έτους. Αν σε δύο συνεχόμενες χρονιές, ο μέσος όρος είναι μικρότερος του 5, ο φοιτητής διαγράφεται. Ετσι, οδηγείται ο φοιτητής να οργανώνει τις σπουδές του από την αρχή, ενώ έχει και σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας. 

Σπύρος Γεωργάτος, Καθηγητής Ιατρικής, αντιπρύτανης Παν. Ιωαννίνων: Συμβούλια Ιδρύματος: μια άλλη προοπτική

Στη νέα εποχή, τα δημόσια ΑΕΙ χρειάζεται να γίνουν πιο ανοικτά στην κοινωνία, αλλά και πιο ορθολογικά στον τρόπο λειτουργίας τους. Το πανεπιστήμιο «επόμενης γενιάς» θα πρέπει να διαθέτει εξειδικευμένες δομές, που θα μελετούν συστηματικά την πορεία των αποφοίτων μετά τη λήψη του πτυχίου τους, την ακαδημαϊκή απόδοση των φοιτητών σε σχέση με το προφίλ των εισακτέων, τον ειδικότερο ρόλο του κάθε Ιδρύματος στη γεωγραφική του περιοχή και τις προοπτικές εξωτερικής χρηματοδότησης. Ολα αυτά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να γίνεται σωστά ο στρατηγικός σχεδιασμός των Ιδρυμάτων και να αποφεύγονται οι ερασιτεχνισμοί. Παρά τις επιφανειακές ομοιότητες, τα Συμβούλια Ιδρύματος που θεσμοθετήθηκαν με τον ν.4009/11 δεν έχουν καμία σχέση (ούτε οργανωτικά, ούτε λειτουργικά) με τις παραπάνω δομές. Στο ελληνικό περιβάλλον, τα Συμβούλια εργαλειοποιήθηκαν πλήρως, μετατρεπόμενα σε μηχανισμούς αποκλεισμού των «ετεροδόξων» και σε παράκεντρα εξουσίας, που ανταγωνίζονταν τις πρυτανικές αρχές.

Παροιμιώδης υπήρξε επίσης η έλλειψη εξοικείωσης πολλών μελών των Συμβουλίων με στοιχειώδη οικονομοτεχνικά και νομοτεχνικά ζητήματα, που είχε ως συνέπεια την αδυναμία παραγωγής συγκεκριμένου έργου.

Η επαναφορά αυτού του θεσμού (ή κάποιας παραλλαγής του) δεν υποδηλώνει μεταρρυθμιστική διάθεση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, αλλά αμηχανία και ενδεχομένως ρεβανσισμό απέναντι στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Ανεξάρτητα από τα όρια που θα τεθούν στις αρμοδιότητές τους, τα νέα Συμβούλια θα λειτουργήσουν ως βήμα προώθησης ειδικών συμφερόντων από ομάδες επίδοξων «στρατηγών», που ήδη υπήρχαν στα πανεπιστήμια, αλλά έγιναν (αντικειμενικά) περισσότερες μετά τις συγχωνεύσεις με τα ΤΕΙ. Οι ομάδες αυτές θα διεκδικήσουν de facto ευρύτερους ρόλους, οξύνοντας έτσι τους υπάρχοντες ανταγωνισμούς.

Δημήτρης Καραδήμας, Καθηγητής Φιλολογίας, αντιπρύτανης ΕΚΠΑ: Υποστελέχωση, το βασικό πρόβλημα του πανεπιστημίου

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε προτάσεις για σειρά θεμάτων που αφορούν σε τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους οποίους σκοπεύει να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις και αλλαγές. Υπάρχουν τομείς στους οποίους οι παρεμβάσεις είναι περισσότερο από αναγκαίες και η πανεπιστημιακή κοινότητα τις αναμένει (π.χ. ΕΛΚΕ)· υπάρχουν τομείς στους οποίους οι παρεμβάσεις εμφανίζονται ως περιττές και αντιμετωπίζονται μάλλον με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα (π.χ. ο θεσμός του Συμβουλίου του Ιδρύματος)· υπάρχουν, τέλος, πολλοί τομείς για την αναμόρφωση ή βελτίωση των οποίων χρειάζεται να γίνει πράγματι αναλυτική και καλόπιστη συζήτηση.

Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να αναδειχθεί και ένα παράλληλο πρόβλημα που είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί μαζί με τις θεσμικές δυσλειτουργίες: πρόκειται για την υποστελέχωση των πανεπιστημίων τόσο σε διδακτικό-ερευνητικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό. Η αξιοποίηση του εκάστοτε υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και η περαιτέρω ανάπτυξη του πανεπιστημίου στηρίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο την τελευταία δεκαετία και έχει μειωθεί σημαντικά (κατά περιπτώσεις μέχρι και 40%) και έχει ιδιαίτερα ανεβασμένο μέσο όρο ηλικίας.

Η επιθυμητή αύξηση της εξωστρέφειας, η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών, η θέσπιση θερινών σχολείων, ο εμπλουτισμός και εκσυγχρονισμός των προπτυχιακών προγραμμάτων, η ανάπτυξη εξ αποστάσεων προγραμμάτων κ.λπ. δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν χωρίς ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού.

Ταυτόχρονα, κάθε νέα δραστηριότητα απαιτεί και τη δική της διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη. Με άλλα λόγια, οι όποιες θεσμικές βελτιώσεις, αν δεν υποστηριχθούν στην πράξη με γενναία στελέχωση των πανεπιστημίων, δεν πρόκειται να τους δώσουν την αναμενόμενη ώθηση ανάπτυξης.

Ευγενία Μπούρνοβα, Καθηγήτρια Ιστορίας, ΕΚΠΑ: Κίνητρα για να ασχοληθούν οι ικανοί με τη διοίκηση

Κατ’ αρχάς πρέπει να γίνει αμέσως μεταφορά των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στο πρυτανικό συμβούλιο που είναι ευέλικτο όργανο για την αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης (βλέπε αντίστοιχα την κυβέρνηση). Η Σύγκλητος ως αντιπροσωπευτικό όργανο (βλέπε Βουλή) με τα δεκάδες μέλη πρέπει να συγκαλείται για θέματα σχετικά με τη χάραξη πολιτικής του Ιδρύματος. Κατά δεύτερον, πρέπει να αυξηθεί η αποζημίωση ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την ενασχόληση των ικανών με τη διοίκηση. Η αποζημίωση των 250 ευρώ μηνιαίως για τη διοίκηση ενός τμήματος που περιλαμβάνει συνήθως 30-50 καθηγητές, τουλάχιστον περί τους δέκα συμβασιούχους διδάσκοντες κάθε τύπου, μερικές χιλιάδες ενεργών προπτυχιακών φοιτητών, μερικές εκατοντάδες μεταπτυχιακών φοιτητών σε διάφορα προγράμματα, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που πρέπει να διαχειριστεί, μια γραφειοκρατία απίστευτη που πρέπει να εποπτεύει και ο υπαρκτός κίνδυνος να του ζητηθούν ποινικές ευθύνες για κακοδιαχείριση, είναι προφανές ότι δεν αποτελούν κίνητρο ενασχόλησης με τη διοίκηση. Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε και τα προβλήματα διαχείρισης του διοικητικού προσωπικού, το οποίο είναι δραματικά γερασμένο λόγω της αναστολής διορισμών την τελευταία δεκαετία και χρειάζεται επειγόντως να ανανεωθεί. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στις γραμματείες των τμημάτων και στις κοσμητείες πρέπει να κρίνονται και από τα διοικητικά μονοπρόσωπα όργανα του πανεπιστημίου, δηλαδή τους προέδρους και τους κοσμήτορες. Είναι κοροϊδία να γίνεται «αξιολόγηση» υπαλλήλου από προϊστάμενο που είναι σε άλλη υπηρεσία και βεβαίως σε άλλο κτίριο, δεν συναντά τον κρινόμενο υπάλληλο παρά μία φορά τον χρόνο στην κοπή της πίτας, ενώ ο πρόεδρος και ο κοσμήτορας που είναι καθημερινά μαζί του, να μην έχουν δικαίωμα στην κρίση του, ούτε να μπορoύν να εισηγηθούν ζητήματα κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Novartis: Ανοικτό ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής από κυβερνητικά στελέχη



Ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis άφησαν κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ειδικότερα τόσο ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή αλλά αυτό- όπως είπαν- είναι θέμα της Βουλής γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει τέτοια συνταγματική αρμοδιότητα. 

Εξετάζουμε αν υπάρχει σκευωρία για την Υπόθεση Νοβάρτις για πολιτικά πρόσωπα,αυτό όμως είναι θέμα της βουλής δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχει περίπτωση η υπόθεση να μην διερευνηθεί  αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων τόνισε από την πλευρά του ο κος Γεραπετρίτης.

Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί  στη Βουλή η δικογραφία των εισαγγελικών λειτουργών  για τις εξωθερμικές  παρεμβάσεις  στην υπόθεση  Νοβάρτις και τον ρόλο του Ρασπούτιν  διεμήνυσε στον παράλληλα ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. 

«Η Βουλή θα αποφασίσει και η Δικαιοσύνη θα κρίνει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Βουλή  θα μπορεί να παρέμβει μόνο για τις ενεργές ποινικές ευθύνες των πολικών προσώπων. 

Για τις υπόλοιπες που έχουν παραγραφεί μπορεί να υπάρξει μόνο εξεταστική επιτροπή για να αποδώσει μόνο πολικές ευθύνες.


Πηγή: skai.gr


Πέτσας : Ο Τσίπρας έκανε προεκλογική καμπάνια με τα λεφτά των Ελλήνων και ο Μητσοτάκης τους τα επιστρέφει




Αναλυτικά ο κ. Πέτσας τόνισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσο θράσος, που εγκαλεί τη νέα κυβέρνηση για τα ποσά που αυτός έχει ήδη ξοδέψει από τον Μάιο, μετατρέποντας τον προϋπολογισμό σε χορηγό της προεκλογικής του καμπάνιας.

Συγκεκριμένα, μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης ήττας του, ο κ. Τσίπρας διοργάνωσε στις 7 Μαΐου 2019 φιέστα στο Ζάππειο στην οποία δήλωσε ότι έχει «εξασφαλίσει» για το 2019 ποσό ύψους 1,14 δις ευρώ για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (πλην ροφημάτων) και στην ενέργεια, καθώς και για τη χορήγηση της δήθεν «13ης σύνταξης».

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δήλωνε (14 Μαΐου 2019) ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα». Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι εξάντλησε από τον Μάιο όλο τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας, αντί για το Δεκέμβριο, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, έσπευσε να μοιράσει προεκλογικά από τον Μάϊο το 1 από τα 10 ευρώ που έπαιρνε συστηματικά με την υπερφορολόγηση από τις τσέπες όλων των Ελλήνων.

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στους Έλληνες όσα τους πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα, ήδη από φέτος με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για σχεδόν 5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Επιπλέον, διατηρεί όλα τα υφιστάμενα επιδόματα και προσθέτει μόνιμα μέτρα στήριξης των Ελλήνων τα οποία ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2020».


Η επίθεση αντιεξουσιαστών στα γραφεία της ΝΔ στον Άγιο Δημήτριο



Την επίθεση αντιεξουσιαστών στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στον Άγιο Δημήτριο κατέγραψε βίντεο ασφαλείας.

Η κάμερα «συνέλαβε» δύο κουκουλοφόρους αντιεξουσιαστές να πετούν πέτρες στην τζαμαρία του υποκαταστήματος και να προκαλούν υλικές ζημιές. Πρόκειται για συντονισμένο σχέδιο αντιεξουσιαστών πίσω από τις χτεσινοβραδινές καταδρομικές επιθέσεις και εκτιμά ότι εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο ομάδων που αντιδρούν στην παρουσία της αστυνομίας στα Εξάρχεια για την πάταξη της ανομίας στην περιοχή.





Αλλοδαποί έκαναν γυαλιά καρφιά λεωφορείο του ΟΑΣΘ κινδύνεψαν επιβάτες


Επίθεση στο λεωφορείο της γραμμής 29 του ΟΑΣΘ, στη στάση Κολόμβου, πραγματοποίησε ομάδα νεαρών προκαλώντας πανικό στους επιβάτες.

Ομάδα τριών αλλοδαπών επιχείρησε να εισέλθει στο αστικό, που επρόκειτο να κατευθυνθεί προς Πολίχνη, για να συγκρουστεί με δύο αλλοδαπούς που βρισκόταν εντός του λεωφορείου.

Ωστόσο, ο οδηγός, μόλις αντιλήφθηκε τις διαθέσεις των νεαρών αρνήθηκε να ανοίξει τις πόρτες του λεωφορείου, με αποτέλεσμα αυτοί να κάνουν γυαλιά καρφιά την κεντρική πόρτα του αστικού και στη συνέχεια να αρχίσουν να χτυπιούνται με τους άλλους.

Ο οδηγός άνοιξε τελικά την πίσω πόρτα του λεωφορείου από την οποία αποχώρησαν έντρομοι οι επιβάτες. 

Ακολούθησε η επέμβαση τη αστυνομίας, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε προσαγωγές.



Πηγή


Τα πτώματα συνεχίζουν να κινούνται μετά το θάνατο



Επιστήμονες διαπίστωσαν με τη βοήθεια καμερών "time lapse" ότι τα σώματα κάνουν κινήσεις περισσότερο από ένα έτος μετά θάνατον.

Την αποκάλυψη, έκανε η αυστραλιανή ομάδα «Facility for Taphonomic Experimental Research (AFTER)», και είναι πιθανό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διερευνάται η σκηνή θανάτου σε ένα έγκλημα, καθώς μέχρι πρότινος οι ερευνητές πίστευαν ότι η στάση ενός πτώματος έλεγε πολλά για τον τρόπο που πέθανε το συγκεκριμένο άτομο, εκτός κι αν είχε μετακινηθεί μετά το θάνατό του.

Η ανακάλυψη έγινε από την Άλισον Γουίλσον, του πανεπιστημίου του Κεντρικού Κουίνσλαντ, η οποία κινηματογράφησε την αποσύνθεση ενός σώματος νεκρού δότη για 30 λεπτά, για περίοδο 17 μηνών.

Οι έρευνες έγιναν σε ειδικό χώρο, μια «φάρμα ανθρώπινων σωμάτων» που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια σε μυστική τοποθεσία έξω από το Σίδνεϊ προκειμένου να μελετηθεί το πώς γίνεται η αποσύνθεση των ανθρώπινων σωμάτων σε διαφορετικές συνθήκες.

Η κάμερα τραβούσε ένα στιγμιότυπο κάθε μισή ώρα δίνοντας στους ερευνητές σαφή ένδειξη της διαδικασίας αποσύνθεσης.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα χέρια είχαν σημαντική κίνηση. Τα χέρια που αρχικά ήταν χαμηλά πλάι στο σώμα, ανέβηκαν ενώ ένα χέρι απομακρύνθηκε από το σώμα και στη συνέχεια επέστρεψε, αγγίζοντας το και πάλι», δήλωσε η Γουίλσον.

Εκτιμά ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης και της συστολής όταν το σώμα στεγνώνει.

«Είναι πολύ σημαντική η ανακάλυψη ώστε να βοηθήσουμε τις Αρχές να επιλύσουν εγκλήματα. Είναι σημαντικό για τα θύματα και τις οικογένειές τους και σε πολλές περιπτώσεις δίνει φωνή στο θύμα για να πει την τελευταία του ιστορία», κατέληξε.


Μήνυση Λοβέρδου κατά Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος



Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δύο επίκουρων εισαγγελέων της Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Αναλυτικότερα, στην μήνυσή του ο κ. Λοβέρδος αναφέρεται τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στο γεγονός ότι οι μηνυόμενοι εισαγγελείς παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στο φάκελο που διαβίβασαν στην Βουλή, για τον ίδιο στοιχεία που επικαλέσθηκε στις εξηγήσεις που έδωσε ενώπιον τους, καθώς και «παρανομίες των εγκαλούμενων ως προς την προστασία των μαρτύρων».

Ειδική αναφορά κάνει ο κ. Λοβέρδος για «τον δόλο των εγκαλούμενων και τον ρόλο υπουργού της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα». Συγκεκριμένα αναφέρεται στη δήλωση στην οποία είχε προβεί ο τότε αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, λέγοντας ότι «Θέλω να πω κι εγώ ότι έλαβα πριν από λίγο μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα μου ως εισαγγελέα με οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο «από τον συνδυασμό όσων προαναφέρθηκαν προκύπτει η επίταση του δόλου με την οποία λειτούργησαν οι εγκαλούμενοι εφαρμόζοντας την εντολή του προσώπου με το ψευδωνύμου Ρασπούτιν - του κατονομάσθεντος Δ. Παπαγγελόπουλου - να εμπλέξει πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης στη σκευωρία Novartis, να καταστρέψει τους ίδιους και τα κόμματα τους και όταν μετά από χρόνια απαλλαγούν, να έχουν προλάβει να ωφεληθούν οι τότε κυβερνώντες. Με άλλα λόγια αυτό που ανέφερε η κυρία Ράικου δια των κύκλων της ότι ο Ρασπούτιν της έδινε ως οδηγία «κι ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν», είναι απολύτως χαρακτηριστικό του σκοπού και της στόχευσης της σκευωρίας Novartis και εξηγεί με σαφείς όρους τις πράξεις και τις παραλείψεις των εγκαλούμενων, αποδεικνύοντας κι τον άμεσο δόλο με τον όποιο ενήργησαν.» αναφέρει στη μήνυση του ο κ. Λοβέρδος.

Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αναφορά που είχε καταθέσει ο ίδιος με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο του 2017 και αφορούσε σε πράξεις του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Η αναφορά μας κατατέθηκε στις 21-2/2017 και στις 8 Μαρτίου 2017 όποτε και είχε αναλάβει η κ. Τουλουπάκη στείλαμε συμπληρωματικά στοιχεία. Αρμόδιος τότε υπουργός ήταν ο κ. Κουρουμπλής και η μη τιμολόγησή του σήμαινε δώρο εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι εγκαλούμενοι άφησαν παρανόμως να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και απέστειλαν το σχετικό φάκελο μαζί με τον άσχετο, με την υπόθεση της μη τιμολόγησης φάκελο Novartis στις 6/2/2018. Ο δόλος εν προκειμένω των εγκαλουμένων κατά τη διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας έχει και την αντίστροφη φορά του άρθρου 239 ΠΚ. Δέκα αθώοι πολιτικοί να εμπλακούν στη σκευωρία Novartis και να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και ένας εξ αντικειμένου υπεύθυνος υπουργός της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να αποφύγει τον έλεγχο των ενδεχόμενων ποινικών του ευθυνών» ανέφερε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πόλεμος στον Περσικό, φωτιά στο πετρέλαιο, τρόμος για την παγκόσμια οικονομία



Η επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο Αμπκάικ και το Χουράις της Σαουδικής Αραβίας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα υπολογισμένη για να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο. Με βάση το υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανοί τουλάχιστον 17 διαφορετικά σημεία χτυπήθηκαν μόνο στις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί σημαντικά η ικανότητα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων να επεξεργάζονται αργό πετρέλαιο.

Για την ακρίβεια η επίθεση είχε ως συνέπεια να μειωθεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ή κατά το 5% της παγκόσμιας παραγωγής. Για να καταλάβουμε το μέγεθος ήταν ως εάν να βγήκε εκτός παγκόσμιας αγορά η Πέρμια Λεκάνη των Νοτιοδυτικών ΗΠΑ (Δυτικό Τέξας και Νότιο Μεξικό).

Άνοδος των τιμών του πετρελαίου

Το αποτέλεσμα ήταν μια αρχική εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου που έφτασε έως και το 19% με το Brent να ξεπερνά πρόσκαιρα τα 70 δολάρια, πριν υποχωρήσει σε τιμή πάνω από τα 65 δολάρια ύστερα από τις ανακοινώσεις του Προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν εάν χρειαστεί ένα μέρος από τα στρατηγικά τους αποθέματα (ύψους 600 εκατομμυρίων βαρελιών), αλλά και τις διαβεβαιώσεις από άλλες χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα, ώστε να καλυφθεί η όποια συγκυριακή μείωση της σαουδαραβικής παραγωγής. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ήταν μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου σε μία μέσα τα τελευταία 30 χρόνια, συγκρίσιμα μόνο με ό,τι ακολούθησε την είδηση για την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990.

Η αντίδραση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητα υπερβολική. Η Σαουδική Αραβία παραμένει μια χώρα ρυθμιστής της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, καθώς είναι αυτή που έχει την παραγωγική ικανότητα να επηρεάσει σημαντικά την τιμή του πετρελαίου και έχει αναλάβει αρκετές φορές αυτό το ρόλο, είτε μειώνοντας την παραγωγή για να συγκρατήσει την πτώση των τιμών του πετρελαίου, είτε αυξάνοντας την παραγωγή για να αποφευχθεί υπερβολική άνοδος των τιμών. Είναι επίσης μια χώρα παραδοσιακή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και τώρα αυτή η χώρα αποδεικνύεται ευάλωτη ως προς την ίδια την ικανότητά της να εξάγει πετρέλαιο. Με μία έννοια αυτό προκαλεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία, ότι δηλαδή η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο και νέων επιθέσεων, με ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.

Εκτιμήσεις για τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου

Ας σημειώσουμε πάντως ότι οι δυνατότητες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ανταποκριθούν σε απότομες μειώσεις της παραγωγής παραμένει πεπερασμένες. Για την ακρίβεια η μόνη χώρα που μπορούσε μόνη της να αυξήσει την παραγωγή ακόμη και πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ήταν η ίδια η Σαουδική Αραβία, η χώρα που σήμερα έχει το πρόβλημα. Το περιθώριο αύξησης των υπολοίπων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια ημερησίως για κάθε χώρα.

Βραχυπρόθεσμα τα υπαρκτά αποθέματα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς και άρα οι αυξήσεις των τιμών να είναι μικρές. Όσο μεγαλύτερη είναι όμως η καθυστέρηση στην επιστροφή της Σαουδικής Αραβίας στα προηγούμενα ύψη παραγωγής, τόσο μεγαλύτερη η πιθανή αύξηση των τιμών.

Ενδεικτικά και τα σενάρια που επεξεργάστηκαν αναλυτές της Goldman Sachs. Σύμφωνα με αυτά εάν οι ελλείψεις στην παραγωγή αφορούν διάστημα τάξης μιας εβδομάδας, τότε θα επηρεαστούν κυρίως τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαίου, εξαιτίας αυξημένου premium ρίσκου, με τις τιμές του αργού να επηρεάζονται. μεταξύ 3 και 5 δολαρίων το βαρέλι. Εάν η έλλειψη παραγωγής διαρκέσει μεταξύ 2 και 6 εβδομάδων θα υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες και σε άλλα συμβόλαια και οι τιμές θα αυξηθούν μεταξύ 5 και 14. Εάν η διακοπή της παραγωγής διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες, τότε θα υπάρξει η τιμή μπορεί να ξεπεράσει τα 75 δολάρια το βαρέλι. Στο ακραίο σενάριο όπου η διακοπή της παραγωγής κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια διαρκέσει πάνω από 3 μήνες, τότε θα έχουμε σίγουρα τιμές πάνω από 75 δολάρια και αύξηση και της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.

Η επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία

Η συγκεκριμένη μείωση της παραγωγής και απειλή αύξησης της τιμής του πετρελαίου δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Με το ΔΝΤ να έχει πρόσφατα αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,2% για το 2019 και στο 3,5% για το 2020, με την πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά να θεωρείται ιδιαίτερα επισφαλής και με όλα τα δεδομένα να παραπέμπουν στη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το 2009, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ότι στην Κίνα καταγράφηκε τον Αύγουστο η χαμηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση από το 2002, είναι σαφές ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία είναι ένα ακόμη αρνητικό σημάδι.

Και αυτό γιατί παρότι έρευνες έχουν δείξει ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να απορροφήσει αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου, όπως έκανε σε προηγούμενες στιγμές, όπως και ότι ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα ωφεληθούν, εντούτοις οι χώρες που εξαρτώνται από εισαγωγές καυσίμων, όπως είναι η Κίνα αλλά και οι χώρες της ΕΕ, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Επισήμως την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη που συγκρούονται με τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία. Ανάλογη επίθεση είχαν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν πλήττοντας και πάλι εγκαταστάσεις της Aramco στο Duwadimi, 853 μίλια από την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά.

Προηγούμενες επιθέσεις του εναντίον στόχων και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχαν ως αποτέλεσμα τα τελευταία να αρχίσουν να αποσύρουν δυνάμεις από την Υεμένη. Ο στόχος της υπονόμευσης του συνασπισμού Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ ήταν κομβικός για τους Χουθι. Ο συγκεκριμένος συνασπισμός επεδίωξε να φέρει την Υεμένη στη σφαίρα επιρροής της Σαουδικής Αραβίας και να περιορίσει την επιρροή του Ιράν που είναι βασικός σύμμαχος των Χούθι.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν εμμέσως πλην σαφώς να κατηγορήσουν το Ιράν για την επίθεση. Μάλιστα επέμειναν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η επίθεση ήρθε από τα δυτικά ή τα βορειοδυτικά. Αυτό θα παρέπεμπε σε επίθεση από το Ιράν ή από το φιλοϊρανικές δυνάμεις στο Ιράκ, ωστόσο το Ιράν επιμένει ότι δεν σχέση με την επίθεση. Άλλοι πάλι αναλυτές επιμένουν ότι η επίθεση είναι έργο των Χούθι όπως και οι προηγούμενες και ότι έχουν πια την επιχειρησιακή δυνατότητα για τέτοιες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πάντως το Ιράν σε κάθε περίπτωση έχει κάνει σαφείς προειδοποιήσεις. ότι απέναντι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση της επιθετικότητας απέναντί του, είτε μέσω των κυρώσεων, είτε μέσω στρατιωτικών μέσων, θα απαντήσει με τρόπο που θα διακυβεύει συνολικά τις ενεργειακές ροές στην περιοχή.

Οι αρχικές αμερικανικές δηλώσεις φάνηκε να παραπέμπουν σε στρατιωτική απάντηση, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται ο στόχος. Ωστόσο, δεν είναι και εύκολο να υπάρξει μια στρατιωτική απάντηση, ιδίως από τη στιγμή που όλοι υπολογίζουν τα πιθανά αντίποινα από τη μεριά του Ιράν. Ας μην ξεχνάμε ότι σε μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με πολεμικά μέσα, στο στόχαστρο θα βρεθούν πέραν των εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας και τα δεξαμενόπλοια που περνούν από τα Στενά του Ορμούζ και αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Το Ιράν αυτή τη στιγμή διαθέτει πυραυλικά συστήματα ικανά να πλήξουν πέραν όλων των άλλων και τις αμερικανικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλανοφόρων.

Ποια θα ήταν μια πολιτική λύση

Οι κίνδυνοι από μια γενικευμένη ανάφλεξη μπορεί τελικά να οδηγήσουν και σε τυχόν πολιτικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους Χούθι, όπως αποκάλυψε ο Ναΐμ Κασάμ, υπαρχηγός του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, διαπραγματεύσεις παίζει ρόλο και το Ιράν. Μια σειρά από παράμετροι είναι εδώ σημαντικοί.

Οι Χούθι έχουν δεχτεί στήριξη από το Ιράν, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του με τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είναι ένας «οργανικός» σύμμαχος με τον τρόπο που είναι π.χ. η Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Μια κυβέρνηση Χούθι σε μια ειρηνευτική διαδικασία θα ήθελε να έχει καλές σχέσεις με όλες τις δυνάμεις, την ίδια ώρα που η Σαουδική Αραβία θα ήθελε απαλλαγεί από έναν πόλεμο με σημαντικό κόστος. Αυτό βέβαια θα προϋπέθετε ότι στις ΗΠΑ δεν θα κυριαρχήσουν οι φωνές θα θέλουν να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση με το Ιράν.

Παναγιώτης Σωτήρης
Πηγή : in.gr