Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Ξαναχτύπησε ο Πολάκης θέλει τα πανεπιστήμια γιάφκες για ανατρεπτικές ιδέες



Ο Πολάκης αγνοεί ότι δεν έχει πλέον ασυλία και προκαλεί την δημοκρατία, τους πολίτες και την δικαιοσύνη.

Ξαναχτύπησε λοιπόν σήμερα στην βουλή λέγοντας : «Είναι ψευδεπίγραφο το επιχείρημά σας, είναι προκάλυμμα καπνού, δεν είναι ο πόνος σας για τις μαϊμού τσάντες που πουλάνε έξω από τα πανεπιστήμια. Ο μεγάλος σας πόνος και καημός είναι ότι ναι ο χώρος των πανεπιστημίων είναι ο χώρος που επωάζονται και γεννιούνται οι ανατρεπτικές ιδέες»!

Για να μην τον παρεξηγήσουν για να ανατρεπτικές ιδέες που παραπέμπουν σε άλλα, προχώρησε παρακάτω λέγοντας ότι το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης καλλιεργείται στα πανεπιστήμια και αυτό ενδιαφέρει τη ΝΔ! «ο κ. Θεοδωρικάκος, από εκεί βγήκε. Και ο κ. Ακτύπης να δω πως θα ψηφίσει σήμερα, που το 1991 ήμασταν μαζί στην κατάληψη της Ιατρικής, τότε που ο κ. Σούρλας ήθελε να βάλει εξετάσεις στην ειδικότητα. Και κέρδισε τη δυνατότητα να κάνει ειδικότητα κάθε γιατρός που τελειώνει το πανεπιστήμιο και όχι οι γαμπροί και οι κόρες των καθηγητών των ΑΕΙ».




Ενοχοι Φωτόπουλος και άλλοι 55 για το πλιάτσικο με τις συνδικαλιστικές δαπάνες της ΔΕΗ



Την ενοχή των 56 από τους 59 συνολικά κατηγορουμένους που κάθονται στο εδώλιο για τι πλιάτσικο με τις συνδικαλιστικές δαπάνες της ΔΕΗ, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Νίκος Φωτόπουλος, ο επίσης πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός, κ.ά.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης, με τους εμπλεκομένους να φέρονται ότι έδωσαν παράνομα στο συνδικαλιστικό σωματείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ , την τριετία 2008-2011 δεκάδες χιλιάδες ευρώ για πολυτελή ταξίδια, δώρα, γεύματα και άλλες δαπάνες...

Η έρευνα άρχισε το 2011 μετά από έγγραφο της τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στον οποίο παρέδωσε φάκελο με στοιχεία που είχε ζητήσει και λάβει από την ΔΕΗ. Επρόκειτο για στοιχεία τα οποία αφορούσαν την εκταμίευση διαφόρων ποσών από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ την περίοδο 1999-2010. 



Έρχονται διακοπές στην Ελλάδα με διαβατήριο Μακεδόνες και σημαία με τον ήλιο της Βεργίνα



Αυτόν τον καραγκιόζη τον αλιεύσαμε στο facebook και η καταγγελία πραγματικά μας σόκαρε ειδικά με τους λουόμενους που βρίσκονταν γύρω του!!! Δεν υπήρχαν 'Έλληνες Μακεδόνες στην Βόρεια Ελλάδα να δουν τον καραγκιόζη και να τον περιποιηθούν καταλλήλως;;;




Η καταγγελία: 

Η Συμφωνία των Πρεσπών, αυτόν εδώ, τον αναγνωρίζει ως Μακεδόνα τουρίστα που ήρθε από την Βόρεια Μακεδονία στην βόρεια περιφέρεια της Ελλάδας. Το διαβατήριο του γράφει ότι η υπηκοότητα του είναι της Βόρειας Μακεδονίας/Μακεδονική και το εθνόσημο γράφει ΜΚ...
Ευτυχώς που η περίφημη συμφωνία τον υποχρέωσε να βάλει ΝΜΚ μόνο στις πινακίδες του αυτοκινήτου του όταν έρχεται στην Χαλκιδική.
Ο Μπιτότσανετς (από τα Μπίτολα) με χαρακτηριστική καλοκαιρινή ενδυμασία της πατρίδας του,που εξ όσων βλέπουμε κανέναν δεν ενόχλησε.
Α!!!!! ξεχασα. Η Θεσσαλονίκη είναι δικιά του.
Εντωμεταξύ βλέποντας το video ναι γιατί είναι επαγγελματίες στην προπαγάνδα παρατήρησα ότι είχε κόσμο πολύ η παραλία.... Ένας δεν μπορούσε να του δείξει τι εστί Ποσειδώνας.

Popi Protopappa
γράφει ότι η υπηκοότητα του είναι της Βόρειας Μακεδονίας/Μακεδονική και το εθνόσημο γράφει ΜΚ...
Ευτυχώς που η περίφημη συμφωνία τον υποχρέωσε να βάλει ΝΜΚ μόνο στις πινακίδες του αυτοκινήτου του όταν έρχεται στην Χαλκιδική.
Ο Μπιτότσανετς (από τα Μπίτολα) με χαρακτηριστική καλοκαιρινή ενδυμασία της πατρίδας του,που εξ όσων βλέπουμε κανέναν δεν ενόχλησε.
Α!!!!! ξεχασα. Η Θεσσαλονίκη είναι δικιά του.💀
Εντωμεταξύ βλέποντας το video ναι γιατί είναι επαγγελματίες στην προπαγάνδα παρατήρησα ότι είχε κόσμο πολύ η παραλία.... Ένας δεν μπορούσε να του δείξει τι εστί Ποσειδώνας 😉


Εικόνα ντροπής στο Τέξας! Έφιπποι αστυνομικοί τραβούν με σκοινί Μαύρο κρατούμενο



Οργή στις ΗΠΑ και διεθνή κατακραυγή προκαλεί η φωτογραφία έφιππων λευκών αστυνομικών να σέρνουν κρατώντας από σχοινί έναν μαύρο που φορούσε χειροπέδες.

Ο 43χρονος Ντόναλντ Νίλι είχε συλληφθεί για απλή παράνομη είσοδο σε ιδιωτικό χώρο στο Γκάλβεστον, μιας πόλης περίπου 50.000 κατοίκων στις ακτές του Τέξας στον Κόλπο του Μεξικό. 


Οι έφιπποι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν τον έδεσαν με σκοινί που πέρασαν από τις χειροπέδες του και στη συνέχεια τον οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα, οκτώ τετράγωνα μακριά λές και ήταν δουλέμποροι που έσερναν μαύρο δούλο.

Εικόνες της ντροπής από ανεύθυνους χαρακτήρισαν αυτή την γελοιότητα στα sosial media που παραπέμπουν στη μεταχείριση των σκλάβων στον αμερικανικό Νότο, πριν τον εμφύλιο πόλεμο του 1861. Η τοπική αστυνομία ζήτησε συγνώμη από τον Νίλι για την κακή κρίση των δύο αστυνομικών, που εφήρμοσαν μια τεχνική μεταφοράς συλληφθέντων για την οποία έχουν εκπαιδευτεί, ενώ θα μπορούσαν να περιμένουν να φθάσει ένα περιπολικό στο σημείο για να παραλάβει τον 43χρονο. 

Υποσχέθηκε δε ότι θα σταματήσει τη χρήση της τεχνικής αυτής!! Τι έκαναν οι αστυνομικοί που ξεφτίλισαν την αστυνομία δεν μας είπαν.


Χάθηκαν 14.691 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο



Επικράτηση των απολύσεων - αποχωρήσεων έναντι των προσλήψεων παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, στην καρδιά του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του  πληροφοριακού συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας να χαθούν  τον Ιούλιο 14.691 θέσεις εργασίας. Μείωση της απασχόλησης είχε παρατηρηθεί και τον περασμένο χρόνο, τον αντίστοιχο μήνα, παρότι τα έτη 2018 και 2019 παρουσιάζουν στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, εξηγείται από τους ειδικούς από τη σημαντική αύξηση των προσλήψεων κατά το προηγούμενο διάστημα, καθώς φαίνεται πως οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού που αποτελούν την ατμομηχανή της απασχόλησης κυρίως κατά τους θερινούς μήνες έσπευσαν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό νωρίτερα. Ετσι, το δεύτερο κύμα απολύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης τον Ιούλιο (έκλεισαν και τα τελευταία φροντιστήρια για καλοκαίρι), υπερκέρασε την αύξηση της απασχόλησης στην εστίαση, στα καταλύματα και στη βιομηχανία τροφίμων κατά τον ίδιο μήνα, με αποτέλεσμα το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούλιο ανήλθαν σε 250.319, ενώ οι αποχωρήσεις σε 265.010. Από τις συνολικά 265.010 αποχωρήσεις, οι 102.446 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 162.564 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Συγκρίνοντας δε, κανείς, τα στοιχεία, σε ετήσια βάση, προκύπτει ότι τον Ιούλιο του 2018 είχαν χαθεί 6.081 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019 (αρνητικό ισοζύγιο -14.691 θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου -8.610 τον περυσινό Ιούλιο).

Αθροιστικά, βέβαια, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 1.669.921 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 1.388.146, εκ των οποίων οι 817.006 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 571.140 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Ετσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 7μήνου είναι θετικό και διαμορφώνεται στο +281.775 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση 7μήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα. Κάτι αντίστοιχο, μάλιστα, είχε παρατηρηθεί και το 2018.

Ανησυχητικό όσο και ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην εγχώρια αγορά εργασίας θεωρείται και το στοιχείο της επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αλλά και αυτό της επικράτησης των απολύσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλην αυτής των νέων, ηλικίας 15-24 ετών.

Αναλυτικά, το 55,42% των νέων συμβάσεων που υπεγράφησαν τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους αφορούσε εκ περιτροπής και μερική απασχόληση. Στο 7μηνο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 56,22% νέες συμβάσεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και 47,78% με πλήρη απασχόληση. Οσο για την ηλικιακή κατανομή των προσλήψεων - απολύσεων, οι προσλήψεις επικράτησαν κατά 25.176 θέσεις εργασίας μόνο στις ηλικίες 15-24 ετών. Μεγάλη είναι δε, η επικράτηση των απολύσεων, κατά 23.543 θέσεις εργασίας, στις ηλικίες 30-44 ετών και κατά 11.887 θέσεις στους 45-64 ετών.

Αναφορικά με τις ειδικότητες, οι προσλήψεις επικράτησαν στις δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, στα καταλύματα, στη βιομηχανία τροφίμων και στο λιανικό εμπόριο. Αντίστοιχα, οι απολύσεις επικράτησαν στην εκπαίδευση (χάθηκαν 32.653 θέσεις εργασίας), στις αθλητικές δραστηριότητες και στη διασκέδαση καθώς και στις υπηρεσίες υγείας. 


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Στην 26η θέση των χωρών με πρόβλημα λειψυδρίας η Ελλάδα: Παγκόσμια κρίση



Σχεδόν 1,8 δισ. άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης, ζει σε 17 χώρες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με την έλλειψη νερού – πρόβλημα που αναμένεται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον.

Από τα 17 αυτά κράτη, που χρησιμοποιούν σχεδόν το 80% του νερού που έχουν στη διάθεσή τους, τα 12 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σύμφωνα με την εφιαλτική έκθεση Aqueduct Water Risk Atlas που παρουσίασε χθες στην Ουάσιγκτον το Water Resources Institute. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Ινδία και το Πακιστάν, το Σαν Μαρίνο στην Ευρώπη, η Μποτσουάνα στην Αφρική και το Τουρκμενιστάν στην κεντρική Ασία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η λειψυδρία μπορεί να κλιμακώσει τις πολιτικές εντάσεις στις πληττόμενες χώρες.

Στερεύει το νερό στην Ευρώπη

Αλλά το νερό στερεύει ολοένα και περισσότερο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων επτά χώρες της ΕΕ υποφέρουν ήδη από λειψυδρία, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και σύμφωνα με περσινή μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Κομισιόν, προβλέπεται να αντιμετωπίσει αυξημένες ελλείψεις νερού.

Το νερό δεν θα λείψει, βέβαια, στο εγγύς μέλλον στους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά οι επιπτώσεις της λειψυδρίας θα γίνουν αισθητές στα δάση, τις αγροτικές καλλιέργειες, στις βιομηχανικές μονάδες και σε πολλούς άλλους τομείς, σημειώνουν οι ειδικοί.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να συμβάλει στην όξυνση του προβλήματος. Αν δεν αλλάξει η πολιτική διαχείρισης του νερού και αποδειχθούν ακριβή τα κλιματικά μοντέλα, που επεξεργάζεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα τότε «η λειψυδρία θα εξαπλωθεί σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα, ενώ θα το επιδεινώσει αισθητά σε μέρη που το νερό είναι ήδη ανεπαρκές», σημειώνει σε έκθεσή της Παγκόσμια Τράπεζα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για το Επιτελικό Κράτος



Διακρίνω, κ. Τσίπρα, στις τελευταίες σας εμφανίσεις ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, μία ένταση, έναν εκνευρισμό, σαν να μην έχετε βρει ακόμα το σωστό σας ρόλο. Και τολμώ να πω και μία ασυνέχεια, σε σχέση με το κλίμα το οποίο έχω διαγνώσει από τους υπόλοιπους συναδέλφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της οποίας έχετε την τιμή να προΐσταστε. Το να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό και για ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο οποίος με 40% έδωσε σ’ αυτή την παράταξη, τη δυνατότητα να κυβερνήσει τον τόπο. Και εν πάση περιπτώσει, ξεφύγετε επιτέλους από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου, ότι τα κάνατε όλα τόσο καλά, ότι η οικονομία πήγαινε λαμπρά, ότι η μεσαία τάξη ευημερούσε, ότι το κράτος λειτουργούσε καλά και για κάποιο δυσεξήγητο λόγο ο ελληνικός λαός σας “μαύρισε”. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στη χώρα, κύριε Τσίπρα, και γι’ αυτό οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία και μας έδωσαν αυτή την εντολή.

Τώρα, ως προς τη διαδικασία. Καταρχάς, θα πρέπει να είστε αρκετά εξοικειωμένος, είστε έμπειρος πια στο Κοινοβούλιο. Οι υπουργοί έχουν τη δυνατότητα να απαντούν ανά πάσα στιγμή επί προσωπικού και επί ζητημάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς τους. Και μην ανησυχείτε, εδώ θα είμαι να σας απαντώ όποτε και όταν χρειάζεται. Εξάλλου αρκετές κοινοβουλευτικές συζητήσεις έχουμε κάνει και δεν νομίζω ότι με έχετε κατηγορήσει ποτέ ότι ήμουν βουβός Αρχηγός της Αντιπολίτευσης. Δεν σκοπεύω καθόλου να είμαι και βουβός Πρωθυπουργός.

Έρχομαι, λοιπόν, σε όλα όσα είπατε σχετικά με το επιτελικό κράτος. Ουσιαστικά καμία κριτική δεν ασκήσατε στα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου. Αναφερθήκατε στον αριθμό των μετακλητών και στο πόσο κακοί είμαστε που αναδείξαμε το πόσους μετακλητούς είχατε διορίσει όλα αυτά τα χρόνια. Και αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, έγιναν δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση για το ζήτημα των μετακλητών, γιατί δεν ήρθατε ποτέ να πείτε αυτά τα οποία λέτε σήμερα όταν ήσασταν Πρωθυπουργός;

Και εν πάση περιπτώσει, εάν σας ασκήθηκε μία κριτική, δεν αφορούσε μόνο τον αριθμό των μετακλητών, αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση, κ. Τσίπρα, ότι διορίζατε την παρέα σας, τους κολλητούς σας και τους φίλους σας στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό σας ασκήθηκε κριτική. Όχι μόνο για τον αριθμό. Είμαι ο πρώτος ο οποίος αναγνωρίζω και μίλησα για παθογένειες δεκαετιών. Και γι’ αυτό φανταζόμουν ότι θα χαιρετούσατε την πρωτοβουλία μας και θα ανέμενα να την υπερψηφίσετε κιόλας. Ο αριθμός των μετακλητών θα είναι πια αυστηρά προκαθορισμένος, ώστε ο κάθε Υπουργός να μην μπορεί να τροποποιεί τα σχετικά διατάγματα και να προσθέτει μετακλητούς κατά το δοκούν. Διότι αυτό συνέβαινε στο παρελθόν. Συνέβαινε και επί δικών μας ημερών, συνέβαινε και επί δικών σας ημερών.

Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε. Πώς την αντιμετωπίζουμε; Για να το εξηγήσουμε και στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι μας παρακολουθούν και οι οποίοι μπορεί να μη γνωρίζουν το νομοσχέδιο στη λεπτομέρειά του: Ορίζουμε έναν ελάχιστο αριθμό μετακλητών, οχτώ συγκεκριμένα, και προσθέτουμε ανάλογα με τον αριθμό των Γενικών Γραμματέων του κάθε Υπουργείου από ένα μετακλητό για να μπορέσουμε πράγματι να δώσουμε στα μεγαλύτερα Υπουργεία τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν περισσότερους μετακλητούς, διότι πολύ απλά έχουν μεγαλύτερο αντικείμενο. Συμφωνείτε, κ. Τσίπρα, με αυτή τη διάταξη; Συμφωνείτε; Ωραία, να την υπερψηφίσετε, λοιπόν αυτή την διάταξη. Χαίρομαι που εκμαιεύω από εσάς ψήγματα συναίνεσης.

Συμφωνείτε με την ανάγκη της θεσμοθέτησης να συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο κάθε μήνα με καθορισμένη ατζέντα, με τη δυνατότητα να γίνονται δεσμευτικές ψηφοφορίες, έτσι ώστε το συλλογικό όργανο να λειτουργήσει όπως όλα τα συλλογικά όργανα σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου; Εάν συμφωνείτε, παρακαλώ πολύ να υπερψηφίσετε και τη σχετική διάταξη.

Συμφωνείτε, κ. Τσίπρα, με τη σημαντικότατη καινοτομία του νομοσχεδίου οι ατομικές διοικητικές πράξεις να υπογράφονται πια από τους γενικούς διευθυντές και όχι από τους πολιτικούς προϊσταμένους; Εάν δεν συμφωνείτε, δείχνετε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη την οποία έχετε στη Δημόσια Διοίκηση. Και εξηγήστε μας επιτέλους πώς εσείς εννοείτε την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης. Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα από τη θητεία μου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Γιατί πρέπει ο ίδιος ο Υπουργός προσωπικά να υπογράφει κάθε μετάταξη και κάθε απόσπαση που γίνεται στο ελληνικό Δημόσιο; Τι προστιθέμενη αξία έχει, κ. Τσίπρα, αυτή η υπογραφή του Υπουργού; Θα σας πω ποια είναι η προστιθέμενη αξία. Η μόνη προστιθέμενη αξία που έχει η υπογραφή του Υπουργού είναι το πολιτικό φίλτρο για το ποιος θα πάρει την υπογραφή πιο γρήγορα και ποιανού η μετάταξη-απόσπαση δεν θα υπογραφεί. Διότι προφανώς ο διοικητικός έλεγχος νομιμότητας έχει γίνει από τις υπηρεσίες. Όταν φτάνει στον Υπουργό προς υπογραφή μια πράξη η οποία έχει την υπογραφή του γενικού διευθυντή δεν ελέγχει ο Υπουργός τις νομικές λεπτομέρειες αυτής της πράξης. Μεταφέροντας την αρμοδιότητα στον γενικό διευθυντή στηρίζουμε την Δημόσια Διοίκηση και επιτρέπουμε στους Υπουργούς να ασκούν το πραγματικό τους έργο. Το οποίο δεν είναι πολιτική παρέμβαση, αλλά η χάραξη πολιτικής η οποία υλοποιείται πια από τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους. Αν διαφωνείτε έχουμε απλά μια διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να δουλεύει η Δημόσια Διοίκηση.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Κύριε Τσίπρα, είχατε ή δεν είχατε Υπουργό αναπληρωτή, αρμόδιο για τα ζητήματα της καταπολέμησης της διαφθοράς; Εξ όσων γνωρίζω είχε και κάποιο παρατσούκλι ο συγκεκριμένος. Ήταν ο ίδιος ο οποίος θυμάμαι ότι έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε δηλώσεις περί των μεγαλύτερων σκανδάλων που γνώρισε η χώρα από την Επανάσταση και μετά. Νομίζω ότι γνωρίζετε πολύ καλά σε ποιον αναφέρομαι. Και ρωτώ, λοιπόν, τον κάθε καλόπιστο συμπολίτη μας ο οποίος μας ακούει. Είναι λογικό η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα ενός Υπουργού ο οποίος θα πρέπει να ελέγξει την ίδια την Εκτελεστική Εξουσία, δηλαδή, τον εαυτό του και τους συνάδελφους του; Ή είμαστε πολύ πιο αξιόπιστοι εάν ιδρύσουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως ακριβώς μας συστήνει ο ΟΟΣΑ να κάνουμε; Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από το να ακολουθούμε συστάσεις του ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας, ιδρύοντας μια τέτοια ισχυρή και Ανεξάρτητη Αρχή.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ στο θέμα αυτό σήμερα, καθώς είναι διάταξη η οποία θα εισαχθεί στην Ολομέλεια τις επόμενες δύο ημέρες, αλλά επειδή δεν γνωρίζω αν θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε κοινοβουλευτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη είναι νομίζω μια ευκαιρία να δώσω κάποιες απαντήσεις. Καταρχάς, ως προς την προσωπική κριτική την οποία ασκήσατε στον κ. Γεραπετρίτη και δια αντανακλάσεως στην κυρία Κεραμέως, θέλω να σας πω κάτι κ. Τσίπρα: Ο κ. Γεραπετρίτης είναι ένας άξιος αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ο οποίος εγκατέλειψε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία για να μπει στην πολιτική. Δεν είναι ανεπάγγελτος και δεν είναι προϊόν του κομματικού σωλήνα. Και θα πρέπει να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι αν άνθρωποι με σταδιοδρομία, με κύρος και καταξίωση, εγκαταλείπουν καλές καριέρες για να ‘ρθουν να προσφέρουν στα κοινά. Και βέβαια από τη στιγμή που μπαίνουν στον στίβο της πολιτικής είναι ανοιχτοί σε πολιτική κριτική. Αλλά δεν θα κατηγορήσετε επιτυχημένους επαγγελματίες γι’ αυτό το οποίο έκαναν πριν μπουν στην πολιτική. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι τι έκαναν πριν, το ερώτημα είναι τι κάνουν μετά. Το μείζον ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουν μετά οι δικαστικοί λειτουργοί όταν αφυπηρετήσουν. Νοείται, όταν έχουν αναλάβει σημαντικές θέσεις στο δικαστικό σώμα, μετά την υπηρεσία την οποία έχουν προσφέρει, να αναλαμβάνουν την επόμενη μέρα σύμβουλοι του Πρωθυπουργού και στη συνέχεια, προφανώς, για να ανταμειφθούν για την υπηρεσία τους αυτή να διορίζονται πρόεδροι Ανεξάρτητης Αρχής; Δεν θα αναφερθώ εδώ στο υπόδειγμα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας που είναι η αντιπρόεδρος της Αρχής η οποία εξ όσων γνωρίζω ήταν διευθύντρια στο γραφείο του κ. Παππά. Τόσο αντικειμενική και ανεξάρτητη είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αλλά έρχομαι, λοιπόν, στην ουσία του θέματος, νομίζω ότι η απάντηση έχει δοθεί. Διαβάζω: “Τελειώνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα ήθελα να αναφερθώ κάνοντας μια επισήμανση η οποία κατά τις δικές μου προσωπικές απόψεις εκφράζει σχετικά με ένα θέμα το οποίο και ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μου ζήτησε να θίξω. Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές. Και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες προσωπικές επιδιώξεις. Τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης δεν επιτρέπεται μετά την συνταξιοδότηση να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες καλά αμειβόμενες θέσεις. Όπως, παραδείγματος χάριν, του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ. Διότι έτσι, δημιουργείται και ευλόγως η πεποίθηση ότι υπήρχε προϋπάρχουσα συναλλαγή. Ο δικαστικός λειτουργός επιβάλλεται και μετά την συνταξιοδότησή του να διαφυλάσσει τόσο την προσωπική του αξιοπρέπεια, αλλά και πρωτίστως το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, ώστε να μπορούν οι πολίτες να μας εμπιστεύονται”.

Θέλω να σας πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση της κυρίας Βασιλικής Θάνου. Τόσο υποκριτές είστε κι εσείς και η κυρία Θάνου που για “τριάκοντα αργύρια” αναλαμβάνει κομματικό διορισμό από σας προσωπικά σε μια κρίσιμη Ανεξάρτητη Αρχή. Καταθέτω την σχετική επιστολή στα πρακτικά. Επειδή, βλέπετε, μερικές φορές αυτά τα οποία λέμε μας συνοδεύουν. Και θέλω να σας θυμίσω, κ. Τσίπρα, ότι όταν τοποθετήθηκε η κυρία Θάνου είχαμε εκφράσει από τότε την εντονότατη δυσαρέσκεια, όχι, αντίρρησή μας. Και είχα, μάλιστα, στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο, την κυρία Βεστάγκερ, καταγγέλλοντας, με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, το γεγονός ότι η τοποθέτηση της κυρίας Θάνου παραβίαζε, με κατάφωρο τρόπο, την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θα πρέπει να μάθετε, κ. Τσίπρα και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κυρίες και κύριοι, ότι αυτή η Κυβέρνηση αυτά που έχει πει προεκλογικά τα κάνει. Για συνέπεια μπορείτε να μας κατηγορείτε, όχι για ασυνέπεια. Συνηθίστε το και μάθετέ το καλά επιτέλους.

Τώρα, για το ζήτημα της ΕΥΠ δεν έχω να πω πολλά. Κανένα νόμο δεν πρόκειται να αλλάξουμε κ. Τσίπρα. Αλλά μιας και αναφερθήκατε στο ζήτημα αυτό, θέλω να είμαι σαφής. Ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύω ότι υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και με ενημέρωνε, δημοσιογράφος ήταν βέβαια, δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο της συλλογής πληροφοριών. Δημοσιογράφος ήταν. Αλλά το υπονοούμενο του κ. Βαρουφάκη, ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών περίπου παρακολουθούσε τους Υπουργούς σας, νομίζω κ. Τσίπρα πρέπει να το απαντήσετε και εσείς και ο κ. Βαρουφάκης.


Μέχρι και τον Τσίπρα εκνεύρισε ο Πολάκης!! «Πείτε του να καθίσει κάτω. Να καθίσει κάτω».



Ο Πολάκης όπως κάνει πάντα και χωρίς κανένα σεβασμό άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης επιχειρούσε να απαντήσει επί προσωπικού για τις αιχμές που νωρίτερα είχε αφήσει ο κ. Τσίπρας. 

Επειδή πέρασε σε διάρκεια η ομιλία του υπουργό ο Πολάκης εξοργίστηκε άρχισε να φωνάζει σηκώθηκε από το έδρανό του διαμαρτυρόμενος: «Τι είναι αυτά κύριε Πρόεδρε; Τι κάνει ο Βορίδης; Ομιλία; Αν τα είχα κάνει εγώ αυτά που κάνει ο Βορίδης θα γινόταν χαμός εδώ μέσα».

Η αντίδραση Πολάκη προκάλεσε την εμφανή δυσαρέσκεια του κ. Τσίπρα , ο οποίος γύρισε και βλέποντας τον κ. Πολάκη είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «Πείτε του να καθίσει κάτω. Να καθίσει κάτω». 

Αμέσως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον κ. Σκουρολιάκο ο οποίος καθόταν ακριβώς πίσω από τον κ. Τσίπρα γύρισε στον κ. Πολάκη φωνάζοντάς του «Παύλο κάθισε. Κάθισε».

Μάλλον τέλειωσαν οι καλές ημέρες Τσίπρα - Πολάκη γιατί έρχεται ο πέλεκυς της δικαιοσύνης.

Δείτε το περιστατικό μετά το 2:30 στο video :






Η Θάνου άλλα έλεγε στο περιοδικό «Δικαστικά Νέα» το 2009



Η κ. Θάνου, ξέχασε εύκολα αυτά που έλεγε γιατί απλά τώρα δεν την συμφέρουν καθώς τον Οκτώβριο του 2009, στο περιοδικό «Δικαστικά Νέα», κατακεραύνωνε όσους δικαστικούς μετά τη συνταξιοδότησή τους επιζητούσαν θέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές.

Όταν στριμώχθηκε στην βουλή επιχείρησε ατυχώς και κάνοντας τα χειρότερα να πει πώς «Πράγματι το είχα πει, γιατί το πίστευα», και για να δικαιολογηθεί πρόσθεσε πως τα τελευταία 10 χρόνια πολλοί συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί τοποθετήθηκαν επικεφαλής σε Ανεξάρτητες Αρχές καθώς «κρίθηκε, λόγω εμπειρίας, ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».

Το 2009 η κ. Θάνου είχε δηλώσει στο περιοδικό «Δικαστικά Νέα» : «Τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης δεν επιτρέπεται, μετά τη συνταξιοδότησή τους, να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ, διότι έτσι δημιουργείται -και ευλόγως- η πεποίθηση ότι υπήρχε προϋπάρχουσα συναλλαγή».

Ένας λόγος παραπάνω για να αποχωρήσει και να σταματήσει να δικαιολογείτε είναι ότι η ίδια έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά όταν ήταν άμισθη σύμβουλός του στο Μέγαρο Μαξίμου και έτσι δεν μπορεί να ηγείται σε μια ανεξάρτητη αρχή, τελεία και παύλα κυρία Θάνου ΕΛΕΟΣ. 


Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών



Προκηρύχθηκε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 1.500 ειδικών φρουρών, για την οποία έχει γίνει ήδη η δημοσίευση στο ΦΕΚ, από την περασμένη εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες:

1) Στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα τα τηλέφωνα των οποίων περιέχονται στην κάτωθι ιστοσελίδα στο πεδίο «Αναζήτηση Υπηρεσίας»

2) Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr www.astynomia.gr

3) Στο τηλέφωνο: 213- 1520169

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων μαζί με όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι μέχρι τις 26 Αυγούστου στις 15.00 στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του κάθε υποψηφίου.



Προσοχή ανάκληση γνωστού τυριού για σαλμονέλα



Πρόκειται για τυρί ροκφόρ Γαλλικής προέλευσης με εμπορική ονομασία «SOCIETE ROQUEFORT» 100g+25g free, με αριθμό παρτίδας 3177C και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 03.11.2019. Το εν λόγω προϊόν διατέθηκε στην Ελληνική αγορά από την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος μετά τις 18.07.2019 και μέχρι τις 02.08.2019.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος να μην το καταναλώσουν.






Ο νόμος Παρασκευόπουλου εξυπηρετεί ακόμα συντρόφους! Αποφυλακίζεται και άλλος τρομοκράτης


Αποφυλακίζεται εάν δεν έχει αποφυλακιστεί από εχθές το βράδυ και το τελευταίο μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς» που παρέμενε στην φυλακή και έτσι όλη η τρομοκρατική οργάνωση κυκλοφορεί ελεύθερη με τις ευχές Παρασκευόπουλου.

Πρόκειται για τον Γιώργο Νικολόπουλο, ο οποίος εξέτιε 20ετή ποινή φυλάκισης και, εκμεταλλευόμενος τον Νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίζεται, και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ είχε στο ενεργητικό του και ημερομίσθια δεν χρειάστηκε καν να τα χρησιμοποιήσει, καθώς είχε τη δυνατότητα εκτίοντας το 1/3 της ποινής του να αφεθεί ελεύθερος.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου εξυπηρετεί ακόμα συντρόφους.


Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος



Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία στηρίχθηκαν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ψήφισε τα άρθρα 36 και 37, τα άρθρα 82 εως 103 εκτός από το 88 και το 118.

Συνολικά ψήφισαν 280 βουλευτές.

Τα άρθρα 36, 37, 82 εως 87, 89 εως 103 και 118 έλαβαν 175 «ναι» και 105 «όχι»

Τα άρθρα 41 εως 44 και 88 έλαβαν 154 «ναι» και 126 «όχι».


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για το Επιτελικό Κράτος



Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία ιστορική αναφορά. «Μέχρι τίνος το Ελληνικόν αυτό Κράτος, έχον σπιθαμιαίον το σώμα και υπερμεγέθη κεφαλήν, θέλει -ως ραχιτικόν, ως εκτρωματαίον ανθρωπάριον- κινεί την οικουμένην ως εις γέλωτα;». Όταν ο Αλέξανδρος Σούτσος διατύπωνε το 1848, αυτό το καυστικό σατιρικό ερώτημα, το ελληνικό κράτος είχε μόλις ενηλικιωθεί.  Δυστυχώς, 170 χρόνια  μετά, θα μπορούσε, κανείς σε ένα βαθμό να κάνει την ίδια περιγραφή: Κράτος με μεγάλο κεφάλι και σώμα σπιθαμής. Ένα Κράτος που συχνά εξακολουθεί να προκαλεί και δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του. Και αυτό το κράτος έχουμε, επιτέλους, χρέος να το αλλάξουμε! Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τρία στιγμιότυπα τα οποία δεν θα αργήσουν να φανούν στη δημόσια ζωή:

Εικόνα πρώτη: Ένα Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά και προγραμματισμένα μια φορά το μήνα, υλοποιώντας το κυβερνητικό σχέδιο. Οι Υπουργοί νομοθετούν και τα χρονοδιαγράμματα παρακολουθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα το «Μαζί».  Ενώ τον συντονισμό έχει ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του, όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου.

Εικόνα δεύτερη: Το Κράτος διαθέτει, πλέον, έναν απλό Κώδικα Λειτουργίας που συμπυκνώνει και απλοποιεί όλες τις διάσπαρτες διατάξεις 40 ετών. Διοικείται ως προς το υπηρεσιακό του σκέλος από Υπηρεσιακούς Γενικούς Γραμματείς της ιεραρχίας του Δημοσίου. Η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική. Και αυτό το εγγυάται μία ενιαία Αρχή Ελέγχου σε όλα τα επίπεδα.

Και εικόνα τρίτη και πιο σημαντική: Ένας πολίτης ο οποίος παύει πια να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Πολλές ατομικές διοικητικές πράξεις, όλες ουσιαστικά, γίνονται πια με την υπογραφή γενικού διευθυντή και όχι του πολιτικού του προϊσταμένου. Και σταματούν οι ουρές, αφού οι επαφές με το Κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά.

Οι τρεις αυτές σκηνές περιγράφουν, ουσιαστικά, το περιεχόμενο και τους στόχους του αυτού που αποκαλούμε Επιτελικό Κράτος. Ξεκινάμε από «τα του οίκου μας», από το πώς δηλαδή λειτουργεί η ίδια η Κυβέρνηση.  Πρόκειται για την πρώτη μεθοδική  και συστηματική αναδιοργάνωση της δράσης της. Συνεχίζουμε με την ανάταξη του «μεγάλου ασθενούς», που είναι το ίδιο το Κράτος. Μέσω μιας συνολικής τομής στην ίδια τη λειτουργία της Διοίκησης. Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις υπηρετούν τέσσερις μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρη τη δημόσια ζωή:

Πρώτον. Η Κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη. Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενέργειές τους σε έναν κοινό προγραμματισμό. Το Υπουργικό Συμβούλιο ψηφίζει, πια,  για όλα. Και η κάθετη δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης συνδράμει τον Πρωθυπουργό στο ρόλο που του δίνει το Σύνταγμα.

Δεύτερον. Η Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται. Σε κάθε Υπουργείο θεσμοθετείται Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας με τριετή θητεία, ο οποίος επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ. Και το πιο σημαντικό, ο Γενικός Διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις.

Τρίτον. Η γραφειοκρατία εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Έχει κόστος 7% του Α.Ε.Π. Παράγαμε τα τελευταία χρόνια, κατά μέσο όρο, ένα νόμο την εβδομάδα και μεταξύ τεσσάρων και πέντε Προεδρικά Διατάγματα. Λύνεται αυτό το πρόβλημα -αντιμετωπίζεται τουλάχιστον- με μία Ειδική Γραμματεία, η οποία έχει ως αποκλειστικό σκοπό την ενοποίηση ρυθμίσεων, μελετώντας εγκαίρως τις συνέπειές τους, διορθώνοντας τυχόν αστοχίες. Ο σκοπός είναι -και φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε σε αυτό- να έχουμε λιγότερους, αλλά καλύτερους νόμους.

Τέλος, τα μέλη της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας εργάζονται πια στο φως του αποτελέσματος. Όλοι υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης, ενώ ειδικά ασυμβίβαστα αποκλείουν τη σύγκρουση συμφερόντων. Καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται έξι διάσπαρτα σώματα ελέγχου. Θα επανέλθω σ’ αυτό το θέμα στη συνέχεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δικαίως το νομοσχέδιο αυτό χαρακτηρίστηκε ως ένα «εγχειρίδιο» για την αποτελεσματική δράση της κυβερνητικής δομής. Και πιστεύω ότι και δίκαια κάποιοι το αποκάλεσαν ένα «ριζοσπαστικό μοντέλο» για ένα λειτουργικό Kράτος του 21ου αιώνα.  Δεν πρόκειται, ωστόσο, μόνο για ένα οργανωτικό σχήμα το οποίο «τακτοποιεί» καλύτερα τη δημόσια λειτουργία. Αποτελεί μία σημαντική πολιτική πρωτοβουλία, η οποία τελικά έχει και ουσιαστικό κοινωνικό περιεχόμενο και ένα σύνολο παράλληλων μεταρρυθμίσεων για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιλέξαμε το νέο Επιτελικό Κράτος να είναι το δεύτερο από τα τρία εμβληματικά νομοσχέδια των πρώτων εβδομάδων της θητείας μας.

Σήμερα, όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η ευημερία των κρατών και των λαών τους δεν εξαρτάται μόνο από τη γεωγραφική θέση, από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, από τον πολιτισμό τους. Εξαρτάται εξίσου από την ποιότητα των πολιτικών και των οικονομικών τους θεσμών.  Όσο πιο εύρωστη και λειτουργική είναι μια Δημοκρατία, τόσο πιο πλούσια είναι μια χώρα. Και είναι αυτοί, τελικά, οι θεσμοί που καθορίζουν το συντηρητικό ή προοδευτικό τους πρόσημο.

Υπέρ ποιου λειτουργεί, άραγε, μία εκτελεστική εξουσία με σαφείς αρμοδιότητες και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, που δεν θα διαταράσσεται από αλλαγές κυβερνήσεων ή ακόμα και από ανασχηματισμούς; Και ποιον ευνοεί τελικά μία Δημόσια Διοίκηση που δρα γρήγορα, αλλά έχει αντίβαρα ελέγχου κάθε πράξης της; Και ποιος τελικά ωφελείται από την εξάλειψη αυτού του τεράστιου και σιωπηλού κόστους, που λέγεται «δυσπιστία», έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, αλλά και προς το κράτος και τους θεσμούς συνολικά;

Κακά τα ψέματα! Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς που ορίζουν τους κανόνες που διέπουν τη ζωή τους. Είναι η συγκολλητική ουσία κάθε κοινωνίας. Αλλά είναι και προϋπόθεση εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών που, με τη σειρά της, θα μεταφραστεί σε ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος των πολλών. Ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες,  σήμερα σημαίνει συντήρηση. Ενώ η αποκατάσταση σύγχρονων και λειτουργικών θεσμών είναι μία επιλογή προοδευτική. Από την άλλη πλευρά, μία Κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα κράτος πολυδαίδαλο δεν βοηθούν μια χώρα που ζητά να αφήσει πίσω της την κρίση. Η πρώτη, η Κυβέρνηση η κατακερματισμένη μπορεί να αποφασίζει, χωρίς όμως να πράττει. Και το δεύτερο, το πολυδαίδαλο κράτος μπορεί σίγουρα να διογκώνεται και να κοστίζει, χωρίς να παράγει. Η διαιώνισή τους, λοιπόν, σηματοδοτεί θέση συντηρητική, ενώ η αναζήτηση κεντρικής εξουσίας, αλλά και Διοίκησης που δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, αποτελεί σήμερα πραγματικά προοδευτικό αίτημα. Θα το ξαναπώ: Πρόοδος σήμερα, σημαίνει πάνω από όλα αποτέλεσμα, σημαίνει να κάνουμε τις ζωές των πολιτών μας καλύτερες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ολοι όσοι έχουμε υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές που προωθούνται, συχνά χωρίς σωστό σχεδιασμό και υποστήριξη, είναι καταδικασμένες να μείνουν στα χαρτιά. Το διαπιστώσαμε αυτό, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όταν διακηρύξεις που ήχησαν ως και επαναστατικές, ξεχάστηκαν γρήγορα. Και μεγαλεπήβολα σχέδια βρέθηκαν αμέσως σε λιμνάζοντα νερά. Δεν νομοθετούμε σε κοινωνικό και θεσμικό κενό. Ξέρουμε καλά τις δυσκολίες και δεν υποτιμούμε τις δυσκαμψίες. Και για να εισάγουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μελετήσαμε πολύ προσεκτικά τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και συμβουλευτήκαμε επισταμένα τη διεθνή εμπειρία. Σε προηγμένες χώρες, μέτρα όπως αυτά τα οποία εισάγουμε σήμερα προς ψήφιση, ισχύουν από καιρό. Και, βέβαια, συζητήσαμε αρκετά πριν το παρόν νομοσχέδιο φτάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Οι αλλαγές που έγιναν δεκτές στην αρμόδια επιτροπή από  τον αρμόδιο Υπουργό, παρατηρήσεις φορέων, παρατηρήσεις της Αντιπολίτευσης -πολλές έγιναν δεκτές- αποδεικνύουν ότι αυτή η Κυβέρνηση ξέρει να ακούει. Πως όταν μιλά για διαβούλευση εντός του Κοινοβουλίου, το εννοεί. Και πως η αναζήτηση συναίνεσης αποτελεί μόνιμο στόχο της.  Όχι για να περνά πιο εύκολα ένα νομοσχέδιο. Εξάλλου έχουμε μία δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά γιατί ο σκοπός της διαβούλευσης στη Βουλή, είναι τα νομοσχέδια να βελτιώνονται. Και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια, διαφορετικό απ’ ό,τι ήταν όταν εισήχθη στην Επιτροπή. Και αυτό για μας είναι μία νίκη του πολιτικού διαλόγου, είναι μία νίκη συνολικά του κοινοβουλευτισμού.

Και αυτή είναι κύριε Πρόεδρε η πρακτική που θα ακολουθήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθ’ όλη τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών περιόδων που θα απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης της Βουλής και θα νομοθετούμε. Γιατί θέλουμε η δουλειά που γίνεται στις Επιτροπές, η δουλειά που γίνεται στην Ολομέλεια να είναι ουσιαστική. Είχα και εγώ την ευκαιρία να παρακολουθήσω λίγο τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή και η εικόνα που είχα -και σ’ αυτό συνέδραμαν όλοι οι Βουλευτές- ήταν μια εικόνα μιας αναβαθμισμένης συζήτησης, ως προς την ποιότητα, αλλά και ως προς το ήθος και το ύφος του πολιτικού διαλόγου. Εύχομαι πραγματικά αυτό να συνεχιστεί και στη συνέχεια.

Ενσωματώνουμε, λοιπόν, κάθε γόνιμη άποψη. Σκοπός μας είναι να μεταρρυθμίζουμε χωρίς να κατεδαφίζουμε. Διεκδικούμε, όμως, και τη συνέχεια. Είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε το Κράτος ενόσω αυτό λειτουργεί. Και από όλα τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι προκύπτουν σαφώς το πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και η κοινωνική στόχευση του Επιτελικού Κράτους. Το ίδιο και η διάθεσή μας για διακομματικές συγκλίσεις στην εφαρμογή του.Με άλλα λόγια, έγινε καθαρό ότι δεν προωθούμε απλά ένα στεγνό οργανόγραμμα πολιτικής πρακτικής. Αλλά μία δέσμη κανόνων, που αιμοδοτείται από το ενδιαφέρον μας για τον απλό πολίτη. Κι ότι πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το Κράτος καλύτερο προς όφελος των πολλών. Να αναμορφώσουμε, δηλαδή, Κυβέρνηση και Κράτος από κοινού για το κοινό καλό.Ακριβώς γι’ αυτό, όμως, οφείλονται και ορισμένες απαντήσεις στις βασικές ενστάσεις της Αντιπολίτευσης. Ότι τάχα το νομοσχέδιο συγκεντρώνει υπέρμετρη εξουσία στον Πρωθυπουργό και σε ένα πολυάριθμο επιτελείο. Ότι δήθεν κομματικοποιεί  την κρατική μηχανή. Και τέλος, ότι καταργεί δήθεν τη διαφάνεια, αλλάζοντας τη σύνθεση των αρχών και φορέων που έχουν στην αρμοδιότητά τους ελεγκτικές δραστηριότητες.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: Απάντηση πρώτη. Είναι μάλλον άστοχο ο στενός συντονισμός και η στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να βαφτίζονται «συγκεντρωτισμός». Και, μάλιστα, από ένα κόμμα που, ως Κυβέρνηση συνεχών αντιφάσεων, κόστισε πολλά στη χώρα. Πότε περνώντας ένα ολέθριο εξάμηνο χωρίς ο Πρωθυπουργός να ελέγχει τι πράττει ο υπουργός Οικονομικών. Πότε υπογράφοντας στην Αθήνα συμφωνίες με την COSCO που κάποιοι άλλοι επιχειρούσαν να καταργήσουν στον Πειραιά και πότε αποφασίζοντας -ως Μαξίμου- την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά φρενάροντάς την, αμέσως μετά, ως Υπουργείο Πολιτισμού.

Το ίδιο ισχύει και για την Προεδρία της Κυβέρνησης. Δεν μπορούν να μιλούν για πληθώρα συμβούλων όσοι πολλαπλασίασαν τους μετακλητούς, ιδρύοντας θέσεις κατά βούληση. Ούτε εκείνοι που έκαναν το πρωθυπουργικό περιβάλλον εργαστήρι μετατροπής παλαιών συνεργατών σε νέους υπουργούς. Η αλήθεια είναι μία: Το κυβερνητικό σχήμα, πράγματι, αποκτά κάθετη δομή και, ναι, αποκτά οριζόντιο συντονισμό. Ουσιαστικά, αποκτά την τυπική κατανομή των ρόλων που αναθέτει στα κρατικά όργανα το ίδιο το Σύνταγμα. Και οριοθετεί ακόμη τη δράση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Όσο για τους αριθμούς βγαίνουν από μόνοι τους. Οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές από 161 μειώνονται στους 108, οι γενικές και ειδικές γραμματείες μειώνονται από τις 93 σε 58 και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%. Ενώ τίθεται και ανώτατο όριο στο δυναμικό του Πρωθυπουργικού Γραφείου, κάτι που δεν ίσχυσε ποτέ έως σήμερα.

Με άλλα λόγια, επιδίωξή μας είναι να προάγουμε το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και το Υπουργικό Συμβούλιο να δρα ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα για το οποίο έχουμε πάρει νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό απ’ ό,τι κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Εκτελεστικής Εξουσίας και του Υπουργικού Συμβουλίου. Το να ανεχόμαστε διάσπαρτες απόψεις, υπουργούς που ο καθένας έχει την απόλυτη ανεξαρτησία του και δρα χωρίς κανένα συντονισμό με το κυβερνητικό κέντρο είναι μια πρακτική η οποία στο παρελθόν δεν προήγαγε την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.

Απάντηση δεύτερη. Θα συμφωνήσετε φαντάζομαι μαζί μου, ότι η λέξη «κομματικοποίηση» δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι «μετά την Κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία».  Ούτε και σε εκείνους, που αφού εγκαθιστούσαν κομματικούς Γενικούς Γραμματείς στα υπουργεία, στην συνέχεια έκαναν φωτογραφικές προκηρύξεις για να τους επιλέξουν δήθεν αξιοκρατικά. Κάποιοι έπαιρναν ακόμα και φακέλους των υποψηφίων στο σπίτι τους. Η αλήθεια είναι μία: Τώρα, σε κάθε Υπουργείο θεσμοθετείται ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας. Θα είναι δημόσιος λειτουργός καριέρας. Θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ και θα έχει την ευθύνη του προσωπικού, των δαπανών, αλλά και του συντονισμού των δημόσιων πολιτικών. Και ταυτόχρονα, δικαίωμα υπογραφής αποκτούν όλοι οι Γενικοί Διευθυντές, που επελέγησαν με δικές σας διαδικασίες. Και μην ξεχνάτε ότι σε λίγο καιρό  όλες οι διαδικασίες και οι επαφές του πολίτη με το Δημόσιο θα είναι ψηφιακές. Όσοι κινδυνολογούν, λοιπόν, για δήθεν απολύσεις και κομματισμό στο Δημόσιο, ας το παραδεχτούν: Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που εμπιστεύεται και εκσυγχρονίζει τη Δημόσια Διοίκηση, που προσδίδει κύρος και αξιοπρέπεια στον δημόσιο λειτουργό. Και που αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών κρατικών αξιωματούχων. Και δεν είναι τυχαίο, ότι αυτό το νομοσχέδιο αυτό -κάθε γραμμή του- έχει συνταχθεί όχι από κάποιο εξωτερικό νομικό γραφείο, αλλά από απόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η τρίτη απάντηση, είναι επίσης εύκολη. Ποιον ικανοποιεί, αλήθεια, ένα σύστημα που έφερε τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες διαφάνειας; Και τι επιδόσεις είχαν, άραγε 6 διαφορετικοί -και συχνά αλληλοκαλυπτόμενοι- φορείς παρακολούθησης της Διαφθοράς; Και πόσο ανεξάρτητα έδρασαν σώματα ελέγχου που είχαν για προϊστάμενο μετακλητό Γραμματέα, διορισμένο από την Κυβέρνηση; Σε μια Κυβέρνηση, μάλιστα, η οποία είχε και δικό της Υπουργό για να ρυθμίζει τα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Ελεγκτής και ελεγχόμενος συγχωνεύονταν δηλαδή στο ίδιο πρόσωπο. Στο πρότυπο άλλων κρατών, η Ελλάδα αποκτά επιτέλους μία  ενιαία Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ανταποκρινόμαστε πλήρως στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Αξιοποιούμε την τεχνική βοήθεια που εσείς είχατε ζητήσει και ενσωματώνουμε πλήρως τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το πώς πρέπει να λειτουργεί αυτή η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Και ο επικεφαλής της Αρχής θα επιλέγεται με ανοιχτό διαγωνισμό από ανεξάρτητη επιτροπή και σε αυτήν ενοποιούνται όλα τα σώματα ελέγχου της Διοίκησης. Οι υπηρετούντες στους 6 παλαιούς φορείς μεταφέρονται εκεί, συνεχίζουν κάθε έργο που έχουν σε εξέλιξη, αλλά και οι διευθυντές τους δεν θα ορίζονται, πλέον, από την Κυβέρνηση, αλλά και αυτοί ύστερα από ανοιχτό διαγωνισμό. Με άλλα λόγια, γίνεται πράξη η ουσιαστική θεσμική και επιχειρησιακή από-πολιτικοποίηση του ελέγχου της διαφθοράς.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Είναι καιρός τα λόγια του Σούτσου, που επικαλέστηκα στην αρχή, να μην προκαλούν πλέον το μειδίαμα του συμβιβασμού με το διαρκές βάλτωμα, αλλά να γίνουν αφορμή για μεγάλες παραδοχές και ριζοσπαστικές επιλογές. Εμείς οι ίδιοι καλούμαστε, τώρα, να αλλάξουμε τις ζωές μας. Να αποκτήσουμε τον δυναμικό τρόπο διακυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα. Και, μαζί, το σύγχρονο Κράτος που μας αξίζει. Το Σύνταγμά μας να προβλέπει όντως μια ισχυρή εκτελεστική εξουσία – κάποιοι τη λένε και «πρωθυπουργοκεντρική». Όμως, η πράξη αποδεικνύει πως η εφαρμογή του μοντέλου αυτού το καθιστά ψευδεπίγραφα «συγκεντρωτικό».

Μην ξεχνάμε ότι επί 45 χρόνια βρέθηκαν στην εξουσία πρωθυπουργοί, μερικοί απ’ τους οποίους είχαν μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα, πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή. Το κυβερνητικό σχήμα, όμως, είχε ανέκαθεν χαλαρή θεσμική θωράκιση, εσωτερικές ανακολουθίες και, πολύ συχνά, ελλιπή τεκμηρίωση. Έτσι, σπάνια πετύχαινε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αιτίες; Η έλλειψη κοινού σχεδίου, διϋπουργικού συντονισμού και συνεργασίας με τη διοίκηση. Και ποιο ήταν το γνωστό «φάρμακο» για να αντιμετωπιστούν αυτές οι παθογένειες; Μια ματιά στις αλλεπάλληλες αλλαγές των αποφάσεων και στο πάνθεον των εκατοντάδων ανασχηματισμών, δίνει την απάντηση: Εδώ και δεκαετίες η λύση ήταν απλά να αλλάζουμε τα πρόσωπα, αντί να ιδρυθούν και να παραμείνουν στέρεοι, αφού θα έχουν ριζώσει, σωστοί θεσμοί προγραμματισμού, δράσης και εποπτείας. Αυτό, ακριβώς, το πρόβλημα αντιμετωπίζει το καινοτόμο σύστημα κυβερνητικής λειτουργίας που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο. Ενδυναμώνοντας την κεντρική εξουσία, συντονίζοντας τους υπουργικούς της βραχίονες. Ώστε να παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου της, να δίνει γρήγορες λύσεις με βάση το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Στο άλλο μέτωπο, πάλι -αυτό της Δημόσιας Διοίκησης- η εικόνα δεν διαφέρει: Κανείς δεν είναι υπερήφανος για τις υπηρεσίες που παρέχει σήμερα το Κράτος μας. Όμως ούτε κι από τη θέση του δημοσίου υπαλλήλου. Ένα απρόσωπο κράτος με πολλά πλοκάμια, με λίγο συντονισμό, γίνεται Κράτος υπερτροφικό και αργό. Χωρίς εποπτεία, μένει εκτεθειμένο στην αδιαφάνεια. Δίχως αξιοκρατία, όλο και νοθεύει την προσφορά του προς εκείνους για λογαριασμό των οποίων υποτίθεται ότι υπάρχει. Αιτίες; Ο εναγκαλισμός με την πολιτική. Η αδυναμία παρακολούθησης της προόδου ανά τομέα. Η απουσία κάθε διαδικασίας διαφάνειας και αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα; Τα ξέρουμε.  Ρουσφέτια, θύλακες παράπλευρης εξουσίας και συχνά λάθος άνθρωποι στις λάθος θέσεις. Και, προφανώς, τελική κατάληξη: οπισθοδρόμηση. Χάσιμο πολύτιμου χρόνου και χρήματος, δημόσιου βεβαίως.

Σε αυτές τις παθογένειες επιχειρούν να απαντήσουν οι ρυθμίσεις μας για το Επιτελικό Κράτος. Αποκομματικοποιώντας τη λειτουργία του, μεταφέροντας σημαντική διοικητική ύλη από την πολιτική ηγεσία στα δικά του στελέχη, στα ίδια τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Αξιολογώντας τη δράση τους, παρέχοντάς τους ψηφιακούς συμμάχους. Για να ξαναγίνει η Διοίκηση αληθινά δημόσια. Έτσι ώστε το νέο, φιλικό Κράτος να μπορέσει να νομιμοποιηθεί και πάλι στη συνείδηση των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσπάθησα, έως τώρα, να υπογραμμίσω μερικές από τις πιο εμβληματικές τομές, που φέρνει το νομοσχέδιο στον τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης και του Κράτους. Εξήγησα τη στόχευση του, αλλά και το πολιτικό του περιεχόμενο. Και, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, θέλησα να αναδείξω τον προοδευτικό, εκσυγχρονιστικό, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα του. Κλείνω με την ελπίδα ότι αρκετοί από εμάς, και όσοι μας παρακολούθησαν, προβληματίστηκαν γόνιμα από αυτή τη συζήτηση και ότι έχουν κι αυτοί συμπεράνει ότι, όσο και αν οι επόμενες κινήσεις μας μοιάζουν με ένα ανοιχτό ελπιδοφόρο στοίχημα, άλλο τόσο αποτελούν μονόδρομο για το αύριο. Γιατί καθήλωση σημαίνει οπισθοδρόμηση. Και την οπισθοδρόμηση αυτή οι πολίτες την  πλήρωσαν ήδη πολύ ακριβά. Ξέρουν ότι οδηγεί σε αδιέξοδα. Και έχουν γυρίσει σελίδα.

Η Ελλάδα έμεινε για πολύ καιρό πίσω από τις εξελίξεις. Πολλές παθογένειες του παρελθόντος οξύνθηκαν, κακοφόρμισαν τα τελευταία χρόνια. Όμως, έχουμε και πάλι την ευκαιρία να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο: Ταξιδεύουμε  πάνω σε ένα δυνατό σκαρί μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την οποία επέλεξε ο λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Και αυτό που χρειάζεται τούτη την ώρα η Πατρίδα, είναι ο αναγκαίος συντονισμός και τα κατάλληλα εργαλεία δράσης. Ώστε αυτές οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που υπάρχουν, να συνδυαστούν και  να καρποφορήσουν. Και όλοι οι θετικοί παράγοντες να φέρουν -γρήγορα και σίγουρα- το καλύτερο αποτέλεσμα.  Ακριβώς αυτές τις δύο εθνικές αναγκαιότητες υπηρετεί, κυρίες και κύριοι, το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος. Και γι’ αυτό και σας καλώ όλους να το υπερψηφίσετε. 

Σας ευχαριστώ.


Προσπαθώντας ο Τσίπρας να υπερασπιστεί την Θάνου ξεφτιλίστηκε απο Γιώργο Γεραπετρίτη και Νίκη Κεραμέως


Ο Πρωθυπουργός καλά είπε στον Αλέξη Τσίπρα πώς ο εκνευρισμός του δείχνει ότι δεν έχει συμβιβαστεί με το νέο του ρόλο.

Ο Τσίπρας χωρίς να έχει αίσθηση των όσων λέει και κάνει, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την πρώην νομική του σύμβουλο Βασιλική Θάνου που στην συνέχεια τοποθέτησε πρόεδρο της επιτροπής Ανταγωνισμού επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η νομική συνεργασία που είχε ο κ. Γεραπετρίτης τα προηγούμενα χρόνια με την συγκεκριμένη επιτροπή αποτελεί στοιχειοθετεί ασυμβίβαστο ενώ ανέφερε πως και ο σύζυγος της κυρίας Κεραμέως, είχε κληθεί το 2009 να συνδράμει την Επιτροπή. 

Ο ανήθικος Τσίπρας δεν δίστασε να αφήσει υπαινιγμούς  για τις απολαβές του νυν υπουργού Επικρατείας.

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε στον Τσίπρα που εάν είχε φιλότιμο θα είχε φύγει από την αίθουσα: «κ. Τσίπρα σήμερα ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Μέμφεστε έναν επαγγελματία που υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον . Αποφασίστε κυρίε πρόεδρε . Κάποιος δουλεύει. Αν έχετε δυσανεξία για την απασχόληση του οποιουδήποτε είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα τότε να δεχθούμε στην συνταγματική αναθεώρηση τα μέλη του κοινοβουλίου να προέρχονται αποκλειστικά από τον κομματικό σωλήνα. 

Το βιογραφικό μου είναι διαυγές και καθαρό. Ασχολήθηκα ως εξωτερικός συνεργάτης με την επιτροπή ανταγωνισμού για πολύ εξειδικευμένα ζητήματα. Αυτό που συμβαίνει κύριε πρόεδρε είναι ότι ανέλαβα τις υποθέσεις πρωτίστως γιατί ήθελα να υπηρετήσω την επιτροπή. Διαβάστε δημόσια και τις αμοιβές. Είναι 1.200 και 1.500 ευρώ για τις οποίες φροντίσατε το 80% να είναι φορολογία. Έχω την τιμή και υπερηφάνεια ότι υπηρέτησα με πολύ μεγάλη πίστη την επιτροπή και δεν το μετανιώνω γιατί κερδήθηκε το 95% των υποθέσεων υπέρ του ελληνικού δημοσίου κύριε πρόεδρε».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως πως και ο σύζυγος της κυρίας Κεραμέως, είχε κληθεί το 2009 να συνδράμει την Επιτροπή ανταγωνισμού.

Για να πάρει και δεύτερη απάντηση απο την Νίκη Κεραμέως και να τον τελειώσουν ολοκληρωτικά τονίζοντας ότι το 2016 έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ μια διάταξη που θέσπιζε ασυμβίβαστο. «Επί της ουσίας λέγατε ο σύζυγός που ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκλήθη για να συνδράμει στην Επιτροπή έχει ασυμβίβαστο», τόνισε, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο (το 2009) δεν ήταν καν παντρεμένοι ενώ η ίδια δεν είχε σχέση με το δημόσιο βίο.  «Όλα αυτά έγιναν έξι χρόνια αργότερα», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Είχατε στόχο να τιμωρήσετε δύο ανθρώπους και το συγκρίνετε αυτό με την περίπτωση της κυρίας Θάνου που ήταν σύμβουλος σας και εκλήθη να λειτουργήσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Κλείνοντας η Υπουργός Παιδείας αναρωτήθηκε αν ένας «άνθρωπος θα έπρεπε να ξέρει ότι θα παντρευτεί εμένα και λίγα χρόνια αργότερα θα γινόμουν βουλευτής».