Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Πήγε να κλέψει και διαφεύγοντας κόπηκε σε τζάμι πεθαίνοντας από αιμορραγία



Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που ενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 13 Αύγουστου 2019 ημεδαπός διέρρηξε εταιρεία πώλησης μηχανημάτων και εργαλείων στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Αθηνών.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αντιλήφθηκε τις κινήσεις του και επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει, με συνέπεια να ακολουθήσει συμπλοκή μεταξύ τους.

Ο δράστης επιχειρώντας να διαφύγει από οπή στην τζαμαρία, από την οποία και είχε εισέλθει στο χώρο, τραυματίσθηκε στο δεξιό μηρό, με αποτέλεσμα να προκληθεί αιμορραγία. Με τραύματα και εκδορές στο κεφάλι και στα άκρα διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου και κατέληξε.

Τόσο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης όσο και οι προστρέξαντες αστυνομικοί του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες προκειμένου να περιορίσουν την αιμορραγία, μέχρι να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Σε βάρος του ιδιόκτητη της εταιρείας, ο οποίος συνελήφθη, σχηματίστηκε σχετική δικογραφία και θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις απατηλής πώλησης εισιτηρίων για εκδηλώσεις από ιστοσελίδα του διαδικτύου



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνιάστηκαν (13) περιπτώσεις απατηλής πώλησης εισιτηρίων για εκδηλώσεις και θεάματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από συγκεκριμένη ιστοσελίδα του διαδικτύου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες ότι η επίμαχη ιστοσελίδα, κατά την κράτηση των εισιτηρίων και την παροχή εξουσιοδότησης από τον αγοραστή για πληρωμή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, προέβαινε σε επιπλέον χρεώσεις της τιμής πώλησης των εισιτηρίων. Επιπλέον, οι αποδέκτες λάμβαναν εισιτήρια μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με διαφορετική τιμή (χαμηλότερη από το ποσό που καταβλήθηκε) και διαφορετικό ονοματεπώνυμο.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε συνεργασία με συναρμόδιους Φορείς καθώς και αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είχε κατοχυρωθεί από εταιρία με έδρα την Ελβετία, ενώ από την αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων προέκυψε ότι δεν συγκαταλέγεται στους νόμιμους εξουσιοδοτημένους φορείς για πώληση εισιτηρίων πάσης φύσεως.

Το συνολικό χρηματικό ποσό από τις απατηλές κρατήσεις των εισιτηρίων ξεπερνά τις 6.000 ευρώ.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος της επίμαχης εταιρίας, για απάτη με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση, η οποία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές της Ελβετίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου για τη λήψη προληπτικών μέτρων σε συναλλαγές για κρατήσεις μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων και ειδικότερα:

πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει να επικοινωνούμε με το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή την εταιρεία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν θα λάβουμε απάντηση και αν υφίσταται – λειτουργεί η επιχείρηση και έχει φυσική έδρα,
δεν πληρώνουμε προκαταβολικά σε διαδικτυακές εταιρίες, ψηφιακές πλατφόρμες ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση με παρεμφερές αντικείμενο, την οποία δε γνωρίζουμε.
να αναζητούμε πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις, για την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος και πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.
να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.
να προσέχουμε ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς χρονική πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.
θα πρέπει να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας. Να μην επιλέγουμε απευθείας τους συνδέσμους (links) που λαμβάνουμε με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.
να πραγματοποιούμε τις πληρωμές – συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser).


Θεοδωρικάκος : Ας είναι πιο προσεκτικός ο αδίστακτος γκαιμπελισκος ιδιοκτήτης του Documento



Απάντηση σε δημοσίευμα του Documento έδωσε ο υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το Documento αμφισβήτησε χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook στην οποία ανέφερε ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρισκόταν στο υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τον Θεόδωρο Λιβάνιο και εργαζόταν.

Συνεχίζω τη δουλειά και σήμερα, όπως και χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ας είναι πιο προσεκτικός ο αδίστακτος γκαιμπελισκος ιδιοκτήτης του Documento. Δίνουμε παντού τη μάχη σε όλα τα μέτωπα υπέρ των πολιτών! #εσωτερικων

Takis Theodorikakos
5 ώρες πριν
Συνεχίζω τη δουλειά και σήμερα, όπως και χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ας είναι πιο προσεκτικός ο αδίστακτος γκαιμπελισκος ιδιοκτήτης του Documento. Δίνουμε παντού τη μάχη σε όλα τα μέτωπα υπέρ των πολιτών! #εσωτερικων


Αλλοδαπός «χαράκωσε» γυναίκα με ξυράφι στο κέντρο της Λαμίας



Αλλοδαπός κακοποιός που είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί από τις φυλακές Δομοκού ο δράστης

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένας αλλοδαπός και σύντροφος της γυναίκας, αφού τσακώθηκε με την νεαρή γυναίκα, έβγαλε μια λεπίδα από την τσέπη του και την χαράκωσε στο πρόσωπο. Η άτυχη γυναίκα ήθελε να πάει σπίτι της και εκείνος που είναι πρόσφατα αποφυλακισμένος από τις φυλακές Δομοκού, δεν την άφηνε με αποτέλεσμα να την χαρακώσει. 


Ο αλλοδαπός δράστης και σύντροφός της είναι γνωστός στην περιοχή κατάφερε στην άτυχη γυναίκα, τουλάχιστον, δύο βαθιές ξυραφιές στο πρόσωπο.

Ο αλλοδαπός κακοποιός μετά την πράξη του συνελήφθη από αστυνομικούς και μετά από αναζήτηση.





Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καπνό από τη φωτιά στην Εύβοια



Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια, συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα:

• Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

• Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.

• Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα
παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

• Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

• Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.

• Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

• Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σε κλοιό διαφθοράς ο Ζόραν Ζάεφ



Αντιμέτωπος με μια ταχύτατα εξελισσόμενη υπόθεση διαφθοράς βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, που θα πρέπει να πείσει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του είναι «καθαροί».

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε η σύλληψη του Μπόγιαν Γιοβανόφσκι (γνωστού με το παρατσούκλι Μπόκι 13) και του Ζόραν Μιλέφσκι με την κατηγορία του εκβιασμού ενός ολιγάρχη με το όνομα Ορτσε Κάμτσεφ. Οι εξελίξεις όμως επιταχύνθηκαν την περασμένη Πέμπτη, όταν η δεξιά ιταλική εφημερίδα La Verita δημοσίευσε ένα βίντεο και μια τηλεφωνική συνομιλία.

Στο πρώτο, ο Γιοβανόφσκι και ο Μιλέφσκι εικονίζονται να φεύγουν από το σπίτι του Κάμτσεφ με μια μεγάλη τσάντα που φέρεται να περιείχε ένα εκατομμύριο δολάρια. Στη δεύτερη, ακούγεται ο Μπόκι 13 να υπόσχεται στον Κάμτσεφ – που ανακρίνεται για μια υπόθεση διαφθοράς γνωστή ως «Αυτοκρατορία» – πως θα πέσει «στα μαλακά». Κι αυτό, χάρις στις επαφές του με το γραφείο της Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς.

Τι περιλαμβάνουν οι ηχογραφήσεις που «καίνε» τον Ζάεφ;

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του Ζάεφ και των πολιτικών του αντιπάλων;

Πώς αντέδρασαν οι Ευρωπαίοι στην υπόθεση αυτή;


Πηγή : in.gr


Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διακινεί ψεύτικο tweet του Κωνσταντίνου Ζούλα



Σήμερα, 13 Αυγούστου, ο βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Ζούλα ως προέδρου της ΕΡΤ, διακίνησε στο Twitter, ψεύτικο tweet, που φέρεται να έγραψε παλαιότερα ο Ζούλας. 


Το συγκεκριμένο tweet ήταν προΐον photoshop από το 2014 ενός άλλου χρήστη. 



Το παράδειγμά του ακολούθησε και ο μέχρι πρότινος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος έσπευσε να αναδημοσιεύσει το tweet του Μάριου Κάτση:



Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν έντονες και πολλές:







Πηγή : omadaalithias.gr


Μεγάλη φωτιά και στη Θήβα



Την τελευταία ώρα παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών από αέρος και εδάφους η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο μέτωπο που καίει δασική χαμηλή βλάστηση αλλά και ελιές και κινείται με μεγάλη ταχύτητα και κατεύθυνση στα όρια της Βοιωτίας με την Αττική.

Στη φωτιά βρίσκονται 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα.

Χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα τη φωτιά, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη κρίσιμη.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία και αμέσως οι ισχυροί άνεμοι που τοπικά ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μποφόρ δημιούργησαν δύο κύρια μέτωπα, τα οποία συνεχώς διευρύνονται ανεξέλεγκτα.


Οσμή καμένου από τη φωτιά στην Εύβοια και καπνός πνίγει την Αθήνα



Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική και ειδικά στην Αθήνα λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει δάσος στην Εύβοια.

Ο καπνός έχει φτάσει στην Αθήνα και η οσμή καμένου είναι έντονη σε πολλές περιοχές της, στην Εθνική οδό η ορατότητα είναι χαμηλή λόγω του καπνού.




ΑΑΔΕ: Μαζικές διασταυρώσεις στοιχείων από το 2014 και μετά



Σε ευρείες διασταυρώσεις, από το 2014 και μετά, στοιχείων που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών-προμηθευτών με όλα τα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ προχωρά η ΑΑΔΕ.

Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα του 2014 μπαίνουν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα Elenxis, αφού κατηγοριοποιηθούν ως προς το βαθμό ενδιαφέροντος αναφορικά με τις ενδείξεις φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια, ενημερώνονται οι ελεγκτές για τους νέους στόχους ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχής και αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση:

ΣΚΟΠΟΣ: Στρατηγικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων στη Φορολογική Διοίκηση πληροφοριών. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του στόχου, διενεργείται για πρώτη φορά συνδυαστική διασταύρωση δεδομένων των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, με αντίστοιχα δεδομένα υποβληθέντων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής. Ενόψει των ανωτέρω και με γνώμονα την ενίσχυση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών, σε σχέση με τον μέχρι σήμερα βαθμό επίτευξης των στόχων, αναρτώνται προς αξιολόγηση κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 4 και 6 της ως άνω σχετικής απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ, στην εφαρμογή DiscovererViewerτου ΟΠΣ Elenxis, υποθέσεις που αρχικά αφορούν στο φορολογικό έτος 2014, οι οποίες προέκυψαν κατόπιν επεξεργασίας των ως άνω καταστάσεων φορολογικών στοιχείων κατά τα προεκτεθέντα.

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Για τον εντοπισμό και τον έλεγχο κατηγοριών φορολογούμενων με χαμηλό ποσοστό συμμόρφωσης, με απώτερο στόχο την αποκάλυψη αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και, κατ' επέκταση, τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, διενεργήθηκε διασταύρωση των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων που υποβλήθηκαν για το φορολογικό έτος 2014, από φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 3και 4 του άρθρου 14του Ν.4174/2013(Α ́ 170), όπως ισχύει.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΠΣ ELENXIS: Αναρτώνται σε αναφορά στην εφαρμογή DiscovererViewer του ΟΠΣ Elenxis υποθέσεις, ανά Ελεγκτική Υπηρεσία, σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης κατ' απόλυτες τιμές, με βάση την αξία των αποκλίσεων που εντοπίστηκαν (από την υψηλότερη προς την χαμηλότερη) για το φορολογικό έτος 2014, στην ενότητα «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ», στο βιβλίο εργασίας «08.1 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ», αρχείο με τίτλο «ΜΥΦ- ΦΠΑ- ΔΦΕ_2014». Η τεκμηρίωση, η τεχνική προσέγγιση και επεξηγήσεις επί των αναρτώμενων πληροφοριών, παρέχονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της παρούσας, το οποίο δεν δημοσιοποιείται.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών ανακτούν το αρχείο της προηγούμενης ενότητας και αξιολογούν, τα στοιχεία και τις πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτό, ως ακολούθως: 1. Συσχετίζουν τις υποθέσεις αυτές με τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τη διενέργεια του ελέγχου οι επιπλέον πληροφορίες που παρέχονται, αναφορικά με ασυμφωνίες και αποκλίσεις που εντοπίστηκαν αξιοποιώντας τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών και τις υποβληθείσες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ

2. Αξιολογούν τις αναρτώμενες υποθέσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 4 και 6 της με αριθ. ΔΕΛ Β 1190548 ΕΞ 2018/24-12-2018 (Β ́6211) απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ, όπως ισχύει, και δύναται να επιλέγουν εξ αυτών προς έλεγχο, συνεκτιμώντας το στάδιο εξέλιξης των υφιστάμενων υποθέσεων, τη δυνατότητα αντικατάστασής τους, τις παρεχόμενες με την παρούσα πληροφορίες και τον βαθμό επίτευξης της τιθέμενης στοχοθεσίας. 3. Δημιουργούν υπόθεση στο ΟΠΣ Elenxis για τις επιλεγμένες υποθέσεις και εκδίδουν εντολές ελέγχου κατόπιν εγκρίσεως από την κεντρική υπηρεσία. Οι υποθέσεις αυτές δημιουργούνται στο ΟΠΣ Elenxis με αιτία ελέγχου «Διασταυρώσεις καταστάσεων προμηθευτών πελατών (ΜΥΦ)», αντικείμενο ελέγχου ΕΙΣΟΔΗΜΑ ή/και ΦΠΑ και ελεγχόμενο φορολογικό έτος 2014. Περαιτέρω, ανάλογα με τα ευρήματα της αξιολόγησης επί των πραγματικών περιστατικών που διέπουν εκάστη υπόθεση, δύναται να ορίζονται επιπλέον αντικείμενα ελέγχου και ευρύτερο ελεγχόμενο διάστημα.

ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΩΝ: Οι υποθέσεις που επιλέγονται προς έλεγχο κατά τα ανωτέρω, προσμετρώνται στην εκπλήρωση των τιθέμενων στόχων του «Επιχειρησιακού Σχεδίου 2019» της ΑΑΔΕ. Οι υποθέσεις που διαλαμβάνονται στην παρούσα διέπονται από τα οριζόμενα στην αριθ. ΔΕΛ Β 1190548 ΕΞ 2018/24-12-2018(Β ́6211) απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και στην αριθ. ΔΕΛ Α 119828 ΕΞ 2019 ΕΜΠ/2-4-2018 εγκύκλιο οδηγιών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Συνεχίζονται οι συλλήψεις για το καρτέλ της κοκαΐνης



Το πρωί της 25ης Ιουλίου 2019, ο 29χρονος Ελληνοτυνήσιος Γιάννης Μπ. έβαλε τέλος στην περίοδο φυγοδικίας του: μπήκε στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και παραδόθηκε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας που τον αναζητούσαν.

Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών για συμμετοχή στην υπόθεση μεταφοράς 1,7 τόνου κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη νότια Γαλλία, πριν από δύο χρόνια. Η κατάσχεση των σχεδόν δύο τόνων κοκαΐνης στην περιοχή Μιμιζάν τον Ιούνιο του 2017 απασχόλησε όχι μόνο τα διεθνή αλλά και τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι εννέα από τους αρχικά έντεκα συλληφθέντες ήταν Eλληνες, ηλικίας γύρω στα 25.

Πήραν μέρος στον διάπλου του Ατλαντικού με ιστιοπλοϊκό φορτωμένο με περισσότερα από 1.700 κιλά κοκαΐνης. Επτά απ’ αυτούς συνελήφθησαν στην παραλία, ενώ προσπαθούσαν να περισυλλέξουν από το νερό τα δέματα με τα ναρκωτικά. Μία από τις βάρκες που χρησιμοποίησαν για να εκφορτώσουν την κοκαΐνη από το ιστιοπλοϊκό στην ξηρά είχε ανατραπεί λόγω μηχανικής βλάβης και κακοκαιρίας και τα πακέτα με τα ναρκωτικά είχαν καταλήξει στη θάλασσα. Οι υπόλοιποι τέσσερις εντοπίστηκαν μερικές ώρες αργότερα σε βίλα-κρησφύγετο, μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα, όπου επρόκειτο να αποθηκευθούν τα ναρκωτικά.

Tις τελευταίες εβδομάδες Eλληνες και ξένοι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε νέο κύκλο συλλήψεων και ερευνών σχετικά με την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις 25 Ιουνίου 2019 κλιμάκια της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν στα σπίτια τους στον Ασπρόπυργο και στο Μαρούσι ακόμα δύο νεαρούς. Πρόκειται για τον 26χρονο Παντελεήμονα Κ. και τον Αλέξανδρο Σ., 33 ετών. Εις βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα των γαλλικών αρχών για ανάμειξη στη μεταφορά των ναρκωτικών. Οι διαδικασίες έκδοσής τους έχουν ήδη ξεκινήσει και μάλιστα αύριο αναμένονται στο «Ελ. Βενιζέλος» Γάλλοι αστυνομικοί για να «παραλάβουν» τον 29χρονο Ελληνοτυνήσιο.

Ο τελευταίος διαπιστώθηκε ότι επέβαινε σε σκάφος με την επωνυμία «Κεραυνός», που τον Οκτώβριο του 2017, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά τις συλλήψεις των Ελλήνων στη νοτιοδυτική Γαλλία, διέσχισε τον Ατλαντικό με προορισμό τη Μαρτινίκα. Στο ίδιο σκάφος επέβαιναν και δύο Ρώσοι υπήκοοι. Για τους άλλους δύο Eλληνες, προέκυψαν στοιχεία που τους συνδέουν πιο άμεσα με την κοκαΐνη που ξεβράστηκε στις ακτές του Μιμιζάν.

Ο 26χρονος Παντελεήμων Κ. φέρεται να ήταν αυτός που είχε αγοράσει τα δύο φουσκωτά τύπου Zόντιακ, με τα οποία επιχειρήθηκε η εκφόρτωση των ναρκωτικών από το ιστιοπλοϊκό στις ακτές της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ο 33χρονος Αλέξανδρος Σ., αντίστοιχα, είχε συμμετάσχει μαζί με πέντε συγκατηγορουμένους του σε δοκιμαστικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική, ένα χρόνο πριν από την επιχείρηση μεταφοράς της κοκαΐνης.

Hταν την άνοιξη του 2016 όταν ιστιοπλοϊκό με την ονομασία «Island Time» και πλήρωμα έξι νεαρούς Eλληνες πραγματοποίησε –κενό φορτίου– δοκιμαστικούς πλόες στις ακτές της Βενεζουέλας, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Μαρτινίκας, όπου κατέπλευσε για επισκευές.

Η κατάθεση

«Είχαμε στόχο να μεταφέρουμε το ιστιοπλοϊκό από το Μαϊάμι στην Ελλάδα. Απ’ όσο ξέρω, το σκάφος επρόκειτο να μεταπωληθεί σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή», κατέθεσε στον ανακριτή 29χρονος που φέρεται να εκτελούσε χρέη καπετάνιου. «Φύγαμε από την Ελλάδα τον Φεβρουάριο και επιστρέψαμε επτά μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2016. Είχα αποκτήσει δίπλωμα ιστιοπλοΐας λίγους μήνες πριν από τον απόπλου και, μετά την επιστροφή μας, εισέπραξα αμοιβή 10.000 ευρώ», συμπλήρωσε. Πρόσφατα, συλλήψεις και έρευνες έγιναν και στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο του 2019 συνελήφθη στην πόλη Ροζάριο της Αργεντινής ο Λουτσιάνο Κ.

Ο 43χρονος Αργεντίνος φέρεται να ήταν καπετάνιος ενός ιστιοπλοϊκού με όνομα «Ayane», που είχε συμμετάσχει στον διάπλου του Ατλαντικού και στη μεταφορά του 1,7 τόνου κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη Γαλλία. Το «Ayane» και ένα ξύλινο ψαροκάικο είχαν μεταφέρει τους Ελληνες ναυτικούς από τις ακτές του Καράκας 170 ναυτικά μίλια ανοικτά της Μαρτινίκας. Σε εκείνο το σημείο τα πλοιάρια είχαν συναντηθεί με ένα δεύτερο ιστιοπλοϊκό, που είχε φορτωμένους στα αμπάρια του τους δύο τόνους κοκαΐνης. Το όνομά του ήταν «Isabella». Ο 43χρονος καπετάνιος του «Ayane» πάντως δεν εκδόθηκε στη Γαλλία, παρά τις ασφυκτικές διπλωματικές πιέσεις και την αρχικά θετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας. 

Αντίθετα, άκαρπες παραμένουν οι έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών για τον εντοπισμό ενός Γερμανού, που φέρεται να είχε μισθώσει τη βίλα-κρησφύγετο όπου θα αποθηκεύονταν τα ναρκωτικά. Μετά την αποτυχία της επιχείρησης στο Μιμιζάν και τις συλλήψεις των Ελλήνων, εγκατέλειψε τη Γαλλία, μέσω του αεροδρομίου Ορλί στο Παρίσι, και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται. Τα Χριστούγεννα του 2018 Γερμανοί αστυνομικοί, που είχαν θέσει υπό επιτήρηση τη σύντροφό του, οργάνωσαν μυστική επιχείρηση για τη σύλληψή του, θεωρώντας «ύποπτες» ορισμένες κινήσεις της γυναίκας: απενεργοποίησε το κινητό της τηλέφωνο και στάθμευσε το αυτοκίνητό της έξω από ένα ήσυχο ξενοδοχείο.

Ο «Μαξ» ωστόσο, όπως είναι το ψευδώνυμο του Γερμανού, κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται. Ατομα με τα οποία είχε παλαιότερα τηλεφωνικές επικοινωνίες τέθηκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών. Σε μεταξύ τους συζητήσεις προέκυψε ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για μεταφορά ναρκωτικών στη Σαντορίνη και στη Μύκονο. Μάλιστα, έκαναν αυτοψία στα αεροδρόμια των νησιών για να διαπιστώσουν το επίπεδο ασφαλείας.

Ο «amigo3» και τα «χρυσά καλάσνικοφ»

Σημαντική ώθηση στις έρευνες των διωκτικών αρχών έδωσε η επιτυχής παραβίαση της κρυπτογράφησης δύο τηλεφωνικών συσκευών Blackberry που κατασχέθηκαν από τους Γάλλους αστυνομικούς. Στο ένα από τα δύο κινητά, αυτό με κωδικό χρήστη «amigo3», οι ερευνητές βρήκαν και επεξεργάστηκαν 790 γραπτά μηνύματα που είχαν ανταλλαγεί μερικές ημέρες πριν από τις συλλήψεις των Ελλήνων, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Κάποια από τα μηνύματα είναι γραμμένα στα αγγλικά και άλλα στα ελληνικά. Σε αυτά γίνεται αναφορά σε άλλες δύο θαλάσσιες μεταφορές κοκαΐνης, η μία απ’ αυτές συνολικής ποσότητας τριών τόνων! Ακόμα, ο χρήστης αντήλλασσε μηνύματα με άλλο, άγνωστο άτομο για ιστιοπλοϊκό, φορτωμένο με ναρκωτικά που είχε σταματήσει για επισκευές στο Πράσινο Ακρωτήρι. Αποκαλύπτονται επαφές του με εταιρεία παραγωγής όπλων για την αγορά «χρυσών καλάσνικοφ» που θα δίνονταν ως δώρα σε καρτέλ κοκαΐνης της Λατινικής Αμερικής. Σε άλλες επικοινωνίες του επικαλείται γνωριμίες με μέλη του «Κάλι», καρτέλ της Κολομβίας.

Ο χρήστης του «επίμαχου» Blackberry –η συσκευή βρέθηκε στις αποσκευές ενός από τους κατηγορουμένους– φέρεται να έχει πραγματοποιήσει αεροπορικά ταξίδια από την Ελλάδα στο εξωτερικό και αντιστρόφως. Τα αποτελέσματα των ερευνών στις λίστες επιβατών των επίμαχων πτήσεων, βάσει των οποίων θα επιβεβαιωθεί η «πατρότητα» του τηλεφώνου, δεν έχουν προς το παρόν γίνει γνωστά. Από το σύνολο των 11 νεαρών που είχαν συλληφθεί στις νοτιοδυτικές ακτές της Γαλλίας, μόλις δύο έχουν αποφυλακιστεί με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Οι υπόλοιποι παραμένουν υπό κράτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας διαφέρει από το ελληνικό, καθώς η διάρκεια της ανάκρισης και ο χρόνος της προφυλάκισης μπορεί να διαρκέσουν έως τρία χρόνια. 


Γιάννης Σουλιώτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Με μώλωπες στο πρόσωπο και χαμογελαστός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ο ύποπτος για πυροβολισμούς σε τζαμί στο Οσλο



Ο άνδρας, που είναι ύποπτος ότι πυροβόλησε εναντίον ανθρώπων μέσα σε ένα τζαμί το Σάββατο στη Νορβηγία και ότι σκότωσε την ετεροθαλή αδελφή του, εμφανίσθηκε σήμερα στο δικαστήριο με μώλωπες στα μάτια και τραύματα στο πρόσωπο και τον αυχένα.


Η αστυνομία επιδιώκει ο Φίλιπ Μανσχάους να παραμείνει προφυλακισμένος για τέσσερις εβδομάδες ως ύποπτος για φόνο και για παραβίαση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Ο Μανσχάους, ο οποίος χαμογέλασε στους φωτογράφους, δεν παραδέχεται οποιοδήποτε έγκλημα, είχε δηλώσει νωρίτερα η συνήγορός του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Μανσχάους μπήκε στο Ισλαμικό Κέντρο αλ-Νουρ έχοντας στην κατοχή του περισσότερα από ένα πυροβόλα όπλα, όμως ακινητοποιήθηκε από έναν 65χρονο, μέλος του τζαμιού, ο οποίος κατάφερε να του πάρει τα όπλα κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε.

Ο Μανσχάους δεν μίλησε όσο ήταν παρόντες οι δημοσιογράφοι, όμως χαμογέλασε μερικές φορές.

«Κάνει χρήση του δικαιώματός του να μην ανακριθεί», δήλωσε στο Ρόιτερ η συνήγορός του, η Ούνι Φρις. «Δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ενοχή».

Ο Μανσχάους, ένας 21χρονος που ζει κοντά στο τζαμί λίγο έξω από τη νορβηγική πρωτεύουσα, είχε εκφράσει πριν από την επίθεση ακροδεξιές απόψεις και θέσεις κατά των μεταναστών, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία, επικαλούμενη καταχωρίσεις στο Ίντερνετ που είχαν γίνει με το όνομα του Μανσχάους.

Το Ρόιτερ αναφέρει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή πως οι καταχωρίσεις είχαν γίνει πράγματι από τον Φίλιπ Μανσχάους.

Δικαστής αναμένεται να αποφανθεί αργότερα μέσα στην ημέρα σχετικά με το αίτημα της αστυνομίας ο Μανσχάους να προφυλακισθεί επισήμως.

«Η εισαγγελική αρχή θα ζητήσει το πρόσωπο που κατηγορείται να παραμείνει υπό κράτηση για τέσσερις εβδομάδες και να του επιβληθεί απαγόρευση των επισκέψεων και της επικοινωνίας, να μην έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και να κρατηθεί σε απομόνωση», αναφέρει σε δήλωσή της η αστυνομία. «Η έρευνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και ο ύποπτος δεν έχει κάνει καμιά δήλωση στην αστυνομία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πέτσας : Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση



Μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάνει φερέφωνο του καθεστώτος την ΕΡΤ!!!

Είναι τουλάχιστον ντροπή, αλλά που την βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά για σοβαρούς ανθρώπους που θα αναλάβουν το τιμόνι της ΕΡΤ, όταν οι ίδιοι είχαν ότι χειρότερο υπήρχε στην ενημέρωση με μοναδικό σκοπό να μιλάνε μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

H κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ως υποψηφίους για την διοίκηση της ΕΡΤ τον Κωνσταντίνο Ζούλα ως πρόεδρο και τον Γιώργο Γαμπρίτσο ως διευθύνοντα σύμβουλο και με θράσος αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας το πανελλήνιο να γελάει με την Κουμουνδούρου.

Στις αντιδράσεις απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας :  «Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση και τη μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο». Προσθέτει ότι «όπως τονίστηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς και η εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της».

Ο κ. Πέτσας καταλήγει ότι οι πολίτες ήδη έχουν τα πρώτα δείγματα και σύντομα θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν.


Κάηκαν οι εγκαταστάσεις του Love 97,5 στον Υμηττό!



Το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις του Love 97,5 στον Υμηττό δεν είναι απόλυτα γνωστή, καθώς ακόμη οι αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο Κέντρο Εκπομπής, στην κορυφή του Υμηττού.

Η φωτιά ξεκίνησε από την Παιανία και μέσα σε λίγα λεπτά, λόγω των ισχυρών ανέμων, καιγόταν ο Υμηττός και μέρος των κεραιών στην κορυφή. Από το πρωί εμφανίστηκαν προβλήματα στην εκπομπή πολλών ραδιοφωνικών σταθμών.


Σε ανάρτηση του Love 97,5 στο Facebook, ο σταθμός ανέβασε φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις στον Υμηττό που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά.

Το πρόγραμμα του σταθμού, για την ώρα, μεταδίδεται μέσω internet.


Φωτιά στην Εύβοια



Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια και καίει πευκοδάσος, δεν κινδυνεύουν σπίτια, εκκενώθηκε προληπτικά μοναστήρι. 80 πυροσβέστες επί τόπου, ο καπνός δυσκολεύει τις ρίψεις από αέρος. Η οσμή καπνού φτάνει έως την Αττική.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 80 πυροσβέστες, 39 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ, 4 αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα. Συνδράμουν 8 μηχανήματα έργου, 10 υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά δεν απειλεί σπίτια και κατοικημένες περιοχές καίει κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου η οποία και αποφασίστηκε να εκκενωθεί προληπτικά.

Επίσης, έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των χωριών κοντά στο μέτωπο της φωτιάς (Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη) να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους αν πλησιάσει η φωτιά.