Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Εντόπισαν εξαφανισμένο άνδρα εδώ και 22 χρόνια, μέσω του Google Maps -Νεκρό σε αυτοκίνητο μέσα σε μια λίμνη



Η εξαφάνιση του Γουίλιαμ Μολντ από τη Λαντάν της Φλόριντα είχε αναφερθεί στις 7 Νοεμβρίου 1997. Δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι του το βράδυ μετά από μια έξοδό του σε κλαμπ όταν ήταν 40 ετών. Η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό του, αλλά δεν απέφεραν καρπούς.

Πώς έφτασαν οι Αρχές στην ανακάλυψη του αγνοούμενου 22 χρόνια μετά

Και στις 28 Αυγούστου του τρέχοντος έτους -22 χρόνια μετά- η αστυνομία κλήθηκε μετά την εύρεση ενός αυτοκινήτου σε μια λίμνη στο Μουν Μπέι Σίρκλ στο Γουέλινγκτον. Όταν οι Αρχές έβγαλαν το όχημα από το νερό, βρήκαν σκελετικά υπολείμματα μέσα σε αυτό. Και μια εβδομάδα αργότερα, τα υπολείμματα ταυτοποιήθηκαν πως ανήκουν στον Μολντ.



Το περίεργο σε όλο αυτό αλλά και στον τρόπο ανακάλυψης του αυτοκινήτου είναι το γεγονός πως το βυθισμένο όχημα εντόπισε ένας πρώην κάτοικος της περιοχής μετά από έρευνα που έκανε στο Google, όπως ανέφερε η αστυνομία. Ο άνδρας στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με έναν σημερινό κάτοικο της περιοχής και του είπε τι είχε δει στο Google Maps. Χρησιμοποιώντας το δικό του drone, ο κάτοικος αυτός επιβεβαίωσε πως υπήρχε ένα αυτοκίνητο μέσα στη λίμνη και επικοινώνησε με την αστυνομία.

Κανείς δεν είχε προσέξει το όχημα στο Google Maps

Σύμφωνα με το Charley Project, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για άλυτες υποθέσεις στις ΗΠΑ, το αυτοκίνητο ήταν ορατό σε μια δορυφορική φωτογραφία στο Google Earth από το 2007, αλλά προφανώς κανείς δεν το είχε προσέξει μέχρι το 2019.

Το γραφείο του σερίφη της περιοχής ανέφερε στο BBC πως ο Μολντ πιθανότατα έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε στη λίμνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το όχημα δεν ήταν ορατό στις αρχικές έρευνες, αλλά μετά από μια μετατόπιση του νερού άλλαξαν τα πράγματα. «Δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι συνέβη πριν από πολλά χρόνια», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Τερέζ Μπαρμπέρα. «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι χάθηκε από προσώπου Γης και τώρα βρέθηκε».

Να σημειωθεί πως τη νύχτα της εξαφάνισής του ο Μολντ είχε φύγει από ένα κλαμπ περίπου στις 11 το βράδυ. Ήταν ένας πολύ ήσυχος άνθρωπος που δεν μιλούσε και με πολύ κόσμο, δεν έδειχνε μεθυσμένος και έφυγε μόνος του. Αν και δεν ήταν συχνός πότης, εκείνο το βράδυ είχε πιει μερικά ποτάκια, όπως αναφέρει η έκθεση. Τέλος, η οικογένεια του Μολντ έχει ενημερωθεί για την ανακάλυψη.



Πηγή: iefimerida.gr


Απέδρασε ο δολοφόνος του επιχειρηματία Μίμη Ζουγανέλη



Δύο αλλοδαποί που έλαβαν άδεια από τις φυλακές Δομοκού Φθιώτιδας δεν επέστρεψαν και αναζητούνται από την ΕΛΑΣ.

Πρόκειται για 40χρονο Πολωνό που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξης 20 ετών, για ανθρωποκτονία με πρόθεση κατά συναυτουργία με Πολωνή χορεύτρια, τον Οκτώβριο του 2010, με θύμα τον 73χρονο επιχειρηματία της Μυκόνου Μίμη Ζουγανέλη, με κίνητρο τη ληστεία. Για τη ληστεία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών και τρίτος κατηγορούμενος, ως συνεργός.

Ο 40χρονος όφειλε να επιστρέψει στις φυλακές στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν. Χθες έπρεπε να επιστρέψει στον Δομοκό και ο 34χρονος Αλβανός που εξέτιε ποινή κάθειρξης εννέα ετών, για διακίνηση ναρκωτικών.

Τώρα και οι δύο αναζητούνται.


Φυλάκιση οκτώ μηνών με αναστολή για ηθική αυτουργία σε Λαγό και Μίχο



Το δικαστήριο επέβαλε, αντίστοιχα, ποινές φυλάκισης, συνολικά 11 μηνών στον καθένα, σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους για φυσική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία , ενώ στον πέμπτο από τους κριθέντες ενόχους, με αναγνώριση ελαφρυντικού, επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών.

Το δικαστήριο νωρίτερα κήρυξε ενόχους τους επτά από τους εννέα κατηγορούμενους στην υπόθεση και απάλλαξε, λόγω παύσης της δίωξης, τους υπόλοιπους δύο. Απαλλακτική ήταν η απόφασή του για όλους τους κατηγορούμενους, όσον αφορά την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν.

Ως προς την αναγνώριση των ελαφρυντικών το δικαστήριο δέχθηκε μόνον για έναν κατηγορούμενο ελαφρυντική περίσταση, αρνούμενο και πάλι την πρόταση της Εισαγγελέως που ζήτησε να γίνει δεκτό για όλους τους κατηγορουμένους, αυτό του προτέρου σύννομου βίου, όπως εκφράζεται στο νέο ποινικό κώδικα. Κατά την εισαγγελέα η νέα διάταξη «απαιτεί να μην έχει παραβιάσει ο κατηγορούμενος τον νόμο. Ακόμα κι αν είχαμε καταδίκη για ελαφρύ πλημμέλημα, θα μπορούσε να χορηγηθεί. Πρέπει να αναγνωριστεί από το δικαστήριο. Τώρα γράφεται βέβαια νομολογία για το ελαφρυντικό αυτό, όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης» .


Άρχισαν τα όργανα για Τσίπρα - Παπαγγελόπουλο (Ρασπούτιν) στην βουλή η δικογραφία


Άρχισαν τα όργανα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η Ρασπούτιν σύμφωνα με την δικογραφία.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα η δικογραφία από τις έρευνες για το αν «στήθηκε» η υπόθεση Novartis, προκειμένου να ελεγχθούν τα πολιτικά πρόσωπα Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που έχουν κατονομαστεί ως υπεύθυνοι από πολιτικούς και δικαστικούς για σκευωρία και τη διαχείριση του συνόλου των ερευνών.



Ο Καμμένος καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση της Ντόρας Μπακογιάννη



Το Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Πάνο Καμμένο για συκοφαντική δυσφήμιση της Ντόρας Μπακογιάννη, επιβάλλοντάς του χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ.

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι απέρριψε τον ισχυρισμό του κ. Καμμένου περί αναρμοδιότητας του Δικαστηρίου εξαιτίας της ιδιότητάς του ως βουλευτής σημειώνοντας ότι η έκφραση γνώμης στον τύπο εκ φεύγει του κοινοβουλευτικού έργου.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή της Ντόρας Μπακογιάννη για την ακόλουθη υβριστική ανάρτησή του Πάνου Καμμένου στο twitter:

«Με ομήρους 2 Έλληνες στρατιωτικούς η Ντόρα Χριστοφοράκου-Μαρινάκη πάει να υποβάλει τα σέβη της στο Σουλτάνο,το ΣΚΑΙ-ΧΑΜΠΕΡ λιβανίζει ενώ αποκαλεί προδότη τον Έλληνα πρωθυπουργό που δεν στέλνει ούτε κλητήρα λόγω αιχμαλωσίας 2 αδελφών μας. Η Τούρκικη ηρωίνη πληρώνει...ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!»

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Πάνος Καμμένος προέβη σε σημαντική προσβολή και εξύβριση της υπόληψης της πρώην υπουργού με ψευδείς ισχυρισμούς και του επέβαλε χρηματική ποινή.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε υποβάλει και μήνυση όμως ο Πάνος Καμμένος ζήτησε και πέτυχε τη μη άρση της ασυλίας του κρυπτόμενος πίσω από τη βουλευτική του ιδιότητα. Για το λόγο αυτό η Ντ υπέβαλε Ντόρα Μπακογιάννη έχει κάνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) η οποία αναμένεται να εκδικαστεί το επόμενο διάστημα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπέβαλε και δεύτερη μήνυση μετά από νέα συκοφαντική ανάρτηση του κ. Καμμένου για την οποία η βουλή έκρινε ότι δεν υφίσταται θέμα ασυλίας και θα εκδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια.


Ελλάδα: 130.000 νεκροί, 350.000 ανάπηροι, 2 εκατ. τραυματίες σε τροχαία



"Είμαστε ο πιο επικίνδυνος λαός της Ευρώπης και με βούλα", σημείωσαν οι Τάσος και Κωνσταντίνος Ιαβέρης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οδικής Ασφάλειας.

«Το αυτοκίνητο είναι παγκοσμίως, το πιο φονικό όπλο. Είναι τετραπλάσιοι οι αριθμοί θυμάτων από ατυχήματα στους δρόμους σε σχέση με τους πολέμους [...] Στους δρόμους της Ελλάδος συντελείται η μεγαλύτερη γενοκτονία με τα περισσότερα θύματα να είναι ηλικίας 15-30 ετών».

Οι παραπάνω, ήταν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές επισημάνσεις που έκανε στην μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, ο οδηγός αγώνων και εκπαιδευτής οδικής συμπεριφοράς, Τάσος Μαρκουΐζος - γνωστός ως Ιαβέρης - ενημερώνοντας τα μέλη της σχετικά με την οδική συμπεριφορά και προσπαθώντας να εξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε περίπου 250 θανάτους από σεισμούς, και άλλους τόσους από πυρκαγιές. Όμως, η πιο 'ακίνδυνη' καθημερινή συνήθεια, αυτή της οδήγησης, έχει 130.000 χιλιάδες νεκρούς, 350,000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες. Είμαστε ο πιο επικίνδυνος λαός της Ευρώπης και με βούλα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γιούροστατ, η Ελλάδα είναι πρώτη στα ατυχήματα. Το 87% από αυτά, γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, μέχρι 40 χιλιόμετρα και τα περισσότερα γίνονται μέσα στη πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Ιαβέρης, προσπαθώντας να παρουσιάσει τη διάσταση του τεράστιου αυτού προβλήματος. Ενός προβλήματος, που ενώ θα έπρεπε η επίλυση του να βρίσκεται σε άμεση προτεραιότητα, όπως όλοι παραδέχτηκαν στην Επιτροπή παραμένει άλυτο και χωρίς το απαιτούμενο ενδιαφέρον, παρότι οι συνέπειές του είναι οδυνηρές σε ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες.

'Αγνοια, υποβάθμιση των συνεπειών, απουσία σωστής και συστηματικής ενημέρωσης, μειωμένη πολιτική βούληση, είναι μερικές από τις αιτίες που τονίστηκαν ιδιαίτερα.

Χαρακτηριστική ήταν η παραδοχή του προέδρου της επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, Χρήστου Κέλλα, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα καθώς και άλλων βουλευτών, οι οποίοι συμμετείχαν και τα προηγούμενα χρόνια σε πολλές ανάλογες συνεδριάσεις: «Στην επιτροπή Οδικής Ασφάλειας που λειτουργεί πολλά χρόνια, όλα τα έχουμε πει, καταγράψει, σχεδιάσει και ψηφίσει. Τι έχει γίνει; Τίποτα. Πρέπει να δράσουμε πιο αποτελεσματικά για τους στόχους που βάζουμε, ώστε να επιτυγχάνονται».

«Δεν είναι θέμα οδήγησης αλλά θέμα συνείδησης. Δεν είναι θέμα διπλώματος, γιατί αυτό είναι μια τυπική διαδικασία αλλά θέμα κουλτούρας οδικής συμπεριφοράς. Και θέλει πολύ δουλειά, να αλλάξει η παιδεία μας. Δυστυχώς, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει» τόνισε από την πλευρά του ο γιος του Τάσου Ιαβέρη, Κωνσταντίνος Μαρκουΐζος, επίσης οδηγός αγώνων και εκπαιδευτής οδικής συμπεριφοράς, που κατέθεσε προτάσεις στα μέλη της επιτροπής της Βουλής, για το τι χρειάζεται να γίνει: Επιμόρφωση στα σχολεία, αλλαγή συστήματος εκπαίδευσης, επιμόρφωση εκπαιδευτών, καμπάνιες σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αναμόρφωση του ΚΟΚ (με αυστηρά πρόστιμα που θα πηγαίνουν στις εφορίες και όχι στην αστυνομία για να μην σβήνονται οι κλήσεις), μείωση του ορίου ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές από τα 50 στα 30 χιλιόμετρα, ενημερωτικά τηλεοπτικά σποτ, ήταν μερικές από τις προτάσεις που έκανε.

Ακόμα, μίλησε για την ανάγκη ενός νέου, αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, με τσουχτερά πρόστιμα για αυτούς που εγκληματούν, είτε κάνοντας επικίνδυνες προσπεράσεις, είτε περνώντας με κόκκινο τα φανάρια, είτε οδηγώντας μεθυσμένοι ή με μεγάλες ταχύτητες. «Τρέμουν οι Έλληνες καθημερινά πως θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ανησυχούν μην αδειάσει το πορτοφόλι τους. Όμως, δεν ανησυχούν για την απώλεια μιας αγκαλιάς. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσουμε όλοι. Πόσο σημαντικότερο είναι για τη ζωή μας, η απώλεια αγκαλιάς του παιδιού μας, του συγγενή μας, ενός αγαπημένου μας ανθρώπου», είπε κλείνοντας την ενημέρωση ο Τάσος Ιαβέρης.



ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή 



Βαρύτατες καταγγελίες Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη



Κομβικό ρόλο στις μεθοδεύσεις για την υπόθεση της Novartis, απέδωσε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, με το προσωνύμιο «Ρασπούτιν»  o αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής που κατέθεσε για πέντε περίπου ώρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Αγγελής, αναφέρθηκε στον «Ρασπούτιν» ως πρωταγωνιστή των μεθοδεύσεων χωρίς, να τον ονοματίσει, προσκομίζοντας πέραν της Novartis έγγραφα για παρεμβάσεις του και σε άλλες υποθέσεις.

Και ενώ ο κ. Αγγελής δεν κατονόμασε ποιό πρώην κυβερνητικό στέλεχος βρίσκεται πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν», επανέλαβε αυτό που ήδη είχε προ μηνών αναφορά του σημειώσει για τον «Ρασπούτιν»  «πως όλοι τον ξέρουν αλλά όλοι τον φοβούνται», προσθέτοντας με νόημα πως  ο «’Ρασπούτιν’» ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Σχετικά με το ποιός είναι ο «Ρασπούτιν» σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου του είχε πει ποιός είναι και πρόσθεσε,  ότι τον ρόλο του «Ρασπούτιν» ήξεραν  πολύ καλά η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η πρώην Επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου.

Φέρεται μάλιστα στην κατάθεση του να αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε ο ίδιος και με τους τρείς ( Καλογήρου, Δημητρίου και Παπασπύρου) όπου συμφωνήθηκε να απομακρυνθεί η Τουλουπάκη για να σταματήσει η επιρροή που είχε πάνω της ο «Ρασπούτιν».

Αναφερόμενος δε στις σχέσεις του με όλους ( Δημητρίου και λοιποί) φέρεται να είπε «Φίλη η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φίλοι οι εισαγγελείς, αλλά φιλτάτη η αλήθεια».

Ειδικότερα ο κ. Αγγελής φέρεται να κατέθεσε ότι «η συμπεριφορά της κυρίας Τουλουπάκη έδειχνε ότι υπήρχε άτομο  του οποίου  ακολουθούσε τις εντολές του που ήταν ισχυρότερος και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και από μένα».

«Κουμάντο» φέρεται να είπε ο κ. Αγγελής, «δεν έκαναν στην Εισαγγελία Διαφθοράς οι Εισαγγελείς αλλά ο "Ρασπούτιν"».

Ο κ. Αγγελής φέρεται να προσκόμισε έγγραφα προς απόδειξη των ισχυρισμών του, και  ειδικότερα έγγραφο που του είχε αποστείλει η Μαρία Παπασπύρου ότι δέχεται απειλές από την κυρία Τουλουπάκη για να ολοκληρώσει την έρευνα.

Επίσης αναφέρθηκε πέραν της Novartis και σε άλλες υποθέσεις για τις οποίες κατήγγειλε παρεμβάσεις «Ρασπούτιν», ενώ φέρεται να υποστήριξε, ότι από το 2013 υπήρχαν δικογραφίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς, που δεν είχαν κινηθεί καθόλου, ενώ για άλλες που μπήκαν στο αρχείο φέρεται να είπε «ότι αν γίνει έρευνα κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους».

Επιπλέον ο κ. Αγγελής επικαλέστηκε δέκα λόγους που κατ’ εκείνον αποδεικνύουν την παρέμβαση «Ρασπούτιν» στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μεταξύ των οποίων επικαλέστηκε και τις καταγγελίες της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου προσθέτοντας ότι οι καταγγελίες Ράϊκου και του ίδιου κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Τέλος επιβεβαίωσε ενώπιον του κ. Ευ. Ζαχαρή όλες τις μέχρι τώρα αναφορές του στον Άρειο Πάγο και επανέλαβε ότι είχε υπάρξει προειλημμένη απόφαση της κυρίας Τουλουπάκη να ασκήσει στο τέλος του 2018, ποινική δίωξη χωρίς στοιχεία κατά τριών πολιτικών στην υπόθεση της Νοvartis.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


135 συλλήψεις και πάνω από 3.600 έλεγχοι μέσα σε μία ημέρα από την ΕΛΑΣ


Σε 135 συλλήψεις προχώρησε χθες η ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, ύστερα από αστυνομικούς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.


Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν: 3.604 άτομα και 2.271 οχήματα

Προσήχθησαν: 920 άτομα

Συνελήφθησαν: 135 άτομα:

12 για παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών

13 για κλοπές

9 για παράβαση του Νόμου περί Όπλων

12 με καταδικαστικές αποφάσεις

69 για παράβαση του Νόμου περί Αλλοδαπών

20 για λοιπά αδικήματα

Βρέθηκαν : 9 κλεμμένα οχήματα

Βεβαιώθηκαν: 74 τροχονομικές παραβάσεις





ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Λειτουργικά αναλφάβητοι οι μισοί μαθητές Λυκείου



Στοιχεία σοκ για κίνδυνο σχεδόν οι μισοί μαθητές των Λυκείων να έχουν αυξημένη πιθανότητα να είναι λειτουργικά αναλφάβητοι περιλαμβάνει η έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η ΑΔΙΠΠΔΕ επικαλείται για το συμπέρασμά της αυτό τα στοιχεία από τις απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών της Β Λυκείου σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2017-2018.

Ενδεικτικά στα γενικά λύκεια:

Στην Γλώσσα το 7,1% των μαθητών βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση
Στη Φυσική βαθμολογία κάτω από τη βάση πήραν 1 στου δύο μαθητές (48,4%)
Στην Άλγεβρα το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν 38,9% και στη Γεωμετρία 44,2%

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στα επαγγελματικά λύκεια:

Ένας στους πέντε πήρε κάτω από τη βάση στη Γλώσσα
Το 52,7% πήρε κάτω από τη βάση στην Άλγεβρα και το 51,3% στη Γεωμετρία
Στο 41% οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση στη Φυσική και στο 40,8% στη Χημεία.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι «τα προβλήματα που εμφανίζονται στο λύκειο, σε σύγκριση με το δημοτικό και το γυμνάσιο, δεν είναι προβλήματα αποκλειστικά του λυκείου αλλά όλων των βαθμίδων, τα οποία συσσωρευτικά κατέληξαν στο λύκειο. Προβληματίζει, βέβαια, το γεγονός ότι οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του Δημοτικού και του Γυμνασίου, ίσως λόγω του υποχρεωτικού τους χαρακτήρα δεν αποτύπωσαν τα αρχόμενα προβλήματα λειτουργικού αναλφαβητισμού και ενδεχομένως δεν κινητοποιήθηκαν εγκαίρως».


Πηγή : protothema.gr


Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Davis Cup


Την προσπάθεια του κορυφαίου Έλληνα αθλητή στην αντισφαίριση, Στέφανου Τσιτσιπά παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διεθνές τουρνουά Davis Cup στο οποίο συμμετέχει η Εθνική Ομάδα.

O κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον Στέφανο Τσιτσιπά για τη νίκη του με 2-0 σετ απέναντι στον Πολωνό, Χούμπερτ Χούρκατς ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μέλη της Εθνικής Ομάδας για τη συνέχεια στη διοργάνωση, με τα οποία είχαν μια πρώτη γνωριμία και συζήτηση.

Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

Δημοσιογράφος: Κ. Μητσοτάκη είχατε την ευκαιρία να συνομιλήσετε με όλα τα μέλη της εθνικής μας ομάδας. Τι σας είπαν;

Πρωθυπουργός: Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που η εθνική ομάδα πάει καλά και που το τένις συνολικά στην Ελλάδα ανεβαίνει. Πάρα πολύ περήφανοι για το Στέφανο και για όλα τα παιδιά. Είναι μεγάλη η επιτυχία του ελληνικού τένις τα τελευταία χρόνια και χαίρομαι πολύ που βλέπω πάρα πολλά νέα παιδιά τα οποία ασχολούνται με το άθλημα. Και πιστεύω ότι πάνω στις επιτυχίες του ελληνικού τένις των τελευταίων ετών, θα έρθουν πολλά ακόμα, τα καλά είναι μπροστά μας, θα χτιστεί και μια νέα γενιά επιτυχημένων αθλητών ώστε να μπει η για τα καλά η Ελλάδα στον χάρτη του παγκόσμιου τένις.

Δημοσιογράφος: Είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το ματς του Στέφανου Τσιτσιπά. Τι είπατε μετά; Τι του ευχηθήκατε;

Πρωθυπουργός: Πάνω απ’ όλα να μείνει αυτός που είναι, ένα παιδί με μεγάλο ταλέντο, αλλά ένα παιδί που δουλεύει πάρα πολύ σκληρά και που αγαπάει την πατρίδα του και μας κάνει περήφανους γιατί ταξιδεύει τη σημαία της Ελλάδας στα μήκη και στα πλάτη του κόσμου. Για τα τενιστικά, νομίζω ήταν μια κλάση πάνω από τον αντίπαλό του και τώρα περιμένουμε να τα καταφέρουμε και στο διπλό.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά, ευχαριστούμε πολύ


Βίντεο-ντοκουμέντο από την στιγμή που η 19χρονη εγκαταλείπει το μωρό της



Τη στιγμή που η 19χρονη μητέρα βγαίνει από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία με το μωρό της στην αγκαλιά, για να το εγκαταλείψει, καταγράφει βίντεο-ντοκουμέντο, που έφερε στο φως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Η γυναίκα να κρατάει το βρέφος κατευθύνεται προς την πιλοτή της πολυκατοικίας στην οδό Ακροπόλεως και επιστρέφει στο σπίτι της με άδεια αγκαλιά, αφού είχε παρατήσει το παιδί της.




Η 19χρονη είπε στους αστυνομικούς πως ό,τι έκανε, το έκανε πάνω στον πανικό της, ότι το μετάνιωσε και πως θέλει να πάρει πίσω το παιδί της. Η 19χρονη μένει με τη γιαγιά της κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το βρέφος, από έναν νεαρό κάτοικο της περιοχής, τυλιγμένο με πετσέτα μέσα σε ένα καρότσι σούπερ μάρκετ.

Οι αστυνομικοί του Προστασίας Ανηλίκων προσφέρθηκαν να βαπτίσουν το λίγων ημερών κοριτσάκι.



Αυθαίρετα έως το 2020 κτίρια μη προσβάσιμα σε ΑμΕΑ




Σε πονοκέφαλο εξελίσσονται για την κυβέρνηση οι ανεπαρκείς υποδομές της χώρας έναντι ατόμων με προβλήματα κινητικότητας. Φαίνεται πως στο θέμα της προσβασιμότητας υπάρχει οριζόντια συνεργασία κυβερνητικών φορέων, έτσι ώστε, όχι μόνο να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, αλλά να προληφθούν και τα στενά χρονοδιαγράμματα της Ε.Ε..

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, την οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ενσωματώσει, από το 2020, κτίρια δημόσια και ιδιωτικά που δεν είναι προσβάσιμα από ΑμΕΑ, θα θεωρούνται αυθαίρετα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη οδηγία, παρότι στον σύγχρονο αστικό οικοδομικό κανονισμό έχει γίνει ήδη η ενσωμάτωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων. Ωστόσο σήμερα, πληθώρα ιδιωτικών και κυρίως δημόσιων κτιρίων, δεν διαθέτουν προσβασιμότητα.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η γενική γραμματεία της κυβέρνησης έχει επιφορτισθεί με το έργο συντονισμού όλων των υπουργείων, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών -Θα την τηρήσουμε



Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και της στάσης που κρατάει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές κυριάρχησε στο πρώτο μέρος της ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικό Νίκο Δένδια στα μέλη της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής.

Το θέμα έθεσε πρώτη η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τη συμφωνία. Μάλιστα με αφορμή τα επικριτικά σχόλια που κάνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Μπακογιαννη τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει διγλωσσία στο θέμα αυτό ούτε άλλαξε άποψη σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά.

Μπακογιάννη: Δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό

«Η Νέα Δημοκρατία είχε πει ότι αν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία θα είναι εν ισχύ και ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να αναιρέσει ή να αλλάξει αυτή τη συμφωνία. Αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο πριν τις εκλογές εννοείται ότι το θεωρούμε αυτονόητο και μετά τις εκλογές.
Η παραφιλολογία που ακούγεται τον τελευταίο καιρό είναι περί όνου σκιάς. Ούτε άλλαξε η Νέα Δημοκρατία άποψη αφοί θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία έχει βασικές αδυναμίες. Όμως μην μπορώντας να κάνει το παραμικρό διότι ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε.»

Η κ. Μπακογιάννη  αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ζητώντας και οι δύο να διατηρηθούν ανοιχτές οι πύλες διαλόγου με την Τουρκία.

Ντορα Μπακογιάννη : «Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απολύτως απαραίτητος σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Η εμπειρία έδειξε πως όταν η Ελλάδα διέκοψε το διάλογο, στο εσωτερικό της χώρας ήταν ενδεχομένως μια πράξη πατριωτισμού και γενναιότητας, η οποία ομως κατέληξε σε απόλυτη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής. Το Περιβάλλον με την Τουρκία είναι προβληματικό. Δεν περίμενα ποτέ ότι ο Τσάβουσογλου θα πάει στην Αμμόχωστο και θα κάνει δηλώσεις από κει. Αυτή η πράξη του θα κριθεί πολύ αυστηρά στην Νέα Υόρκη λόγω ακριβώς του συμβολισμού που έχει.»



Λέρος: «Έσπασε» ο ένας εκ των υπόπτων -«Καταστράφηκα αλλά αγαπώ την Ελλάδα»



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση κλοπής στρατιωτικού υλικού από τη Ναυτική Βάση της Λέρου.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε ανακοίνωσή του κρατά ακόμη χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι η προανακριτική διαδικασία συνεχίζεται υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας και πως το οριστικό αποτέλεσμά της αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, γνωρίζεται ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές αρχές, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία. Το οριστικό αποτέλεσμά της, αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΝ.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες ο ένας εκ των τριών υπόπτων «έσπασε» και φέρεται να ομολόγησε την κλοπή στο στρατόπεδο.

Όπως είχε γίνει γνωστό η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατάφερε να εντοπίσει και έχει στη διάθεση της τα άτομα που φαίνεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν αποθηκάριο που πήρε μετάθεση από την Λέρο σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη) και δύο άτομα της Ομάδας Υποβρύχιων καταστροφών, οι οποίοι έχουν αποστρατευθεί.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει και διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό από την στιγμή της κλοπής των όπλων και της απομάκρυνσής τους από τη μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπαξιωματικός που «έσπασε» και μίλησε για την απώλεια πυρομαχικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2018, ο προκάτοχός του διαχειριστής της αποθήκης ζήτησε τα κλειδιά για τον θάλαμο όπου φυλασσόταν ο φόρτος μάχης για τους βατραχανθρώπους των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Ο νέος διαχειριστής της αποθήκης είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, περίπου ένα μήνα πριν το αίτημα του συναδέλφου του να του δώσει τα κλειδιά.

Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ο υπαξιωματικός έδωσε τα κλειδιά στον προκάτοχό του αφού -όπως είπε- πείστηκε ότι ο προηγούμενος (τον Οκτώβριο του 2018) διαχειριστής της αποθήκης πυρομαχικών ήθελε να μπει στο χώρο με δύο βατραχανθρώπους για να αφήσουν δικά τους υλικά. Στο ερώτημα των διενεργούντων την προανάκριση γιατί έδωσε τα κλειδιά της αποθήκης σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα, ο υπαξιωματικός που ομολόγησε ότι έδωσε τα κλειδιά, απάντησε ότι λειτούργησε βάσει εμπιστοσύνης με τον συνάδελφό του.

Στην ομολογία του, ο προηγούμενος διαχειριστής της αποθήκης υποστήριξε ότι ο υπαξιωματικός που απέσπασε τα κλειδιά μαζί με τους δύο βατραχανθρώπους των ΟΥΚ μπήκαν στον ελεγχόμενο χώρο της αποθήκης σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις το 2018. Όπως ισχυρίζεται ο υπαξιωματικός που «έσπασε» και παραδέχθηκε ότι ενεχείρισε τα κλειδιά της αποθήκης σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, οι δύο ΟΥΚάδες με τον συνεργό τους έμπαιναν στην αποθήκη με μαύρες σακούλες και έβγαιναν κρατώντας τις ίδιες μαύρες προφανώς γεμάτες με τα δύο αντιαρματικά, τις δύο νάρκες κατά προσωπικού, τις οπλοβομβίδες, τις χειροβομβίδες, τς σφαίρες και το βραδύκαυστο φιτίλι που αφαιρέθηκαν από την φυλασσόμενη αποθήκη.

Μετά την ομολογία του, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ο υπαξιωματικός που παραδέχθηκε τη βαριά αμέλειά του να δώσει τα κλειδιά αποθήκης πυρομαχικών σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα μονολογούσε: «Καταστράφηκα, θα καταστραφώ, εγώ αγαπάω την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, είναι άγνωστο τι έχει συμβεί με τον κλεμμένο οπλισμό και τα πυρομαχικά που προορίζονταν για τους βατραχανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναζητούνται οι δύο ΟΥΚάδες. Οι βατραχάνθρωποι που κατονομάστηκαν ως τα πρόσωπα που μετέφεραν το κλεμμένο στρατιωτικό υλικό έξω από τη βάση κατά πληροφορίες δεν ανήκουν πλέον στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού.


Πηγή